iwo_na 02.08.05, 18:31 Pani Ewo, jak dugo można stosować maść ichtiolową u pórocznego dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa.m.kaminska Re: maść ichtiolowa 10.08.05, 21:20 A z jakiego powodu została ona zlecona dziecku? Odpowiedz Link Zgłoś
iwo_na Re: maść ichtiolowa 11.08.05, 08:46 Dermatolog stwierdził u synka AZS i zalecił miejscowe stosowanie maści ichtiolowej (już po leczeniu hydrokortyzonem, bo zmiany były rzeczywiście duże). Ponieważ jednak jestem bardzo ostrożna jeśli chodzi o stosowanie u dziecka specyfików, na temat których nic nie wiem, odstawiłam tę maść po tygodniu i cierpliwie czekałam na Pani odpowiedź. Za którą oczywiście z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: maść ichtiolowa 12.08.05, 10:38 Maść ichtiolowa w zasadzie powinna być stosowana w bakteryjnych stanach zapalnych skóry, głównie w czyrakach, ropniach, itp. - stosuje się ją wtedy tak długo aż stan zapalny ustapi, ale w tego typu wskazaniach jest to mniej więcej kilka dni. W azs, które jest chorobą przewlekłą, bałabym się stosować ichtiol długotrwale, tym bardziej że nie wiem, w jakim wieku jest Pani synek. Poza tym stosowanie ichtiolu może spowodować pogorszenie zmian skórnych, więc... Odpowiedz Link Zgłoś