23.08.05, 11:13
Witam. Nasza córeczka ma 5 tygodni, od początku smarujemy jej pupę
sudocremem. W szpitalu nakładali go także na wargi. Córeczka ma go dosyć dużo
( starego kremu ) na wargach wewnętrznych. Co robić - czy próbować go jakoś
wymyć, czy lepiej zostawić. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • izia30 Re: sudocrem 24.08.05, 09:48
      nalezy go sukcesywnie wymywac,
    • lirio Re: sudocrem 24.08.05, 21:50
      Dermatolog powiedział mi, że Sudocrem jest stosowany w Polsce w większości
      przypadków niewłaściwie:
      1.nie jest to kosmetyk pielegnacyjny do pupki tylko krem leczniczy, który
      powinien być stosowany w razie kłopotów.
      2. Po zastosowaniu Sudocremu nie powinno być białych śladów, jeżeli są to
      Sudocremu jest za dużo.
    • domii Re: sudocrem 25.08.05, 09:53
      martiness1 napisał:

> Witam. Nasza córeczka ma 5 tygodni, od początku smarujemy jej pupę
      > sudocremem. W szpitalu nakładali go także na wargi. Córeczka ma go dosyć dużo
      > ( starego kremu ) na wargach wewnętrznych. Co robić - czy próbować go jakoś
      > wymyć, czy lepiej zostawić. Pozdrawiam.

To raczej nie jest sudocrem, tylko naturalna wydzielina/maź stanowiąca ochronę
      tego delikatnego miejsca.
      Ja swojej coreczce (10 tyg) myje tylko z zewnątrz, w "srodku" nie grzebię i tej
      wydzieliny nie usuwam (tak mnie uczono jeszcze w szpitalu).
      Ale jak bedziesz u pediatry, to sie dla swietego spokoju upewnij.
      • lilian_ka Re: sudocrem 29.08.05, 14:21
        Sudokrem nie powinien byc stosowany na codzien, to masc lecznicza o silnym
        dzialaniu. Jak nie ma krostek na pupci to najlepiej stosowac Linomag maść (o
        wiele przyjemniejszy w uzyciu niz sudokrem). Ja to wlasnie uzywam u mojej 4-tyg.
        coreczki, nawet nie za kazda zmiana pieluchy i pupcie ma sliczniutka gladziutką
        smile A Sudokrem stosowalam na początku, jak wyskoczyly jej krosteczki i pomógł
        bardzo ladnie i szybko.
        • lilian_ka Re: sudocrem 29.08.05, 14:24
          Aha, a co do wnętrza warg sromowych to tez jestem za zostawieniem ich w spokoju.
          Tak wyczytalam w ksiązce "pierwszy rok zycia dziecka", chociaz pediatra kazala
          mi to czyscic. Wydaje mi sie jednak, ze probojąc to czyscic bardzo latwo mozna
          zaszkodzic i zaburzyc naturalną florę bakteryjną w tym miejscu, tym bardziej ze
          ta wydzielina nie jest latwa do usuniecia.
          • a76 Re: sudocrem 15.09.05, 14:33
            Nie należy bać się mycia w okolicy warg wew., nie wolno wydłubywać nic z
            pochwy. U dzieci "niedomytych" często dochodzi do infekcji drog moczowych a to
            już o wiele poważniejszy problem niż "zaburzenie flory fizjologicznej".
    • mariejo Re: sudocrem 01.09.05, 11:49
      Na co dzien stosuje baneum mam sudocrem stasuje sporadycznie w razie problemow
      ale nie uwazam go za rewelacje, przede wszystkim nie podoba mi sie mocny
      lawendowy zapach uwazam ze kosmetyki dla niemowlat powinny byc neutralne.
      • arla5 Re: sudocrem 04.09.05, 22:21
        od samego poczatku uzywalam dla mojego synka Sudocremu,ma w tej chwili 21
        miesiecy, z pupka nigdy nie mielismy problemow,jest rewelacyjny!
        • wielorybka Re: sudocrem 05.09.05, 21:34
          Ja odkryłam sudocrem dla siebie samej, kiedy brzuch odparzyl sie w czasie
          upalow. Efekt leczniczy piorunujący! Ale myślę, że gdy nie ma potrzeby czyli
          pupa ladna to nie ma co go stosowac. Lepiej zostawic na cieższy czas.
    • mariejo Re: sudocrem 13.09.05, 12:12
      Zgadzam sie Sudokrem czy Penaten lepiej stosowac w razie problemow a tak na co
      dzien tylko lekki profilaktyczny krem jak w moim przypadku balneum.
      • ewa.m.kaminska Re: sudocrem 15.09.05, 13:16
        Podsumuję, choć już nieraz o tym tu pisałam. Sudokrem może przesuszać skórę i
        nawet działać drażniąco u niektórych maluchów, ale to nie zmienia faktu, że
        jest w większości przypadków bardzo skuteczny. I właśnie dlatego nie powinien
        być stosowany w profilaktyce, tylko zarezerowwany do problemów ze skórą. Co do
        białej warstwy na wargach sromowych - to prawdopodobnie jest to fizjologiczna
        wydzielina, której rzeczywiscie nie należy usuwać. Poza tym Sudokremu nie
        należy stosować na śluzówki, tylko na skórę, i w szpitalu pewnie o tym wiedzą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka