mariejo 22.11.05, 09:29 Ktora najlepsza reklamowany Sterimar Disnemar czy duzo tanszy Merimar? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mariejo Re: woda morska 23.11.05, 11:13 Czy nikt nie stosuje wody morskiej zamiast soli fizjologicznej, ktora wg mnie jest gorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 12:30 TE PRAPARATY TO WSZYSTKO TO SAMO, TYLE, ŻE FORMA OPAKOWANIA I PRODUCENT A CO NAJWAZNIEJSZE CENA SIE ZMIENIA! Ja uzywam marimeru, bo ma ogranicznik i nie dziabne za mocno w nosek malucha jak sie bedzie kręcił, a do tego aerozol rozpylany jest pod mniejszym cisnieniem niz w Sterimarze, te preparaty nie w aerozolu a aplikatorze np. Terisal przy używaniu zacinały sie i tzreba było kombinować ( chyba, że trafiłam na felerny dozownik). Patrząc suie na to co lepsze czy zwykła sól w ampulkach czy taka w sprayu to opinie sa podzielone i w sumie ta sól kropiona jest zdrowsza niz rozpylana , bo cisnienie z jakim psika sie aerozol może uszkadzac czy podrazniac śluzówke. Także co pediatra to inna opiniaZnam te dwie. Przy katarze uzywam Sterimar z Miedzią - własnie mamy katar i jest superNa codzień Marimer jak pisałam. Wyczerpałam temat mam nadzieje))Pozdr., Beata Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: woda morska 23.11.05, 13:22 A po co tego używacie? Moja córka ma dwa lata i do tej pory nie używamy - do czego to służy? Tzn. wiem do czego ale po co teo używacie, jeśli wszystko ok? Profilaktycznie? A to jest profilaktyka czego? Raz jeden psiknęłam córce taką wodą (Unimwr pediatric) jak miala gorączkę trzydniową (zalecenie pediatry - ale po co??) - poprawy nie było (byabym zdumiona, gdyby taka woda zbila gorączkę). Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 13:48 Ja uzywałam w okresie do 6mz stale na zlecenie laryngologa i pediatry - sapka,wieczne zapchany nosek,ładnie wychodziły "kozy i to jakie. Poza tym w okresie zimy kiedy grzeją w c.o. koszmarnie i nie ma możliwości zrobienia z tym czegokolwiek No i w okresie kataru jak w tej chwili, ale wtedy sterimar z miedzią lub Euphorbium compositum( Nasivin, Otrivin sa dośc silne i czasem podraznaiją). Przy katarze nie musi byc goraczka jesli stan zapalny jest ograniczony do sluzówki, tak wydzielina ładnie sie upłynnia i wypływa z noska u mojego 18m. Kiedys psikałam przezd czyszczeniem Frida, ale mam wrażenie, że wszelka ingerencja w nosku u dziecka powoduje pogorszenie sluzówki i jeszcze gorszy katar - nawet do 4 tyg. laryngolog( rozsadny gośc ) poparł moja teorie, ale spriskiwac sluzówke zalecał jw. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 13:49 Profilaktyka tyczy katarów, bo sucha sluzówka jest bardziej podatna na uszkodzenia i wnikanie w nia bakterii, wirusów, alergenów stad nawilżanie poprzez psikanie woda morska czy kropienie 0,9% NaClB. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: woda morska 23.11.05, 14:27 Dziękuję. Moja córka nigdy nie miala kataru, w ogóle nigdy, jak dotąd, odpukać, nie chorowała, poza wspomnianą trzydniówką. Nigdy nie używalam fridy ani innych jej podobnych, bo moje dziecko nie miało nigdy w życiu zapchanego nosa. Wszystkie kozy usuwam patyczniem do ucha po kąpieli - jak dotąd wszystko ok. Nie widziałam potrzeby psikania do nosa (nie mamy centralnego, klimatyzacja z naiwilżaczem), ale może powinnam? Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 14:58 Jak nie ma potrzeby jak obeszliście sie do tej pory to i po co?A za patyczki to dostałabys po uszach od mojego laryngologaJa chociaz wiem, że nie wolno tez grzebałam, przy badaniu poznał od rękiPatyczkiem wpycha sie jeszcze bardziej zanieczyszczenia i niszczy rzęski sluzówki, czy nawet kaleczy wnetrze noska - na końcu jamy nosowej ( jest przedsionek i jama n. włąściwa )sa trzy delikatne małzowiny nosowe gdzie sa ujścia zatok nosowych i kanalika łzowego oraz sluzówka wechowa i mozna je zniszczyć wpychaniem patyczków czy ostrych końcówek gruszek i u niemowlat nie wolno tego robic, dlatego wymyslili teraz takie patyczki z ogranicznikiem no i gruszki, którymi wydzieliny to sie nie odciagnie napewno, najwyżej spod noskaAle tak powinno byc, dzieciom szczegolnie tym małym, żeby oczyscic nosek jeszcze nawet z okresu życia płodowego jak maja sape nalezy psikac sola morska i układac na brzuchu i to wszystko. Czesc pediatrów uważa, że aerozole maja zbyt duże cisnienie i tez moga uszkadxać sluzówke i Sterimar rzeczywiście jak sie psiknie to odrzuciDlatego robie to delikatnie jesli musze a tak uzywam lżejszego marimeru( to dla autorki watku) Igorowi potrafiły wyjśc takie kozice w 2mz, że sma dziwiłam sie gdzie to sie zmieścilo, ale ładnie wszystko wychodzilo dzięki soli. B. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: woda morska 23.11.05, 21:37 Konsultowałam się z różnymi lekarzami i żaden mi po uszach nie dał. A jakby nie było zawsze dokladnie czyszczę tymi patyczkami i nos i uszy, wystarczy zrobić to umiejętnie - nie wpychać patyczka, a wymieść nim z uszka czy nosa - zawsze dzialam, a dziecko - kontrolowane - uszy i nos ma czyste i "drożne" - nic jej, jak widać, ani nie uszkodziłam, ani nie wepchnęłam. Być może Twój lekarz tak prewencyjnie każdemu mówi, żeby się jakiś rodzic z ciężką (i lewą) ręką nie dobrał do patyka..? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa.m.kaminska Re: woda morska 24.11.05, 14:54 Tak szczerze mówiąc, to też się boję tego ciśnienia i jeśli dziecko jest malutkie lepiej taki roztwór wprowadzać do noska nasączonym rożkiem wacika. Wolę też 0,9% NaCl niż sól morską, chyba że ten drugi preparat został odpowiednio przebadany pod kątem bezpieczeństwa stosowania u dzieci, bo woda morska może mieć bardzo różny skład. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_7 Re: woda morska 03.12.05, 11:08 mariejo napisała: > Ktora najlepsza reklamowany Sterimar Disnemar czy duzo tanszy Merimar? Ja używam zamiennie soli fizjologicznej i soli morskiej Disnemar(w niebieskim opakowaniu, specjalnie przystosowana dla niemowląt). Disnemar sprawdza sie bardzo dobrze i jest bardzo wydajna. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
bea_7 Re: woda morska 03.12.05, 11:10 Chciałam jeszcze dodać,że mój synek ma 5 miesięcy a Disnemar stosuję od miesiąca, wcześniej tylko sól fizjologiczną, zgadzam się z p.doktor, że sól fizjologiczna jest znacznie delikatniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś