Dodaj do ulubionych

woda morska

22.11.05, 09:29
Ktora najlepsza reklamowany Sterimar Disnemar czy duzo tanszy Merimar?
Obserwuj wątek
    • mariejo Re: woda morska 23.11.05, 11:13
      Czy nikt nie stosuje wody morskiej zamiast soli fizjologicznej, ktora wg mnie
      jest gorsza.
      • bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 12:30
        TE PRAPARATY TO WSZYSTKO TO SAMO, TYLE, ŻE FORMA OPAKOWANIA I PRODUCENT A CO
        NAJWAZNIEJSZE CENA SIE ZMIENIA!
        Ja uzywam marimeru, bo ma ogranicznik i nie dziabne za mocno w nosek malucha jak
        sie bedzie kręcił, a do tego aerozol rozpylany jest pod mniejszym cisnieniem niz
        w Sterimarze, te preparaty nie w aerozolu a aplikatorze np. Terisal przy
        używaniu zacinały sie i tzreba było kombinować ( chyba, że trafiłam na felerny
        dozownik). Patrząc suie na to co lepsze czy zwykła sól w ampulkach czy taka w
        sprayu to opinie sa podzielone i w sumie ta sól kropiona jest zdrowsza niz
        rozpylana , bo cisnienie z jakim psika sie aerozol może uszkadzac czy podrazniac
        śluzówke. Także co pediatra to inna opiniasmileZnam te dwie.
        Przy katarze uzywam Sterimar z Miedzią - własnie mamy katar i jest supersmileNa
        codzień Marimer jak pisałam. Wyczerpałam temat mam nadziejewink))Pozdr., Beata
    • driadea Re: woda morska 23.11.05, 13:22
      A po co tego używacie? Moja córka ma dwa lata i do tej pory nie używamy - do
      czego to służy? Tzn. wiem do czego smile ale po co teo używacie, jeśli wszystko
      ok? Profilaktycznie? A to jest profilaktyka czego?
      Raz jeden psiknęłam córce taką wodą (Unimwr pediatric) jak miala gorączkę
      trzydniową (zalecenie pediatry - ale po co??) - poprawy nie było (byabym
      zdumiona, gdyby taka woda zbila gorączkęsmile).
      • bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 13:48
        Ja uzywałam w okresie do 6mz stale na zlecenie laryngologa i pediatry -
        sapka,wieczne zapchany nosek,ładnie wychodziły "kozywink i to jakie. Poza tym w
        okresie zimy kiedy grzeją w c.o. koszmarnie i nie ma możliwości zrobienia z tym
        czegokolwieksmile No i w okresie kataru jak w tej chwili, ale wtedy sterimar z
        miedzią lub Euphorbium compositum( Nasivin, Otrivin sa dośc silne i czasem
        podraznaiją). Przy katarze nie musi byc goraczka jesli stan zapalny jest
        ograniczony do sluzówki, tak wydzielina ładnie sie upłynnia i wypływa z noska u
        mojego 18m. Kiedys psikałam przezd czyszczeniem Frida, ale mam wrażenie, że
        wszelka ingerencja w nosku u dziecka powoduje pogorszenie sluzówki i jeszcze
        gorszy katar - nawet do 4 tyg. laryngolog( rozsadny gośc ) poparł moja teorie,
        ale spriskiwac sluzówke zalecałsmile jw. Beata
    • bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 13:49
      Profilaktyka tyczy katarów, bo sucha sluzówka jest bardziej podatna na
      uszkodzenia i wnikanie w nia bakterii, wirusów, alergenów stad nawilżanie
      poprzez psikanie woda morska czy kropienie 0,9% NaClsmileB.
      • driadea Re: woda morska 23.11.05, 14:27
        Dziękuję.
        Moja córka nigdy nie miala kataru, w ogóle nigdy, jak dotąd, odpukać, nie
        chorowała, poza wspomnianą trzydniówką.
        Nigdy nie używalam fridy ani innych jej podobnych, bo moje dziecko nie miało
        nigdy w życiu zapchanego nosa. Wszystkie kozy usuwam patyczniem do ucha po
        kąpieli - jak dotąd wszystko ok.
        Nie widziałam potrzeby psikania do nosa (nie mamy centralnego, klimatyzacja z
        naiwilżaczem), ale może powinnam?
        • bea-ta Re: woda morska 23.11.05, 14:58
          Jak nie ma potrzeby jak obeszliście sie do tej pory to i po co?A za patyczki to
          dostałabys po uszach od mojego laryngologasmileJa chociaz wiem, że nie wolno tez
          grzebałam, przy badaniu poznał od rękismilePatyczkiem wpycha sie jeszcze bardziej
          zanieczyszczenia i niszczy rzęski sluzówki, czy nawet kaleczy wnetrze noska - na
          końcu jamy nosowej ( jest przedsionek i jama n. włąściwa )sa trzy delikatne
          małzowiny nosowe gdzie sa ujścia zatok nosowych i kanalika łzowego oraz sluzówka
          wechowa i mozna je zniszczyć wpychaniem patyczków czy ostrych końcówek gruszek i
          u niemowlat nie wolno tego robic, dlatego wymyslili teraz takie patyczki z
          ogranicznikiem no i gruszki, którymi wydzieliny to sie nie odciagnie napewno,
          najwyżej spod noskasadAle tak powinno byc, dzieciom szczegolnie tym małym, żeby
          oczyscic nosek jeszcze nawet z okresu życia płodowego jak maja sape nalezy
          psikac sola morska i układac na brzuchu i to wszystko. Czesc pediatrów uważa, że
          aerozole maja zbyt duże cisnienie i tez moga uszkadxać sluzówke i Sterimar
          rzeczywiście jak sie psiknie to odrzucismileDlatego robie to delikatnie jesli
          musze a tak uzywam lżejszego marimeru( to dla autorki watku) Igorowi potrafiły
          wyjśc takie kozice w 2mz, że sma dziwiłam sie gdzie to sie zmieścilo, ale ładnie
          wszystko wychodzilo dzięki soli. B.
          • driadea Re: woda morska 23.11.05, 21:37
            Konsultowałam się z różnymi lekarzami i żaden mi po uszach nie dał.
            A jakby nie było zawsze dokladnie czyszczę tymi patyczkami i nos i uszy,
            wystarczy zrobić to umiejętnie - nie wpychać patyczka, a wymieść nim z uszka
            czy nosa - zawsze dzialam, a dziecko - kontrolowane - uszy i nos ma czyste
            i "drożne" - nic jej, jak widać, ani nie uszkodziłam, ani nie wepchnęłam.
            Być może Twój lekarz tak prewencyjnie każdemu mówi, żeby się jakiś rodzic z
            ciężką (i lewą) ręką nie dobrał do patyka..? smile
            • ewa.m.kaminska Re: woda morska 24.11.05, 14:54
              Tak szczerze mówiąc, to też się boję tego ciśnienia i jeśli dziecko jest
              malutkie lepiej taki roztwór wprowadzać do noska nasączonym rożkiem wacika.
              Wolę też 0,9% NaCl niż sól morską, chyba że ten drugi preparat został
              odpowiednio przebadany pod kątem bezpieczeństwa stosowania u dzieci, bo woda
              morska może mieć bardzo różny skład.
    • bea_7 Re: woda morska 03.12.05, 11:08
      mariejo napisała:

> Ktora najlepsza reklamowany Sterimar Disnemar czy duzo tanszy Merimar?

Ja używam zamiennie soli fizjologicznej i soli morskiej Disnemar(w niebieskim
      opakowaniu, specjalnie przystosowana dla niemowląt). Disnemar sprawdza sie
      bardzo dobrze i jest bardzo wydajna.
      Pozdr.

• bea_7 Re: woda morska 03.12.05, 11:10
        Chciałam jeszcze dodać,że mój synek ma 5 miesięcy a Disnemar stosuję od
        miesiąca, wcześniej tylko sól fizjologiczną, zgadzam się z p.doktor, że sól
        fizjologiczna jest znacznie delikatniejsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka