Dodaj do ulubionych

Czemu godzicie sie na takie ceny paliw???

IP: *.acn.pl 01.03.04, 13:57
Ostatnio miałam możliwość odwiedzić Wasze miasto przejazdem i zaplanowałam
sobie tankowanie w płocku (co by taniej było, w końcu jest u was rafineria).
Jakie żdziwienie mnie opanowało jak zobaczyłam ceny wyższe niż w warszawie!!!
Nie dość ze wdychacie ten syf to jeszcze strasznie przepłacacie.

3,52 Orlen wawa
3,65 Orlen płock

Obserwuj wątek
    • Gość: merro 3.35 Nestle24 przy leklerku/Ursynów (wczoraj) IP: 213.17.228.* 01.03.04, 17:08
      jak powiedziałem Panu na stacji w Płocku
      to powiedział żebym nie żartował :)

a ja jeśli chodzi o pieniądze jestem proszę Pana śmiertelnie poważny

• Gość: mieszkaniec Orlen po prostu szuka oszczędności na nas... IP: 195.117.140.* 01.03.04, 17:24
      ... jak na frajerach - każąc nam (jeśli to prawda co podałaś) przepłacać 14 gr/l - tak więc licząc 0,14 zł/litr [przepłacone] * 40 litrów (pojemność baku 'z głowy') * 50,000 aut = 280,000 zł dodatkowego zarobku na sprzedaży. Z drugiej strony nie każde z 50,000 aut tankuje benzynę (w te 50,000 można wliczyć auta na gaz,diesle,oraz ciężarówki) - no ale niech na miesiąc 25,000 aut zatankuje 40 l paliwa - to mamy 140,000 zł. Ale gaz i ON też są w Płocku najdroższe w Polsce - tak więc zostawmy te 140,000 zł/mc zarobku na tym że jest 14 gr drożej niż gdzie indziej. 0,14 mln * 12 = 1,68 mln/rok zarobku z tego że paliwo w Płocku jest absurdalnie najdroższe w kraju.
      • Gość: mieszkaniec2 Re: Orlen po prostu szuka oszczędności na nas... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:32
        szanowny przedmówca żyje chyba w czasach najlepszej prosperity z działalności
        handlowej,w tym sprzedaży paliw tj.lata 1995-97.25000 aut mies po 40 ltr
        tj.dokładnie 833 auta dziennie po 40 ltr=33300 ltr -tj.cała autocysterna samej
        benzyny dziennie.Należy jeszcze dodać klientów "mniejszych"po 5-15 ltr/bo
        przeważnie po tyle się tankuje/.Wychodzi lekką ręką 50000 ltr dziennie
        benzyn.Takiej sprzedaży nie miała żadna stacja w Płocku w historii.Państwo
        swoimi wpisami wywołujecie sensacje.Może to tak jest,że w Płocku są właśnie
        normalne ceny paliw,na granicy opłacalności.Nic trudnego zadzwonić na
        autonalewaki PKN ORLEN i spytać o ceny hurtowe paliw.Gwarantuję,że marża brutto
        nie przekracza średnio 25 groszy/ltr.Z tego należy zapłacić
        transport,prąd,podatki lokalne,pracowników,ZUS itd.Pozastaje nie więcej jak 10-
        15 gr/ltr netto.To w takim razie skąd można wziąć na obniżkę ceny o 20
        gr.Proszę też wziąć pod uwagę 830 aut :24 godz=34 auta na godzinę po samą
        benzynę,czyli byśmy musieli stać w kolejce/przeciętnie 3-5 minut na klienta/,a
        jakoś od kilku lat kolejek nie widać.Jeśli weżmiemy jeszcze dużą ilość
        samochodów na gaz...to dochodzimy do absurdu.
        • Gość: Krzyś Do mieszkańca 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 21:34
          >Może to tak jest że w Płocku sa normalne ceny paliw.
          Chcesz powiedzieć że w pozostałe stacje benzynowe sprzedają paliwo na granicy
          oszczędności albo jak na wspomnianej przeze mnie stacji w poznaniu pewnie
          dokładają do interesu ? (prawie 40gr różnicy na litrze ON to jakaś paranoja)
          • Gość: mieszkaniec2 Re:do Krzysia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 00:32
            właśnie to jest cała paranoja.Nie ma takiej"normalnej"możliwości-przy
            dzisiejszych kosztach utrzymania działalności,żeby różnica w cenie detalicznej
            paliw była większa jak 5 gr/ltr.Wyznacznikiem ceny paliw winna być cena na
            stacjach rafineryjnych-ORLEN czy LOTOS,a wszelkie ruchy w dół czy w górę od tej
            ceny ok.max 5gr/ltr.Taka jest prawda.Zamiast wywoływać burzę na
            forum/kolejną/można bez trudu uzyskać informację na autonalewakach ORLEN-
            policzyć,zrobić kalkulację.Zrozumiałe jest,że klient chce mieć i tani towar i
            dobry.W tej branży szczególnie nie jest to możliwe-ceny światowe
            surowca,transport,przerób,podatki akcyzowe,vat,logistyka,sieć
            stacji,transport,koszty utrzymania stacji paliw itd.Są indywidualne rabaty-w
            skali marginalnej.
        • Gość: pbs Re: Orlen po prostu szuka oszczędności na nas... IP: *.obr.pl / 212.244.82.* 15.04.04, 07:30
          > swoimi wpisami wywołujecie sensacje.Może to tak jest,że w Płocku są właśnie
          > normalne ceny paliw,na granicy opłacalności.Nic trudnego zadzwonić na

Taaaa. Na pewno. I stacje pracują na granicy opłacalności, a każdy jeśli może,
          to jednak taką stacje chętnie by otworzył. Ciekawe.

> autonalewaki PKN ORLEN i spytać o ceny hurtowe paliw.Gwarantuję,że marża brutto
          >
          > nie przekracza średnio 25 groszy/ltr.Z tego należy zapłacić

Nawet jeśli, to co z tego? Nie dość, że zawyżają n stacjach, to jeszcze zawyżają
          w Orlenie.

> transport,prąd,podatki lokalne,pracowników,ZUS itd.Pozastaje nie więcej jak 10-
          > 15 gr/ltr netto.To w takim razie skąd można wziąć na obniżkę ceny o 20

Jakby się nie opłacało, to by stacji nie było. Proste.

A przy okazji - jak to jest, że cena paliw uwarunkowana jest cenami na giełdach
          światowych. Jak ceny na giełdach światowych rosną, to u nas też. A jak na
          giełdach maleją, to u nas nie ?
    • Gość: Krzyś Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.04, 18:35
      Taka różnica to jeszcze pryszcz:)
      W zeszłym roku miałem przyjemność być w mieście Poznaniu. Zaraz na początku
      miasta stoi stacja firmowa PKN ORLEN ( i to ta "bardziej" firmowa z
      programem "VITAY" bo są jeszcze mniej "firmowe" bez w/w programu na których
      paliwo jest z reguły tańsze). Patrze na cenę ON bo na czymś takim akurat jeżdżę.
      W Płockujak tankowałem płaciłem wtedy po 2,94 zł/litr, a w Poznaniu.....
      UWAGA UWAGA 2,58zł/l !!!!!!!!!!
      To jest dopiero przegięcie
      • szczerbaty_alfred PODSUMOWANIE 01.03.04, 19:21
        Ogólnie:
        Pozdrowienia dla ch... z działu marketingu którzy nam taką strategię cenową
        wymyślili.
        Ratuje ich tylko to, że mamy najswieższe paliwo. :-))))))
        • Gość: tankujący Re: PODSUMOWANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.04, 23:56
          No i tego nie byłbym pewnien - w myśl powiedzenia "pod latarnią najciemniej"
    • toreado Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? 02.03.04, 13:05
      Co z tego, że w Plocku jest Petrochemia? To musi być taniej? A w Wolfsburgu sa
      może tańsze volkswageny, bo tam jest fabryka? Nie. Jak stacje chcą, to zawyżą
      cenę i już. Jedyne wyjście w Plocku - tankować tam, gdzie taniej, oczywiście
      mając pewność co do jakości.
      • Gość: oktan Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 03.03.04, 22:41
        Tańsze paliwo miało być u Sylwestra Zenona, ale ma przejściowe kłopoty, podli,
        złośliwi ludzie kazali mu opróżnić zbiorniki. Ale nie martwcie się, on jeszcze
        wróci.
      • Gość: Scin Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.04, 23:37
        Czy volkswageny sa drozsze w Wolfsburgu? Czy fabryka produkujaca te samochody
        puszcza smrody a razem z nim zanieczyszczone powietrze? Wiec moze nie ma sensu
        zadawac glupich pytan?
    • Gość: rozbójwbiałydzień Już 3.73 zł za litr (promocja cena ES95 = ES98) IP: 195.117.140.* 06.03.04, 14:00
      No,no...
    • hippolin a kto zbuduje nową stacje 06.03.04, 14:07
      Brakuje jakiegoś inwestora, żeby pobudował nową stację, najlepiej jakąś nie orlenowską. 4mln PLN kosztuje wybudowanie, ale ktoś musi postawić, ktoś dostanie pracę, cena spadnie, tylko u nas jest mafia, Ci co mają pieniądze boją się sytuacji z Olewnikiem, nie wyłożą kasy.
      • Gość: greedy Re: a kto zbuduje nową stacje IP: 195.117.140.* 06.03.04, 16:37
        A co ze Statiolem na Piłsudskiego / Otolińska ? Z tego co widziałem na stronach Urzędu Miasta - pozwolenie zostało wydane. Na Statoilu mają fajne Hot Dogi - przydałby się drugi. A co ze stacją na Auchanie - też miała być.
    • Gość: Wdychacz Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.04, 14:41
      Wczoraj wróciłem z gór, po drodze ceny benzyny wahały się od najniższej w Łodzi
      na stacji Esso - 3,38/litr, średnio 3,45 - 3,55 a w Płocku "miłe" zaskoczenie
      3,73/litr. Ciekawe,że w całym kraju opłaca się sprzedawać beznynę za średnio
      3,45 a w Płocku nie. Ale chyba odkryłem w czym rzecz my w cenie benzyny mamy
      wliczone klimatyczne. Ja tankuje w Płocku tylko jak musze i wszystkim polecam
      to samo!!!!
      • Gość: greedy Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: 195.117.140.* 06.03.04, 16:34
        Ceny u nas takie,bo ajenty muszą się nachapać. A może Orlen kazał tak gnębić mieszkańców Płocka? Za to że tu rafineria? A nie w Warszawie - i nie da się tam jej przenieść ? Wietrzę spisek...
    • Gość: PINo Re: Czemu godzicie sie na takie ceny paliw??? IP: *.acn.pl 08.03.04, 09:56
      Antymonopolowy powinien się tym zająć!!! Płock jest miastem gdzie wszystkie
      stacje są zależne od orlenu i walą ceny jakie chcą. Żadnej konkurencji. Każde
      miasto jest otwarte na BP, NESTE, JET, RG i inne, tylko Płock blokuje
      konkurencję orlenu. Jest to jeszcze jeden przykład wielkiego wpływu Płockiej
      Rafinerii na władze miasta.
      • ciach_spaw_benz a jaka jest cena na stacji viceprezydenta Z.?(N/T) 08.03.04, 09:59
        • toreado Re: a jaka jest cena na stacji viceprezydenta Z.? 14.04.04, 10:21
          ciekawe, kiedy PB 98 dojdzie w Plocku do 4 zł za litr? Tu już są stawki
          astronomiczne, chyba zacznę tankować......w Radomiu!
          • Gość: kedas Re: a jaka jest cena na stacji viceprezydenta Z.? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 15.04.04, 07:16
            właśnie PB 98 kosztuje 4,08 Płock to jest dziwne miasto
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka