Dodaj do ulubionych

Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo

07.10.10, 22:08

przez tyle lat mieliśmy wiedzę, z której nie skorzystaliśmy

Czy potrafimy skorzystać teraz?

Historia Płocka jest niechciana,
= zamykana na krowi łańcuch i wielką kłódkę jak w przypadku pomnika spalonych na ulicy Sienkiewicza.
= Jest zamykana za kratami jak w przypadku dojścia do Krzyża Powstańców Styczniowych
= Jest likwidowana jak w przypadku kapliczki powstańczej przy ul. Królewieckiej
= Jest ukrywana przez wiele lat jak w tym opisywanym przypadku

Żyjemy by pamiętać, Pamietamy by żyć. Nie da aię wszystkiego ukryć i wszystkiego zapomnieć.
Obserwuj wątek
    • kwisniewski Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 07.10.10, 23:05
      www.ump.pl/main.php?cid=akt&iid=2260
      Test na stronie UMP
      • Gość: gość Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: 212.14.9.* 08.10.10, 08:25
        "będziemy mieli do czynienia z międzynarodowymi negocjacjami na temat, co dalej robić ze szczątkami i w jaki sposób upamiętnić to miejsce."
        Jakie negocjacje. Szczątki przekazuje sie prokuraturze i ta po śledztwie decyduje o ich pochówku. Miejsce pochówku uzgadnia z niemieckim Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge. Miastu psinco do tego. ALe wybory idą...
        • Gość: płocczanin Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 08:58
          Przez takie myślenie ukrywano znane fakty . Miły forumowiczu, jeżeli wśród rozstrzeliwanych , byli dezerterzy, to powinni być pochowani nie zbiorczym cmentarzu niemieckim lecz, tu w Płocku. Jest przecież kwatera żołnierzy niemieckich z I Wojny Światowej ale ci okupanci. .......... .akurat przepędzili ruskich...
          • Gość: jasio [...] IP: *.chello.pl 08.10.10, 09:36
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • konrad.ludwik02 Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 09:08
      Wysokie uznanie dla p. Dylewskiego za jego postawę społeczną, zdziwienie - że władze miejskie nie podjęły jego wysiłków, a nawet jakby o nich nie wiedziały!
      Ale lepiej, że późno aniżeli wcale - że notable miejscy się obudzili i zajęli przyzwoitym załatwieniem sprawy: pochówkiem i upamiętnieniem. Jeżeli to faktycznie byli dezerterzy z Wehrmachtu - to jakby opozycjoniści!
      • Gość: towwieslaw Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.142.c86.petrotel.pl 08.10.10, 09:11
        szkoda ze do ludzkich szczatkow wykopanych na cmentarzu zabytkowym od str. Topolowej nie przyklada sie takiej wagi i pozwala aby je wyrzucano na smietnik.
        • przyczajony_mason Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 09:33
          Na Topolowej to czarna mafia prowadzi niezły biznes, a Miloszenko jeszcze pozwolił im zwiększyć areał pod pochówki, olewając mieszkańców z Kazimierza Wielkiego. Swoją drogą przypomina mi się dowcip z podstawówki: "Przychodzi starowinka do ZBOWiDu z wnioskiem o rente kombatancką. I co tam babciu robiliście? - pyta się szef komisji. Ano nosiłam partyzantom jedzenie, jajeczka, serek, mleczko - odpowiada babinka. A ci partyzańci to coś mówili? - dopytuje się komisja. Tak, mówili DANKE SCHOEN - odpowiada babuna. Toż to byli Niemcy! - mówi wzburzony przewodniczący. A babcia na to: Tak, ale z NRD ! "
      • swinton To ty jeszcze nie wiesz ze bylo tylko dwoch 08.10.10, 11:29
        nazistow? Hitler i Goebbels. Reszta to byla opozycja.
        • Gość: płocczanin Re: To ty jeszcze nie wiesz ze bylo tylko dwoch IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 11:32
          ROBICE SOBIE ŻARTY ZE ŚMIERCI.

EGZEKUCJE ŻOŁNIERZY NIEMIECKICH NA TERENIE PŁOCKA
          W CZASIE II WOJNY ŚWIATOWEJ.
          RELACJA NAOCZNEGO ŚWIADKA - ŻOŁNIERZA AK,
          TADEUSZA WICHROWSKIEGO.
          ZAPOMNIANA TRAGEDIA WOJENNA

PŁOCK – MIASTO MOJE - MIASTO NASZE
          Od lat tysiąca, żyjemy w naszym mieście. Zmieniają się pokolenia a każde wnosi na stałe, swoje piętno. Czując szepty odeszłych przodków, tworzymy Jedność z przeszłością miasta pięknego, godnego. Władycy i duchowieństwo. Mieszczanie i goście. Nadal są z nami. Wszak nie da się odejść od fundamentu życia w naszym mieście.
          Tu urodzeni, od dziecka prowadzani przez ojców naszych, znamy każdy kamień. Ścieżki, te same od stuleci, prowadziły nasze stopy po śladach, tych, co byli przed nami. Jest to cecha wrodzona i nikomu nie uda się jej zatrzeć.
          Pamięć dziecka kojarzy miejsca wędrówek. Tarasy na wzgórzu, to miejsca wybrane dla potrzeb cegielni. Tu płocczanie szli na majówkę a Wisła szemrała cichutko. Tak przyroda jednoczyła się z tymi, którzy kochali ją. Tu dzieci poczęte i pierwsze miłości, szły śladem rodziców. Trakty drzewiaste, zacienione wśród sadów i ogrodów, prowadziły poprzez uroczyska do rzeki. Jakże słodka woda ze źródła pośród krzewów.
          A jakaż tajemnica czyniła, że dziecko małe nie mogło rozeznać drogi. To już trakt drugi za dawnym cmentarzem wojennym. I nowa łączność z duchami miejsca. I fale rzeki, co zawsze płynęła pośród echa śpiewów, tych, którzy szczęścia zaznali przez chwilę. Ściana wysoka i drzewa wielkie na urwiskach. To szum łopatek parowca, z góry śledzonego od wielu kilometrów. To myśli skupione rybaków, co czas łowili pstrąg i wspomnienia.
          Ta piękna ziemia, miała swoje tajemnice. Pośród obfitości zieleni, stawu z traszkami, kryła się prawda sroga a jeszcze nieznana.
          Cud natury, był jednocześnie jej nieszczęściem. Nowi ludzie, nowe obyczaje. Pierwotność jedności ducha natury z naturalnymi mieszkańcami skończyła się.
          Założone ZOO, zagarnęło płocką duszę. Tarasy zabrano. Trakt wiślany ze źródłem, zabrano. Już nie ma tajemnicy drogi. Porosłe zbocza, zatraciły dzikość pierwotną. A staw mały nie służy dzieciom goniącym kijanki. Łabędzi krzyk, nie jest krzykiem duszy, której zabrano dzieciństwo. Tylko nieliczni znali okrutną prawdę ziemi. Przez całą okupację hitlerowską, Niemcy dokonywali tu egzekucji swoich żołnierzy.
          obok przystani wioślarskiej, ginęli żołnierze w papierowych workach. Na pięknym zboczu ogrodowego jaru rozstrzelano kilkunastu żołnierzy. Dobijano rannych i wrzucono do gotowego dołu. Zasypanych zadeptano nogami... Tu kres znaleźli nasi wrogowie. Lecz kim byli?
          Że stali się wrogami własnego narodu? Czy byli i tacy, którzy już walczyć nie chcieli z polskim narodem? Jak długo płakały ich matki i żony? Jakim grzechem się wykazali, że grobu i pogrzebu mieć nie mogą do dzisiaj? Ospałe jaki i żubry, mają za strażników a sami mówić nie mogą. Czy grzech zabitych – nie jest naszym grzechem zaniechania i braku miłości do CZŁOWIEKA?
          2 uschnięte akacje. Za nimi jest miejsce egzekucji żołnierzy niemieckich.
          Autor publikacji, rozpoczął badania wyjaśniające. Odnalazł Świadka egzekucji żołnierzy niemieckich. Jest to Żołnierz AK, Pan Tadeusz Wichrowski. Oto
          Od lat płocczanie przychodzą do ZOO, utworzonego w czasach komunistycznych z dawnego ogrodu Miączyńskch. Piękne miejsca, uroczyska, mają swoje krwawe tajemnice.
          W roku 1994, p. Edward Lewandowski, przekazał znaną od nieżyjących już świadków, relację opowiadań dróżników kolejowych, o masowych egzekucjach żołnierzy niemieckich w Płocku, przez cały czas okupacji hitlerowskiej. Pełniąc obowiązki wiceprzewodniczącego Wojewódzkiego Komitetu Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa i jednocześnie przewodniczącego MKOPWIM, podjąłem za aprobatą ROPWIM, działania wyjaśniające ww. fakty. Prasa płocka przekazała informację. W TV kablowej, przedstawiono reportaż. Jest rok 2002. Od tego czasu nic się nie dzieje. Władze miasta nadal ukrywają przed Niemcami ww. fakty. Po szczątkach ofiar, nadal chodzą zwierzęta Tak być nie może. Niemcy czynią wielkie starania o dobrą współpracę z Polakami. Jest niegodne ukrywanie grobów przed naszymi partnerami z UNII Europejskiej. Niemcy po moich interwencjach, wyrazili swoją opinię o sprawie. Ludzki szacunek i obowiązki wierzącego człowieka, nakazują zachowania zgodne z miłością bliźniego. Zagrzebani żołnierze, mogą mieć tabliczki identyfikacyjne. Może się okazać, że wśród nich są również ci, którzy nie chcieli walczyć z Polakami. Według nowych ustaw NRF, dezerterzy już nie są zdrajcami narodu niemieckiego.
          Ich śmierć może być pomostem dla dobrego Pojednania Polsko – Niemieckiego. Czas płynie. Nasi wrogowie - nie żyją. Potomkowie, nie chcą wojny z żadnym narodem. Widać wyraźnie, że Niemcy czynią o wiele większe starania o odkupienie swoich win, od Polaków. Na moim filmie „PAMIĘTAĆ ABY ŻYĆ!”, mówi o tym wyraźnie ówczesny biskup płocki Zygmunt Kamiński.
          Nie ma w Płocku żadnej władzy i instytucji, która chciałaby wyjaśnić fakty historyczne i oficjalnie zebrać informacje od jedynego żyjącego świadka.
          Fakty rozstrzeliwań Żołnierzy niemieckich, przekazane TNP w 1994r.

Początkowo wymiana korespondencji dawała nadzieję na szybkie wyjaśnienie tajemnicy faktów rozstrzeliwania dezerterów niemieckich na terenie Płocka. Podane określenie jest stosowane roboczo z uwagi na przekazy osobowe robotników pracujących na kolei i robotników pracujących w ogrodzie Miączyńskich. Z uwagi na rangę miasta wcielonego do Rzeszy,
          Niemcy dokonywali egzekucji swoich ludzi przez cały czas wojny.
          Rzeczywistość może się okazać całkiem inna ale to w niczym nie zmienia tematu omawianego w tej książce. Trudności pojawiły się w kontaktach obywatel zwykły człowiek a Urząd wojewódzki. Jeszcze istniał system zrodzony w okresie komunizmu i nadal nie przekazywano materiałów znajdujących się w zasobach urzędu.
          Tylko kontakty osobiste pozwoliły cokolwiek dowiedzie się czym naprawdę dysponuje Urząd.
          LOSY SPRAWY DEZERTERÓW NIEMIECKICH
          Nagłośniony przez prasę temat zwolna wygasł. Za zgodą ROPWiM, w ramach MKOPWIM, został zmontowany przez studio miejskie, film wideo „ŻOŁNIERSKI LOS - DOLA CZŁOWIECZA”, montaż Jan Gawryłkiewicz, scenariusz Zenon Dylewski. Film przekazywał paralelę Losów Żołnierza polskiego – gen. Z.Padlewskiego. Jego śmierć w obronie Ojczyzny i wyrzucenie zwłok przez Polaków, w stosunku do śmierci agresora - żołnierza niemieckiego, rozstrzelanego przez swoich. Nieznana mogiła. ZAPOMNIENIE. LOSY ŻOŁNIERZA – ZAWSZE PODOBNE.
          Miasto partnerskie Darmstadt, ofiarowało naszemu miastu pomnik Przestrogi, prze totalitaryzmem. Po wielu utarczkach, stanął on przed szkołą chemiczną. Pomnik ma złamany kręgosłup… co nie jest zgodne z naszą naturą Polaków. Nam NIK nie jest w stanie przetrącić kręgosłupa.
          Razem z opiekunem MPNarodowej, Kazimierzem Papińskim, organizowałem przed pomnikiem uroczystości, pragnąć wypełnić ducha Pojednania polsko – niemieckiego. Młodzież szkolna, chętnie słuchała o historii. Czas płynął. Nie udało się utworzyć zwyczaju składania wieńcy i palenia zniczy w Święto zmarłych. Od lat czyni to tylko moja rodzina. W Płocku pomnik został utrwalony, jako pomnik ekologiczny. Płocka prasa nie była już zainteresowana tematem. Jestem autorem notatki w Gazecie Na Mazowszu. Odzewu od nikogo – nie było.
          czerwca 2001, w wysłanym liście do Sekretarza Generalnego Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, przedstawiłem temat DEZERTERÓW NIEMIECKICH. JEDNAK ODPOWIEDZI NIE OTRZYMAŁEM...2 kwietnia 2002 roku, jako Gość Dnia, kolejny raz, przedstawiłem w telewizji kablowej Tele Top, fakty istnienia mogiły żołnierskiej, na terenie ZOO.
          10 czerwca br., ponownie przekazałem ROPWIM, list i dysk CD, z mojego archiwum, w sprawie gen. Z.Padlewskiego i dezerterów niemieckich.
          Na dysku CD, przekazałem również film wideo „PAMIĘTAĆ! ABY ŻYĆ!”
          Film niesie przesłanie Pojednania. Ukazane są zbrodnie wojenne hitlerowców, na terenie Płocka i fakty egzekucji żołnierzy niemieckich,
          • Gość: płocczanin Re: To ty jeszcze nie wiesz ze bylo tylko dwoch IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 11:39
            CD .....zapewne nikt w Płocku nie wie otej sprawie więcej, jak teraz podaje, oczywiście moga być źródła ukrtye ale to nie mojej mocy.....

PŁOCKU NIEMCY ROZSTRZELIWALI SWOICH, PRZEZ CAŁĄ WOJNĘ.

Znane są miejsca. Zginął też generał niemiecki.

Żyje świadek, żołnierz AK – OPOWIEDZIAŁ przed kamerą o widzianej egzekucji 12 żołnierzy, pokazując palcem miejsce.
            TAŚMA PROFESJONALNA BETA CAM – JEST WŁASNOŚCIĄ RADY PAMIĘCI – KUPIONA z Pana pieniędzy, ponieważ otrzymałem od Rady dotację, kiedy byłem przewodniczącym MKOPWiM.
            ŚWIADEK MÓWI O TYM NA MOIM FILMIE –„PAMIĘTAĆ – ABY ŻYĆ”, ZŁOŻYŁ ZEZNANIA NA PIŚMIE. Żałosna sytuacja. Miasto ma stosunki partnerskie z Darmstadt.
            W pawilonie jaków i żubrów są groby niemieckie. Chodzą po nich zwierzęta. W stawie po cegielni, gdzie rozstrzeliwano żołnierzy w papierowych workach, pływają łabędzie. Istnieją listy z ambasady niemieckiej i Fundacji Pojednanie o temacie. Zrobiłem kilka programów w tv kablowej, prasie. Ostatni raz 2 kwietnia temat zrobiłem jw. W kontekście pojednania polsko niemieckiego.
            NA DZIEŃ 16 CZERWCA 2004R.
            Urząd miasta zapowiedział przyjazd Niemców z
            FUNDACJI POJEDNANIE.
            I to jest motywem mojego zainteresowania losami Niemców rozstrzeliwanych przez Niemców w czasie II Wojny Światowej. Odczuwam żal, że dla totalitaryzmu, zginęło tyle milionów ludzi na całym świecie. Odczuwam w moim sercu - żal MATEK NIEMIECKICH, po śmierci swoich synów, którzy zostali rozstrzelani na terenie mojego miasta Płocka z wyroku sądów niemieckich, niezależnie – czy byli winni, czy nie. Wierzę w to, że wśród zabitych w Płocku, byli i dezerterzy, którzy nie chcieli walczyć W ZŁEJ WOJNIE – WOJNIE ZABORCÓW.
            Zabici – nie mogą być zapomniani. Nie wolno trzymać ich w ziemi nie poświęconej.
            W ziemi, po której chodzą dzikie zwierzęta.
            JEST TO NIE GODNE POLAKA I CHRZEŚCIJANINA.
            Mogło się tak wydarzyć, że władze stalinowskie w latach 50 – tych, wykopały zwłoki. W takiej sytuacji należy;

W okresie tysiąca lat istnienia naszego Państwa, nieuniknione były wojny zaborcze. Miliony ludzi straciło życie.
            Jestem zwykłym mieszkańcem miasta. Nie należę do żadnej organizacji.
            Nie przyświeca mi jakiekolwiek zamiar uzyskania korzyści z mojego zadania.
            Nie mam wpływu na prowadzenie polityki państw. Mogę mieć wpływ na kształtowanie przyjaźni polsko – niemieckiej. Jest to niezbędne dla życia w pokoju i bardzo pragmatyczne. Jednak to, co napisałem, nie jest moją myślą przewodnią.
            Jest nią ŻYCIE WE WZAJEMNEJ ŻYCZLIWOŚCI, ZGODNIE Z PRZEKAZEM JEZUSA CHRYSTUSA.
            Wykonałem film amatorski, którego nie mogłem wykonać z udziałem Urzędu Miasta. Jest fatalnie wykonany technicznie z braku środków finansowych. Jednak, starałem się przekazać w nim ŻAL ZA ŚMIERĆ TYLU NIEWINNYCH LUDZI. Rozumiem też, że wojna jest RÓWNIEŻ NIESZCZĘŚCIEM DLA AGRESORA. Jakże wielka liczba LUDZI ZOSTAŁA POZBAWIONA SYNÓW – BRACI.
            Wszyscy powinni żyć. Jak się okazuje – w Płocku władze niemieckie, wykonywały masowe egzekucje swoich żołnierzy. Może istnieć sytuacja, że wśród nich byli żołnierze niewinni z punktu widzenia Polaka.
            Wśród nich mogli być DEZERTERZY I INNI, NIE PRAGNĄCY WALCZYĆ Z KIMKOLWIEK. Wiem, że w Republice Federalnej Niemiec, dezerterzy z mocy ustawy, nie są już zdrajcami swojej ojczyzny.
            W dalekich Niemczech, być może są jeszcze rodziny, oczekujące najmniejszej choćby wiadomości od bliskich, zabitych w czasie wojny. Jeżeli badania archeologiczne, potwierdzą istnienie szczątków żołnierzy, proponuję po rozpoznaniu znaków identyfikacyjnych i stwierdzeniu, że nie byli to mordercy
            - POCHOWANIE ICH NA PŁOCKIM CMENTARZU WOJENNYM, GDZIE SĄ GROBY ŻOŁNIERZY NIEMIECKICH OKRESU I WOJNY ŚWIATOWEJ.

Nie grzebania szczątków na zbiorczym cmentarzu żołnierzy niemieckich w Polsce.
            Dokonanie ekumenicznego pogrzebu, odbudowy pomnika na grobach żołnierzy z I Wojny Światowej. Postawienia znaku - tablicy, na miejscu egzekucji na terenie płockiego ZOO.
            Koniecznością niezbędną jest nagłośnienie tematu w publikatorach. Jest to należne ofiarom wojny – tak niemieckich, jak i polskich. Po zgładzeniu milionów Polaków, przez Niemców w czasie wojny, narosła w nas, ogromna nieufność do narodu niemieckiego. Już samo brzmienie mowy niemieckiej, wywoływało w nas poczucie lęku i niechęci. Jednak czas płynie i do obaw, dochodzi rozumienie konieczności wyjścia z zamknięcia się do Niemców, którzy są naszymi sąsiadami.
            W filmie, jak i opisie MOTYWÓW, dla których podjąłem się wyniesienia z niepamięci ofiar wojny – przedstawiłem moje poglądy.

TYLKO ROZMOWA CZŁOWIEKA z CZŁOWIEKIEM i wzajemne kontakty, pozwolą, poznać się tak – żeby historia, nie powtórzyła się więcej. Religia wskazuje nam, że mamy żyć w MIŁOŚCI DO DRUGIEGO CZŁOWIEKA, a ten nie musi mieć nazwy. Trzeba po prostu żyć.
            Nic nie jest w stanie zagłuszyć żalu za zamordowanych moich rodaków.
            POJEDNANIE – NIE ZNACZY ZAPOMNIENIE
            I tak już zostanie. Zostanie również świadomość, że żyjemy normalnie. Możemy liczyć na pomoc wzajemną. NORMALNIE. W stosunkach polsko – niemieckich, przez ostatnie lata, zrobiła się jakąś luka. Przecież to FUNDACJA POJEDNANIE, JUŻ W ROKU 1996 – znała ww. temat. I NIC – CISZA.
            To nie było dobre posunięcie…
            Pragnę przekazać stronie niemieckie dyski CD z nagranym materiałem, całą wiedzę o ww. sprawie. Są tu tysiące godzin mojego życia. Pragnieniem moim jest, żeby społeczeństwo niemieckie, przejęło mój dorobek i wykorzystało dla DOBRA OGÓLNEGO, również w publikatorach. Nieszczęściem, dla mnie byłaby sytuacja, że cały mój wysiłek, spocząłby w urzędniczej biurokracji, jako mechanicznie wykonane zadanie celowe.
            Nie będzie wtedy przesłania pamięci i pojednania obu narodów.
            Wiem, co mówię to Fundację POJEDNANIE, prosiłem o wsparcie finansowe, które mogło pozwolić na wykonanie filmu PAMIĘTAĆ ABY Żyć – w jakości technicznie dopuszczalnej. nie otrzymałem od Was, żadnej odpowiedzi. A to zrodziło wątpliwości, że ekshumacje żołnierzy na terenie Polski, są wykonywane mechanicznie, zgodnie z poleceniami, ustawą, itp. Taka wizja – przeraża mnie.
            Wierzę w Boga. Ufam, pragnę żyć z Niemcami w zgodzie.
            Tyle piszę, przed spotkaniem w Domu Darmstadt, które może zaowocować godnym pogrzebaniem szczątków żołnierzy niemieckich. Oddanie ich Siostrom i Braciom z rodzin. Jest czas POJEDNANIA. Jest czas PAMIĘCI.
            Gazeta Mazowsze po raz kolejny, pisze o tajemnicach z historii naszego miasta. 10 lat starań o ludzką powinność, może zakończyć się pozytywnym działaniem. Unikanie nagłośnienia spowodowało, że traciliśmy możliwość zgłaszania się nowych świadków opisywanych wydarzeń. Odszedł od nas naoczny Świadek, żołnierz AK. Tadeusz Wichrowski. Na zdjęciu, widzimy świadka pośredniego, p. Edwarda Lewandowskiego, dzięki któremu Płock, pozyskał wiadomość o egzekucjach. Nasze miasto powinno podjąć kroki zmierzające do nagłośnienia sprawy, która szczególnie sprzyja porozumieniu z Niemcami. Współpraca z Fundacją Pojednanie, może dać mieszkańcom Niemiec właściwe nastawienie do Polaków i odwrotnie. Dajemy sąsiadom, odczucie przesłane nakazem naturalnej postawy życia codziennego w którym żyjemy w potrzebie poprawności kulturowej, pozytywnego myślenia i wzajemnej życzliwości ukształtowanej w domu rodzinnym. Taka postawa jest szczególnie pożyteczna w relacjach zwykłych mieszkańców obu krajów. Sprawa wtórną jest narodowość, ale tożsamość musi być zachowana, aby poprzez istnienie wielokulturowości, można było przekazywać własne osiągnięcia dla wspólnego Dobra.
            . Inny płocczanin… Redaktor Agnieszka Woźniak pisze tu o p. Edwardzie Lewandowskim
            Idąc na Spotkanie ze stroną niemiecką w Sprawie opisanej wyżej, przygotowałem dla UM i Niemców, dostępne mi materiały, Płytę DVD z nagranymi zeznaniami Świadka, Tadeusza Wichrowskiego.
            Czy Nowi z pokoleń dostatku, zrozumieją, że nacja nie dzieli a może dzielić krzywda czyniona drugiemu człowiekowi? Na zabijanych kolejno w Płocku żołnierzy niemi
          • swinton Jak podczas wojny wróg zabija swoich to żle? 08.10.10, 16:06
            Rozumując tak jak niektórzy tutaj to Polacy powinni ogłosić Stauffenberga bohaterem. Niemcy już to zrobili.
      • Gość: gość Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: 212.14.9.* 08.10.10, 12:35
        >Jeżeli to faktyczn
        > ie byli dezerterzy z Wehrmachtu - to jakby opozycjoniści!
        Niekoniecznie. Pod koniec wojny za dezertera uznawano nawet żołnierzy , którzy nie mogąc nadązyć za swoim oddziałem szli 100m za nim. Tych których rany budziły podejrzenia o samookaleczenie. Tych co głośno wyrażali swoją dezaprobatę czy opowiadali dowcipy antyrządowe- za defetyzm. Także rabusi czy gwałcicieli. Ludzi za niewykonanie rozkazu. W końcu od licpa 1944 szalały Sądy Specjalne tropiące spiskowców.
        Czy tych czterech żołnierzy rozstrzelanych na Westerplatte- uznałbys za opozycjonistów?
        • Gość: płocczanin Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 12:42
          Każda wiadomość jest cenna.Ale w Płocku egzekucje były przez całe 5 lat wojny, bo było to miasto powiatowe i tu zwozili......Opisywany przez dziennikarza Chrzanowskiego, generał wysiadł na stacji w Radziwiu. Chrzanowski szedł za nim przez mniejszy most. Za parę dni rozeszła się pogłoska o rozstrzelaniu generała. Pewnie z racji funkcji, pochowali go drewnianej trumnie po zachodniej części cm. wojskowego.
          • Gość: płocczanin Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 12:53
            Istnieje miedzy Polska a Niemcami Porozumienie o zasadzie wzajemności . Polska opiekuje się również mogiłami niemieckimi ale wiodącą rolę pełni Niemiecki Związek Ludowy Opieki nad Grobami Wojennymi . jest również płatnikiem kosztów.

Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V.
            Bundesgeschäftsstelle
            Werner-Hilpert-Straße 2
            D 34112 Kassel

Telefon: 0180 / 570 09-99 (0,14 € / min) oder 0561 / 7009-0
            Telefax: 05 61 / 70 09-221
            E-Mail: info@volksbund.de
    • kniazwitold Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 09:36
      [zostanie poddana wstępnym oględzinom przez sądowego medyka - red.] - gratuluje lubelskiej redaktorzynie (grafomanowi), która lekarza sądowego nazywa medykiem.
      • Gość: pasqda1 Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 09:39
        Artykuł napisany na kolanie. Pełno błędów, zwłaszcza stylistycznych, brak całych wyrazów, niezgodność form. To brudnopis? Żenujące.
        • Gość: płocczanin Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 09:45
          Widzę' Stali Wspólnicy stawili się jak na zawołanie.. Tak jest 4 lata. nienawiść zaślepia, nie pomnik lecz pogrzeb.
        • Gość: A4 Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.chello.pl 08.10.10, 10:26
          "Najpierw w rejonie obecnego ogrodu zoologicznego (wtedy były tu gospodarstwa) rozstrzelani swoich dezerterów."

ciężko się czyta artykuł pisany w taki sposób
      • Gość: Karol Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 10:11
        To jest stare polskie dziennikarstwo kiedy ludzi nazywano warchołami .
      • Gość: mk Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 10:21
        kniazwitold, lekarz to medyk. Skąd wiesz, że redaktor "lubelski" skoro pisze w płockiej gazecie? No i w 1. osobie pisze się "gratuluję"
      • Gość: lek arzt Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: 93.179.207.* 08.10.10, 10:58
        Jak sama nazwa wskazuje, lekarz-leczy, lekarz sądowy leczy??????
        • Gość: gość Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: 212.14.9.* 08.10.10, 12:24
          > Jak sama nazwa wskazuje, lekarz-leczy, lekarz sądowy leczy??????
          Jeszcze żaden pacjent sie nie skarżył ;-)
    • naprawdetrzezwy Dobrze, że w powietrze leciały tylko sylwetki 08.10.10, 09:41
      a nie ciała żołnierzy.

"Płocczanie widzieli ten dramat i ich sylwetki wyrzucone eksplozją wysoko w powietrze."

Sylwetkom nic przecież nie grozi...
      ;>>>
      • biotin Re: Dobrze, że w powietrze leciały tylko sylwetki 08.10.10, 09:56
        witam
        jasne ze wiedzieli ale przeciez to byli niemcy dla nich sie ludzie nie licza a moze to polscy zolnieze a moze po 1945 zamordowani kto to wie ale kazdy moze pisac i gadac co zechce
    • przyczajony_mason Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 09:42
      Masz u mnie plusa. Popieram w 100%.
    • Gość: kx Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.10.10, 10:23
      - W pierwszej chwili, że są to kości zwierząt, ich ciała zakopuje się w ziemi na terenie ogrodu zoologicznego. Ale gdy znaleźliśmy przestrzeloną na wylot czaszkę, nie mieliśmy wątpliwości, że są to ludzkie szczątki.

gdyby nie ta przestrzelina, to niedałoby sie odróżnić ludzkiej czaszki od takiego np. pingwina.
      A w 45r. było zoo w Płocku? Jak określono tak dokładnie z którego roku pochodzą kości? Skąd wiemy, ze to kości niemieckie? Skąd wiemy, że zostali zastrzeleni niemickimi kulami przez Niemców?
    • naczelny_frustrat analfabetyzm 08.10.10, 10:36
      "Najpierw w rejonie obecnego ogrodu zoologicznego (wtedy były tu gospodarstwa) rozstrzelani swoich dezerterów."

WTF??? Ludzie, zrzuta na korektę, bo chyba takiej nie ma!
    • arche556 Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 11:39
      Obsrańcy z PISu coś nie protestują przeciwko godnemu pochowaniu niemieckich żolnierzy. W Osowie tak im to przeszkadzało, ale tam przecież chodzilo tylko i wyłacznie o zadymę. Zadymę i psucie coraz lepszych stosunków z Rosją. Dobre stosunki z sąsiadami są potrzebne zarówno jednej jak i drugiej stronie. Coż, gdyby hasło z wyborów "Polska jest najważniejsza" nie było jeszcze jednym oszustwem Kłamczyńskiego, to do takich ekscesów by nie dopuszczano. Szanujmy groby nasazych przeciwnikow po to, żeby groby naszych bohaterów na świecie były szanowane.
      • Gość: janeczka Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.biznesdsl.etel.pl 08.10.10, 19:05
        szok. Po prostu szok...
    • panbramkarz Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo 08.10.10, 11:53
      Wisi mi to kogo to szczatki i przez kogo rozstrzelani mam juz dosc martylologi zwlaszcza w kraju w ktorym nie mysli sie o "zywych" ale wqrzaja mnie twierdzenia ...... jak roztrzelani niemcy to napewno niemietcy dezerterzy rozstrzelani przez swoich ............. a moze to niemietcy jency rozstrzelani przez "zwycieska" armie czerwona.
      • Gość: Olesław Re: Ludzkie szczątki odnalezione w płockim zoo IP: *.chello.pl 08.10.10, 12:37
        O, to zupełnie inna mowa. W takim razie należy postawić pomnik wyzwolicielom! Każdy zabity hitlerowiec to powód by pomnik podnieść o 1 metr wysokości!
    • ilpadrino666 U mojego kumpla na ogródku Niemców będzie ze 20. 08.10.10, 12:33
      A w kilku innych miejscach wsi jest 2-3 mogiły, z tego jedna tuż obok sklepo-baru. Takich miejsc w Polsce jest dużo, żadna sensacja. Wystarczy pokopać.
      • Gość: gość Re: U mojego kumpla na ogródku Niemców będzie ze IP: 212.14.9.* 08.10.10, 12:42
        To zgłoś to do Fundacji Pamięć. Przyjadą i ekshumują. Pamiętaj że nieważne co oni zrobili- tu już zapłacili najwyższą karę. Ale tam gdzies żyją ich dzieci,które chciałyby zapalić świeczkę na grobie ojca/dziadka.
        • Gość: Kxawier Re: U mojego kumpla na ogródku Niemców będzie ze IP: *.chello.pl 08.10.10, 13:42
          A ja na swoich zrobiłem gnojownik! Nikomu nie zgłoszę. Mój dziadek ich załatwił! w dniu wyzwolenia. Ruscy ostrzelali panterę a dziadek ich widłami zanim się zorientowali. Trzeba było ich ukryć bo czasy były takie że ich koledzy mogli wrócić. Teraz pilnują mi chaty!
          • Gość: gość Re: U mojego kumpla na ogródku Niemców będzie ze IP: *.szczecin.mm.pl 09.10.10, 17:51
            > A ja na swoich zrobiłem gnojownik! Nikomu nie zgłoszę. Mój dziadek ich załatwił
            > ! w dniu wyzwolenia. Ruscy ostrzelali panterę a dziadek ich widłami zanim się z
            > orientowali. Trzeba było ich ukryć bo czasy były takie że ich koledzy mogli wró
            > cić. Teraz pilnują mi chaty!
            Sam sobie wystawiasz świadectwo.... Pamiętaj że do 600 tys. POlaków słuzyło przymusowo w róznych formacjach III Rzeszy. Prawie połowa PSZ na Zachodzie to własnie tacy POlacy "z odzysku". 5 tys. pancerniaków MAczka to byli czołgiści i grenadierzy ROmmla z DAK.
        • swinton To postaw swieczke na grobie Jürgena Stroopa. 08.10.10, 16:59
          .
    • amenominakanushi-pan-poczatku Znów polityczna poprawność. 08.10.10, 12:42
      Czy gdziekolwiek, kiedykolwiek znaleziono szczątki niemieckich dezerterów rozstrzelanych w latach 1939-1941?
      • Gość: a ja Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.060.c76.petrotel.pl 08.10.10, 13:34
        A ja do plocczaniana ma pytanie : "Fundację POJEDNANIE, prosiłem o wsparcie finansowe" i co nie dali ani grsika , a może jednak.
        • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 14:17
          Nie , nie dali a należało zrobić film dokumentalny. Wydana była zgoda przez RPWiM na kręcenie, wszak to wyższa struktura Pamięci. Film miał zrobić zawodowiec po kosztach, bez zysku ale WK odmówił . Od tej pory ja sam robiłem moje małe formy filmowe , za własne pieniądze. Jest ich teraz około 300 a licznik pokazuje ponad 100 000 wejść. Moja Matka byłaby jako 3, ścięta za zajście w sklepie mlecznym , opisane w I wydaniu Dziejów Płocka. Czyli i ja miałem darowane życie z Łaski Boga, więc połowę spędziłem na spłacie i stąd moja praca przez 30 lat. Podczas rozmów ze stroną niemiecką w 2004r, padło to podczas Spotkania a nawet Niemiec zrozumiał, że to nie Honor , brać pieniądze za Pamięć.
          Przecież nawet, gdyby była dotacja to i tak wszystko by szło przez UM. Całe dziesiątki płocczan przez te wszystkie lata współpracowały , dając i swoje pieniądze. Szacunek TYM Płocczanom A wierzę, ze właśnie praca od postaw obywatelskich przyniesie nowe opisy i uratujemy chociaż część naszego Dziedzictwa polskiego. wierzę, że znajdzie się osoba, która opowie coś nowego . Dziennikarz też młody a pisze gorąco. Przeszłość to również Przyszłość. Nowe pokolenia pociągną Pamięć dalej.

• Gość: a ja Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.060.c76.petrotel.pl 08.10.10, 15:33
            A ja dzisiaj całkiem przypadkiem otworzyłem słownik wyrazów obcych i znalazłem niechcący taka oto definicje :
            tetryk : zrzęda, gdera, burczymucha, mantyka, maruda, ględziarz, śledziennik, hipochondryk.
            Nie wiem czemu ale od razu skojarzyłem ją z pewnym uczestnikiem tego forum , bardzo zreszta aktywnym. Ciekawe czy zgadnienie z kim , dla ułatwienia dodam że jego nick zaczyna sie na p.
            :))
            • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 15:49
              podejdź do lustra i zobacz. My piszemy dziejach Płocka, masa ludzi szuka rozwiązania ws szczątków a tobie nachodzą budujące myśli.
              • Gość: a ja Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.060.c76.petrotel.pl 08.10.10, 15:56
                a ja sobie przypomniałem staropolskie przysłowie : uderz w stół itd.
                Poza tym mój nick zaczyna się na a
                • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 08.10.10, 16:04
                  sympatyczne dziecko tak , tak, jak dojrzejesz , może zrozumiesz, żarty ze śmierci, jak sam jej zajrzysz w oczy. wtedy się roześmiej...
                  • Gość:   Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.10, 16:18
                    i po tym wlasnie mozna poznac kto zasluguje na miano czlowieka bo smieje sie smierci w twarz a kto jest tylko mientkim siurem ktory juz zawczasu ma pelne gacie
                    • Gość: towwieslaw Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.10, 21:15
                      uderz w stół...!
                      kiedy pierwszy raz pisalem na tym forum o profanacji ludzkich szczatkow na cmentarzu przy kobylinskiego etatowi obroncy mm&co poczyli wiatr pod d.... napisali ze sa to szczatki zwierzece.
                      ciekawe ze szczatkow zwierzecych nie znaleziono w zoo co byloby bardziej prawdopodobne, a na kobylinskiego znaleziono ludzkie ,
                      pozbieralem , obfotografowalem , poprosilem swiadkow i patologow ,
                      za chwile zaczna kopac od kazimierza wielkiego , zakladam ze bedzie to samo , zupelnie nie rzoumiem o co jest ten dym z koscmi znalezionymi w zoo kiedy
                      codziennie kosci naszych przodkow z zabytkowego cmentarza wyjezdzaja na smietnik
                      tu nikt sie nie upomina o ossuarium
                      o zwykly szacunek i poszanowanie godnosci ?

prasa ma to w d...e, policja, kuria, miasto

a ludzkie szkielty posiekane przez koparke i szpadle wyjezdzaja na smietnik razem z puszkami , butelkami i gruzem .

oto miara kultury !

• Gość: a Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.adsl.inetia.pl 08.10.10, 21:46
                        ta kultura jest zasługa wszystkich, twoja też niestety
                      • tomas7771 Re: Znów polityczna poprawność. 08.10.10, 22:53
                        Gość portalu: towwieslaw napisał(a):

>
                        >
                        >
                        > prasa ma to w d...e, policja, kuria, miasto
                        >
                        > a ludzkie szkielty posiekane przez koparke i szpadle wyjezdzaja na smietnik raz
                        > em z puszkami , butelkami i gruzem .
                        >
                        > oto miara kultury !
                        >
                        >

pomyślałeś o zawiadomieniu prokuratury? na forum to tego nie załatwisz...
                      • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 09.10.10, 10:01
                        dobry tow. Czy tobie chodzi o stare kości czy wykazanie , że KK jest dnem?
                        siedzisz tu stale i dobrze wiesz że w ramach PRO, została podana propozycja utworzenia Miejsca Pamięci na tym cmentarzu, gdzie można by zbiorowo zagrzebać kości z pozostałego terenu , jak i utworzono by Miejsca , gdzie moglibyśmy palić znicze wszystkim pokoleniom płockich mieszczan. To przecież po grobach moich Babć i Dziadków .. przejechały spychacze....

Jest prawo, że po określonych latach można robić nowe pochówki , nic nowego na świecie, wszak Cała Ziemia byłaby do tej pory cmentarzem.

Kiedy już odejmiesz swoje antypolskie nastawienie , to zrozumiesz i tereny ZOO.

Płock był włączony do Rzeszy i Niemcy, nie nazywani przeze mnie nazi, dokonywali rządów w swoim hitlerowskim stylu. Rozstrzeliwali swoich przez całe 5 lat. A teraz znalazł się świadek, który mówi o eksterminacji ludności polskiej. A więc planowe zabójstwo narodu polskiego, wszak to był rok 44, Żydów już Niemcy wymordowali....

To są straszne opowieści. Ale kto odpowie na takie moje pytanie;

Jak to się stało , ze MM i władze Miasta uznały oficera AK z Kedywu za RZEKOMEGO ŚWIADKA?

Jak to sie stało? .że ZAPOMNIANO???? że ob.Jan GawryłKiewicz nagrał relację Poniżanego Świadka , za pieniądze z Dotacji od RPWIM w Warszawie (28 ml.zł) film

zresztą z moim udziałem.... Żołnierz AK Tadeusz Wichrowski, na miejscu egzekucji Niemców ..wszystko opowiedział........

Do tego Sprawą zajęła się Prokuratura w Płocku, która zasłynęła na cała Polskę stwierdzeniem..że w Płocku pewnie ruskie gen.Z.Padlewskiego nie zabiły a grobów 1863r NIEMA????????????? NIE BYŁO ???

A jednocześnie Płock chodzi na Rocznice od 147 Lat.............. do tego , czego nie ma.........

Same kłamstwa. Nagle Nowina . Naloty na kości i co dalej? Umorzenie???????

A jak Ktoś się wytłumaczy ze Sprzedaży GROBÓW WOJENNYCH 1863R? Ale wybory? Po co /

Czy ktoś staruszkę nagrał na wideo? Wszak Rzekomy umarł nie doczekawszy się zainteresowania.

Czy nagranie Gawryłkiewicza nie należy pościć w kablówce, tylko trzymać na PÓŁKACH?
            • Gość: gość Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 11:23
              A ciebie zżera zazdrość nie tetryku. Kiedy wreszczie oddacie zawistnicy rację człowiekowi który uparcie dąży do poznania prawdy?
              Ciągle słyszę ośmieszanie, kpiny, chciałoby się powiedzieć: Z czego głupcy sie śmiejecie, z czego? Z siebie?
              Pan Dylewski od dawna podejmował temat dezerterów niemieckich i wiele innych, ale jakoś trudno to przyjąć, że ktoś jest mądrzejszy od innych?
              • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 09.10.10, 12:15
                Dopowiem tak. temat Dezerterów był na tyle zaawansowany, że mógł się stać wzorcową formą współpracy między narodami, które choćby się waliło i paliło są i będą sąsiadami. Nie nasza wina , że była wojna, zbrodnie ale od nas zależy czy zachowamy pokój i wzajemnie idąc sobie na ustępstwa.

Pisałem ale czy to za mało jasne? PRZEBACZENIE NIE ZNACZY ZAPOMNIENIE.

Pamięć natomiast pozwala unikać nieszczęść. Ludzie MUSZĄ Żyć.

Trzeba dać szanse i tym Rodzinom niemieckim , którzy byli i tak długo po wojnie katowani infamią Prawa hitlerowskiego. Dezerter długo był po wojnie zdrajcą Niemiec.

Najprościej ująłem to w przedmowie do filmu pod tytułem "Pamiętaj Aby Żyć". Był tak zerowy ? , Że UM odmówił mi pomocy w realizacji , wszak robiłem zawsze byle co...A co miałem robić jako amator? Ale w zamian nikt nic nie dal . Dzięki TV Kablowej, Płock , jednak widzi ten film a czemu nie szkoły?
                Jestem stary i chory. Apanaże i inne , mnie tyczą. Nic nie chcę oprócz Pamięci dla tych ,., których krzyczą kości... po mi sława ? w mooim wieku ? Po 3 000 obelg na mnie. Wystarczy , żeby cierpieć.

BRATERSTWO MIAST

Darmstadt Brata szukał
                Bożym pojednaniem.
                Te pragnienia wspólne,
                Pokolenia nowe
                Z popiołów wyniosły.
                Na żyznym ugorze zasiejemy kwiaty.
                A biel czerwieni pokryje,
                Nie mgłę zapomnienia,
                Wszak krzyczeć będą zawsze
                Poszarzałe kości,
                Lecz znamię sumienia,
                Wnukom przekazane.
                Żal przyniósł duszy oczyszczenie
                A lilia na cieniu wyrosła,
                Spełni przeznaczenie.

• Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 09.10.10, 13:59
                  poprawiam...Apanaże i inne , mnie NIE dotyczą. Ogród należał wg T. Wichrowskiego do Miączyńskich ale być może koligacje , czy inne . To sprawa wtórna. Czy tak trudno wystraszyć dziecko egzekucjami? Czy nie macie wrażliwości?
                • Gość: towwieslaw Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 14:55
                  jakie "duszy oczyszczenie "? g...o ! a nie oczyszczenie !
                  • Gość: płocczanin Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.plock.mm.pl 09.10.10, 16:00
                    osobnik ten naśmiewa się z religii chrześcijańskiej a przecież cały czas piszemy o Pamięci rozstrzelanych ludzi w Tematu opisywanym.
                    • Gość: towwieslaw Re: Znów polityczna poprawność. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 16:08
                      tylko nie "osobnik" , tylko nie "osobnik"!
                      co za pojednanie znowu ?
                      o co chodzi ? kto sie z kim pojednał i kiedy ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka