Dodaj do ulubionych

Komunikacja według Hetkowskiego

21.10.10, 08:19
Ponieważ prezydenta Hetkowskiego biorę pod uwagę jako jednego z dwóch kandydatów, na których gotów jestem oddać głos, a jeszcze nie przesądziłem, który z nich tę rywalizację o mój głos wygra, więc napiszę, że właśnie stracił sporo szans na moje poparcie. No ale może dzięki swojej deklaracji pozyska inne głosy i bilans będzie miał jednak korzystny. :-))
Obserwuj wątek
    • Gość: qq Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 08:27
      buspas w plocku? na tych waskich ulicach? moze buspas bedzie na zwezonej wyszogrodzkiej?
      • Gość: a Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.060.c92.petrotel.pl 21.10.10, 18:35
        Proponuję buspas na otolińskiej za przejazdem kolejowym.
        • Gość: o TAKIEGO Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.052.c90.petrotel.pl 21.10.10, 19:23
          A ja wam wszystkim mówię, że to wszystko bajki. Takiego wała jak zagłosuję na kandydata na prezydenta czy radnego związanego z jakąś partią, mam gdzieś ich obiecanki, przepychanki, wojenki, zjazdy, przemowy i narzuconą polityczną poprawność.
    • roman_j Błędna diagnoza 21.10.10, 08:32
      W artykule napisano:
      "(...) Pokazywał, że niedokapitalizowanie KM odbija się na płocczanach, którzy muszą korzystać z niezadaszonych i nieestetycznych przystanków autobusowych, nie mają możliwości kupienia biletu w automatach, a także nie mogą skorzystać z systemu informacyjnego, który funkcjonuje np. w Warszawie (podającego na elektronicznych wyświetlaczach pasażerom informację, o której godzinie przyjedzie oczekiwany autobus)."

To nie są skutki niedofinansowania KM Płock. To są skutki tego, że KM Płock zamiast zajmować się tylko wożeniem pasażerów zajmuje się także wieloma innymi zadaniami, które powiększają tylko jej straty. Zarówno utrzymanie przystanków, jak i dystrybucję biletów czy budowę systemu informacyjnego powinno wziąć na siebie miasto za pośrednictwem jednej ze swych instytucji (może MZD przemianowanego na MZDiK?). Tak właśnie jest m.in. w Warszawie, o której mowa w zacytowanym fragmencie.
      • Gość: menel Re: Błędna diagnoza IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 09:02
        Nie lubię doraźnie wyborczych powierzchownych i nieprzemyślanych wizji i pomysłów i rozwiązań problemów.
        Kiepska jakość KM w Płocku to w dużej mierze (może nawet decydującej) REZULAT nikczemnej jakości urbanistycznej miasta i nic nie robienia w tej sprawie od lat. Na ten fatalny stan składa się wiele elementów - daruję tu sobie wykład, niech zrobi to ktoś inny.
        Odnoszę wrażenie, że W.Hetkowski nie korzysta w ogóle lub niedostatecznie korzysta z opinii i współpracy KOMPTENTNYCH specjalistów od rozwoju i zarządzania miastem (celowo nie nazywam ich dokładniej).
        Również moim zdaniem diagnoza WH nie jest trafna. Nie może być trafna, bo jest powierzchowna i zrobiona szybko ad hoc.
        Takimi pomysłami nie zyskuje się poparcia ludzi mojego środowiska i pokroju, ale może z analizy krzywej Gausa wynika, że tak właśnie się opłaci. Tyle tylko, że później też trzeba się tego trzymać a do czego to prowadzi, pokazuje dobitnie dorobek rządów MM&co.
        BTW; czy GW może kiedyś zdobyć się na pogłebiony i merytoryczny komentarz/recenzję pomysłów włodarzy miasta i polityków chcących wywierać wpływ na jego kształt.
        Rozmuniem, że w płockiej redakcji nie stacje kwalifikacji, ale kto jej zabrania korzystać z pomocy i opinii specjalistów zewnętrznych lub chociażby dobrze wykształconych kolegów z centrali w Warszawie.
        • Gość: do menela Re: Błędna diagnoza IP: 94.40.67.* 21.10.10, 15:07
          Panie Pawełku! Zawiodłam się na panu. zawsze wyrażałam się o panu w superlatywach...teraz zmieniłam zdanie. przecież osobiście rozmawiał pan z p.Hetkowskim,wie pan,że to mądry człowiek [o panu też miałam takie zdanie...],dlaczego teraz nawet pan jast przeciwko p.Wojtkowi? Cóż...człowieka trzeba widzieć takim,jakim jest...a nie takim,jakim by się chciało,żeby był...ale na to trzeba zjeść ząbki,trzeba długo pożyć. Pozdrawiam.
          • Gość: menel Re: Błędna diagnoza IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 16:30
            Gość portalu: do menela napisał(a):

>dlaczego teraz nawet pan jast przeciwko p.Wojtkowi? Cóż...człowieka trzeba widzieć >takim,jakim jest...a nie takim,jakim by się chciało,żeby był...ale na to trzeba zjeść ząbki
            > ,trzeba długo pożyć. Pozdrawiam.

Na jakiej podstwie sądzi Szanowna Pani, że ja również jestem przeciw? Może mało jasno to wyłożyłem, ale od poważnego kandydata na prezydenta Płocka nie oczekuję tanich populistycznych propozycji ad hoc, ale przemyślanego, ambitnego ale realnego programu, głownie gospodarczego zorientowanego prorozwojowo. Tylko taki może zyskać moje poparcie. Ja jestem uczciwy - popieram tylko to, co moim zdaniem ma sens a trochę o tym wiem. Od znajomych, zwłaszcza znajomych, oczekuję więcej niż od reszty publiczności.
            Miasto to skomplikowany organizm gospodarczy i sensownie mogą nim pokierować tylko kompetentni fachowcy - propozycja pozostawienia KM bez zmian ale za to z zapewnieniem odpowiednio wysokich dotacji moim zdaniem fachowością nie grzeszy. Wszędzie na świecie, gdzie nie jest dotowana KM działa dobrze, w innych miejscach jest to worek bez dna. Ale w Płocku nie od KM trzeba zacząć, to jeden z dalszych priorytetów i wyjdzie po drodze przy okazji rozwiązywania innych podstawowych - powiedzą o tym rzeczeni faschowcy, jeśli W.Hetkowski zechce z nich usług korzystać zarówno w kampanii jak później.
    • Gość: kosa bus pasy człowieku ogarnij siee... IP: 80.48.4.* 21.10.10, 09:18
      .... u nas nie ma szans na bus pasy za duzo samochodów oraz tranzyt, najpierw obwodnice miasta a potem wescie sie za miasto a ty drogi Hetku sam nie doprowowadziles do budowy obwodnic remontów dróg a teraz cwaniaka rżniesz co nnam nie dasz i nie zbudujesz tak jak powiedzieli poprzednicy tobie to juz tylko emerytura w Zalesiu
      • Gość: kango Hetek - najlepiej daj sobie spokój IP: *.006.c82.petrotel.pl 21.10.10, 09:24
        Buspasy w Płocku? Na jakich dopalaczach jesteś? Swoją drogą dziwne to bardzo że w GW ciągle pojawia się w artykułach tylko jedna postać - Hetek? Nie jest to dziwne? Gdzie inni? Czyżby GW traciła bezstronność, o ile taką miała i skręca ostro na lewo?
        • Gość: bubel Re: Hetek - najlepiej daj sobie spokój IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 09:53
          GW ustawia opinię publiczną na dogrywkę MM - Hetkowski bo pewnie mają już gotowe artykuły. DOGRYWKA, POWTÓRKA Z WYBORÓW, KTO TYM RAZEM, WRACA NOWE(STARE)? ... .

Tylko zagospodarowanie przestrzenne jest maszyną napędzającą rozwój i prawidłowe funkcjonowanie miasta. Zagospodarowanie przestrzenne z całą jego strategią działania, planem jak miasto ma wyglądać za 10 lat. Nie doraźnymi decyzjami administracyjnymi i politycznymi. Macie Państwo kandydaci potencjał ludzki w mieście - tylko czerpać z merytoryki i doświadczenia tych ludzi... . Mileś tego nie zrobił... . Dla mnie jest skończony. I skończony będzie każdy kto tego nie pojmie. Nie strategie, będące bełkotem firmowanym przez pseudo specjalistów, których nie można wcielić w życie (bo nie sposób ich zrozumieć).

MM postawił na służalczość Kwiatkowskiego w tej sprawie i do jakiego bałaganu doprowadził... to chyba wszyscy widzą. Brakuje podstawowych dokumentów planistycznych a opracowania za wielką kasę pisane są pod dyktando Krzysia.
          • Gość: def GW = stronniczość, Hetek = bus pas IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.10, 11:23
            ciekawe skad bierze dopal, wszystko pozamykane a Hetek najarany jak nigdy chyba przedtem.

O ile tramwaj ciezko zrobic bo potrzebna kasa to pomysl hetka zaden problem, wystarczy wymalowac pasy na jezdni - oj zacpal ostro, moze koledzy mu cos podali podobnie jak to przeciez nie on sfalszowal karty z glosami na ostatnich wyborach
      • Gość: nena Re: bus pasy człowieku ogarnij siee... IP: 94.40.67.* 21.10.10, 09:37
        Oj!Brzydkie te poprzednie wpisy! Nie należy życzyć drugiemu...co Tobie nie miłe.Uważajcie.Nie tylko błąd w druku może zmienić "racjonalizm" w "nacjonalizm".
      • Gość: bolo Re: bus pasy człowieku ogarnij siee... IP: *.bb.sky.com 21.10.10, 10:09
        Zgadzam sie z Tobo w 100% Emerytura w Zalesiu a nie wciskanie ludziom ciemnoty jaki to ze mnie geniusz.Ja wszystkim dam wszystko zalatwie wszystko zrobie. Aco dobrego i z pozytkiem dla tego miasta i mieszkancow zrobil Hetkowski do tej pory? Ciepla posadka Mu sie marzy i nic pozatym. Ciepla posadka to dla Pana emerytura w Zalesiu!!!
    • Gość: dominika Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.class147.petrotel.pl 21.10.10, 09:57
      A ja zagłosuję na tego kto da biletomaty,
      nienawidzę gdy muszę sie przesiąść z busa w bus a nie mam gdzie kupić biletu, kierowcy nie chcą sprzedawać przed 18, kiosków brak albo sa nieczynne,
      Hetek pomoże je postawić zagłosuję na niego!!!!!!!
    • Gość: sex pistols poprzednio przegrał przez KM, to teraz mydli oczy IP: *.006.c82.petrotel.pl 21.10.10, 10:04
      Nie wiem dlaczego, ale po prostu ten człowiek jest u mnie absolutnie bez szans. Buspas w Płocku?! Błazen!!!
      • Gość: robert Re: poprzednio przegrał przez KM, to teraz mydli IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.10.10, 10:19
        a ja zagłosuje, jest mądry, miły i pracowity.to by było na tyle - a i nie jest wiesniakiem
    • Gość: Laska z jędrnymi Komunikacja według Hetkowskiego IP: 91.212.223.* 21.10.10, 10:10
      Wojtek H. to klasa sama w sobie. Dogrywka będzie Hetkowski kontra Nowakowski. Milewski nie przejdzie do drugiej tury. Więc zarzuty PiSuarów nie mają podstaw. A blamaż Miloszenki będzie totalny. Już widzę mistrzostwa eurpoy w piłce ręcznej - gości chyba zakwaterujemy w śpiworach na molo. Tylko żeby ich fala powodziowa nie zmyła do Włocławka. A sędziowie będą mieszkać w windzie na Sobótce. Korespondenci w tramwaju - powinien być multimedialny i full wypas WC.
    • Gość: sara Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.146.171.226.nat.umts.dynamic.eranet.pl 21.10.10, 10:15
      chłop ma łeb i konkretną wizję... ale jako prezydent będzie musiał otoczyć się też myślącymi i aktywnymi ludźmi, a nie tak jak teraz w ratuszu...
    • firstkaktus Komunikacja według Hetkowskiego 21.10.10, 10:20
      Poczytałem was przedmówcy Wy moi i mam tylko jedną uwagę . W przeciwieństwie do swoich oponentów jedynie Wojtek Hetkowski wspomina o KM . Reszta nabrała wody w usta i o wstydliwym oraz wielce kłopotliwym temacie nie wspomina . Na plus to przyjąć , czy może znów ponarzekać ?
      • Gość: dokładnie Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.146.rev.vline.pl 21.10.10, 10:49
        Wszyscy tylko narzekaja. Jeden kandytat nie interesuje sie niczym - jest ble, drugi kandytat sie interesuje, chce pomoc - tez jest ble. Widze, ze ludziom jednak nie da sie dogodzic.
        • Gość: sandokan Hetek - tylko teraz wykazuje interesowność IP: *.006.c82.petrotel.pl 21.10.10, 11:07
          Potem będzie po staremu
    • fifrak85 Re: Komunikacja według Hetkowskiego 21.10.10, 10:33
      takie tam frazesy sobie rzucił i cwaniakuje. Podpatrzył w wawie i myśli że uda się wszystko przenieść do Płocka ?
      Ale jest inna ciekawa sprawa którą, przeczytałem na innym płockim portalu. W poniedziałek 25.10.2010 ma odbyć się spotkanie z kandydatami na prezydentów miasta i mają być podejmowane tematy gospodarcze. Liczę na dokładną realcję, może nawet wideo zamieszczone na You Tube ?
      • Gość: Kaktus Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 11:23
        fifrak85 napisał:

> takie tam frazesy sobie rzucił i cwaniakuje. Podpatrzył w wawie i myśli że uda
        > się wszystko przenieść do Płocka ?

Czy to źle gdy dobre rozwiązania chce się przenieść do Płocka ? Uprawiasz kolego szczególny rodzaj masochizmu samozabraniając sobie dostępu do wszelkich nowinek i udogodnień . Jeśli sam nie chcesz , nie zabraniaj tego innym . Wynieś się w Bieszczady , zakup konia i wóz i żyj sobie zgodnie ze swoim poglądem na świat . Archaicznie jak ty sam .
        • fifrak85 Re: Komunikacja według Hetkowskiego 21.10.10, 12:16
          Gość portalu: Kaktus napisał(a):

> fifrak85 napisał:
          >
          > > takie tam frazesy sobie rzucił i cwaniakuje. Podpatrzył w wawie i myśli ż
          > e uda
          > > się wszystko przenieść do Płocka ?
          >
          >
          > Czy to źle gdy dobre rozwiązania chce się przenieść do Płocka ? Uprawiasz koleg
          > o szczególny rodzaj masochizmu samozabraniając sobie dostępu do wszelkich nowin
          > ek i udogodnień . Jeśli sam nie chcesz , nie zabraniaj tego innym . Wynieś się
          > w Bieszczady , zakup konia i wóz i żyj sobie zgodnie ze swoim poglądem na świat
          > . Archaicznie jak ty sam .

A jak chcesz wprowadzić buspasy w Płocku ?
          Po co ci elektroniczna tablica z informacją za ile będzie najbliższy autobus ? Przecież wiadome jest że częstotliwość kursów jest zatrważająca
          Może chcesz wzorem Warszawy aby autobusy jeździły co kwadrans ? Myślisz że to jest wykonalne ?

Mi chodziło o to, że nie możemy bezmyślnie kopiować rzeczy z innych miast, tylko musimy wypracowywać własne rozwiązania, dla naszych konkretnych spraw.
          A Ty skoro jesteś taki innowacyjny to przenoś się do Warszawy lub Nowego Jorku a nie polecasz mi skądinąd piękne Bieszczady.
          • Gość: Kaktus Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 13:37
            Widziałeś ulice w Londynie ? Podpowiem - większość jest nawet węższa niż nasza Kolegialna czy Wyszogrodzka . Buspas jest tam tylko w tych miejscach gdzie być może ( a nie wszędzie gdzie porusza się autobus komunikacji miejskiej ) a to i tak udrażnia ruch i ułatwia poruszanie się KM . Nie przypominam sobie , abym podczas moich licznych podróży do tego miasta molocha kiedykolwiek miał problem z komunikacją miejską . A informacja o której nadjedzie autobus danej linii ( przy założeniu , że będzie zintegrowana z systemem GPS ) jest niesamowitym wręcz ułatwieniem dla pasażerów . O automatach biletowych nie wspomnę , choć wolałbym rozwiązania brytyjskie .
            • fifrak85 Re: Komunikacja według Hetkowskiego 21.10.10, 15:02
              Nie no z Warszawy przeskoczył na Londyn
              Porównujesz miasto 8 mln mieszkańców, które jest odwiedzane rocznie przez 30 mln turystów do Płocka ?
              Czy do zabicia muchy używasz armaty ?
              Skoro jesteś tak zafascynowany Londynem to gdyby Hetkowski zaproponowałby 3 linie metra pisałbyś że to cudowny pomysł ?

A stawianie automatów do biletów jest zbędne skoro w wielu zachodnioeuropejskich miastach można kupić bilet przez SMS.
              • Gość: Kaktus Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 15:25
                Przedstawiłem jedynie przykład komunikacji prawie doskonałej . Wyrażałeś ponadto watpliwości w temacie buspasów , więc na tym przykładzie staram się je rozwiać . Warszawa też tak zrobiła i dobrze ( choć nie doskonale ) na tym wychodzi . Chciałbym aby było " normalnie" i zgodnie z europejskimi standardami . E-ticket , czy usługi sieci GSM są normą ale nie w tym kraju .
                Co do metra - to gdyby ktokolwiek z kandydatów coś takiego w Płocku zaproponował , ja zaproponowałbym mu zażycie takich fajnych pigułek , które znajomy prezes brał i uspokajały go w stopni znacznym .
    • Gość: Rycho Re:Stawiaj, on nie odmówi IP: *.c152.petrotel.pl 21.10.10, 13:16
      Nie ma co dyskutować. Te Popisy - ponieważ nie mają argumentów- wciąż będą opluwać. A nuz ktos durny uwierzy! Dla nich nic nie znaczy ,że Hetkowskiego pismacy musieli przeprosić, że wygrał wszystkie sprawy. Dla nich to On zestrzelił Tupolewa i wysłal tego wariata do Łodzi! Szkoda gadać
    • Gość: mama Re:Stawiaj,NA HETKA! IP: 94.40.67.* 21.10.10, 13:20
      Ludzie,którzy chcą się porozumieć zawsze znajdą drogę do siebie!
      • Gość: zbyszek [...] IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 21.10.10, 14:10
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: obserwator [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.10.10, 15:07
      • Gość: a ja Re: Hetkowski o szóstej rano przed Komunikacją Mi IP: *.152.c70.petrotel.pl 21.10.10, 15:24
        A ja widze właśnie merytoryczną dyskusję, szkoda gadać :((
        • Gość: baba Re: Hetkowski o szóstej rano przed Komunikacją Mi IP: 94.40.67.* 21.10.10, 16:15
          Trudno kwestionować słuszność tego argumentu. Jestem pełna uznania dla pana Hetkowskiego za godność z jaką to znosi. Na pewno będzie dobrym prezydentem,potrafi pokonywać przeszkody.
          • Gość: boniecki Re: Hetkowski o szóstej rano przed Komunikacją Mi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 19:19
            Muzyka jaka by nie była łagodzi obyczaję posłuchajcie www.hetkowski.pl/teledysk
          • Gość: Panisko do Menela Re: Hetkowski o szóstej rano przed Komunikacją Mi IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 19:33
            Napisałeś "Wszędzie na świecie, gdzie nie jest dotowana KM działa dobrze, w innych miejscach jest to worek bez dna. " I to jest liberalny - dość prymitywny - populizm. Ja trochę jeżdżę po świecie. Osobiście korzystałem z niedotowanej komunikacji w Kairze i z dotowanej w Bazylei i Maladze. Dobrze ,że Hetek zmądrzał i chce aby Płock był podobny do miast europejskich a nie latynoskich. Takich pogladów to nawet ten Nowakowski co był w UPR nie prezentuje. A propos- czy to ten sam co teraz jest w PO?
    • Gość: podolanin Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.10, 21:08
      Mam pytanie przed hotelem to stragan ze zniczami czy zieleniak widzę jak przejeżdżam MPK
      • Gość: zbyszek [...] IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 21.10.10, 21:26
      • Gość: zyta Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.10, 09:31
        Gość portalu: podolanin napisał(a):

> Mam pytanie przed hotelem to stragan ze zniczami czy zieleniak widzę jak przej
        > eżdżam MPK

Wpadnij i sm sie przekonaj. Ostatnio widziany tam był Jacek Żakowski. O ile sie nie myle to publicysta a nie sprzedawca zniczy :)
        A MPK zginęło w czasach które najlepiej wspom inasz czyli w czasach komuny czerwony capie.
    • Gość: adam Re: Komunikacja według Hetkowskiego IP: *.plock.mm.pl 21.10.10, 22:15
      Powiem ci roman że nie zagłosuje za starymi układami hetkowskiego!!! nie zagłosuje również na człowiek który w klipie wyborczym wykorzystuje osobę niepełnosprawną!!! nie zagłosuje na heti bo pamiętam co działo się 8 lat temu przy wyborach!!! wybranie hetkowskiego to żendana dla płoczczan!!!
      • roman_j Re: Komunikacja według Hetkowskiego 22.10.10, 11:14
        Gość portalu: adam napisał(a):

> Powiem ci roman że nie zagłosuje za starymi układami hetkowskiego!!!

Nie musisz mnie o tym informować. Ta wiedza do niczego nie jest mi potrzebna. :-))
    • Gość: Mordziaty Do Romana J. IP: 91.212.223.* 22.10.10, 11:22
      Romanie Urbanowy, g..... mnie (i chyba większość nas) obchodzi, na kogo oddasz głos.
      Głosuj sobie i na Kiszczaka, jeśli wystartuje.
      Trochę skromności, Towarzyszu....
      • Gość: haha Re: Zwycięstwo zawdzięcza sobie IP: 94.40.67.* 22.10.10, 11:46
        Moje zdanie jest takie.Zwycięstwo p.Hetkowskiego jest oczywiste.Jest jedynym kandydatem,który chce i potrafi znależć wspólny język z ludżmi z różnych opcji i formacji!
        • Gość: kewin Re: Zwycięstwo zawdzięcza sobie IP: 94.40.67.* 22.10.10, 17:12
          My też zagłosujemy na tego pana.Mieliśmy możliwość spotkania się z nim i porozmawiania. Przekonał nas,że jest odpowiednim kandydatem na prezydenta. Zachęcam każdego do odwiedzenia namiotu w celu podjęcia decyzji,na kogo zagłosujesz,warto.
          • Gość: kaziu Re: Zwycięstwo zawdzięcza sobie IP: *.plock.mm.pl 22.10.10, 19:04
            cnotkowska to ty??:)
            • Gość: wyborca Re: Zwycięstwo zawdzięcza sobie IP: *.244.c86.petrotel.pl 22.10.10, 21:52
              Cnotkowska i lOpatrzyk na wiceprezydentów. Dwie syreny - nie je rżnąć ni zjeść
      • roman_j Re: Do Romana J. 22.10.10, 21:08
        Gość portalu: Mordziaty napisał(a):

> Romanie Urbanowy, g..... mnie (i chyba większość nas) obchodzi, na kogo oddasz
        > głos.

Ale przecież ja Ciebie (i chyba większości z Was) o tym nie informowałem. Nie obarczaj mnie winą za to, że wziąłeś do siebie komunikat, który do Ciebie nie był kierowany. :-))
        • Gość: chłopek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.10, 14:23

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka