Dodaj do ulubionych

Yes ! Tak budujmy Płock !!!

14.11.10, 15:48
Yes !, Yes ! Yes !
Mamy "Koncepcję docelowego ukształtowania urbanistycznego Płocka i aglomeracji płockiej oraz powiązań z zewnętrzną infrastrukturą transportową w celu maksymalnie bezpiecznego i sprawnego funkcjonowania"

Budujmy Płock jako wyraziste regionalne centrum z bardzo dobrymi połączeniami z krajową i europejską infrastrukturą transportową.

Podejmijmy działania do wpisania przedstawianej "Koncepcji..." w tworzone Strategie Rozwoju Kraju do 2030 roku i we własne działania samorzadów lokalnych.

Koncepcja rozdwojenia głównej osi rozwoju Kraju na prawą stronę Wisły:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507758,2,4,Polska-2030--Koncepcja-rozdwojenia-glownej-osi-rozwoju.html

Koncepcja zmiany docelowego układu głównych dróg w Polsce:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507760,2,3,Koncepcja-zmiany-docelowego-ukladu-glownych-drog-w-Polsce.html

"Mały" wycinek docelwego ukształtowania urbanistycznego Płocka i aglomeracji płockiej:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507772,2,3,Maly-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

"Duży" wycinek docelwego ukształtowania urbanistycznego Płocka i aglomeracji płockiej:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2508169,2,2,Duzy-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

Całościowe opracowanie oraz opracowanie dla prawobrzeżnej Warszawy i Modlina zaprezentuję wkrótce.

Dyskutujmy.

Jan Wyrębkowski - Kandydat na Radnego Miasta Płocka
Okręg nr 1 /Podolszyce, Imielnica, Borowiczki/, Lista nr 4, Pozycja nr 8

PŁOCK - Miasto Wielkich Perspektyw !
Obserwuj wątek
    • Gość: otojak Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.plock.mm.pl 14.11.10, 20:12
      Dla planów centralnych jest to niewiele. Dla naszego regionu to krok milowy.
      Teraz tylko działać. Może Płock zmieni się w inne miasto. Powodzenia.
      • Gość: menel Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.10, 21:28
        Widzę, że nowe władze miasta i nowi radni dostają bardzo ważny i potężny temat do obróbki ale też i potężne wsparcie w postaci ogromu dobrej roboty wykonanej przez inż. JANA WYRĘBKOWSKIEGO.
        Mam nadzieję, że zostanie on radnym, właśnie tacy radni patrzący daleko w przód są nam potrzebni od zaraz i do tego w maksymalnie dużej ilości - jeden tylko rodzynek w placku nie spowoduje, że będzie on dobry, musi być ich dużo.
    • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 15.11.10, 08:58
      Wyrażam swoje zdanie na temat planów budowy tramwaju, gdyż jest on traktowany przez niektórych jako sposób na rozwiazanie problemów komunikacyjnych miasta.

Ten zmysł jest nieodpowiedni do uwarunkowań funkcjonowania Płocka!

W Płocku i bliskim sąsiedztwie występują cztery Zakłady Dużego Ryzyka /ZDR-y/ wystąpienia dużej awarii przemysłowej. /W całym woj. mazowickim jest ich jedenaście/ Są to Zakłady produkcyjne PKN Orlen, Basel Orlen Polyolefins, Orlen Oil oraz Baza Surowcowa PERN Przyjaźń. Oprócz tego występuje na dużą skalę transport produktów niebezpiecznych i kilka Zakładów Zwiększonego Ryzyka /ZZR-ów/.
      Te uwarunkowania funkcjonowania Miasta powodują, że istotnym elementem w strategii miasta powinno być zminimalizowanie skutków awarii i dążenie do maksymalnego bezpieczeństwa mieszkańców.
      Poprawę bezpieczeństwa i zminimalizowanie skutków awarii może spowodować przede wszystkim odpowiednia infrastruktura drogowa i przemyślane ukształtowanie urbanistyczne.
      To wszystko jest w mojej "Koncepcji docelowego ukształtowania Płocka...".
      Tramwaj i nne rozwiazania szynowe lub zasilane liniami elektrycznymi nie powinny być wogóle brane pod uwagę. Poruszają sie one po określonych trasach, a w przypadku awarii kierunek wiatru wyznaczy kierunki przemieszczania się ludzi i kierunek z którego podejmowana będzie akcja ratownicza.

Powtórzę za Radnym Arturem Jaroszewskim: Po pierwsze obwodnice, głupcze!
      Trochę to zmodyfikuję: Po pierwsze obwodnice i drogi w Mieście, głupcze!

I pomyślmy o prawdziwej obwodnicy Miasta, a nie o takich "obwodnicach", które zmieniaja tylko miejsce tranzytu samochodowego.

Ale Płock wymaga też już dziś przyjęcia takich rozwiazań, które zapewnią mu dobre połączenia zewnętrzne! To wszystko jest w mojej "Koncepcji.../
    • jw.jw Rozwój Płocka razem z rozwojem Warszawy 17.11.10, 06:46
      Otrzymałem kopię pisma DKS-VIII -470-22-KOS/10 NK150707/10 Ministra Rozwoju Regionalnego Pani Elżbiety Bieńkowskiej do Pani Poseł Julii Pitery wyjaśniające uzasadnienie odmowy umieszczenia Płocka na liście głównych ośrodków miejskich w Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030 o co występował Prezydent Płocka, a odmowa wynika jakoby z opinii Zespołu Ekspertów Naukowych oraz Zespołu Realizacyjnego.
      Potwierdza się moje przekonanie o tym, że Płocka problemy nie są dobrze prezentowane w centralnych ośrodkach, a napisanie pisma o "rozwiazanie przez Warszawę" płockich problemów i żeby "Warszawa" pomyślała o rozwoju Płocka, jest skazane na negatywne skutki w sytuacji gdy "Płock " nie wie czego chce.
      Niestety. Nasz samorząd w minionym okresie nie wypracował koncepcji rozwoju Płocka i koncepcji rozwiązania płockich problemów. Żeby nasze sprawy były umieszczone w planach centralnych musimy zdiagnozować dokładnie płockie problemy i tu w Płocku znaleźć sposob na ich rozwiązanie oraz znaleźć sposób na zapewnienie rozwoju Płocka.
      Będzie to najskuteczniejsze jeżeli powiążemy wszystko odpowiednio z potrzebami Warszawy, potrzebami sąsiednich dużych ośrodków miejskich, potrzebami większego rejonu i potrzebami Kraju, oraz gdy przedstawimy konkretne propozycje.
      Zaproponowana przeze mnie koncepcja rozdwojenia głównej osi rozwoju Kraju opartej na trasie autostrady A2, na główne odgałęzienie przechodzace przez Gostynin i Płock na prawą stronę Wisły i dalej przez Modlin, Nowy Dwór do Warszawy dla zapewnienienia połaczeń prawobrzeżnej Warszawy z głównymi drogami i połaczeń całej Warszawy z Portem Lotniczym w Modlinie, a też tego Portu z główną infrastrukturą transportową, ma w mojej ocenie dużą szansę na zaakceptowanie.
      To główne odgałęzienie oparte by było na trasie szybkiego ruchu przebiegajacej po tej trasie. Z Płocka można wykonać połączenia z drogą S10 w rejonie Lipna oraz z drogą S7 i drogą krajiwą Nr 50 w rejonie Płońska. Powstałby bardzo dobry układ komunikacyjny dla Kraju na którym skorzystałby Płock. Dla dopełnienia szczęścia nalezałoby zaplanować obwodnicę drogi krajowej nr 60 i nr 62 co dałoby w sumie ring otaczajacy Miasto.
      W koncepcję docelową Miasta nalezy też wpisać obwodnicę kolejową miasta i połaczenia kolejowe prze Modlin do Warszawy, a również plany przeprowadzenia przez Płock dalszego odcinka Centralnej Magistrali Kolejowej łaczącej Śląsk z Wybrzeżem z ominięciem Warszawy.
      W rejonie Brwilna i Maszewa można wytworzyć intermodalne centrum logistyczne łączace trzy rodzaje środków transportu: drogowy, kolejowy i wodny.
      Przy tworzeniu nadbrzeży i terenów centrum logistycznego byłyby wybagrowane duże ilości piasku i zostałoby oczyszczone koryto Wisły, którą do Płocka można uznawać za rzekę żeglowną. Tworzenie takich centrów jest planowane w SRK do 2030 roku.
      Przestawiana przeze mnie "Koncepcja docelowego ukształtowania urbanistycznego Płocka...." przy odpowiedniej prezentacji ma szansę na wdrożenie i wpisanie w Strategie Rozwoju kraju do 2030 roku.
      Powinniśmy o to podejmować starania:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507760,2,3,Koncepcja-zmiany-docelowego-ukladu-glownych-drog-w-Polsce.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2508169,2,1,Duzy-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

• Gość: pyk Re: Rozwój Płocka razem z rozwojem Warszawy IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 11:27
        w SLD nie chcieli cie
        • jw.jw Re: Rozwój Płocka razem z rozwojem Warszawy 17.11.10, 14:54
          Dalej trolujesz. A prosiłem Cię obyś się zaprezentował.
          Jednak odpowiadam Ci.
          Nie starałem się o przyjęcie do żadnej partii. To że startuję do Rady Miasta z PO wynika z przekonania, że ta formacja najskuteczniej może uporządkować sprawy urbanistyki i funkcjonowania Płocka.
          Widzę w programie W. Hetkowskiego dużo z moich pomysłów jak też w programach wielu kandydatów na radnych Płocka. Cieszę się, że moje koncepcje przebijają się.
          Akcja ratowania Płocka przed bezładną urbanizacją jest corasz szersza, a plany na przyszłość mamy bardzo ciekawe.
          Prośba: Włącz sie w konstruktywny plan działań!
    • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 17.11.10, 17:32
      Prezentacja:

www.youtube.com/watch?v=feU29_y1-Sc

www.youtube.com/watch?v=AH1htLzLnhg&feature=related

• Gość: jola Sam sobie podbijasz nieszczęśliwy człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 17:37
        POkraki juz 3 lata rozkładają kraj, ocena

Narod wystawil rządowi ocene

67 % ludzi wystalo im pale lub dwoje. Gratulacje dla wspanialego rezimu.

Minęły trzy lata rządu Donalda Tuska. Jaką ocenę mu wystawisz?

47% 1 (4416)

20% 2 (1866)

16% 4 (1527)

11% 3 (1015)

5% 5 (445)

2% 6 (187
        • jw.jw Re: Sam sobie podbijasz nieszczęśliwy człowieku 17.11.10, 17:51
          Dalej trolujesz. Jestem szczęśliwy. Wiem jak się nazywam. Niew wstydzę się swojego nazwiska. Nie kyję się za nickiem.
          Nieszczęście i głęboka frustracja bije od ciebie. Przykro mi, że nie mogę Ci pomóc.
          • Gość: oj oj Re: Sam sobie podbijasz nieszczęśliwy człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 17:55
            zawsze trzeba było tobie pomagać, ty nie pomogles nikomu
            • Gość: menel Re: Sam sobie podbijasz nieszczęśliwy człowieku IP: *.adsl.inetia.pl 17.11.10, 19:15
              tobie oj oj (oraz te wszystkie inne nienachalnie oryginalne nicki) to już nikt i nic nie jest w stanie pomóc - jesteś przypadek beznadziejny przegrana, sfrustrowana, nieszczęśliwa ofermo zauroczona kabotynem o zaściankowych horyzontach
    • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 25.11.10, 12:41
      Całość "Koncepcji..."

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2522463,2,1,Zal-Nr-1-Koncepcja.html
      • Gość: joker Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.10, 16:05
        Och. Widzę ze pan Jan wie o to obwodnica i co to jest budować miasto.
        I niech mi ktoś coś powie. Ale czy to jest na głowę tych z ratusza? Zobaczymy.
        • Gość: wodnik Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.plock.mm.pl 25.11.10, 18:49
          Czy mi się wydaje czy mam się mylę ale Wisła na odcinku Wyszogród - tama miała już być w tym roku pogłębiana "non-stop". A na rzece cisza i spokój.
          • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 28.11.10, 13:16
            Płocki odcinek Wisły i płockie nadbrzeże wiślane wymaga kompleksowego przemyślenia odnosnie działań, które nalezy podjąć . Gromadzący się w zbiorniku włocławskim piasek który trzeba usuwać /ok. 1,5 mln metrów sześciennych rocznie/ można odpowiednio wykorzystać do ukształowania płockiego nadbrzeża.
            W wypracowaniu planu działań trzebe wziąć po uwagę fakt narażenia Miasta na skutki potencjalnie dużej awarii przemysłowej w którymś z Zakładów Dużego Ryzyka i fakt występowania osuwisk i podmywania prawego brzegu.
            Propozycję taką przedstawiam w swojej "Koncepcji..." Zakłada ona bagrowanie piasku na prawe nadbrzeże, odsunięcie linii brzegowej od skarp, podwyższenie i ukształtowanie nadbrzeża na wyższej rzędnej, a następnie przeprowadzenie drogi wzdłuż płockiego nadbrzeża, do której zostałoby sprowadzone wiele dróg miejskich.

Takie kompleksowe podejście dałoby nastepujące efekty:
            * udrożniłoby koryto Wisły przez usunięcie naniesionego piasku
            * umocniłoby skarpy wysokiego, prawego brzegu Wisły
            * stworzyłoby drogę ewakuacyjną dla Płocka w naturalnym kanale wentylacyjnym jakim jest koryto Wisły przebiegajace pod wysoką skarpą
            * ożywiłoby całe płockie nadbrzeże przez okres całego roku
            * stworzylibyśmy wyjatkowo atrakcyjnie położone Miasto, które też przez takie działania zostałoby scalone urbanistycznie

Uważam, że tylko takie działania są odpowiednie i niezbędne.
            Płock nie może być już dalej kształtowany jako ZLEPEK różnych, wycinkowych, niespójnych pomysłów, bez nakreślenia docelowej wizji funkcjonowania i ukształtowania urbanistycznego Miasta.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507772,2,4,Maly-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

Jan Wyrębkowski -
            • 0-kajtek Re: budujmy Płock z głową. 28.11.10, 13:43
              Janie Wyrębkowski od Wielkich Perspektyw !
              Dlaczego chcesz skazać na śmierć dziesiątki tysięcy ludzi?

Tama dla ruskich , to wielkie nieszczęście dla kraju.
              Zgromadziła Olbrzymie pokłady osadów z całą Tablicą Mendelejewa. Kiedy to dziadostwo pęknie , stanie się kataklizm globalny . Zniszczą i Bałtyk , kraje skandynawskie.

Ktokolwiek ruszy te pokłady trucizny, zniszczy życie. Wydobywany piasek z truciznami , nie nadaje się do żadnego użytku.

W Płocku zamierzano brać wodę z spod dna Wisły , jak w Warszawie. Nie wzięto pod uwagę tego , że osady dotarły już do Płocka.

Nie wystarczy , że tzw Sobótka w Płocka ma zasilanie wody z ciał pochowanych ludzi na starym cmentarzu? Z jednego ciała, to 35 litrów trującej cieczy , która Musi płynąć do Wisły. Fakty te opisywała również prasa płocka w związku z opisem działania cmentarza Komunalnego..........
              Jak wiemy na cmentarzu nazywanym Powązki Płockie , ciała leżą w wodzie. Przecież z tej przyczyny zaprzestano pochówki w XIX i utworzono 5 cmentarzy od strony północnej..

• jw.jw Re: budujmy Płock z głową. 29.11.10, 05:49
                Masz rację. Tak trzeba budować Płock z głową.
                Tu jest ważne życie i zdrowie wielu /tysięcy/ ludzi.
                Ale widzę, że nie rozumiesz wszystkich zagrożeń, a już zupełnie nie rozumiesz przedstawionej przeze mnie "Koncepcji..."
                Moja "Koncepcja nie dotyczy wogóle tamy we Włocławku i cmentarzy.
                Zgadzam się że w osadach zbiornika włocławskiego jest cała tablica Mendelejewa, ale to nie oznacza, że tych osadów nie wolno usuwać. To dopiero byłaby tragedia! W zbiorniku osiada ok. 1,5 mln metrów sześciennych rocznie i trzeba je usuwać. Trzeba sprawy połączyć i kształtować płockie nadbrzeże. Piasek z Wisły jest bagrowany na całej jej długości /powyżej i poniżej Płocka/ i jest wykorzystywany do celów gospodarczych. Jest wykorzystywany też i w Płocku.
                Moja "Koncepcja..." nie dotyczy również wogóle pochówków i cmentarzy wiec na ten temat nie będę prowadził dywagacji.
                • 0-kajtek Re: budujmy Płock z głową. 29.11.10, 06:47
                  To bardzo niedobrze. Niestety cieki z Płocka zawsze płynęły i będą płynąć do Wisły, zatruwając cały teren miasta.. Nie uważam za korzystne sypać zatruty piasek z Wisły na zbocza. Zobacz moje zdjęcie z lat 60 ty, kiedy wody tyle nie było, bo i tamy nie było.idac i łódź do bagrowania... ludzie zawsze żyli i na bieżąco wiedzieli , co robić. Teraz to tylko jedno udawanie.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2521806,2,1,Dawna-Wisla-lata-60-te.html
                  A wogóle , to czemu nikt nie słucha Twoch Rad , tylko wszyscy czmychaja.
                  • Gość: płocczanin Re: budujmy Płock z głową. IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 07:33
                    Aha..........nie rozumiem zagrożeń..mylisz się. Pracowałem w zakladzie 40 lat...

i jako głos na puszczy , często tu pisałam o zagrożeniach, doprowadzając Neo płocczan do furii, po zadaniu pytania , jak może się palić Wisła z Płockiem.................

Ale "rozumiała" to rada Osiedla Międzytorze, zgadzając się na otoczenie Osiedla Cotex ...garażami dokoła osiedla w odległości poniżej 30 metrów od wystającego żelaznego balkonu.
                    W ten sposób mamy Jedno wyście bezpieczeństwa uciekając na POŁUDNIE do Piłsudskiego........a tam będzie sznur aut, które już tam zostaną na wieki...

Na powyższe opisy rada osiedla miała następną cudowną receptę..........

Setki garaży stojące zaraz przy torach ZATRZYMAJĄ I ZMNIEJSZA KATASTROFĘ W RAZIE WYKOLEJENIA POCIĄGÓW.

Oni nadal myślą , że pod oknami przewożą wagony z węglem. ..i ten węgiel zatrzyma się...na garażach... Niestety jest totalna wtedy katastrofa. Nic nie dojedzie do torogaraży ...i wszyscy się spalą od gazu z cystern....

A w ogródkach ni strasznego się nie dzieje........

I ludzie maja swoje węgielne ochrony dla aut ale często utopione w wodzie. Nie mają pomyślunku, żeby zbudować sieć odwodnienia.

Żeby było bardziej tragicznie, to niektórzy na Forum piszą, żeby w tę wodę ............wpuścić pociąg........ aby tylko pędzić do przodu PIŁSUDSKIEGO. Ot zmyślni , ci Neo.
                • Gość: Tubyły Re: budujmy Płock z głową. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.10, 17:39
                  Patrzę na budowanie Płocka. Wszystko idzie tak jakby po nas już nic nie było. Jakby Płock był zamkniętym miastem i żadne odgłosy cywilizacji nie docierały. Tworzymy miasto na płocki sposób, a tu nagle nam ktoś otwiera oczy.
                  I dobrze. Może więcej nas zobaczy, że można inaczej. Gratulacje i podziękowanie.
              • Gość: hihihiiiiiii Re: budujmy Płock z głową. IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 08:58
                > W Płocku zamierzano brać wodę z spod dna Wisły , jak w Warszawie. Nie wzięto pod uwagę tego , że osady dotarły już do Płocka.

Mów jasno o otwarcie, tak: "Ja, będąc radnym Płocka i moi koledzy w roku 1990 i 1991 utopiliśmy na dnie Wisły miliardy złotych, pieniądze Płocczan."

Wydaje się, że prawda jest nieco inna, że prowadziliście na dnie Wisły fikcyjne prace aby wyprowadzić do prywatnych rączek miliardy z kasy Płocka. Przecież tylko 100% idiota wydałby miliardy bez wcześniejszego przemyślenia i zbadania czy takie ujęcie wody jest możliwe, ale kasiorka płocczan nie śmierdziała i kilku którzy otworzyli w tym celu spółeczkę i ci którzy decydowali o wydawaniu kasiorki z budżetu Płocka się urządziło, nowe bryczki, domki, zwiedzenie świata a i kasiorka na start w wyborach się przydała.
                • Gość: płocczanin Re: budujmy Płock z głową. IP: *.plock.mm.pl 29.11.10, 09:04
                  Dzeki i JAK to się stało , Że ciebie skazali
                  a tych rzekomych z prywatnych rączek NIE?

Kłamiesz przed Wyborami...........
                  • Gość: malolat Re: budujmy Płock z głową. IP: *.adsl.inetia.pl 29.11.10, 09:55
                    Panie Zenonie, czy to prawda?

"Ja, będąc radnym Płocka i moi koledzy w roku 1990 i 1991 utopiliśmy na dnie Wisły miliardy złotych, pieniądze Płocczan."

Jeśli to prawda, to powinien Pan ze wstydu chodzić kanałami ściekowymi a nie ulicami, aby nie być oplutym przez płocczan, a Pan bezwstydnik i bez honoru jeszcze śmie na forum pouczać innych, patriotyzmu uczyć, wyzywać.
                    Spadaj dziadu, to ci powiem.
                    • Gość: plocczanin Re: budujmy Płock z głową. IP: *.plock.mm.pl 01.12.10, 19:43
                      tak jacek tak , odsiedziałeś swoje
    • plock_i_okolice Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 02.12.10, 19:13
      W górę bo ważne!
      • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 02.12.10, 20:44
        Powtórzę sedno tego o co chodzi:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2522463,2,1,Zal-Nr-1-Koncepcja.html

www.youtube.com/watch?v=AH1htLzLnhg
        • Gość: bogdan Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 20:52
          siedz i czuwaj, tyle ci zostalo,
          • Gość: Obserwator Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.class97.petrotel.pl 02.12.10, 20:58
            ciebie tylko na trolowanie stać.
            • Gość: ab Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.adsl.inetia.pl 02.12.10, 21:02
              IP: *.class97.petrotel.pl oj
      • Gość: deka Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 13:02
        Robię to samo. Masz rację. To bardzo ważne.
    • jw.jw Płock - Róża Wiatrów 07.12.10, 18:53
      Płock ze swoimi Zakładami Dużego Ryzyka awarii przemysłowej /ZDR-ami/, które są poza tym obiektami strategicznymi, musi być przygotowany do możliwości ewakuacyjnej w każdym kierunku i przygotowany do przyjmowania z każdego kierunku akcji ratowniczej.
      Powinien być kształtowany urbanistycznie tak aby zapewniać maksimum bezpieczeństwa dla mieszkańców.

Róża Wiatrów dla Płocka:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2531136,2,1,Roza-Wiatrow-dla-Stacji-Trzepowo-sasiedztwo-zakladow-PKN.html
      • jw.jw Re: Płock - Róża Wiatrów 09.12.10, 13:14
        GW informuje, że "polskie drogi" ślimaczą się:

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8790040,Polskie_drogi_po_Euro.html

Moje pytanie: Czy konieczne rozwiązania "płockich dróg" dające Płockowi maksymalnie bezpieczne funkcjonowanie, a północnemu Mazowszu szansę na rozwój, będą miały tyle siły przebicia, że zostaną ujęte w planach Ministerstwa Infrastruktury?
        Inspirujmy i wspierajmy naszych samorzadowców, polityków i działaczy, niech walczą o "płockie drogi":

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507760,2,6,Koncepcja-zmiany-docelowego-ukladu-glownych-drog-w-Polsce.html

• jw.jw JEST ŹLE ! 16.12.10, 16:22
      Ministerstwo Infrastruktury ujawniło projekt Planu Budowy Dróg Krajowych na lata 2011 - 2015
      Jest żle:

www.mi.gov.pl/2-482be1a920074-1793483-p_2.htm

www.mi.gov.pl/files/0/1793483/projektProgramuBudowyDrgKrajowychnalata20112015.pdf

Płock nie wykazł się umiejętnością lobbowania za potrzebami tworzenia bardziej bezpiecznego Miasta z istniejącymi czterema Zakładami Dużego Ryzyka awarii przemysłowej /w całym woj. mazowieckim jest ich jedenascie/.
      • Gość: menel Re: JEST ŹLE ! IP: *.adsl.inetia.pl 16.12.10, 17:40
        Bodajże na str 16 tego dokumentu podane są kryteria decydujące o budowie nowych lub modernizacji i podnoszeniu klasy itp istniejacych dróg. Jednym z najistotniejszych kryteriów decydujących o budowie lub przebudowie drogi jest obecne oraz progozowane na 2025 rok obciążenie ruchem. Na załączonych mapach widać, że przez Płock przechodzi relatywnie niewielki ruch samochodowy i niewiele się to zmieni w przyszłości. Z tych powodów nie przewiduje się również budowy obwodnic Płocka ani w kierunku N-S a tym bardziej W-E, gdzie prognozy przewidują a mapy pokazują relatywnie marginalny ruch samochodowy. Prognoza pokazuje że jedynie w kierunku na południe od Płocka wzrośnie obciążenie ruchem samochodwym. Droga S 10 jest w planach i na interesującym Płock odcinku będzie miała przebieg Toruń -Lipno-Sierpc-Płońsk a DK 50 na odcinku Wyszogród - Płońsk zostanie przebudowana do wyższej klasy.
        BWT: w zacytowanych dokumentach rządowych ani razu nie wymienia się Płocka a także nie ma ani słowa o megalomańskich fantasmagoriach w rodzaju "płocka aglomeracja centralna nad Wisłą" czy jakiś "płocki centralny ośrodek energetyczny".
      • Gość: zdystansowany Dystans do planów IP: *.180.236.96.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 18:59
        Analizując wszelkiego rodzaju plany w naszym kraju mam do nich delikatnie mówiąc dystans - przykład autostrady planowane od .... 50 lat. Przede wszystkim trzeba przeprowadzić wielki medialny i socjotechniczny lobbing na każdym poziomie i w całym kraju tak aby nie trzeba było prosić władze centralne o inicjatywę, ale to one będą tłumaczyły się społeczeństwu z opóźnień inwestycyjnych. A to że kraj na tym również zyska to będzie realny, konkretny i merytoryczny argument. 21. wiek jest wiekiem mediów! c.d.n. :) Pozdrawiam!
        • Gość: agent Re: Dystans do planów IP: *.180.220.91.nat.umts.dynamic.eranet.pl 16.12.10, 19:21
          Trochę psychologii też tu proponuję. Nic tak nie działa na nasze dość mocno pozbawione wyobraźni społeczeństwo jak INCYDENTY działające na tę że wyobraźnię. Dużo jest też naszej winy spowodowanej brakiem zwrócenia na te wszystkie sprawy jako na sprawy globalne a nie lokalne - co ma to potwierdzenie w rzeczywistości i to jaknajbardziej. Te metody właściwie można mnożyć bez końca.
          • Gość: menel Re: Dystans do planów IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 14:58
            atrykuł z linku poniżej pomoże realnie spojrzeć na nasze płockie ambicje i plany drogowe:
            wyborcza.biz/biznes/1,100896,8831706,Wielkie_ciecia_wylotowek__W_korkach_juz_na_zawsze_.html
            • Gość: menel Re: Dystans do planów IP: *.adsl.inetia.pl 17.12.10, 15:16
              a tu kolejny przyczynek do dyskusji o inwestycjach w Płocku i jego rozwoju :
              forum.gazeta.pl/forum/w,24,119976716,,Jak_inwestowac_to_na_Slasku_Omijac_Podlasie.html?v=2
              • citymen Nic z tego nie wynika 18.12.10, 10:14
                Nic z tych artykułów nie wynika. Po pierwsze ten przemysł na śląsku i firmy usługowe w Warszawie to jakaś piąta liga pod względem kapitału. Nie ma w Polsce żadnych jak dotychczas potężnych inwestycji mocarzy korporacyjnych a PKN Orlen niezmiennie pozostaje największym podmiotem gospodarczym. Po drugie przesunięcie inwestycji wokół Warszawy trzeba wykorzystać na lobbing przesunięcia tych środków w bardziej centralny rejon kraju.
                • Gość: menel Re: Nic z tego nie wynika IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 10:33
                  citymen napisał:

>Po drugie przesunięcie inwestycji wokół Warszawy trzeba wykorzystać na lobbing >przesunięcia tych środk ów w bardziej centralny rejon kraju.

to podpowiem najbardziej centralny rejon kraju: Piątek albo Kiernozie, bo obie te miejscowości uważane są za samo centrum.
                  Ale gratuluję tytułu swojej wypowiedzi - rzeczywiście bardzo przystaje do tego co napisałeś.
                  Gratuluję też dobrego nadal samopoczucia p lekturze zaleconych dokumentów i artykłów.

• Gość: menel a z tego CO I ILE wynika? IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 12:16
                    a tutaj trochę a propos lobbowania i przesuwania środków:
                    wyborcza.biz/biznes/1,100896,8838127,Grabarczyk_zapowiada_anulowanie_45_przetargow.html
                    • Gość: dobry lobbing Re: a z tego CO I ILE wynika? IP: *.180.103.26.nat.umts.dynamic.eranet.pl 18.12.10, 13:03
                      Gdyby brać na serio te wszystkie "plany" ministerialne nie przewidujące dalej niż kadencyjność parlamentarna to już dawno powinniśmy doścignąć Japonię! Jedyne co da się powiedzieć o tych "planach" to to że funkcjonuje zasada doraźności, braku spójności i wielkiej dynamiki zmian tychże "planów" których jedynym autorem jest przypadek i chaos. Lobbing musi to wszystko uwzględniać i być solidnie przygotowany zarówno w sensie merytorycznym jak i medialnym.
                      • jw.jw Lobbujmy za naszymi sprawami ! 18.12.10, 14:19
                        Pomimo, ze jest źle to nie znaczy że powinniśmy usiąść i biadolić. Zgadzam się w pełni /prawie/, że wielomama planami rządzi przypadek.
                        Najlepiej to widać na "płockich" drogach !
                        Tu nikt nie dokonał analizy funkcjonowania Miasta i znalezienia takich rozwiazań urbanistycznych i ukształtowania docelowego Płocka, aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo dla mieszkańców.
                        Tworzymy totalny bezład urbanistyczny !
                        W cały system docelowych dróg krajowych powinniśmy wpisać nasze potrzeby.
                        Ten system dopiero sie tworzy, a wiec jest DOBRA PORA, ABY WYJŚĆ Z NASZYMI PROPOZYCJAMI !!!
                        Przedstawiane przeze mnie propozycje maksymalnie bezpiecznie kształtują aglomerację płocką z koncentracją Zakładów Dużego Ryzyka awarii przemysłowej /jednocześnie zakładami strategicznymi/, a jednocześnie dobrze wpisują się w potrzeby Warszawy, pólnocnego Mazowsza i Kraju /poprawiaja spójność terytorialną Polski i jej bezpieczeństwo wewnętrzne/.
                        Usytuowanie Płocka pozwala na bardzo dobre wpisanie go w główną sieć transportową Kraju.
                        I ZA TYM POWINNISMY LOBBOWAĆ przedstawiając konkretne propozycje do Strategii Rozwoju Kraju do 2030 roku.
                        Pełne ukształtowanie urbanistyczne aglomeracji płockiej niech trwa i 100 lat, ale nakreślmy jakiś plan docelowy i go realizujmy !!!
                        Płock ma szansę rozwinąć się na niepowtarzalne miasto !!!

Koncepcje:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507760,2,8,Koncepcja-zmiany-docelowego-ukladu-glownych-drog-w-Polsce.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2522463,2,4,Zal-Nr-1-Koncepcja.html

Jest wiele czasu na pełne ukształtowanie Płocka:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2541725,2,2,Cykl-zycia-Slonca.html

Tak Płock rozwinął się przez 211 lat:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2546220,2,2,1799-rok-Plock-i-okolica-na-owczesnej-mapie.html
                        • citymen Piątek do dobry przykład! 18.12.10, 15:07
                          Piątek jest doskonałym przykładem jak wielką rolę odgrywa geografia, z którą podobnie jak z matematyką po prostu się nie dyskutuje! Teraz ten Piątek będzie miał bliżej do Strykowa jako główmego węzła kraju niż Poznań, Wrocław, Gdańsk czy Warszawa. Prawda że to oczywiste? Do tego stopnia że aż nudne!
                          • Gość: nieidiota Re: Piątek do dobry przykład! IP: *.adsl.inetia.pl 18.12.10, 18:26
                            citymen napisał:

> Piątek jest doskonałym przykładem jak wielką rolę odgrywa geografia, z którą po
                            > dobnie jak z matematyką po prostu się nie dyskutuje!

Jak nie mieli w Piątku, ale i w Kiernozi też, żadnych atutów i pomysłów na rowój, to ogłosili że są w środku Polski, Europy i Swiata i postawili nawet kamienie pokazujące dokładnie gdzie to jest. Ty co prawda nie doprowadziłeś jeszcze do ustawienia takiego w Płocku - można wszędzie, dlaczego nie w Płocku - ale też ogłosiłeś Płock centrum Polski i Europy oraz teorię "cetralnej aglomeracji nad Wisła i centrum energetycznego kraju", którą szybko porzuciłeś na rzecz bredni o błogosłwieństwie bliskości Piątku i głównego skrzyżowania kraju.
                            Nie dyskutuje się przede wszystkim z nawiedzonym idiotą i jego głupotą oraz urojeniami .
                            • jw.jw Niemcy to dobry przykład 1 19.12.10, 12:54
                              Tu wyczytałem:

www.gddkia.gov.pl/article/1667/most-musi-cieszyc-gazeta-wyborcza-data-24022010

"Niemcy wytyczyli swoją sieć autostrad w 1927 r. i dopiero teraz ją kończą".

Czy my to nie możemy nakreślić docelowego ukształtowania urbanistycznego Płocka i odpowiednich powiązń z zewnętrzną infrastrukturą transportową i tego realizować np. przez ... 100 lat.
                              Niemcy to dobry przykład, a też i wiele miast ... np. Barcelona, która swoje ukształtowanie urbanistyczne wykreśliła ponad półtora wieku temu !!!

Płock nie moze być dłużej kształtowany bez docelowej wizjii swojego funkcjonowania i ukształtowania urbanistycznego !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ZRÓBMY TO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                              • Gość: nieidiota Re: Niemcy to dobry przykład 1 IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 14:45
                                Niemcom geogragia zmieniła się zupełnie, Berlin znalazł się daleko poza centrum kraju, gdzieś daleko pod wschodnią granicą ale stanowi centrum układu drogowego. Taka np niemiecka numeracja dróg to jeszcze większy ewenemnt : nr 1 ma dzisiaj droga o zupełnie marginalnym znaczeniu a kiedyś (i dzisiaj też) była to droga: BERLIN- Kusrin-Landsberg am der Warthe-Deutsch Krone - Marienburg - Elbing -KONIGSBERG.

A fragment rozpoczętej w 1933 autostrady : BERLIN - Stetin- Elbing - KONIGSBERG (tzw Berlinki (www.berlinka.pcp.pl/berlinka.html) do jeszcze stosunkowo niedwana był jednym z dwoćh kawałków autostrady z jakim można było korzystać w Polsce - drugi też poniemiecki to odcinek Breslau - Liegnitz - Bunzlau na Dolnym Śląsku stanowiący obecnie fragment A4.
                                Nie ma co się oglądać na geografię i bredzić o tym koszłki opałki, tylko z sensem zabierać się do roboty na skalę swoich możliwości - najpierw w mieście, ale mając też na uwadze szerszy aspekt, tak jak to czyni kolega jw.jw.
                                • citymen Re: Niemcy to dobry przykład 1 19.12.10, 17:25
                                  Można na nic się nie oglądać nie mając wiele też pojęcia o geografii, jedno jest pewne jak na razie Polska ze swoją infrastrukturą przypomina raczej skansen, a świat za nami na pewno nie będzie się oglądał
                                  • citymen Re: Niemcy to dobry przykład 1 19.12.10, 17:30
                                    I jeszcze jedno - geografia w przypadku Płocka jest tylko wierzchołkiem góry lodowej całego zbiegu korzystnych okoliczności i uwarunkowań, ale do tego potrzebny jest dłuższy wykład i mapa....
                                    • Gość: menel Re: Niemcy to dobry przykład 1 IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 18:55
                                      to wygłoś oraz/lub opublikuj ten wykład - na początek przynajmniej podaj tytuł i tezy tego dłuższego wykładu.
                                • citymen Re: Niemcy to dobry przykład 1 19.12.10, 21:19
                                  Berlin znalazł się pod wschodnią granicą..... i zapewne są z tego powodu szczęśliwi ;) a główny port lotniczy jest we Frankfurcie nad Menem.... Po drugie nie są w żadnym centrum lecz mają największą sieć obwodnic autostradowych w większości z okresu przedwojennego, a wtedy... byli zdecydowanie bardziej w centrum Niemiec. Prawda, że teraz układa się to w logiczną całość? :)
                                  • citymen Po za geografią znacznie ważniejsze kwestie 20.12.10, 18:17
                                    Usytuowanie każdego miasta należ rozpatrywać indywidualnie, najważniejszy jest układ aglomeracji każego kraju. W naszym kraju takim najważniejszym układem gospodarczym jest oś Trójmiasto-GOP poza tym ważną rolę stanowi oś międzynarodowa Berlin-Moskwa, my znajdujemy się blisko skrzyżowania tych szlaków, ale przeogromnym atutem jest wielka rafineria z całą siecią rurociągów i mimo że są niewidoczne są ważniejsze od dróg które łatwiej przeprojektować niż infrastrukturę energetyczną będącą siecią MIĘDZYPAŃSTWOWĄ! Poza tym ważnym atutem jest wielka rzeka jako coraz bardziej poważnie traktowany element gospodarczy i transportowy w UE. Równieź ważną rolę odgrywa planowana na osi północ-południe CMK. Wiele zależy też od nas jeśli chodzi o lobbing i to nietylko w kraju ale i w świecie.
                                    • citymen Re: Po za geografią znacznie ważniejsze kwestie 20.12.10, 18:30
                                      Brak infrastruktury jest wadą, ale też (w tej sytuacji) i zaletą bo łatwiej jest kształtować ją jako nowoczesne rozwiązania od podstaw niź przebudowywać ją bo każda przebudowa łączy się z ogromnymi koszami które najczęściej mijają się z celem nie wspominając o pochłanianym czasie. Zgadzam się z opinią źe istnieją2 "infrastruktura" wokół PKN Orlen jest karygodna! To mniej więcej tak jakby zaprząc kucyka który ma dżwigać wielki skład kolejowy jakim jest ciągle rozrastający się PKN Orlen. Pytanie tylko jakim kosztem i na jak długo?!
                                      • jw.jw Re: Po za geografią znacznie ważniejsze kwestie 20.12.10, 21:46
                                        Zgadzam się z Twoim zdaniem gdyż też to zauważałem.
                                        Z tego wzięła się u mnie próba pokazania dla Płocka możliwych docelowych rozwiązań, które dostosują urbanistykę Płocka do istniejących uwarunkowań i powiążą zamierzenia centralne z potrzebami Płocka, aglomeracji płockiej, północno-zachodniego Mazowsza, Warszawy i Kraju.
                                        Dla realizacji potrzebnych tu rozwiazań trzeba tworzyć szeroką grupę lobbującą składającą się z samorządowców, polityków i działaczy.
                                        Płock ma warunki do stworzenia go jako miasta o bardzo dobrych powiązaniach z całą krajową i europejską infrastrukturą transportową oraz miasta o uporządkowanym ukształtowaniu urbanistycznym.
                                        To wszystko razem z warunkami lokalizacyjnymi stworzyłoby niepowtarzalne miasto:
                                        Koncepcja jest:

Nasze działania muszą być przemyślane i planowe, gdyż będą na dłuuu...uuuugi okres:

• Gość: menel Re: Po za geografią znacznie ważniejsze kwestie IP: *.adsl.inetia.pl 20.12.10, 21:48
                                      citymen napisał:

>W naszym kraju takim najważniejszym układem gos podarczym jest oś Trójmiasto-GOP >poza tym ważną rolę stanowi oś międzynarodowa Berlin-Moskwa, my znajdujemy się blisko >skrzyżowania tych szlaków

Krośniewice leżały i leżą jeszcze bliżej tego miejsca niż Płock - ba, nawet przez około 70 lat znajdowało się ono na rynku tego miasteczka.
                                      I co z tego wynikło? - WIELKIE NIC czyli G..WNO

Jaki jest tytuł tego dłuższego wykładu?
                                      Jakie są tezy tegowykładu?
                                      Jaka mapa jest potrzebna - gdzie i kiedy dostarzczyć?
                                      • Gość: dobre Do menela ha ha ha IP: *.181.232.98.nat.umts.dynamic.eranet.pl 23.12.10, 10:35
                                        Dawno już się tak nie uśmiałem. Serio :D Kolego, rozwój infrastruktury zostaw innym. Taki "węzeł" jak w Krośniewicach jest w każej większej wsi. Może dlatego jak ktoś słusznie tu zauważył Polska jest skansenem bez autostrad, infrastruktury, bez... itd. itd. i bez inwestorów. Zwłaszcza jak Ci przyjechali do naszego kraju widząc główny jegn "węzeł" drogowy na rynku w Krośniewicach ha ha ha ha
                            • citymen piątek, sobota, niedziela 19.12.10, 17:13
                              Po 1. niczego nie porzuciłem
                              Po 2. dałem tylko przykład
                              Po 3 . nie pisz na tematy o których nie masz bladego pojęcia
                              :)
    • jw.jw No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 18.12.10, 16:22
      No ! No ! No !
      Nie budujmy Płocka nie przystosowanego do możliwości przemieszczania się w dowolnym kierunku:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2531136,2,3,Roza-Wiatrow-dla-Stacji-Trzepowo-sasiedztwo-zakladow-PKN.html

Tramwaj - zapomnijmy o nim na zawsze!
      Wszystkie systemy transportu oparte na torowiskach lub liniach elektrycznych są nieodpowiednie dla miasta narażonego na duże ryzyka awarii przemysłowych w ZDR-ach, o nie znanym dokładnie miejscu wystapienia i nieznanym kierunku przemieszczania się toksyn lub skażonego powietrza.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195849,2,16,Linie-Tramwajowe-Plocka--Zamierzenie-nieodpowiednie-dla-miasta.html

Tranzyt przez Płock regionalnej obwodnicy - Wielkiej Obwodnicy Mazowsza, nie jest to obwodnica Miasta!
      Tzw. "Obwodnica północna" jest to nowy tranzyt przez Płock drogi krajowej nr 60, która jest odcinkiem Wielkiej Obwodnicy Mazowsza.
      Ten planowany tranzyt ma złe rozwiazania planistyczne i konstrukcyjne !!!

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195845,5,3,44943,PZP-Woj-Mazowieckiego--Wielka-Obwodnica-Mazowsza-tranzytem.html

Podobnie tzw "obwodnica północno - zachodnia" ma złe rozwiazania planistyczne i konstrukcyjne - brak dobrych właczeń dróg miejskich:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195848,5,4,44943,Tzw-Obwodnica-polnocno--zachodnia-Plocka--Droga.html

A tak mamy zaplanowany transport w mieście za 20 lat - totalnie zakorkowane Miasto z transportem tranzytowym przebiegajacym przez nie:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195847,5,4,44943,Studium-Transportowe-Plocka--zal-nr-5-str.htm

Wyżej zmieszczone wycinkowe informacje uświadamiają chyba wszystkich o konieczności szybkiego i nowego nakreślenia wizji funkcjonowania i ukształtowania urbanistycznego Płocka.

Nie budujmy tak Płocka jak wyżej pokazałem !!!
      Płock potrzebuje innych rozwiazań !!!
      • Gość: prawie urbanista Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.wapgw.era.pl 19.12.10, 15:21
        1. Obawiam sie, że pojączenie wizji urbanistycznej Pana j.w. wraz z docelowymi potokami komunikacji bedzie wymagal poszerzenia istniejacych dróg co za tym idzie wyburzen budynkow mieszkalnych co wplynie na zmniejszenie potokow ruchu i co za tym idzie na bezcelowość działań.
        2. Finanse - bez komentarza.
        3. Plany byly zawsze - nawet w PRL-u. Dlaczego odstapiono od ich realizacji. A w ostateczności miast je uchylać to je raczej zmieniać!
        • Gość: menel Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 15:58
          Gość portalu: prawie urbanista napisał(a):

> 1. Obawiam sie, że pojączenie wizji urbanistycznej Pana j.w. wraz z docelowymi
          > potokami komunikacji bedzie wymagal poszerzenia istniejacych dróg co za tym idz
          > ie wyburzen budynkow mieszkalnych co wplynie na zmniejszenie potokow ruchu i co
          > za tym idzie na bezcelowość działań.

1. nie nadążam za logiką tego twierdzenia
          2. jeśli nie da się uniknąć wyburzeń, to trzeba wyburzać, trudno - mało to przykładów
          • jw.jw Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 19.12.10, 17:03
            Wyżej pokazałem w skrócie jakie błędy planujemy popełnić w płockim systemie transportowym.
            Gdybyśmy tak budowali Płock przez 20 lat, to następne pokolenie dopiero by miało pasztet /problem/ !

W naszym przypadku trzeba upiec dwie pieczenie przy jednym ogniu.
            Pierwsza:
            Konieczność nadrobienia zapóźnień w rozwoju sieci transportowej Kraju;
            Druga:
            Konieczność stworzenia układu urbanistycznego Płocka odpowiedniego do skali zagrożeń wynikajacych z koncentracji ZDR-ów /Zakładów Dużego Ryzyka awarii przemysłowej/, ZZR-ów /Zakładów Zwiekszonego Ryzyka awarii przemysłowej/ i transportu niebezpiecznych produktów.
            Trzeba też wziąć pod uwagę to, że są to zakłady strategiczne dla gospodarki narodowej, a więc rzutujace na bezpieczeństwo wewnętrzne Kraju i funkcjonowanie gospodarki krajowej. Tu jest przerabiane ok 13 mln ton ropy naftowej tj. ok. 80% krajowego przerobu - jeden z największych kombinatów rafineryjnych w Europie /najwiekszy jest w Holandii - ok. 19 mln. ton przerobu ropy/

Tworzony system transportowy Kraju powinien być dostosowany do tych uwarunkowń, a także płockie rozwiązania urbanistyczne powinny być spójnie rozwiązywane.

Czym wcześniej to zrobimy, tym będzie to łatwiej, lepiej i taniej. Będzie mniej wyburzeń !

Przedstawiane przeze mnie koncepcje są wypracowane po wizjach loalnych, głębokich analizach istniejacych uwarunkowań dotychczasowych naniesień urbanizacyjnych terenów oraz z maksymalnym poszanowaniem stanu środowiska przyrodniczego.
            Nad tymi propozycjami powinniśmy pracować:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507760,2,8,Koncepcja-zmiany-docelowego-ukladu-glownych-drog-w-Polsce.html

Powinniśmy tworzyć szeroką koalicję samorządów, osób i organizacji lobbujacych za takim uporządkowanym kształtowaniem i rozwojem północno-zachodniego Mazowsza.
            Bez takich działań nie możemy twierdzić, że mamy strategie zrównoważonego rozwoju Płocka, woj. mazowieckiego, czy Kraju - tu w Płocku jest największa koncentracja ryzyk i zagrożeń, które wymagają pilnych działań zapobiegających !!!

A INNI TO ROBIĄ /chociaż nie mają takich uwarunkowań/ !
            Bierzmy przykład:

www.kujawsko-pomorskie.pl/strategia/index.php/20101027241/B-TOM/Potrzeby-rozwoju-komunikacji-tematem-kolejnego-spotkanie-Czlonkow-Kolegium-BTOM.html
            • Gość: inż. Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 17:57
              lecz sie bo chyba juz za późno
              • Gość: rt Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.adsl.inetia.pl 19.12.10, 19:05
                granda www.youtube.com/watch?v=EWZGAasNYEA
            • Gość: prawie urbanista Stare plany IP: *.wapgw.era.pl 20.12.10, 18:10
              Mówi Pan jw o pokoleniu za 20 lat. To ja mam propozycje: zróbmy analizę-diagnozę Planu ZJO z 1984r oraz Studium UiKZP z 1989r i na bazie tego przeanalizujmy dzisiejsze ukształtowanie miasta.
              • jw.jw Re: Stare plany 20.12.10, 21:14
                Nie znam opracowań z 1984 i 1989 roku i nie wiem co by nam miało dać przeanalizowanie na ich bazie dzisiejszego ukształtowania Płocka.
                Wiem, że nie ma opracowań takich, które przedstawiałoby docelową wizję funkcjonowania i ukształtowania Płocka oraz które w sposób spójny oraz kompleksowy rozwiązywałoby jego problemy i potrzeby.
                Z kierowanych do publicznej wiedzyi informacji, zauważam złe kształtowanie miasta.
                Popełniamy błąd, że do tej pory nie wypracowaliśmy dla Płocka i aglomeracji płockiej zintegrowanego Studium U i KZP /koncepcji docelowego ukształtowania/, które optymalnie kształtowałoby urbanistykę tego rejonu i które przewidywałoby postulowane rozwiązania planistyczne dla wojewódzkich czy centralnych zamierzeń.
                Powinniśmy wykazać dużo większą znajomość mankamentów i problemów aktualnej urbanizacji terenów i możliwości ich rozwiazania przez skoordynowane działania w szerokim współdziałaniu.
                • Gość: prawie urbanista Re: Stare plany IP: *.wapgw.era.pl 20.12.10, 22:45
                  Panie jw, plany niezaleznie od nazwy (ogólny, szczegółowy, miejscowy lub studium) były, są i będą. To co Pan proponuje nazywa 'docelowym ukształtowaniem'. Otóż śmiem sądzić, że każdy z twórców poprzednich wizji rozwoju miasta miał na myśli jego docelowe uksztaltowanie. Mój wpis miał na celu refleksję i znalezienie odpowiedzi na pytanie: dlaczego ustawodawca wycofywał z obrotu prawnego 'stare PRL-owskie' plany skoro pokazywały docelowe ukształtowanie miasta?
                  • Gość: menel Na co mozemy liczyć? IP: *.adsl.inetia.pl 21.12.10, 09:13
                    Czy potrafimy liczyć?
                    Nawet jeśli nie, to czas najwyższy, żeby do nas dotarło, że na CUD liczyć nie można!!!!

wyborcza.biz/biznes/1,100896,8848533,Rzad_zdecyduje__ktore_drogi_nie_powstana.html
                    nie ma tam nic o obwodnicach Płocka, bo od dawna wiadomo, że w obowiązujących od 2006 roku programach GDDKiA ich niie było i szybko się nie pojawią.
                    • jw.jw Re: Na co mozemy liczyć? 22.12.10, 05:11
                      Ta informacja świadczy tylko o słabości naszego samorządu i naszych polityków lub o podjęciu niewłaściwych działań.
                      Zlokalizowano w Płocku zakłady klasyfikowane jako ZDR-y, ZZR-y i jako strategiczne dla gospodarki, natomiast nie potrafimy wywalczyć działań o stworzenie odpowiedniej infrastruktury transportowej.
                      Ale tak naprawdę to skąd mają być efekty jeżeli nie wiemy co powinnismy chcieć i dlaczego.
                      Tworzona urbanistyka miasta oderwana jest od uwarunkowań, które powinny być wzięte do jej tworzenia !

Powinniśmy zmierzać w tym kierunku:

Dla tych zamierzeń powinny być tworzone koalicje samorządów, działaczy i polityków oraz podejmowane stosowne działania.
                      • Gość: prawie urbanista Re: Na co mozemy liczyć? IP: *.wapgw.era.pl 22.12.10, 09:01
                        'Koalicja samorządów' - dobry slogan. Problem w tym, że to co pokazuje Pan na 'obrazkach' jako priorytetowe z punktu widzenia Płocka może już takim nie być dla Słupna, Radzanowa czy Białej!
                • Gość: plany.plock.eu Re: Stare plany IP: *.wapgw.era.pl 21.12.10, 18:35
                  Co Pan pisze na forum, że Płock nie ma Studium skoro ma: plany.plock.eu. Uważa Pan ze jak RMP uchwalała to Studium to bylo ono na 5, 10 czy 15 lat? Bo ja uważam, że docelowe. A, że brak nawiazania do teremów poza miastem to już wina ustawodawstwa a nie władz miasta.
                  • jw.jw Re: Stare plany 21.12.10, 20:39
                    Proszę zwrócić uwagę na to co napisałem:

"Wiem, że nie ma opracowań takich, które przedstawiałoby docelową wizję funkcjonowania i ukształtowania Płocka oraz które w sposób spójny oraz kompleksowy rozwiązywałoby jego problemy i potrzeby.
                    Z kierowanych do publicznej wiedzyi informacji, zauważam złe kształtowanie miasta.
                    Popełniamy błąd, że do tej pory nie wypracowaliśmy dla Płocka i aglomeracji płockiej zintegrowanego Studium U i KZP /koncepcji docelowego ukształtowania/, które optymalnie kształtowałoby urbanistykę tego rejonu i które przewidywałoby postulowane rozwiązania planistyczne dla wojewódzkich czy centralnych zamierzeń.
                    Powinniśmy wykazać dużo większą znajomość mankamentów i problemów aktualnej urbanizacji terenów i możliwości ich rozwiazania przez skoordynowane działania w szerokim współdziałaniu."

Rzeczywiscie powstało wiele Planów i opracowań nazwanych "Studium...", ale te opracowania nie przystają do istniejących uwarunkowań funkcjonowania Płocka tzn. nie rozwiazują głównych jego problemów.
                    Kształtowanie Płocka z pokazywanym wyżej i ponownie niżej, docelowym układem dróg o tym dokładnie świadczy:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195847,2,14,Studium-Transportowe-Plocka--zal-nr-5-str.html

Zacytuję jeszcze zapisy ze „Strategii Zrównoważonego Rozwoju Miasta Płocka do 2022 roku” – Załącznik Nr 2 do Uchwały Rady Miasta Płocka Nr 411/XXIX/08 z dnia 25 listopada 2008 roku:

3.7.2 Zakres działania Państwowej Straży Pożarnej
                    …..
                    Zagrożenia pożarowo-wybuchowe
                    Na terenie działania Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Płocku zlokalizowane są 4 zakłady dużego i 3 – zwiększonego ryzyka wystąpienia poważnej awarii przemysłowej. Największe zagrożenie w zakresie pożarowo-wybuchowym stwarza PKN „ORLEN” S.A. z zakładami rafineryjno-petrochemicznymi przerabiającymi rocznie ponad 13 mln ton ropy naftowej. W procesach produkcyjnych powstają m.in.: siarkowodór, fluorowodór, etylen, propylen, tlenki etylenu, benzen, chlor. Z uwagi na duże ilości magazynowanych substancji (kilkadziesiąt tysięcy ton) może nastąpić zagrożenie masowe, daleko wykraczające poza teren zakładu, a nawet poza granice miasta, m.in. poprzez rozszczelnienie: zbiorników magazynowych z gazami palnymi, zbiornika z fluorowodorem (90 t), cysterny z chlorem (50 t).

Zagrożenie transportowe
                    Z uwagi na rodzaj i wielkość przemysłu oraz transport towarów niebezpiecznych Płock należy do szczególnie zagrożonych miast. W ciągu doby wyjeżdża z PKN Orlen S.A. i przejeżdża przez teren miasta i powiatu kilkaset autocystern i kilkanaście składów pełnopociągowych wypełnionych produktami naftowymi i petrochemicznymi. Kolejne zagrożenia stwarzają przebiegające rurociągi z surową ropą naftową i produktami finalnymi. Istnieje możliwość powstania lokalnych zagrożeń polegających na wycieku ropy naftowej i produktów finalnych z uszkodzonych instalacji.
                    ……..
                    Płock i aglomeracja płocka powinna doczekać się opracowania, które w sposób kompleksowy i spójny podeszłoby do głównych problemów tj. funkcjonowania z w/w zagrożeniami i usytuowania Płocka nad zamulajacym się zbiornikiem włocławskim oraz osuwajacymi się i podmywanymi skarpami.
                    Tworzenie MPZP bez wizji docelowego funkcjonowania i ukształtowania urbanistycznego Płocka i aglomeracji, jest nieodpowiednim działaniem.
                    Ze swojej strony przedstawiam "Koncepcję docelowego ukształtowania urbanistycznego Płocka oraz powiazań z zewnętrzna infrastrukturą..."

Na tej podstawie powinno powstać zintegrowane SUiKZP dla Płocka i aglomeracji płockiej, gdyż zagrożenia oraz problemy są wspólne i powinny być kompleksowo i spójnie rozwiązane.
                    Opisane w Strategii Zrównowazonego Rozwoju zagrożenia, płocki samorząd pozostawił bez jakiegokolwiek działania i próby rozwiązania !!!

Z powyższego wynika konkluzja: Ponieważ zagrożeniom i problemom wynikłym z dotychczasowego rozwoju nie przeciwstawiamy jakiegokolwiek programu działań minimalizujacego zagrożenia i rozwiązujacego problemy to...nie mamy Strategii Zrównoważonego Rozwoju !

Płocki samorząd w tej kadencji powinien poważnie zająć się kształtowaniem urbanistycznym Płocka !!!
                    Dalej nie można tak bezładnie tworzyć Miasta, tym bardziej, że mamy koncentrację Zakładów Dużego Ryzyka /dodatkowo zakłady strategiczne/, Zakładów Zwiekszonego Ryzyka i transportu niebezpiecznych produktów.
                    Dodam jeszcze, że w 1982 roku powierzchnia wzrosła z 51,94 km. kw. do 66,44 km. kw. , a w 1997 roku do 88,06 km. kw.
                    Winnych nie szukajmy daleko - winny jest płocki samorząd za takie kształtowanie Płocka !!!
                    • Gość: prawie.urbanista Re: Stare plany IP: *.wapgw.era.pl 21.12.10, 22:51
                      Pomijając kwestie ZDR-ów i ZZR-ów prosze o wskazanie które miasta w Polsce mają takie 'plany' czy 'studia' o których Pan pisze? Jeśli Pan takie znajdzie to czy są one porównywalne do Płocka!
                      • Gość: menel Re: Stare plany IP: *.adsl.inetia.pl 22.12.10, 09:18
                        Czy z tego że na Kubie jest bryndza a "w ameryce biją murzynów" wynika , że u nas jest tak dobrze, że już lepiej być nie powinno i nie może?
                      • jw.jw Re: Stare plany 22.12.10, 20:05
                        W tworzeniu planów dla Płocka nie możemy pomijać kwestii ZDR-ów, ZZR-ów oraz na dużą skalę transportu niebezpiecznych towarów, nie możemy pomijać sprawy, że są to zakłady i transporty strategiczne dla gospodarki, rzutujące na bezpieczeństwo wewnętrzne Kraju oraz nie możemy pomijać faktu usytuowania Płocka na osuwajacej się skarpie podmywanej przez Wisłę zamulaną osadami.
                        TO SĄ NAJISTOTNIEJSZE UWARUNKOWANIA do tworzenia planów ukształtowania urbanistycznego Płocka.
                        Podobnych uwarunkowań nie ma w Polsce - nie ma takiej koncentracji szczególnych uwarunkowań !!!
                        Płockie MPZP plany.plock.eu/ , nie są to puzle składające się na jakąś całość. Podobnie nie możemy dołożyć MPZP puzli z ościennych Gmin.
                        Koncepcję ukształtowania urbanistycznego Płocka zapewniajacego maksymalnie bezpiecznego jego funkcjonowanie oraz ościennych Gmin, powinien wypracować płocki samorząd z zainteresowanymi innymi samorządami.
                        Ta koncepcja to wg mnie nie musi być całe SUiKZP, ale jakieś opracowanie do rozmów do tworzonych aktualnie Koncepcji Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Mazowieckiego i Koncepcji Zagospodarowania Przestrzennego Kraju do 2030 i tworzonych Strategii Rozwoju Kraju do 2030 roku.
                        • jw.jw Re: Stare plany 22.12.10, 20:31
                          Nie przyjmujmy biernej postawy i nie czekajmy na to, że "Warszawa" /organy centralne/ rozwiążą nasze problemy.
                          Musimy wykazać dużo większą inwencję i aktywność !
                          Przedstawiane przeze mnie koncepcje daja już wiele wskazówek:

Autoprezentacja:

Wypracujmy wizję docelowego funkcjonowania i ukształtowania urbanistycznego Płocka i twórzmy poszczególne puzle składające się na tą wizję. Na pełne ukształtowanie Płocka jest wiele czasu:

• Gość: Mieszko Re: Stare plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 11:08
                            Płock aglomeracją. Haha!!! Chyba w 2080. To, że obok Płocka jest Gostynin i Łąck nie oznacza, że zaraz mamy być aglomeracją. A jeżeliby kiedykolwiek to na pewno nie aglomeracją monocentryczną. Znaczy Płock może kiedyś będzie przynależał do takowej ale na pewno nie będzie tym centrum.
                            • Gość: jaki tu dać podpis Re: Stare plany IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 11:30
                              Posługiwanie się zamorskimi/zagranicznymi/obcymi słowami i terminami, których znaczenia się nie rozumie powinno być ustawowo zakazane i surowo karane. Prowincjonale marzenia, zaściankowe mrzonki, tęsknota za wielkomiejskością i megalomania nie powinny być żadnym usprawiedliwieniem ani okolicznością łągodzącą.
                              • jw.jw Re: Stare plany 23.12.10, 12:49
                                Żeby niektórym wyjaśnic pojęcie słowa "aglomeracja" podaję link do "Strategii Rozwoju Województwa Mazowieckiego do roku 2020"

www.siskom.waw.pl/mapy/mazowsze/strategia-mazowsza.pdf

Tam na str. 171 jest objasnienie:
                                "Aglomeracja miejska – typ układu osadniczego z zespołem miejscowości miejskich
                                i wiejskich skupionych wokół jednego ośrodka o funkcjach centralnych. To koncentracja,
                                zbiór, zgrupowanie (kilkunastu lub więcej) jednostek osadniczych, ściśle ze sobą
                                powiązanych funkcjonalnie, znajdujących się w niedalekiej odległości od siebie
                                i przejawiających tendencje do dalszego rozwoju w kierunku coraz ściślejszej współpracy
                                gospodarczej, społecznej i kulturalnej, zmierzających do integracji w coraz bardziej zwarty
                                kompleks"
                                Można szukać też wyjaśnienia w innych zródłach.
                                Posługiwanie się terminem "aglomeracja płocka" jest określeniem prawidłowym, chociaż jest to aglomeracja w wymiarze "mini" z możliwością stworzenia dla niej tendencji wzrostowej poprzez stworzenie warunków do dalszego rozwoju Płocka.
                                Najważniejszym jednak celem powinno być w sytuacji Płocka stworzenie warunków maksymalnie bezpiecznego funkcjonowania Miasta, stworzenie ładu w kształtowaniu urbanistycznym Miasta oraz scalenie urbanistyczne Miasta.
                                Jest to konieczne po lokalizacji tu ZDR-ów, ZZR-ów, .... i po prawie trzykrotnym wzroście terytorialnym Płocka oraz jego znaczenia jako osrodka miejskiego w ostatnich 50 latach.

Nie są to prowincjonalne marzenia, zaściankowe mrzonki, tęsknota za wielkomiejskością ...., ale jest to prawidłowe podejście do lokalizacyjnych i urbanistycznych uwarunkowań dzisiejszego Płocka i odpowiedniego jego umiejscowienia w tworzonych Koncepcjach Zagospodarowania Przestrzennego Kraju i Koncepcjach Strategii Rozwoju Kraju /aktualnie do roku 2030/.

Oczywiście jest jeszcze inne rozwiazanie: Możemy dalej być bierni, dalej czekać, przygladać się rozwojowi innych miast i regionów, wyjeżdżać, ....
                                • Gość: menel Re: Stare plany IP: *.adsl.inetia.pl 23.12.10, 13:46
                                  jw.jw napisał:

> Najważniejszym jednak celem powinno być w sytuacji Płocka stworzenie warunków m
                                  > aksymalnie bezpiecznego funkcjonowania Miasta, stworzenie ładu w kształtowaniu
                                  > urbanistycznym Miasta oraz scalenie urbanistyczne Miasta.

pełna zgoda, nic dodać, nic ująć
                                  • Gość: realista Ach urbaniści IP: *.wapgw.era.pl 23.12.10, 14:31
                                    Przepraszam, czy Pam jw.jw jest urbanista? Bo na stronie z życiorysem którą Pan podaje nie ma słowa o tym! A może jakieś inne informacje Pan przedstawi w tym temacie (studia, doświadczenie, ect.).
                                    • jw.jw Re: Ach urbaniści 23.12.10, 19:23
                                      W swojej pracy zawodowej zetknąłem sie z wieloma sprawami. Jeżeli chodzi o wzorce urbanistyczne to mam ich wiele z 22 krajów poznanych zawodowo, turystycznie i jako pilot wycieczek zagranicznych. Poznałem wiele metropolii m.in.: Nowy Jork, Moskwa, Stambuł, Berlin, .... i aglomeracji m.in. Monako, Budapeszt, Nicea, Jałta, Kursk, Mińsk Białoruski, Santo Domingo, ...
                                      Urbanistykę Płocka poznaję od 45 lat, a kształtowanie urbanistyczne miasta analizuję od 25 lat.
                                      Na studiach podyplomowych prace dyplomową pisałem z zagadnień analizy strategicznej i strategii. Zapoznałem się z wieloma opracowaniami dotyczacymi strategii rozwoju.
                                      To wszystko, podane w dużym skrócie, pozwala mi na zauważaniu tworzenia wielu złych rozwiązań urbanistycznych Płocka i braku odpowiedniej analizy strategicznej Miasta oraz wypracowania strategii jego rozwoju /zrównoważonego rozwoju/.

PŁOCK - Miasto Wielkich Perspektyw ! - to nie banał. To realistyczne widzenie szans rozwojowych Płocka przez uporzadkowane kształtowanie urbanistyczne, odpowiednią strategię i promocję Miasta.
                                      Nie krytykuję, ale ... pokazuję, wyjasniam i podpowiadam działania, które trzeba podjać dla dobrego funkcjonowania i dla rozwoju Płocka.
                              • Gość: do jaki tu dać pod Re: Stare plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 21:51
                                Przepraszam bardzo słowa typu aglomeracja monocentryczna(Warszawa) i konurbacja( czyli policentryczna)(Trójmiasto,Konurbacja Śląska) to słowa powszechnie znane. Tego się uczy na geografii na poziomie gimnazjalnym.
                                • Gość: Do pana jw.jw Re: Stare plany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 21:57
                                  Panie JW! Niech pan przedstawi wszystkim w sposób "wbijania łopatą" jakie pozytywy przyniesie realny rozwój Płocka. Znajdzie pan miejsca pracy dla wszystkich młodych, którzy nie mogą znaleźć sobie pracy i jest pan wygrany.
                                  • citymen Do jw.jw. 25.12.10, 02:07
                                    Proponują byś odpuścił sobie "dyskus" z ludźmi jak "popis" itp. Po prostu Ci ludzie zatrzymali się mentalnie gdzieś na epoce wczesnego Gomułki i tego już nie zmienimy, zwyczajnie szkoda na to czasu i energii. Realna szansa na wytłumaczenie takim ludziom elementarnych spraw jak konieczność rozwoju infrastruktury (de facto budowa nowej bo to co jest obecnie raczej nie spełnia już wymogów nawet w Burkina Faso czy Gwinei Równikowej) jest prawdopodobna tak jak trafienie "6" w totka 3 x z rzędu!
                                  • citymen Re: Stare plany 25.12.10, 12:10
                                    To trzeba tęgiej głowy żeby pojąć takie banały jak że: nowoczesna infrastrukura-->rozwój cywilizacyjny--> inwestorzy-->miejsca pracy. No chyba że ktoś ma lepszy sposób np: podwożenie inwestorów rowerem?
                                  • jw.jw Re: Stare plany 25.12.10, 22:05
                                    Chyba dość dokładnie przedstawiam o jaki rozwój Płocka mi chodzi i o co powinniśmy podejmować działania.
                                    Przedstawiana przeze mnie "Koncepcja..." jest potrzebna i konieczna do wdrożenia. Wg aktualnie stworzonych różnych planów i aktualnego SUiKZP Płocka, szybko stworzymy nowe problemy i bariery rozwoju Płocka, które ciężko będzie potem rozwiązć.
                                    Płock potrzebuje innych rozwiazań !!!
                                    Dobre plany dla miasta, to dopływ inwestorów, kapitałów i .... praca dla mieszkańców.
                            • citymen Re: Stare plany 25.12.10, 10:52
                              Na pewno to Ty musisz wytrzeźwieć :a nigdy to niebyłeś dobry z geografii :)
                              • citymen Re: Stare plany 25.12.10, 11:10
                                I wogóle jak czytam te dyrdymały o budowie jakiejś kolejki do Warszawy w oderwaniu od planów CMK albo budowie dwupasmówki do Modlina przy jednoczesnej budowie drogi do Warszawy to już na dzień dobry sobie odpuszczam :) Wystarczy minimum wiedzy że drog. krajowa 62 łącz się z 7-ką czyli wystarczy do Modlina. Mam wrażenie że wiele osób tu piszących miało pod górkę do szkoły już w okresie szkoły podstawowej i mogło by mieć problem z odnalezienie Polski na mapie Europy!
                                • Gość: nieidiota Re: Stare plany IP: *.182.82.109.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.12.10, 19:10
                                  kiedy w końcu będzie ten zapowiedziany dłuższy wykład?
                                  jaki jest temat tego dłuższego wykładu i jakie są jego tezy?
                                  • citymen Jakie tezy??? 25.12.10, 19:22
                                    Owszem kiedyś uczono w szkołach na zasadzie tez, że nauczyciel coś mówił a uczeń miał w to wierzyć bezkrytycznie (wyjątkiem od reguły może być matematyka). Ja jednak zdecydowanie wolę konstruktywny dialog od "prawd niepodwarzalnych" tu zacząłem pewien wątek do, którego zapraszam.
                                    forum.gazeta.pl/forum/w,66,120218314,120218314,Rozwoj_Plocka_w_oparciu_o_mapy.html
                                    • citymen Re: Jakie tezy??? 25.12.10, 20:53
                                      Admini wycieli wątek, ale spokojnie tak czy inaczej powróci! W takiej czy innej formie, takie rzeczy mobilizują mnie conajmniej dwukrotnie.
                                      • jw.jw Nie przesadzajmy. 25.12.10, 21:52
                                        Zdążyłem zapoznać się z Twoim wątkiem wyciętym przez admina.
                                        Chyba dużo przesadziłeś z założeniami, że jest sens na tym forum prowadzić dyskusję o tworzeniu centralnej aglomeracji z centrum w Płocku.
                                        Nakreślona przeze mnie koncepcja dla Płocka jest moim zdaniem wystarczajaco rozwojowa i w dłuższej perspektywie daje Płockowi wzrost rangi wsród polskich miast, a co najważniejsze pokazuje docelową koncepcję funkcjonowania i ukształtowania Miasta, odpowiednio do istniejących uwarunkowań lokalizacyjnych i urbanistycznych.
                                        Przewiduje ona rozwiązania dla możliwych perspektywicznych połączeń kolejowych i drogowych do krajowej infrastruktury transportowej i dla planów lub potrzeb jej rozbudowy.
                                        O takie zamierzenia powinniśmy postulować do ujęcia w tworzonych aktualnie Koncepcji Zagospodarowania Przestrzennego Kraju i dziewięciu Strategiach Rozwoju Kraju do 2030 roku.
                                        I w tym kierunku potrzebna jest nasza aktywność:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507758,2,9,Polska-2030--Koncepcja-rozdwojenia-glownej-osi-rozwoju.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507772,2,7,Maly-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

• Gość: Mieszko Re: Nie przesadzajmy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 09:44
                                          Panie jw.jw jeśli dobrze widzę to pan twierdzi, że w 2030 roku Płock będzie mieć 5 mostów. 3 mosty w 20 lat. Ciekawe. Most Solidarności kosztował 175 mln zł i budowano go w latach 2002-2007. Milewski mówił, że budżet na rok 2011 wynosić będzie 719 mln zł, a deficyt to zaledwie 25 mln zł. No zobaczymy, może z 3 będzie trudno, ale chociaż jeden by się przydał.
                                          • Gość: @@@ Re: Nie przesadzajmy. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.10, 09:47
                                            Panie Janie Wyrębowski może niech pan zaprosi płocczan do jakiejś sali konferencyjnej. Niech pan pamięta, że przy pomocy internetu do każdego pan nie dojdzie.
                                            • jw.jw Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 11:27
                                              Swoją "Koncepcję..." prezentuję nie tylko tu, ale też w różnych środowiskach. Wszystko na nowo jest opracowane i upublicznione z datą 13.11.2010 roku.
                                              Scena samorządowa krystalizuje się, mamy okres świateczny, ale są już pewne ustalenia na szerszą dyskusję i prezentację na poczatku 2011 roku.
                                              Wprowadzić rozwiązania do Strategii 2030 roku nie znaczy, że wszystko ma w tym okresie powstać. Powstać powinno to co będzie możliwym i najbardziej potrzebnym. Reszta niech będzie do realizacji w następnym okresie. Najważniejsze abyśmy mieli docelową koncepcję, której puzle będziemy planowo tworzyć, ale pod rozwiązania będą rezerwowane tereny, aby nie powstawały bariery urbanistyczne.
                                              Na pełne zrealizowanie jest dużo czasu:

Autoprezentacja /powstała spontanicznie - bez większego przygotowania, wiec proszę wybaczyć niedoskonałości/ :

• citymen Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 09:49
                                          Oczywiście, ale dobrze jest iść za ciosem i kuć żelazo póki gorące tym bardziej że to nie dotyczy także samego Płocka. Wychodzę z założenia że czas najyźszy przełamywać stereotypy i postrzeganie Płocka jako "własności" wyłącznie Płocczan na postrzeganie naszego miasta o randze międzynarodowej z wiadomych powodów. W ten sposób wciągając niejako w współwtorzenie Płocka jako ośrodka o charakterze zdecydowanie ponadregionalnym. Ktoś w 1959 roku powiedział "A", to na początku 21 wieku dobrze było by powiedzieć "B".
                                          • citymen Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 10:05
                                            Poza tym uważam że Płock nie wykorzystuje swojej kluczowej roli jaką przyszło mu pełnić marginalizując się na własne życzenie w imię jakiejś głupio pojmowanej skromności. Płocczanie zwłaszcza kiedyś regularnie truci obsługujący paliwowego kolosa co mieli w zamian? Pracę w nim? Proszę bardzo niech ktoś przeniesie rafinerię gdzie indziej! Poza tym w niej pracowali ludzie z całego kraju którzy osiedlili się w Płocku na stałe. To rafineria i cała Polska zawdzięcza więcej obecnym płocczanom niż odwrotnie!
                                            • citymen Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 10:23
                                              Czasy retoryki o nie wychylaniu nosa i megalomanii umarły wraz z komunizmem! Dziś liczy się twarda walka i umiejętność doceniania własnej wartości, promocji i lobbingu! Taka jest dzisiejsza twarda rzeczywistość bez względu na to czy to się komuś podoba czy nie. Nikt za nas samych nie doceni nas bardziej niż my sami!
                                              • citymen Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 10:40
                                                Dziś mamy oto wielkiego kolosa (największego w Europie Centralnej) przewożącego swoje produkty jednym torem kolejowym (!) centralnie przez mocno zaludnione skupiska ludności! Ciekawy jestem tylko odsetki świadomości w śród ludzi co to oznacza? Trzeci most ze względów bezpieczeństwa dawno powinien już istnieć nie wspominając o reszcie infrastruktury. Tylko "walenie" z grubej rury może przynieść jakieś efekty w każdej sprawie!
                                                • jw.jw Re: Nie przesadzajmy. 26.12.10, 11:42
                                                  A tu z Tobą całkowicie zgadzam się.
                                                  My powinniśmy wiedzieć czego chcemy, co jest nam potrzebne i o to występować do ujęcia w centralnych strategiach i planach. Łatwiej będzie, gdy nasze potrzeby powiążemy z potrzebami Warszawy, Mazowsza i Kraju a wtedy łatwiej będzie uzyskać akceptację.
                                                  To zrobiłem w swojej "Koncepcji ..." Powinnismy dla tych rozwiązań tworzyć koalicję samorzadów, polityków i działaczy w różnych środowiskach, a to może spwodować, że nasz region /północno-zachodnie Mazowsze/ wejdzie na ścieżkę bardziej dynamicznego rozwoju.
                                                  Płock uporządkuje wtedy swoją urbanistykę i stworzy warunki bardziej bezpiecznego i sprawnego funkcjonowania z koncentracją ZDR-ów, ZZR-ów i niebezpiecznego transportu.
                                                  • citymen Współpraca regionów 26.12.10, 12:28
                                                    Współpraca jaknajbardziej z najbliższymi sąsiadami, jednak najważniejsza moim zdaniem nietylko dla Płocka lecz dla całego kraju powinna być współpraca na osi Trójmiasto - Płock - GOP.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:30
                                                    Powiedzmy sobie szxczerze Warszawa nie wnosi niczego strategicznego do gospodarki, a dziś tylko ta ma jakiekolwiek znaczenienie zwłaszcza w kryteriach ponadnarodowycgh i tam bym też szukał sojuszników.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:33
                                                    Moim zdaniem czas skończyć z manierą jeżdżenia do ośrodka który jest siedzibę partyjną de facto żyjącą niejako na kredyt strategicznych ośrodków. Jedyne co ich ratuje to kapitał firm "przenośnych" w większości usługowych.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:42
                                                    Oczywiście również ważnym ogniwem jest też Łódż w nieuzasadniony sposób pomijana. Innymi słowy 1000 x bardziej wyobrażam sobie migrację całego centrum finansowego z Warszawy do Płocka niż migrację centrum energetycznego z płocka do Warszawy.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:43
                                                    nie wspominając o łatrwiejszej dostępności do innych aglomeracji jako miejsca zdecydowanie lepiej skorelowanym z powyższymi ośrodkami nietylko w sensie fizycznym, ale także w sensie logistycznym.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:46
                                                    Po prostu kapitał przyciąga kapitał chociażby ze względów konikturalnych. PPPT (załóżmy że z udziałem IBM) ma większe szanse powstać w Płocku niż gdzie indziej bo ma ku temu predyspozycje.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 12:50
                                                    Poza tym nie widzę szansy na powstanie w Polsce jakiejś nowoczesnej aglomeracji na bazie już istniejących nie wcześniej niż jakieś 200 lat ze względów ogromny i bezsensownych kosztów związanach z przekształceniem już istniejącej infrastruktury. Staje się zwyczajnie awykonalne fizycznie.
                                                  • Gość: płocczanin Re: Współpraca regionów IP: 46.186.26.* 26.12.10, 13:09
                                                    But it is Christmas
                                                  • citymen Jestem wierzący 26.12.10, 13:15
                                                    Jestem wierzący, więc jeśli chodzi o mnie to proszę bez przytyków. :)
                                                  • Gość: nieidiota Re: Współpraca regionów IP: *.146.154.64.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.12.10, 13:19
                                                    Najwyraźniej natrafiłem na jakąś światęczną erupcję weny i pomysłów, musi gwiazdkowy dar boży pod choinkę.
                                                    Ale jak kto się dużo modli o coś, to może się zdarzyć, że zostanie wysłuchany i mu się spełni. Skoro tak dobrze idzie to życzliwie doradzam żarliwą modlitwę o rozum, zdrowy rozsądek - może do Wielkiej Nocy coś się poprawi.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:25
                                                    jedyne o co trzeba się modlić w kontekście wątku to o modernizację czyli budowę nowej infrastruktury kraju.
                                                  • jw.jw Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:18
                                                    Zespół ekspertów rzadowych w Koncepcji Strategii Rozwoju Kraju do 2030 roku założył główną oś rozwoju Kraju opartą na osi autostrady A2 /od zachodniej granicy do lewobrzeznej Warszawy/ i rozwój głównych ośrodków miejskich. Naszym celem powinno być zaproponowanie rozdwojenia głównej osi, której główna druga oś przeszłaby przez Gostynin, Płock, Modlin, Legionowo do prawobrzeżnej Warszawy.
                                                    Patrz niżej jak podaję w swojej "Koncepcji....":

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507758,2,9,Polska-2030--Koncepcja-rozdwojenia-glownej-osi-rozwoju.html

To rozwiązanie, moim zdaniem, nas całkowicie zadowala, a też radykalnie poprawia spójność terytorialna Kraju. Dużo samorządów powinno być tym zainteresowanych, łącznie z warszawskim, gdyż powstaje trasa która odblokowywuje prawobrzeżną Warszawę, a przez to poprawia komunikację w lewobrzeżnej.
                                                    O CMK też należy rozmawiać i uwzgledniać w planach, żeby nie stworzyć barier urbanistycznych.
                                                    W mojej "Koncepcji ..." jest to uwzglednione.
                                                    Moim zdaniem musimy przewidywac docelowo połaczenie kolejowe przez Modlin do Warszawy i połączenie w kierunku południowym do CMK.
                                                    Do rostrzygnięć pozostaje poprowadzenie linii CMK od Płocka do Wybrzeża - czy z Płocka na północ, czy na zachód przez Włocławek, Toruń.... Należy też rozwazać rozwiazania dla planowanych Kolei Wielkich Prędkości.
                                                    Potencjalne trasy zostały pokazane:

Płocki samorząd w tej kadencji powinien wykazać dużą aktywnośc w rozstrzygnieciu tych strategicznych dla Płocka kwestii.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:23
                                                    Ale trzeba zdawać sobie sprawę z tego co zostanie z tych planów po tej kadencji, a rzeczywistość i tak wymusi budowę CMK gdyż łączy największe aglomeracje wystarczy wspomnieć GOP, Łódż, Trójmiasto....
                                                  • jw.jw Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:47
                                                    CMK musi być uwzględniana i jest, a jeżeli chodzi o infrastrukturę drogową to mamy wzorzec na S3

gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,8866573,Juz_smigamy_po_ekspresowce_S3__Szczecin_blizej_Gorzowa.html#Scene_1
                                                    Potrzeba takich rozwiązań na tej propozycji:

S10 powinna wywodzić się z prawobrzeżnej Warszawy, a nie z Płońska i powinno się spiąć A2 przez A1, Gostynin, Płock z S7 w rejonie Płońska. Takie rozwiązania powinny znależć się w Planach Zagospodarowania Przestrzennego Kraju.
                                                    Jeżeli ktoś uważa, że modlitwa o to może być pomocna, niech żarliwe modli się. Na pewno nie zaszkodzi.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:51
                                                    Daj spokój z tym "dyskutantem" proponuję ignor :). Jeśli chodzi o łącznik S1 z A1 i dalej z A2to dla mnie też jest to oczywiste że tak powinno to wyglądać.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 14:01
                                                    Oczywiście S7 a nie S1 jak napisałem ;)
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:37
                                                    Wątpliwe wydaję mi się też to że Trójmiasto miało by spowolnić rozwój gospodarczy w stosunku np; do Sczecina.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:40
                                                    Dodatkowo jest duża asymetria między wschodem, a zachodem kraju, a coś takiego nie wróży nic dobrego.
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:42
                                                    Ponadto w osi wschód zachód nie ma też istotnych elementów strategicznych gospodarki krajowej, z całym szacunkiem ale Poznań, Łódź Warszawa. Spodziewano się że Poznań będzie główną lokomotywą zachodniej polski a tymczasem Wrocław bije go na głowę!
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:47
                                                    Uważam że bardziej realny rozwój jest tam gdzie są skupiska ludności, które chociażby wymuszają takie czy inne rozwiązania będąc też głównym "klientem" wszystkich gałęzi gospodarczych. Wrocła mimo że nie leży na tak głównym szlaku jak Poznań jest dość blisko śląska, i Krakowa. Poznań zdaje się być lekko osamotniony w tzw. zasoby ludzkie, ale pokazują to również doświadczenia.
                                                  • Gość: nieidiota Re: Współpraca regionów IP: *.146.154.64.nat.umts.dynamic.eranet.pl 26.12.10, 13:43
                                                    żarliwą modlitwę o rozum albo tylko zdrowy rozsądek (na początek) niezmiennie zalecam
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:52
                                                    nieidiota a Ty nie w MediaMarkt?? Ach tak biedaku w święta nie pracują na Twoje nieszczęście :)
                                                  • citymen Re: Współpraca regionów 26.12.10, 13:54
                                                    Bardzo istotne jest to że CMK ma przebiegać przez Płock, to jest sól ziemii, rzekł bym tej ziemi ;)
                                                  • Gość: Mieszko Re: Współpraca regionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 09:56
                                                    Biorąc pod uwagę fakt, że CMK miała być doprowadzona do Gdańska to jeśli rzeczywiście te plany zostaną zrealizowane to, aż się prosi aby przez nasze miasto przechodziła ta linia. Wystarczy spojrzeć na mapę.
                                                  • mieszko95 Re: Współpraca regionów 27.12.10, 12:24
                                                    Mam jeszcze pytanie dotyczące CMK. W pierwotnych planach kolejny etap linii miał przebiegać przez Gdańsk Port Północny przez Wyszogród, Płock, Sierpc, Brodnicę, Malbork. Przewiduje się, że linia ta ma powstać po 2020r. Czy plan ten ma ulec jakimś zmianom czy budowa tej linii ma być taka jak w planach, bo wtedy po prostu ta linia przez Płock zostanie przeprowadza.
      • jw.jw Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 26.12.10, 18:42
        Również obowiązujące aktualnie Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Płocka niewłaściwie kształtuje urbanistykę Miasta w stosunku do uwarunkowań lokalizacyjnych i urbanistycznych.
        Wg tego SUiKZP Płock jest kształtowany bez optymalnego przystosowania urbanistycznego do funkcjonowania z ZDR-ami, ZZR-ami i do transportu niebezpiecznych produktów oraz bez dobrego funkcjonalnego powiązania z urbanistyką sąsiednich gmin oraz z krajową istniejącą i planowana infrastrukturą transportową.

plany.plock.eu/?id_nr=145

W mojej ocenie powinniśmy przyjąć niżej przedstawione ukształtowanie Płocka i ościennych gmin:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2507772,2,7,Maly-wycinek-Koncepcji-docelowego-uksztaltowania-urbanistycznego-Plocka-i.html

Natomiast dla Miasta należałoby występować o niżej przedstawione powiązania z krajową i europejską infrastrukturą transportową, które to rozwiązania powinny być ujęte w Planach Przestrzennego Zagospodarowania Kraju i Strategiach Rozwoju Kraju, aktualnie opracowywanych na okres do 2030 roku:

To pozwoliłoby na stworzenie warunków do maksymalnie bezpiecznego i sprawnego funkcjonowania Płocka, dających też szanse na dalszy jego rozwój i rozwój północno-zachodniego Mazowsza.
        • citymen Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 26.12.10, 19:46
          Jak popatrzyłem na mapkę rządowej strategii to generalnie jest radosna :-) zielone strzałki szczęśliwości wchodzące wgłąb kraju z dobrobytem z zachodu :D także przez region, a zarzuca mi się hura optymizm :) Nic tylko położyć się i czekać ;). A tym czasem jakby oczekiwać na konsekwencje realizacji tych zamierzeń na poważnie to nie wiem czy za 100 lat można by się czegoś doczekać. A tu apropos dzisiejszych realiów i zapewnień co do konieczności dotrzymania terminów inwestycji drogowych:
          biznes.onet.pl/rzad-planuje-przesuniecie-po-2013-r-czesci-inwesty,18493,4091396,3000016,10,1,news-detal
          • citymen Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 26.12.10, 19:54
            Zawsze uważałem że prorytetową sprawą dla Płocka jest jaknajlepsze podpięcie się do A1 i A2 + budowa CMK (rzecz jasna przez Płock).
            • jw.jw Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! 26.12.10, 21:09
              Samego Płocka pod A1 i A2 nie uda się podpiąć, ale gdy powiążemy to z połączeniem do S7 i gdy przekonamy decydentów do celowości innej trasy zbudowania mazowieckiego odcinka S10 /wyście z Warszawy przez Modlin, obrzeża Płocka do rejonu włączenia jej w dotychczasowa trasę gdzieś koło Lipna/ to jest to możliwe.
              Prawobrzeżna Warszawa miałaby dobry wyjazd na północ i zachód, a Płock miałby bardzo dobre połączenia w każdym kierunku.
              To podstawowy element dla rozwoju tak jak kiedyś rozwój miast na "bursztynowym szlaku" czy "jedwabnym szlaku".
              CMK trzeba wprowadzić również, ale nie tak jak pokazują w SUiKZP Płocka - to byłby koszmar dla Miasta i podzielenie go na dwie części !!!
              To że są opóźnienia w realizacji dróg krajowych nie znaczy, że my nie mamy uzasadnienia do wypracowania docelowej koncepcji funkcjonowania i ukształtowania Płocka.
              To jest dla Płocka konieczność ! Wielka i pilna konieczność !!!
              • Gość: ProAnimals Zielone miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 09:40
                Na swojej mapie naniósł pan drogi na ostatnie pasy zieleni przy Płocku Od strony zachodniej na rezerwat przyrody Brwilno o ile dobrze widzę. I z drugiej strony na las przy Borowiczkach Pieńkach. A po lewej stronie Wisły to nie wspomnę. Nie szkoda panu natury. Nie róbmy z Płocka GOP gdzie w ogóle nie ma obcowania z przyrodą. Zanieczyszczenia z Orlenu nam wystarczą. Niech pan buduje te drogi, ale omijając rezerwaty, a nawet te lasy, które nie podlegają ochronie,a powinny bo gatunki chronione tam żyją. W lesie w Borowiczkach żyją dudki(w Polsce objęty ścisłą ochroną gatunkową), a także sowy, sarny, lisy i inne zwierzęta. Jar Brzeźnicy - skrzypy olbrzymie, traszki, skorupiaki. Wszystkie krajowe gatunki płazów m.in. traszek są w Polsce objęte ochroną prawną (na mocy Rozporządzenia Ministra Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa z dnia 6 stycznia 1995 r.) . Pomyślmy o ochronie środowiska. A także o odnawialnych źródłach energii. Niech Płock stanie się zielonym, samowystarczalnym miastem. Płock znajduję się na obszarze wybitnie korzystnym dla energetyki wiatrowej.

www.elektrownie.tanio.net/img/mapa.gif

O ile chodzi o energię słoneczną to Płock znajduję się na obszarze ze średnim promieniowaniem 985 kWh/m2.

www.muratorplus.pl/technika/ogrzewanie/energetyka-soneczna-w-polsce_58324.html

W okolicach Płocka w grę wchodzi też energia geotermalna.

Niech pan pomyśli o takim Płocku. Dużo jest możliwości na to, aby Płock był ekologiczny i można to wykorzystać przy samej budowie drug. Nie raz poza naszym miastem widzę widoki takie jak samowystarczalne oświetlenie na drogach. Wystarczy zamontować takiej małą baterię słoneczną. Na budowy kolektorów słonecznych są dofinansowania z UE. Jeżeli weźmie się kredyt na takie kolektory do UE spłaci 45% kredytu.
                • Gość: ProAnimals Re: Zielone miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 09:43
                  Wkradł się błąd nie drug, a dróg.
                  • Gość: Mieszko Środki na iwestycję - kosztorys IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 10:03
                    Wyliczył pan, ile mogą razem kosztować wszystkie inwestycję przez pana proponowane. Jaka część miałaby iść z budżetu miasta, jaka jest szansa na dofinansowania z UE biorąc pod uwagę, że po tym co się teraz dzieje Polska będzie coraz mniej dostawać. Od GDDKiA na obwodnicę północną nie dostaniemy.
                    • mieszko95 Re: Środki na iwestycję - kosztorys 27.12.10, 14:22
                      A1 ma być przeprowadzona 40 km od Płocka. Ona jest już w budowie, przydałaby się droga wylotowa z Płocka na A1.
                    • jw.jw Re: Środki na iwestycję - kosztorys 27.12.10, 17:31
                      Przy opracowywaniu planów miast nie robi się kosztorysów. Robi się analizę uwarunkowań do zaplanowania odpowiedniej urbanistyki miasta i zewnętrznej infrastruktury. Po zaplanowaniu podejmuje się działania do realizacji poszczególnych elementów urbanistycznych w zależności od istniejacych środków. Oczywiście trzeba wykazć umiar i zdrowy rozsądek przy planowaniu. Pieniędzy zawsze brakuje od chwili kiedy je wymyślono. Przejścowe problemy budżetu nie są argumentem bo potrzebną infrastrukturę jeżeli nie zbudujemy za 5 lat, to zbudujemy za 15, 30 lub 50, a może i później.
                      Ważne, żeby zaplanować trasy i nie stworzyć barier urbanistycznych.
                      Płock ma uwarunkowania do zbudowania go wg przedstawianej przeze mnie "Koncepcji ..." i przyjęcie takich perspektywicznych planów jest odpowiednie dla prawidłowego funkcjonowania nie tylko Płocka ale też Warszawy, Mazowsza i Kraju.
                      Na stworzenie tego mamy dużo czasu:

Czy 50 lat temu robiono kosztorysy na dzisiejszy Płock? ... Nie!
                      Czy ok. 400 lat temu gdy Holendrzy zakładali Nowy Amsterdam /dzisiejszy Nowy Jork/ to robili kosztorysy na zbudowanie takiego miasta? .... Nie !!!

Nie róbmy sztucznych problemów, ale porządkujmy urbanistykę Miasta przez przyjęcie planów, które zaprowadzą ład urbanistyczny w kształtowaniu Płocka i lobbujmy za ujęciem odpowiednich rozwiązań w centralnych planach i strategiach.
                      • citymen Re: Środki na iwestycję - kosztorys 28.12.10, 21:40
                        Ja uważan że nid ma co zawracać sobie głowy kosztorysami bo ani nasze miasto ani budżet centralny nie zapewnił by sensownego i stystematycznego finansowania. Postrzegam natomiast szansę w promocji Płocka ukieronkowanej pod kątem inwestorskim i jednocześnie urbanistycznym. W grę powinny wchodzić wszystkie moźliwe podmioty gospodarcze i korporacje z całego świata. Jako główne atuty powinno przedstawiać się doskonałe i optymalne położenie terenu przy krzyżujących się głównych szlakach Europy nowopowstałej infrastruktury, wielka żeglowna rzeka do Morza Bałtyckiego, centrum energetyczno-paliwowe środkowej Europy, powstający międzynarodowy port lotniczy w Modlinie, lokalizacja w epicentrum ościennych aglomeracji jako kapitał ludzki, dostęp do rozległych terenów pod urbanizację z możliwością budowy nowoczesnej infrastruktury w terenie nieuzbrojonym co znacznie obniźa koszty budowy nowej infrastruktury z dużą swobodą jej projektowania.
                        • citymen Re: Środki na iwestycję - kosztorys 28.12.10, 22:04
                          Nasze największe aglomeracje bez sensownej komunikacji miejskiej (brak sieci metra i szybkiech kolei podmiejskich) stają się corazbardziej zatłoczone a stara nieprzystosowana infrastruktura jest coraz bardziej niedrożna i nie ma możliwości (fizycznej) by to zmienić w sensownej perspektywie czasu. A inwostorzy powyższe aspekty zawsze biorą pod uwagę często wybierając lepsze dla siebie lokalizacje.
                          • jw.jw Re: Środki na iwestycję - kosztorys 29.12.10, 07:31
                            Zgadzam się zupełnie z Twoimi wpisami.
                            Doprowadzenie do zminy układu planowanych dróg głównych w Polasce:

radykalnie zmienia atrakcyjność inwestycyjną Płocka.
                            O takie zmiany powinniśmy lobbować, a jest to potrzebne nie tylko dla Płocka ale też i Gostynina, Płońska, Modlina, Legionowa, Warszawy, północno - zachodniego Mazowsza i Kraju.
                            To powinno udać się uzgodnić i wprowadzić w centralne plany !
                  • jw.jw Re: Zielone miasto 27.12.10, 16:48
                    Ochrona flory i fauny jest bardzo ważna i rozplanowanie infrastruktury transportowej tak przeprowadziłem aby zminimalizować ingerencję w środowisko.
                    Nie można jednak zbudować miasta, zapewnić mu rozwój, zapewnić odpowiednią wewnetrzną i zewnętrzną infrastrukturę transportową bez naruszenia środowiska.
                    W sytuacji Płocka należy też wziąć pod uwagę bezpieczeństwo życia mieszkańców ze względu na zagrożenia od zlokalizowanych tu zakładów - to jest tu priorytetem !
                    Dla zwrócenia uwagi na sprawę bezpieczeństwa mieszkańców Miasta, cytuję zapisy ze „Strategii Zrównoważonego Rozwoju Miasta Płocka do 2022 roku” – Załącznik Nr 2 do Uchwały Rady Miasta Płocka Nr 411/XXIX/08 z dnia 25 listopada 2008 roku:

Diagnoza część I ilościowo-analityczna – str. 80
                    3.7.2 Zakres działania Państwowej Straży Pożarnej
                    …..
                    Zagrożenia pożarowo-wybuchowe
                    Na terenie działania Komendy Miejskiej Państwowej Straży Pożarnej w Płocku zlokalizowane są 4 zakłady dużego i 3 – zwiększonego ryzyka wystąpienia poważnej awarii przemysłowej. Największe zagrożenie w zakresie pożarowo-wybuchowym stwarza PKN „ORLEN” S.A. z zakładami rafineryjno-petrochemicznymi przerabiającymi rocznie ponad 13 mln ton ropy naftowej. W procesach produkcyjnych powstają m.in.: siarkowodór, fluorowodór, etylen, propylen, tlenki etylenu, benzen, chlor. Z uwagi na duże ilości magazynowanych substancji (kilkadziesiąt tysięcy ton) może nastąpić zagrożenie masowe, daleko wykraczające poza teren zakładu, a nawet poza granice miasta, m.in. poprzez rozszczelnienie: zbiorników magazynowych z gazami palnymi, zbiornika z fluorowodorem (90 t), cysterny z chlorem (50 t).
                    Zagrożenie transportowe
                    Z uwagi na rodzaj i wielkość przemysłu oraz transport towarów niebezpiecznych Płock należy do szczególnie zagrożonych miast. W ciągu doby wyjeżdża z PKN Orlen S.A. i przejeżdża przez teren miasta i powiatu kilkaset autocystern i kilkanaście składów pełnopociągowych wypełnionych produktami naftowymi i petrochemicznymi. Kolejne zagrożenia stwarzają przebiegające rurociągi z surową ropą naftową i produktami finalnymi. Istnieje możliwość powstania lokalnych zagrożeń polegających na wycieku ropy naftowej i produktów finalnych z uszkodzonych instalacji.
                    .......
                    Powyższe uwarunkowania życia mieszkańców Płocka upoważniają do poświęcenia części środowiska dla zwiększenia bezpieczeństwa życia mieszkańców.
                • citymen Wystarczy zieleni 28.12.10, 20:51
                  Jeśli wytnie się pas zieleni o szerokości kilkudziesiąciu metrów to z pewnością nie ucierpi na tym flora i fauna, a te w/w rozległe zielone tereny były by świetnym komponentem tkanki miejskiej jako parki-rezerwaty miejskie przyszłej aglomeracji płockiej. Rozległa aglomeracja wśród nadwiślańskiej przyrody to było by coś świetnego, a jednocześnie nowoczesnego.
                  • citymen Re: Wystarczy zieleni 28.12.10, 21:05
                    Wiele metropolii jest położonych w urozmaiconym terenie pod wzglęgem topograficzno-przyrodniczym jak np: San Francisco czy Rio de Janeiro i pewnie dlatego uchodzą jako jedne z najpiękniejszych miast świata.
                    • Gość: z gródka Re: Wystarczy zieleni IP: *.adsl.inetia.pl 30.12.10, 16:48
                      citymen napisał:

> np: San Francisco czy Rio de Janeiro i pewnie dlatego uchodzą jako jedne z
                      > najpiękniejszych miast świata.

a w Gródku Jagielońskim ty był?
                      Nie?
                      To czego się mądrzysz o czymś, o czym nie masz pojęcia?
        • Gość: centerman Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.10, 12:29
          No to mamy Płock rozebrany na czynniki pierwsze. Tylko życzyć powodzenia. Trzymam kciuki za sukces Pana we wdrażaniu nowych pomysłów.
          • Gość: menel Re: No ! Nie budujmy tak Płocka !!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.01.11, 10:05
            Przezcytałem sobie spokojnie opracowane w latach 1996-1998 na podstawie wcześniejszych progonz opracowanie urbanistyczne "Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania miasta Płocka".
            Najprostsze, bezpośrednie i szybkie wnioski jakie mi nasunęły po tej lekturze w kontekście toczonej tutaj dyskusji.
            1. miasto rozwija się dość przypadkowo, żeby nie powiedzieć chaotycznie, dość swobodnie traktując lub nie ogładając się specjalnie na wytczne zawarte w tym oparcowaniu.
            2. widać dzisiaj doskonale, że prognozy dotyczące np liczby mieszkańców i liczby samochodów w roku 2012 rażąco rozminęly się ze stanem faktycznym; mieszkańców zamiast 140 -150 tys jest ok 125 tys., natomiast samochodów zamiast 450/1000 mieszkańców jest obecnie ok 980.
            3. w całym okresie 1995 - 2011 polityka i działania władz miasta zupełnie nie wyprzedzała rozwoju sytuacji a najczęściej nawet nie reagowała na nań. A jesli jakieś reakcje już miały miejsce to były one spóźnione i nie dostosowane do rozwoju sytuacji i niezgodne z wytycznymi - wytczne oparcowania najczęściej nie były przestrzegane i realizowane.
            Mała i śmieszna w sumie rzecz: w opracowaniu tym nazwy obowdnic są intuicyjnie zgodne ze zdrowym rozsądkiem i przez sensowne oraqz akceptowalne w odróżnieniu od funkcjonujących obecnie w oficjalnym obiegu.
            4. opracowanie nosi silne znamiona czasu, mentalności, stanu wiedzy i trendów wówczas obowiązujących np. zakłada obecność CMK i nowego układu linii kolewowych i dworców, likwidację stoczni rzecznej, utrzymanie transportu kolejowego ładunków niebezpiecznych blisko Podolszyc, Gór, Ciechomic po nowym moście kolejowym tuż obok drogowego.
            5. zakres opracowania ogranicza się do GRANIC MIASTA PŁOCKA ale posiada nawiązania do przewidywanego układu drogowego i kolejowego kraju - niestety innych niż obecnie realizowane.
            6. opracowanie jest nieaktualne i nieco lub może nawet całkiem anachroniczne - wymaga pilnej aktualizacji z UWZGLĘDNIENIEM OBECNEJ SYTUACJI i nowych realiów cywilizacyjno-techniczno-ekonomiczno-społecznych.
            • citymen Coś zaczynasz rozumieć :) 04.01.11, 22:13
              A z pewnością to że rzeczywistość zachowuje się w pewnym stopniu podobnie jak funkcja nieliniowa. Nie można przewidywać rozwoju wypadków i oczekiwać że wszystko będzie zachowywać się w sposób przewidywalny czy zgodny z planem bo jest zbyt wielka dynamika faktów w czasie by można było to uwzględnić. I całe szczęście! Bo inaczej stanowiło by to zbyt wielkie ograniczenie w działaniu. Pisałeś o tym że coś w planach opiera się na teraźniejszości (CMK). Trudno żeby było kompletnie oderwane od uwarunkowań ziemskich i nie opierało się np na tym jakim transportem mielby poruszać się ludzie. My sami korzystamy wielokrotnie z infrastruktury pamiętającej czasy XIX-wieczne (linie kolejowe w Polsce). Reasumując, skoro nie można brak obligatoryjnie wszystkich analiz przewidywań to wniosek jest następujący: najwięcej zależy nie od tzw. realiów (bardzo dynamicznie zmieniających się w czasie) tylko od naszej działalności, aktywności, kreatywności, inwencji, siły przebicia etc. etc. :)
              • Gość: płocczanin Re: Coś zaczynasz rozumieć :) IP: 46.186.26.* 04.01.11, 23:21
                Citymen ale popatrz....Trudno żeby było kompletnie oderwane od uwarunkowań ziemskich i nie opierało się np na tym jakim transportem mielby poruszać się ludzie. My sami korzystamy wielokrotnie z infrastruktury pamiętającej czasy XIX-wieczne (linie kolejowe w Polsce).

NAM POTRZEBA NOWOCZESNEJ KOLEI a nie odchodzenia od niej.

Cyrki w sejmie pokazują, że jakoś Autobusy nie przewiozły podróżnych wg. potrzeb. Wszyscy chcieli kolej ALE PAŃSTWO NIE CHCIAŁO.

Czyli XIX technika pokonała całą komunikację polską. Zabrano tylko narzędzia do wypełnienia zadania.

Bez kolei nic nie poradzą . A Płock, właśnie tej kolei jest pozbawiony NA ZAWSZE.

• jw.jw Re: Coś zaczynasz rozumieć :) 05.01.11, 07:00
                  Ja jestem przekonany, że nie możemy tworzyć Płocka tak jak jest SUiKZP z 1998 roku.
                  Jest to źle zaprojektowane Miasto:

plany.plock.eu/?id_nr=145

plany.plock.eu/pdf/studium.pdf

W swojej "Koncepcji..." znalazłem rozwiązania dla kolei, dla ukształtowania sprawnie funkcjonujacego i maksymalnie bepiecznego Miasta, dla prawdziwych obwodnic Miasta /wykształtowanie ringu otaczajacego Miasto/ i dla powiązań z zewnętrzną infrastrukturą transportową.
                  Prezentuję:

Płock ma duże szanse na stworzenie dużych dalszych możliwości rozwojowych, tylko trzeba przyjąć rozwiązania, które mu ten rozwój zapewnią i wykazać się taką aktywnością i działaniem o jakim pisze citymen.
                  A o miastach, ich tworzeniu i rozwoju, tu możemy poczytać:

pl.wikipedia.org/wiki/Miasto
              • Gość: do citymena Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.11, 13:18
                citymen napisał:

> A z pewnością to że rzeczywistość zachowuje się w pewnym stopniu podobnie jak
                > funkcja nieliniowa.

a dalej cąłą kupę normaln ego w przypadku tego autora bełkotu świadczącego tym razem, że autor nadyma się nan język o pozorach naukowego ale posługije się pojęciami, których znaczenia nie zna i nie rozumie.
                Gdyby było inaczej wiedziałby nieborak, że jeśli coś da się opisać jako funkcję, to znaczy że przebieg jest ściśle przewidywalny i da się go opisać równaniem algebraicznym (różnego typu) lub tyrygonometrycznym, żeby ograniczyć się tylko do matematyki z zakresu szkoły średniej.
                Przyjacielu wpierw naucz się czytać ze zrozumieniem, przeczytaj swoje wypociny ze słownikiem wyjaśniającym poprawne znaczenie użytychprzez siebie terminów. Na koniec przeczytaj spokojnie opracowanie, do którego się odnoszą się komentowane w twoim poście uwagi a potem pomyśl trochę i wykorzystaj dobrą okazję, by pomilczeć na tematy o których masz wyobrażenie i pojęcie jak świnia o astronomii - unikniesz w ten sposób pisania kolejnych bredni.
                • Gość: płocczanin Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: 46.186.26.* 05.01.11, 16:21
                  Nie rozumiem was starszawi. Citymen z pewnoscia dobrze wykształcony a go niszczysz , jak każdego z nas.

Powiem nie naukowo tak;

Dzisiaj w Sejmie była kolejna awantura o objazdy. Władca chce opłaty za wjazd na obwodnice lokalne a kierowcy nie chcą płacić...i pojadą bezpłatnie przez środek miast.
                  A wiec nic się nie zmienia a chytry i łakomy dwa razy traci.

Zapomnijcie o objazdach w Płocku a na końcu, niech się wam śni tramwaj.

Ani kija ani marchewki.

Tyko zostaną źli ludzie na forum nie odłowieni przez nowe władze Płocka do mądrych rządów dla dobra Neobiznesu.
                  • Gość: menel Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 10:36
                    Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Nie rozumiem was starszawi.

A czy w ogóle coś rozumiesz z normalnego współczesnego świata?

> Citymen z pewnoscia dobrze wykształcony a go niszczysz , jak każdego z nas.

Jest tak samo "dobrze wykształcony" jak "każdy z was" a przygłupom trzeba pokazywać, gdzie jest ich właściwe miejsce w szyku, zaakceptowanie czego przychodzi wam z takim trudem, nie ogarniacie bowiem ogromu swojej ignorancji.
                    Ale nieświadomi swojej głupoty są szczęśliwi - nie ja to odkryłem.

• citymen Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? 06.01.11, 13:17
                      Nie obraź się menel ale ja to już dawno zauważyłem że nie wnosisz wiele odkrywczego, a jedynie konserwujesz stereotypy. I sam sobie odpowiedz czy nie jest ignorancją stagnacja którą oferujesz społeczeństwu, brak jakiegokolwiek sensownego rozwoju, jakieś doraźne bardzo pomysły powtarzane za głosami ludzi którzy wcale nie muszą mieć wiedzy w konkretnej sprawie. Konformiz jest rzeczą łatwą, ale mało przydatną dla kogokolwiek.
                      • Gość: menel Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 15:26
                        citymen napisał:

> Nie obraź się menel ale ja to już dawno zauważyłem że nie wnosisz wiele odkrywc
                        > zego, a jedynie konserwujesz stereotypy.

Panie Einstein jednak naucz się czytać ze zrozumieniem oraz posługiwać się obcymi dla siebie słowami i pojęciami z sensem - najlepiej nie używaj ich w ogóle, unikniesz w ten sposób pisania kolejnych bzdur i bredni. Nie odzywając się tym bardziej unikniesz głoszenia bredni.
                        Ja przynajmniej znam swoje ograniczenia i nie porywam się z motyką na słońce, nie zgłaszam tu żadnych rewolucyjnych ale dyletanckich rozwiązań, bo w odróżnieniu od wielu tutejszych autorów mam wystarczającą wiedzę by zosatwić to dla fachowców z odpowiednich dziedzin.

Podaję słownikowe znaczenie słowa KONOFORMIZM (z M na końcu):

>Konformizm (z łaciny conformo – nadaję kształt), zachowanie lub postawa polegająca na >przyjęciu i podporządkowaniu się wartościom, zasadom, poglądom i normom postępowania >obowiązującym w danej grupie społecznej.

>Konformizm utożsamiany jest na ogół z nadmiernym, bezkrytycznym przyjmowaniem i >stosowaniem się do owych norm, zbyt intensywnym identyfikowaniem swoich celów z celami >grupy, mechaniczną akceptacją wszelkich zasad i wartości, biernej uległości, bezmyślnej >aprobacie reguł głoszonych przez innych.

Którą część opisu miałeś na myśli - podaj przykłady mojego komformizmu.

• Gość: menel Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 06.01.11, 17:55
                        citymen napisał:

>I sam sobie odpowiedz czy nie jest ignorancją stagnacja którą oferujesz społeczeństwu, >brak jakiegokolwiek sensownego rozwoju, jakieś doraźne bardzo pomysły powtarzane za >głosami ludzi którzy wcale nie muszą mieć wiedzy w konkretnej sprawie.

zajęło mi trochę czasu przejrzenie mojego dorobku i nie natknąłem się na:

- konserwację stereotypów
                        - stawanie na przeszkodzie ROZWOJOWI a zwłaszczaa SENSOWNEMU ROZWOJOWI;
                        tu wyjaśniam że nie wszystko, co niektórzy uznają za "nowoczesne, postępowe, sensowne"
                        jest takie rzeczywiście wg ludzi światłych
                        - powtarzanie za niemającymi racji (czyli nawiedzonymi) ich bardzo doraźnych głosów i
                        pomysłów.

Byłbym zobowiązany za przykłady - bez przykładów (cytaty) i ich oceny dokonanej przez KOMPETNTNYCH osób uznam, że konfabulujesz, pomawiasz i bełkoczesz. Kawę na ławę poproszę!
                        • citymen Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? 06.01.11, 22:30
                          Pomyśl trochę a z pewnością sam dojdziesz do właściwego wniosku, który konformizm pasuje do Ciebie. A skoro tak lubisz słowniki to poczytaj także sobie jeszcze na temat "prowizorium" tak bliskiemu mentalnie wielu jednostkom naszego społeczeństwa, które wydaje się pojęciem bliskim również Tobie. Dla ułatwienia dodam, że nie chodzi o "prowizorium budżetowe" :)
                          • jw.jw Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? 07.01.11, 06:29
                            Menel dużo w tym przypadku przesadza.
                            Tu zgodzę się z zupełnie z Tobą, że w kształtowaniu urbanistycznym i w działaniach strategicznych opieramy się na "prowizorium".
                            Ja widzę to tak: ktoś coś wymyślił no i zlecamy na to, lub pod to, wykonanie różnych dokumentów /z wynikiem na zamówienie/ typu: studium, analiza, opracowanie, projekt... bez spójnej, kompleksowej i wnikliwej analizy spraw z zakresu uwarunkowań funkcjonowania Płocka.
                            Wiele opracowań zamówieni "specjaliści" i "eksperci" "opracowali" przez personel pomocniczy wg metody: kopiuj, wklej, złóż, wyślij.
                            Tak kształtowany jest Płock. Duże prowizorium.
                            • Gość: chłopek jak menel Menel poszukajmy mostów drewnianych IP: *.180.165.115.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.01.11, 09:38
                              A ja zgadzam się z menelem i uważam że trzeba szukać wszędzie oszczędności. Zamiast budować nowy most trzeba było wziąć ten drewniany z Wyszogrodu, był jeszcze całkiem w dobrym stanie. Mam też pomysł na trzeci most, otóż ja i menel wybierzemy się pod Czerwińsk i może znajdziemy ten most z 1410 roku i przywieziemy go do Płocka. Menel tylko weź jakąś przyczepę bo rowerami możemy nie dać rady.
                              • Gość: menel Re: Menel poszukajmy mostów drewnianych IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.11, 10:10
                                Gość portalu: chłopek jak menel napisał(a):

> Menel tylko weź jakąś przyczepę bo rowerami możemy nie dać rady.

Pomysł dobry ale spóźniony - już go przywiozłem, poszedł na dacze oraz opał.
                                Most z Czerwińska może być trudno znaleźć - w Biskupinie i pod Poznaniem odkopali już i czekają gotowe.
                                Nie mam przyczepy, mam dojście do taczek, mogę załatwić użyczenie.
                            • Gość: menel Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.11, 10:03
                              jw.jw napisał:

> Menel dużo w tym przypadku przesadza.
                              > Tu zgodzę się z zupełnie z Tobą, że w kształtowaniu urbanistycznym i w działani
                              > ach strategicznych opieramy się na "prowizorium".

Jasiu, czy ja gdzieś, kiedyś w tym lub podobnym wątku użyłem słowa prowizorium lub w jakiej kolwiek wypowiedzi zaaprobowałem mentalność przyświecającą PROWIZORCE ?
                              Tłumaczę tylko możliwie przystępnie "jak chłop krowie na rowie", że miasta nie buduje się na zasadzie zlepku infantylnych pomysłów i radosnej twórczości dyletantów jak np citymen.

> Tak kształtowany jest Płock. Duże prowizorium.

pełna zgoda
                              • Gość: chłopek Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.180.149.215.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.01.11, 12:51
                                Ja natomiast pójdę dalej niż citymen i jwjw. Czytając Twoje posty nie dopatrzyłem tam się nawet prowizorki tylko same negowanie wszystkiego dookoła zdradzając swoje kompletne dyletanctwo przeplatane wpisami że na tym i o wym się nie znasz. To mi pozwoliło wyciągnąć wnioski że Ty sam właściwie stoisz w sprzeczności ze sobą, a co dopiero ze swoimi rozmówcami. Reasumując tak po chłopsku: ględzisz jak Piekarski na mękach i najwyraźniej sprawia Ci to przyjemność to ględzenie dla samego ględzenia. Weź pod uwagę to co na Twój temat piszą także inni forumowicze i zaoszczędź im swoich ględzeń po na forum zostaniesz tylko Ty i admini.
                                • Gość: menel Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: *.adsl.inetia.pl 07.01.11, 16:54
                                  Gość portalu: chłopek napisał(a):

> Weź pod uwagę to co na Twój temat piszą także inni forumowicze

dziesięciu półgłówkw to jeszcze nawet nie jeden łebski a 100 idiotów nie ma racji tylko dlatego, że jest ich stu - ilość nie przechodzi w jakość, liczenie na pęczki jest ważne tylko podczas demokratycznego głosowania

> i zaoszczędź im swoich ględzeń po na forum zostaniesz tylko Ty i admini.

być w dobrym towarzystwie to sama przyjemność
                                  • Gość: chłopek Wreszcie powiedziałeś to co było widać :) IP: *.181.160.153.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.11, 09:48
                                    Obnażyłeś do końca swoje prawdziwe "ja" które właściwie na pierwszy rzut oka jest widoczne. Pewnie m. in. dlatego nasz kraj tak /nie/funkcjonuje, w którym pełno jest wypaczonych jednostek tkwiących w przekonaniu o własnej nieomylności będąc jednocześnie kompletnym dyletantem, niekompetentnym człowiekiem często nie na swoim miejscu postępujących w myśl zasady: "g... o się znam ale i tak jestem najmądrzejszy". Na koniec zostaje już tylko jedno pytanie, które równie dobrze można było zadać menelowi już po kilku pierwszych jego postach: A co na to Twój lekarz? Pozdrawiam i powrotu do zdrowia życzę! :)
                                • Gość: plocczanin Re: Czy w ogóle coś rozumiesz? IP: 46.186.26.* 07.01.11, 17:01
                                  Przecież on musi pisać, że Polacy to nie ludzie , tylko z klepsydry. gardzi nami . My tylko sługi w sobotę do zapalenia światła. Ciekawe co pisał w dalekim kraju , jak nas tu gnoi.
                                  • Gość: chłopek Ciekawsze jest co mu lekarz napisał IP: *.181.146.155.nat.umts.dynamic.eranet.pl 08.01.11, 09:58
                                    ... i co mu przepisał? :)
    • Gość: pietro Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.11, 12:58
      tak, tak budujmy. tylko dlaczego admin to na boczny tor wrzucił.
    • realist_plock Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 26.01.11, 12:46
      Witam uczestników forum!
      Czytam od dłuższego czasu z zaciekawieniem wszystko co tu jest napisane i starannie analizuję. Koncepcja Pana Wyrębkowskiego jest całkiem fajna i spójna, ale co z tego... Najbardziej podoba mi się koncepcja budowy drogi nad Wisłą i doprowadzenie do tej drogi ulic miejskich po skarpie... Myślę, że takie plany mogą powstać i kiedyś jak Płock albo Polska zostaną drugim Kuwejtem można byłoby je zrealizować ku pożytkowi mieszkańców oraz samej skarpy która uległa by na pewno wzmocnieniu w miejscach gdzie przebiegały by drogi zjazdowe.
      Wracając do meritum tzn. ale co z tego?...
      Popatrzmy historycznie na dzieje rewolucji świata a w tym szczególnie rewolucji przemysłowej. Kiedy ona się zaczęła a w szczególności powstał przemysł rafineryjny i petrochemiczny. Patrząc na ten fakt należałoby się zastanowić czy zmiana przebiegu tak wielu dróg krajowych co niewątpliwie wiązało by się z poniesieniem ogromnych kosztów w przyszłości (jak Pan Jan pisze w perspektywie nawet 100 lat) byłoby aby słuszne mając na względzie perspektywę istnienia takich zakładów jak Orlen. Kto z nas potrafi odpowiedzieć jak długo jeszcze będzie ropa naftowa i jak długo będzie się ją przerabiało... Cały czas jesteśmy informowani, iż ropa naftowa wyczerpie się już bardzo nie długo. Gdyby miał się tak stać i nastąpiła by likwidacja tych zakładów albo zmiana profilu produkcji na tym terenie to te wielkie zmiany planów mogły by się okazać zupełnie niepotrzebne. Co do ewakuacji miasta w przypadku awarii na terenie ZDR-ów to w przypadku awarii gazowej lub innego o dużej skali kataklizmu i tak niewiele osób by się mogło uratować. Pewnikiem jest,że gdyby wszystkie drogi z koncepcji Pana Wyrębkowskiego istniały to uratowałoby się ich znacznie więcej niż przy obecnym układzie komunikacyjnym. Należałoby się zastanowić, też czy ewakuowanie się ludzi w sposób indywidualny (własnymi samochodami) zamiast transportu zorganizowanego (autobusy) miało by szansę na powodzenie nawet gdyby plany rozbudowy dróg udało się zrealizować.
      Analizując poza tym duże awarie które wystąpiły na świecie podczas ery przemysłowej w przypadku kataklizmów które nam grożą żadna ewakuacja nie będzie skuteczna ponieważ jak coś eksploduje albo się rozszczelni to nie wysyła wcześniej informacji za pomocą sms-a. Wracając do początku całej historii Petrochemii i Orlenu wyciągam wniosek , iż budowa zakładów tak blisko miasta a potem rozwijanie się Płocka w obecnym kierunku jest właśnie czynnikiem powodującym zagrożenie dla ludności zamieszkującej ten teren. Osobiście mam mało wiary aby jakichkolwiek decydentów w Warszawie obchodziło co się stanie z Płockiem w przypadku awarii w ZdR-ach. Jak nie daj Boże coś się takiego wydarzy zapewne powstanie ZONA jak w przypadku Czernobyla na Ukrainie. Należy dodać że Czernobyl znajduje się w odległości około 80km od Kijowa stolicy Ukrainy.
      Podsumowując plany są bardzo ciekawe natomiast ich realizacja zapewne nigdy nie dojdzie w takim kształcie do realizacji. Jeśli bym się mylił to wyjdzie to na dobre mieszkańcom Płocka. Myślę, że należałoby się skupić na rozwiązaniu bieżących problemów polegających na problemowym poruszaniu się po mieście w godzinach szczytu.
      Daje pod rozwagę następujący pomysł: W godzinach szczytu zapewnić taką ilość autobusów (odjazd co 5 minut) z orlenu i na orlen oraz tych jeżdzących po samym mieście aby wyeliminować potrzebę poruszania się autem osobowym. Jak myślicie czy korki były by dalej czy nie?
      Pozdrawiam
      • jw.jw Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! 11.02.11, 20:42
        Mamy już teraz Koncepcję Przestrzennego Zagospodarowania Kraju 2030, która jest skierowana do konsultacji społecznej od 01.02.2011 roku.
        Jest teraz podejmowanych przeze mnie wiele działań żeby moje koncepcyjne oprocowania dla Płocka zostały w ramach tej konsultacji przedstawione do Ministerstwa Rozwoju Regionalnego.
        Chcę żeby był to zintegrowany wniosek wielu samorządów i środowisk opiniodawczych.
        Aktualnie dużo trzeba jeszcze zrobić działań ale może wypracujemy program dalszego dużego rozwoju Płocka:

forum.gazeta.pl/forum/w,12222,119180532,122057147,Perspektywa_dla_Plocka_.html

Jest to realne w mojej ocenie jeżeli pójdziemy wskazywaną przeze mnie drogą.
        • Gość: znad Re: Yes ! Tak budujmy Płock !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.11, 11:43
          Tu też jest droga; warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95190,9223024.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka