Dodaj do ulubionych

"Promocje"

09.01.11, 21:48
Do napisania poniższych wypocin skłonił mnie dzisiejszy dzień spędzony na próbie kupna TV. Wszystko to można opisać jednym słowem - ŻENADA.
-nie wiem czy mi wolno, więc powstrzymam się od podawania pełnych nazw sklepów-
Dziś z dziewczyną i jej siostrą wybraliśmy się na zakupy celem nabycia telewizora. Ot taki zwykły, niedrogi 32-calowy LCD. Wcześniej zrobiłem mały rekonesans porównując ceny kilku wybranych modeli w większości Płockich sklepów, które mają sklepy internetowe lub chociaż gazetki promocyjne. Okazało się, że najtańszy Płocki sklep jest w weekendy nieczynny. Zależało nam jednak na zakupie ratalnym, postanowiliśmy więc udać się do sklepów znanych z rat 0%, mimo że ich oferta jest trochę droższa z 'nieczynnym' sklepem, w którym niestety są odsetki.
Na początku udaliśmy się do sklepu 'nie dla debili'. Zachęciło nas ich dzisiejsze bezvacie. Sprzedawców na dziale z TV dwóch, klientów sto dwóch, więc trzeba było sobie radzić samemu. Rozpiska cenowa (przygotowana w domu) do ręki. No i okazało się, że w porównaniu z 'Euro', ceny o ok 200 zł wyższe. Czyli TANIEJ O VAT jednak już nie jest takie taniej. No nic, udaliśmy się do punktu ratalnego po jakieś informacje. Okazało się, że raty są oprocentowane 1% w skali miesiąca (12% w skali roku). Po dłuższej rozmowie wyszło na jaw, że dochodzi do tego jeszcze obowiązkowe ubezpieczenie, oraz wciskana na siłę przez bank karta debetowa (pomniejszająca zdolność kredytową). Chyba sprawdza się szerzona na forach internetowych opinia, że do Media chodzi się tylko oglądać w celu wybrania towaru, a kupić gdzie indziej. Za idiotów mają ludzi umiejących liczyć...
No nic, udaliśmy się do drugiego sklepu osławionego ratami 0%, który jak się okazało miał sprzęt tańszy o +-200 zł od Media - czyli do Euro. Aby oszczędzić czas, najpierw wizyta w punkcie ratalnym. Pani stwierdziła, że bez problemu dostaniemy raty 0% (interesował nas sprzęt warty ok 1400 zł, na 6 rat). 20 minut czekaliśmy na wolnego pracownika, który wypisał nam dokument. Następne 40(!) minut oczekiwania na naszą kolej u jedynej pani w punkcie ratalnym. Pani wylicza nam ratę miesięczną, która wydała mi się za duża o kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Dostaliśmy informację, że raty rzeczywiście są 0% (jak to pięknie opisują na wielkich bilbordach), ale do rat dochodzi obowiązkowe ubezpieczenie. Wartość wybranego przez nas telewizora wynosiła 1400 zł, dopłata za ubezpieczenie na 6-miesięczne raty - 154 zł. Oczywiście zrezygnowaliśmy.
Jutro udajemy się do sklepu 'w niedzielę zamkniętego nawet dla dzieci neo', gdzie cena półkowa jest o 200 zł niższa od ceny półkowej w euro. Cena zakupu u nich za gotówkę, jest o 350 zł (ok 30%) niższa, od ceny zakupu na 6 rat w euro. Dużo bardziej korzystne okazuje się wzięcie kredytu w banku (gdzie oprocentowanie ROCZNE wynosi ok 20% przy zwykłych kredytach konsumpcyjnych, i zakup sprzętu w najtańszym punkcie za gotówkę)

Zwróćcie uwagę na następującą rzecz. Byłem dobrze przygotowany, miałem wcześniejsze rozeznanie cenowe z kilku sklepów i gazetek promocyjnych. Byłem dociekliwy przy sprawdzaniu rzeczywistego kosztu rat. Ile takich osób jest? Odsetek. Nie urażając starszych osób, większość naszych rodziców czy dziadków nawet nie będzie świadomych tego, że spłaca jakieś ukryte koszty.
Wniosek po dzisiejszym dniu nasunął mi się jeden - wszystkie te sklepy mają klientów za nieumiejących liczyć debili, na których - niestety skutecznie - żerują. Tak naprawdę nie istnieją raty 0% - bo nawet jeśli bank nie nalicza odsetek, będziemy zmuszeni do opłacania obowiązkowego ubezpieczenia itp.
Jeśli już zdecydowałeś(aś) się przeczytać moje wypociny, pójdź za moją radą. Kupując droższy sprzęt, najlepiej jest na niego odłożyć i kupić po paru miesiącach. Wiem, że odkładanie jest cięższe, więc w takim wypadku duży korzystniejsze będzie wzięcie zwykłego (wysoko oprocentowanego) kredytu w banku. Mając gotówkę w ręku mamy przewagę. Wybierzemy najkorzystniejszy cenowo sklep (w Płocku ceny w poszczególnych sklepach różnią się czasami nawet o 20%). Dodatkowo płacąc gotówką zawsze możemy spróbować wytargować jakiś gratis.

Przypomniała mi się również pewna sytuacja z 'oszołoma' sprzed 6 miesięcy, kiedy to kupiłem zwykły najtańszy grill za 9,99. Po paru dniach ten sam grill, nad nim cena 17,99 przekreślona, i nowa super promocyjna cena 13,99.
Obserwuj wątek
    • Gość: widzu Re: "Promocje" IP: *.076.c66.petrotel.pl 09.01.11, 21:53
      urzekła mnie twoja historia....
    • Gość: qq Re: "Promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 22:44
      "Chyba sprawdza się szerzona na forach internetowych opinia, że do Media chodzi się tylko oglądać w celu wybrania towaru, a kupić gdzie indziej. Za idiotów mają ludzi umiejących liczyć..."

tu oczywiscie sie zgadzam, tak samo media-expert i inne duze sklepy sieciowe gdzie laptopy sa za 1500 zl systemem operacyjnym windos... parametry techniczne sprzed 2 lat i opiska NOWOŚĆ

"Dodatkowo płacąc gotówką zawsze możemy spróbować wytargować jakiś gratis. "

a niby czemu? gotowka w sieciach sklepow nie jest zadnym atutem, wola nawet zeby kupowano na raty bo dostaja od bankow prowizje - to nie lata 90te ze "PANIE JA KUPUJE ZA GOTOWKE DAJ PAN RABAT ALBO PREZENT"

• klobukos Re: "Promocje" 09.01.11, 23:03
        Przy zakupie ratalnym ograniczamy się praktycznie do zakupów w sieciach, bo mimo, że raty kosztują - kosztują taniej niż w małych sklepach branżowych.
        Przy zakupie za gotówkę nie musimy kupować w sieci, szczególnie, że ceny poza nimi są zazwyczaj niższe. Dla 'prywatnej' - tj nie sieciowej - firmy zakup gotówkowy jest korzystniejszy, dlatego też jeśli grzecznie i rzeczowo podejdziesz do tematu - bez większych problemów dostaniesz torbę+myszkę do laptopa czy wieszak na ścianę do TV
        • Gość: qq Re: "Promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.11, 23:10
          tak zgadza sie, lecz chodzilo mi o sieci ze to nie argument

nawet coraz rzadziej w malych sklepach jest to argument, poniewaz tak jak mowilem, kazdy sklep dostaje prowizje od banku za udzielanie rat a gotowke... i tak musi wplacic na konto

co do torby i myszki - wliczona w cene komputera w niektore oferty cenowe, dostaje sie tzw. "prezent" - tam gdzie marza niska, nawet grzeczne i stanowcze kulturalne negocjacje nie pomoga
          wszystko zalezy na ile marzy ustawiona jest cena - na 2 czy na 12 procent itp.
          • Gość: nie-dla- Re: "Promocje"- uwagi dla klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 10:04
            Jak mendziłeś sprzedawcom tak jak od pewnego czasu mendzisz na forum w kazdym temacie to nic dziwnego, że tak potraktowali ciebie.
            Już wyobrażali sobie jak bedziesz latał po zakupie z reklamacjami, pretensjami itp., a coś się pewno przy tym nagadał to wie twoja dziewczyna co aż uszy czerwone miała ze wstydu słuchając twoich wywodów. Kupuj w internecie lub się zmień.
            • klobukos Re: "Promocje"- uwagi dla klienta 10.01.11, 10:18
              Czytanie ze zrozumieniem, tudzież w ogóle rozumienie czegokolwiek przychodzi ci widocznie z największą trudnością.
              Nigdzie nie napisałem, że rozmawiałem (albo jak tY to określiłeś, 'mendziłem') ze sprzedawcami, wyboru dokonywałem sam. Nigdzie nic nie pisałem o tym jak mnie potraktowali, dywagowałem tylko nad ogólną polityką promocji w/w firm.
              Dalszej treści tWOJEGO posta nawet nie skomentuję, gdyż jej poziom jest zbliżony do poziomu artykułów w brukowcach opisujących napaść wędliną krakowską na panią Zofię.

Koniec z karmieniem trolla :)
              • Gość: nie-dla- Re: "Promocje"- uwagi dla klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 16:01
                Ja się dziwię a ty się ciesz, że ochrona nie wyprowadziła ciebie z salonu sprzedaży
                • Gość: gosc Re: "Promocje"- uwagi dla klienta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 16:36
                  nie wyprowadziles? jestes tylko niespelnionym policjantem i pozostaje Ci wyprowadzanie niezadowolonych klientow,ale sam wiesz,ze dotknac Ci mozna tylko przycisk "polacz z policja", zenujacy obraz ochroniarza, bzdety, nuda...
    • Gość: mighty Re: "Promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:00
      Widzisz... Dobrze kombinujesz ale nie do końca...
      Jak już bierzesz kredyt konsumpcyjny i dysponujesz gotówką to udaj się na zakupy albo na ceneo czy nokaut albo na allegro czy amazon (darmowa wysyłka do pl)
      Ceny zazwyczaj 30% nizsze niż w plockowie
      • Gość: kauzyperda Re: "Promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:04
        Wtedy byś jednak nie mógł przyszpanować przed laską i jej jarecką. Troche szumu w sklepie i jaki robi się ważny. Nie licz,że posłucha twojej rady z którą zgadzam się w człej rozciągłości. Od wiekow kuoiuje tylko w internecie.
        • Gość: qq Re: "Promocje" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:45
          ale ty jestes fantasta z tym ze opladcisz 70% ceny sklepowej....
    • Gość: Clitoris Re: "Promocje"? IP: *.014.c88.petrotel.pl 10.01.11, 17:16
      Robienie w wała to polska specjalność....
      • Gość: heheh Re: "Promocje"? IP: *.class98.petrotel.pl 10.01.11, 17:31
        ja kupuje w necie nie mam takich problemów.. wy placicie 100% ceny, ja circa 70% :D
        • Gość: yaro Re: klobukos idź na bazar do armeńców... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.11, 17:56
          ...tam można się targować do woli a nie pchasz sie do luksusowych galerii
        • Gość: prawdek Re: "Promocje"? IP: *.plock.mm.pl 10.01.11, 18:45
          podaj przykłady co kupiłeś, chyba że "chwalisz się" używanymi slipami i telefonem za 20 zł :DDD
          • Gość: qq Re: "Promocje"? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.11, 19:31
            wiadomo ze nic nie kupil tylko marudzi
    • Gość: bat Re: "Promocje" IP: 151.88.22.* 11.01.11, 10:51
      Telewizor SONY KDL-37EX500 AEP kupiłem między świątami a nowym rokiem.
      Cena w MM - 2499zł
      Cena zakupu w neo24: 2236zł (plus 30zł wysyłka kurierska).
      Cena w MM w długi weekend (głośno reklamowany weekend bez vatu) - UWAGA: 2599zł. (100 zdrożej, niż kilka dni wcześniej)
    • Gość: wstaw ziemniaki Re: "Promocje" IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 13:16
      Powoli zaczyna się nie dobrze robić jak się czyta takie wypociny (dot. autora wątku).

Gdzie można teraz kupić na raty sprzęt bez ubezpieczenia kredytu? Bierzesz ubezpieczenie to masz sprzęt, nie bierzesz ubezpieczenia? To lepiej w ogóle nie siadaj na raty. Z pretensjami możesz lecieć prosto do banku ponieważ od jakiegoś czasu zasady udzielania kredytów są zupełnie inne. To bank decyduje na jaki okres dostaniesz kredyt na sprzęt, i czy to będzie z ubezpieczeniem czy bez. Jak nie pasuje to idź i weź pożyczkę... zobaczymy czy taniej cię wyjdzie RRSO + ubezpieczenie + prowizje. Skoro nie potrafisz czytać tekstów napisanych małym drukiem to rzeczywiście jesteś wyśmienicie "przygotowany" xD

I jeszcze jedno: jeżeli dalej żyjesz w bajkowym świecie pt: "Nasz klient, nasz pan" to współczuję ci. Standardy obsługi klienta również się zmieniły i nikt nie będzie się tobie kłaniał w pas. Jeżeli czekałeś 20 minut na sprzedawcę tzn że nawet poprosić o pomoc nie potrafiłeś.

Reasumując: albo więcej pokory, albo kupuj w internecie.

pozdro
      • Gość: Krzysiek Re: "Promocje" IP: *.dynamic.chello.pl 11.01.11, 14:22
        szczerze mówią polecam zakupy rtv agd we Włocławku, duży wybór i znacznie niższe ceny.
        • Gość: henry Re: "Promocje" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.11, 14:30
          Ja polecam zakuoy telewizorów w lombardach lub u pewnego właściciela serwisu rtv po stronie taygera.
          Zawsze są tam jakieś tanie okazje i zawsze bez vat.
          • Gość: A. Re: "Promocje" IP: *.006.c64.petrotel.pl 11.01.11, 18:23
            Osobiście zgadzam się w 100% z wypowiedzią autora. Nigdy nie kupiłabym żadnego sprzetu w sklepie dla idiotów, nawet tam nie chodzę bo wiadomo z góry, że przepłacę. Dobrą reklamę i dużo szumu może zrobić każdy tylko jeszcze każdy z nas powinien trzeźwo myśleć i wiedzieć, że każda promocja dotyczy tego, co najgorzej schodzi, albo jest ukryta wada jak to robią z każdym sprzętem, telefonami itp., albo data ważności się kończy jak to bywa w przypadku towarów spożywczych albo jak to robią z ciuchami - najpierw podnoszą ceny a potem je obniżają, co w gruncie rzeczy i tak wychodzi drożej niż było miesiąc czy dwa miesiące wcześniej a ludzie i tak się rzucają na koszulki po 29,99 (kiedy wartość rzeczywista tej chińszczyzny nie przekracza więcej niż 5-10 zł).
      • klobukos Re: "Promocje" 11.01.11, 20:36
        Gość portalu: wstaw ziemniaki napisał(a):

> Powoli zaczyna się nie dobrze robić jak się czyta takie wypociny (dot. autora w
        > ątku).
        Podać miskę?
        >
        > Gdzie można teraz kupić na raty sprzęt bez ubezpieczenia kredytu? Bierzesz ubez
        > pieczenie to masz sprzęt, nie bierzesz ubezpieczenia? To lepiej w ogóle nie sia
        > daj na raty. Z pretensjami możesz lecieć prosto do banku ponieważ od jakiegoś c
        > zasu zasady udzielania kredytów są zupełnie inne. To bank decyduje na jaki okre
        > s dostaniesz kredyt na sprzęt, i czy to będzie z ubezpieczeniem czy bez. Jak ni
        > e pasuje to idź i weź pożyczkę... zobaczymy czy taniej cię wyjdzie RRSO + ubezp
        > ieczenie + prowizje. Skoro nie potrafisz czytać tekstów napisanych małym drukie
        > m to rzeczywiście jesteś wyśmienicie "przygotowany" xD
        Czy wyjdzie mi taniej pożyczka w banku? Tak, dowiadywałem się.
        Gdzie można kupić na raty bez ubezpieczenia kredytu? Nigdzie
        Czy sieci informują, że raty 0% jednak nie są 0%? Nie

>
        >
        > I jeszcze jedno: jeżeli dalej żyjesz w bajkowym świecie pt: "Nasz klient, nasz
        > pan" to współczuję ci. Standardy obsługi klienta również się zmieniły i nikt ni
        > e będzie się tobie kłaniał w pas. Jeżeli czekałeś 20 minut na sprzedawcę tzn że
        > nawet poprosić o pomoc nie potrafiłeś.
        Zatrudnij się jako sprzedawca w dowolnej firmie. Gwarantuję ci, że z uśmiechem na twarzy pierwszy powiesz do mnie 'dzień dobry, może w czymś pomóc?'.
        Gdzie napisałem, że czekałem na sprzedawcę 20 minut? Czekałem dużo krócej, na prośbę o pomoc oddelegował mi promotora Samsunga.

>
        > Reasumując: albo więcej pokory, albo kupuj w internecie.
        Reasumując: albo odrabiaj prace domowe, albo nie wypowiadaj się na forach w kwestiach, o których nie masz bladego pojęcia
        >
        > pozdro
        pozdro
    • Gość: rokicia Re: "Promocje" IP: *.plock.mm.pl 11.01.11, 19:01
      Z tego tzw obowiązkowego ubezpieczenia można zrezygnować!!!!! w przeciągu miesiąca od podpisania umowy. O tym żaden sklep cię nie poinformuje. To musisz doczytać w przepisach.

• Gość: rokicia Re: "Promocje" IP: *.plock.mm.pl 11.01.11, 19:05
        a nie, pomyliłam się... masz rację, musi być ubezpieczenie i sklepy informujom
        • Gość: Igal Re: "Promocje" IP: *.076.c67.petrotel.pl 11.01.11, 19:37
          klobukos, to gdzie znajduje się ten sklep 'nieczynny' w weekendy ? Będę wiedział gdzie robić zakupy. Czyżby Partner AGD na Piłsudskiego ?
          • klobukos Re: "Promocje" 11.01.11, 20:25
            Porównywałem ceny pod kątem tylko tanich (do 1500 zł) telewizorów LCD.
            Ceny porównywałem spisując ceny kilku konkretnych modeli z półek, cen w sklepach internetowych (np z euro), gazetek promocyjnych. Porównywałem ceny z: Euro agd rtv, Media markt, mix electronics, auchan, neonet, avans, komputerowe (również sprzedają telewizory - np geoinf, alltech), oraz partner. I właśnie Parner z ul. Podchorążych (za McDonaldem w alejach) był najtańszy
        • klobukos Re: "Promocje" 11.01.11, 20:29
          Oj niestety sklepy zazwyczaj nie informują o ubezpieczeniu kredytu. W moim i znajomych przypadkach odbywa się to następująco: bierzemy towar X na raty. Podpisujemy szereg papierów, podajemy mnóstwo danych, w międzyczasie jesteśmy informowani, że miesięczna rata wyniesie tyle i tyle. Zero informacji o jakichkolwiek dodatkowych kosztach.
          Większość klientów w natłoku przekazywanych i otrzymywanych informacji nie myśli, żeby pomnożyć ilość rat przez ratę miesięczną którą podaje nam pracownik działu rat. A iloczyn ten znacząco różni się od ceny półkowej
          • Gość: wstaw ziemniaki Re: "Promocje" IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.11, 22:25
            klobukos napisał:

"...czyli do Euro. Aby oszczędzić czas, najpierw wizyta w punkcie ratalnym (...) 20 minut czekaliśmy na wolnego pracownika, który wypisał nam dokument."

"Gdzie napisałem, że czekałem na sprzedawcę 20 minut? Czekałem dużo krócej, na prośbę o pomoc oddelegował mi promotora Samsunga. "

Albo człowieku masz rozdwojenie jaźni albo piszesz bajki tylko po to by sobie ponarzekać jaki ty to jesteś biedny, i jak ciebie chcieli oszukać.

Promotor Samsunga? hahahaha gdzieś Ty go widział w EURO? Kolejna bajka. Zielonego pojęcia to ty nie masz o niczym pisząc takie bzdury w każdym swoim poście. Jak ktoś ( w tym ty ) czytać nie potrafi to jego strata. Nikt nie ma obowiązku informowania o wszystkim bo byś czekał i do usr..ej śmierci aż z łaski swojej ktoś cie obsłuży. I skończ już ten płacz dziecka jak to sklep chciał wyciągnąć od ciebie kasę bo to akurat nie sklep zarabia na ubezpieczeniach kredytów tylko bank.

Brnij dalej w polemikę... i tak nie wyjdzie na twoje :)
            • klobukos Re: "Promocje" 12.01.11, 00:11
              > Promotor Samsunga? hahahaha gdzieś Ty go widział w EURO? Kolejna bajka. Zielone
              > go pojęcia to ty nie masz o niczym pisząc takie bzdury w każdym swoim poście. J
              > ak ktoś ( w tym ty ) czytać nie potrafi to jego strata.
              Gdzie napisałem, że ta sytuacja miała miejsce w Euro? Nie próbuj wyładowywać na forum złości za to, że cię bili w szkole

> Brnij dalej w polemikę... i tak nie wyjdzie na twoje :)
              Z głupcem zawsze się przegra - bo najpierw zniży cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. Dlatego odpuszczam :)
              • Gość: wstaw ziemniaki Re: "Promocje" IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.11, 22:25
                Naprawdę masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, lub nawet z pisaniem. Piszesz bez ładu i składu a to o media, za chwile o euro. Następnie biadolisz że to nie o euro ci chodziło. Skopiował bym twoje wypowiedzi jeszcze raz ale po co, jak i tak tego nie ogarniesz.

Wolisz popłakać na forum jakie to sklepy są złe dla ciebie, i grać rolę dobrego wujka robiąc z ludzi ciemniaków, że niby tego nie wiedzą? Temat znany od zawsze a ty dopiero teraz się obudziłeś xD
              • Gość: euromedia Re: "Promocje" dla klobukosa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 09:46
                klobukos daj sobie siana. EURO i Media to nie dla ciebie .idż z laska do lombardu. Tam kupisz tanio. Targować się będziesz mógł i jak dasz dobry zastaw to bez zbednych formalności dadzą to na raty.
                Nie trać czasu na chodzenie po miejscach których istoty nie pojmujesz i nie pojmiesz.
                Udanych zakupów w swiecie twoich standardów.
        • Gość: jason1978 Re: "Promocje" IP: *.opera-mini.net 20.09.13, 13:08
          Niekoniecznie. Wziąłem w MM na 24 raty telewizor. Dostałem kartę kredytową MM z ubezpieczeniem,z którego zrezygnowałem po dwóch dniach. Tym sposobem mam raty 0%.
    • Gość: mat Re: "Promocje" dobre mieso IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.11, 22:59
      wiadomosci.onet.pl/swiat/zatrute-mieso-trafilo-do-polski-z-niemiec,1,4109861,wiadomosc.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka