Dodaj do ulubionych

Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – 13.04.

17.03.11, 15:23
polskie święto o charakterze państwowym obchodzone co roku 13 kwietnia, uchwalone 14 listopada 2007 roku poprzez aklamację Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej w celu oddania hołdu ofiarom zbrodni katyńskiej.

Co widzimy ? wychodzi jeden w TV i mówi ...koniec ze wzorcem z XIX w., potem wchodzi kolega i mówi....Kochajcie, kochajcie Polskę

Tak, tak odpowiem ale Groby sprzedano.... ale kocham, NAWET PUSTE GROBY BOHATERÓW. TO JEST NASZA POLSKA OJCZYZNA.
Obserwuj wątek
    • Gość: rabin Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: 31.60.49.* 17.03.11, 16:05
      a kiedy pomnik Zenka Dydego ?
    • Gość: rzemyk Re: wielbicielowi grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:10
      Nekrofil? Sporo pustych grobów jest na płockich Powazkach. Zapobiegliwi mieszczanie nie wyryli tylko daty śmierci. jest naprawde co kochać.
      ten w telewizji to żle powiedział czy dobrze? moim zdaniem dobrze ale chcę sie upewnić.
      • Gość: bij dziada Re: wielbicielowi grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:24
        co to jest "aklamacja sejmu " ?
      • Gość: płocczanin Re: prześladowcy grobów IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 16:28
        Sympatyczni forumowicze. Powiem tak.

Dzisiaj przez 2 godziny składałem zeznania na policji w sprawie prześladowań. Zwracałem szczególną uwagę na system, jaki jest stosowany przez grupę forumową.

Dochodzenie będzie dalej prowadzone.

Zawsze jest tak, ..............

Kiedy piszę o Rocznicy z dziejów Polaki, natychmiast ta Rocznica jest opluwana, poniżana. tak aby odwrócić uwagę od Święta narodu polskiego.

Tak stało się i teraz. W Katyniu rozstrzelano polskich oficerów. Wśród nich byli również Żydzi i inni polscy oficerowie różnych narodowości , obywatele polscy.

Nasza Ojczyzna jak i inne narody na świecie , szanuje Bohaterów. Jest to Pamięć należna przodkom , niezależna od nacji. Widocznie w naturze każdego człowieka jest potrzeba Pamięci przodków.

Jestem Opiekunem Miejsc Pamięci Narodu polskiego. Czynię taką posługę 31 lat.

Nie jestem miłośnikiem Grobów lecz Życia ale Pamiętam, jaką cenę zapłacono za naszą wolność.

Lepiej pomiarkować język i nie robić z polskich dramatów i Ofiar dla Ojczyzny, kpin.
        • Gość: bij dziada Re: prześladowca policji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:39
          biedna policja ! panowie wyrazy wspolczucia!
        • Gość: zawiełło kazimierz Re: prześladowcy grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:39
          Czyli to, że napisałeś, że kochasz nawet puste groby to takie przejęzyczenie lub 'skrót myślowy' OK! Przyjmuję do wiadomosci. Tylko u diaska co ma Rocznica Katynia z sprzedanymi grobami. To juz chyba nie przejezyczenie. Na kazdym cmentarzu to normalna praktyka. Grabarze buduja tzw. pieczary albo gotowe pomniki i na tym zarabiają. Proszę w wolnej chwili iść na Norbertańską i się przekonać.
          • Gość: bij dziada Re: prześladowcy grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:44
            2 godziny ! straszne ! panowie wyrazy wspolczucia .
            • Gość: andrew... Re: ...from the mountain IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 17:05
              Policjanci mieli do wyboru albo bilety na występ Kabaretu Ani Mru Mru, albo przesłuchanie. Chętnych na bilety nie było. Wszyscy chcieli przesłuchiwać. Śmichu było co niemiara.Teraz mają być do przesłuchania wyznaczani w nagrodę za dobrą służbę. Komenda rozważa mozliwość spektaklu w Amfiteatrze ze szmatą.
          • Gość: płocczanin Re: prześladowcy grobów IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 17:07
            Widzę , że nadal was bawi pisanie jak do tej pory ale zobaczymy co powiecie po wezwaniu....

Sprawa jest prosta... Puste Groby.

Przecież sprzedano Miejsce egzekucji 6 powstańców styczniowych.

Komuniści wyrzucili szczątki Bohaterów, lecz czy przez to Miejsce Straceń nie istnieje?

Na Królewieckiej 22, dokonano ekshumacji szczątków 2 powstańców styczniowych ale MIEJSCE KAŹNI, przecież jest nadal i na sianie domu obok, gdzie mieszkali ci, którzy wydali ich Kozakom, powinna być tablica Pamięci, o tym informująca.

Jakoś uczeni w piśmie, nie napisali książki, złote żniwa zdrajców Polski.

Dlatego też kocham puste groby. Ściśnij garść polskiej ziemi a krew z niej tryśnie. To nasza Ziemia i naszych przodków Polaków poprzez tysiąclecie.

Właśnie pamięć Narodu polskiego jest teraz poniewierana i jest inaczej , jak wczoraj mówił w Sejmie pewien ponury Rządzący.

Pewien starszy vip mówił, ze Państwo w wymiarach pojęć nacji , jest przeżytkiem z XIX wieku , teraz trzeba nowocześnie Zona z uranem, kto chce a my Polacy do zamiatania...

Ja protestuję i żądam Polski, mojej Ojczyzny, jako należącej do Polaków i dozwalającej żyć w pełni praw Obywatelom Polski.

Nie powinno być tak, żeby Polacy byli petentami we własnym Państwie.
            • Gość: bryk Re: prześladowcy grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 17:17
              Gość portalu: płocczanin napisał(a):

> Widzę , że nadal was bawi pisanie jak do tej pory ale zobaczymy co
              > powiecie po wezwaniu....

...po wezwaniu ja powiem prawdę, szczerą prawdę i tylko prawdę z dokładnie zarchiwizowanymi przykładami na słuszność stawianych w tym śledztwie zarzutów dot. przesladowań mniejszości i sianiu nienawiści na tle etnicznym i rasowym.
              Nie da sie tego ukryć.
              Pucha na pare lat pewna! Na cebule i szmalec mozesz liczyc wszak jako bliżni wybaczamy niegodziwości. U nas nie istnieje kodeks Hammurabiego.
            • Gość: Andrzej Re: do P. Inspektora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 18:02

..........................................................................

> Właśnie pamięć Narodu polskiego jest teraz poniewierana i jest inaczej
              > , jak wczoraj mówił w Sejmie pewien ponury Rządzący.
              >
              > Pewien starszy vip mówił, ze Państwo w wymiarach pojęć nacji , je
              > st przeżytkiem z XIX wieku , teraz trzeba nowocześnie Zona z uran
              > em, kto chce a my Polacy do zamiatania...
              >
              > Ja protestuję i żądam Polski, mojej Ojczyzny, jako należącej do P
              > olaków i dozwalającej żyć w pełni praw Obywatelom Polski.
              >
              > Nie powinno być tak, żeby Polacy byli petentami we własnym Państwie.

Do Pana Inspektora
              Na następnym przesłuchaniu, może Pan poprosić, aby ten człowiek "rozwinął poglądy" na wyżej wymieniony fragment swojego wpisu ?
              Pozdrawiam. Andrzej
              • Gość: płocczanin Re: 13 kwietnia Katyń IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 18:40
                Tzw.Andrzeju. Temat wątku to OFIARY KATYNIA.

Nic ci to nie mówi, Teraz dajesz porady policji? czy też jesteś nadzorem policji?. Grozisz , skazujesz , naginasz, obrażasz ludzi, którzy już dawno poumierali. Ujawnij się , zanim cię znajdą.

Ale najpierw pomyśl o Zamordowanych w Katyniu, po to Polska ustanowiła taki Dzień Pamięci.

W wątku o pomniku z 1915r. , pisałem 2 razy a reszta była nie na temat, tylko opluwanie.

I robicie to zawsze.
                • Gość: Andrzej Re: 13 kwietnia Katyń IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 18:47
                  Grozisz , skazujesz , naginasz, obrażasz ludzi, któ
                  > rzy już dawno poumierali.

Zaczynamy od początku, tak, jak w przypadku Niemki. Pokaż mi, chociaż jeden mój wpis,gdzie "groże, skazuję, naginam, obrażam ludzi, którzy już dawno poumierali." Czekam z niecierpliwością? Czy następny raz mam cię nazwać podłym kłamcą i oszustem? Czekam!!
        • Gość: bryk Re: śledztwo w sprawie prześladowań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 16:54

> Sympatyczni forumowicze. Powiem tak.
          >
          > Dzisiaj przez 2 godziny składałem zeznania na policji w sprawie pr
          > ześladowań. Zwracałem szczególną uwagę na system, jaki jest stosowany
          > przez grupę forumową.
          >
          > Dochodzenie będzie dalej prowadzone

Tylko szkoda, że nie dopisałeś, że składałeś zeznania nie jako świadek tylko jako podejrzany w sprawie o "prześladowanie mniejszości narodowych oraz lżenie i poniżanie na tle etnicznym ". Pan Inspektor nie dość wyrażnie ci to odczytał czy rżniesz głąba?
        • Gość: maksio Re: prześladowcy grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 17:31

Jestem Opiekunem Miejsc Pamięci Narodu polskiego. Czynię taką posługę 31
          > lat.
          Marne bardzo efekty. Brak solidnego pomnika pamieci Bohaterów Powstania Styczniowego, zbeszczeszczone miejsce kazni dwóch powstanców na Królewieckiej, jrowi łańcuch na dojsciu do Pomnika 79 Spalonych, zaniedbany Kopiec Pamieci Obr. Płocka 1920 roku, zdewastowane groby Powstanców na Cmentarzu Katolickim, poniszczone i zaniedbane groby Żołnierzy Wykletych, nie przynoszaca chluby kwatera naszych obronców na cmentarzu garnizonowym. Nie poisał sie pan za bardzo.Przykłady mozna by mnozyc. Nie opiekun tylko Gawedziarz i Bajarz Ludowy ze sporą domieszka pieniactwa. temu panu juz dziekujemy.
          • Gość: naplywowy Re: prześladowcy grobów IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 18:04
            jak mnie wezwali, to im powiedziałem z czego boki zrywam i też się bawili dobrze - po dwóch godzinach zabawy powiedzieli, że teraz przynajniej wiedzą na czym stoją .
            • Gość: t Re: prześladowcy grobów IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 18:23
              to było w pijalni , co stary ?
              • Gość: bij dziada Re: prześladowcy grobów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 18:30
                "Lepiej pomiarkować język i nie robić z polskich dramatów i Ofiar dla Ojczyzny, kpin."

ty zenek jednak nie zajarzyles dotad ze my z ciebie robimy kpiny to jedno a po drugie robisz swoja osoba i wpisami obciach "polskim dramatom "

ja juz zostalem przez ciebie nazwany szmata, gnojem zostalem mianowany rabinem a moze nawet cadykiem z radomska . nigdy mi nie przyszlo do glowy targac chorego czlowieka na policje . stad bardzo sie ciesze ze ciebie tam zatargano jako swiadka we wlasnej sprawie . napisz chlopakom jakas poezje na przesluchanie np ten wierszyk o "lilijach co na cieniu wyrosly "

• Gość: niko Re: ziomale spoko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 18:52
                  Ludzie czy naprawdę nie wiecie, że w Płocku w prokuraturze i policji nie pracują oszołomy co bez przerwy będą się zajmować fobiami i fantazjami dziwaków. Pieprzy gostek już od paru lat o zeznaniach, rozprawach, podaje terminy. Wie, że pieprzy farmazony bo inaczej poszedłby do sądu z powództwa cywilnego i miał już pozmiatane. Nikt z nim gadać nie chce nawet w chałupie bo nie ma o czym to mędzi tak na forum jak potłuczony. Dobrze, ze dokładacie jemu do pieca to moze sie uspokoi. Oszołomy na drzewo albo do Syjamu.
                  • Gość: bywalec Re: ziomale spoko IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 19:05
                    Gość portalu: niko napisał(a):

>Oszołomy na drzewo albo do Syjamu.

nie spotkałem w Syjamie żadnego oszołoma - swoich nie mają a obcych nie przyjmują - proponuję tradycyjnie kajakiem na Madagaskar
              • Gość: napływowy Re: prześladowcy grobów IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 18:50
                a jak se wyobrażasz lalauchna dwie godziny o suchym pysku? - ludzie znają się na przesłuchiwaniu i szklankę wody a nawet herbaty zaproponują sami.
            • Gość: kaziulek Re: prześladowcy grobów IP: *.plock.mm.pl 17.03.11, 18:45
              A naszemu pupilowi to wszystko się kojarzy z jednym , przypomina mi się dowcip o facecie który poszedł do lekarza i wszystko mu się kojarzyło z d... .
              A tak na poważnie , mam pytanie do szanownego plocczanina . Czy czytał na plocku artykuł o tych niby zastrzelonych Niemcach w zoo ?
              Chyba nie , więc przytoczę fragment:

Pi[i]erwsze hipotezy mówiły o tym, że na terenie zoo spoczywają niemieccy dezerterzy, rozstrzelani w II wojnie światowej. Jednak ta teoria ta legła w gruzach, gdy wśród szczątków odnaleziono czaszki dzieci. Prokuratura zaangażowała do sprawy biegłych archeologów z UMK w Toruniu, którzy orzekli, że szczątki są starsze, pochodzą z okresu miedzy XVII a XIX w. i najprawdopodobniej są pozostałością po wtórnym pochówku zbiorowym dokonanym po likwidacji jednego lub kilku cmentarzy.
              I co na to , szanowny panie , czy dalej pan będziesz szukał tych świadków co to słyszeli że tam ktoś kogoś cos tam?
              No chyba że II wojna była w XVII czy XVIII w.
              • Gość: płocczanin Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – 13.04 IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 19:48
                Rozumiem , że wszystkie wpisy dotyczyły Ofiar polskich w Katyniu.?

Płocka jako Miasto ma wielki grzech , nie wyjaśniając faktów egzekucji dezerterów niemieckich , ludności cywilnej. Czy ktoś pomodlił się na odkrytymi szczątkami ludzi? Czy dalej wszystko będzie ukrywane i zamiatane pod dywan.?

13 kwietnia wspomnimy Ofiary Katyńskie. A przecież wiemy, że byli tam również płocczanie.
                • Gość: Andrzej Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 19:53
                  Nie Płock jako miasto ma grzech lecz ty OSOBISCIE i to grzech zaniechania. GDZIE JEST POMNIK PADLEWSKIEGO !!!!
                  • Gość: płocczanin Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.dynamic.mm.pl 17.03.11, 20:35
                    Nie jesteś partnerem do rozmowy. Nie masz wiedzy. Pomnika nie chciała komunistyczna ekipa w II Kadencji. i blokowali wszystko , ponieważ jesteś wulgarny i trząchasz nawet policją, nie nadajesz się do analizy przyczyn i skutków.
                    A wszystko jest opisane w mojej książce "Epilog 98"

Poza tym załóż nowy temat a Katyń zostaw , dla Pamięci Zamordowanych.
                    • Gość: blick Re: komunisci w II kadencji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 21:00

> Nie jesteś partnerem do rozmowy. Nie masz wiedzy. Pomnika nie chciała
                      > komunistyczna ekipa w II Kadencji. i blokowali wszystko ,

Zdumiewające!!!!!!!!!!! Pan Drętkiewicz komunista? Był Prezydentem Płocka przez całą pierwszą i polowę drugiej kadencji Rady Miasta. To prawie 6 lat. Pierwsze słyszę, żeby był komunistą. Zawsze uważałem go za skrajnie prawicowego patriotę z wyraźnym podkreślaniem roli Koscioła jako przewodnika ideowego, a tu taka sensacja!!!!!!! Potem był Dariusz Krajowski-Kukiel, ktorego też trudno, a wręcz niemożliwe zakwalifikować do szeregu komunistów. Jestem po prostu w szoku!!!!!!! Skad taki brak wiedzy u plocczaninazdawałoby się wytrawnego historyka i kronikarza najnowszych dziejów Płocka. Był zresztą chyba wtedy też radnym. Też jest komunistą? ??????? To jakaś sbecka prowokacja!!!!!!!
                    • Gość: Andrzej Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 21:29
                      Zgadza się, nie jestem partnerem do rozmowy i nie nadaję się do analizy przyczyn i skutków, ponieważ:
                      - nie posiadam tak wysokiego wyksztalcenia
                      - nie mam tak szlacheckiego pochodzenia
                      - nie mam tak rozległej wiedzy "historycznej'
                      - mam zrujnowane DNA poprzez powietrze przez tych "z góry piasku i gajów pomaranczowych"
                      - nie stworzyłem takiego światowego dzieła jak Epilog 98.
                      - podczas wojny straciłem czlonków rodziny, którzy nie mieszkali na Padlewskiego i nie zyli w przyjaźni z hitlerowcami,
                      - byłem za młody, aby niszczyć skoty na terenie Petrochemii, pamiętnego poranka 1981 roku.
                      Przepraszam ale więcej grzechów już nie pamietam
                      • Gość: ku andrzejowi Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 21:41
                        ...w dodatku jesteś niebytem i wydmuszką intelektualną tudzież śmieciem, a moze nawet synem szakala. Nie miałeś też białej kozy bez rogów hasającej po czyichś uprawach i ogrodach jak po swoim.
                        Przeproś pana Zenka i zamilcz.
                        • Gość: Andrzej Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 21:49
                          > Przeproś pana Zenka i zamilcz
                          Przepraszam i proszę o przebaczenie, dodatkowo jeszcze
                          - za to, ze nie znałem żadnej hrabiny
                          - nie znałem osobiście pewnej damy
                          - nie wyrzucałem ludzi na bruk z likwidowanego zakładu.

Jeszcze raz przeprazam i już milknę, nie wiem tylko, na jak długo.
                          • Gość: płocczanin Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.dynamic.mm.pl 18.03.11, 07:55
                            Przez najbliższy okres odbędą się w naszym kraju różne przedsięwzięcia związane z rocznicami z naszych Dziejów.

13 kwietnia Uczcimy pamięć tysięcy Polaków zamordowanych przez NKWD w Charkowie, Katyniu i Miednoje. Nasi żołnierze stanęli do walki z wrogiem w obronie ojczyzny.

A przecież każdy z nich wiedział, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,że istniej Prawo Boże, NIE ZABIJAJ.

Nie ma tu żadnego wyjątku. Wielu mówi o obronie kraju, wojnach w imię Boga. To ludzie pragną usprawiedliwienia, którego nigdy nie będzie.

Wiemy jednak, że na świecie pełno jest wojen i każda mieni się być sprawiedliwa.

Mamy również swoją Ojczyznę. Mamy wobec niej prawa i obowiązki.

Wypełniając je i walcząc za Ojczyznę, składamy siebie w ofierze w imię miłości do kraju i ludzi.
                            Łamiąc prawo Boga – NIE ZABIJAJ, czynimy grzech wobec człowieka, z własnego wyboru, uznając, że ochrona Ojczyzny jest szlachetną i godną postawą patrioty. Jest OBOWIĄZKIEM wobec Ojczyzny.

Posiadamy wolną wolę. To ona pozwala dokonać rozeznania, że nie tylko musimy ale i pragniemy być pożyteczni dla rodziny, miejsca urodzenia.

Bóg dozwalając żyć tam, gdzie
                            mieszkamy, wyznaczył również pole działania.

Obronę Ojczyzny uważamy za naturalną powinność. A śmierć dla niej jest Ofiarą największą. Przecież w sposób świadomy łamiemy Przykazanie NIE ZABIJAJ.

Rozumiejąc wartość Ofiary naszych żołnierzy , mamy obowiązek pamięci o nich.

Dlatego tez został ustanowiony Dzień Pamięci. W zeszłym roku UM Płocka zorganizował uroczystość przy Krzyżu Katyńskim na cmentarzu Komunalnym.

• Gość: philosofus amator Re: rozważania filozoficzne na temat wojny i dekal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 08:19

Wypełniając je i walcząc za Ojczyznę, składamy siebie w ofierze w imię miłości do kraju i ludzi.
                              Łamiąc prawo Boga – NIE ZABIJAJ, czynimy grzech wobec człowieka, z własnego wyboru, uznając, że ochrona Ojczyzny jest szlachetną i godną postawą patrioty. Jest OBOWIĄZKIEM wobec Ojczyzny.
                              ______________________________________________________________________
                              Podniosłeś prawdziwy dylemat moralny. Czy walczyć w imię obrony Ojczyzny ze świadomoscią konieczności zabijania ryzykując życie własne co też jest w istocie grzechem czy raczej "nie czynić grzechu wobec człowieka" nie angażując sie w walkę.
                              W naszej historii także tej płockiej zwykle zdecydowana wiekszość stawała z bronią w ręku nie zastanawiając sie nad przykazaniami tylko szła bić się z wrogiem do krwi ostatniej. Wysublimowani moraliści i specyficzni etycy woleli jednak przestrzegać przykazań bożych i jak zagrożenie kraju i konieczność zmierzenia sie z tym dylematem egzystencjonalnym to jak najdalej, choćby do Ameryki, bo po co grzeszyc. Niekiedy zamiast z bronią w ręku, w konspiracji albo na polu bitwy walczyli dobrym słowem przekonujac swoich sasiadów z rodu najeżdżców w zaciszu ogrodka przydomowego, na podwórku, po domach. Dzięki temu nie grzeszyli a przekonani sąsiedzi przekonywali swoich pobratymców żeby ci odstapili, skończyli wojnę. Ludzkie odruchy brały górę. Pozwalało to być w porzadku z sumieniem i przykazaniami , a jak pokazała historia doprowadzało do bezkrwawego zakonczenia wojny i dobrowolnego wycofania sie najeżdżców. Każdy ma swoja metodę na wypełnienie "OBOWIĄZKU wobec Ojczyzny".
                              Ciekawe tezy filozoficzne. Kto by pomyslał, że ktoś na coś takiego wpadnie w dodatku na pełnym zwykle agresji Forum Płock.

• Gość: płocczanin Re: rozważania filozoficzne na temat wojny i deka IP: *.dynamic.mm.pl 18.03.11, 09:15
                                Zestarzałem się razem z tymi rozważaniami. Ale motywem dla mnie jest i zostanie tak do końca ból i przeświadczenie, że wszyscy polegli za Ojczyznę, POWINNI ŻYĆ.

To co nazywamy wojną, to wyzwolenie ciemnej strony człowieczej.

Jest wielkim bólem patrzeć na puste groby z których tych ludzi wyrzucono...Oni odeszli. Nie ma ich. A przecież uważali , ze czynią dobrze. Z taka myślą zmarli.

Ale wieźmy pod rozwagę takie zdarzenia.... cytat;

2 czerwca 1861r, mieszkańcy, bawiący się w parku miejskim, Słupeckiego, zostali zatrzymani przez carskie wojsko. Nie wypuszczano i nie wpuszczano. Po pół godzinie, wychodzących, zaczęto bić kolbami od karabinów, grożąc użyciem szabli. Powodem tak okrutnego obejścia się z mieszkańcami, była radość okazywana przez Polaków, ze śmierci księcia Gorczakowa, namiestnika Królestwa Polskiego. Zewsząd było słychać okrzyki przeciw Rosjanom, muzykę i śpiewy patriotyczne. Młodzież i dzieci, śmiejąc się, rzucali czapki w górę. Park miejski, był miejscem rozrywek kulturalnych, wyższej klasy społecznej. Bunt ludzi, przeciw zaborcy, rozwścieklił naczelnika, pułkownika Poźniaka, oprawcę gen. Z.Padlewskiego.
                                WIEDZA O POLSCE ................................... koniec cytatu.

......Wojsko aresztowało syna pani Ćwirko, Gustawa. Sąsiedzi, jednak zeznali, że stał on spokojnie przed swoim domem…

2 lata później, został rozstrzelany za udział w powstaniu. Czy to jego kości nieznani Polacy?, w latach 80 – tych XX w., wyrzucili z mogiły. Polska, ponownie zniewolona, okazała okrucieństwo swoim Synom.

W Miejscu tym stanął KRZYŻ BOHATERÓW POWSTANIA STYCZNIOWEGO 1863r....

Po ludzku rozważając , Ćwirko mógł żyć , posiadać rodzinę a jego potomstwo, żyłoby być może nadal , teraz w Płocku..

Przykład 2.

M Muzeum Mazowieckim ,w Spichlerze x lat temu , odbyło się spotkanie młodzieży z Małachowianki z potomkiem rodziny gen.Z.Padlewskiego, z bocznej linii , oczywiście....

Na spotkaniu tym swój poemat patriotyczny " Ostatnia podróż" o gen.Z.Padlewskim, wygłosiła Autorka, której przodek za udział w powstaniu styczniowych, został skazany na 25 lat Sybiru.......

Powrócił do Płocka , założył rodzinę a praprawnuczka dala wyraz swojej miłości i oddania Dziadowi i walczącym o Polskę.

A przecież nikt nie wymaga , żeby całym rokiem tylko się umartwiać.. Życie daje do tego powody wystarczające.

A jednak jest w człowieku naturalna potrzeba istnienia w ciągłości z przodkami, tradycją, przeszłością . A jedno nie wyklucza drugiego.

Dni Rocznicowo są potrzebne.

A rzeczywistość jak z obucha.... to co widzimy. Życie dobre i złe i zawsze tak będzie, pomieszane.

Ale Zabitych, pomordowanych nie ma i tylko jest 1 , czy 2 dni w ciągu roku, kiedy my żyjący , wspominamy Ich. To z pewnością jest niewielka cena za nasze jestestwo.

Pamięć trwa w duszy a szacunek dla przodków nie zgubi naszej drogi .
                                Tyle pamięci, ile cnót naszych. A wtedy mamy do czego wracać.
                                • Gość: sangwinik Re: rozważania filozoficzne na temat wojny i deka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 09:51
                                  Po ludzku rozważając , Ćwirko mógł żyć , posiadać rodzinę a jego
                                  > potomstwo, żyłoby być może nadal , teraz w Płocku..

No właśnie! Gdyby ćwirko zamiast pokazywać, że jest polskim patriotą i chce dla niej złozyc życie na ołtarzu w ofierze za jej wolność spacerowałby sobie z rosyjskimi sasiadami żyjacymi w symbiozie po ogrodku np na Padlewskiego lub na czas wyjechał za ocean w bezpieczne miejsce czekajac biernie az sie wszystko ułoży to by żył. Gdyby miał dziadka naczelnika carskiego więzienia też by żył, ale jego cała rodzina wybrała walkę za Ojczyznę i chwała mu za to.

> Ale Zabitych, pomordowanych nie ma i tylko jest 1 , czy 2 dni w
                                  > ciągu roku, kiedy my żyjący , wspominamy Ich. To z pewnością jest
                                  > niewielka cena za nasze jestestwo

No właśnie i tu wychodzi taka hipokryzja i okazjonalność. Bez żenady człowiek pisze , że umarłych i pomordowanych- bohaterów walki za Polskę wspomina "1, czy 2 dni w ciagu roku".
                                  Czym tu się chwalić? Biją dzwony to czcimy? Jest swieto wspominamy? Mam jednak nadzieję, ze takich co robia to na codzień, a nie tylko wtedy gdy wypada, bo jest kartka w kalendarzu albo ogłoszono obchody jest zdecydowana wiekszość. Tak jest przynajmniej w moim kręgu kulturowym gdzie pamiec i szacunek dla naszej historii, bohaterów i zdarzeń jest na codzień w sercach i duszach ot tak, bez okazji ale zawsze. Nie tylko 1 czy dwa dni w roku ale ciągle. Niestety zdarzają sie tacy jak "plocczanin", ktorym potrzeba dzwonów, fanfar i kartek w kaledarzu. Ułomne jak widac było wychowanie w duchu patriotyzmu. Zawiodła chyba i szkoła i niestety chyba tez dom.
                                • Gość: z mazaków Re: jest 1 , czy 2 dni w w roku kiedy wspominamy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 15:14
                                  Zenek chłopaku ty tylko 1-2 razy w roku wspominasz poległych? To JA znacznie częsciej...UFFF! Już myslałem, że jestem od ciebie gorszy
                            • Gość: bij dziada Re: Dzień Pamięci Ofiar Zbrodni Katyńskiej – IP: *.070.c81.petrotel.pl 18.03.11, 09:25

" A przecież każdy z nich wiedział, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,że istniej Prawo
                              > Boże, NIE ZABIJAJ." - przypominanie w tym kontekscie przykazania uwazam za gruba nieprzywoitosc , ze niby co kulka w potylice byla karą za pogwalcenie przykazan , to stwierdznie sie nadaje do prokuratury i gdyby nie fakt ze wyszlo od czleka niewyksztalconego i chorego tak by nalezalo zrobic .

reszte dywagacji tego psychola pozostawiam bez komentarza bo mi sie krew gotuje .

dylewski jestes zwykly s......n ! pozwij mnie
                              • Gość: sąsiadecki Re: bij dziadzie to sie nie godzi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 10:18
                                bij dziadzie jesteś niegodziwym antypolskim najemnikiem. Obrazasz prawdziwego Polaka z traumą po utraconej w wyniku nazistowskich prześladowańw czasie dzialań wojennych majatku. człowiek utracil pół stada kóz, które w akcji małego sabotażu pladrowały uprawy niemieckie. Dobrze, że drugie pół stada czyli kozę sztuk jeden, ale juz bez rogow w kolorze białym zwrocono po interwencji zaprzyjaznionych niemców, którzy nie byli nazistami tylko dobrymi ludżmi. Co ty bij dziadzie wiesz o wojnie, bohaterstwie, ofierze, ruchu oporu? Nie masz prawa! Czy jesteś lekarzem, że piszesz że ktos jest chory?
                  • Gość: mec. JP Re: przesłuchanie w związku z art.art.256, 257 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 20:41
                    Słyszałem, ze zarzuty na okoliczność których był przesłuchiwany dot. art.art. 256 i 257. Wystarczy prześledzić kilka jego wpisów i wyrażnie widać, że się nie wywinie, szczególnie z art.257.
                    Do odsiadki nie pójdzie moim zdaniem ze względu na stan zdrowia{wiemy o co chodzi :):):)} i podeszły wiek, ale grzywnę{wysoka emerytuura z PKN} i zawiasy ma jak znalazł. Przydałaby się jednak też kara ograniczenia wolnosci np. 50-100 godz. prac społecznych przy porządkowaniu zaniedbanych przez OMPN miejsc pamieci narodowej lub recykling grafomańskiej twórczości jaka są zasypywane płockie instytucje kultury. Tu wyraźnie i nareszcie wreszcie by się sprawdził :)
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

art. 256
                    Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

art. 257
                    Kto publicznie znieważa grupę ludności albo poszczególną osobę z powodu jej przynależności narodowej, etnicznej, rasowej, wyznaniowej albo z powodu jej bezwyznaniowości lub z takich powodów narusza nietykalność cielesną innej osoby,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
                    • Gość: wasilewski Re: przesłuchanie w związku z art.art.256, 257 IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 21:13
                      co ty bredzisz emerycie spod 7
                      • Gość: krzyżtoporski Re: przesłuchanie w związku z art.art.256, 257 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 07:36
                        Jeśli rozchodzi ci sie o to miejsce co stoi kamień symbolizujacy hipotetyczne miejsce egzekucji powstanców styczniowych to dobrze, że sprzedano. Przynajmniej ma o to kto dbać. Wystarczy zobaczyc co za płotem. Na posesji czysto, schludnie. Za płotem chaszcze, błoto, syf-malaria. Kto by sie tym kamieniem zajął jak na cmentarzu pozapadane i w śmieciach groby bohaterów.
                        • Gość: 1234 Re: przesłuchanie w związku z art.art.256, 257 IP: *.007.c83.petrotel.pl 18.03.11, 10:35
                          Szanowny plocczanin zaczyna chyba już bredzić. Napisał bowiem , ze w Katyniu ,Miednoje i Chrkowie Bohaterowie walczyli o Polskę. A z tego co ja wiem i chyba powinien wiedzieć plocczanin, ci Bohaterowie zostali rozstrzelani jako jency , nie walczyli z ruskimi ale z niemcami i tow. Stalin kazał ich rozstrzelać jako "przedstaiwcieli narodu Polskiego" jako wrogów komunizmu itd.
                          To po pierwsze , po drugie : mam pytanie - czy jakies tam opracowanie pt. "epilog 98" można nazwać książką ? No bo jeżeli tak , to kilka moich opracowań, wypracowań z czasów studiów tez zacznę nazywac "książkami".
                          • Gość: kosmyk Re: dostępność książki w bibliotekach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 10:54
                            Książki to cos co mozna np wypozyczyć w bibliotece. Zastanawiam się dlaczego o pytanie w spr. książki płocczanina w Książnicy Płockiej napotyka się jedynie miły chociaż jakby drwiący i wieloznaczny uśmiech pań z wypozyczalni. Czyżby cały czas była w czytaniu? czy jest jakaś cenzura pod względem a/ grafomaństwa b/ plagiatu?
                            • Gość: leliwa Re: dostępność książki w bibliotekach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.11, 13:21
                              Gość portalu: plocczanin napisał(a):

>Ale Zabitych, pomordowanych nie ma i tylko jest 1 , czy 2 dni w ciągu roku, kiedy my żyjący , >wspominamy Ich.

Są drogi panie w naszych wspomieniach. To ,że pan wspomina ich 1 czy dwa razy w roku to żle o panu świadczy chociaż odważne przyznanie sie do takich trochę niepatriotycznych zachowań to już coś. Może pan zrozumiał, że nawoływanie do patriotyzmu to tylko pustosłowie i jak widac poza. Nie ma pan moralnych kwalifikacji, żeby z forum nas pouczać. Proszę wzorem innych Polaków, a jest nas z pewnoscia więcej niz takich wyjatków jak pan pamietać o naszych bohaterach na codzień a nie tylkotak okazjonalnie. Życze panu z całego serca. Może jeszcze nie wszystko stracone. Polska to nasz wielki, zbiorowy obowiazek.
                            • Gość: Olo Re: dostępność książki w bibliotekach IP: *.adsl.inetia.pl 18.03.11, 15:06
                              To chyba nikt inny, ale nasz gorący patryjota występujący na forum jako "płoczanin" wspólnie z innymi zlikwdował WPHW i tereny te oddał spółce Lewis z juesej.
                      • Gość: dla IP.adsl.inetia Re: przesłuchanie w związku z art.art.256, 257 IP: *.class96.petrotel.pl 18.03.11, 13:53
                        PARAN0IKU, tak cię ta nienawiść wchłania systematycznie, że każdy wpis z internetu z sieci PETR0TELU wg ciebie jest mną wasilewskim z 7, a ja nie uczestniczę w tej dyskusji. Lecz się więc, ale pilnie! A ze mną daj na wstrzymanie. Żegnam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka