Dodaj do ulubionych

Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młodych...

10.08.11, 21:14
A co pan prezydent zrobił żeby zatrzymać siedzibę spółki ZEP-INFO w Płocku, która jest wyprowadzana przez polityków PO do Gdańska, a za tym podatki też będą wpływały do budżetu Gdańska?
Obserwuj wątek
    • Gość: ... Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.11, 22:01
      trele - morele...się zrobi, ale jak? Konkretne działania, a nie bajki. Czyny, czyny nie słowa!
      Uwolnienie terenów pod budowę domów to już coś, ale co z tymi, którzy muszą całymi rodzinami dojeżdżać do centrum, co daje mega koszty dojazdu... co z cenami biletów? Podwyżki to rozwój ale czyj? Mieszkańców? Przykłady mozna mnożyć. Podolszyce Północne to wielka sypialnia. Żadnej bazy chociażby kulturalnej dla młodych ale i dla starszych nie ma!!!
      ITD, ITP... Nie wspomnę już o braku miejsc pracy
      • Gość: do... Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.142.c90.petrotel.pl 10.08.11, 22:25
        święta racja drogi trzykropku.Podolszyce to wielka sypialna bez bazy kulturalnej i imprez,które władzuchna poprzednia i ta też organizuje tylko w śródmieściu.Popieram więc pomysł by imprezy tzw kulturalne także odbywały się w Imielnicy i na Podolszycach.Dywersyfikacja imprez drodzy państwo od kultury.Dywersyfikacja.Dlaczego dyskryminujecie płocką sypialnię.Dlaczego nie dajecie im więcej także głośnej rozrywki.Jak wszyscy to wszyscy .Niech się i oni najedzą kultury z wysokiej półki.Prawda droga poetko.
        • Gość: aksum78 do do... IP: *.range86-179.btcentralplus.com 11.08.11, 02:06
          A gdzie Lysiak?
          • Gość: PL Re: do do... IP: *.059.c90.petrotel.pl 11.08.11, 21:33
            W d... Zapytajcie pracowników OBR co tam odp... PO. Nigdy więcej na nich.
    • hektorbarbossa Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młodych... 11.08.11, 04:16
      Pan Prezydent chce budować parki i skwery dla osób starszych, aby mieli gdzie odpocząć. Na południowych Podolszycach jest park, tyle że wciąż okupowany przez nie zawsze trzeżwą, ale niesłychanie hałaśliwą hałastrę, która nie stroni od wulgaryzmów, zaśmiecania, chamskich odzywek itd,itp. I tak niemal każdego wieczoru. Osobom starszym w pobliskich blokach nie tylko nie śni się odpoczynek w parku, ale w ogóle nic się nie śni, bo i tak wykrzykiwane k..., h.... itd nie dają zasnąć. To dla kogo te parki Panie Prezydencie? I czy miejskie władze zamierzają cokolwiek zrobić w tym temacie, czy też będą liczyły na to, że nie będziemy mieli drugiego Londynu?
      • Gość: menel Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 08:04
        lepiej nic nie mowić, niż mowić i nic nie powiedzieć, bo się nie ma nic treściwego do powiedzenia.
        Na tę kupę gładkiej okrągłej paplaniny ja mam jedno KONREKTNE pytanie:
        CO zrobić i JAK to zrobić oraz CO JEST JUŻ ROBIONE, aby BYŁA PRACA w mieście????
        Bez pracy i mozliwości zarabiania przez wszystkich: przedsiebiorców, pracodawców, pracobiorców, miasto nie będzie za co zrobić czegokolwiek - a zaczynanie od molo, parków, skwerków, ławeczek to powtarzanie drogi jaką już przerabialiśmy pod "światłym przywództwem" ciemniaków spod zanku mm&co.
        Panie Nowakowski zapytaj się Pan kogoś mądrego, skąd się biorą pieniadzę a najlepiej weź się za naukę ekonomii. Kiepska socjotechnika i bajeczki nie działąją nawet na dzieciaki , no może poza panienką z gazety.
    • felis_s_catus_variatus Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młodych... 11.08.11, 08:09
      Pitu pitu Panie Nowakowski . Co robicie by zatrzymać młodych ? Miejsca pracy ? Nie . Preferencje dla powstawania biznesu ? Nie . - Więc co ? Parki , place zabaw , boiska , orliki . Ok. są potrzebne ale bynajmniej zbędne . Ale utrzymacie w Płocku nie młodych , ale bardzo młodych . A i to pod warunkiem , że rodzice tych dzieci będą mieli za co w tym zapyziałym Płocku mieszkać i żyć . Igrzysk na chwilę obecną mamy w Płocku pod dostatkiem , a i poprzednik się o to mocno postarał . Pracy i godziwej płacy nadal jak na lekarstwo .
      • felis_s_catus_variatus Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody 11.08.11, 08:14
        ps. " bynajmniej niezbędne " sorry ;D
    • monster_truck Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młodych... 11.08.11, 09:50
      "Jak tłumaczy prezydent, aby zatrzymać młodych ludzi w Płocku, trzeba także rozwiązać problem mieszkaniowy. - Na tym rynku mamy bardzo poważny deficyt. W urzędzie leży 3,5 tys. wniosków o przyznanie mieszkań - oblicza."

Spokojnie, ceny mieszkań powoli spadają więc wniosków będzie coraz mniej. Zostaną tylko osoby, których nigdy nie będzie stać na mieszkanie i to dla nich trzeba budować mieszkania socjalne.
      Sprawdziłbym także jak są wykorzystywane mieszkania z MTBSów. Po wybudowaniu nowych bloków na Podolszycach Południowych widziałem oferty wynajmu tych mieszkań. Ciekawe ile z nich zamiast służyć potrzebującym są wykorzystywane w celach zarobkowych.
      • Gość: gienek Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.119.c86.petrotel.pl 11.08.11, 10:25
        aby "odwracać "trendy demograficzne trzeba się zainteresować rodziną potem dopiero innymi rzeczami , z oczywistych powodów nikt tego nie robi chociażby dllatego że na efekty takiej polityki czeka się wiele lat .
        jest jedna jedyna rzecz która powinien się zajmować samorząd - poziom zycia mieszkancow powinien byc jak najwyzszy - to wyczerpuje całe spektrum spraw .

• Gość: znajomy henia Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 10:35
          Gość portalu: gienek napisał(a):

> jest jedna jedyna rzecz która powinien się zajmować samorząd - poziom zycia mie
          > szkancow powinien byc jak najwyzszy - to wyczerpuje całe spektrum spraw .

i to każden jeden radny i wszelki prezydent czy vice powinien rozumieć i umieć rozłożyć na czynniki pierwsze a następnie być w stanie powiedzieć: co, jak, kiedy i za ile jest robione, aby te czynniki pierwsze realizować w praktyce.
          Obserwując radnych i nie tylko widzę, że niewielui z tego towarzystwa wie do czego zostali powołani - podobnie jest z elektoratem i tu jest pies pogrzebany.
          • citymen Re: Do menela 11.08.11, 11:27
            Sprubój coś zaproponować konstruktywnego odnośnie miejsc pracy, a ja to przyklasnę. Ale jak dotąd krzyczysz i ryczysz że WSZYSTKO JEST BE!
            • Gość: menel Re: Do menela IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 11:58
              citymen napisał:

> Sprubój coś zaproponować konstruktywnego

SPRÓBUJĘ: MATOŁY DO NAUKI , na początek w szkole podstawowej i zaczynać od ORTOGRAFII - jak już ją opanujecie, to zająć się nauką ekonomii, wtedy może pojmiecie jak działa gospodarka, na czym polega rozwój, co to jest inwestowanie i o co w nim chodzi, skąd biorą się miejsca pracy i pieniądze.
              BTW: przyjrzyj się swoim pomysłom i receptom na rozwój, dobrobyt, bogactwo, i szczęśliwość powszechną - zsumuj je z innymi podobnymi do twoich "genialnymi" pomysłami
              "przypadkowego społeczeństwa" i wyjdzie z tego dokładnie to wszystkio, co właśnie "podziwiamy" w Płocku.
              • Gość: ... Re: Do menela IP: *.dynamic.chello.pl 11.08.11, 13:37
                >SPRÓBUJĘ: MATOŁY DO NAUKI ,

Co za nadety bufon, obrzydzenie bierze czlowieka, gdy sie to czyta :/
                • Gość: bufon Re: Do menela IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 16:22

> Co za nadety bufon, obrzydzenie bierze czlowieka, gdy sie to czyta :/

czy tu jest łapanka i czy ktoś zmusza do czytania?
                  czy obiecywano, że będzie lekko, łatwo i przyjemnie?
    • Gość: andrew Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 11.08.11, 11:38
      Mogę podpowiedzieć coś ze swojej perspektywy... Wróciłem do Płocka (w którym też studiowałem częściowo), po kilku latach w dużym mieście niedaleko :).
      Wróciłem w momencie kiedy zdecydowałem się założyć rodzinę. W płocku tempo jest mniejsze, wszędzie jest bliżej i mniej czasu na korki itd. - czyli więcej czasu dla dzieci. Do tego rodzina, znajomi, itd. czyli wygodniej.
      Wracając miałem pracę, mam ją też teraz, nie najgorzej zarabiam (choć patrząc na samochody na płockich ulicach mam wrażenie że jednak mało...). Ale z perspektywy kilku lat i doświadczenia mam swoje spostrzeżenia dotyczące miasta i uważam że są problemy które należy rozwiązać żeby myśleć o zatrzymywaniu młodzieży. Więc:
      1. szkolnictwo wyższe - przez ostatnie 10 lat podupadło w Płocku niesamowicie. Nigdy różowo nie było ale teraz jest totalnie źle. Politechnika - ulega ciągłej degradacji. Nie wiem jaka jest filozofia warszawy ale miasto powinno walczyć żeby przywracać prestiż.
      Włodkowic-miał mnóstwo studentów, teraz podobno nie mogą otworzyć różnych kierunków ze względu na brak chętnych.
      Generalnie Miasto powinno podjąć długofalowe działania i kooperację w celu zwiększenia i poprawienia oferty w tym zakresie, mniej wyjedzie i trochę zawsze przyjedzie.
      2. Praca - temat rzeka ale jeśli nie pozyska się inwestorów to nie ma co liczyć na rozwój. Ograniczeń jest dużo (infrastruktura, lokalizacja i wiele innych) z tego co ja kojarzę to oferta PPT była mało atrakcyjna. Zawsze najlepszym magnesem są niższe podatki. nie znam sie na tym ale zacząłbym od tego. Ideał to by była strefa ekonomiczna. Dla ustawodawców argumentem może być zniszczone środowisko przez kombinat, i chęć zagospodarowania terenów.
      3. Zmiana mentalności - i z tym będzie najtrudniej :). Po tych kilku latach mam wrażenie że w Płocku wszystko załatwia się po znajomości. Nepotyzm szerzy się wszędzie od urzędu po kluczowe firmy które wolnorynkowe są tylko z nazwy. Wszędzie układy układziki, spekulacje cenami gruntów itd. Urzędnicy nie mają żadnego kręgosłupa moralnego jak i spora część mieszkańców. W takim bagienku gdzie ludzie nie mogą zrozumieć dlaczego zatrudniono na jakieś stanowisko kogoś kto nie miał części nawet kompetencji które były wymagane, a ktoś kto idealnie pasował nawet nie został zaproszony na rozmowę... gdzie przestępcy (zwłaszcza ci gospodarczy) wchodzą do elit biznesu i nie ma wykluczenia społecznego... gdzie co chwila słychać ile ktoś tam załatwił dla siebie przy okazji załatwiania jakiejś sprawy... po jakimś czasie się odechciewa mieszkać. O patologiach w orlenie to nawet nie chce się pisać. Jeśli ktoś odważnie tego nie zacznie zmieniać i nie zacznie wyznaczać nowych standardów to miasto zabije się własną pięścią.
      Tylko czy nie jest tak, że wszyscy obracający sie od lat w kręgach politycznych są na tyle powiązani że nie mają możliwości za wysoko podskoczyć?
      A przedszkola - fajnie, tylko ja bym najpierw sprawdził czy za trzy, cztery lata nie będą stały puste!!!! Tak jak teraz sale weselne! - pamiętajmy, że do przedszkoli poszły już dzieci rodziców z wyżu demograficznego. Ile jest teraz narodzin w stosunku do poprzednich lat?

• Gość: hehu Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.opera-mini.net 11.08.11, 11:55
        Ja nie wiem o jakich ty standardach piszesz bo np patrząc na patologię właśnie choćby warszawską i poziom jej korupcji a także mentalności jest iścia azjatycki (most północny itp) beznadziejny stan dróg, wysokie opłaty najmu dla studentów i wiele wiele innych...
        • Gość: hehu Re: Prognozy Gus-u nie są takie straszne, a młody IP: *.opera-mini.net 11.08.11, 12:09
          Łódź i Warszawa to są 2 takie dzieci-potworki PRL-u które dokonują w sposób desperacki bezskutecznie zatrzymać ludzi w swoim mieście. A ci nawet jeśli tam pracują i studiują nie myślą tam o osadzeniu na stałe. A dlaczego? No cóż, wystarczy tam raz pojechać zobaczyć. Płock i jego rejon jako aglomeracja jest setki razy piękniejszy i przy odpowiedniej polityce edukacyjno-zatrudnieniowej zawsze będzie lepszym magnesem.
          • Gość: 1234 A pan prezydent by chciał IP: *.006.c73.petrotel.pl 11.08.11, 12:19
            Panie prezydencie ( celowo pisze z małej litery) to co by pan "chciał" to mi lata kalafiorem , mnie interesuje co pan żeś zrobił i co pan zrobisz aby zatrzymać ten niepokojący ( w mojej ocenie ) trend ucieczki z Płocka.
            Tak to moża sobie marzyć jak sie lezy pod pierzyna i patrzy w sifit . Ja bym chcial itd.itd.
            Powiem krótko , weź się pan dop roboty a nie tylko pan chciej.
            Przypomne że mineło juz pona pół roku a tu lipa , nic , zero, nul, ziroo , itp.
            Jest takie pojęcie "chciejstwo" i boje się że pana to zaczyna dosięgać.
            • Gość: do znajomego henia Re: prawdziwe problemy IP: *.119.c86.petrotel.pl 11.08.11, 13:32
              symulacje statystyczne nie uwzgledniaja faktu iz pewne zjawiska moga nastepowac skokowo, nagle .
              sadze ze z taka wlasnie sytuacja bedziemy mieli do czynienia w plocku ze wzgledu na przyszlosc orlenu i pernu .
              i to nie w perspektywie 25 lat ale 4-5 lat !
              to zadziala jak domino i zaczna padac firmy kooperujace , handel , uslugi etc.
              ucieczka z miasta nie bedzie wtedy rozwazana w jakiejs dluzszej perspektywie czasowej ale stanie sie koniecznoscia chwili .
              to co wydaje sie niemozliwe moze stac sie w ciagu 1 roku maksimum.

sa pewne wskazniki ktore pozwalaja taki trend przewidywac , zwykle pierwszym objawem jest spadek cen nieruchomosci i maly popyt na nie .
              ostatnie 8 lat rzadow ekipy mm&co bylo wesołą zabawą , co prawda kosztowną ale jednak zabawą, bez oszczędzania , bez myslenia o przyszlosci ,
              obecna ekipa dziedziczy zadluzenie i jego skutki wchodzac jednoczesnie w bardzo trudny i nieprzewidywalny okres zmian kryzysowych , wchodzi oslabiona finansowo , wolno ogarniajac caly ten problem a sytuacja kryzysowa wymaga decyzji szybkich
              maleja wplywy do budzetu , spada konsumpcja, poglebiaja sie problemy firm .

postepuje degradacja miasta tak w aspekcie spolecznym jak i gospodarczym , infrastrukturalnym . te zjawiska narastaly latami ale byly ignorowane , teraz moga sie skumulowac i poradzenie sobie z nimi bedzie niemozliwe . nie łatano dziur , kase wydawano na pierdoły, nikogo to za bardzo nie obchodziło .
              niestety skutki pewnych zdarzen albo zaniedban nie pojawiają się od razu , mają swój własny swoisty timing .

analizując WPI i budzet plocka jakies trzy lata temu doszlismy w pewnym gronie do wniosku ze lata 2010-2014 beda katastrofa dla miasta i ze rzadzacy w tej kadencji beda mieli przesrane . dzisiaj widze ze jest gorzej niz wtedy mozna bylo podejrzewac .

• Gość: znajomy henia Re: prawdziwe problemy IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 14:39
                wszystko co napisałeś i podpisałeś "do znajomego henia" powinno byc zaadresowane do innego znajomego henia - ma on na imię Andrzej - i do jego kolegów .
                Mam nadzieję, że jeśli Andrzej sam tego nie czyta, to może ktoś mu to zreferuje - tylko problem polega na tym czy ci, kórych obowiązkiem być powinno również czytanie i referowanie, wiedzą co czytać, czy potrafią czytać ze zrozumieniem i czy potrafią z tego wyciągać właściwe wnioski. Mam co do tego poważne i uzasadnione wątpliwości graniczące z pewnością.
                • Gość: do znajomego Re: prawdziwe problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 17:13
                  nie wiem czy AN wiedział w jakie szambo wchodzi , wiem jednak ze ludzie z jego otoczenia wiedzieli . dlatego tak istotny jest raport otwarcia bo ciemny naród domaga się nowych "cudów na kiju " jak za rządów chłopa i robotnika bywało a tu jakby nie ma z czego strzelać. tak więc skoro przetańczono już rodowe srebra nowa władza musi zaciskać pasa i na żadne hopsztosy sobie pozwolić nie może- w takiej sytuacji kłania się polityka informacyjna jasno pokazująca co robimy a czego nie i dlaczego . Po to aby naród otrzezwiał , rozejrzał się wokół i przestał oczekiwać kolejnego "balu u gubernatora" w postaci "mola" , stu festiwali i tyluż spieprzonych "inwestycji" .
                  biorąc jednak pod uwagę siłe fachową zatrudnioną do realizacji polityki informacyjnej może nawet lepiej że milczy bo "jak już cóś powi no to boki zrywać "( Wiesław Dymny) .

mieliśmy w kraju ale tez w europie okres boomu i wielkiej prosperity miast , teraz trend sie odwraca w sposob dramatyczny .

zeby sie utrzymac na powierzchni trzeba schudnac i to mocno , niezbedne są zasadnicze zmiany w budzecie , WPI , w priorytetach inwestycyjnych .

osobiscie zastanowilbym sie nad sensem funkcjonowania kilku miejskich spółek , nad odchudzeniem samego aparatu urzędniczego , nad wydawaniem pieniedzy na " orkiestre" kiedy statek bierze wodę,
                  warto zauwazyc ze majatek miasta tez skurczy sie poteznie wskutek spadku cen nieruchomosci przy jednoczesnym braku popytu na nie .

z takiego tąpnięcia jednak jakim byłoby wyjście stąd orlenu a docelowo sprzedanie core businessu plock sie juz nie podniesie

• jw.jw Re: prawdziwe problemy 11.08.11, 18:02
                    MM przez osiem lat nie zauważył, że kieruje miastem, które jest szóstym ośrodkiem gospodarczym Kraju i największym krajowym dostarczycielem netto środków do budżetu Kraju.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2801553,2,1,Osrodki-gospodarcze-Polski.html

www.paliwa.pl/news/co-wchodzi-w-sklad-ceny-paliwa

vat.wieszjak.pl/akcyza/265262,Oplata-paliwowa-2011---nowe-stawki-od-1-stycznia.html

MM sam o tym nie wiedział /chyba?/ i nie zwrócił na to uwagi organom centralnym.
                    Byliśmy i jesteśmy dalej pomijani we wszystkich strategicznych planach centralnych. Uzyskiwane z ulokowanej tu produkcji środki idą w Kraj, a nam pozostawiano i pozostawia się emisje i zagrożenia.
                    Bo też MM nie wiedział /chyba?/, że ma tu największą krajową koncentrację zakładów dużego i zwiększonego ryzyka awarii przemysłowej /ZDR-ów i ZZR-ów/, najbardziej strategiczne zakłady, największą krajową koncentrację niebezpiecznych surowców i produktów:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2711489,2,5,Mazowsze--Mapa-lokalizacji-ZDRow-i-ZZRow.html

AN to już wszystko wie.

Czy AN będzie potrafił stworzyć lobby do zauważania przez organy centralne Płocka i jego roli w gospodarce krajowej? - aktualnie stąd uzyskiwane jest około 10% dochodów budżetu Kraju !!!
                    AN nie tylko to już wie, ale ma przedstawione gotowe koncepcyjne rozwiązania na powstanie tu wspaniałego miasta.
                    Miasta o dużym znaczeniu, miasta o wielkich perspektywach rozwojowych:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781605,2,3,Propozycja-zintegrowania-drogowej-infrastruktury-Kraju-przez-wybudowanie-dopdatkowych.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,8,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,7,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html

Osobiście zauważam tu potrzebę bardziej prężnych działań.
                    • Gość: znajomy do znanego Re: prawdziwe problemy IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.11, 18:35
                      > w takiej sytuacji kłania się polityka informacyjna jasno pokazująca co robimy a czego nie i dlaczego . Po to aby naród otrzezwiał , rozejrzał się wokół i przestał oczekiwać kolejnego "balu u gubernatora" w postaci "mola" , stu festiwali i tyluż spieprzonych "inwestycji" .
                      biorąc jednak pod uwagę siłe fachową zatrudnioną do realizacji polityki informacyjnej może nawet lepiej że milczy bo "jak już cóś powi no to boki zrywać "( Wiesław Dymny) .

A czy już udało Ci się natrafić na jakieś materialne przejawy tej polityki informacyjnej ?- bo mnie jeszcze nie. Czy w ogóle ktoś może widział jakieś próbki twórczości informacyjnej i w ogóle jakis dorobek informacyjny rzeczonej siły fachowej, chętnie zobaczyłbym porftofolio dorobku artystycznego gwiazdy.
                      Wniosek : jako siła fachowa to doopa - być może w drugą stronę jest lepiej, ale przecież nie o to tutaj chodzi i nie za to jestopłacana, nienajgorzej zresztą.
                      • Gość: znany Re: prawdziwe problemy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 19:49
                        nie natrafilem na zadne przejawy polityki informacyjnej ani materialne ani zadne inne , od znajomego dziennikarza dowiedzialem sie ze juz nawet do tej pani nie dzwoni bo zawsze slyszy ze "to nie lezy w zakresie moich kompetencji" , poprzednicy swoja "polityke informacyjna" opierali na manipulacjach , sztuczkach pr-owych , zwyklych klamstwach i arogancji - a wiec polityka była , okropna ale była .
                        teraz jest cisza
                        • Gość: kaziulek efekty prezydentury IP: *.class96.petrotel.pl 11.08.11, 20:02
                          Jestem zwykłym obywatelem tego miasta.
                          I oto co jako niezbyt aktywny obserwator życia w naszym mieście widzę w dotychczasowej prezydenturze , jej efekty:
                          1. rozpoczęcie budowy muzeum Żydow
                          2. rozbudowa do granic absurdu obsady UM , zwiększenie ilości urzędników
                          3. wymiana praktycznie całej "góry" tych urzędników
                          4. "konkursy" na stanowiska w UM
                          5. bezmyślne niepotrzebne wyjazdy zagraniczne
                          6. "dziwne" rozstrzygnięcia przetargów
                          i to by było na tyle.
                          Nie wiem , czy ta wiedza , a raczej niewiedza to wynik niewłaściwej polityki informacyjnej czy efekt nieudolności rządzących.
                          Dodam, że jestem - niestety - "ofiarą" obietnic przedwyborczych, tak - wstyd mi przyznać - głosowałem na AN .
                          Mija kolejny 7 miesiąc a tu efekty j.w.
                          To jest moja ocena - bilans rządów AN&company.
                          • citymen Re: Menel sprubój 11.08.11, 21:53
                            choć raz w życiu myśleć tak jakbyś chciał, a nie jak Ci każą...
                            • citymen Re: Menel sprubój 11.08.11, 22:05
                              A puki co to dajesz się ciągle nabierać na ten sam numer. Grónt to ortografia... ;-))
                              • citymen Re: Węzeł wielokomunikacyjny 11.08.11, 22:29
                                Na skalę UE i nie tylko. To jest przyszłość dla Płocka i regionu. Za tym pójdą siedzimy firm i koncernów, przemysł stoczniowy, transportowy i mostostalowy, usługi, budownictwo mieszkaniowe, finanse, handel, wyższe szkolnictwo itd.
                                • citymen Re: Węzeł wielokomunikacyjny 11.08.11, 22:37
                                  W regionie Płocka występują wszystkie niezbędne ku temu warunki. Taki węzeł jest właśnie realny bardziej wtedy gdy jest różnorodny w jednym miejscu bo jeden nakręca drugi co czyni taki układ bardziej opłacalnym. A jesteśmy w najlepszej do tego lokalzacji, nie tylko kraju ale też kontynentu.
                                  • citymen Re: Węzeł wielokomunikacyjny 11.08.11, 22:43
                                    Taki projekt wymaga finansowania ze źródeł UE i banków światowych. Taki projekt trzeba przedłożyć zarówno władzom centralnym jak i UE.
                                  • Gość: myśl swobodna Re: Węzeł wielokomunikacyjny IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 08:20
                                    citymen napisał:

> W regionie Płocka występują wszystkie niezbędne ku temu warunki.

rzeczywiście najlepsze w całej UE i nie tylko - drugie takie miejsce ciężko znaleźć gdziekolwiek

- kolejka jednotorowa - co prawda nie wąskotorowa ale parametry podobne
                                    - przecinają się tutaj aż ze 3 - 4 drogi lokalne o podrzędnym znaczeniu i małym ruchu
                                    - rzeką mogą pływać masowo nawet masowce (Lego) a większe barki tylko 45 km w jedną stronę i najlepiej wtedy jak jest powódź
                                    - dworzec "wielokomunikacyjny" jest i aż dech(oraz węch) zapiera z wrażenia (Płock wrażeń moc)
                                    - port przeładunkowy stoi i czeka - tylko nikt nie dowozi towarów ani nie ma kto i czym wozić
                                    - w porcie lotniczym raz na kilka lat wyląduje awioneka
                                    - do najbliższych miast, dworców, dwutorowych linii kolejowych o normalnych parametrach, lotnisk z operacjami start/lądowanie co 2-3 minuty jest aż od 50 do 120 km.

myśl swobodna z polotem i bez ograniczeń
                                    • citymen Re: Węzeł wielokomunikacyjny 12.08.11, 09:08
                                      Nikt nie pisze o braniu pod uwagę obecnej, polskiej "infrastruktury".
                                      • Gość: myśl swododna Re: Węzeł wielokomunikacyjny IP: *.adsl.inetia.pl 12.08.11, 09:17
                                        ale za to biorą pod uwagę obecny stan umysłowy pomysłodawcy
              • Gość: xxx A jaka jest przyszłość Orlenu i Pernu? IP: *.105.c87.petrotel.pl 19.08.11, 16:32
                ... w sumie w ciągu 4-5 lat grozi im upadek czy co? W sumie na ich bazie mozna zbudowac cos innego,kiedys nie było tego,są inne drogi rozwoju niz stawianie na obrośniętych układami monopolistów którzy "żywią". Trzeba budować nowe rzeczy i uniezależniać się od obu w/w. Nie wszyscy w kraju mają Orlen/Pern i sobie radzą.
    • jw.jw Potrzebne plany, a nie prognozy !!! 11.08.11, 23:03
      Płock potrzebuje planów, a nie prognoz !!!

Po 50 latach bezładnego rozrostu miasta, gdy powierzchnia miasta zwiększyła się 2,8 raza, Płock potrzebuje docelowej koncepcji ukształtowania i funkcjonowania miasta.
      Dalsze kształtowanie miasta z wycinkowych pomysłów /puzzli wyjmowanych z różnych pudełek/ doprowadzi do totalnego bałaganu urbanistycznego, który ciężko będzie uporządkować.
      Miasto z obszarem funkcjonalnym musi być maksymalnie dostosowane do uwarunkowań funkcjonowania.
      Musi być dostosowane do funkcjonowania z niespotykaną w Kraju koncentracją zakładów dużego i zwiększonego ryzyka awarii przemysłowej i z niespotykaną w Kraju koncentracją niebezpiecznych surowców i produktów - w Plebance mamy ok. 1,1 mln ton ropy naftowej, a w kompleksie kommbinatu też ok. 1,1 mln ton ok. 100 różnych niebezpiecznych produktów powstałych z jej przetworzenia.
      Tylko samych gazów skroplomych jest 28.500 ton co 142,5 raza przekracza wartość progową do kwalifikacji do kategorii zakładu dużego ryzyka awarii przemysłowych /ZDR/.

Płock powinien posiadać zaplanowaną wewnętrzną i zewnętrzną infrastrukturę transportową zapewniającą miastu i zlokalizowanym tu ZZR-om i ZDR-om maksimum bezpieczeństwa funkcjonowania. To można stworzyć tylko na podstawie planów, a nie prognoz !!!

Dalsze tworzenie miasta wg planu, stworzy mu warunki do dalszego rozwoju i do wzrostu jego znaczenia - inaczej zrealizują się GUS-owskie prognozy, przewidujące dalszą degradację miasta przez wyludnienie. I nie pomogą wtedy tu żadne zaklęcia !!!

A można tak:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,7,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,8,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781605,2,3,Propozycja-zintegrowania-drogowej-infrastruktury-Kraju-przez-wybudowanie-dopdatkowych.html
      • jw.jw Re: Potrzebne plany, a nie prognozy !!! 12.08.11, 06:48
        Płock oby dalej mógł rozwijać się, musi wykorzystywać aktualną swoją sytuację i szanse jakim jest konieczność tworzenia lepeszej spójności terytorialnej Kraju i lepszej spójności terytorialnej UE.
        Budżet Kraju nie może tylko z podatków od płockiego przemysłu uzyskiwać olbrzymie dochody, ale musi również TU łożyć środki na budowę potrzebnej TU infrastruktury transportowej.
        Wiele spraw widać że można połączyć, a to stanie dalszym czynnikiem rozwoju miasta.

Ale najpierw my sami powinniśmy wiedzieć co powinniśmy chcieć i dlaczego !!!
        • citymen Re: Prognozy a'la GUS/IMiGW 12.08.11, 09:13
          Prognozy meteo bym brał bardziej na poważne niż gusowskie, pomimo ogromnej przypadkowości tych pierwszych.
          • Gość: niunia Re: Prognozy a'la GUS/IMiGW IP: *.119.c86.petrotel.pl 12.08.11, 10:27
            tzw 'dalszy rozwoj Płocka" to mit , miasto nie moze sie ciagle rozwijac i rosnać , tak jak ciągle nie moze rosnać gospodarka , sa za to fazy wzrostu i są fazy zapaści .

zarzadzanie powinno polegac na umiejetnosci dynamicznego dostosowania sie do tych zmian .

wychodzimy z fazy w ktorej nonszalancja w zarzadzaniu miastem przypadla na okres prosperity , w takich sytuacjach oszczedza sie na trudne czasy , niestety robiono dokladnie odwrotnie tak wiec w trudne czasy plock wchodzi bezbronny i w zasadzie na golasa .
            • citymen Re: Prognozy a'la GUS/IMiGW 12.08.11, 15:03
              Nie przesadzałbym ani z tą prosperitą ani z tą zapaścią.
        • Gość: gość Re: Potrzebne plany, a nie prognozy !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.11, 10:26
          Słusznie.
          Należy działać w oparciu o analizy i perspektywiczne plany, gdyż prognozy GUS-owskie za lat "x" spełnią się dla wielu miast tak, jak długoterminowe prognozy pogody.
          Płock jest miastem, które może "złapać wiatr w żagle" i daleko popłynąć, ale do takiego rejsu jest potrzebny dobry żaglowiec, dobry kapitan i odpowiednio dobrana załoga.
          A więc: Patrzmy, co mamy?
          Aktualnie mamy tylko materiał na żaglowiec.
      • Gość: maproszczanka Re: Potrzebne plany, a nie prognozy !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 10:26
        Janek weź się do roboty. Przestan bajdurzyć bo już w MAPRO myślą jak się ciebie pozbyc! po Mapro to juz chyba tylko PUP na 3 maja
        • Gość: ahoj Re: do goscia IP: *.119.c86.petrotel.pl 12.08.11, 10:50
          poniewaz porownania zeglarskie sa mi bliskie to powiem tak :

mamy lodke dosc okazala ale przez ostatnie 8 lat urzadzano na niej balangi zamiast dbac o zagle , kadłub i takielunek . wskutek tego zagle są podarte , takielunek w rozsypce a kadłub bierze wodę. idzie sztorm a zaloga pozamykala sie gdzies pod pokladem a szyper mowi ze poplyniemy daleko .
          najpierw trzeba wypompowac wode, dziury zalatac , naprawic co trzeba no i załogę trochę poćwiczyć , poprzedniego szypra przeciagnąć ze dwa razy pod kilem etc.

• Gość: atoheca Re: do goscia IP: *.154.c65.petrotel.pl 12.08.11, 17:53
            Płock - zero dryfu www.plocek.pl/pl,84,234,warto-zeby-plock-odwrocil-sie-do-wisly,,news,5699,,,plock
            • citymen Vistula is live! 12.08.11, 19:38
              Miasto nad rzeką wysoko położone w pobliżu krzyżujących się autostrad to CUD OD NATURY! Nie jeden zrobi tu biznes tylko trzeba ogłaszać całemu światu o tej superlokalizacji z dogodnymi uwaronkowaniami. To jest wyjątkowa lokalizacja pod wieloma względami!
              • Gość: henio Re: Vistula is live! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.11, 19:55
                jaki biznes ?
                • Gość: doradca biznesowy Re: Vistula is live! IP: *.182.53.128.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.08.11, 22:49
                  nie jeden ale nawet kilku ma szanse zrobić tu inters na korepetycjach z ortografii oraz nauce mocnego pukania się w głupie łby
                  • Gość: wiślany Re: Vistula is live! IP: *.opera-mini.net 13.08.11, 08:20
                    Ale ty to raczej musisz zacząć szukać dobrego specjalisty bo korepetytorzy nic nie zwojują.
              • jw.jw Re: Vistula is live! 13.08.11, 05:31

"Citymen" - Piszesz i już masz za ok. 40 lat wspaniałe miasto nad Wisłą, o doskonałych połączeniach drogowych i kolejowych w każdym kierunku.
                Tylko wprowadzać w plany i realizować!
                • Gość: po troll po nocach pisze,nieszczęśnik IP: *.adsl.inetia.pl 13.08.11, 08:26
                  eeech
                • Gość: nadwiślak Re: Vistula is live! IP: *.028.c89.petrotel.pl 13.08.11, 08:39
                  I tego nam właśnie potrzeba a nie prognoz GUS lub innych, którzy nic nie potrafią.
                  • Gość: henio Re: Vistula is live!-niegramat! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.11, 10:09
                    plock -ostatni gasi swiatło!
                    • Gość: światełko Re: Vistula is live! IP: *.opera-mini.net 14.08.11, 08:30
                      Henio idź już spać, a ja ci zgaszę światełko :)
                  • Gość: tutejszy Re: Vistula is live! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.08.11, 17:09
                    Jeżeli prognoza mówi co i jak będzie, to trzeba zrobić analizę i znaleźć rozwiązania oraz kierunki działań żeby stało się wbrew prognozie.
                    Płock może mieć inny trend niż wiele polskich miast, które nie mają co zaoferować i skazane są na spadek liczby ludności i recesję.
                    • citymen Re: Vistula is live! 16.08.11, 19:39
                      Mamy wyjątkową lokalizację czyli atut praktycznie niepowtarzający się już z samej natury rzeczy.
                      • citymen Re: Vistula is live! 16.08.11, 19:42
                        To mniej więcej jest tak jak z faktem że np środek okręgu może być tylko jeden. W dużym uproszczeniu rzecz jasna.
                        • Gość: x.x Re: Vistula is live! IP: *.240.c70.petrotel.pl 16.08.11, 20:24
                          Czy nie pomyliłeś środka z osią?
                          • citymen Re: Vistula is live! 19.08.11, 16:45
                            Jedno nie wyklucza drugiego, co więcej w przypadku Płocka nawet ze sobą się wiąże.
                            • Gość: endorf Re: Vistula is live! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.11, 17:35
                              tak patrze na te mape i nie rozumiem jak lokalizacje plocka mozna uznac za dogodna i z jakich powodów .przecie stad jest wszedzie daleko !
                              • jw.jw Re: Vistula is live! 19.08.11, 17:57
                                Płock ma lokalizację wyjątkowo korzystną gdyż leży w centrum Polski na powiązaniach funkcjonalnych trzech metropolii: Warszawy, Łodzi i Bydgosko-Toruńskiego Obszaru Metropolitarnego.
                                Budując niezbedną infrastrukturę transportową można tak ją zaplanować, że Płock będzie miał doskonałe połączenia w kazdym kierunku.
                                Płock jest przed wielką szansą, ale trzeba działać. Manna sama z nieba nie poleci.
                                Koncepcyjne rozwiązania:

Jezeli zrealizowane zostaną aktualne plany to wielu nie będzie wiedziało gdzie ten nasz Płock leży:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781573,2,4,Realizowany-plan-budowy-krajowej-sieci-drog-ekspresowych-i.html

Bo o nim wszyscy zapomnieli, nawet nasi działacze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka