Dodaj do ulubionych

Stop ciężkim tirom na płockich drogach

22.08.11, 21:28
A wtedy litewski i Orlenowski transport ponownie wróci na ul. Kilińskiego, całe Radziwie i będzie meksyk jak przed otwarciem nowego mostu.
Szykujcie sie znów na dwugodzinne korki przez most
Dwie takie wagi na obu mostach, ew. jakiś aktywny system monitoringu starego mostu z jakimś urządzeniem rozpoznającym wielkość pojazdu (np. kamera na wys. 3.20m) i wtedy zdjęcie - autobusy i pojazdy z uprawnieniami będą miały zdjecie anulowane a TIRy do mandatów.
System pojedyńczej wagi nie spełni zadania... We Włocławku jest za duzo kręcenia i za ciasne drogi żeby chłodnią czy "patelnią" manewrować, ale u nas można śmiało walić drogą pod zakaz bo kiedyś się przecież tak jeździło

Aczkolwiek pomysł takiej preselekcji do ważenia + "działający" już moto-inspektor jest bardzo słuszny i trafiony.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 21:56
      Zamiast takich bram zróbcie porządne drogi!!!
      • gumix8088 Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach 22.08.11, 22:08
        TAK POPIERAM NOWE DROGI !!! przeładowane tiry juz tylko czekają żeby zrobić jakieś nowe koleiny po których będziesz jeździł. No Ty naprawdę masz pojęcie ;) Jest to bardzo dobra inwestycja, szybko sie zwróci jak trochę kar zapłacą nie uczciwi ,a z czasem takich bramek będzie wiecej.
      • Gość: menel Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.adsl.inetia.pl 22.08.11, 22:26
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Zamiast takich bram zróbcie porządne drogi!!!

Jedno nie wyklucza drugiego a nawet zachodzi tu pewna synergia - dobre drogi dłużej takimi pozostaną.
        Zeby system przynosił miastu możliwie pełen efekt to wagi powinny zainstalowane na wszystkich wlotach dróg, którymi odbywa się ruch ciężkich pojazdów.
        BTW: nalepką TIR może być oznakowany nawet małego samochod dostwaczy lub osobowy z kratką zarejestrowany jako "ciężarowy" - oznakowanie TIR wiąże się ze sposobem organizacji przewozu i wykonywania odprawy towaru a nie z ładownością czy całkowitą masą pojazdu.
        • Gość: KKK Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.plock.mm.pl 22.08.11, 23:37
          W końcu się wezmą za te tiry dewastujące drogi ale ... bez obwodnicy ani rusz
          • Gość: Stef Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.067.c89.petrotel.pl 23.08.11, 07:04
            I wezcie sie za litwinow, bo takiej swoloczy to nigdzie nie widzialem. Gdy widze cwaniaka jadacego przez dwie ciagle, na trzeciego itd... to nie musze dojezdzac i sprawdzac tablicy LT jak w banku.
            • Gość: marcin Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: 195.187.14.* 23.08.11, 08:31
              cieszę się, że MZD kieruje wreszcie osoba z otwartym umysłem.. pomysł uważam za słuszny i chyba warto wydać te pieniądze nie tylko na jedną ale na dwie czy trzy bramki. A kwestia kultury i bezpieczeństwa jazdy "amerykańców" z LT na tablicy to oddzielna kwestia i tu jest bardzo szerokie pole do popisu dla służb wszelkiej maści bo to co oni robią na drogach to jest sprowadzanie zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym..
              • Gość: kasa Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.119.c86.petrotel.pl 23.08.11, 09:31
                tyle ze ewentualna kasa z tych mandatów pójdzie do budzetu krajowego a nie miejskiego
                • Gość: do kasy Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 10:41
                  Obecnie nawet kasa z mandatów za złe parkowanie w Płocku nie trafia do budżetu UMP tylko idzie zupełnie gdzie indziej - dzieje się tak tylko dlatego, że jakiś ignorant odpowiedzialny za między innymi za nazdór nad zbieraniem opłat i egzekwowaniem mandatów zamiast głowy na karku, rozumu we łbie ma miękkie serce i ZERO KWALIFIKACJI do zarządzania czymkolwiek.
                  Miasto codziennie traci z tego powodu dziesiątki tysięcy złotych - próby wytłumaczenia matołkom, że można to bardzo łatwo i szybko zmienić są torpedowane z takim poświećeniem i zapamiętaniem, jakby bronili niepodległości.
                  • Gość: 1234 Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.064.c94.petrotel.pl 23.08.11, 11:47
                    Szanowny kolega "do kasy" jest niestety w błedzie. Otóz to gdzie trafi kasa na mandaty zalezy od tego kto je nakłada. jeżeli Policjia lub ITD to do kasy wojewódzkiej ( czyt, budzetu państwa) natomiast jeżeli SM to własnie do kasy miejskiej.
                    To po pierwsze. Po drugie.
                    Pomysł popieram lecz boję sie ze tak jak wiele innych skończy sie na kilku akcjach ( vide supernowoczesny samochód dla policji jakież to super działania miały byc , a jak widzę jest on wykorzystywany do zwykłej słuzby patrolowej) .
                    Po trzecie , zapytam sie MZD czy zakaz jazdy samochodów ciężarowych w al. jachopwicza to nadal obowiazuje ? Czy ten zakaz obowiązuje tez na Chopina ? Czy to tylko kolejny martwy zakaz , którego i tak nikt nie przestrzega.
                    Jak widze jadące dziesiątki tych "tirów" z dop. mas. pow. 16 ton mknące przez te ulice to chyba tak faktycznie jest.
                    Przypomnę tez że na starym moście obowiązuje zakaz dla poj. pow. 12 t. ale też dziwnym trafem takie samochody dość często się tu spotyka.
                    Więc na koniec pytam , co na to MZD , co na to policja , która ostatnio chyba się gdzies po krzakach pochowała.
                    I jeszcze jedno pytanie, ilez to panie tzw. rzeczniku policji ten super samochód przeprowadził np. badań na "dymiące rury" , paliwo innego koloru itp.?
                    Czemu z policji drogowej nikt nie reaguje na łamanie na ich oczach tego zakazu na Jachowicza, ( nie dalej jak wczoraj ok. 14. widziałem jak przed radiowozem który jechał tą ulica "mknęła" ciężarówa na litewskich nr i nikt nie zareagował , pojechała dalej w Bielska i też nic.
                    Więc boję się , że - będziemy mieli nowe narzędzia ale nikt nimi nie będzie sie posługiwał.
                    I już naprawdę na koniec.
                    Panie dyrektorze MZD czy zwracał się pan do policji o zwiekszenie nadzoru nad tymi ulicami gdzie te zakazy obowiązują , czy pytał sie ich pan czemu nie reaguję na ciężarówki parkujące na Przemysłwoej czy Mickiewicza , gdzie obowiązuje zakaz ?
                    • Gość: do 1234 Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 12:07
                      Gość portalu: 1234 napisał(a):

> Szanowny kolega "do kasy" jest niestety w błedzie. Otóz to gdzie trafi kasa na
                      > mandaty zalezy od tego kto je nakłada.

jednak nie jestem w błędzie, przyznajesz to już w drugiego zdaniu swojego wpisu - trzeba tylko przeczytać ze zrozumieniem, to co napisałem i odczytać zawarte w tym przesłanie i jego adresata/adresatów.
                      Mam na myśli nawet 3 adresatów: przeydent, vice prezydent nazdorujący SM i komendant tej KOSZTOWNEJ, ale wyłącznie DEKORACYJNEJ i stąd ABSOLUTNIE ZBĘDNEJ w Płocku instytucji.
                      BTW: ustawa o SM jest wadliwa - SM niewiele może, choć dużo kosztuje. Na szczęście nie ma przymusu posiadania jej w każdym miasteczku.
                      • Gość: 1234 Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.064.c94.petrotel.pl 23.08.11, 12:17
                        Szanowny kolego , otóz ja przytoczyłem fakt , że gdyby SM wzieła się do roboty to kasa do um by napłynęła, czyli prawo takie maja zgodnie z ustawa lecz z niego nie korzystaja , a to juz inna sprawa,
                        Zgadzam sie z Toba ,tez nie widze potrzeby funkcjonowania takiego tworu jak SM ale pisałem tu o możliwościach nie o tym czy oni to robia czy nie.
                        Tak więc nie można stwierdzić ze ustawa jest wadliwa w tym zakresie.
                        • Gość: do 1234 Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 12:52

> otóz ja przytoczyłem fakt, że gdyby SM wzieła się do roboty to kasa do um by napłynęła,
                          > czyli prawo takie maja zgodnie z ustawa lecz z niego nie korzystaja , a to juz inna sprawa,

a niby o czym ja napisałem ?
                          Napisałem również, że nie jest "to już inna sprawa" ale przede wszystkim: ignorancja i brak kwalifikacji, brak nadzoru a treaz dodam że również, gnuśność, próżniactwo i lenistwo, tępota i matolstowo
              • Gość: pieszy Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.plock.mm.pl 23.08.11, 12:16
                Żeby jeszcze te ścieżki rowerowe przenieść bliżej jezdni zza żywopłotu gdzie jest ciszej i czyściejsze powietrze. To zgroza iść np. Wyszogrodzka do "Wisły" do "Auchanu" czy Armii Krajowej. Proszę to przemyśleć i ulec sugestii.
    • Gość: opelek Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.plock.mm.pl 23.08.11, 12:12
      Fajnie jest!
      Stawiam wniosek aby na tej bramie ( bo miejsca tam jest do oporu) zainstalować radarowy miernik szybkości z wyraźnym wyświetlaczem wyświetlaczem. Aż się prosi aby takie mierniki były w mieście.
      Pozdrawiam wszystkich przestrzegających przepisy szybkości!
      • Gość: 1234 do adwersarza IP: *.064.c94.petrotel.pl 23.08.11, 13:47
        No więc dobrze , zapytam inaczej . Szanowny kolega raczył stwierdzic :
        "ustawa o SM jest wadliwa - SM niewiele może, choć dużo kosztuje:.
        Więc pytam , czy to ustawa jest zła czy strażnicy olewają temat.
        Ustawa daje uprawnienia , z którcyh to sm nie korzysta , ale to jest własnie pytanie do nadzorców tej formacji : dlaczego nie korzysta.
        Nie można stwierdzić więc że ustawa jest wadliwa , lecz nasza sm funkcjonuje wadliwie.
        Inna sprawa jest sens jej wogóle istnienia , ale to nie temat dyskusji.
        Podsumowując. Ustawa daje prawa , z których nasza sm chyba z lenistwa ? nie korzysta.
        nie jest winą więc
        • Gość: do 1234 Re: do adwersarza IP: *.adsl.inetia.pl 23.08.11, 15:25

> Więc pytam , czy to ustawa jest zła czy strażnicy olewają temat.

Akurat do strażników to ja mam najmniejsze pretensje - oni robią co im każą i nie robią tego czego im zabraniają. Pretensje mam do nadzorujących pracę SM, którzy nie zlecają zadań i nie egzekwują ich wykonania a komendantowi SM pozwalają gruchy obijać na ciepłej synekurze zamiast pogonić ostro do roboty. W ten sposób mamy kosztowną i bezużyteczną DEKORACJĘ pt SM z wieloma ciepłymi synekurami funkcyjnych i jeszcze wiekszą ilością etatów poświeconych głównie rekreacji i czynnemu wypoczynkowi - chociaż w bardzo nudnej formie. I to wszystko pomimo uprawnień jakie daje ustawa o SM.
          Ale z drugiej strony ustawa nie daje SM wielu potrzebnych uprawnień np. egzekwowania przepisów ruchu i kontroli pojazdów będących w ruchu - mogą tylko zajmować się źle zaparkowanymi samochodami ale nawet i tego nie robią.
    • Gość: ice Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.181.58.130.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.08.11, 22:22
      Zgadzam się z przedmówcą, waga na tzw. obwodnicy radziwia nie ma sensu - może spowodować próby omijania wagi po starym moście - no chyba że chcemy zwiększyć wpływy z tytułu kar administracyjnych i polować na kierowcó z "nadwagą" :) . Jeśl już chcemy się zabazpieczać z tej strony lepiej byłoby postawic taką brame w Grabinie - kamerki na bramie będą także studzić rajdowców którzy w terenie zabudowanym (Grabina) zapylają 100km/h.
      Kolejne proponowane kierunki: Bielska, Otolińska, wylot na Warszawę, kierunek na Sikórz oraz wylot na Dobrzyń n. Wisłą.
      • Gość: radziwiak Re: Stop ciężkim tirom na płockich drogach IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.11, 09:38
        Gość portalu: ice napisał(a):

> Kolejne proponowane kierunki: Bielska, Otolińska, wylot na Warszawę, kierunek n
        > a Sikórz oraz wylot na Dobrzyń n. Wisłą.

kombinujesz jak koń pod górę i chcesz obstawić 2 drogi praktycznie nieużywane przez ciężkie pojazdy a tymczasem chcesz zostawić bez kontroli inne ważniejsze wjazdy/wyjazdy dające możliwośc objazdu i dość często używane - zgadnij o które wjazdy do Płocka chodzi.

• Gość: 1234 lokalizacja IP: *.086.c64.petrotel.pl 25.08.11, 12:12
          A mnie ciekawi gdziez to ta "brama" stanie, piszą że na tokarach , czyli przy rondzie, ale przeciez tam jest ( jak to przeważnie na rondach) kilka dróg dojazdowych . Jeżeli stanie na nowej drodze to proste, że triy bedą objeżdżać od strony radziwia, jeżeli stanie na dobrzykowskiej to odwrotnie , ruch pójdzie nowa drogą , więc się pytam, gdzie toto bedzie stało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka