Dodaj do ulubionych

Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest t...

07.09.11, 20:56
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: plock Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.112.c87.petrotel.pl 07.09.11, 21:44
      Ogolnie jestem za wprowadzeniu platnego parkowania w niektorych miejscach(choc bez przesadt bo nie jest tak zle) ale... plac przy teatrze powinien zostac zagospodarowany w madrzejszy sposob. 2-3 poziomy parkingowe plus jeden(parter)/1,5 na dworzec (wiem wiem ze centrum, spaliny itd ale mysle ze to lepsza lokalizacja na dw pks niz Chopina szczegolnie ze ma on za maly plac do tego kompletnie niezadaszony a o samym budynku) i jeszcze kilka kondygnacji na jakies inne cele(czy mieszkania czy polaczenie najemcow z kilku roznych branz- niewazne).
      Oczywiscie kazdy przyzwyczail sie do tej przestrzeni obok teatru ale szkoda zeby w tych czasach taki plac w centrum marnowal sie na... parking :S

Ps. Wracajac do tematu stref platnego parkowania mysle ze trzeba podejsc z duza wyrozumialoscia do pracownikow okolicznych sklepow itd, wkoncu musza gdzies zostawiac auta a co innego wydac kilka zl 2x na tydzien a co innego placic kilkadziesiat dzien w dzien(nie wiem jak zazwyczaj jest to rozwiazywane-zapewne sa jakies abonamenty czy znizki)
      • Gość: płocczanin 0 Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.dynamic.mm.pl 07.09.11, 22:11
        Czy manipulatorzy od zysku z parkingu tez byli tacy dokuczliwi dla jusejczków? za bezcen ziemia? a od Polaków kasa?
      • Gość: ja;p Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: 80.48.4.* 07.09.11, 22:14
        no po prostu brawo kolejne miasto przyjazne mieszkańcom a dlaczego debata w grudni bo co po wyborach a wszystko w imię aby żyło się lepiej brawoooooo........
        • Gość: lolo Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.ip.netia.com.pl 08.09.11, 08:43
          Szkoda, że radny Iwaniak nie reklamował takich pomysłów podczas wyborów samorządowych - "W polityce cała sztuka polega na tym, aby mieć dobre oczy i umieć wykorzystać ślepotę innych" cyt. Emil Zola
    • Gość: nikt ważny Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.108.c65.petrotel.pl 07.09.11, 22:21
      "Generalnie powinniśmy pomyśleć o wprowadzeniu płatnych stref pakowanie w centrum miasta i w jego śródmieściu - dodaje radny Arkadiusz Iwaniak, szef komisji gospodarki komunalnej w radzie miasta."
      Juz raz istniały płatne strefy parkowania i 90 % wpływów z opłat pochłaniały koszty obsługi tego pomysłu, czyżby teraz nastapił cud i ekonomia sie zmieniła ?
      SLD już zapomniało, że między innymi dzięki takim właśnie pomysłom prezydent Hetkowski chyba w 2002 roku przegrał wybory z mało znanym wtedy kandydatem Milewskim. Nie jestem miłosnikiem PIS-u, ale wróżę powrót Milewskiego na stołek prezydenta miasta, może to i był faktycznie partacz jeśli chodzi o inwestycje miejskie, ale przynajmniej nie kombinował jak tu wyrwać parę groszy z kieszeni szaremu mieszkańcowi miasta.
      Nowa ekipa pana Nowakowskiego ma "świtne pomysły" jak przekonć mieszkańców do powrotu PIS-u do władzy:
      - wzrost cen wody - trzeba skończyć z socjalem - tu cytuje słowa pana Nowakowskiego
      - rewolucyjne zmiany w MPK - bez przesiadki się nie obędzie, zamiast kasować jeden bilet, będzie trzeba 2
      - płatne strefy parkowania - niby nie są to wielkie pieniądze, ale ziarko do ziarka i przebierze się miarka
      Ciekawi mnie jakie jeszcze pomysły mają Panowie Magnaci, czekam z zaciekawieniem.
      • Gość: Gość A miały być parkingi wielopoziomowe i wiadukt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 22:39
        A miały być parkingi wielopoziomowe, a na Wyszogrodzkiej wiadukt! A swoją drogą na parkingu przy teatrze samochody ustwiają się jak komu pasuje, gdyby były wymalowane pasy zmieściłoby się dużo więcej samochodów.
      • Gość: gość Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.11, 22:55
        MM WRÓĆ!!!!!!!!
      • Gość: do nieważnego Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.143.c95.petrotel.pl 07.09.11, 23:20
        podaj te wszystkie inwestycje kochanieńka.Zacznij od mola tak na dobry początek.Zapraszam do wymieniania od zaraz.Tak bez zastanawiania się.Prośba byś nie wymieniała 10 mb chodnika przy swoim domu.
        • Gość: edward Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.187.c91.petrotel.pl 08.09.11, 06:33
          Jestem zdecydowanie za zrobieniem porządku na placu przed teatrem, bo to co się teraz tam dzieje przynosi wstyd miastu i mieszkańcom. Jeśli opłaty za parkowanie w tym miejscu maja to choć trochę zmienić to powinno się je wprowadzić.
          Ale docelowo trzeba myśleć o odpowiednim zagospodarowaniu tego placu, Parking w tym miejscu - tak, ale pod ziemią. O tym co powinno być w tym miejscu co jakiś czas toczą się dyskusje, tyle że nic z nich nie wynika. Może wreszcie czas na jakieś decyzje ? Póki ich nie będzie - póty będziemy mieli w centrum miasta jeden wielki bałagan.
          Z tą różnicą, że teraz będzie trzeba za niego dodatkowo zapłacić.
          • Gość: wizażysta Re:plocczanin wszechexpertem puk, puk w łepetynę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 09:30
            panie plocczaninie0 drogi wypowiada sie pan w sprawie parkowanie w mieście. Świetnie. Tylko mam małe pytanku i niech pan na nie szczerze jak na spowiedzi, o ile pan oczywiscie do niej chodzi czy ma pan chociaz rower o samochodzie już nie wspomnę.
            Równie dobrze może pan być arbitrem w sprawie konieczności zmiany swiateł ulicznych na skrzyzowaniu Broadway i 23 rd Street.
            Wpi....anie się w kazdy temat to oznaka zaburzeń w głównym osrodku centralnego układu nerwowego zwanym cerebrum.
            • Gość: płocczanin 0 Re:Mobing na Forum Gazeta IP: *.dynamic.mm.pl 08.09.11, 10:03
              Nieszanowny oberkacie.

widzę, że stanowisz ważną Figurę w sieci mniejszości płockich, skoro, piszesz bezkarnie a Agora POZWALA CI., moderacja nie reaguje, czyli razem robicie mobbing elektroniczny.

Jestem Polakiem .Mam Prawa Polaka, Mieszkam w Polsce, mojej Ojczyźnie. Jestem świadomym Obywatelem i troska o Losy Polski i Polaków jest moim Prawem i Obowiązkiem. Dlatego też zostałem radnym M.Płocka. 32 lata pracuje na rzecz Pamięci Narodowej i pisanie twoje tak obelżywe , uznaje za obrażę i świadome działanie przeciw Polsce.
              • Gość: wizażysta Re:w odp. radnemu plocczaninowi0 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.11, 11:55
                Po pierwsze primo grzecznie zapytałem czy masz jakikolwiek pojazd czyli min. rower poniewaz nie poruszając sie po mieście można miec co najwyżej blade pojecie o problemach organizacji ruchu, parkingach itp. Wypowiadanie się o czymś o czym ma sie blade pojecie w dodatku z pozycji medrca i excatedra jest po pierwsze bez sensu, a po drugie bardzo smieszne.
                Po drugie primo krytyka jakiegos anonimowego forumowicza to nie jest atak na Polske bo po pierwsze nie wiem nawet jakiej nacji jestes przedstawicielem, a po drugie jeżeli pewien jesteś że jesteś Polakiem to też pomimo tego że nadymasz sie jakbyś chciał puscić pierda to jesteś uosobieniem ani Polski ani Polakow. Co najwyżej głośnym i aromatycznym bąkiem mozesz zwrócic na siebie uwagę. Wczoraj był na kablowce film Konopielka i tam jeden typek mongoloidalny(skad my ten typ ntropologiczny znamy?) w każdej dyskusji puszczał właśnie bąka wzbudzając radość mieszkańców pewnej wsi na bagnach.
                Po trzecie primo piszesz, że zostałeś radnym. Czy możesz ujawnic zatem swoje nazwisko i wskazać interpelacje w sprawie rozwiazania problemów parkingowych? I czy nie uwazasz, że właśnie forum rady to lepsze miejsce do artykułowania problemów Płocka niz anonimowe forum przy okazji ktorego siłą rzeczy jesteś skazany na polemikii krytyke często w sposób groteskowy analogicznie do groteski którą nam(forumowiczom) już od dłuższego czasu na forum serwujesz wzbudzając nieodmiennie moja wesolość.

Po czwarte primo jak zwykle posługujesz sie nieznanym sobie chociaż pewnie przez pseudouczone brzmienie imponujacym tobie słownictwem. Mobbing ex definitione to :"Mobbing jest to bezzasadne, długotrwałe i powtarzające się dręczenie pracownika oraz wywieranie na niego psychicznej, społecznej i ekonomicznej przemocy. Typowe przykłady mobbingu obejmują: nieuzasadnione zwolnienie z pracy, przywłaszczanie sobie owoców cudzej pracy, szantażowanie zwolnieniem, nakładanie zbyt dużej ilości obowiązków w porównaniu z innymi pracownikami, niesprawiedliwa krytyka, oskarżenia o niepopełnione błędy. Mobbing jest stosowany zwykle wobec jednostki, rzadko wobec grupy pracowników, co powoduje u osoby prześladowanej poczucie osamotnienia, bezsilności i odrzucenia przez grupę. Uprawianiu mobbingu sprzyja niezrównoważony rynek pracy, istnienie wielkiego bezrobocia. Najczęściej jednak wynika on ze złej woli przełożonych lub współpracowników lub z nieumiejętności kierowania ludźmi. Niekiedy również ma miejsce ze strony innych pracowników"

Nie jestes zatrudniony w charakterze stałego pracownika Forum Płock podobnie zresztą jak i inni forumowicze z administratorami forum łącznie. Nikt z piszacych i czesto polemizujących z twoimi zabawnymi i w treści i w formie wpisami nie jest także tu zatrudniony. Aktywność na forum to osobisty wybór bez przymusu i jakichkolwiek zobowiazań. Gdzie tu zatem mobbing? mozesz po prostu tutaj nie pisac, nie czytac i nie podniecac sie tym, że oto ktos osmiela sie mic inne zdanie niz ty. załóż sobie prywatne forum z bardzo restrykcyjnymi zasadami rejestracji i logowania i bedziesz krolem tego miejsca.
                Pozdrawiam
          • Gość: bywalec Albo rybka albo ... albo opłaty albo chaos IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 09:36
            Nie znam żadnego miasta w cywilizowanej części świata, gdzie w mieście średniej wielkości lub nawet małym miasteczku parkowanie samochodów byłoby pozostawione na żywioł, tak jak jest to w Płocku.
            Teraz znow zaczyna mówić się o opłatach za parkowanie na placu ZANOWU podnosi się JAZGOT. Gdyby podjęto decyzję o budowie parkingu w N.Rynku (obojętnie ilu poziomowego) też podniesie się JAZGOT pod hasłem " gdzie teraz parkować" a po otwarciu parkingu JAZGOT pod hasłem " dlaczego mamy płacić i do tego tak drogo - przedtem było bezpłatnie .
            To samo w przypadku wprowadzenia płatnych stref parkowania i parkomatów.
            Jeśli rządzący chcą popchnąć do przodu rozwój cywilizacjny miasta to musżą przynajmniej świadomość paru rzeczy:
            - trzeba mieć wiedzę o proceasch urbanizacyjnych, zarządzaniu miastem i jak to się do takich zagadnień OBECNIE (a nie jeszcze niedwano) PODCHODZI i ROZWIĄZUJE je w cywilizowanym świecie
            - nie zniechęcając do posługiwania się samochodem w mieście władze miasta przyzwalają na a nawet animują narastanie chaosu i pogarszanie jakości życia w mieście
            - postępując tak jak do tej pory i obecnie władze miasta prowadzą politykę, którą mądrzy ludzie na wsi ujmują zwięźle: "najgorsze to przyzwyczaić kartofle do okopywania" albo "rozpuszczanie gawiedzi i przyzwyczajanie do darmochy"
            - unikając podejmowania trudnych ale NIEUNIKNIONYCH DECYZJI chowają TERAZ głowę w piasek by ZA CHWILĘ WYSTAWIĆ DOOPĘ DO LANIA ( kto ma miękkie serce musi mieć trwardy tyłek)
            - nic nie ma za darmo i za wszystko trzeba zapłacić
            - parking to INWESTYCJA - ktoś zbuduje parking by ZARABIAĆ na tym, czylii każe PŁACIĆ za korzystanie z niego, żeby mu się zainwestowane PIENIĄDZE RZYNAJMNIEJ ZWRÓCIŁY w rosądnym czasie .
            - jeśli parkingi mają być bezpłatne to nigdy nie powstaną - gdyby jednak powstały na kosdzt miasta to podzielą los "molo" - ich utrzymanie będzie kosztować ale nie będzie za co ich uytrzymywać i konserwować.
            - kierowanie się populizmem i kunktatorstwem wyborczym, słuchanie gawiedzi zawsze prowadzi do i kończy się katastrofą. Zawsze tak jest i wielu się już o tym przekonało boleśnie na własnej doopie lub szyi.
      • Gość: / Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.048.c79.petrotel.pl 08.09.11, 13:35
        nikt wazny napisal:
        "Nie jestem miłosnikiem PIS-u, ale wróżę powrót Milewskiego na stołek prezydenta miasta, może to i był faktycznie partacz jeśli chodzi o inwestycje miejskie, ale przynajmniej nie kombinował jak tu wyrwać parę groszy z kieszeni szarem u mieszkańcowi miasta."

I to jest wlasnie bledna logika ktora kieruje sympatie wyborcow w kierunku mm.
        Piszesz ze partaczyl inwestycje miejskie ale nie wyrywal kasy od mieszkancow. To ja sie pytam skad on bral pieniadze na te inwestycje?! Z wlasnych funduszy je finansowal?! O_o
        To jest ten problem wielu mieszkancow Plocka ze jak ktos im nie wyciagnie kasy prosto z portfela to nie rozumieja ze za molo czy spieprzone drogi placa sami!
        Juz dawno pisalem ze wejscie na molo powinno byc platne- jestem ciekaw w jakim stopniu utrzymalby sie entuzjazm wielkich zwolennikow tej inwestycji?
        Co by powiedzieli gdyby przyszlo im w sposob fizyczny wylozyc kase na ten nadwislanski absurd?!
        Gdyby przyszedlby do ich domow MM i powiedzial "zaglosuj na mnie i daj 200zl to wybuduje ci molo"- bo taki wlasnie koszt tego przedsiewziecia przypada na kazdego pracujacego plocczanina.

Jak sie ma platne parkowanie do ponad 15mln za molo czy ogromna kasa na naprawe obwodnicy(a takze nie wykorzystanie srodkow unijnych)?
        • Gość: nikt ważny Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest IP: *.192.c64.petrotel.pl 08.09.11, 14:45
          odpowiedź jest prosta, finanse miasta to pieniądze pochodzące między innymi z moich podatków - PIT, na to nie mam wpływu, te pieniądze już nie są moje, ale to co mam w portfelu jest moje i właśnie tych pieniędzy nie chcę dobrowolnie oddać na widzimiesie Panów Magnatów. Nie ma nic za darmo - na wszysko płacę podatki: PIT, VAT, akcyzę itd. Nie planowałem iść na najblizsze wybory, ale chyba nie będę miał wyboru, tylko ile razy można głosować przeciw komuś?
          • monster_truck Re: Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest 09.09.11, 07:29
            Gość portalu: nikt ważny napisał(a):

> odpowiedź jest prosta, finanse miasta to pieniądze pochodzące między innymi z m
            > oich podatków - PIT, na to nie mam wpływu, te pieniądze już nie są moje, ale to
            > co mam w portfelu jest moje i właśnie tych pieniędzy nie chcę dobrowolnie odda
            > ć na widzimiesie Panów Magnatów. Nie ma nic za darmo - na wszysko płacę podatki
            > : PIT, VAT, akcyzę itd. Nie planowałem iść na najblizsze wybory, ale chyba nie
            > będę miał wyboru, tylko ile razy można głosować przeciw komuś?

Błędna logika kogoś kto nie zna ekonomii. Wyobraź sobie że pieniędzy z Twoich podatków nie starcza na wszystkie świadczenia/dopłaty/zapomogi, którymi obdarzał nas Milewski. Były prezydent musiał zaciągać pożyczki w bankach żeby sfinansować swoje fanaberie i stąd Płock jest jednym z najbardziej zadłużonych miast w Polsce. I teraz my wszyscy będziemy musieli spłacać te długi. Niestety ludzie łatwo dają się nabrać na kolejne przywileje ale nie potrafią zrozumieć że sami za to płacą - z odsetkami!
            Więc niech wprowadzają kolejne opłaty. Jeżeli kogoś stać na samochód to sobie poradzi. Najpierw obniżmy obciążenie budżetu miasta żeby nie trzeba było zaciągać nowych pożyczek a później... znowu obniżajmy wydatki budżetu tyle że razem z obniżaniem podatków. Wtedy mieszkańcy a nie urzędnicy będą mogli sami decydować na co wydadzą pieniądze.
    • Gość: ubawiony POdwyżki IP: *.182.c65.petrotel.pl 08.09.11, 11:13
      Wybraliście PO, więc płaczcie i płaćcie. Najpierw komunikacja miejska, potem woda, wywóz śmieci, przedszkola, a teraz płatny parking. Były też dobre podwyżki - pensji urzędników z ratusza :D
    • romp66 Niech będa parkometry, nie ochrona itp 08.09.11, 12:13
      Parkometr , będzie najłatwiej skontrolować pod względem fiskalnym i nie tylko.
      Płock już raz przeżył hordy pijanych żywych "Parkometrów" , gdzie budziło to obrzydzenie.
      Paryż , Gdańsk, Kraków wszędzie są parkometry, maso się wtedy oczyszcza z tzw. kierowców po gazetę.
      • Gość: v Pomysł jak na PO całkowicie orginalny IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 13:37
        strzyc wyborców bo już niedługo
        • Gość: bywalec Re: Pomysł jak na PO całkowicie orginalny IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 17:03
          wygląda na to że sprawa jest tak trudna, że jeszcze długo będzie "analizowana i rozważana" i w związku z tym w chwili obecnej są dwie wiadomosci - dobra i zła:
          - dobra dla tych, którzy co prawda nadal ZA DARMO -ale za to bez większego powodzenia - będą próbowali znaleźć miejsce do zaparkowania w centrum (i nie tylko)
          - zła dla wszystkich próbujących w ciągu dnia roboczego przejechać przez lub wjechać do centrum i zaparkować tam na krótko, nawet za pieniądze.
          A tymczasem w różnych w miastach w Europie - Polsce zresztą też- są strefy wyłączone z ruchu, inne z bardzo ograniczonym dostępem i bardzo wysokimi karami za złamanie ograniczenia oraz strefy płatnego parkowania o zróżnicowanych stawkach z zależności od pory dnia i sterfy.
          Niemal regułą są podziemne parkingi pod placami a także parkingi wielokondygnacyjne w pobliżu ważnych instytucji, dworców, dużych obiektów handlowych i użyteczności publicznej w centrach miast. Za wyjątkiem hiper i supermarketów oraz galerii są to parkingi płatne.
          • Gość: kaziulek Jestem za IP: *.class96.petrotel.pl 08.09.11, 18:18
            A ja jestem jak najbardziej za , za uporządkowaniem tego bałaganu.
            Moim zdanie najlepszym rozwiązaniem były by parkometry ( patrz np. Bydgoszcz) .
            Takie rozwiązanie :
            Po pierwsze zlikwidowałoby "dzikie" parkowanie , na b. długi czas, a parking powinien służyć mieszkancom odwiedzającym centrum.
            Po drugie , kwestia pracujących w tym rejonie jest tez do rozwiązania ( karty postojowe np.)

zainstalowanie parkometrów byłoby na pewno tańszym rozwiązaniem i sprawniejszym , ale musi temu towarzyszyć tez modernizacja infrastruktury tego placu - chociażby wymalowanie , oznakowanie miejsc postojowych.
            • Gość: do kazia i innych Re: Jestem za IP: *.adsl.inetia.pl 08.09.11, 22:20
              Gość portalu: kaziulek napisał(a):

> Po drugie , kwestia pracujących w tym rejonie jest tez do rozwiązania ( karty p
              > ostojowe np.)

czy istnieje obowiązek lub przymus dojeżdżania samochodem do pracy?
              czy pracownik musi mieć zapewnione miejsce do zaparkowania w pobliżu miejsca pracy?
              czy tak jest wszędzie na świecie?

na wszystkie te pytania jest taka sama odpowiedź - brzmi ona : N I E !!!!!!
    • monster_truck Będą opłaty za parkowanie przed teatrem? Jest t... 09.09.11, 07:31
      Ja bym powiedział raczej że podwyżki pójdą na spłatę długów miasta po Milewskim. Były prezydent miał swoje "igrzyska" tylko że my musimy teraz za nie zapłacić.
      • monster_truck Odpowiedź do tematu "POdwyżki" 09.09.11, 07:32
        • Gość: niedoinformowany Re: Odpowiedź do tematu "POdwyżki" IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 09:06
          Ciekawe byłoby dowiedzieć się i ewentualnie skorzystać ze sprawdzonych rozwiązań sprawy parkowania w centrum np w Kurytybie (Brazylia) lub Ouagadougou (Burkina Faso) i innych miastach patrnerskich (w pewnym sensie) niewątpliwie konsultowanych niedawno (chyba maj 2011) w tej sprawie przez odpowiedzialnego za ten odcinek funkcjonowania miasta w-ce prezydenta Buczkowskiego
          • Gość: kamil Re: Odpowiedź do tematu "POdwyżki" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.11, 11:55
            Centrum miasta, w tym Tumska, umiera bo nie ma gdzie zaparkować samochodu. Wszelkie ograniczenia nic nie załatwią, a nawet pogorszą sprawę. Po co mam jechać do sklepu czy kafejki w centrum, szukać miejsca parkingowego, płacić za miejsce na ulicy (parking?), jak mogę jechać do galerii (miejsce niekoniecznie lepsze od starówki - ale cóż robić). Zasada jest prosta. Pobudowałeś nowoczesny, wielopoziomowy parking, należy ci się kasa. Nie pobudowałeś - pobuduj. Chcesz ograniczać dostęp do starówki, stawiaj zakazy, pobieraj kasę, likwiduj sklepy itp. Założę się, że wprowadzenie opłat za wejście na molo zamieni je w martwy pomnik głupoty na Wiśle.
            • Gość: z miasta Re: Odpowiedź do tematu "POdwyżki" IP: *.119.c86.petrotel.pl 09.09.11, 12:37
              wyznaczenie płatnych stref parkowania w miescie jest nieuniknione i jest to jedyne sensowne rozwiazanie . inaczej bedzie taki burdel jak jest .

populizm poprzedniej ekipy pozostawil te kwestie w stanie rozpadu . miasto stracilo ogromne wplywy do budzetu , mieszkancy stracili cywilizowane warunki zycia .

maz stanu w odroznieniu od polityka musi umiec wprowadzac nawet niepopularne rozwiazania dla dobra mieszkancow a nie jedynie im schlebiac .

jak ktos chce schlebiac to niech zostanie kelnerem .
              • waldo11 Potrzeba całosciowych działań 09.09.11, 20:26
                Zgodzę się, ale niestety tylko częściowo z moimi przedmówcami.

Otóż z pewnym niepokojem obserwuję wieści z Ratusza dotyczące wszelkiego rodzaju rozwiązań komunikacyjnych planowanych w Płocku. Zaczynam odnosić wrażenie że nie są one wynikiem realizacji jakiejś spójnej koncepcji, ale próbami selektywnych rozwiązań poszczególnych zagadnień, które akurat w danej chwili jawią się jako istotne, i co do których chwilowo wydaje się iż mamy w ręku antidotum na problem.
                W tym wypadku mówimy o „tzw. problemie” miejsc parkingowych w centrum i planach pobierania opłat za parkowanie.
                Celowo umieszczam słowo „problem” w cudzysłowie, mimo iż nie ma co ukrywać, że zaparkowanie samochodu w centrum miasta w godzinach popołudniowych jest trudne i czasochłonne.
                Natomiast uważam za błędne podejmowanie w obecnej chwili decyzji o pobieraniu opłat za parkowanie, ponieważ stosowanie restrykcji w stosunku do ruchu samochodów osobowych (w tym ograniczeń ich parkowania) uważam za „broń ostateczną” – właściwą tylko wtedy, gdy wyczerpane zostały wszystkie inne środki rozwiązywania problemu.
                Bardziej właściwe byłoby przyjęcie znanej z wojskowości doktryny „elastycznego reagowania”, tj. rozwiązywania poszczególnych problemów środkami:
                -po pierwsze adekwatnymi do zjawiska,
                -po drugie racjonalnymi kosztowo,
                -po trzecie jak najmniej restrykcyjnymi wobec mieszkańców, skierowanymi raczej w ukazywaniu alternatyw, niż administracyjnym ograniczaniu pewnych zjawisk (ruch w centrum, parkowanie w centrum).

Otóż miasto jak dotąd nie przyjęło żadnego planu, który w sposób globalny reagowałby na zjawisko nasilającego się ruchu pojazdów w centrum.
                Nie było takiego planu dziesięć lat temu, pięć lat temu, i zdaje się nie ma go dzisiaj.
                Płock nie jest wielką metropolią, gdzie naturalne i niezbędne jest administracyjne ograniczanie parkowania, a nawet wjazdu do pewnych rejonów miasta. W skali naszego miasta działania takie są póki co zbyt kosztowne i nieco przesadzone, zwłaszcza że problemów tych nie próbowano rozwiązać innymi metodami.

Co mając na uwadze wielkość Płocka należałoby zrobić w pierwszej kolejności?:

1. przywrócić właściwe znaczenie transportowi publicznemu w Płocku, poprzez stworzenie wydajnego i atrakcyjnego systemu komunikacji miejskiej, o dużej dostępności do linii.
                2. podjąć program udrażniania centrum miasta
                3. Przyjąć pewne (ograniczone) preferencje dla autobusów w ruchu drogowym.

Ad1. Komunikacja miejska poprzez wieloletnie zaniedbania nie jest postrzegana jako atrakcyjny środek transportu, w związku z tym wielu jej dawnych pasażerów przesiadło się do samochodów tworząc korki na ulicach i zapełniając parkingi.
                Zjawisko to jest jeszcze do odwrócenia.
                Zaprezentowany w czerwcu projekt zmian w KM idzie w dobrym kierunku (zwiększa ilość kursów głównych linii, wprowadza synchronizację rozkładów jazdy na odcinkach wspólnych, w końcu – co najważniejsze wprowadza nową taryfę w postaci miesięcznego biletu na całą sieć za korzystną kwotę – 60zł).

Niepokojące jest to iż projekt zakłada się zakup tylko 25szt nowych autobusów do 2014r (tj. średnio 7,5 szt. rocznie).
                Otóż w skali płockiej KM posiadającej ok. 120 autobusów, same potrzeby odtwarzania na bieżąco taboru (tak by go nie ubywało i nie starzał się z roku na rok) wynoszą 8 szt. rocznie.
                Natomiast nie można pomijać faktu iż płocki tabor KM należy do najstarszych i najgorszych w kraju (co pośrednio jest też przyczyną omijania komunikacji miejskiej przez Płocczan). Przyczyna tego zjawiska jest fakt zbyt małych zakupów bierzących w latach poprzednich.
                W latach 1996-2010 powinno być wymienione na nowe 120 szt autobusów. Zakupiono zaś tylko 54 nowych i 34 szt używanych w średnim wielu ok. 10 lat, będące „eksploatacyjnie” odpowiednikami 11 szt. pojazdów nowych.
                Łatwo zauważyć że w 15-letnim bilansie brakuje 55 szt. pojazdów.
                Tak wielkie są zaległości w wymianie taboru, stąd średnia wieku autobusu zbliża się do 13 lat (powinna wynosić 7-8), co bezsprzecznie wpływa też na jego awaryjność.

Stąd wniosek iż planowana liczba zakupów: 25szt do 2014r - jest zbyt mała i spowoduje tylko nie pogarszanie się sytuacji , ale nie doprowadzi do właściwej odbudowy taboru.

Poprzedni Zarząd Miasta usilnie promował rozwiązania komunikacyjne w postaci jednej tylko linii tramwajowej, planowany koszt wynosił: 400-500 mln zł.
                Dzisiejszy plan rozwoju komunikacji miejskiej jest o wiele bardziej przyjazny i atrakcyjny dla pasażerów (4-5 linii o stałej częstotliwości + linie dodatkowe), ale środki na modernizację taboru są jednak zbyt małe aby był skuteczny w przyszłości. Środki te w perspektywie do 2014r są określone jako 27,4 mln zł na tabor i 10mln zł na systemy informacyjne oraz systemy dystrybucji biletów (bilet elektroniczny oraz automaty biletowe). Środki na wymianę taboru z powodów opisanych wyżej powinny być zwiększone o 30-50%. Zwiększenie ich nawet o 50% koszt całego przedsięwzięcia zwiększy do 50mln zł, a więc do 10% wartości „inwestycji” tramwajowej.
                Warto przy tym pamiętać, że Płock uzyskał na projekty związane z komunikacją miejską 10mln zł dotacji unijnej, wiec wydatki miasta będą zmniejszone o taką kwotę.
                Biorąc pod uwagę spodziewane efekty należy uznać że kwota 40mln zł w ciągu 3 lat, jaką Płock powinien z budżetu miasta przeznaczyć na poprawę komunikacji miejskiej to kwota właściwa i warta celu.

Ad2. Program udrażniania centrum miasta.
                Centrum Płocka w godzinach popołudniowych dość mocno się korkuje.
                Wbrew pozorom nie jest to jednak zjawisko niemożliwe do opanowania, nawet gdyby opóźniały się inwestycje związane z budową obwodnic.
                Główne ulice miasta wykazują pewien potencjał do zwiększenia przepustowości, poprzez proste modernizacje kilkunastu skrzyżowań ograniczających ich przepustowość - w celu poprawnego skanalizowania ruchu i uniknięcia zjawiska blokowania ruchu na wprost przez pojazdy skręcające w lewo czy w prawo.
                Można uzyskać to poprzez:
                -dobudowanie krótkich pasów do skrętu w lewo, gdzieniegdzie również w prawo,
                -regulacje faz świateł na wybranych skrzyżowaniach,
                -w niektórych wypadkach wystarcza przesunięcie wysepek na skrzyzowaniuo 2-3m w celu „wygenerowania” oddzielnego pasa do skrętu w lewo.
                Istnieje możliwość pewnego odciążenia al. Jachowicza i Kobylińskiego poprzez odmienną od obecnej organizację ruchu na ul. Chopina (na odcinku dworzec PKP-Piłsudskiego szerokość ulicy umożliwia właściwie już dzisiaj utworzenie dwóch pasów ruchu w kierunku Piłsudskiego i jednego w kierunku Orlenu, po poszerzeniu o 0,5-1m krótkiego odcinka jezdni pod wiaduktem)

Wydobycie tego potencjału nie jest zadaniem szczególnie drogim i nie wymaga wydawania większych kwot, natomiast wymaga spojrzenia na ruch w centrum jako na całość i dokładnego przeanalizowania każdego skrzyżowania i jego wpływu na ruch na następnym/poprzednim.
                Obrazowo mówiąc wymaga drobiazgowego „usunięcia 1000 małych błędów” popełnionych w organizacji ruchu w ostatnich latach.

• waldo11 Re: Potrzeba całosciowych działań 09.09.11, 20:28
                  Ad3. Ograniczone preferencje dla ruchu autobusów w mieście.
                  Po wprowadzeniu zmian z punktu 2 – nastąpi pewne rozluźnienie korków w godzinach szczytu, dzięki czemu zyska również komunikacja miejska (zwiększenie prędkości handlowej). Zwiększenie średniej prędkości autobusu w godzinach szczytu powinno pozytywnie wpłynąć na jej postrzeganie przez pasażerów.

Na obecnym etapie tworzenie w Płocku długich wydzielonych buspasów dla komunikacji miejskiej wydaje się niecelowe, ponieważ niewiele zmieniłyby sytuację autobusów, natomiast byłyby mocno odczuwane jako restrykcyjny środek wobec kierowców samochodów osobowych (wyłączenie z ruchu długich odcinków pasów dla tych pojazdów).
                  W kilku jednak miejscach warto byłoby je zastosować (na krótkich ale newralgicznych odcinkach):
                  -dojazd Al. Jana Pawła II do Wyszogrodzkiej przy Auchan (wykorzystać można istniejący a nieużywany pas wyłączony z ruchu poprzez oznakowanie poziome)
                  -odcinek od Bramy II do Długiej (szerokość ulicy umożliwia wytyczenie trzech pasów ruchu, zmieniona organizacja ruchu obowiązywałaby tylko w dni robocze w godz. 14.00-16.00).
                  - dojazd Al. Piłsudskiego do skrzyżowania z Otolińską (tutaj można tanim kosztem alternatywnie utworzyć śluzę autobusową poprzez wytyczenie linii zatrzymania dla pojazdów osobowych (tylko na środkowym pasie) na 17m przed skrzyżowaniem, gdzie na istniejącej wysepce oddzielającej pas do skrętu w prawo można umieścić sygnalizator świetlny, i umożliwić wjazd autobusom jako pierwszym na skrzyżowanie przez połączenie pasa do skrętu w prawo z tak wydzieloną śluzą.
                  -dojazd Al. Jachowicza do skrzyżowania z Kilińskiego. Ten Buspas zaczynałby się już na przystanku przy Pięknej (Cech Rzemiosł), gdzie brakuje 15 m asfaltu aby połączyć przystanek z niewykorzystanym pasem do skrętu w prawo biegnącym od Pięknej do 11 listopada. Za skrzyżowaniem z 11 listopada na odcinku 100m wystarczy poszerzyć jezdnię z prawej o ok. 1m (na łuku o 1,5m) aby połaczyć Buspas z istniejącym trzecim-prawym pasem Al. Jachowicza.
                  Na skrzyżowaniu z Kilińskiego istnieje możliwość utworzenia śluzy autobusowej po korekcie fazy światła do skrętu w prawo (autobusy mogłyby bezpośrednio z prawego pasa wjeżdżać na wyłączony z ruchu oznakowaniem poziomym obszar skrzyżowania i tam oczekiwać na zielone światło dla kierunku „prosto”

Opisane preferencje dla autobusów nie zaburzałyby ruchu samochodów osobowych (buspasy nie zajmowałyby żadnego wykorzystywanego dzisiaj pasa ruchu) natomiast byłyby bardzo efektywne dla ruch autobusów.

Połączenie tych trzech działań powinno dać efekt w postaci zmniejszenia korków w centrum, ale przede wszystkim uczyniłoby autobus miejski atrakcyjnym, szybkim i wydajnym środkiem poruszania się po mieście.
                  Przy jednoczesnym i konsekwentnym podjęciu opisanych działań jest niemal pewne, że większa niż dzisiaj część podróży po mieście odbywałaby się środkami komunikacji publicznej – dodatkowo zmniejszając obciążenie ulic, a więc i korki.
                  Równolegle powinno wystąpić zjawisko mniejszego zapotrzebowania na miejsca parkingowe w centrum.

W tej sytuacji prawdopodobne jest, że restrykcje w postaci ograniczania miejsc do parkowania lub pobierania opłat za parkowanie nie byłyby niezbędne.

Natomiast jeżeli na tym etapie ( a podkreślam – dopiero na tym etapie, czyli po wykonaniu wszystkich innych czynności wpływających na rodzaj ruchliwości mieszkańców Płocka miałoby to sens) wprowadzano by jako uzupełnienie wcześniejszych działań – opłaty za parkowanie w centrum istotne jest to, aby system opłat był logiczny i zabezpieczał potrzeby w pierwszej kolejności mieszkańców Płocka, priorytetem nie powinny być dochody miasta, a zwłaszcza firm pośredniczących.

Po pierwsze:
                  racjonalny system opłat wyklucza stosowanie metod stosowanych w Płocku kilkanaście lat temu (zatrudnienie firm zewnętrznych do poboru opłat). System ów powodował przepływ znacznej części opłat do kieszeni firm (a często wręcz do prywatnych kieszeni „parkingowych”) z pominięciem miasta.
                  Czyli jeżeli pobór opłat – to tylko w postaci parkometrów (jest to niestety znaczny jednorazowy wydatek, i również z tego powodu plan taki widzę jak uzupełnienie innych ważniejszych działań, wiążących się z koniecznością pewnych wydatków, chodzi o to aby środki wydawać we właściwej kolejności).
                  Zakup i eksploatacja parkometrów powinna być przeprowadzona przez miasto, nie ma tu pola na oddanie ich w ręce firm zewnętrznych, nawet gdyby były skłonne partycypować w kosztach. Sytuacja powinna być jasna i klarowna: inwestuje miasto i całość dochodów trafia do miasta.

Po drugie:
                  jeżeli wprowadzamy opłaty to tylko z taryfą progresywną (pierwsza godz. –symbolicznie 1 zł, druga godzina: 2 zł, trzecia godzina 3 zł, czwarta: 4 zł, piąta i następne: 5 zł). System taki wymusi rotację pojazdów, a to jest cel podstawowy.

I to by było na tyle.
    • waldo11 Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie indziej? 11.09.11, 11:29
      Żeby nie było że jestem całkiem przeciwny opłatom za parkowanie:

W chwili obecnej jedynym miejscem, gdzie takowe opłaty mogłyby być pobierane (z pożytkiem dla wszystkich) jest Plac Narutowicza, znalezienie tam miejsca do zaparkowania w dni robocze jest niemal niemożliwe, a sporo osób zjawia się tam w sprawach urzędowych.
      Oczywiście należałoby wprowadzić tam parkometry i oczywiście - taryfę progresywną.

Dodatkową zaleta byłaby możliwość zebrania doświadczeń i przygotowania się do ewentualnego rozszerzenia strefy płatnego parkowania w przyszłości - jeśli okazałaby się to konieczne.
      • jw.jw Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind 11.09.11, 12:32
        Płock potrzebuje gruntownej analizy urbanistyki miasta dla wypracowania docelowych rozwiazań.
        Plac Narutowicza powinien być bez samochodów, a parking powinien tu być podziemny z zapewnieniem komunikacji.
        Deptaki /Tumska i Grodzka/ powinny prowadzić przez Plac Narutowicza na nabrzeże wislane:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195890,2,20,Zalacznik-Nr-2A-z-dn-01032010r-zm1-Uksztaltowanie.html
        • Gość: hans klos Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 13:28
          Jasiu otrzeźwiej. Wczoraj z moimi gośćmi zagranicznymi spacerowałem po Płocku i wyobraź sobie że i z Tumskiej i z Grodzkiej można bez trudu przejść przez Pl. Narutowicza na koronę Skarpy i stamtąd kilkoma drogami zejść na nabrzeze wislane. Zmieniło sie cos od wczoraj?
          • jw.jw Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind 11.09.11, 13:37
            Od wczoraj nic nie zmieniło się. Ty widzisz to co widzisz, a ja widzę to co tu może być i to co powinno tu być. Tym różnimy się, a poza tym ja jako zalogowany, a ty latający po forum pod różnymi nickami.
            • Gość: hans klos Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 13:39
              Faktycznie przez pl. Narutowicza należałoby pir...ąć drogę szybkiego ruchu dla ewakuacji jak stanie się coś z Kombinatem. To faktycznie przegapiłem.
              • waldo11 Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind 11.09.11, 16:36
                Skoro już mowa o ewakuacji z/przez Pl. Narutowicza - wetknę swój kij w mrowisko.

Nie podoba mi się plan całkowitego wyłączenia tego placu z ruchu pojazdów. W końcu są tam dwa sądy, paręnaście knajpek, jest po co przychodzić/przyjeżdżać w dni robocze, w weekend też.
                Jak zamkniemy całkiem ruch pojazdów Tumska i Tumy całkiem się wyludnią. Wystarczy wymusić w dni robocze rotację pojazdów na parkingach przez opłaty niskie, ale progresywne.

Natomiast warto byłoby przez Pl. Narutowicza puścić....linię autobusową z Starego Rynku, przez ów plac, Mostową, do Sobótki - w celu łatwej i wygodnej ewakuacji spacerowiczów znad Wisły na Tumy - położone c.a. 40 m wyżej. Nie każdemu chce się wchodzić po schodach i stawiam orzechy przeciw dolarom, że frekwencja byłaby całkiem spora.
                Oczywiście tylko w weekendy i wyłącznie małym 8-9m autobusem, tak by nie nadwyrężyć Mostowej i tak aby umożliwić zawracanie na Starym Rynku.
                Trasa byłaby krótka (4 przystanki) więc wystarczyłby jeden pojazd, bilet za 1 zł prawdopodobnie pokryłby koszty eksploatacji (ew. można zastosować taryfę "bilet jednorazowy ważny cały dzień")
                W ten sposób mielibyśmy tani i skuteczny substytut kolejki górskiej mocno promowanej swego czasu przez wiadomo kogo, no i w weekendy płocczanie mieliby dodatkowy powód aby wyjść na Tumy, a nie do galerii.
                • Gość: mpk Re: Opłaty za parkin: przed teartem czy gdzie ind IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.11, 17:54
                  Wprowadzenie autobusów na Stary Rynek żeby leniów wozić na Sobótkę...Wszystkich masz w domu?
    • Gość: belcik Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.centertel.pl 11.09.11, 17:05
      Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz
      • Gość: do waldo11 Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.adsl.inetia.pl 11.09.11, 21:13
        Wszystko co do tej pory napisałeś na tym forum było z sensem, ale ten ostatni wpis wyraźnie odstaje od dotychczasowego poziomu - teraz po prostu zaproponowałes inny wariant kolejki górskiej Milewskiego i jeszcze do tego chesz ją wprowadzić na Stary Rynek.
        Tam już było prawie wszystko: piaskownica do siatkówki, lodowisko, areny i rampy, maneż dla samochdów rajdowych i do pokropku, nawet cyrk w rauszu - potrzebna jeszcze tylko pętla autobusowa i wystawa zwierząt hodowlanych.
        menel
        • waldo11 Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz 11.09.11, 23:15
          Mówiłem, że wetknę kij w mrowisko !

Pomysł autobusu "z dołu na górę" czyli z nabrzeża Wisły na Stary Rynek jest mniej szalony, niż się to na pierwszy rzut oka wydaje.
          Trzeba mieć: chętnych pasażerów (w okresie letnim w soboty i niedziele znajdą się), mały zwrotny 8-metrowy autobus (tego w Płocku nie mamy) i chęć do działania. Takie autobusy są wykorzystywane przez wiele miast na liniach, gdzie inne pojazdy wjechać nie mogą (np. starówki, wąskie uliczki), lub też na odcinkach o dużych różnicach poziomów (np. Budapeszt - Gelerthegy) gdzie pieszo wejść można, ale komu by się chciało. Zejść - to co innego. Często są to linie tylko weekendowe.

No ale to była tylko dygresja, wątek jest o opłatach parkingowych i sprawach powiązanych.
          • jw.jw Obwodnica Starego Miasta 12.09.11, 07:00
            Absolutnie nie!
            Trzeba zrobić obwodnicę Starego Miasta: Kolegialna, 1 - go Maja, Mostowa, Rybaki, Okrzei, Kwiatka, Kolegialna.
            Wiele problemów rozwiąże. Pod Placem Narutowicza parking.

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195890,2,20,Zalacznik-Nr-2A-z-dn-01032010r-zm1-Uksztaltowanie.html`
            Jest to możliwe.
            • Gość: gość Re: Obwodnica Starego Miasta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 07:25
              Bardzo ciekawa propozycja. Można uruchomić wówczas linię autobusową wokół tego kwartału wyznaczającego płockie Stare Miasto. Widać, że są w Płocku pokłady ciekawych rozwiązań dla miasta.
            • Gość: do jw.jw. Re: Obwodnica Starego Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 08:57
              Z Rybaków na Okrzei oczywiście winda bo zbocze trochę jakby strome.
              • Gość: wszystko się da Re: Obwodnica Starego Miasta IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 09:31
                Róznica poziomów w tym miejscu wynosi ok 45 -50 m (podaję z pamięci, bo nie mam pod ręką podkładu geodezyjnego)
                Są 3 zasadnicze sposoby (+ ewentualne ich modyfikacje) na pokonanie różnicy poziomów w tym miejscu bez potrzeby budowania windy.
                1. wykopanie spadku w Okrzei poczynając od Nowowiejskiego i nadsypanie pod skarpą ul. Parowa w obu kierunkach. Pod skarpą biegnie ul. Parowa to jedna z najdłuższych ulic Płocka - można to sprawdzic na planie miasta.
                2. pobudowanie na estakady ze spadkiem od Okrzei, nad sadzawką Sobótka i dalej rozwidlający się w obu kierunkach do ul Rybaki, czy jak się nazywa droga biegąca przez teren pt. Sobótka.
                3. modyfikacją drugiego sposobu jest ślimak wielokrotnie zwinięty (jak w parkingu wielopiętrowym ) lub duży z pojedyńczym zwojem wychodzący na palach nad nurtem Wiły i wracjący do ul. Rybaki.
                4. Tunel pod ul. Okrzei (albo inny przebieg) zaczynający się na pl. Nowowiejskiego i prowadzący do Sobótki a dalej przez most do Rybaków
                • Gość: cajtus Re: Obwodnica Starego Miasta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 09:48
                  "wszystko się da" teraz jw.jw. i xyxy i kilka jego kolejnych nicków uznaja ciebie za defetystę i człowieka małego rozumu. A Jankowi to się po prostu ulice i obwodnice totalnie poj...ły ale co się dziwić starszemu człowiekowi z licznymi problemami
                  • jw.jw Re: Obwodnica Starego Miasta 12.09.11, 18:20
                    Nie potrzeba tuneli, tylko ulicę St. Okrzei sprowadzić "eską" przy schodach w jarze Kazimierza Wielkiego.
                    W Płocku jest potrzeba poprowadzenia drogi ewakuacyjnej w naturalnym kanale wentylacyjnym jakim jest dolina Wisły. Żeby to było możliwe trzeba na nabrzeże sprowadzić ulice miejskie m.in. St. Okrzei.
                    Na samym nabrzeżu można pozyskać wiele terenu poprzez przesunięcie linii brzegowej i podwyższenie rzędnej terenu przez wybagrowanie rumoszu. Jednocześnie uzyska sie przyporę dla spływających skarp.
                    Płockie nabrzeże Wisły może stać się jednym z najciekawszych w Polsce, tylko trzeba planowo działac.

fotoforum.gazeta.pl/photo/0/vc/xi/tads/PcKgfpzpQxOrGkh22X.jpg
          • Gość: menel Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 07:43
            dygresje powinny być starannie dobierane pod kątem tego, by DOBRZE służyć wątkowi głównemu i DUŻEJ sprawie do załatwienia
            wsadzanie kolejnego kija do mrowiska zwykle nie daje dużego efektu, można zostać pokąsanym
            • Gość: realista Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.119.c86.petrotel.pl 12.09.11, 11:33
              okolice sobótki powinny być całkowicie wyłączone z zabudowy kubaturowej a droga tam prowadząca powinna pozostac taka jaka jest . jakikolwiek wezel komnikacyjny surowo wzbroniony . przemawiaja za tym kwestie ochrony krajobrazu chociazby , przyszle pokolenia nam tego nie wybaczą .
              komunikacja jarem brzeznicy zabroniona ze wzgledów bezpieczenstwa .

podzielam opinie nt systemu opłat zniechęcającego do długotrwałego parkowania . taka sytuacja że ktoś pracując na starówce parkuje sobie na ulicy przez 8 godzin powinna byc wykluczona systemowo.

teren zamkniety ulicami tumska, kolegialna , pl obr warszawy , kosciuszki wylaczony z funkcji parkingu .

pomysl na parking podziemny na pl narutowicza to absurd kompletny .

w ogóle proponuje sie poki co pochylic nad tematami bardziej prostymi i przyziemnymi jak kible na przykład .
              po odrobieniu tej lekcji przyjdzie czas na aprkingi a potem moze nawet na lotniska . kto wie ?!

• Gość: tutejszy Dość płockiego "realizmu" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 12:47
                Realisto zajmij się tym, na czym się znasz. Sprawy rozwiązań komunikacyjnych i urbanistycznych zostaw innym.
                Za dużo mamy w Płocku takich "realistów". Jeszcze trochę takiego "realizmu" a Płock zupełnie zgnuśnieje.
                • Gość: wg tutejszych Re: Dość płockiego "realizmu" IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 15:28
                  Nam potrzeba "nowoczesnego" modernistycznego miasta z wieżowcami (bezwzględnie powyżej 11 kondygnacji, ekstrawaganckie imponujące bryły, takież elewacje z kamienia, szkła, metalu itp), arteriami wielopasmowymi, wielopoziomowymi dworcami i parkingami z lądowiskami heliktoperów na dachach, hotelami z lądowiskami i fotannami, kasynami, sklepami, lokalmi i restauracjami drive in, przystaniami, lotniskiem itp.
                  a nie wygodnego do życia, małego miatsa w ludzkiej skali, z małymi odlegościami, względnie spokojnego, z malymi uliczkami i zaułkami.
            • Gość: waldo11 Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 15:31
              Fakt, wątek całkiem odpłynął (od tematu głównego).
              • Gość: menel Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.adsl.inetia.pl 12.09.11, 15:59
                Ale za to miałeś kolejną kazję poznać marzenia i tęsknoty oraz pomysły i przepisy na szczęście i pomyślnośc powszechną autorstwa tutejszego "przypadkowego społeczeństwa".
                Nie wiem dlaczego, ale często podczas lektury forum właśnie ten termin autorstwa posłanki Konopczyny (bodajże AWS albo PC) przychodzi mi do głowy, czasem też przypomina się powiedzenie o perłach.
                BTW: czy rozmawiałes z prezydentem lub v-ce ds komunlanych - byłoby warto przynajmniej spróbować.
                • Gość: waldo11 Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.11, 22:17
                  Spróbować - spróbowałem.
                  Co z tego wyniknie -zobaczymy.
                  Ciekawe że chęć do dyskusji nawet była, natomiast dało się odczuć pewną rezerwę wobec osoby "bez właściwego przygotowania zawodowego", za to z pomysłami połączenia w pewną harmonijną całość kilkunastu mniej i bardziej drobnych zmian organizacyjnych, w tym paru nieco nieszablonowych - w celu wyciśnięcia do cna potencjału obecnego układu ulic.

A potencjał moim zdaniem jest, i powinien być maksymalnie wykorzystany przed wprowadzeniem zmian w funkcjonowaniu komunikacji miejskiej. Te dwie sfery sa ściśle powiązane, bezposrednio na siebie odzdziaływują i nie da sie ich nawet rozpatrywać osobno.

Rola tejże (KM Pock) powinna być na nowo zdefiniowana (odejście od koncepcji funkcji tylko socjalnej, na rzecz istotnego czynnika zmniejszającego zatłoczenie ulic, ale też czynnika miastotwórczego) i są jakieś przebłyski świadczące o poprawnym pojmowaniu jej funkcji przez UM, brak natomiast przełożenia na właściwe wydatki inwestycyjne w samą KM, i - co nie mniej ważne na zabiegi organizacyjne które dałyby jej szansę na poprawne funkcjonowanie w godzinach szczytu.

Nasuwa się nieodparcie myśl, iż chęci do zmian są widoczne, natomiast niezbędna do osiągnięcia celu koordynacja działań między KM i UM, jak też między poszczególnymi komórkami UM będzie zadaniem najtrudniejszym.

Brak całościowego spojrzenia na zagadnienie skutkuje niestety pojawianiem się co jakiś czas pomysłów typu "zróbmy buspasy na Piłsudskiego" albo "wprowadźmy opłaty za parkowanie" - działań restrykcyjnych, z pewnością źle odbieranych przez mieszkańców miasta, do tego jako samodzielne działania - mało skutecznych.
                  • Gość: przedszkole Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.11, 07:40
                    W UMP i RM nie wszyscy jeszcze rozumieją zasady zabawy w PUZLE i podstawową jej regułę, że najpierw musi byc ORAZEK, na którym wszystko jest przedstawione, ma ręce nogi i nogi i wiadomo co z układanki powinnno wyjśc na koniec .
                    Z związku z brakiem świadomości tej raguły i zasad zabawy często zdarzają się przypadki, że coraz to ktoś wyciąga jakieś dziwne puzle z różnych obrazków i z różnych pudełek i próbuje je na siłę dopasować do tych wetkniętych lub upchniętych na siłe wcześniej.
                    A potem okazuje się, że tak układane puzle nie pasują do siebie, nie składają się na żadną logiczną całość, w jednym miejscu jest dziura, w innym nadmiar i się nakładają, obrazek jest nieczytelny, zupełnie niezrozumialy i nie wiadomo co przedstwia i o co w nim chodzi i jak ma działać przedstwiony na nim krajobraz.
                    Wygląda na to, że chyba chodzi o to żeby się za wszelką cenę bawić się, bawić dla samej zabawy i czerpać z niej radość przedszkolaków, bez troski o wynik końcowy.
                    • Gość: gość Duże dzieci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.09.11, 08:37
                      Tu nie jest przedszkole. Tu jest żłobek. Tak bawią się puzzlami dzieci w żłobku. Tam chodzi tylko o zbicie czasu, a nie ułożenie czegoś.
                      W przedszkolu już jest inaczej. Pani wyjmuje z szafy pudełko, pokazuje dzieciom obrazek i daje puzzelki. Każe im ułożyć z nich to, co jest na obrazku. I to robią.
                      W naszym "przedszkolu" /mieście/ jest źle. Nie ma kto narysować obrazka.
                      "Nasze dzieci" mają mnóstwo puzzelków i przynoszą je do "przedszkola". Każde chce aby ono mógło położyć swój puzzelek, tam gdzie ono chce.
                      I niektórym udaje się. Cieszą się, że to im udało się, a nie innym.
                      Co z tego wychodzi, niektórzy już widzą.
                      A zabawa trwa dalej. Jest fajnie w "naszym przedszkolu".
                  • Gość: menel Re: Ciekawe co na to powie Mariusz Patrowicz IP: *.adsl.inetia.pl 13.09.11, 08:45
                    > Ciekawe że chęć do dyskusji nawet była, natomiast dało się odczuć pewną rezerwę
                    > wobec osoby "bez właściwego przygotowania zawodowego",

Czy z tego stwierdzenia należy wnosić, że interlokutor posiadał "własciwe przygotowanie zawodowe" ?
                    Czy oznacza to moze, że za licznie pojawiającymi się w UMP pomysłami, zapadającymi w oparciu o nie decyzjami a następnie podejmowanymi działaniami w Płocku w takich dziedzinach jak np zarządzanie, polityka informacyjna, promocyjna, kulturalna, rozrywka itp , zawsze stoją "osoby z własciwym przygotowaniem zawodowym" i niezbędnymi kwalifikacjami.
                    Bardzo bym chciał, aby tak było, ale nie zanosi się na to jeszcze dlugo.
                    Pozostaje tylko pogratulować dobrego samopoczucia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka