citymen 07.11.11, 17:44 Tak będą wyglądały linie kolei dużych Prędkości w Polsce: Kolej Dużych Prędkości przez Płock Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 17:50 No i to mię się podooooba! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entuzjasta Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 18:05 Mnię też by się podobało jak jeszcze nakreslisz główne korytarze lotnictwa cywilnego z przecięciem wszystkich w okolicach Myśliborzyc:):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 18:15 Spokojnie kolego.......... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: entuzjasta Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 18:20 Oki! Poczekam! Wiem, że nie wystrzelisz tego nagle z kapelusza tylko trochę musisz nad tym popracować. Gorąco jednak namawiam. W czasie gdy lotnictwo rozwija się bardzo dynamicznie nie mozemy chyba zostać zepchnięci na peryferia świata. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 19:02 W zasadzie nie ma na przedstawionej mapce nic nowego. Dla trasy Kolei Dużych Prędkości "z południa przez Płock", zaplanowałem wjazd do Płocka i objazd Płocka w kierunku "na północ". Uważam, że Kolej Dużych Prędkości powinna też być planowana z prawobrzeżnej Warszawy, przez Modlin, Płock, Włocławek, Toruń, ... Dla obu wariantów tu przedstawiam trasy: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,8,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html Należy to wprowadzać w plany zagospodarowań przestrzennych. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 19:22 Ja uważam że KDP jest dobrze zaplanowana jeśli chodzi o "płocki odcinek", niech aglomeracja rozwija się wzdłuż KDP i Wisły na prawym wysokim i bezpiecznym brzegu rzeki w kierunku Wyszogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 19:27 No a linia mają przecinać się w Jaktorowie, to jak z południa linia miałaby przebiegać przez Płock? Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 19:38 Masz wszystko na mapce: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,8,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html W mojej ocenie wejście do Płocka Kolei Dużych Prędkości "z południa" w rejonie Wyszogrodu będzie trudne /po trasie Sochaczew z dużą okoliczną urbanizcją i Puszcza Kampinoska/ Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 20:05 Dlatego to jest duża inwestycja o bezkolizyjnym przejeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poli Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 20:17 Panowie jw.jw i cityman uzgodnijcie stanowiska. Głupio będzie wyglądało jak zaczniecie sie kłócić na forum Komisji Europejskiej gdzie ani chybi juz wkrótce zostaniecie zaproszeni. Może ten pomysł europejskiego centrum w okolicach Płocka upaść i tylko przyjdzie nam, pogwizdać na autostrady i drogi szybkiego ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: geograf polski Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.adsl.inetia.pl 07.11.11, 20:10 jw.jw napisał: > W zasadzie nie ma na przedstawionej mapce nic nowego. mylisz się i to zasadniczo - jest tam pokazane miasto, jakiego nie ma w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 20:28 Ale to już zmartwienie kwidzynian ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tek Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.181.209.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.11.11, 20:44 No ale przecież dokładnie na tym miejscu ma powstać ścieżka rowerowa od Myśliborzyc do Warszawy hehe... Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 21:11 Miejmy nadzieję że cykliści nam wybaczą ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 21:10 Powinniśmy postulować o odcinek Warszawa - Modlin - Płock też wykonany jako Kolej Dużych Prędkości. To zaproponowałem Ministerstwu Rozwoju Regionalnego przy konsultacji projektu Koncepcji Przestrzennego Zagospodarowania Kraju w dniu 02.03.2011r. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,501574kolejduzychpredkosciwpolsce--Kopia.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira sąsiadka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 21:14 Jakieś głąby! Wyraźnie zleli ten twój projekt skoro go nie umieścili. Obawiam się, że wyłącznie na sposób prezentacji zbyt sugestywny i kompetentny. To nie poziom dla nich. BTW Co tam słychać w MAPRO? Pracujesz tam jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 21:19 Jestem za tym bardziej że powstał projekt budowy lotniska w Modlinie, ale przez Sochaczew tak czy inaczej raczej pójdzie bo przez lewobrzeżną Warszawę będzie (raczej) przebiegać linia, wariant z Łomiankami chyba odpada (za wąsko). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira sąsiadka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 21:27 Ja bym puściła jeszcze jedną na palach nad nurtem Wisły do Dworca Wawa Powiśle. Mogłaby przebiegać równolegle do drogi zaprojektowanej w ten sam sposób przez Janka. Słusznie to zaprojektował. Oszczędność terenu, brak kolizji i problemów z wykupami terenu. Każdy pasażer ten na drodze i na torze miałby wędke i tak skracali by sobie podróż do stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jedziem Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.opera-mini.net 07.11.11, 21:40 a tam w stolycy to już metro jak cholera, trza uważać co by nie wleźć do tej linii co nie trzeba bo można zabłądzić :> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gospodarz Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.opera-mini.net 07.11.11, 21:44 Pocieszny ten nasz kraj, trochę lepiej rozwinięty jak ruski PGR :d Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 21:54 Zaproponuj to tym co molo budowali i je projektowali. Może twój pomysł wezmą. Ja mam inne doświadczenia. Zmianą rozwiazań konstrukcji mostu o 375 metrowym przęśle i ciężarze 10.000 ton, zaprojektowanego i uzgodnionego przez wielu specjalistów, to nie każdy może sie pochwalić. A Most Solidarności już ponad 5 lat jest w eksplatacji - bez uwag do konstrukcji. www.mostypolskie.pl/aktualnosci/skrecac-czy-spawac-doswiadczenia-z-budowy-mostu-wantowego-w-plocku,0,888,.html Pochwal się czymś podobnym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira sąsiadka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.11, 21:56 Janek ciebie naprawdę coś nawiedziło? Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 07.11.11, 22:00 Tak. Widziałem więcej, widzę wiecej i mam wiecej wyobraźni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: metropolista Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.11, 11:47 To by było ciekawe. Połączenie z Warszawą koleją dużych prędkości po prawej stronie wisły i od lewobrzeżnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mostostalowiec Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 15:15 www.mostypolskie.pl/aktualnosci/skrecac-czy-spawac-doswiadczenia-z-budowy-mostu-wantowego-w-plocku,0,888,.html Myślałem, że odkryłeś Amerykę a ty tylko zmieniłes technologię na taką z jaka mógł sobie poradzic ten dosyc przestarzały technologicznie zakładzik, zreszta powszechnie znana i powszechnie stosowaną. Kolumbem to nie jesteś za to w Mostostalu płockim pracuje naprawde wielu doswiadczonych fachowców zreszta lepszych od ciebie. Wkrótce zostałes stamtąd zwolniony i poszedłes na długie bezrobocie. Uratowało ciebie Mapro. Ciekawe na jak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polski kolejarz Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 17:12 citymen napisał(a): > Jestem za tym bardziej że ale za czym ty jesteś? ja jestem za tym, żebys nieuku półanalafabeto nie bełkotał i nie kaleczył ta piękna ale i trudna języka polska - trudna do nauczenia się przez matołów, tym bardziej do poprawnego posługiwania się nim. jw napisał: > Powinniśmy postulować o odcinek Warszawa - Modlin - Płock też wykonany jako Kolej > Dużych Prędkości. to postulujcie - to wolny kraj i każdemu wolno postulować, co mu się tylko zamarzy, nawet bez sensu ekonomicznego. Chodzi o ten 100 km odcinek, na którym nie znajdziesz tylu potencjalnych podróżnych a zwłaszcza ZDOLNYCH zapłacic tyle, ile trzeba zapłacić za przejazd KDP (bo nie ma ich tylu), żeby uzasadniało to budowę takiej kolei na takim odcinku. Pokaż jakiś przykład ze świata, gdzie zbudowano KDP kilkudziesięciu pasażerow/tydzień . Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 20:21 Polska ma piękna języka i dużo ludzia co używać jego piękna forma, ale niestety mało ludzia co by używać za jego pomoca treścia i sensa. Czyli taka forma dla forma albo jak kto wolić masturbata. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 17:57 Masz rację "neoplus". Co tam trudnego zrobić nową konstrukcję mostu - spawaną czy skręcaną. Mostu o cięzarze konstrukcji 10.000 ton, 1200 metrach długości i 375 metrów rozpiętości przęsła. To banalnie proste i każdy by to zrobił. A takich zakładów produkcji konstrukcji jak mostostalowski, to w Płocku i w okolicy jest wiele, jak twoich nicków. A co jest trudne? Wpis pod nickiem na forum. Nie zadawaj więc sobie "neoplus" tyle trudu na te swoje wpisy, chyba, że masz jakieś podobnie banalne osiagnięcia, to napisz nam o tym. To jest bardzo ciekawe. A link, który chciałeś zrobić /czego nie umiesz/, zrobię za ciebie: www.mostypolskie.pl/aktualnosci/skrecac-czy-spawac-doswiadczenia-z-budowy-mostu-wantowego-w-plocku,0,888,.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 21:39 "neoplus" zrobił same niebanalne rzeczy np: dziś zrobił 3 razy siku i 2 razy kupę, a to wszystko oczywiście w ciągu całodobowego dużuru na forum! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 18:04 Uzasadnienie dla ponizszego rozwiazania jest w analizie zaproponowanego układu KDP przez PLK. To może dopiero stanowić sprawną sieć po terenie głównych osrodków Kraju. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaznodzieja Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 18:28 Janie, gdyby na tym dorysowanym odcinku była "tylko" przyzwoita linia dwutorowa poprowadzona dalej tak, by łączyła się z linią do Włocławka, Torunia i Bydgoszczy, to Płock i tak miałby podstawę uważać, że złapał pana Boga za pięty. Janie, bądź skromniejszy w swoich postulatach i nie żadaj za dużo - brak umiarkowania to grzech jak sk.sn. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 20:14 Na razie w Polsce nie ma przyzwoitych nawet zwykłych dwutorowych kolei (ostatnie wypadki pociągów), jeśli chodzi o farta to Polska miała go b. wiele jak głupi, co ma więcej szczęścia od rozumu że UE przygarnęła ten grajdołek byłego satelitę CCCP w stanie ultra skansenowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira sąsiadka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.11, 20:20 Janku dziwię się, że taki geniusz na jakiego sie kreujesz nie zagrzał zbyt dużo miejsca w Mostostalu. Ciekawe dlaczego? Ciekawe dlaczego po swoich sukcesach w Mostostalu musiałes czekac, aż w Mapro zwolniło sie miejsce, o ile jeszcze sie tam na tobie nie poznali. Czy nie cierpisz na syndrom zapoznego geniusza lub mania grandiosa? Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 20:46 Relaksuj się. Nie przeżywaj tak mocno mojej ścieżki zawodowej. Sprawa była banalnie prosta i typowa. Ale to moja sprawa. Była i jest. Kreuj swoją ściezkę. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 21:12 Ten pomarańczowy odcinek jest jaknajbardziej uzasadniony - lotnisko w Modlinie. Poza tym mylnie wczoraj podałem że przez Łomianki nie da rady - myślę że da radę (chyba) :) no a potem na prawy brzeg i do Modlina. W przyszłości można też postulować o odcinek Poznań-Włocławek/lub/Toruń/lub/Bydgoszcz jako krótsze połączenie dla północnych miast nad Wisłą i Trójmiasta z Poznaniem i dalej do Berlina. A my tym samym uzyskalibyśmy alternatywne połączenie wsch.-zach. z Warszawy do Poznania przez Płock i Włocławek ew. Płock, Włocławek i Toruń ew. Płock, Włocławek, Toruń i Bydgoszcz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowy Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.adsl.inetia.pl 08.11.11, 21:49 citymen napisał: > Ten pomarańczowy odcinek jest jaknajbardziej uzasadniony - lotnisko w Modlinie. > Poza tym mylnie wczoraj podałem że przez Łomianki nie da rady - myślę że da ra > dę (chyba) :) to się zdecyduj : pomyliłeś się i da radę czy może nie wiesz (chyba) na razie jednak to przez Łomianki nie da się nawet poprowadzić S-7, bo kilka dni temu skutecznie podważono/odrzucono gotowy projket zaledwie kilku kilometrów drogi szybkiego ruchu z uwagi na problemy środowiskowe. Kiedy i czy zostanie opracowany nowy narazie nie wiadomo, a co tu gadać o DKP przez Łomianki . BWT: Łomianki leżą w otulinie KPN a granice miejscowści i zabudowy siegają lzagajnika i lasku o nazwie a Kampionowski Park Narodowy (KPN). I nie szwędać się po zagajniku, bo pogonię. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 09.11.11, 09:01 No to zrobi się przez lasek, kolej jest ekologiczna w odróżnieniu od dróg. Te parę ha nie zbawi planety. A to że wokół Warszawy brak dobrych terenów pod zgagospodarowanie urbanizacyjne wiadomo nie od dziś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira sasiadka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 11:53 jw.jw napisał: > Relaksuj się. Nie przeżywaj tak mocno mojej ścieżki zawodowej. Sprawa była bana > lnie prosta i typowa Przecież wiem. Wygryźli ciebie źli ludzie co boją się mądrzejszych. Prawda? Ha ha ha ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 20:54 Nie ja, ani nie ty, ani my razem, będziemy podejmować decyzję. Jedni walczą o KDP do Portu Lotniczego w Mszczonowie /planowanego/ drudzy o dojazd do Modlina. Być może jest potrzeba połączenia tego wszystkiego razem z Okęciem. Tu jeszcze wszyscy dywagują, a więc mozemy i my. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 08.11.11, 21:32 Jeśli chodzi o te pseudoekonomiczne wywody naszych forumowych głównych księgowych to proponuję traktować je z dystansem. :> Po 1. Ekonomia to nie prosty rachunek matematyczny tylko złożona analiza ekonomiczna. Po 2. Kolej ma służyć ludziom i ogólnemu rozwojowi, a nigdzie na świecie kolej w ogólnym bilansie nie przyniosła zysku (nie wpominając o zysku w krótkim czasie. Gdyby przyjąć taką taktykę rozwoju cywilizacji to ludzie do dziś nie opuściliby jaskiń, ale co sobie nasi ekonomiści pogadają to sobie pogadają. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba2000 Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.11, 11:51 Panowie pociagi dużych predkosci <300km/h nie nadaje sie do przewozu towarów ma inny system zasilania 25kv takiego systemu nie ma w Polsce, Pociąg potrzebuje zeby rozpedzic sie do 300km/h -15km a zachamowac 5km . na lini nie moze byc zadnej stacji to jaki to bedzie rozwuj dla regionu . Całkowity zakaz budowanie przejazdów utrudni uprawe pól i poruszanie lokalne. Ludzie beda patrzyc jak pociag przejezdza przez okna. koszt biletu ok 75 -100zł /100km. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 10.11.11, 13:25 A kto Ci powiedział że KDP jest do przewozu torwarów???????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba2000 Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 07:36 to ta linia kolejowa sie nigdy nie spłaci....a bilety beda droge .... Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 10.11.11, 21:01 Przejście KDP i innych kolei przez Płock, powinniśmy już mieć w planach zagospodarowania przestrzennego: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,3,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Aby zrealizować to zamierzenie: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,2,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.212.c70.petrotel.pl 11.11.11, 17:41 I zlikwidować kolej przechodzącą przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 10.11.11, 21:32 Jakby przez Łomianki nie dało rady to trzeba wybrać wariant prawobrzeźny i przez Legionowo, bo do Modlina na lotnisko powinno być takie połączenie, a u nas lepiej jednak prawym brzegiem, a dodatkowo w Wyszogrodzie przerzut przez Wisłę i dalej na Jaktorów z pominięciem (bezpośrednim) Warszawy dla płynności trasy. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 10.11.11, 21:47 Skrzyżowanie linii KDP jest planowane w pobliżu gdzie planują HUB /koło Mszczonowa/. Łomianki nie są po trasie KDP. Przez Łomianki przechodzi S7 /ma być modrnizowana, ale ekolodzy zaprotestowali/ fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 10.11.11, 21:52 Ok Mszczonów, Łomianki nie są po trasie, dlatego byłby to dodatkowy odcinek uwzględniający dojazd do Modlina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wisłak Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 10:44 citymen napisał: > Jakby przez Łomianki nie dało rady to trzeba wybrać wariant prawobrzeźny i prze > z Legionowo, bo do Modlina na lotnisko powinno być takie połączenie, a u nas le > piej jednak prawym brzegiem, a dodatkowo w Wyszogrodzie przerzut przez Wisłę i > dalej na Jaktorów z pominięciem (bezpośrednim) Warszawy dla płynności trasy I to jest dobry pomysł. Warszawę koniecznie trzeba pominąć. Na ch...a nam połączenie ze stolycą. Taka kolej powinna jeżdzic do Puszczy Kampinowskiej. I linie powinny byc trzy dla płynności ruchu-prawobrzeżna, lewo brzezna i pod dnem Wisły. Tak duże jest zapotrzebowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
yxyx Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 11.11.11, 13:16 no właśnie na chu... ci warszawa, jak będzie szybka kolej to pojedziesz se do Berlina do reichu w kilka godzin zamiast po bazarach we warszowej latać, zadupie jak każde inne w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 11.11.11, 14:07 wiślak napisał: "I to jest dobry pomysł. Warszawę koniecznie trzeba pominąć. Na ch...a nam połączenie ze stolycą. Taka kolej powinna jeżdzic do Puszczy Kampinowskiej. I linie powinny byc trzy dla płynności ruchu-prawobrzeżna, lewo brzezna i pod dnem Wisły. Tak duże jest zapotrzebowanie." Idąc takim tokiem myślenia można uznać że w Polsce nie ma zapotrzebowania na żadną autostradę, skoro jeszcze żadnej w całości nie wybudowano.... Ominięcie Warszawy na osi Pł.-Płd. jest ujęte w planach PKP, a skoro tak to może jednak takie rozwiązanie jest dobre. Ja natomiast dałem propozycję bezpośredniego połączenia z Warszawą, co prawda nie ze względu na nią samą tylko na lotnisko w Modlinie. Dobrze jest w ogóle mieć minimalną wiedzę w, której zabieramy głos, a także rozumieć co inni piszą i co się samemu pisze przy formułowaniu tekstu żeby i ktoś inny mógł nas zrozumieć, nie wspominając już o dalszej sensownej i zrumumiałej dla wszystkich stron wymianie myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.212.c70.petrotel.pl 11.11.11, 14:26 nie zauwazyłeś, że "wiślak" to neoplus :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 11.11.11, 14:44 Ja nie zauważam za każdym rogiem neoplusa 9skąd mogę mieć pewność że to jeden i ten sam) tak jak on wszędzi widzi Yara. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maproszczanka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 17:09 Janku ! Wkrótce RN Mapro! Naprawdę uważasz, żę nie musisz się bać? Efekty skromne nadzwyczaj! Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 11.11.11, 17:23 Wykazujesz całkowity brak rozeznania, Wątek jest o KDP fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maproszczanka Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 20:07 Ty wykazujeswz całkowity brak rozeznania. Nie czujesz że w firmie pali ci sie grunt pod nogami. Znowu bezrobocie? Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 11.11.11, 21:54 Zauważam, że oprócz rozeznania wykazujesz też brak rozgarnięcia. Powtarzam, że wątek jest o KDP przez Płock. A ty wciąż nie na temat. forsal.pl/grafika/552937,72997,szybka_kolej_w_polsce_pkp_plk_wybraly_trase_przebiegu_linii_y.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,1,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 12.11.11, 12:02 Poniżej przedstawiony jest aktualny projekt CAN wraz z propozycją przebiegieu trasy KDP przez Modlin i Mszczonów. Leposzą propozycją na centralny port lotniczy od Mszczonowa ze względów środowiskowych (Bolimowski Park Krajobrazowy) wydaje się lokalizacja ok 5 km na północ od Czerwiwńska nad Wisłą uwzględniająca trasę dojazdową do tegoż lotniska z pnł.-zach. rejonów kraju drogą S10, a także ze względu na rzekę Wisłę jako przyszłą drogę komunikacyjną w ramach śródlądowych szlaków wodnych oraz ze wzdględu na bliskość i dobry dojazd do budowanego obecnie portu lotniczego krótkiego i średniego zasięgu w Modlinie. Drigą ew. lokalizacją lepszą od Mszczonowa na lokalizację centralnego portu lotniczego jest również lokalizacja w okolicach Sochaczewa z podobnych względów jak ta k/Czerwińska nad Wisłą. Aktualny projekt CAN wraz z przebiegiem trasy KDP Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mysliborzak Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 12:13 No nie mów, że odstępujesz od budowy portu lotniczego w Mysliborzycach. Sołtys tuż po wykopkach zaczął wywłaszczac okloicznych chłiopów. Jest mały problem z Brudzeńskim Parkiem Krajoobrazowych ale mam nadzieję, że to przewidziałes. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podolszak Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.11, 12:18 Nie zawracaj kijem Wisły. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 12.11.11, 12:26 Chłopaki idzcie na dwór. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podolszak Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.11.11, 12:36 Nie sikaj pod wiatr, bo sobie pantofle obsikasz. Są granice, a ty je przekroczyłeś swją propzycją CAN/CVA. Absurdalny miraż. I tylko to. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radziwiak Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 13:14 To się nazywa granica absurdu. Poza nia juz tylko ciężka choroba psychiczna albo farsa. W tym wypadku optuję za tym drugim. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 12.11.11, 16:08 Absurdalny jest ten kraik i rzeczywistość z zatrzymanym czasem, a w niej tkwiący tacy ludzie jak Wy ze średniowiecznym poczuciem beztroskości że opatrzność sama nad wszystkim czuwa i z XVIII wiecznym wyobrażeniem infrastruktury i rozwoju cywilizacyjnego. Przypominacie takie relikty mininej epoki dokładnie jak ten stary, zabytkowy, drewniany most w Wyszogrodzie, nienaprawialny z świadomością i przeświadczeniem, że mógłbyć to jeszcze całkiem użyteczny obiekt również i w XXI wieku. :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: widziane z chmur Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.adsl.inetia.pl 13.11.11, 10:39 absurdalne jest bujanie w obłokach wyborcza.biz/biznes/1,101716,10599326,Jakiej_kolei_potrzebuje_Polska__Zamiast_superszybkich.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heh Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.opera-mini.net 13.11.11, 11:19 Ale bzdury, próba reanimacji PKP z obecną jego infrastrukturą to próba reanimacji trupa. Od 20 "modernizuje" się PKP z opłakanym skutkiem. I co mamy? G... i kupę złomu, brak zainteresowania inwestorów itd. Zamiast trwonić bezsensownie kasę pompując ją w trupa lepiej zbudować coś sensownego od podstaw! Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 13.11.11, 12:02 Zapewne nie w smak jest dziesiątkom spółek kolejowych namnożonych do granic absurdu, a konkretnie tyleże prezezesom i zarządom w/w spółek taki projekt który ukróciłby im dopływ gotówki na rzecz inwestycji (KDP) bo zapewne zwykły kolejarz czy użytkownik kolei i tak nie odczułby jej braku, wszak obecna kolej to studnia bez dna z miliardami traconych bezpowrotnie pieniędzmi z coraz gorszymi efektami i prastarą infrastrukturą nadającą się de facto do rozbiórki. Natomiast p. prof z "TOR-u" czy czegoś tam zapomniał jeszcze wspomnieć na koniec że lobbuje na korzyść tej prehistorycznej branży (w obecnym jej stanie) dzielnie broniącej się jak dotąd przed nieuchronnym kresem swego żywota choć całkiem jeszcze dziarsko wyciągającej olbrzymie kwoty z budżetu państwa na własne potrzeby i jakby zapominając o tym że w wielu rejonach kraju kolei już nie ma, a ludzie do pracy i szkoły jednak dojeżdżają a zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć sensownie na sensowną nowoczesną infrastrukturę kolejową. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 13.11.11, 11:27 Absurdalne jest planowanie zamierzeń infrastrukturalnych na 10, czy 15 lat. Komisja Europejska zauważyła zapóźnienie infrastruktury transportowej w naszym regionie i widzi konieczność jej rozwoju i zintegrowania z infrastrukturą zachodniej części UE do 2050 roku. Bierne czekanie na rozwiąznie naszych problemów transportowych przez Brukselę czy Warszawę jest skazne na porażkę. Powinnismy mieć własną wizję koniecznych dla nas rozwiazń i wykazać sie aktywnością oraz pomysłowością w przebijaniu się o ulokowanie tych rozwiązń w centralnych i europejskich planach i strategiach. CAN wg citymena w mojej ocenie nie ma żadnych szans, ale z moich propozycji można całość wprowadzić do zamierzeń do 2050 roku: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2781605,2,5,Propozycja-zintegrowania-drogowej-infrastruktury-Kraju-przez-wybudowanie-dodatkowych.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,2,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wala Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 11:32 A ja uważam, że propozycje citymena są jak najbardziej OK! A twoje wypociny budzą śmiech i żałość. Jak sie je czyta to przychodzi refleksja po co były studia wieczorowe. Tylko po to żeby wyprodukować niedouków i pseudofachowców co to papierek im był potrzebny żeby przebrac się z kufajki w garnitur z elano-wełny Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 13.11.11, 11:39 To zaczynaj z citymenem burzyć całe centrum Kraju i budować monstrualną CAN. Jak znajdziesz zwolenników i pieniądze to powiem, że masz wyobraźnię i umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 13.11.11, 11:35 A w skali bardzie lokalnej powinniśmy realizować do 2050 roku zintegrowanie centrum Kraju i infrastruktury Płocka: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,10,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,3,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Trzeba mieć JAKIKOLWIEK plan, niż tworzyć bez planu !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wala Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 12:13 A jak ty znajdziesz zwolenników i pieniadze dla twoich bzdetów to powiem, żeś nie tylko geniusz i wizjoner, ale i to że w niektórych bardzo rzedkich wypadkach przebranie się z walonek i kufajki było nie tylko przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 13.11.11, 12:34 Ale co burzyć w centrum kraju? łąki i pola uprawne? coś monstrualnego czy małego to kwestia względna i do długotorminowego zagospodarowywania a nie kolejne sztukowanie i imitacja rozwoju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: optymista Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 13:09 citymen napisał: > Ale co burzyć w centrum kraju? łąki i pola uprawne? coś monstrualnego czy małeg > o to kwestia względna i do długotorminowego zagospodarowywania a nie kolejne sz > tukowanie i imitacja rozwoju Ja tam w to wierzę a pomysłodawcy CAN dedykuje coś co z pewnoscia było inspiracja do jego pomysłów:www.komsomol.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=606:na-marsie-zakwitn-jabonie&catid=47:pieni-radzieckie&Itemid=59 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.opera-mini.net 13.11.11, 14:31 jak radzieccy wystrzelili jako pierwsi człowieka w kosmos to twoi starzy spuśczali się bezwiednie w nocy z wrażenia z tego powodu tak jak cała Polska i świat, aż pewnego razu starym pękła "stomilówka" i przyszedłeś w ten sposób na świat :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ringo Re: Radom ma ring :) IP: *.opera-mini.net 13.11.11, 12:47 ale sukcesów raczej nie odnotnwuje, te wszystkie pomysł że będzie super bo re ring wokół miasta pier...my to nic innego jak mieszanie kijem w muszli klozetowej, o przesuwani Wisły ZDR-ach, płonącym wszystkich paranojach jw.jw to już nawet nie piszę... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw "Płockie obwodnice" ;-)) 13.11.11, 13:38 TY ZBUDUJESZ "PŁOCKIE OBWODNICE" i to będziesz sukces Płocka jak molo na Wiśle: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195861,2,23,Plockie-Obwodnice--Drogi-tranzytowe-przechodzace-przez-Plock.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195847,5,4,44943,Studium-Transportowe-Plocka--zal-nr-5-str.html Ja proponuję inne: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,10,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trubadur Re: "Płockie obwodnice" ;-)) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.11, 13:59 Tamten dostał piosenke jedynie słusznych pionierów radzieckich "Na marsie zakwitną jabłonie" Drugi ekspert w swoim szaleństwie jest jakby mniej groźny i dla niego wystarczy : www.youtube.com/watch?v=yDDLQnRqRI8 Nasze, miłe i a propo! Pozdrawiam serdecznie i szybujmy pod niebo z naszymi pomysłami tak jak w refrenie tej starej piosenki: www.youtube.com/watch?v=_yOtcqpH5ZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: normalny Re: "Płockie obwodnice" ;-)) IP: *.opera-mini.net 13.11.11, 14:21 jak na razie to mamy bezrobocie, brak perspektyw, polski syf i zacofanie do tego stopnia że faktycznie na tym marsie szybciej powstanie życie i technologicznie wyprzedzi polską rzeczywistość, a polskie wesołki takie jak ty dalej będą uważać że jedyne do szczęścia jest potrzebne to dostęp do internetu i 5 zeta na niedzielną metówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obser Re: "Płockie obwodnice" ;-)) IP: *.plock.mm.pl 13.11.11, 17:41 Do trubadura: widać, że tobie małą łyżeczką do głowy nic nie wejdzie, a tu potrzebna jest chochla, bo masz zupełną odporność wiedzę i przekaz Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: "Płockie obwodnice" ;-)) 13.11.11, 19:07 Ja nie kieruję się fantazjami, ale analizą potrzeb, wiedzą i doświadczeniem. Nie spotkałem nigdzie tak bezładnie budowanego miasta !!! Nie widziałem nigdzie takich obwodnic miasta, żeby przechodziły przez centrum miasta. Płock musi być orginalny. Nigdzie nie spotka się mola na rzece, tylko w Płocku. Chcemy być bardziej orginalni i zbudować obwodnice miasta wewnątrz miasta i tymi "obwodnicami miasta" wprowadzić cały ruch tranzytowy do wnętrza miasta. Wewnątrz miasta chcemy zbudować drogi na które będzie problem wjechać. Główną arterią miasta ma być jednojezdniowa ulica Chopina. Transporty z Orlenu chcemy na stałe mieć wewnątrz miasta budując wiadukt nad ul. Piłsudskiego. "Trzeci most" zbudować nie wiadomo dlaczego w podawanym miejscu, gdyż brak dla niego perspektywicznie potoków samochodowych. Jak ten chaos i tworzony nieład przestrzenny zatrzymać? Jak zatrzymać bezsensowne wydawanie pieniędzy ??? Chcemy takiego miasta ?????: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195847,2,25,Studium-Transportowe-Plocka--zal-nr-5-str.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2195848,2,26,Tzw-Obwodnica-polnocno--zachodnia-Plocka--Droga.html Nie ma co czekać na cud, że to będzie dobrze funkcjonujące miasto !!!! Trzeba koniecznie to zmienić !!!!!!!!!!! TO NIE FANTAZJA, TO KONIECZNOŚĆ !!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śmiech na sali Re: "Płockie obwodnice" ;-)) IP: *.046.c79.petrotel.pl 13.11.11, 20:09 [b]panie jw.jw pan już lepiej sam nie fantazjuj bo fantazję to pan ma niezłą ale do przenoszenia wisły!{/b} Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: "Płockie obwodnice" ;-)) 13.11.11, 20:48 Jestem w pełni przekonany, że to zadanie nie dla ciebie. Natomiast dla mojej wyobraźni i wiedzy to żaden problem, a w przypadku Płocka to takie rozwiązanie uznaję że jest koniecznością: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,2,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: "Płockie obwodnice" ;-)) IP: *.046.c79.petrotel.pl 13.11.11, 21:05 Tak z czystej ciekawości.. z korytarzem do Bałtyku czy bez??? Odpowiedz Link Zgłoś
atak_spawacza1 Re: jasiu jasiu jasiu 13.11.11, 21:08 jedyne co teraz jest konieczne i niezbędne to zbadanie twojej chorej główki przez dobrego specjalistę! Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: jasiu jasiu jasiu 13.11.11, 21:38 Tobie jest potrzebne moja wiedza i doświadczenie z 40 lat w budownictwie na różnych stanowiskach i na różnych budowach, o różnym skomplikowaniu. Ot chociażby: www.mostypolskie.pl/aktualnosci/skrecac-czy-spawac-doswiadczenia-z-budowy-mostu-wantowego-w-plocku,0,888,.html A po tym 40 letnim doświadczeniu wiem, że wiedzy i doświadczenia ciągle mało. Grunt to dobrać sobie dobry zespół i umieć korzystać z wiedzy i doświadczenia innych. Uzupełniać się i współpracować. Dobrych współpracowników i pracowników miałem wielu. Ot chociażby: www.mostypolskie.pl/ireneusz-wyrzykowski,360,.html www.mostypolskie.pl/stanislaw-maciag,367,.html Mogę wskazać wspólne dzieło, którym każdy inżynier by chwalił się: pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Most_Solidarno%C5%9Bci_w_P%C5%82ocku_4040.jpg&filetimestamp=20110117140843 pl.wikipedia.org/wiki/Most_Solidarno%C5%9Bci_w_P%C5%82ocku Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Do "widziane z chmur" 13.11.11, 12:24 Zapewne nie w smak jest dziesiątkom spółek kolejowych namnożonych do granic absurdu, a konkretnie tyleże prezezesom i zarządom w/w spółek taki projekt który ukróciłby im dopływ gotówki na rzecz inwestycji (KDP) bo zapewne zwykły kolejarz czy użytkownik kolei i tak nie odczułby jej braku, wszak obecna kolej to studnia bez dna z miliardami traconych bezpowrotnie pieniędzmi z coraz gorszymi efektami i prastarą infrastrukturą nadającą się de facto do rozbiórki. Natomiast p. prof z "TOR-u" czy czegoś tam zapomniał jeszcze wspomnieć na koniec że lobbuje na korzyść tej prehistorycznej branży (w obecnym jej stanie) dzielnie broniącej się jak dotąd przed nieuchronnym kresem swego żywota choć całkiem jeszcze dziarsko wyciągającej olbrzymie kwoty z budżetu państwa na własne potrzeby i jakby zapominając o tym że w wielu rejonach kraju kolei już nie ma, a ludzie do pracy i szkoły jednak dojeżdżają a zaoszczędzone pieniądze można przeznaczyć sensownie na sensowną nowoczesną infrastrukturę kolejową. Poleć Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 20:00 Takie porty lotnicze buduje się już dziś w Azji (Bombaj, Indie) ! A u nas w Polsce w centralnej Europie kiedy??? Navi Mumbai International Aipor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brak słów Re: Quo vadis Polonia??? IP: *.046.c79.petrotel.pl 13.11.11, 20:07 u nas to ku...wa nic się nie opłaca tylko zamykać wszystko a ludzie niech na piechotę zapier...ją jak za króla ćwieczka tylko mnożyć prezesów spółek i razdawać im publiczną kasę, nóż w kieszeni się otwiera jak widzi czy słyszy się tych kretynów - POLSKA SKANSENEM ŚWIATA JUŻ NIE EUROPY!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 20:43 To wszystko o czym pisałem dotychczas nie było od tak sobie znikąd bo doskonale zdawałem i zdaję sobie sprawę z tego że nie leżymy w pierwszym lepszym regionie tylko regionie pod wieloma uwarunkowaniami nie tylko geograficznymi naprawdę wyjątkowym. Inaczej nie pisałbym tego wszystkiego. te wszystkie centra logistyczne w centralnej części kraju nie są niczym zaskokakującym lecz naturalną koleją rzeczy. Co więcej nie są one wyjątkowe tylko w skali kraju ale co bardzo istotne w skali Europy! I nikt przy zdrowych zmysłach znający trochę temat tego nie zakwestionuje. Ale sama wyjątkowość położenia jeszcze niczego za nas nie załatwi trzeba chcieć coś zmieniać i inicjować w kierunku wykorzystania potencjału tego miejsca mogącego czerpać ze swoich możliwości na miarę jego wyjątkowości. Dlatego też zaproponowałem CAN jako organizm spełniający takie funkcje. Żadne niezbyt duże rozdrobnione miasta takie jakie mamy obecnie w Polsce nie się i nie będą w stanie przyciągnąć i konkurować z tak prężnymi ośrodkami europejskimi jak Berlin, Moskwa które są przecież blisko Polski, niewspominając o Londynie czy Paryżu. Są jednak stare pene nawyki mentalne że to wszystko nie ma prawa się udać bo... tu jest Polska i tylko dlatego. to tak naprawdę stanowi największą barierą psychologiczną. Polacy ciągle traktowani jak pięte koło u wozu przez swoich zaborców później przez demopludy PRL-u stracili wiarę w możliwości swojego kraju. Często wierę nawet w tak dość prozaiczne kwestie jak poprawę infrastruktury kraju. Ale jesteśmy teraz w takim czy innym ale jednak własnym kraju i możemy o sobie decydować, ale niestety nabyty pesymizm albo co gorsza prywata często bierze górę. Jednak nie mamy większego wyboru choćby jako członek UE by tkwić w tej groteskowej rzeczywistości zostająć oudsaiderem Europy tylko musimy przystosowywać się do ciągle zmieniających się realiów nie tylko już w samej Europie, ale i na całym świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 21:14 Masz dużo racji, ale wybacz taka aglomeracja będzie tworzyć się nie w tym miejscu co podajesz. Ona będzie powstawała na linii Warszawa - Łódź i tu jest ona już tworzona. Nie zmienisz tego chociażbyś niewadomo ile wątków założył. fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2588282,2,11,Via-Baltica-przez-Plock.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2653381,2,8,Rys-31-Str172-Projekt-Koncepcji-Przestrz-Zagosp-Kraju.html Trzeba się z tym pogodzić, a szczerze mówiąc nie jest to złe dla Płocka. Takie są realia. My uporządkujmy swoje kształtowanie i znajdźmy rolę w mniejszej skali na powiazaniach funkcjonalnych pomiędzy Warszawą z Łodzią, a Bydgoszczą z Toruniem oraz na powiazaniach funkcjonalnych pomiędzy krajami nadbałtyckimi UE, a zachodnią i południową Europą. Płock może być bardziej atrakcyjnym miastem niż tamte /ma wspaniałe położenie i inne uwarunkowania/: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,10,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,3,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 21:40 Taka aglomeracja nie ma nawet żadnych warunków środkowiskowych, wystarczy wspomnieć tu choćby Bolimowski Park Krajobrazowy i wiele innych kompleksów leśnych. Twór wydłużony na ok. 120 km nijak przypominający miasto (dłuższy od Tokio) ciągnący się od Wisły do nikąd... Nawet trudno z czymś takim polemizować bo to byłby prawdziwy wybryk natury i niewypał w jednym. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 22:05 pl.wikipedia.org/wiki/Aglomeracja No cóż decyzje podjęto. A2 odgięto pod Łódź, a przechodzić będzie dalej koło HUB-a, tak samo jak kolej Dużych Prędkości i CMK. To są podstawowe czynniki, które będą wpływać na urbanizację i na tworzenie spójnej aglomeracji - bipolu z dominacją Warszawy. Trzeba to zaakceptować i szukać dla Płocka innej szansy niż CAN w skali, którą ty "citymen" zaproponowałeś. W takim mieście o wiele lepiej można funkcjonować niż w gigantycznej metropolii; fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637711,2,10,Via-Baltica-przez-Plock--Warszawa--Bydgoszcz.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,3,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 13.11.11, 22:22 Nieznam przyadku w świecie gdzie 2 ośrodki oddalone od siebie o 120 km mogły być ze sobą dobrze spójne, nawet lużna zabudowa w GOP powoduje że miasta mają problemy wewnątrzkomunikacyjne. 120 km kiszka to do prawdy nowum. Wg tej teorii równie dobrze mogłyby rozwijać się metropoli wzdłuż autostrad i kolei na całych ich długościach. Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Quo vadis Polonia??? 14.11.11, 06:53 Musisz umieć odróznić termin aglomeracja od terminu metropolia. Pomiędzy metropolią warszawską i metropolią łodzką powstaje infrastruktura transportowa spinająca te dwie metropolie /metropolie w polskiej skali/ i łącząca je z resztą kraju i Europy. Powstaje aglomeracja warszawsko-łódzka i to jest już widoczne, a będzie zauważalne jeszcze bardziej: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2653381,2,8,Rys-31-Str172-Projekt-Koncepcji-Przestrz-Zagosp-Kraju.html W Twoich koncepcjach ten element jest niezauważony, a to stwarza, że oderwała się ona od realiów. Nie uda się zmienić ukształtowania przestrzennego Kraju w takiej skali jak zaproponowałeś. Płock i płocka aglomeracja /może to być CAN /CVA/ mogą być ukształtowane bardziej ciekawie i atrakcyjnie niż tamten bipol i tamta aglomeracja. Bardziej kameralnie !!! fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2903806,2,3,PLOCK--Docelowe-uksztaltowanie-Miasta.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Quo vadis Polonia??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 07:30 Wpływ Grabarczyka. Parł na rozwój Łodzi i zrobił wiele faktów co detrminuje już ten dalszy rozwój. Płock do Mszczonowa i do Modlina ma jednakową odległość, podobnie jak do Warszawy, Łodzi i Torunia. I jest super. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 14.11.11, 07:54 Z perspektywy Europy to wszystkie polskie miasta to Włoszczowy, a włókienniczego trupa nie da się wskrzesić czy przekształcić w prężny ośrodek, niewspominając o wątpliwych walorach w sensie zamieszkania w tym mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 14.11.11, 07:48 Taka aglomeracja warszawsko-łódzka już istnieje jak jeszcze większa krakowsko-śląska, bydgosko-toruńska i wiele innych, są to luźne byty o niezagospodarowanej tkance niestanowiącej jednorodnego monolitu i nigdy w większości przypadków nie będą go stanowić ze względu na odległość. Aglomeracja to pojęcie bardzo pojemne, a każdy z przypadków jest inny i oczywiście że CAN to jednorodna metropolia, która w fazie powstawania może nazywać się prędzej aglomeracją (stąd nazwa). Z perspektywy Chin gdzie występują ogromne odległości równie dobrze cała Polska może wyglądać jak jedna aglomeracja. Z punktu widzenia inwestora, który chce mieć wiele czynników w jednym miejscu (logistyka) takie rozwleczone byty nie stanowią większej atrakcji i dlatego najprężniejszymi ośrodkami gospodarczymi są jednoradne organizmy takie jak Londyn, Paryż, Berlin czy Stambuł, a nie rozproszone miasta beneluksu czy Zagłębie Ruhry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadwiślak Re: Quo vadis Polonia??? IP: *.158.c81.petrotel.pl 14.11.11, 07:55 Nie ma co marzyć, że tu gdzie teraż jest ściernisko wybudujemy San Francisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Quo vadis Polonia??? IP: *.opera-mini.net 14.11.11, 08:29 city ma rację Łódź pozbawiona jest dużej rzeki a szybki transport kolejowy będzie nie tylko na linii łódź-warszawa ale łódź-poznań, łódź-wrocław, gdańsk-płock-katowice/kraków i to wzdłuż Wisły! cały ruch się rozłoży a łódź bez dużej drogi wodnej będzie tylko kolejową stacją przesiadkową albo nawet tylko tranzytową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Quo vadis Polonia??? IP: *.opera-mini.net 14.11.11, 08:33 no a połączenia drogą wodną z portami też żadnego, geografii jednak nie da się przeskoczyć Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 14.11.11, 08:45 Poza tym przy tak małych rozmiarach naszego kraju skąd bierze się przekonanie że konsolidacja (cokolwiek miałoby to oznaczać) warszawy i łodzi będzie następować skoro 40 min za łodzią będą znacznie atrakcyjniejsze ośrodki takie jak wrocław czy poznań! a bardziej prawdopodobne będzie to że to zdegradowana przemysłowo łódź będzie jeszcze szybciej wyprowadzać swoich mieszkańców do wrocławia, poznania i warszawy a nie odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Quo vadis Polonia??? 14.11.11, 09:02 Plany UE wyraźnie wskazują na transport kolejowy i wodny jako najistotniejszy, dlatego nie widzę większych szans na rozwój transportu Nerem. Ostatnio zauważa się również tendencję przywracania się "twarzą" miast do rzek w całym kraju. Szlak nadwiślański jest zdecydowanie bardziej sensowny i atrakcyjniejszy tym bardziej że zostanie wsparty szybką koleją od warszawy przez płock włocławek toruń z bydgoszczą i trójmiastem do bałtyku niż ze zdegradowaną przemysłowo łodzią nie mającą właściwie nic do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
atak_spawacza1 Re: no i jasia powaliło!!! 13.11.11, 21:42 a nie mówiłem że z chłopem jest coś nie tak, jasi a dlaczego nie od Suwałk po Wałbrzych, a co!!! hahaha jasiu jasiu.... Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 14.11.11, 11:19 Także i w tym wątku pokutuje myślenie "na dziś" a nie perspektywiczne. Otóż nikt nie bierze pod uwagę że KDP w Polsce tak czy inaczej będzie się stale rozwijać i po przedłużeniu jej np z Torunia przez Bydgosz odcinek staje się kluczowym bo wówczas łączy nie tylko płn z płd ale również zach ze wsch biegnąc przez tereny o większej liczbie ludności niż trasa przez łódź. Należ też do tego dodać trójmiasto któremu znacznie bliżej jest koleją po drodze przez Toruń (z ew przesiadką) do krajów UE niż przez Mszczonów. Do tego należ dndać połączenie Bydgoszczy ze Szczecinem i jak na dłoni mamy pokrywającą się siatkę kolei i szlaków wodnych łączących centrum z miastami portowymi a także i energetycznymi (rurociąg Płock-Gdańsk i Płock do Niemiec z prawdopodobnym odgałęzieniem do przyszłego naftoportu w Świnoujściu). Jeśli chodzi o szlaki wodne są to: wisła do Gdańska i wisła k. bydgoski noteć warta i odra do Szczecina i Świnoujścia. To geografia (w tym przyp. rzeki) determinują korytarze komunik. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 14.11.11, 11:25 Natomiast górny śląsk również w przyszłości nie będzie podróżować do UE przez mszczonów tylko przez połączenie katowice-wrocław Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 14.11.11, 11:36 Odnośnie północnej trasy KDP na osi wschód-zachód to chodzi o połączenie toruń-bydgoszcz-poznań i mamy magistralę znacznie ważniejszą niż przez łódź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fakty Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! IP: *.opera-mini.net 14.11.11, 13:17 A po połączeniu (nieuchronnym z resztą) Poznania z Berlinem, Warszawa automatxcznie staje się ostatnim wschodnim ogniwem Unii z jeszcze większym wyeksponowaniem peryferyjności nawet na tle kraju. W Szczecinie czy Wrocławiu już mają lepsze połączenia z Berlinem i ani im się śni ukierunkowywanie się na wschód, wszyscy po zachodniej stronie kraju zgodnie podkreślają wielką chęć wiązania się gospodarczego z Berlinem co nikogo nie dziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 16:58 Tu jest schemat kolei dużych prędkości potwierdzający to o czym pisałem A oto potwierdzenie a także link do całej strony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrochemik Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 18:28 Oj tego Neru bym nie leceważył. Może to byc ważne okno na wschód. Podobnie w Pana rozumowaniu brakuje mi poważnego podejścia do rzeki Brzeżnicy i Rosicy. Niewielkim nakładem mozna by uczynic z nich bardzo wygodny i tani szlak ekspedycyjny produktów rafineryjnych i petrochemicznych. Poprzez słusznie wskazane przez Pana połączenia wodne z Gdańskiem i Szczecinem byłoby to chyba najtańsze i nie absorbujące płockiego, miejskiego układu komunikacyjnego rozwiazanie ekspedycji do i z Zakładu Głównego PKN Orlen w Płocku. Te rzeki juz sa na miejscu wystarczy trochę je poszerzyć i pogłębić. Płyna przez pola nie bedzie zatem zadnych kolizji z istniejacą infrastukturą. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 18:38 A gdyby nie było w Płocku PKN Orlen - największej polskiej spółki a tu nagle ktoś sruuuu proponuje ją tu postawić, to tak na oko znając Twoją ostrożność i zapobiegliwość - ile na dzień dobry potrzebował byś instytutów by ją tu zlokalizować 15, 30 czy 40??? (zakładam naiwnie że nie powiedziałbyś że stawianie rafinerii w Polsce czy w Płocku to bełkot) :O) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smyk Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.class96.petrotel.pl 14.11.11, 18:45 a z 150 hahahahaha 10/10! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 18:47 ej, nie podpowiadaj, ja neoplusa pytam, to dla niego zadanie z gwiazdką :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrochemik Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 18:59 Tobie nie potrzeba zadnego instytutu żeby estymować takie wielkie ogólnoswiatowe przedsiewziecie jak CAN to po chu..a miecia instytut dla jakiejs rafinerii. Sruuu i się postawi. Jak bedzie trzeba to nawet nie jedną. O ile zmieści sie to oczywiscie w twoich estymacjach. Zadałes extra głupie pytanie przekorniku jeden -:). Zamiast sie wygłupiac i czas tracic na krotochwile rysuj dalej. Pamietaj przy tym jak pojemny jest kosmos i jakie mozliwosci rozwojowe niesie jego eksploracja. Nie dajmy żeby CAN a nawet CVA nie uwzgledniał tego obszaru. Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 19:20 no i z Twoich oszacowań nie powstał ani 1 instytut???????? nie wierzę, podpuszczasz mnie :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 19:27 A teraz powiedz mi tak szczerze ile osób wedle Twoi estymacji potrzebnych było by ludzi do wkręcenia żarówki??? (oczywiście nie licząć zarządu i rady nadzorczej, które powołałbyś do obligatoryjnie) :O) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrochemik Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 19:47 Szczerze? No dobra... W/g moje wiedzy popartej kilkuletnimi badaniami empirycznymi wkręcanie żarówki nie jest czynnością nadmiernie trudnaą Ja np. potrafię zrobić to sam przy uzyciu jedynie stołka albo lepiej drabki składanej aluminiowej co to moja żona uzywa do wieszania firanek. Estymując tą czynność z twoim udziałem oczywiscie w sposób hipotetyczny bo nie poparty badaniami empirycznymi osmielam się wysnuć śmiały lecz obarczony pewna dozą niepewnosci wniosek, że żarówka mogłaby sie wkrecic sama pobudzona wyłącznie bodżcami wolicjonalnymi z twojej strony. Nie od rzeczy by b yło gdybyś przeprowadził taki eksperyment samodzielnie Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 20:24 zalewasz, taki mały zarządzić byś powołał.... :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
citymen Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 20:37 No, ale na pewno nikomu nie wmówisz, że nie przeprowadziłbyś conajmniej dwóch symulacji komputorowych, pierwszą z udziałem stołka, a drugą z drabiną, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehu Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.opera-mini.net 14.11.11, 20:40 :DDD CITY MISTRZ! Odpowiedz Link Zgłoś
yxyx Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 20:59 trochę było by inaczej, neoplus drabine by zgubił, stołek rozpieprzył a żarówke by potłukł, a jeśli byłby w stanie wskazującym (co jest wysoce prawdpodobne) to sąsiadom baniakiem ściane by rozdupczył w drodze powrotnej stołek-podłoga i ch... żyrandol by strzelił, a światła dalej by nie było :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wander Re: Potwierdzenie moich słów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.11, 20:55 [b]Komputorowych [b] z pewnoscią nie, bo nie znam nawet takiego urzadzenia. Komputerowych też nie, bo czynność wkrecania żarówki uwazam za tak prymitywnie prosta, że takie symulacje sa po prostu strata czasu i pieniedzy co w miare czytelnie ci przedstawilem. Ciebie też nie podejrzewałem o kłopoty z wkręcaniem zarówki, ale widać pozory mylą. Widziałem kiedys na filmie jak w Stanach nauczyli tej czynnosci małpę. Teraz po uczonej dyskusji z toba widze, że był to tylko taki trick i pewnie za tę małpę przebrali jakiegos uczonego.Za to geny nie poskapiły tobie umiejetności błyskotliwych ripost oraz talentu do niezwykle dowcipnych wypowiedzi. W toiwarzystwie musisz byś poszukiwaną duszą towarzystwa co to i elokwentnie zagada, i kawałami sypie jak z rekawa. Odpowiedz Link Zgłoś
yxyx Re: Potwierdzenie moich słów 14.11.11, 21:03 menel nie gadaj po pijaku to byś pewnie polazł do ZOO tą małpę zapytać jak sie wkręca :d Odpowiedz Link Zgłoś
atak_spawacza1 Re: A gdzie nasza pociecha jasiu? :) 15.11.11, 09:14 Czyżby utknął koparką przy kotłowni w Skierniewicach na budowie Łodzioskierniewicopruszkowowarszawy Metropolitan City Poland Mazovian Jego Mać? :d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiubudowa Re: A gdzie nasza pociecha jasiu? :) IP: *.opera-mini.net 15.11.11, 09:27 cholera go wie, może zaczyna od poprawy imidżu nowego pomysłu i wyburza kominy i rudery w centrum łodzi, a potem zacznie myć dworzec zachodni w warszawie jak z ruskimi negocjacje skończy :> Odpowiedz Link Zgłoś
jw.jw Re: Kolej Dużych Prędkości (KDP) przez Płock! 15.11.11, 21:25 Wątek się rozmył, więc przypominam o co chodzi - o Kolej Dużych Prędkości przez Płock. Mamy propozycje uzupełniające i bardzie szczegółowe od tych zaprezentowanych przez PKP - Polskie Linie Kolejowe: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2936473,2,2,Kolej-Duzych-Predkosci-wg-PKP-Polskie-Linie-Kolejowe.html fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2637722,2,9,Koncepcja-docelowego-uksztaltowania-Plocka-i-zewnetrznych-polaczen.html Takie rozwiązania powinniśmy wprowadzać w plany zagospodarowań przestrzennych. Odpowiedz Link Zgłoś