5marcus 03.05.12, 19:37 Niestety jest smutna prawda nowi własciciele to nie Elita Rzeczypospolitej i nic juz nie wróci do dawnej swietności. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 22:28 do "5marcusa" A co rodzinie Olewników brakuje? Języków nie znają, nie pomagają biednym, dzieł sztuki nie gromadzą, nie grają na fortepianie, do teatru nie chodzą? Brakuje im syna, to fakt. Przepraszam. Rzuć choć ze dwa nazwiska elity Rzeczpospolitej z Płocka i okolic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.216.c65.petrotel.pl 04.05.12, 00:00 na trzeźwo to pisałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi 04.05.12, 06:29 Do Osieckiego www.sejm-wielki.pl/ Prosze o dokładne zapoznanie się z tymi pracami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 06:57 do "5marcus" Zapoznałem się. Olewników nie znalazłem. Znalazłem Osieckich. Moje pytanie jest nadal aktualne. Zadam dodatkowe: O Elity, której Rzeczypospolitej ci chodzi? Mnie chodzi o obecnej. Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi 04.05.12, 11:39 Szanowny Panie Osiecki zadałem sobie trudu i podałem Panu wszystkie istotne sprawy zwiazane z tematem .Konkretnie chodzi o potomków Sejmu Czteroletniego obecnie żyjacych z terenu i okolic Płocka .Nie będę wymieniał nazwisk,proszę jednak o kontakt z oddzialem terenowym Zwiazku Szlachty Polskiej lub bezposrednio z Dr. Minakowskim i na pewno otrzyma Pan obszerne informacje w tej sprawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 14:26 do "5marcusa" Dziękuję za odpowiedź Doceniam Pański wysiłek. Wrócę jednak do pierwszego Pańskiego wpisu, aby wyjaśnić pewne nieporozumienie. Napisał Pan: Niestety jest smutna prawda nowi własciciele to nie Elita Rzeczypospolitej i nic juz nie wróci do dawnej swietności. Z tego wpisu wynika, ja to tak oczytałem, że państwo Olewnikowie, jako nowi właściciele nie są Elitą Rzeczypospolitej. Nie mnie orzekać czy nie są. Gotów jestem polemizować i w tej ocenie przedstawić argumenty raczej, że są. Stąd moje zainteresowanie uzasadnieniem Pańskiej kategorycznej oceny tej rodziny. Taka Pańska ocena, w połączeniu ze stwierdzeniem, że nic juz nie wróci do dawnej swietności sugeruje, iż znaleźli się na niewłaściwym dla nich miejscu i ich "winę" za te nieodwracalne zmiany. Ma Pan prawo do własnych ocen, ale nie odmówi mi Pan chyba prawa do stawiania pytań. Mam nadzieję, że po tych moich wyjaśnieniach, zrozumie Pan moje wątpliwości co do celowości przesłania mi linku i odsyłania do pana Minakowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi 04.05.12, 15:03 Ja też dziękuję i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pana Bogusława Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 00:22 Osieckiego.To,że znalazł Pan swoje nazwisko w spisie potomków Sejmu Wielkiego o niczym nie świadczy.O elitach nie mówmy.Prawdziwe elity zostały wymordowane przez dwóch naszych odwiecznych wrogów.Elita leży w Katyniu,na Syberii,Kazachstanie i niemieckich obozach koncentracyjnych.Po wojnie mordowano elitę w ubeckich katowniach.Ci co pozostali to tylko niewielka cząstka prawdziwej elity.Dziś jak powiada profesor Pawełczyńska mamy lumpen elity.Co widać w okienkach przekaziorów i innych usłużnych mendiów.O obecnych elitach więc nie mówmy.Nie ma o czym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 06:56 Z tym moim nazwiskiem to był żart, choć .... To tak, jak pytają mnie o pokrewieństwo z Agnieszka Osiecką. Nie znalazłem, ale nie wykluczam - odpowiadam. Pozwolę sobie powtórzyć ten wiersz. Znakomicie oddaje to co Pan(i) ujmuje Lumpenelity Polskie elity legły w Katyniu, W błocie Auschwitz, na Rakowieckiej, To ludobójstwo zbrodniarz uczynił, Ideologii służąc zdradzieckiej. W powstałą pustkę wlało się falą Chamstwo krzykliwe, butne i podłe, Choć naśladuje tamtych zwyczaje, Stworzyło tylko elit parodię. Elity bowiem nie czyni szata, Ona się rodzi z bogactwa ducha I kształt przyjmuje, kiedy się splata W służeniu prawdzie honor i duma. Stanisław Błaszków, Wrocław Do "przekaziorów" dodam fora społecznościowe internetowe. Choć, miło jest spotkać taki głos jak Pana(i). O współczesnych elitach należy mówić. Współczesnych, tych, które pamiętamy, które przed chwilą odeszły. W Płocku, to niewątpliwie druh Wacław Milke wraz z małżonką. O żyjących, a są tacy, lepiej nie. Bo, natychmiast, zostaną "zagryzieni". Bo, tego nie pragną, jak na elitę przystało. O lumpenelitach, też lepiej nie mowić, bo nas "zagryzą". Dziękuję za merytoryczną wypowiedź. Z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.30.8.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.05.12, 08:12 Na siłę szuka pan potomków wśród alkoholików, a to Broniewski, teraz Osiecka... Czy na Powąskach jest alejka zasłużonych pijusów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeto Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.248.c85.petrotel.pl 07.05.12, 11:41 pisze się Powąski czy Powązki.Nieżle się nadoiłeś.Nieżle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyczny franek Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 20:37 A może było nieco inaczej? " Elita leży w Katyniu, na Syberii, Kazachstanie i niemieckich obozach koncentracyjnych. Po wojnie mordowano elitę w ubeckich katowniach." ? A nie było tak, że nasza Elita wcześniej wywędrowała do Francji ( jak zwykle), a reszta przez Zaleszczyki? Zostawiając Naród na pastwę wroga. Nie rozwijam bo nie chce mi się pisać o tej niebywałej zdradzie, którą ciągle staramy się przerobić na sukces połączony z zachowaniem honoru. Ps.: tak to sobie skrobnąłem w odpowiedzi na protesty co do losów nauki Historii ( naturalnie prawdziwej i niezakłamanej!). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do historycznego Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.248.c85.petrotel.pl 06.05.12, 21:48 Franciszka.A może było to tak,że nasi obywatele popierali wejście komunistów do Polski i nie walczyli gdy 17 września 1939 roku zadawano nam cios w plecy?.Może tak niedouczony historyczny/?/ propagandzista Franciszek poczyta sobie o Komunistycznej Partii Zachodniej Ukrainy i jej wpływach w Polsce.Ciekawe będą życiorysy niektórych jej działaczy/poczytaj je historyku dokładnie/.Ciekawe są zwłaszcza niektóre nazwiska i ich działania.Powiadasz,że nie chce ci się pisać o tej niebywałej zdradzie.Czyjej zdradzie histryku.zapomniałeś,że mieliśmy podpisane traktaty pokojowe z Rosją sowiecką i Niemcami.To nie pisz jak nie wiesz co pisać.Kto więc zdradził?.Ciekawe dlaczego tak dotknął ciebie historyku Katyń,Syberia,Kazachstan,niemieckie obozy koncentracyjne i ubeckie więzienia.Ciekawe dlaczego?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyczny franek Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 22:55 Mnie nie dotyka Katyń ani Syberia, Kazachstan czy niemieckie obozy koncentracyjne i ubeckie wiezienia. Mnie dotyka przerabianie ucieczki naszej ówczesnej Elity z Kraju na "planową ewakuację" i tutaj sobie doczytaj bo jest gdzie choć trzeba pochodzić. Mnie irytuje, że muszę odpisywać na posty nieoczytanego cymbała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do franusia Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.248.c85.petrotel.pl 07.05.12, 11:39 każdy sądzi po sobie cumbałku.Krótko chodziło się do szkół i to widać.Poczytaj sobie co o redystrybucji dóbr pisze romanj.A co ciebie dotyka niedouczony.Miliony zamordowane w imię opentańczych totalitaryzmów ciebie nie ruszają.No to się nie ruszaj i czekaj na mordercę.Jeśli ciebiwe cymbale irytuje,że musisz odpisywać to nie odpisuj histeryku prl-owski po WUMLu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyczny franek Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.12, 18:34 Jesteś prosty jak szpadel, Tępy jak biednego chłopa pług. Nie rozumiesz nawet tego co napisałeś. Jak się twoje posty czyta, zaczynają człowiekowi nie zgadzać się drobne w kieszeni. Ps. I nie denerwuj się tak, bo żyłka ci pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do histerycznego Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.248.c85.petrotel.pl 07.05.12, 20:37 franusia.Proszę nie pij więcej wumlowcu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie z elity! Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.plock.mm.pl 04.05.12, 13:40 Cyt.:Tom I serii Elita Rzeczypospolitej przedstawia rodziny stanowiące elitę polityczną północnej części dawnego Województwa (Księstwa) Mazowieckiego, czyli ziem: ciechanowskiej, łomżyńskiej, nurskiej, różańskiej, wiskiej, wyszogrodzkiej i zakroczymskiej. Pytanie: Gdzie jest ziemia płocka? Inne pytanie: Jakie są kryteria bycia w gronie "elity"? Pochodzenie, status majątkowy, naukowy? Jaki? Z wykazu widać, że status jest jakiś taki bardzo szeroki na ówczesna i dzisiejsze lata. Czy bycie potomkiem gwarantuje być "elitą"? Pojęcie "elita" ma dzisiaj mocne zabarwienie pejoratywne, a nawet śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 21:50 do "nie z elity!" Przepraszam, nie zauważyłem tego wpisu. Nie siedzę cały czas przed komputerem i od pewnego czasu nie podświetla mi się co czytałem a co nie. Bardzo ciekawa wypowiedź. Nie jestem historykiem i nie znam tego opracowania. Patrząc na nazwy ziem, to do naszej płockiej nie dojechali, a byli blisko. Może w innym tomie jest? Jeśli tam był elita to tu z pewnością też. A kto powołał TNP? Inne pytanie: Jakie są kryteria bycia w gronie "elity"? Pochodzenie, status majątkowy, naukowy? Jaki? Z wykazu widać, że status jest jakiś taki bardzo szeroki na ówczesna i dzisiejsze lata. W znakomitym wierszyku "Lumpenelity" podkreśliłem słowo "służeniu". Bo chyba nie majątek stanowi o elicie? Elita, rzeczownik liczby pojedyńczej, mówi o grupie. Elitę zaś tworzą jednostki. Elitę od innych grup społecznych odróżnia to coś, odróżnia duch ale duch aktywny dla dobra wspólnego. Choćby duch służby. Żeby służyć, trzeba dawać. Żeby dawać, trzeba mieć. Elita daje dobra i elita daje ducha. Jak widać majątki i inne dobra doczesne też mogą być wyróżnikiem elity. Pod warunkiem, że służą tez innym. Do elity niewątpliwie zaliczyłbym Chrystusa. Ducha miał w nadmiarze a i dobra rozdawał, w czym mu bardzo pomagał Ojciec. Ludzi (apostołów) pociagał za sobą i bez rozdawnictwa dóbr. Przykładem dla wszystkich jest już 2000 lat. Bo elita daje też przykład. W tej tonacji, a bardziej współcześnie, to takim wzorcem elity był Karol Wojtyła (Jan Pawel II). Ze świeckich, to miałem szczęście poznać Kazimierza Leskiego, o którym tu już wielokrotnie pisałem. Czy bycie potomkiem gwarantuje być "elitą"? Z pewnością, nie. Targowiczanie przestali być elitą. Pojęcie "elita" ma dzisiaj mocne zabarwienie pejoratywne, a nawet śmieszne. Ten wiersz "Lumpenelity" wiele tłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Osieckiego rzecznika komunistów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.12, 07:44 o co masz pretensje do Olewników ? Widzę wyraźnie, że popierasz prawo Bieruta: "Zabrać bogatym i rozdać za darmo biednym". Poza tym to nie ładnie, że G. Wybiórcza pisze o Olewnikach, wyraźnie chce im delikatnie przykopać. Te ruiny w Studzieńcu podobnie jak wiele takich miejsc w Polsce odradzają się właśnie z dobrobytu PRL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: rzecznika komunistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 08:23 do ???? Widzę, że bez kłamstewka i splunięcia dzień byłby stracony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: rzecznika komunistów IP: *.204.90.165.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 10:43 Wśród współczesnej elity intelektualnej Płocka próżno znależć kogoś z Radziwia. I bynajmniej nie jest to splunięcie na dzień dobry. Olewnikom chwała za to, że dworek nie podzielił losu innych tego typu budowli. Byli spadkobiercy powinni sobie odpowiedzieć na szereg pytań. Przede wszystkim, dlaczego o dworek nie walczyli, kiedy on był ruiną? Również powinni sobie zadać pytanie czy tylko oni coś stracili przez wojnę i komunizm? Czy miarą patriotyzmu i przynależności do elit dzisiaj jest na wszelkie sposoby wyrywanie kasy od obecnego rządu, czy też działalność, by wolna Polska rozwijała się ekonomicznie i kulturalnie? Bo głównym spracą całego zamieszania są Niemcy, a później Rosjanie, nie obecny rząd RP! Czy mamy w nieskończoność kasować rząd RP za grzechy innych krajów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuz z paskudów Re: rzecznika komunistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 11:03 Osieckich jak psów, z całym szacunkiem Bogusławie. Ty jako rodowita elita radziwska chyba raczej z jakichś chanów niż z polskiej szlachty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do poety Re: rzecznika komunistów IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 00:49 poeto to nie jest dworek.To jest pałac.To bardzo duża różnica.Czytaj ze zrozumieniem.Spadkobiercy nie walczą o pałac.Swoją drogą jeśliś łaskaw poeto to poczytaj życiorysy tej zasłużonej dla polski rodziny.W twojej wypowiedzi wyłazi komunistyczna mentalność.Obecny rząd/?/ jest spadkobiercą poprzednich rządów.Istnieje coś takiego jak ciągłość prawna.Widać,że kompletnie nie znasz najnowszej historii.Kompletnie.Poczytaj jak nie ma kto ci o tych czasach opowiedzieć.Chcesz to podam kilka tytułów.Może pojmiesz dlaczego rodzina Skarżyńskich nie walczyła o pałac/nie dworek/.Chyba jednak nie przeczytałeś dokładnie artykułu redaktora Huberta Wożniaka.Czyżby ten krótki tekst był dla Ciebie za długi by pojąć jego treść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do do Osieckiego Re: rzecznika komunistów IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 00:34 szkoda tylko,że te ruiny nie odradzają się w pierwotnym kształcie.Odbudowywane oficyny nijak mają się do tych pierwotnych. Pałac także wyglądał inaczej.O szczegółach nie ma co mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: rzecznika komunistów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 07:04 Znam ten obiekt. Zgadzam się co do oficyn i nie tylko. To jest problem. Po obydwu stronach. Właściciela i konserwatora. U mnie w Radziwiu stała najstarsza, udokumentowana kapliczka w Płocku. Społecznie, w dobrej wierze, została wyremontowana. Zamiast cegieł, beton. Kształty też się zmieniły. Straciłem najstarszą kapliczkę. Kapliczka straciła ducha. To jest niestety powszechne. Jakie elity, takie konserwcje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wtopa Re: rzecznika komunistów IP: *.xdsl.centertel.pl 05.05.12, 23:12 Cyt: "W 1980 roku pałac trafił po raz pierwszy w prywatne ręce (dziś jest własnością rodziny Olewników, dzięki nim zabytek odzyskuje dawną świetność)". Niestety Pan Redaktor mija się z prawdą, bo pałac nie odzyskuje dawnej świetności, tylko nowy kształt. Pan Redaktor zamieścił archiwalne fotografie m.in. oficyny pałacowej, jednak sam nie zrobił z nich pożytku. Nie zwrócił uwagi że powstające obecnie oficyny otrzymują zupełnie inny kształt, podobnie jak dach pałacu, taras od strony ogrodu. Niestety wychodzi na jaw, że konserwator nie przyłożył się do tej sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdzie więc Re: rzecznika komunistów IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 23:48 służby konserwatorskie i dlaczego taka odbudowa.Dlaczego powstaje obiekt niepodobny do dawnego pałacu?.Gdzie są granice dowolności w odbudowie obiektu zabytkowego wpisanego do rejestru azbytków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie z elity Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.plock.mm.pl 04.05.12, 13:51 Znam człowieka, filozofa, myśliciela, umiejącego władać kilkoma językami biegle w mowie i piśmie, zakochanego w języku polskim, erudyta, jednym słowem uczonego. Tenże gość dzisiaj chodzi w obdartym łachu, brudny i śmierdzi od niego brudem i uryną - biedak, prawie menel z trybu życia bo i alkoholik. Swego czasu był nauczycielem w liceum. Samotny jak palec. Czy on należy do elity? A ma bardzo "szlacheckie " nazwisko nie ma jednak pałacu ani parku. Kimże jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 14:56 Co ma piernik do wiatraka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 15:19 do "nie z elity" i nie tylko Podobną historię opowiedziała mi kiedyś moja babcia. Kiedyś już cytowałem ten wiersz: Lumpenelity Polskie elity legły w Katyniu, W błocie Auschwitz, na Rakowieckiej, To ludobójstwo zbrodniarz uczynił, Ideologii służąc zdradzieckiej. W powstałą pustkę wlało się falą Chamstwo krzykliwe, butne i podłe, Choć naśladuje tamtych zwyczaje, Stworzyło tylko elit parodię. Elity bowiem nie czyni szata, Ona się rodzi z bogactwa ducha I kształt przyjmuje, kiedy się splata W służeniu prawdzie honor i duma. Stanisław Błaszków, Wrocław (podkreślenia moje OB) Należałoby zapytać o to jego uczniów. Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi 04.05.12, 19:40 Panie Boguslawie tym to akcentem zakończył Pan beznadziejną dyskusję.Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 21:56 do "5marcusa" Czego Pan mi gratuluje? To Pan zaczął wątek. Ja zaś wątpliwość do tego wyraziłem. Pan nie uzasadnił swojego zdania i nastąpił koniec. Dyskusji tu z Panem żadnej nie było. Beznadziejna, jeśli tak mogę się wyrazić, była Pańska wejściowa wypowiedź. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi 05.05.12, 07:43 Pan opiera swoje wypowiedzi posługując się cytatami z różnych żródeł i rzeczywiście nic Pan tu nowego nie wniósł.Proszę równiez o zapoznanie się z pojęciem słowa dyskusja ,przecież dyskusja to wymiana myśli przez pytania i odpowiedzi.Skoro moja wypowiedż byla benadziejna to dlaczego tyle pojawiło się wpisów. I kończąc ,jesli Pan sądzi,że obrazi nie lub sprowokuje do ostrej polemiki to jest Pan w błędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 08:14 do "5marcusa" Pan opiera swoje wypowiedzi posługując się cytatami z różnych żródeł i rzeczywiście nic Pan tu nowego nie wniósł. Z tym bywa różnie. Staram się. Do jednych trafia to, do innych tamto a do niektórych nic. Te uzasadnienia, kogo uważać za elitę, są moje. Wiersz nie. Proszę równiez o zapoznanie się z pojęciem słowa dyskusja ,przecież dyskusja to wymiana myśli przez pytania i odpowiedzi. Używając argumentów. Zadałem Panu pytania, wielokrotnie, na temat Pańskiego wpisu. Odpowiedzi żadnej nie otrzymałem. Same uniki. A ile się Pan już napisał pobocznie! Skoro moja wypowiedż byla benadziejna to dlaczego tyle pojawiło się wpisów. Czy w temacie poruszonym przez Pana? Z kimś Pan podyskutował, wymienił myśl? Trolli, jak "poeta" traktuje Pan poważnie? I kończąc ,jesli Pan sądzi,że obrazi nie lub sprowokuje do ostrej polemiki to jest Pan w błędzie. Doprawdy, proszę mi nie wmawiać tak podłych intencji. Szukam myśli, zwalczam kłamstwa i pomówienia. Na wymianę myśli z Panem już chyba liczyć nie mogę. Choć nie tracę nadziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 09:48 Gość portalu: Osiecki Bogusław napisał(a): > Szukam myśli, zwalczam kłamstwa i pomówienia. Jeszcze zabrakło czegoś takiego: Przy okazji sam kłamię, jak z nut i pomawiam wszystkich i wszystko, co stanie na mojej drodze. > Te uzasadnienia, kogo uważać za elitę, są moje Tu również brakuje: Elitą jestem ja i tylko ja, a cała reszta to zwykłe prostaki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 10:04 do "Marka" Marek ... a nazwisko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freud Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 11:31 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114883,10785781,Rozne_sa_odcienie_patologii__Czyli_protest_mieszkancow.html To chyba kompleksy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 14:00 Do niejakiego Osieckiego Osiecki Bogusław .......a rozum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.30.64.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 21:19 Proszę nie odebrać tego jako złośliwości. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę pana podrzucić do Zalesia. Leczą tam nałogi i dolegliwości ducha. W takim stanie jak ostatnio pan prezentuje na salonach lepiej żeby pana nie było. Nie ma sensu pierdzielić sobie życia, jak Broniewski. To nie dla pana idol. On też poślubił gorzalę, ale miał troszeczkę szczęścia, bo miał ludzi wokół siebie. Swoją drogą wiersz jak ulał pasuje do pana, głównie te niezakreślone zwrotki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 21:56 Fornale opanowali internet Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pięć Re: Spadkobiercy walczą o swój rodowy majątek. Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 22:17 Coś mi się wydaje, że "Rodzina" Olewników jest o wiele większa niż myślimy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RZEKOMO w WOLNEJ w Polsce trzeba Walczyć o ukradziony majątek ? IP: *.208.113.125.reverse.crucialx.net 05.05.12, 09:38 a inni miliony bezkarnie rozkradają nadal dzięki "mądrości" wyborców Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruina jan Re: w Polsce trzeba Walczyć o ukradziony majątek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 11:26 " Po przegranej kampanii wrześniowej pałac zajmują Niemcy, a po wojnie cały majątek zawłaszczają komunistyczne władze. Do pałacu Państwowy Fundusz Ziemi wprowadza lokatorów." - Tymi dwoma zdaniami załatwiliśmy ponad 40 lat życia Pałacu. Ponieważ "komunistyczne władze zawłaszczyły", to i się tam rozsiadły jak mniemam. Chętnie bym się dowiedział jak to z pałacem było po Wojnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do jana Re: w Polsce trzeba Walczyć o ukradziony majątek IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 11:53 było kiepsko.Bardzo kiepsko.Pamiętam jeszcze z końca lat siedemdziesiątych,że mieszkali tam na piętrze jacyś ludzie.Na parterze były rozebrane podłogi/pewnie na spalenie/.Powyrywano futryny drzwi i wszystko co służyło do spalenia.Wnęki gdzie stały piękne piece były "poprute" pewnie by znależć skarby bo po co mieli to robić.W jednym parterowym pomieszczeniu /w prawym trakcie od frontu/prawdopodobnie bibliotece były jeszcze szafy biblioteczne.Porządki jakie tam panowały świadczyły o tych co mieszkali.Powie jakiś mądrala,że to sprawiedliwość dziejowa.Przecież ten obiekt.Jeden z najpiękniejszych w środkowej Polsce mógł służyć innym.Przecież Skarżyńscy właściciele Studzieńca byli ludzmi światłymi.Dbali o swoich pracowników i sąsiadów jak mawiali o gospodarzach w sąsiednich wioskach.Żyli bardzo skromnie wbrew sądom komunistycznej propagandy.Żona ostatniego właściciela jako nauczycielka z zawodu uczyła w pałacu wiejskie dzieci i dbała o ich wykształcenie.Komu to wszystko przeszkadzało.To oni byli elitą.Dziś mamy zaprzeczenie elit.Rację więc mają potomkowie tego zasłużonego dla Polski rodu,że chcą sprawiedliwości.Dlaczego to złodzieje mają prawa a właściciel tego prawa ma dochodzić przed sądami.Na koniec rada dla redaktora Huberta Wożniaka.Drogi Panie redaktorze by pisać artykuł należy pytać znawców tematu.Są tacy drogi Panie.Nawet tacy co świetnie znają historię rodziny Skarżyńskich oraz obiekt i jego historię.Aby udowodnić,że mam rację podpowiem gdzie leży małe kłamstewko.Ostatni właściciel Studzieńca był bezdzietny.Nie mogą więc o Studzieniec upominać się jego spadkobiercy.Prawo do studzieńca mają inni członkowie rodziny i pewnie to oni występują z pozwem w stosunku do skarbu państwa.Jeśli się mylę to proszę sprostować.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 12:55 Poszukajmy tu: Autor: 5marcus 03.05.12, 19:37 Niestety jest smutna prawda nowi własciciele to nie Elita Rzeczypospolitej i nic juz nie wróci do dawnej swietności. Autor: Gość: ... IP: *.216.c65.petrotel.pl 04.05.12, 00:00 na trzeźwo to pisałeś ? Autor: Gość: do Osieckiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.12, 07:44 o co masz pretensje do Olewników ? Widzę wyraźnie, że popierasz prawo Bieruta: "Zabrać bogatym i rozdać za darmo biednym". Poza tym to nie ładnie, że G. Wybiórcza pisze o Olewnikach, wyraźnie chce im delikatnie przykopać. Te ruiny w Studzieńcu podobnie jak wiele takich miejsc w Polsce odradzają się właśnie z dobrobytu PRL Autor: Gość: poeta IP: *.204.90.165.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 10:43 Wśród współczesnej elity intelektualnej Płocka próżno znależć kogoś z Radziwia. I bynajmniej nie jest to splunięcie na dzień dobry. Olewnikom chwała za to, że dworek nie podzielił losu innych tego typu budowli. Byli spadkobiercy powinni sobie odpowiedzieć na szereg pytań. Przede wszystkim, dlaczego o dworek nie walczyli, kiedy on był ruiną? Również powinni sobie zadać pytanie czy tylko oni coś stracili przez wojnę i komunizm? Czy miarą patriotyzmu i przynależności do elit dzisiaj jest na wszelkie sposoby wyrywanie kasy od obecnego rządu, czy też działalność, by wolna Polska rozwijała się ekonomicznie i kulturalnie? Bo głównym spracą całego zamieszania są Niemcy, a później Rosjanie, nie obecny rząd RP! Czy mamy w nieskończoność kasować rząd RP za grzechy innych krajów? Autor: Gość: fuz z paskudów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 11:03 Osieckich jak psów, z całym szacunkiem Bogusławie. Ty jako rodowita elita radziwska chyba raczej z jakichś chanów niż z polskiej szlachty. Autor: Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 14:56 Co ma piernik do wiatraka Autor: Gość: Marek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 09:48 Gość portalu: Osiecki Bogusław napisał(a): > Szukam myśli, zwalczam kłamstwa i pomówienia. Jeszcze zabrakło czegoś takiego: Przy okazji sam kłamię, jak z nut i pomawiam wszystkich i wszystko, co stanie na mojej drodze. > Te uzasadnienia, kogo uważać za elitę, są moje Tu również brakuje: Elitą jestem ja i tylko ja, a cała reszta to zwykłe prostaki. Autor: Gość: poeta IP: *.30.64.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 04.05.12, 21:19 Proszę nie odebrać tego jako złośliwości. Jeżeli będzie taka potrzeba mogę pana podrzucić do Zalesia. Leczą tam nałogi i dolegliwości ducha. W takim stanie jak ostatnio pan prezentuje na salonach lepiej żeby pana nie było. Nie ma sensu pierdzielić sobie życia, jak Broniewski. To nie dla pana idol. On też poślubił gorzalę, ale miał troszeczkę szczęścia, bo miał ludzi wokół siebie. Swoją drogą wiersz jak ulał pasuje do pana, głównie te niezakreślone zwrotki Autor: Gość: Gość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 21:56 Fornale opanowali internet Autor: Gość: pięć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 22:17 Coś mi się wydaje, że "Rodzina" Olewników jest o wiele większa niż myślimy... Autor: Gość: ruina jan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 11:26 " Po przegranej kampanii wrześniowej pałac zajmują Niemcy, a po wojnie cały majątek zawłaszczają komunistyczne władze. Do pałacu Państwowy Fundusz Ziemi wprowadza lokatorów." - Tymi dwoma zdaniami załatwiliśmy ponad 40 lat życia Pałacu. Ponieważ "komunistyczne władze zawłaszczyły", to i się tam rozsiadły jak mniemam. Chętnie bym się dowiedział jak to z pałacem było po Wojnie. A może tu: Autor: Gość: do Pana Bogusława IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 00:22 Osieckiego.To,że znalazł Pan swoje nazwisko w spisie potomków Sejmu Wielkiego o niczym nie świadczy.O elitach nie mówmy.Prawdziwe elity zostały wymordowane przez dwóch naszych odwiecznych wrogów.Elita leży w Katyniu,na Syberii,Kazachstanie i niemieckich obozach koncentracyjnych.Po wojnie mordowano elitę w ubeckich katowniach.Ci co pozostali to tylko niewielka cząstka prawdziwej elity.Dziś jak powiada profesor Pawełczyńska mamy lumpen elity.Co widać w okienkach przekaziorów i innych usłużnych mendiów.O obecnych elitach więc nie mówmy.Nie ma o czym. Autor: Gość: nie z elity! IP: *.plock.mm.pl 04.05.12, 13:40 Cyt.:Tom I serii Elita Rzeczypospolitej przedstawia rodziny stanowiące elitę polityczną północnej części dawnego Województwa (Księstwa) Mazowieckiego, czyli ziem: ciechanowskiej, łomżyńskiej, nurskiej, różańskiej, wiskiej, wyszogrodzkiej i zakroczymskiej. Pytanie: Gdzie jest ziemia płocka? Inne pytanie: Jakie są kryteria bycia w gronie "elity"? Pochodzenie, status majątkowy, naukowy? Jaki? Z wykazu widać, że status jest jakiś taki bardzo szeroki na ówczesna i dzisiejsze lata. Czy bycie potomkiem gwarantuje być "elitą"? Pojęcie "elita" ma dzisiaj mocne zabarwienie pejoratywne, a nawet śmieszne. Autor: Gość: do poety IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 00:49 poeto to nie jest dworek.To jest pałac.To bardzo duża różnica.Czytaj ze zrozumieniem.Spadkobiercy nie walczą o pałac.Swoją drogą jeśliś łaskaw poeto to poczytaj życiorysy tej zasłużonej dla polski rodziny.W twojej wypowiedzi wyłazi komunistyczna mentalność.Obecny rząd/?/ jest spadkobiercą poprzednich rządów.Istnieje coś takiego jak ciągłość prawna.Widać,że kompletnie nie znasz najnowszej historii.Kompletnie.Poczytaj jak nie ma kto ci o tych czasach opowiedzieć.Chcesz to podam kilka tytułów.Może pojmiesz dlaczego rodzina Skarżyńskich nie walczyła o pałac/nie dworek/.Chyba jednak nie przeczytałeś dokładnie artykułu redaktora Huberta Wożniaka.Czyżby ten krótki tekst był dla Ciebie za długi by pojąć jego treść. Autor: Gość: do do Osieckiego IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, szkoda tylko,że te ruiny nie odradzają się w pierwotnym kształcie.Odbudowywane oficyny nijak mają się do tych pierwotnych. Pałac także wyglądał inaczej.O szczegółach nie ma co mówić. Autor: Gość: nie z elity IP: *.plock.mm.pl 04.05.12, 13:51 Znam człowieka, filozofa, myśliciela, umiejącego władać kilkoma językami biegle w mowie i piśmie, zakochanego w języku polskim, erudyta, jednym słowem uczonego. Tenże gość dzisiaj chodzi w obdartym łachu, brudny i śmierdzi od niego brudem i uryną - biedak, prawie menel z trybu życia bo i alkoholik. Swego czasu był nauczycielem w liceum. Samotny jak palec. Czy on należy do elity? A ma bardzo "szlacheckie " nazwisko nie ma jednak pałacu ani parku. Kimże jest? Autor: Gość: RZEKOMO w WOLNEJ IP: *.208.113.125.reverse.crucialx.net 05.05.12, 09:38 a inni miliony bezkarnie rozkradają nadal dzięki "mądrości" wyborców Autor: Gość: do jana IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 11:53 było kiepsko.Bardzo kiepsko.Pamiętam jeszcze z końca lat siedemdziesiątych,że mieszkali tam na piętrze jacyś ludzie.Na parterze były rozebrane podłogi/pewnie na spalenie/.Powyrywano futryny drzwi i wszystko co służyło do spalenia.Wnęki gdzie stały piękne piece były "poprute" pewnie by znależć skarby bo po co mieli to robić.W jednym parterowym pomieszczeniu /w prawym trakcie od frontu/prawdopodobnie bibliotece były jeszcze szafy biblioteczne.Porządki jakie tam panowały świadczyły o tych co mieszkali.Powie jakiś mądrala,że to sprawiedliwość dziejowa.Przecież ten obiekt.Jeden z najpiękniejszych w środkowej Polsce mógł służyć innym.Przecież Skarżyńscy właściciele Studzieńca byli ludzmi światłymi.Dbali o swoich pracowników i sąsiadów jak mawiali o gospodarzach w sąsiednich wioskach.Żyli bardzo skromnie wbrew sądom komunistycznej propagandy.Żona ostatniego właściciela jako nauczycielka z zawodu uczyła w pałacu wiejskie dzieci i dbała o ich wykształcenie.Komu to wszystko przeszkadzało.To oni byli elitą.Dziś mamy zaprzeczenie elit.Rację więc mają potomkowie tego zasłużonego dla Polski rodu,że chcą sprawiedliwości.Dlaczego to złodzieje mają prawa a właściciel tego prawa ma dochodzić przed sądami.Na koniec rada dla redaktora Huberta Wożniaka.Drogi Panie redaktorze by pisać artykuł należy pytać znawców tematu.Są tacy drogi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Osieckiego IP: *.204.18.243.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.05.12, 18:19 I słusznie pan szuka, wypadałoby i cytowanych naśladować... szkoda, że siebie pan umieścił pod innym nickiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pana Bogusława Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 22:06 IP248.c85.petrotel.pl.Wielce szanowny Panie Bogusławie uprzejmie proszę powiedzieć gdzie widzi Pan w moich wpisach jakieś wątki świadczące,że piszę kłamstwa lub kogoś obrażam.Co się w moich wpisach nie podoba Panu.Czekam na odpowiedz.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.12, 23:22 do IP248.c85.petrotel.pl Nigdzie nie widzę. Jedyna rzecz, która mi się nie podoba to, że mam problem z określeniem płci szanownego interlokutora. Przeszkadza mi to w pisaniu. Można wiedzieć skąd te, zaskakujące dla mnie, pytania? Z wyrazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pana Bogusława Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 05.05.12, 23:55 Osieckiego.Cieszy mnie ,że we wpisach nie widzi Pan kłamstw.Mnie nie przeszkadza to,że nie znam płci interlokutora/nie dotyczy to Pana/.Kompletnie nie ma to dla mnie znaczenia.Na pytania ,które Pan pisze niech Pan odpowie sobie sam wszak cytował Pan wpisy o różnej treści i o różnych emocjach.Znacznie się różniących od moich wpisów.Ja pana do Zalesia nie wysyłam.To duża różnica.Myślę,że Pan zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 00:37 do IP: *.248.c85.petrotel.pl Płeć mi nie przeszkadza. Przeszkadza mi brak znajomości płci. Ponieważ nie cierpię poprawności politycznej, więc nie zwracam się do nieznajomych per "ono". Zastosuję staropolskie "wy". Wiecie Szanowny Rozmówco, że Wasze wpisy są jednymi z najlepszych, jakie spotkałem tu na forum. Stąd moje zdziwienie tamtym pytaniem. Cytaty podzieliłem na dwie grupy. Pierwsza to te nienormalne w realnym życiu a normalne w internecie, gdzie anonimowo można bezkarnie pisać głupoty, obrażać itp. Druga grupa to, dla kontrastu, normalne wpisy, które można czytać, dowiedzieć się czegoś, dyskutować. Dzięki Waszym wpisom, Szanowny Rozmówco, mogłem tę drugą grupę stworzyć, prowokacyjnie apelując o szukanie elit. Za te wpisy dziękuję. Mam znajomego w Studzieńcu. Spróbuję się więcej dowiedzieć o pałacu. Tamte elity są nie do odtworzenia. Powstawały przez pokolenia. Z wyazami szacunku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pana Bogusława. Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 06.05.12, 01:08 o Studzieńcu i rodzinie Skarżyńskich niezmiernie zasłużonej dla naszej ojczyzny mogę mówić godzinami.Mam szczęscie znać ludzi znających historię Studzieńca i rodziny Skarżyńskich na poziomie akademickim.Znam ludzi których krewni pracowli w pałacu w Studzieńcu.Znam zdjęcia wnętrz przedwojennego pałacu.Historią pałacu i założenia parkowo pałacowego interesuję się od 35 lat.Niektóre historie są wręcz niesamowite.Tak z całą stanowczością mogę powiedzieć,że tamci ludzie to prawdziwa elita.Na koniec ciekawostka.Ostatni właściciel Studzieńca twierdził,że posiadał udokumentowane zapiski historyczne tej rodziny na przestrzeni 500 lat.Ostatnio w internecie ukazały się prace w,których pisze się o tej rodzinie w różnych dokumentach już w 1398 roku/nadania książęce/.Rodzina pochodzi z okolic Łomży/Skarżyn- parafia Rosochate/.Spokrewniony z tą rodziną był przez swoją praprababkę śp Prezydent Lech Kaczyński/Wiktoria że Skarżyńskich/.Proszę wpisać w wyszukiwarkę hasło- Podzambrowscy członkowie rodziny Kaczyńskich/.O tej rodzinie wspomina w swej epokowej księdze Abp Antoni Julian Nowowiejski/Monografia historyczna Płocka/.Polecam też Polski słownik biograficzny.Kopalnia wiedzy o tej rodzinie.Tacy to skromi ale i wielcy ludzie mieszkali w Studzieńcu.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 07:39 do IP: *.248.c85.petrotel.pl Te smutne ruiny w Studzieńcu zniechęcały do zwiedzania i pobudzały mnie do refleksji nad naszą historią. Zawsze, kiedy tam przejeżdżałem. A mury stały, intrygowały i kłuły w oczy. Dałem się namówić na spróbowanie wody ze źródełka, przy figurce. Jako dociekliwy, sprawdziłem gdzie jest to źródełko. Znalazłem je po drugiej stronie szosy. Jaka jest historia tego źródełka i jak to jest z właściwościami tej wody? O pałac w Sannikach zadbała Gmina, Chopin i pan śp. Jan Geisler, no może w innej kolejności. O pałac w Słubicach, nie wiem kto zadbał. Wyglądało to na lokatę kapitału. Trzy różne losy murów, w sąsiednich obiektach. O wojennych i powojennych losach ziemian w okolicach Łomży, a właściwie Kolna nasłuchałem się od swojej mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
5marcus Re: Szukajmy elit, tu na forum 06.05.12, 08:47 Panie Bogusławie jest Pan wyjatkowo niesprawiedliwy oceniajac ludzi a konkretnie mnie na podstawie wpisów .Mója ocena ,że nowi wlasciciele nie są Elita Rzeczypospolitej jest chyba słuszna a nie beznadziejna tak jak Pan pozwolił sobie ocenić .W tej własnie wypowiedzi jak i wielu innych poddaje Pan ocenie sytuację cytuję:Tamte elity są nie do odtworzenia. Powstawały przez pokolenia.Muszę Panu powiedzieć,że nigdy nie moglem sie pogodzić z tym,że czyjaś własność mogła być w taki sposób odebrana. Nie mam pretensji do nowych wlascicieli ,że kupili pałac zgodnie z obowiązującym prawem i również zgodnie z przepisam dokonując odbudowy musza zachować dawny kształt architektoniczny,natomiast martwi mnie to ,że prawdopodobnie ma być to hotel.To tylko takich ludzi jak Skarżyńscy stać było na działalność charytatywną; budowe szkół ,sierocinców, bibliotek i temu podonychTak zamożnych ludzi jak nowi własciciele powinno byc stać na pewien gest i pozostawić go jako obiekt muzealny.I jeszcze jedno wracając do poprzednich Pana pytan skierowanych do mnie dotyczących potomków Elit Rzeczypospolitej, moja rodzina jak rownież inne nie życzą sobie publicznie ujawnienia danych osobowych, do tego nie zostałem upoważniony.Dlatego odesłałem Pana do opracowania Pana dr. Minakowskiego od którego otrzymałem już cztery tomy opracowań a w przygotowaniu jest 37 tomów .Bedzie równiez Elita Płocka w nastepnych kolejnych wydaniach.Skoro zapoznał sie Pan z opracowaniami Minakowskiego to dlaczego nie ma Pana na liście prenumeratoró.Gwarantuje Panu ,że na terenie Płocka i okolic jest dużo nazwisk potomków Elity Rzeczypospolitej .Rodzina moja koligacjami rodzinnymi powiązana jest z wieloma znanymi nazwiskami stanowiącymi Elitę Rzeczypospolitej.Materiały zródłowe, które zostały opracowane przez mojego krewnego pracownika naukowego Uniwersytetu Warszawskiego wskazuja na pojawienie się pierwsze wzmianki o pochodzeniu mojej rodziny na przełomie XV i XVI wieku W moim Swiadectwie Heroldii Królestwa Polskiego wydanym w roku 1846 jest zapis cytuje Pan .........jest szlachcicem Królestwa Polskiego wraz z potomstwem prawem płci obojga w Kraju zamieszkałym lub z dozwoleniem Rządu w Rosyji albo za granicą przebywającym, oraz w posiadanie tego stanu przodków od roku 1707 udowodnił. Mam nadzieje ,że dobrze się zrozumieliśmy . I na prawdę proszę w przyszłości nie posądzać mnie o poboczne wpisy nie mając na to dowodów .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:35 do "5marcus" Panie 5marcus Jeśli już coś oceniam to staram się nie oceniać ludzi ale ich postępowanie. Tu na forum, głównym źródłem informacji są wpisy. Mója ocena ,że nowi wlasciciele nie są Elita Rzeczypospolitej jest chyba słuszna a nie beznadziejna tak jak Pan pozwolił sobie ocenić. Beznadziejna w formie (stylu). Nieelegancka. Na poziomie "poety". Noblesse oblige Szanowny Panie. Co do treści, słuszna czy nie, nie mogłem się wypowiadać bo nie podał Pan argumentów. Z tej ostatniej Pańskiej notki, mam okazję dowiedzieć się więcej o powodach takiej oceny. Czuję dysonans, jak ktoś poucza innych co mają robić. Jeszcze raz noblesse oblige. Czy Pan jest pewien planów nowych właścicieli? Jeśli tak, to czy Pan wie skąd na utrzymanie pałacu mieli pieniądze Skarżyńscy? Z czego ma utrzymywać pałac nowy właściciel? Już nie pomnę o odbudowie. No cóż, historii Pańskiego rodu można pozazdrościć. Jak mniemam, ich zasługi dla Rzeczypospolitej też były znaczne. Ujawnianie nazwisk w internecie niewątpliwie szkodzi tym co się ujawniają. Pożytki też są. Sprawie pomaga. Pobocznymi wpisami nazywam wpisy mijające się z tematem, uniki odpowiedzi. Za ten ostatni wpis dziękuję. Bardzo szczery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:50 Gość portalu: Osiecki Bogusław napisał(a): > Jeśli już coś oceniam to staram się nie oceniać ludzi ale ich postępowanie. Śmiech to zdrowie. > Czuję dysonans, jak ktoś poucza innych co mają robić. Bez komentarza > Pobocznymi wpisami nazywam wpisy mijające się z tematem, uniki odpowiedzi. Nie wiadomo, czy się śmiać, czy płakać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: osoba Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.05.12, 15:00 nie będzie tam żadnego hotelu. Skąd taki pomysł? Szkoda, że pisze się takie wymyślone historie nie mając wiadomośći w tym temacie. I zgadzam się z tym, że odebrany mająek powinien być oddany w ręce spodkobierców. To chyba oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elitarny? Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.plock.mm.pl 06.05.12, 09:13 Żeby nie było! Otóż przed wojna przy ulicy Kwiatka żył król cygański Kwiek. I działo się. Był królewski ślub. Ludzie gadają , że od domu Kwieka do katedry młodzi jechali kareta ( szli pieszo?) po czerwonym dywanie. Tyle pamiętam z opowiadań mojej mamy. Więcej szczegółów nie znam To tez elita. Szukamy elit, a przecież wystarczy przejść się po mieście i odczytać tablice pamiątkowe, odwiedzić cmentarz (ten zabytkowy) i tam poczytać napisy na nagrobkach. Elit ci u nas dostatek i tych wojskowych, patriotycznych, i tych urzędniczych, a nawet kościelnych. Mamy też na wieki Krzywoustego i Hermana. Mamy nieznanego żołnierza, który odbiera honory. Wielu elitarnych mamy. Elita jest także ten kto godnie żył. Obojętnie z jakiego stanu pochodził i jak był bogaty. To bardzo płynne określenie. Powiem, że każdy jest elitą wedle s w o j e g o mniemania. I ja też jestem i jest nim Osiecki z Radziwia, i poeta, i romaj_j, i każdy, i ten kto podniesie garść ziemi i raczy się jej wonią mimo , że jej tylko dwie morgi. Elitą jest kolejarz, który głaszcze szynę by była jak ze srebra po której punktualnie jeżdżą pociągi i nauczyciel, który nie jest pedofilem czy sadystą i kochający ludzi lekarz i każdy taki. Czas pokaże kogo historia na piedestał elit podniesie. I to jest pewnik. Do elit nie zaliczy się inicjatora budowy mola, czy tego kto zaniedbywał budowę dojazdów do nowego mostu, kto odrzucał pomysł budowy obwodnicy czy budowy promenady nad rzeką. Nawet ten kto nie chce przeniesienie Morki w inne miejsce. Czy do elity można zaliczyć wykształconego i ważnego właściciela psa stawiającego "klocki" na środku chodnika? Pewnie nie. Jakże płynne jest to określenie, a jak trudno wejść na tę wysoką elitarna półkę. Kryteria kwalifikujące do elit są różne czasami zaskakujące. Jak poznać kogoś , że jest z elit? To proste, mówią o nim ludzie, że to porządny człowiek. I maja rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.150.c65.petrotel.pl 06.05.12, 10:18 Ja nie mam najmniejszej wątpliwości co do tego, że naszym polskim problemem jest to, że nasze obecne "elity" , często przez siebie ( niestety) tak określane wskoczyły na to podium wyłącznie na zasadzie przywłaszczenia sobie praw do czegoś, i że jedynie naszej polskiej, prostej, trochę chłopskiej łagodności , a może i lenistwu zawdzięczają one dziś to, że zostały bez jednego gestu sprzeciwu zaakceptowane. Uważam że kiedy na początku lat 90-tych nadszedł czas odtwarzania owych elit, to co wyrosło na najbardziej agresywnym chamstwie i takiej prowincjonalnej chytrości, pozajmowało najbardziej eksponowane miejsca gdzie tylko się dało – czy to w biznesie, czy w polityce, sztuce, dziennikarstwie, nauce – i zrobiło wszystko, by już nigdy tam nikogo obcego nie wpuścić. A najgorsze w tym jest to , że (chyba?) nigdzie na świecie nie zdarzyło się, by jakiś naród z tak tępą naiwnością jak nasza pozwolił się tak fatalnie spętać komuś tak często beznadziejnie marnemu. Oto jest moje zdanie o "naszych polskich obecnych elitach" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fuz z paskudów Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 10:51 do "bogusława osieckiego": Przyszła wiosna. Zamiast tracic czas po próżnicy na bełkotanie na forum zajmij się pan swoim zapuszczonym obejściem co nawet standardów potatarskiej radziwskiej spuścizny nie spełnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:06 do "elitarnego?" Protestuję. Wedle swojego (mojego) mniemania nie jestem elitą. "roman_j" nie jest elitą, jest inteligencją techniczną. "poeta", vel "fajnymariusz" vel coś tam, być może nawet nie jest poetą. Że wspomnę "kaziulka", czy też "1234". Może oni i uważają się za elitę. Jeśli tylko dla siebie, to niech tak będzie. Faktycznie, definicja elity nie jest jednoznaczna. Elitą, prawdziwą elitą, raczej nie jest ten kto się za taką uważa, ale ten kogo inni za takiego uważają. Porządny człowiek to ważna cecha przyzwoitej elity. Elita to chyba jednak coś więcej niż porządny człowiek. Elity zawsze było mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaka elita Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 06.05.12, 11:26 taka dyskusja.Wszystkim co chcą wiedzieć więcej na temat znaczenia słowa elita polecam encyklopedię Białych Plam tom V strony 271 do 280/Polskie Wydawnictwo Encyklopedyczne -Radom 2001/.O innych opracowaniach nie wspominam gdyż jest ich bardzo dużo.Pozostaje więc drodzy czytać i jeszcze raz czytać.Czytaj abyś więcej wiedział.Czytaj abyś był mądry.Kto czyta nie błądzi.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewik Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.plock.mm.pl 06.05.12, 14:15 Dyskusja jest żywa i spontaniczna - nie naukowa. Tym lepiej bo jest szczera i pochodzi z własnych ust. Jednak w tych wszystkich tekstach istnieje tak podpowierzchniowa pewna ukryta myśl, której nikt jeszcze nie ujawnił. Mówiąc krótko brakuje tu określenie, że elita to "jaśnie państwo" - jakie by ono nie było. To pożałowania godne niedomówienie jeszcze tkwi głęboko w świadomości ludzi. No bo jakże, pochodzi on z "jaśnie", a nie jest elitą? Nie może tam wstąpić gdyż jest to hermetyczna, elitarna nomem omen, kasta. Ona wymierała i po cichu się odradza jak nikomu nie potrzebna hydra. To się nie godzi. To jest wbrew prawu bożemu (tak!). Tak więc nostalgia za "jaśnie państwem" nadal krąży tu i ówdzie. Jest to raczej bardziej śmieszne niż żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bolszewika Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 06.05.12, 17:25 proszę przeczytać co na temat elity pisze w Encyklopedii Białych Plam Pan Jacek Bartyzel/tom V strony 271 do 280/.Tam bolszewiku znajdziesz dużo informacji.To tylko kilka stron.Najpierw czytaj a dopiero potem mów lub pisz na forum.Polecam też byś bolszewiku przeczytał co na temat bolszewizmu pisze w tej encyklopedii Mieczysław Smoleń/tom III strony 135 do 144/.Na koniec dodam.Cichutko odradza się bolszewizm jak nikomu nie potrzebna hydra.To niektórzy bolszewiku nazywają efektem okrągłego stołu.Bolszewizm także jest wbrew prawu Bożemu.Tak więc nostalgia za bolszewizmem nadal krąży tu i ówdzie.Niestety jest to tragiczne.Ta tęsknota widoczna jest w twojej wypowiedzi.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewik Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.plock.mm.pl 08.05.12, 19:53 Bolsze, znaczy więcej. I już wiesz co znaczył bolszewik. Chcesz wiedzieć więcej no to ci powiem. Na bolszewika nałożono jak czapkę idee - żydowskiej komuny zwanej komunizmem. Chcąc wiedzieć dlaczego żydowskiej to poznaj pochodzenie głównych ćwoków tej idei. Tyle ci wystarczy. Ja nie propaguję tu żadnej idei - jestem daleko od tego. Nie muszę czytać wskazanych przez ciebie dzieł. Ta wiedza którą ją posiadam wystarcza mi w zupełności i jeszcze mogę tym obdzielać potrzebujących. Chce tylko zwrócić ci uwagę, że elita to nie przynależność z racji urodzenia. Nawet księżna pani urodzi menela tylko ubranego w żaboty. Przynależność do elit to stan permanentnego akceptowania przez ludzi mądrzejszych od ciebie. To oni decydują czy będziesz w tym kręgu elitarnym Dzisiaj, w naszych czasach nie ma innego rodzaju elit i to chciałbyś wiedzieć więc oddaję ci tę wiedzę gratisowo. I tyle. Więcej nie musisz wiedzieć. A książki szanuj, szanuj i chwal się że je czytasz. To ładnie wygląda chłopie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewiku Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 08.05.12, 20:26 każdy zna definicje które mu lepiej pasują.Tobie bolszewiku kojarzy się z jednym słowem.Mnie kojarzy się znacznie szerzej.Twoja rzecz bolszewiku,żę taka malutka definicja ci wystarczy.Widać masz małe wymagania.Co zaś do definicji elita twoje wymagania są malutkie.Zjednym się zgadzam.Nawet menelica urodzi człowieka wielkiego zasługującego na miano elity.O tym kim będę nie decydują menele i bolszewicy.A książki nie tylko szanuj ale je czytaj bolsze.Czytaj aby by więcej wiedzieć.Czytaj aby być mądrzejszym.Bolszewicy bali się wiedzy jak ognioa stąd niszczyli biblioteki.To chyba wiesz boś chłop oczytany i się tym nie chwalisz.Ładnie wygląda ta twoja skromność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewik Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.plock.mm.pl 09.05.12, 10:12 Dzięki za głos. Nawet po części sympatyczny. Ksiąski zostawmy niech się, nie czytane, pokryją kurzem. Prawdaż? Dlaczego bolszewik? To dla skumania. Bo nas jest więcej. Jest więcej tych co się zaśmiewają z tzw. "elit". I jak boga jedynego kocham, wskaż mi chociaż jednego "elitę". Nie potrafisz bo każdy ma przegwizdane jak nie "tu to tam". Ot , takie czasy. Pytanie czy elitarny k t o ś to jest i ma być nieskazitelny? Hulaka - kibol też może w swoim środowisku być elitarny. Pojęcie "elita" powinno zginać czym prędzej ze słownictwa. Jakoś nie pasuje do demokratycznego społeczeństwa. Wierz mi na słowo. Więc, reasumując to bardzo subiektywne określenie ( bo nie wiadomo z jakimi hasłem i z jakiej półki je wziąć) bywa ryzykowne o czym przestrzegam. Kiedyś, tu westchnąłem, o elitę było łatwiej. Wtedy do elity należał ten kto nie musiał przed nikim zdejmować własnej czapki z własnej głowy. A dzisiaj z trudem ktoś komuś wysterka "dzień dobry". I to by było na tyle. Miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do bolszewika Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 09.05.12, 11:09 boli ,że nie jesteś elitą stąd marzenie by słowo to zniknęło ze słownika.A dlaczego to w demokratycznym społeczeństwie ma nie być elit.Oj bolszewia wyłazi na całego.Poczytaj co znaczy demokracja i demokratyczne społeczeństwo.Marzy się totalitaryzm demokratyczny ?.dalej nie mam zamiaru dyskutować.Zaraza bolszewicka to zaraza.Szkoda czasu i atłasu bolszewiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolszewik Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.plock.mm.pl 09.05.12, 13:05 Riposta w stylu "elity" Brawo i gratuluję marzycielu. Marzyć to mało by być w gronie elitarnych. Dałeś tego znakomity przykład. No i mało zrozumiałeś dobry człowieku. Żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 23:10 do "bolszewika" Jeśli mogę wtrącić się do tej ożywionej wymiany zdań. Na bolszewika nałożono jak czapkę idee - żydowskiej komuny zwanej komunizmem. Tak oryginalnego i dającego do myślenia opisu rewolucji październikowej w Rosji to ja jeszcze nie spotkałem. Z pewnymi tezami bolszewika bym się częściowo zgodził. Choćby z tą księżną. Tylko czy to nie jest zbytnie uproszczenie. Jeśli za "urodzenie" rozumiemy sam akt prokreacji, to być może, choć musimy brać pod uwagę też geny. Jeśli jednak "urodzenie" rozumiemy, poza prokreację, też wychowanie, to wydaje mi się, że menelka urodzi więcej meneli niż księżna. Motywacją dzieci księżnej do przynależności do elity, jest pochodzenie, te pokolenia, które patrzą. Motywacją dzieci menelki jest chęć wybicia się, pokazania. Która motywacja jest lepsza? Jak odnaleźć prawdziwą elitę wśród dzieci księżnej i menelki? Wcześniej sugerowałem takie zachowanie, jak służenie innym. Bolszewik to kryterium definiuje inaczej jako permanentne akceptowania przez ludzi mądrzejszych od ciebie. To bardzo interesujące ujęcie. Co to znaczy mądrzejszych? Jak zdefiniować mądrość? Bolszewik jak to bolszewik. Zachowuje się po bolszewicku. Wszystko wie, nie ma wątpliwości. Choć faktycznie, żadnej idei tu nie proponuje, wrogów nie rozstrzeliwuje. Dziwny ten bolszewik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Osieckiego IP: *.205.1.185.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.05.12, 23:35 powiedział pan: Bolszewik jak to bolszewik. Zachowuje się po bolszewicku. > Wszystko wie, nie ma wątpliwości. > Choć faktycznie, żadnej idei tu nie proponuje, wrogów nie rozstrzeliwuje. Dziwn > y ten bolszewik. Czy przypadkiem takie charakterystyki nie padały wielokrotnie wcześniej z ust znienawidzonych przez pana forumowiczów? To pan wszystko wie, nie ma wątpliwości, nie proponuje żadnej idei...Nauka nie idzie jednak w las. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław do poety, Kaziulka, Andrzeja, Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 07:13 Proszę mi nie imputować nienawiści czy też pogardy. Mnie tylko żal, że ludzie inteligentni, nie pracują dla Polski. Nie pojmuję tego. I tyle. A teraz kolejny już wiersz wam poświęcony. Tęsknota Nie ma takiego księżyca na którym można by się przed wami schować, dyktatorzy mód, Savonarole prawd, uciekinierzy z Itaki, wasze racje są ponad, wasi bogowie - jedyni, wasze kodeksy niezastąpione nie istnieje planeta o nazwie cisza I co najgorsze - nie ma ucieczki, nawet jeżeli na moment, to zaraz pojawia się klangor, suchy trzask haseł o powinności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Osieckiego IP: *.182.19.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.05.12, 09:15 Podzielę się z panem smutną refleksją Nie znajdzie pan planety o nazwie cisza gdzieś daleko. Otaczająca rzeczywistość łudząco zaczyna przypominać krajobrazy z tego wiersza. W czasach, kiedy wiedza się dewaluuje, a głupota zaczyna dominować normalny człowiek zaczyna tęsknić za normalnością. Czasy, kiedy zdobywanie wykształcenia były jedynie początkiem drogi zdobywania wiedzy odchodzą coraz bardziej w niepamięć. Dzisiaj ważne jest zdobycie przysłowiowego papierka i ucieczka od czytania książek, nauki, pogłębiania wiedzy. Potem mamy takich wykładowców jak nasz forumowy roman - sztandarowy negatywny przykład współczesnej inteligencji. Dzisiaj wstydem jest , że ktoś wyłamuje sie ze statystycznych wyliczeń. Przeciętny Polak wogóle nie sięga po książkę, bo to obciach. Zubożenie intelektualne jest tak wielkie, że bez problemu można zauważyć, kto na forum nie jest statystycznym Polakiem. To oni cytują wiersze, książki, polecają filmy do zapoznania się, prowokują do dyskusji, przyjmują cięgi od siebie i od innych... A przede wszystkim rozmawiają, a nie ograniczają się do posłania kilku wulgaryzmów innemu rozmówcy. Każdy z nich inaczej widzi Polskę, ale zauważa jej ducha i pielęgnuje tożsamość. Trochę przypominają drużynę Syzyfów walczących z ciężarem głupoty polskiego społeczeństwa. Czy pan ma świadomość, że dyskusje forumowiczów: Osieciego, Kaziulka, Marka, Andrzeja, 1234, poety i kilku innych są drukowane i omawiane przez różne grupy? Ostatnio znajomy wykładowca z Poznania powiedział mi, że na zajęciach z socjologii były omawiane właśnie dyskusje z forum z Płocka. Dlatego niech pan nie ucieka na planetę cisza , tylko dyskutuje, mądrzy się, obraża i wypowiada przede wszystkim swoje zdanie, by ta płocka intelektualna pustynia zaczęła się zielenić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: do Osieckiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 11:07 do "poety" Tamten poeta, który ze mną "dyskutował" był jakiś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Osieckiego IP: *.180.166.104.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.05.12, 22:09 ...ten sam, tylko teraz napisał więcej dlaczego pisze... ...bo proszę zauważyć, kto poza wymienionymi jest chociaż trochę oczytany? A dla kogo wiedza jest pokarmem codziennym ten z każdej rozmowy coś wyrwie dla siebie i przy okazji starczy okruszków dla innych opornych na wiedzę. Jeszcze jedno rzuciło mi się w oczy. Po pojawieniu się ostatnich wpisów romana, wszyscy skłóceni Syzyfowie zaczęli grać w jednej drużynie... Żeby to forum żyło my musimy walczyć ze sobą, kłócić się, ale w sytuacjach wymagających zjednoczenia - jednoczyć... ...Chyba dopadła mnie starość tej wiosny... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do pana Bogusława Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 08.05.12, 23:43 drogi Panie Bogusławie mam to szczęście,że w mojej rodzinie młodzi ludzie znają swoich pradziadków/taka długowieczna rodzina/.Mój pradziadek urodził się w 1882 roku.On znał swego pradziadka.Pamięc,którą sięgam przez mojego pradziadka jest więc daleka.To rok około 1830 roku.Więc czasy odległe sięgające Powstania listopadowego.Gdy rozmawialiśmy z naszym Pradziadkiem to na temat bolszewików nie powiedział inaczej jak ta "czerwona zaraza".Gdy ta czerwona zaraza zbliżała się do Warszawy wszyscy stanęli do obrony stolicy.Nikt nie patrzył na swoje korzyści.Pradziadek walczył w jednym oddziale ze swoim sąsiadem dziedzicem.Takie to były czasy.Gdy budowano Gdynię to płakał ze szczęścia ,że wreszcie mamy okno na świat.Dziś padły stocznie i okno na świat ma powybijane szyby.Gdyby Pradziadek to wszystko zobaczył to by natychmiast umarł ze zgryzoty.Dlaczego to piszę.To wszystko co się dzieje to robota przefarbowanych bolszewików,których pradziadek nazywał "czerwoną zarazą".Ma Pan rację bolszewik to bolszewik.Mamy tu takiego bolszewika na forum co pochwala kradzież i nazywa ją redystrybucją dóbr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 00:03 do IP: *.248.c85.petrotel.pl Też bym się skłaniał do podobnej oceny tego gościa. Ta nienawiść do Kościoła i polskości jest niezmienna od lat. Patriotyzm, służenie Ojczyźnie i ludziom zaliczam do mądrości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do Pana Bogusława Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.248.c85.petrotel.pl 09.05.12, 00:32 dajmy więc sobie spokój z tym bolszewikiem.Olejmy go po staropolsku.Nie wart naszego czasu.Czerwona zaraza zawsze będzie czerwona.Jedyna nadzieja,że nie takie imperia padały.Oni też padną.Nawet biedaki tego nie wiedzą.Padną.Dobro i mądrość zwycięży.Niech się pienią.Nic nigdy dobrego nie zrobili.Żyją jak pasożyty.Padną redystrybutorzy nie swoich dóbr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: Szukajmy elit, tu na forum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 07:01 do IP: *.248.c85.petrotel.pl Dążenie do władzy jest powszechne, nie jest tylko ich usilnym działaniem. Niestety jest dość skuteczne w ich wykonaniu. Interesujące zaś jest spojrzenie na nich od strony normalnego człowieka, bo przecież coś jedzą, mają znajomych, coś czytają. Polecam: forum.gazeta.pl/forum/f,10440,Forum_Romanum_174_.html forum.gazeta.pl/forum/w,10440,103816705,103816705,Czytelnia_forumowa.html Sam roman_j, opiekun tego forum, namawiał mnie do takich analiz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek prośba IP: *.150.c65.petrotel.pl 06.05.12, 11:30 Niejaki Osiecki Bogusław spłodził taki oto wpis : Może oni i uważają się za elitę Prosze więc o wskazanie mi miejsca gdzie ja "kaziulek" stwierdziłem , ze uważam sie za "elitę". Dla mnie tego typu stwierdzenia to czystej wody konfabulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 11:41 Kolego, daj sobie na spocznij, on Ci tego nie wskaże, nie widzisz, ze to członek elity kłamców. Jego wpisy są powalające. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek do Andrzeja IP: *.150.c65.petrotel.pl 06.05.12, 11:56 Otóż, szanowny kolego ja wiem dokładnie , o tym o czym piszesz. Niejaki Bogusław Osiecki nigdy nie odpowiada na pytania dla niego niewygodne. Ale z mojej strony to wyłącznie celowe działanie, chcę pokazać właśnie tą jego "niejakość" , i powiem ci "po cichu" , że wcale się tym nie ekscytuję, wręcz przeciwnie , każdy jego wpis podminowany złością budzi u mnie ( wierz mi) nic więcej jak rozbawienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: prośba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 12:21 do "kaziulka" Prosisz, spełnię twą prośbę. Dobrze zacytowałeś, gratuluję. Napisałem: Może oni i uważają się za elitę. Jeśli tylko dla siebie, to niech tak będzie. Z akcentem na może. Gdybym napisał: Oni i uważają się za elitę. To byś mógł mieć pretensje o brak cytatu. Tyle razy prosiłem byś nie zawracał mi głowy byle czym. Zaczynam podejrzewać, że takie jest twoje zadanie na tym forum. Zgodzę się natomiast z tobą jak piszesz: Dla mnie tego typu stwierdzenia to czystej wody konfabulacja Oczywiście, na myśli mam twój tekst. I jeszcze jedno. Nie pchaj się tam gdzie cię nie proszą. Nie wcinaj się do czyiś rozmów. To tak nie pasuje do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Kaziulka IP: *.30.67.74.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 14:13 Szanowny Panie! Nie użyję zwrotu - Wy , jak sugeruje forumowicz Osiecki, bo mnie osobiście kojarzy się on z przykrymi doświadczeniami z minionej epoki, nie zaś ze starpololskim zwrotem grzecznościowym. Jeżeli Osiecki zwracał się do swojej mamy np: Wy matko rozumiecie, wiecie..., to podejrzewałbym go raczej o jakieś sowieckie pochodzenie, nie zaś radziwskie. Być może stąd tyle w nim pewności siebie i pychy. To również tłumaczyłoby pociąg do coraz silniejszych trunków i tzw. betonowe myślenie. Myślę , że nasz pan Osiecki przeżywa ostatnio trudny okres. Przerwaliśmy mu kolejną próbę nawiązania kontaktu z nieznajomą (nieznajomym), bo znowu nawiązywał w wypowiedziach do płciowości forumowiczów. Już zarzucił wędkę, tu cytat: Płeć mi nie przeszkadza. Przeszkadza mi brak znajomości płci. Ponieważ nie cierpię poprawności politycznej, więc nie zwracam się do nieznajomych per "ono". Zastosuję staropolskie "wy". Wiecie Szanowny Rozmówco, że Wasze wpisy są jednymi z najlepszych, jakie spotkałem tu na forum. Stąd moje zdziwienie tamtym pytaniem. , aż tu jego wrogowie spłoszyli ofiarę. Odnoszę wrażenie, że p. Osiecki wyimaginowaną przez siebie elitę zaczyna traktować podobnie jak naziści żydokomunę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: do Kaziulka IP: *.102.c78.petrotel.pl 06.05.12, 15:27 I znów niejaki Osiecki Bogusław zabłysnął : "Nie wcinaj się do czyiś rozmów. To tak nie pasuje do ciebie" Więc zapytam sie czy tu na forum musze pytać kogokolwiek ( czyt. niejakiego OB) czy moge zabrać głos w jakiejś sprawie ? Czy niejaki Osiecki Bogusław jest tu cenzorem ( podobnie jak poecie cos mi tu sie kojarzy z epoka minioną). I jeszcze jedno, jak nazwać takie oto zachowianie tegoż. Niedawno bowiem zwracał tu uwage , sugerował , że jeśli kogoś się nie zna to na forum przyjęta jest forma pisania na Pan / Pani , a tu : "To byś mógł mieć pretensje o brak cytatu" wali mi prosto z mostu na ty, a jak pisałem nie miałem ( zapewne nie zapomniał bym takiego intelektualnego przeżycia) okazji poznać tego niejakiego Osieckiego Bogusława, - niestety (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 15:53 Dedykuję wam wiersz licząc, że pozwolicie nam kontynuować rozmowy o elitach, bez was. Pliiisss Liczę, że poeta pomoże wam w jego zrozumieniu, bo nie ma rymów. * * * Jeśli ktoś swój talent (choćby nie wiem jak wielki) oddał w służbę diabłu, niechaj nie wpie... się między anioły. Nikt cię nie powiesi ni krzywdy nie zrobi, ale błagam nie mów mi jak mam żyć i nie tłumacz co to moralność, raczej bądź schowany i pisz do szuflady. Może po twojej śmierci jakiś pilny skryba wytłumaczy innym, żeś tak do końca nie był złym człowiekiem, lecz póki śmierć nie zamknie ci oczu usta trzymaj na uwięzi bądź wsobny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 16:11 Dziękuję bardzo, ale jest małe ale, ten wierszyk idealnie pasuje do ciebie, wypisz, wymaluj Bogusław Kłamca Osiecki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.102.c78.petrotel.pl 06.05.12, 16:40 Jak widzę niejaki Osiecki Bogusław nie ustaje w działaniach co by zrazić mnie ( i innych ) do "ustąpienia placu". Otóż , po raz kolejny zmartwić muszę owego niejakiego internautę - nie zamierzam. Nie zamierzam choćby dla poszanowania zasad pewnych , których jak widzę temu przyszłemu burmistrzowi dzielnicy Radziwe brak. Jedną z zasad tych , istniejących tu na forum , z tego co wiem , jest brak zakazów pisania każdemu , na każdy temat pod warunkiem , że jego słowa są "cenzuralne" i prawem dozwolone. A na koniec, nie zamierzam też z prozaicznego powodu , nic nie jest w stanie wprowadzić mnie w dobry nastrój , rozbawienie jak właśnie te kolejne nieudane próby cenzurowania , namaszczania do miana do godnego z dyskusji z nim ( czyt. niejakim Osieckim Bogusławem). Próby , które mnie po prostu śmieszą , tak jak rozśmieszył mnie ten gniot co to go tenże niejaki Osiecki Bogusław nazwał "wierszem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.30.95.233.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 19:31 Jedynym usprawiedliwieniem napisania "wiersza" przez Osieckiego może być przypadający dzisiaj Międzynarodowy Dzień Śmiechu. Autorowi rzeczywiście daleko na literackie salony, a wstęp do panteonu poezji raczej zamknięty. Jako bogobojny katolik powinien on raczej czasami zastanowić się nad tym co pisze, a jego ars poetica powinna wyglądać tak ...Ja pyłek unoszony podmuchem wiary Ja grzesznik szukający portowej skały Myślę i zadaję sobie pytanie Czy poprzez moje pisanie osiągnę zmartwychwstanie... Ale niestety w każdym wpisie p.Osieckego zauważa się walkę ze sobą i z innymi. Z jego wypowiedzi wyłania się obraz człowieka słabego i nieporadnego, który zamiast pacierza powtarza sobie: ...Strach przed przyszłością Zabija we mnie życie Lęk przed nicością Miota mną o świcie... Dodatkowo w wypowiedziach p.Osieckiego zauważa się marzenia, które jednak nie chcą same się zrealizować, a ów forumowicz usilnie w tym przeszkadza. I wtedy jak mantra rozbrzmiewa głos poety: Ach! jak cudne są marzenia Pełne uroku i wiary w przeznaczenie Krew szybciej krąży w żyłach Jak cudownie trwać w marzeniach Ach! Jak złudne są marzenia Bez uroku i wiary w przeznaczenie Krew zastyga w żyłach Jakie złudne są marzenia... I swoimi pomówieniami nie zniechęci mnie pan, p.Osiecki do zaniechania udziału w dyskusjach. Bo pan swoją postawą inspiruje mnie do zabierania głosu, to pan powoduje, że znowu sięgnąłem po pióro i zrozumiałem, że mogę swoimi wierszami kogoś zmienić, lub przynajmniej poruszyć do myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 20:01 do "poety" Doczekałem chwili, że o mnie wiersze piszą! Mimo wszystko, dziękuję. A "5marcus" na tym wątku miał do mnie przetensje, że oceniam go tylko na podstawie jego wpisów. Okazuje się, że można. Nie tylko na zimno ocenić ale użyć do tego poezji. To może zrobić tylko "poeta". Tylko czy to jest oryginał, napisany specjalnie dla mnie czy też już publikowane fragmenty wierszy? Tak szybko się nie pisze wierszy. Chyba, że jest wena. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.30.98.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 20:41 Towarzysza najlepiej zdobyć tet a te, a nie na forum. Samotność pana rozwala to proszę uderzyć na miasto, a nie stukać farmazony w klawiaturę. Już raz mówiłem , że nie jestem zainteresowany żadnymi melanżami. Obleśne są takie pana podchody. Musi pan wiedzieć, że prawdziwy poeta to jedynie narzędzie w rękach Najwyższego. Ja tylko notuję głos mówiący w duszy. To się ma, lepiej się tego nie naśladować, bo można się tak ośmieszać jak pan. zapewniam wiersze pisze się szybko bez poprawiania i bez wspomagaczy wysokoprocentowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 21:38 do "poety" Pierwszy raz dane mi było być natchnieniem. OK A jakie wady ma ten wiersz co go wam dedykowalem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.30.98.27.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 22:02 Dedykować nie można własnego rachunku sumienia, a taką formę ma to "coś" co pan nazywa wierszem. W tych słowach nie ma głosu Najwyższego, chyba, że w oczach Osieckiego, Osiecki jest Bogiem. Wcale bym sie nie zdziwił, gdyby tak stwierdził... I proszę sobie nie dolewać, natchnieniem również pan nie jest i nigdy nie będzie pewnie dla nikogo. Jest pan dla poetów idealnym workiem treningowym, zwierciadłem obłudy i kłamstwa, które usiłują wierszami rozbić na milion kawałków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Osiecki Bogusław do poety, Kaziulka, Andrzeja, Marka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 23:20 do "poety" Tamten wiersz był wam dedykowany. Ten dedykuję, dla równowagi, sobie. * * * Jestem głupi jak but z lewej nogi, dopiero gdy wypowiedziałem to zdanie na głos znalazłem powód do zadumy. Czasami trzeba rozmawiać samemu ze sobą, no dobrze, ale jest jeszcze prawa noga i co z nią zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: poeta Re: do poety, Kaziulka, Andrzeja, Marka IP: *.30.8.70.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.05.12, 08:18 ...Ta druga noga jest potrzebna chociażby po to by kiedyś kopnąć w kalendarz... ...Głupi pański tekst (nie wiersz!) i głupia odpowiedź A tak na serio, iloma litrami taniego trunku trzeba się sponiewierać by wypisywać takie głupoty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: do Kaziulka, poety, Andrzeja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.12, 22:54 Boguś, Jarek będzie z ciebie dumny, szczególnie z twojej dzisiejszej aktywności na forum. Parę groszy zarobiłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... osiecki, ten wiersz jest o tobie :) IP: *.216.c65.petrotel.pl 06.05.12, 21:30 o nikim innym :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: osiecki, ten wiersz jest o tobie :) IP: *.166.c71.petrotel.pl 06.05.12, 22:36 z akcentem :) na słowo nikim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziulek Re: osiecki, ten wiersz jest o tobie :) IP: *.045.c69.petrotel.pl 07.05.12, 17:40 Nawet w najśmielszych snach nie przypuszczałem , że kiedykolwiek zgdoze sie z Niejakim Osiecki Bogusławem , przyznam mu rację, ale stało się . Zgadzam sie z nim w całej rozciągłości gdy pisze o sobie : Jestem głupi jak but z lewej nogi Pełna zgoda :) Odpowiedz Link Zgłoś