Dodaj do ulubionych

Tańsza energia .

15.09.12, 13:58
Kto słyszał o Energetycznym Centrum z Radomia?
Oferują tańszą energię poprzez akwizytorów.
Czy to legalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: tańsza energia Re: Tańsza energia . IP: *.007.c93.petrotel.pl 15.09.12, 21:56
      następne amber?.
    • Gość: Kruk masz kalkulator IP: *.cdma.centertel.pl 16.09.12, 08:56
      ure.gov.pl/ftp/ure-kalkulator/ure/formularz_kalkulator_html.php
      nasza lokalna Energa nie jest taka zła - ja przy rachunkach ok 300 zł co dwa miesiące, w skali roku oszczędziłbym 20zł :) gdybym wybrał firmę "najtańszą"

dla mnie jako klienta nie ma się o co bić - zwykłe zawracanie dupy;
    • rumcajs_m Re: Tańsza energia . 16.09.12, 21:42
      Pod tym linkiem jest sporo informacji od klientów o sposobach działania tej firmy: leczna24.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=713&p=10304#p10304 .

Generalnie firma Energetyczne Centrum oferuje sprzedaż energii po nieznacznie niższej cenie niż lokalny sprzedawca, jednak swoją ofertę (tylko cena energii) porównuje często do łącznego kosztu u lokalnego sprzedawcy, który zazwyczaj obejmuje koszt energii oraz jej dostawy (a koszt dostawy i tak pozostanie do płacenia u lokalnego operatora energii). Do tego często w umowie domyślnie zaznaczana jest opcja wykupu ubezpieczenia oraz 5-letni okres obowiązywania umowy. Sam koszt ubezpieczenia jest znaczny i kilkukrotnie przewyższa ewentualne zyski gospodarstwa domowego z tytułu chwilowo niższej ceny. Za nieetyczne działania akwizytorów E.C. zostało m.in. do UOKiK do URE skierowane sporo skarg (www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=3411 ).
      • Gość: lolo Re: Tańsza energia . IP: *.play-internet.pl 17.09.12, 13:33
        Tylko jak ktoś się na to złapał to jak się z tego wyplątać ?
        • Gość: gość Re: Tańsza energia . IP: *.class96.petrotel.pl 17.09.12, 14:14
          JEŻELI PODPISALIŚCIE JUŻ UMOWĘ to w ciągu 10 dni od dnia podpisania możecie się wycofać bez żadnych problemów. Jeżeli ten termin już minął a czujecie się oszukani to warto skarżyć się w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumenta: www.uokik.gov.pl
          • Gość: gość Re: Tańsza energia . IP: *.class96.petrotel.pl 17.09.12, 14:20
            Tu jeszcze jest na ten temat sarysz.pl/centrum-energetyczne-naciagaja-na-tansza-energie/
            Akwizytorzy tej firmy krążą w Płocku,stąd moje zainteresowanie tym tematem.Ledwo się z tego
            wyplątałem,ojciec podpisał,ale po telefonie /po kilku minutach od podpisania/ akwizytor pojawił się w mieszkaniu i grzecznie umowę zlikwidował przez podarcie.
            • rumcajs_m Re: Tańsza energia . 17.09.12, 20:35
              Ooo właśnie, to jest link, którego wczoraj nie mogłem namierzyć, żeby tutaj podać, a to jest kompendium wiedzy o tym jak działa ta firma i jak próbować się wyplątać z umowy. Podstawą jest jednak dotrzymanie 10-dniowego terminu na złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy zawartej poza siedzibą przedsiębiorstwa i wysłanie go listem poleconym (istotna jest data stempla pocztowego) na adres firmy E.C. do Radomia (polecony z z potwierdzeniem odbioru, żeby nie kręcili, że nie dostali). No i oczywiście ze trzy razy sprawdzić, czy oświadczenie przed wysyłką zostało podpisane :) Dodatkowo warto sobie zachować własną kopię wysłanego pisma. Co do pilnowania terminu - akwizytorzy E.C. lubią chodzić w końcówce tygodnia licząc, że w razie czego sprawa przez weekend się przeleży, potem może ktoś zapomni i okres na odstąpienie upłynie... Trzeba pamiętać, że jest to 10 dni, ale kalendarzowych, a nie roboczych!

Wzór oświadczenia o odstąpieniu można ściągnąć od tego samego autora, co powyżej podany link (sarysz.pl/centrum-energetyczne-naciagaja-na-tansza-energie-suplement/).

O prawie do odstąpienia od umowy warto pamiętać w każdej sytuacji, kiedy w domu najdzie nas akwizytor i (stosując świetnie opanowane techniki sprzedaży) wciśnie coś, co następnego dnia okazuje się czymś kompletnie idiotycznym - kołdry lecznicze, super-garnki, masażery, zestaw wód toaletowych, czy unikatowy pakiet dzieł wybranych Lenina w twardej oprawie ze skóry węża na 60 rat :)
            • Gość: gość Re: Tańsza energia . IP: *.224.c76.petrotel.pl 05.10.12, 21:49
              Temat właśnie powrócił,tu trochę linków jak z tego wybrnąć.
              Życzę wytrwałości w walce .
    • Gość: Emu Re: Tańsza energia . IP: *.plock.mm.pl 19.09.12, 13:25
      U mnie kwierdzili kiedys ktos tam był, powiedziałem zeby zostawili mi jakies foldery do poczytania to stwierdzili ze nie moga, nie mili wizytówek i innych rzeczy potwierdzających legalnosc działalnosci, wiec powiedzialem ze dziekuje... ale nic nie podpisywac !!
    • Gość: ona Re: Tańsza energia . IP: 95.178.3.* 19.09.12, 19:32
      Energa podjęła kroki prawne przeciwko EC. Uruchomiła tez infolinię dla oszukanych swoich klientów. Z tego co słyszałam ostatnio, to przedstawiciele EC po prostu oszukują ludzi, że niby Energa zmienia dostawcę z niemieckiej firmy na nich, polską i trzeba zaktualizować umowę, bo jeśli nie to od stycznia będzie się płacić 40% drożej.
      • Gość: Leon Re: Tańsza energia . IP: *.020.c93.petrotel.pl 23.09.12, 09:54
        a co na to prokuratura w Płock?u
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka