Dodaj do ulubionych

Pytanie o wojsko...

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:40
Sprawa wygląda następująco...

3 lipca obroniłem dyplom licencjata. I teraz zamierzam iść na studia
magisterskie uzupełniające. W formularzu na studia muszę wpisać stopień
wojskowy, który jak wiadomo zmienia się po skończeniu studiów. No
właśnie...jaki stopień wojskowy mam po skończeniu studiow licencjackich...
Dzwoniłem do WKU ale telefony milczą a na stronach www nie mogę znaleźć
konkretnego info...

Druga sprawa. Znalazłem przy okazji informację, że od 2002 absolwencji
studiów licencjackich są automatycznie przeniesieni do rezerwy. Prawda ?

Z góry dzięki za odpowiedzi...
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Pytanie o wojsko... 06.07.04, 15:56
      Gość portalu: JaQb napisał(a):

> Sprawa wygląda następująco...
      >
      > 3 lipca obroniłem dyplom licencjata. I teraz zamierzam iść na studia
      > magisterskie uzupełniające. W formularzu na studia muszę wpisać stopień
      > wojskowy, który jak wiadomo zmienia się po skończeniu studiów.

Co??? Stopień wojskowy zmienia się po skończeniu studiów? A kto Ci tak
      powiedział? No chyba, że skończyłeś studia w wyższej szkole oficerskiej.
      Stopień wojskowy możesz dostać dopiero po złożeniu przysięgi, więc jeżeli dotąd
      nie byłeś w wojsku, to piszesz: "nie dotyczy", bo żadnego stopnia wojskowego,
      nawet szeregowego, nie masz. :-))

> No właśnie...jaki stopień wojskowy mam po skończeniu studiow licencjackich...

Cywil. :-))

> Dzwoniłem do WKU ale telefony milczą a na stronach www nie mogę znaleźć
      > konkretnego info...

Zdziwiłbym się, gdybyś znalazł informację na tak oczywisty temat. I może to
      dobrze, że się jednak nie dodzowniłeś do WKU...
      • Gość: Veni Vidi Viczi szeregowy roman IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.04, 16:06
        kiedy otrzymałeś książeczkę wojskową miałeś już wpisany stopiń wojskowy
        "szeregowy". Taka jest procedura. Kolejne stopnie uzuskuje się po
        przeszkoleniach, a nie jak piszesz po złożeniu przysięgi wojskowej...Odsyłam
        zainteresowanego na ul.Kilińskiego 12 do fachowców, a nie pisamków którzy "znają
        się na wszystkim"...
        • roman_j Ktoś Cię chyba zrobił w balona... :-))) 14.07.04, 22:52
          Powiedz mi, mądralo, kto Ci takich rzeczy naopowiadał, że razem z książeczką
          wojskową otrzymuje się stopień szeregowego? W WKU tak Ci powiedzieli? I
          uwierzyłeś im na słowo??? Oj naiwny, naiwny, naiwny... :-)))
          Trzeba było sobie lepiej poczytać odpowiednią ustawę. Ja przeczytałem i okazało
          się, że miałem dużo racji. Co prawda do otrzymania stopnia szeregowego nie
          trzeba składać przysięgi, ale też nie dostaje się tego stopnia razem z
          książeczką wojskową. Oto cytat z ustawy o powszechnym obowiązku obrony RP.
          Art. 76.
          1. Stopień szeregowego otrzymują bez szczególnego nadania osoby:
          1) powołane po raz pierwszy do czynnej służby wojskowej - z dniem stawienia się
          do tej słuzby,
          2) przeznaczone do zajęć wojskowych studentów - z dniem zaliczenia do stanu
          osobowego studium wojskowego,
          3) przeniesione do rezerwy bez odbycia służby wojskowej - z dniem przeniesienia
          do rezerwy.

Jak z tego jasno wynika, samo posiadanie książeczki nic nie daje, jeśli nie
          jest spełniony jeden z powyższych warunków.
          Co zaś do mianowania na każdy wyższy stopień, bo ta sprawa też była poruszana,
          to nie może się ono odbyć bez przeszkolenia wojskowego. Szczegóły można
          doczytać w Rozporządzeniu Ministra Obrony Narodowej z dnia 17 czerwca 2004 r. w
          sprawie mianowania na stopnie wojskowe (Dz.U. 2004 nr 150 poz. 1584).
          Przyjemnej lektury życzę. :-)))))
    • Gość: długopisem Re: Pytanie o wojsko... IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.04, 16:53
      pisz - nie dotyczy

studia kwalifikują do nadania wyższego stopnia, ale żeby go dostać musisz to udokumentować czyli musisz złożyć odpowiednie podanie, i stopień Ci przydzielą, sam nie możesz sobie przydzielić stopnia
    • Gość: tratata Re: Pytanie o wojsko... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 18:19
      a moż eraczej "poborowy"
    • damian1991damian jaki stopień po studiach 22.07.14, 10:04
      Właśnie.
      Dlaczego nikt nie umię odpowiedzieć na pytanie:
      jaki otrzymuje sie stopień wojskowy po studiach licencjackich a jaki po magisterskich.
      Każy odpowiada ale nikt nic szczególnego nie pisze.
      proste pytania:
      jaki stopień po licencjacie?...
      a jaki po magistrze?...
      • Gość: odpowiedz Re: jaki stopień po studiach IP: 37.48.85.* 22.07.14, 10:20
        otrzymasz stoień: tłuk pancerny
        • Gość: stary Re: jaki stopień po studiach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.09.14, 16:46
          Na tłuka pancernego to sobie musisz zasłużyć syneczku i to też nie tak od razu.
          Na początek: kot, a dopiero potem, potem potem tłuk a daleko, daleko dopiero pancerny.
    • damian1991damian Re: Pytanie o wojsko... 22.07.14, 10:27
      Też chciałbym sie dowiedzieć jaki stopień dostajemy idąc do wojska po licencjacie a jaki po magistrze?
      • Gość: docent, ppor Re: Pytanie o wojsko... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.14, 10:39
        Po licencjacie dostaje sie stopień generała brygady/tzw. generał jednogwiazdkowy/ze względu na niezwykłe osiągnięcie jakim jest osiągnięcie tytułu licencjata. Po studiach magisterskich nie dostajesz żadnego stopnia, chyba, że w międzyczasie odbyłeś jakieś szkolenia wojskowe. Pozdrawiam licencjata i ze względu na poziom intelektu oraz wiedzy jaką wyniosłeś z uczelni /tatulo krasule sprzedali żebyś to ukończył?/ nie wróże tobie większej kariery ani w wojskowości ani w cywilu. Zgłoś się może gdzieś do pielonki lub zbioru owoców miękkich typu maliny. Z licencjatem dadzą ci ze dwa grosze więcej za redlinę lub łubiankę.
        • Gość: gość Re: Pytanie o wojsko... IP: *.class145.petrotel.pl 22.07.14, 11:48
          Te pytanie nie jest wcale takie głupie. Kiedyś istniało przysposobienie wojskowe studentów, były podchorążówki, w końcu nieobowiązkowe przysposobienie obronne lub wojskowe- niepamiętam (jeszcze pod koniec lat 90") pewnie dlatego coś dzwoni, ale nie wiadomo w jakim kościele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka