Dodaj do ulubionych

Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów?

09.12.12, 13:50
Największym zagrożeniem dla Kościoła są grzeszni księża, jak biznesmen Libera czy alkoholik Jarecki
Obserwuj wątek
    • Gość: no jasne! Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.plock.mm.pl 09.12.12, 14:03
      taktaktaktaktaktaktaktak!!!!!
      • Gość: tak, bez kościoła Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.204.40.174.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.12.12, 14:13
        Pan biskup kombinuje jak koń pod górę i ściemia, ściemia bezczelnie, bezwstydnie, bezlitośnie
        • Gość: taki Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 14:33
          mądry a taka nienawiść z ust wypływa.Czy TW Znak też tym się zajmie?.Troszkę opamiętania.Tylko troszkę.O więcej nie proszę.Proszę też nie ściemniać/sjp/.
          • taki-los Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK 09.12.12, 17:45
            Spowiedź jest aktem rzeczywiście aktem indywidualnym, jest sakramentem, dowodem wielkiej miłości Boga do człowieka.
            Natomiast zastanawiam się, czy w przestrzeni publicznej powinna działać osoba, która wielokrotnie kłamała, co więcej – aktywnie sprzeciwiała się wprowadzeniu aktów prawnych, które mogłyby spowodować ujawnienie kompromitujących ją faktów – innymi słowy próbowała kształtować nasz, polski system prawny tak, by spełniał jej własne prywatne interesy.
            Dawniej taką postawę określano “prywatą” i jej udowodnienie eliminowało osoby nią charakteryzujące się z życia publicznego.
            Myślę, że tak powinno być i dzisiaj. Biada narodowi, który nie potrafi wyłonić ze swego grona osób do posługi publicznej nie powodujących się w swojej działalności ową “prywatą”.
            Już nie wspomną o akcie zdrady. A o takim można mówić w przypadku p. Boniego…
        • Gość: hxd Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.103.c81.petrotel.pl 09.12.12, 15:32
          "Coś niedobrego dzieje się w naszą wiarą"- powiedział pan Libera.
          Rzeczywiście,z tą waszą wiarą panie Libera coś nie tak!
        • wodnik53 Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK 09.12.12, 16:58
          Mnie najbardziej zdziwiło oburzenie biskupa, że kiedy odwiedza parafie na wsi to ludzie pracują w polu ,a kiedyś to go witali w świątecznych strojach na granicy parafii .Czy to nie jest obraza majestatu?
          • Gość: plockier45 Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.31.58.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 16.12.12, 18:49
            jemu naprawdę wszystko się poplątało.może oglądał znany serial w tv.Ale było to 100 lat temu .Czyżby ''exelencja'' chce powrotu tych czasów.NIE szanowny pasterzu,pokazujemy gdzie was głęboko mamy.Amen.
            • Gość: te mobiliu Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK IP: *.148.c88.petrotel.pl 16.12.12, 19:26
              i wszystko jasne?.Czy może ciemne.Amen.Na wieki wieków ekscelencjo/za słownikiem/.
      • plockier45 Re: Chcecie świata bez kościołów? TAK TAK TAK 10.12.12, 14:59
        1000 x TAK.
    • Gość: konik Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.plock.mm.pl 09.12.12, 14:21
      wiadomosci.dziennik.pl/wydarzenia/artykuly/412756,zakonnice-sprzedaja-osiedle-z-mieszkancami-w-pakiecie.html
      Róbcie tak dalej a niedługo będzie chodzić 3% "zobowiązanych"
    • Gość: ja Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 14:25
      zamiast przyznać, że to ich pazerność i hipokryzja zżera, będą mówić że to ludzie są źli...
      sami mają dzieci na boku, a nam mówią o "czystości" i "życiu w zgodzie z Bogiem".
      z modlenia się w zaciszu domowym w końcu taca na wartości nie przybiera...

swoją drogą, to ciekawe, skąd oni wiedzą, że to co zostało spisane 100 lat po Jezusie i to co zostało przyjęte przez sobory jest prawdą objawioną przez Boga? dziwnym trafem niewygodne księgi nie zostały uznane za "objawienie Boże", przy okazji paląc na stosie tych co myślą inaczej... ile jest w tym wiary, a ile wciskania ciemnoty? a że ludzie w końcu zaczęli myśleć, to księża przestają nad tym panować (i żerować na naiwności)

Wyrażam tutaj swoje poglądy do których mam prawo - jeśli się nie zgadzasz to ok - masz do tego prawo
    • Gość: Fan Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.12, 14:27
      Może kilka słów biskup o komisji majątkowej wspomni ? A swoją drogą kryzys obejmuje wszystkich i ten interes też się psuje ! Co do obowiązków, to niech każdy swoim przykładem świeci a nie poucza innych !
    • sasza7791 Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 14:33
      Ale ludzie popełniają ten ciężki grzech nie chodzenia do kościoła, na wyraźne życzenie samych klechów. Wtrącanie się w sprawy polityczne, in vitro, eutanazji, prezerwatyw, wychowania dzieci i wszystkiego innego do czego nie są powołani odstrasza ludzi od tej instytucji. Dopóki księdza nie zajmą się swoim zakresem obowiązków to ta grupa jeszcze uczęszczających niedługo jeszcze się zmniejszy. Pomijam już pedofilię zamiataną pod dywan, pijaństwo, wyciąganie kasy od wiernych na każdym kroku ( oczywiście z nielicznymi wyjątkami ) i pozostałe grzeszki. Więc niech pan biskup nawróci najpierw swoich podwładnych, a dopiero potem zacznie wypisywać listy do wiernych.
      Ja czytam sobie pismo święte wtedy kiedy mam taką potrzebę i nie potrzebuję do rozmowy z Bogiem jakiegoś tam faceta w czarnej sukience, który potem w czasie alkoholowej imprezki z kolegami po krzyżu będzie sobie z moich grzechów robił pośmiewisko ( wiem o czym piszę ).
      Więc dopóki nie zmieni się rola księży w tej całej szopce, dopóty wierni będą woleli iść na zakupy, czy na pizzę.
      • Gość: szaszo Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 14:35
        a co to jest polityka.Nie wiesz a pierniczysz jak potłuczony na umyśle.Poczytaj a dopiero potem bredz.
        • sasza7791 Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 14:44
          Gość portalu: szaszo napisał(a):

> a co to jest polityka.Nie wiesz a pierniczysz jak potłuczony na umyśle.Poczytaj
          > a dopiero potem bredz.

Ale my tutaj o kościele i ich skuchach a nie o polityce. Jak chcesz podyskutować to na temat. I pisz bez błędów, bo ciężko się czyta.
      • Gość: gosc Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: 138.188.100.* 09.12.12, 14:38
        Tak
        chcemy bez czarownikow i szamanow odprawiajacych gusla i wiecznie narzekajacych malo, malo ,malo
      • Gość: djblue Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.class98.petrotel.pl 09.12.12, 16:07
        Trafnie podsumowałeś. Wierni mają bezkrytycznie słuchać biskupa.

" Tutaj możesz wsłuchiwać się w Jego naukę przekazywaną przez biskupa, kapłana czy diakona, żeby kształtowała Cię nie według Twojego widzimisię, ale według wiary i tradycji Kościoła".

Hmm...To brzmi jak karcenie niegrzecznych dzieci.
    • Gość: artykulik Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 14:39
      wypichcił znany z rzetelności redaktor od muzyczki i rozrywki.Redaktor,który opisał swego czasu spotkanie z Janem Pospieszalskim w kościele Świętej Jadwigi.Relacja rzetelna inaczej.Czyli spec do specjalnych zadań.
      • Gość: do artykulika Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.204.40.174.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 09.12.12, 15:02
        proszę skrupulatnie i rzetelnie wykazać różnice między tym, co pan biskup ogłosil a gazetową relacją z ogłoszenia tej nowiny.
        BTW: przywoływanie występow nawiedzonego oszołoma Pośpieszalskiego nie podnosi siły twojej argumentacji, wręcz przeciwnie.
        • Gość: do ???????????? Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 15:34
          ??????????????????????????????????????????????????????????????????????i pan P?.
        • Gość: mobile Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 21:01
          co na to TW Znak.Te debile,oszołomy itp.Nie uchodzi drogi Panie.Nie uchodzi.
    • maciek257 Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 15:01
      Więcej ludzi w kościele = więcej kasy na tacy, widać brakuje mu na paliwo do Lexusa...
    • roman_j Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 15:14
      Kościoły mi nie przeszkadzają. Ale nie zależy mi na tym, żeby funkcjonowały w swojej obecnej roli. Ja się bez nich obejdę. :)
      • Gość: aksum78 porazajace IP: *.bb.sky.com 09.12.12, 15:22
        argumentacja porazajaca. zwlaszcza ta zniechecajaca wiernych do modlitw poza kosciolem. jak z przedszkola.........
      • Gość: lex Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: 95.178.0.* 09.12.12, 15:24
        brawo, tak trzymać, dla nas grzech ciężki, a dla duchownych nie ma już żadnych barier, moga robić wszystko co chcą, nawet sąd trzymają w garści, polecam ten artykuł: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12998687,Wulgarni_zakonnicy___Sad_zakazal_emisji_reportazu_.html
      • Gość: bez rj Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 15:32
        też się obejdziemy.Zrozumiał dr
    • Gość: buk w niebiesiech 36 % osób na siłę ochrzczonych w niemowlęctwie IP: *.150.c65.petrotel.pl 09.12.12, 16:04
      swoimi poczynaniami, takimi jak twoje libera w komisji majatkowej doprowadziliscie do tego, a bedzie jeszcze mniej i zadne wasze szczekanie czy wycie nie pomoze :)
      • Gość: oki Re: 36 % osób na siłę ochrzczonych w niemowlęctwi IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.12, 16:08
        wpolityce.pl/artykuly/42298-tlumy-na-spotkaniu-z-jaroslawem-kaczynskim-we-wroclawiu-to-jest-kontynuacja-systemu-postkomunistycznego
      • Gość: miller przypomnę biskupa wielgusa IP: *.class97.petrotel.pl 09.12.12, 16:44
        lisa przecherę Tajnego Współpracownika nagradzanego za współpracę z SB owego czasu
        czy pamiętacie jak wypierał się współpracy?

jeśli kościół= takie szelmy i szumowiny to pragnę Polski bezkościołowej w wydaniu KK
        Polski, w której dekalog obowiązuje wszystkich a w szczególności pracowników KK
        • Gość: ss kogo obchodzi głos gó... prawdy ;)? IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.12, 17:51
          naprawdę nikogo :)
          • Gość: 1234 Re: mój głos IP: *.048.c72.petrotel.pl 09.12.12, 18:03
            Nie chcemy swiata bez kościołów, chcemy kościołów bez takich debili i faryzeuszy jak ksiądz biskup !!!!!!!
    • Gość: ja Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.223.c92.petrotel.pl 09.12.12, 18:13
      Ja bym chciała, żeby w kościele nie było polityki.
    • czytelnikfilip Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 18:19
      Gonią tylko za mamoną. Świąt jeszcze nie ma, a już na Podolszycach chodzą po kolędzie. Jestem zaszokowana. Czy ta forsa dla nich najważniejsza?
      • Gość: Ja Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.236.c95.petrotel.pl 10.12.12, 09:51
        Muszą nazbierać,bo strona parafialna załapała wirusa a informatyka za friko brak.
    • Gość: qwadrat Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.dynamic.mm.pl 09.12.12, 18:39
      ,,,bez kościołów niekoniecznie-ale bez KSIĘŻY-daj boże od zaraz,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
      • Gość: katoliczka Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.084.c65.petrotel.pl 09.12.12, 18:56
        No a po co chodzą, bo po świętach dużo rodzin nie ma w domu. Są na feriach z dziećmi, u rodziny no i co strata. To jest zwykła pazerność. A nam kto da. Jak dostaniecie parę groszy wynagrodzenia, czy emerytury to nie wiadomo, gdzie dziurę załatać. Ja bardzo rzadko chodzę do kościoła ze względów zdrowotnych, natomiast modliwa w domu nic nie rózni się od tej w kościele, gdzie jakiś ksiądz coś mówi, niejednokrotnie nie wiadomo o co chodzi, nie wspomnę o watkach politycznych. No i tym sposobem nie muszę dawać na tacę. Nie mam z tego powodu żadnych wyrzutów.
        • Gość: buk w niebiesiech Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.150.c65.petrotel.pl 09.12.12, 21:43
          bo to od dawna nie jest kolenda tylko swieto koperty i nie wiem czy wiesz ale chodzac do kosciola rowniez mozesz nie dawac na tace :)
    • ewuada Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 21:56
      TAK! Chcę wolnego świata, bez obłudy, zastraszania, kłamstwa, wciskania ciemnoty, żerowania na ludziach. Bez chamstwa, braku szacunku dla ludzi którzy mają inne zdanie i inny sposób na zycie. TAK, CHCĘ WOLNEGO ŚWIATA BEZ KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO, KLERU UTRZYMUJĄCEGO SIĘ Z NASZEJ PRACY, I WSZYSTKIEGO CO JEST Z NIMI ZWIĄZANE! DOSYĆ TEGO SYFU. TEN ŚWIAT BEZ WAS JEST ZŁY, A Z WAMI JESZCZE GORSZY!
      • Gość: do ewy i ady Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.148.c88.petrotel.pl 09.12.12, 22:53
        a jak ktoś powie,że chce świata bez ciebie.Co zrobisz tolerastko.Co wtedy zrobisz?.Powiesz,że tylko ty masz rację.Powtórzysz te swoje komunały?.Powiesz to co powtarzasz jak papuga?.Jaki jest świat z takimi jak ty?.Czy właśnie tacy jak ty pogardzający ludzmi inaczej myślącymi niż ty są przyczyną tego "syfu" jak powiadasz?.Tylko ty jesteś cacy.Tylko twoje zdanie się liczy?.Wiesz jak nazywa się takich jak ty?.POmyśl.To nie boli.
        • Gość: Adamiec Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.plock.mm.pl 10.12.12, 06:44
          Czy ewuada odmawia im prawa do życia, egzystencji??? Nie, ona odmawia im prawa do wtrącania się nam w życie - In vitro, prezerwatywy itd. itd. Chcesz biegaj do kościoła codziennie - Twoje prawo tylko nie każ ludziom, którzy nie mogą mieć dzieci nie mieć na nie szansy bo tak każe Twój duszpasterz. Prawo np. do Invitro chce mieć, ba rządam go a czy to jest grzech to moja sprawa a nie faceta w kiecce. To oni nie są tolerancyjni np. sprawa Nergal ks. Boniecki (wielki kapłan). Porozmawiali jak dwaj ludzie o innych poglądach a przełożeni Bonieckiego, że jakto - z ateistą rozmawia!!! Jezus rozmawiał z kryminalistami na krzyżu, z prostytutkami... A dziś... szkoda gadać...
          Parafrazując słowa zananej piosenki... "ta instytucja jest stworzona jest dla pieniędzy, ta instytucja jest stworzona dla mamony" Przynajmniej tak teraz działa...
        • Gość: Adamiec Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.plock.mm.pl 10.12.12, 06:55
          A odnośnie kasy w kościele - nie daję.
          Jestem za kasami fiskalnymi. Skoro każdy przedsiębiorca płaci podatki to dlaczego oni ich mają nie płacić??? Ślub 1000, pogrzeb 800 chrzest 250. Chciałbym tyle zarabiać bez podatku na godzinę. Niestety ja musze zap... w niedziele bo jestem odpowiedzialny za swoją rodzinę i nie powiem synowi - Nie zjesz synku obiadu bo tata w niedziele nie pracował, bo ksiądz biskup powiedział, że to grzech. Stare konie zarabiające po 3-4 tysiące co miesiąc (szkoła + intencje mszalne itd) Znam to, poznałem kościół z bliska - ba wychowałem się w nim to wiem o czym mówię. Za lokum nie płacą, micha na plebanii. Jeden z księży kiedy zapytałem go czemu nie chcą zniesiena celibatu, bo było by legalnie odpowiedział - czy żeby najeść się chleba musze kupowac piekarnie??? Poza tym celibat nie istnieje. Potrzeby seksualne sa na najniższym poziomie piramidy potrzeb człowieka, poprostu bez nich człowiek nie istnieje jako zdrowa jednostka. Ale oni wiedzą lepiej niż cała nauka - zresztą z nauką im nigdy nie było po drodze bo zawsze ukazywała ich głupote i brak elementarnej wiedzy np. Kopedrnik
        • ewuada Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 08:00
          Gość portalu: do ewy i ady napisał(a):

> a jak ktoś powie,że chce świata bez ciebie.Co zrobisz tolerastko.Co wtedy zrobi
          > sz?.Powiesz,że tylko ty masz rację.Powtórzysz te swoje komunały?.Powiesz to co
          > powtarzasz jak papuga?.Jaki jest świat z takimi jak ty?.Czy właśnie tacy jak t
          > y pogardzający ludzmi inaczej myślącymi niż ty są przyczyną tego "syfu" jak pow
          > iadasz?.Tylko ty jesteś cacy.Tylko twoje zdanie się liczy?.Wiesz jak nazywa się
          > takich jak ty?.POmyśl.To nie boli.
          AAAAA, PIS SIĘ ODEZWAŁ! KOCHAM WAS ZA POCZUCIE HUMORU:)
    • plockowy Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 22:18
      A ja napisze tak, dla Płocka i okolicy najlepszy kosciół w niedziele to Auchan.
      Jest tam cala masa durnych wiernych łapiących sie na "niby promocje" i na francuska tace daja co niemiara :P

Mam tylko problem rozszyfrowac kto tam jest proboszczem ?

Żałosny naród, zaiste żałosny :(
      • ewuada Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 09.12.12, 22:30
        A co komu przeszkadza auchan? jeśli ktoś pracuje 6 dni w tygodniu, to chyba nikogo nie dziwi, że taki człek odczuwa potrzebę zrobienia zakupów. A może ktoś sobie na zakupy rusza po kościółku, tak dla rozrywki:) .Katolicy drodzy, nie wpychajcie wszystkich do jednego worka!
        • Gość: aksum78 problem IP: *.bb.sky.com 10.12.12, 01:04
          w katowicach wybudowano w kompleksie handlowym kaplice. wiec mozna......
      • Gość: Chłopwgumofilcach Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.236.c95.petrotel.pl 10.12.12, 09:28
        Porównywanie Auchana z kościołem bez sensu,ten pierwszy sam opłaca elektrowni za oświetlenie przed obiektem.O Auchanie nie emitowali w TV programu w związku z aferą gruntową.
    • emerica Odpowiem krótko: 10.12.12, 06:02
      TAK!

Swoją dorgą, albo ten biskup jest tak arogancki i żyje w innym świecie, albo musiał ię liczyć z tym, że na tak postawione pytanie usłyszy miliony "tak".
      • epoeta Re: Odpowiem krótko: 10.12.12, 06:42
        Swoją drogą, po co ta dyskusja, skoro bp Libera nie czyta forum i nie słucha wiernych. Jest to człowiek zapatrzony wyłącznie w siebie. Ile razy na forum mówiono o usunięciu blachy spod katedry?????? I co z tego wyszło/ Biskup nie słyszał krzyku wiernych!
        • Gość: onufry Re: Odpowiem krótko: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 08:16
          blachę to ty możesz usuwać przy swojej własności, a od cudzej to się odczep, co za ludzie na tym forum, tyle jeszcze komunizmu we łbach
          • Gość: do artykulika Re: Odpowiem krótko: IP: *.204.43.3.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.12.12, 08:27
            proszę przeczytac sobie co mówią w tej sprawie mądrzy ludzie - przeczytać i przemyśleć na spokojnie
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,13020887,_GPC___Boniecki__Jesli_komus_przeszkadza_krzyz_w_Sejmie_.html?lokale=plock
            • Gość: phi Re: Odpowiem krótko: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 08:43
              ksiądz z gazety wyborczej może dla ciebie jest mądry, dla mnie nie, mądrzy księża to się w Radiu Maryja wypowiadają a nie na łamach postkomunistycznej gazetki
              • Gość: lutek Re: Odpowiem krótko: IP: *.zep.com.pl 10.12.12, 10:38
                Każdy ma prawo do wyboru własnych autorytetów. Po co zatem korzystasz z forum postkomunistycznej gazety ? Może to być potraktowane jako współpraca z komuną. Na pewno znajdą się tacy lustratorzy , prędzej ,czy później. Dla własnego bezpieczeństwa nie zadawaj się z GW. Tak będzie najlepiej.
      • Gość: gość Re: Odpowiem krótko: IP: *.c158.petrotel.pl 11.12.12, 20:06
        Jeszcze jedną jego arogancją jest podpisywanie tych listów "wasz biskup Piotr" Czy to my go wybieraliśmy ?
    • w.m.j Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 10:28
      Mogę żyć w świecie z kościołami i szeptami modlitw, ale nie mogę w świecie głupoty i arogancji duchownych robiących pod siebie.
      • Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 10:30
        Skoro nie możesz to krzyż na drogę.
        • Gość: lutek Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.zep.com.pl 10.12.12, 10:47
          A jak się to ma do ewangelicznej przypowieści o dobrym pasterzu?
          • Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 10:59
            XXI wiek wymaga innego podejścia.
      • Gość: z Podolszyc Płn. Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.plock.mm.pl 10.12.12, 10:58
        A na Podolszycach Północnych już ksiądz chodzi po kolędzie (od początku grudnia). Lud boży szepcze, że ksiądz spieszy się by zdążyć zebrać co nieco przed końcem świata.
        Może znaną blachę sprzedać na złom to będzie trochę kasy księże biskupie?
    • rzesza4 Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 11:12
      hmmmm ile jadu w was ludzie, ksiądz to tylko człowiek tak jak i my i on tez będzie stal przed bogiem,jeszcze bardziej niż my będzie odpowiadał za to co zrobił za życia ze względu na sprawowana funkcje, wiara, kościół jest potrzebny żeby ludzie zwłaszcza młodzi kierowali sie i wiedzieli co dobre a co złe i tak każdy ma swój rozum do kościoła sie chodzi dla siebie nie dla księży w domu nie przyjmiesz świętego sakramentu nie wyspowiadasz sie żeby być oczyszczonym i starać sie potem byc lepszym, Taca kto chce to daje, NIEDZIELA oczywiście ze nie powinno byc żadnego handlu kto nie pracował w niedziele na kasie niech sie nie wypowiada wiec niedziele sie powinno spędzać z rodzina na mszy rannej na spacerze a nie do auchana nie macie ludzie za grosz szacunku do tych którzy akurat mogliby iść z dziećmi na spacer a tak muszą was obsłużyć przy kasie :(
      • roman_j Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 11:41
        rzesza4 napisał:

> kościół jest potrzebny żeby ludzie zwłaszcza młodzi kierowali sie i wiedzieli co dobre a co
        > złe

Całkowicie błędne założenie, która wciąż pokutuje w powszechnej opinii. Naprawdę nie trzeba wierzyć w żadnych bogów, chodzić do kościoła, żeby być porządnym człowiekiem, który wie, co jest dobre, a co złe. Dowodzą tego rosnące rzesze ludzi nie utożsamiających się z żadnym bogiem i z żadną religią, którzy mimo to pozostają ludźmi przyzwoitymi.

> w domu nie przyjmiesz świętego sakramentu nie wyspowiadasz sie żeby być oczyszczonym
        > i starać sie potem byc lepszym,

Do tego, by starać się być lepszym potrzebna jest wyłącznie wola stawania się lepszym. Nie jest do tego potrzebne ani opowiadanie o swoich występkach, ani uczestnictwo w jakichś obrzędach. Za to niektórzy uważają chyba, że te obrzędy i opowieści sprawiają automatycznie, że stają się lepsi. I dlatego na tym poprzestają.

> NIEDZIELA oczywiście ze nie powinno byc żadnego handlu kto nie pracował w niedziele na
        > kasie niech sie nie wypowiada wiec niedziele sie powinno spędzać z rodzina na mszy rannej
        > na spacerze a nie do auchana nie macie ludzie za grosz szacunku do tych którzy akurat
        > mogliby iść z dziećmi na spacer a tak muszą was obsłużyć przy kasie :(

Ja też pracuję w niedzielę, a bynajmniej nie na kasie. Nie tylko handlowcy pracują w ten dzień, więc nie rozumiem, dlaczego akurat im ma się należeć się ten przywilej odpoczynku? Inni też z powodu pracy nie mogą iść z dziećmi na spacer.
        Tymczasem prawda jest taka, że nie chodzi wcale o dobro pracowników handlu, ale o to, żeby zamknąć na niedziele galerie handlowe, hiper- i supermarkety. Nie wiem, czy zwiększy to frekwencję na mszach, ale chyba taką niektórzy mają nadzieję.
        Nie zgadzam się też, co jest napisane po słowach "niedziele powinno się (...)". To jest Twoja prywatna opinia, więc dlaczego formułujesz ją tak, jakby była powszechnie obowiązującą wykładnią? Napisz raczej "ja w niedzielę (...) i polecam to wszystkim". Tak będzie uczciwiej wobec czytelników. Zwłaszcza że, co może Cię zdziwi, nie wszyscy w tym kraju są wierzący.
        • Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 11:49
          >Zwłaszcza że, co może Cię zdziwi, nie wszyscy w tym kraju są wierzący.

Szkoda czasu dyskutować o marginesie.
        • rzesza4 Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 13:39

> Całkowicie błędne założenie, która wciąż pokutuje w powszechnej opinii. Naprawd
          > ę nie trzeba wierzyć w żadnych bogów, chodzić do kościoła, żeby być porządnym c
          > złowiekiem, który wie, co jest dobre, a co złe. Dowodzą tego rosnące rzesze lud
          > zi nie utożsamiających się z żadnym bogiem i z żadną religią, którzy mimo to po
          > zostają ludźmi przyzwoitymi.

chciałbym poznać te rzesze ludzi przyzwoitych którzy sa ateistami, ZNAM TE TWOJA RZESZE KTÓRZY OPLUWAJĄ KOŚCIÓŁ KSIĘŻY BOGA ITD ALE NIE SA PRZYZWOITYMI LUDŹMI NIE ZE WZGLĘDU ZE W NIC NIE WIERZĄ ALE TYLKO DLA TEGO ZE ZŁO LEPIEJ SMAKUJE I JEST WYGODNIEJSZE:)
          Z LUDŹMI KTÓRZY NA KAŻDE PYTANIE ZNAJĄ ODPOWIEDZI NIE DYSKUTUJE ŻYJCIE SOBIE I WIERZCIE ALE NIE OPLUWAJCIE INNYCH WIERZĄCYCH:)
          • Gość: buk w niebiesiech Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.150.c65.petrotel.pl 10.12.12, 14:38
            po co drzesz jape ?
          • Gość: lutek Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.12, 18:36
            A nie uważasz , że podobnie można myśleć o katolikach :

> NIE SA PRZYZWOITYMI LUDŹMI
            > NIE ZE WZGLĘDU ZE W NIC NIE WIERZĄ ALE TYLKO DLA TEGO ZE ZŁO LEPIEJ SMAKUJE I
            > JEST WYGODNIEJSZE:)
            > Z LUDŹMI KTÓRZY NA KAŻDE PYTANIE ZNAJĄ ODPOWIEDZI NIE DYSKUTUJE ŻYJCIE SOBIE I
            > WIERZCIE ALE NIE OPLUWAJCIE INNYCH WIERZĄCYCH:)

Może więcej pokory franciszkańskiej,
            a mniej odpustowego wrzasku.

• Gość: bat Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: 151.88.22.* 14.12.12, 11:49
        rzesza4 napisał:

> hmmmm ile jadu w was ludzie, ksiądz to tylko człowiek tak jak i my ...

W tym problem, że nie.
        Człowiekiem takim samym jak my to był zanim ukończył studia i złożył śluby Bogu.
        Odkąd nałożył na siebie koloratkę i kazał nazywać duszpasterzem, zwykłym człowiekiem nie jest i nie będzie - chyba, że śluby zerwie.
        To on ma dawać przykład jak być dobrym człowiekiem. On ma przygotowanie z teologii, psychologii i innych nauk związanych z duszą człowieka, aby nie błądzić samemu i kierować bliźniego na lepszą drogę. To on zobowiązał się być świadectwem Boga na Ziemi i dawać świadectwo każdego dnia. NIE MA USPRAWIEDLIWIENIA dla zboczeń, pedalstwa i pedofilii wśród książąt Kościoła. Zrozumieją to w końcu broniący "zbłąkanych" księży? NIE MA USPRAWIEDLIWIENIA i NIE MA MIEJSCA wśród duszpasterzy dla zboczeńców i zwyrodnialców, którzy przez przypadek i niedoskonałość systemu filtracji podczas naboru do "armii" dostali się jej szeregi. Powinni być napiętnowani przez nas SPOŁECZEŃSTWO, przez rząd i instytucje świeckie, a przez instytucje Kościelne "wydłubani", wydaleni, ukarani i potępieni na zawsze!

Mam jedno bardzo proste rozwiązanie, które wyleczy większość problemów Kościoła.
        Chłopcy czujący powołanie i chcący wstąpić do seminarium, przez złożeniem ślubów powinni być kastrowani.... Zalety? Koniec ze zboczeniami, odchyłami, dziećmi na boku - koniec z popędem seksualnym. Do seminarium "na księża" szli by tylko i wyłącznie ci, którzy by czuli powołanie, a nie chęć łatwego i wygodnego życia na utrzymaniu innych. W akcie ślubu Bogu, wierze i posłudze wiernym poświęcaliby to co mają najcenniejsze - męskość... Przecież i tak nie jest im potrzebna (w teorii), a jej brak powodowałby jak napisałem wyżej, koniec problemów, jakie stwarza wygłodniałemu samcu natura...
        Wady?
        Brak, nie widzę żadnych wad w kastrowaniu kandydatów na księży.
    • Gość: kasiory! Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.plock.mm.pl 10.12.12, 12:04
      trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35636,13018677,_Bezpodstawne_wzbogacenie__gdanskiej_kurii_kosztem.html
      Mimo dramatycznej sytuacji finansowej, którą Sławoj Leszek Głódź zastał obejmując diecezję w 2008 r., jedną z jego pierwszych decyzji była odbudowa dworku przy ul. Brzegi w Gdańsku, do którego później się wprowadził. Renowacja i urządzenie z przepychem tej posiadłości pochłonęły miliony złotych.

Mimo dramatycznej sytuacji finansowej, którą Sławoj Leszek Głódź zastał obejmując diecezję w 2008 r., jedną z jego pierwszych decyzji była odbudowa dworku przy ul. Brzegi w Gdańsku, do którego później się wprowadził. Renowacja i urządzenie z przepychem tej posiadłości pochłonęły miliony złotych.

• Gość: aksum78 margines IP: *.bb.sky.com 10.12.12, 12:39
        okazuje sie ze jak przycisnac lub dobrze poszukac to margines przestaje byc marginesem. 36% uczestnikow Mszy. z tego mniej niz polowa pewnie przystepuje do Komunii. o byciu dobrym czlowiekiem wedlug katechizmu KK nie wspomne. dobroci i zyczliwosci oraz uczciwosci nie wymieniam, bo tych mamy w naszym kraju pod dostatkiem....
        • Gość: Hubert Re: margines IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:07
          Liczba chodzących do kościoła nie jest tożsama z liczbą wierzących w Boga. Natomiast liczba niewierzących zdeklarowanych jest marginalna w skali kraju, ponieważ mniejsza procentowo np. od liczby alkoholików.
          • Gość: buk w niebiesiech Re: margines IP: *.150.c65.petrotel.pl 10.12.12, 14:41
            masz racje, wiekszosc to niedorobione hgw czyli wierzacy niepraktykujacy :)
    • Gość: lib Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.12, 12:41
      Archidiecezja Gdańska tonie w długach, które pozostały po kościelnym wydawnictwie Stella Maris. Choć zobowiązania powstały za czasów poprzedniego metropolity, to teraz przyprawiają o ból głowy abpa Sławoja Leszka Głódzia.

• Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:03
        Rząd świecki ma jeszcze więcej długów i tylko szkoda, że jego o to głowa nie boli.
        • Gość: buk w niebiesiech Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.150.c65.petrotel.pl 10.12.12, 14:43
          swietna logika, ktos ma dlugi to ja narobie rowniez tylko mniejszych, bym zawsze mogl to podreslic :)
    • biust75d Tak, ja chcę świata bez czarnych pasożytów. 10.12.12, 12:51
      Bez okradania mnie przez czarną mafię, bez pokazywania palcem moich dzieci jako odmieńców, bo nie chodzą na religię. Bez prania mózgu przez niedouczonych, zakompleskionych katechetów. Tak, nie chcę słyszeć wycia bezzębnych babć i egzorcyzmów. chcę normalności w świeckim pańwtwie, jakim wg konstytucji jest Polska.
      • Gość: Hubert Re: Tak, ja chcę świata bez czarnych pasożytów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:01
        Twoje dzieci są odmieńcami skoro nie chodzą na religię jak każde polskie dziecko z uczciwej polskiej rodziny. Pan Bóg na szczęście im wybaczy, ponieważ to nie ich wina, że zagubieni rodzice trzymają je z dala od Boga.
        • Gość: buk w niebiesiech Re: Tak, ja chcę świata bez czarnych pasożytów. IP: *.150.c65.petrotel.pl 10.12.12, 14:45
          > Twoje dzieci są odmieńcami skoro nie chodzą na religię

tak katodebilu :)
        • Gość: gtd Re: Tak, ja chcę świata bez czarnych pasożytów. IP: *.236.c76.petrotel.pl 10.12.12, 14:46
          Hubert jakis Ty Tempy Jelop.
        • Gość: nikt Re: Tak, ja chcę świata bez czarnych pasożytów. IP: 91.212.223.* 10.12.12, 19:13
          Hubercik-jesli Bóga poznaje sie przez chodzenie na PŁATNA nauke wiary-to twoje dzieci ciebie poznaja przez spektakle kinowe ALBO INTERNET.Bo takie sa mozliwe tylko porównania.
          Bóg-nasz OJCIEC- nie wymaga posredników w sukienkach -w kontaktach z soba
          To Pismie stoi;umies kamień -tam ja JESTEM-podnieś deske-tam mnie znajdziesz.ANI SŁOWA O KOŚCIOŁACH
    • darkneswolf Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 13:32

tak
      • Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:04

NIE
        • Gość: Kasia Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.12.12, 14:51
          Hubert, jeśli nie chcesz świata bez kościołów, to wypowiadaj się jak najrzadziej. Bo jak cię czytam, to odechciewa mi się chodzić do kościoła.
          • Gość: Hubert Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.12, 08:34
            Mogę tylko wyrazić zdziwienie, że wiarę traktujesz z podejścia wstydu, widocznie Twoja jest bardzo słaba, a Twoje chodzenie do kościoła na pokaz. Wierzysz albo nie, tu nie ma kompromisów i miejsca na wstyd czy rozważania, że bezbożnicy będą ujadać. Pan Jezus nie patrzył, że plują na Niego tylko głosił Jedyną Prawdę. Tak trzeba i teraz w tych czasach bezpardonowego ataku zdziczałych bezbożników na wiarę, odwieczne tradycje i Święty Kościół Boży.
            • art2 Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 14.12.12, 18:42
              Chłopie co ty za brednie wypisujesz. Gdzie masz ten Święty Kościół? Rzymskokatolicki to maszyna do robienia pieniędzy: afera banku watykańskiego jest tego najlepszym dowodem, odstąpienie od Prawdy objawionej w Piśmie Św. - zobacz co dzisiaj z tej Prawdy jest przestrzegane w życiu tej instytucji - nic?
    • plockier45 Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? 10.12.12, 14:57
      po przeczytaniu listu biskupa opadły mi ręce,w jakich latach żyje ten ''pasterz''??.Czy ja i inni mieszkańcy miasta jesteśmy rozmodlonym ludem???.Właśnie dla takich durnych powiedzeń i pychy sukienkowych ludzie mają ich głęboko w niepoważaniu,a ja nieżyczę sobie aby ktoś nawet biskup nazywał mnię i innych ludem .Czasy pańszczyzny skończyły się biskupie.ps. co z koszarną bramą dobrodzieju??????
    • Gość: lud klecho libera: po trzykroć TAK IP: 173.242.116.* 10.12.12, 15:42
      nie potrzeba nam takich obłudników jak ty
      • Gość: aksum78 Re: klecho libera: po trzykroć TAK IP: *.bb.sky.com 10.12.12, 16:11
        A blasze cicho, cichutenko. Pan biskup nabral wody w usta.........
        Jakby wprowadzic oplate na Kosciol, czyli to czego chce rzad, to wtedy wyszla by prawdziwa liczba wiernych w kosciolach w Polsce. Ale tego wladze koscielne boja sie jak ognia.
    • Gość: ep Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.adsl.inetia.pl 11.12.12, 16:02
      Miała być ofensywa partii rządzącej. Są pustki na salach. Parlamentarzyści PO wyjechali w Polskę. Problem w tym że nikt nie chce ich słychać. Pojechaliśmy na jedno ze spotkań do Płońska. Na spotkaniu z Julią Piterą oprócz gorących napojów i ciasta było 21 osób.

Prezentacja w Miejskim Centrum Kultury odbyła się nie w dużej sali kinowej, ale w poczekalni. Większość ze zgromadzonych stanowili lokalni politycy i działacze Platformy Obywatelskiej. Wśród obecnych znaleźli się między innymi wójt gminy Dzierzążnia i przewodnicząca rady miasta Płońsk.
      • Gość: buk w niebiesiech Re: Biskup Libera: Chcecie świata bez kościołów? IP: *.086.c69.petrotel.pl 12.12.12, 08:21
        a libera byl ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka