Dodaj do ulubionych

Pytanie do erudytów. :-)))

03.10.04, 11:08
W protokole z posiedzenia Komisji Gospodarki Komunalnej RMP z dnia 24 marca
2004 r. znalazłem takie zdanie: >>Obrady Komisji zostały otworzone (...) z
około 20 minutowym opóźnieniem wynikłym z braku "cvorum" <<
Może mi ktoś wyjaśnić, co to u licha jest to "cvorum"??? :-))

Jak ktoś chce sobie to sam przeczytać, to tu jest link:
bip.ump.pl/dane/protokoly/komisje/kgk_24032004.pdf
Obserwuj wątek
    • Gość: RM Re: Pytanie do erudytów. :-))) IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 03.10.04, 12:53
      I i tak niezle. Ja kiedys slyszalem faceta, bylego, wysoko postawionego
      pezetpeerowca, jak powiedzial podczas otwarcia zgromadzenia: "Stwierdzam gorum".
    • Gość: +ujemny Re: Pytanie do erudytów. :-))) IP: *.class146.petrotel.pl 03.10.04, 16:13
      Niestety, podany przez Ciebie link nie otwiera się u mnie. Ale jeśli ten
      fragment przytoczyłeś dosłownie, to jest w nim więcej kwiatków czy raczej...
      byków :-)
      Oto przykłady: Obrady Komisji zostały otworzone... Tu czasownik otwierać znaczy
      tyle co rozpoczynać, obrad się nie otwiera jak np. drzwi! Dlatego obrady mogą
      zostać otwarte (rozpoczęte), a nie otworzone!
      20 minutowym - powinno byc z łącznikiem: 20-minutowym.
      Niestety na pytanie, co to jest cvorum nie umiem dać jednoznacznej odpowiedzi :-
      ))) najpewniej chodzi o kworum lub - co jest tożsame - quorum. Spróbujmy jednak
      do rzeczy podejść łagodniej. Jeśli wymówić głośno to tajemnicze słowo,
      zachowując nazwy znaków, z jakich się składa, wyjdzie nam cfałorum..., może
      jednak cwał... czy ja wiem? Idźmy dalej: o cóż mogłoby chodzić z tym bystrym
      cwałem? Tu rzecz sama się wyjasnia - oczywiście orum, czyli - o rum! A co to
      jest rum? To wiadomo, rzecz alkoholiczna! I tak zagadka się wyjasniła! Obrady
      się nie odbyły, bo zabrakło gorzały! :-))) A nasi radni z Komisji widać na
      trzeźwo potrafią tylko otworzyć! drzwi, by... wyjść na zewnątrz lokalu, w
      którym się nie serwuje!
      A swoją drogą, co to za urzędnicza zarozumiałość, by komisja pisac z wielkiej
      litery! Komisja to komisja, na co ta cała mania wielkości???
      Pozdrawiam i życzę, by więcej cvorum nie zabrakło :-)
      • roman_j Re: Pytanie do erudytów. :-))) 03.10.04, 17:51
        Gość portalu: +ujemny napisał(a):

> Niestety, podany przez Ciebie link nie otwiera się u mnie.

Może dlatego, że jest to plik PDF.

> Ale jeśli ten fragment przytoczyłeś dosłownie, to jest w nim więcej kwiatków
        > czy raczej... byków :-)

Zacytowałem dosłownie. Nawet przed chwilą sprawdziłem, czy w pośpiechu nie
        pominąłem myślnika między "20", a "minutowym". Ale jednak nie. :-))

[...]
        > Niestety na pytanie, co to jest cvorum nie umiem dać jednoznacznej
        > odpowiedzi :-))) najpewniej chodzi o kworum lub - co jest tożsame - quorum.
        > Spróbujmy jednak do rzeczy podejść łagodniej. Jeśli wymówić głośno to
        > tajemnicze słowo, zachowując nazwy znaków, z jakich się składa, wyjdzie nam
        > cfałorum..., może jednak cwał... czy ja wiem? Idźmy dalej: o cóż mogłoby
        > chodzić z tym bystrym cwałem? Tu rzecz sama się wyjasnia - oczywiście orum,
        > czyli - o rum! A co to jest rum? To wiadomo, rzecz alkoholiczna! I tak
        > zagadka się wyjasniła! Obrady się nie odbyły, bo zabrakło gorzały! :-)))
        > A nasi radni z Komisji widać na trzeźwo potrafią tylko otworzyć! drzwi, by...
        > wyjść na zewnątrz lokalu, w którym się nie serwuje!
        > A swoją drogą, co to za urzędnicza zarozumiałość, by komisja pisac z wielkiej
        > litery! Komisja to komisja, na co ta cała mania wielkości???
        > Pozdrawiam i życzę, by więcej cvorum nie zabrakło :-)

Bardzo mi się spodobał ten wywód. :-))
        Kiedy doszedłeś do "cwałowania", ja zacząłem snuć domysły, że być może autor
        chciał w ten sposób napisać, że ktoś na posiedzenie komisji nie przycwałował na
        czas i stąd wynikło opóźnienie. ;-))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka