Dodaj do ulubionych

Inwestycje drogowe

15.12.04, 07:57
Oprócz opisywanej już kiedyś na forum modernizacji drogi do Zakroczymia
szykuje się za parę lat (2007 - 2010) modernizacja trasy do Lipna.
Przynajmniej taki wniosek można wyciągnąć z atrykułu w GW o problemach z
przejściami dla pieszych w Maszewie.
To dobra wieść, ale chyba bardziej pożądane byłoby poszerzenie drogi w
kierunku Ciechanowa, tam jest chyba większy ruch, lubią jeździć tamtędy tiry.
Obserwuj wątek
    • stuntman Re: Inwestycje drogowe 15.12.04, 16:30
      Modernizacja drogi do Zakroczymia (poszerzenie do standardów drogi krajowej
      przyspieszonej - chyba tak to się nazywa) jawi się jak na razie w dość mglistej
      perspektywie i nie wiadomo kiedy tak naprawdę zostanie zrealizowana.
      Co do trasy w stronę Lipna to bardzo dobrze że zostanie zmodernizowana. Mam
      nadzieję, że prace zostaną zaplanowane kompleksowo, co jak dla mnie oznacza
      budowę drugiej nitki ul. Dobrzyńskiej od ronda na Skarpie aż do ul.
      Zglenickiego oraz przygotowanie węzła komunikacyjnego dla przyszłej obwodnicy
      wschód-zachód i połączenie wszystkiego z drogą na Lipno.
      Jeśli zaś chodzi o krajówkę w stronę Ciechanowa, to ostatnie doniesienia
      również i w tym temacie przynoszą nieco optymizmu, ponieważ poszerzenie o
      którym mówisz też jest już planowane:
      "Z kolei na północy do trasy nr 10 można będzie z Płocka dojechać przez Bielsk
      i Drobin. W tej chwili projektuje się poszerzenie tej szosy, ma wyglądać jak
      ul. Kolejowa w Płocku." - cytat z GW Płock.
      miasta.gazeta.pl/plock/1,35701,2435858.html
      • konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 15.12.04, 17:57
        Droga do Wawy MUSI zostać poszerzona,TIRów tam coraz więcej i jeśli w ciągu kilku lat nic się nie zrobi jazda tą trasą będzie koszmarem. Może wiecie gdzie szukać informacji na ten temat ?? Na stronie GDDKiA piszą głównie o autostradach ...
      • piotrploc Re: Inwestycje drogowe 16.12.04, 07:55
        Dwupasmowa Dobrzyńska będzie miała wąskie gardło - most na Brzeźnicy.
        A jeśli droga do Bielska będzie wyglądać tak jak Kolejowa, to jest to dobra
        wiadomość dla ... Płockiego Zakładu Energetycznego. Do niedawna wzdłuż dróg
        były szpalery drzew. Teraz - szpalery latarń :)
        • konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 16.12.04, 14:08
          I bardzo dobrze. Nie cierpię ciemnicy w mieście na drodze tym bardziej kiedy ruch jest duży - wystarczy zresztą chociaż raz przejechać się Wyszogrodzką na odcinku od Lidla do ZEPu
          • piotrploc Re: Inwestycje drogowe 16.12.04, 15:04
            Podobno zagęszczenie latarń na przy drodze do Gór wynika z norm. Droga jest
            krajowa w obszarze zabudowanym. Ale tak czy inaczej wygląda to trochę dziwnie.
            I zgadzam się, że zamiast oświetlać okoliczne łąki część tych latarń bardziej
            przydałaby się na Wyszogrodzkiej i to po obu stronach jezdni.
        • stuntman Re: Inwestycje drogowe 16.12.04, 22:07
          Mówiąc o kompleksowym zaplanowaniu prac miałem na myśli usunięcie tego właśnie
          wąskiego gardła (czyli niezbędna będzie raczej budowa dodatkowego wiaduktu
          obok). Oczywiście wiadomo, że są to konkretne koszty i inwestycja ta, podobnie
          jak poszerzenie ul. Dobrzyńskiej o drugie pasmo prędko nie nastąpi (na pewno
          nie w ciągu najbliższych 10 lat - tak sądzę).
          Natomiast co do ul. Kolejowej to z pewnością bardziej chodzi o szerokość i
          rozplanowanie drogi niż o same latarnie. Chociaż z drugiej strony to wydaje mi
          się nieco dziwne dlaczego oświetlenie znalazło się na Radziwiu, a nie np. na
          ul. Bielskiej od torów do cmentarza (to też krajówka), gdzie takowe powinno już
          istnieć od X lat. Przecież tam uczęszcza znacznie więcej ludzi na pieszo,
          chociażby z cmentarza czy w okolice Trzepowa.
          • zjadowity Re: Inwestycje drogowe 16.12.04, 23:28
            Ciekawe kto z wpływowych ludzi mieszka w Górach lub Ciechomicach.
            • stuntman Re: Inwestycje drogowe 29.12.04, 22:39
              W końcu ktoś o tym pomyślał (w tym wypadku radna Opatrzyk):

"900 tys. zł na budowę oświetlenia ul. Bielskiej - od lotniska do cmentarza
              komunalnego"

miasta.gazeta.pl/plock/1,35681,2469778.html
              • konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 29.12.04, 23:05
                I chwała jej za to , chciała jeszcze trochę kasy wyrwać na uliczki na Międzytorzu ale jej się nie udało (szkoda bo te ulice są w opłakanym stanie)
                • stuntman Re: Inwestycje drogowe 29.12.04, 23:12
                  Szkoda tylko wywalonej propozycji A. Iwaniaka - budowy ul. Granicznej od
                  Otolińskiej do Wyszogrodzkiej. To się nazywa inwestycja drogowa wpływająca na
                  rozwój całego miasta! Tysiąc razy bardziej potrzebna niż wysyp dróg osiedlowych
                  na Imielnicy (szczególnie w perspektywie przesunięcia tranzytu aż do nowego
                  mostu). Poza tym wyleciał również 1 mln zł na rozpoczęcie budowy pasażu
                  łączącego Podolszyce PN i PD - inwestycja, którą się interesuję już od kilku
                  lat. Ale, niestety...

• konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 29.12.04, 23:18
                    Miałem to samo napisać. Graniczna musi powstać!
    • konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 20.12.04, 18:02
      Przed chwilą w Kurierze Mazowieckim omawiany był temat ewentualnego połączenia Płocka z autostradą A2 Warszawa-Poznań i trasą ekspresową S10 Warszawa-Szczecin. Była załączona mapka którą możecie zobaczyć TUTAJ. Autorem koncepcji jest poseł Piłat - był wymieniony z nazwiska i krótka jego wypowiedź które niestety pozwalają sądzić że jest to tzw. kiełbasa jednak podobno projekt ma aprobatę GDDKiA i teraz wszystko zależy od Ministerstwa Infrastruktury.
      • stuntman Re: Inwestycje drogowe 20.12.04, 18:50
        Noo... wygląda baardzo obiecująco. Skoro projekt ma aprobatę GDDKiA to chyba
        niewiele potrzeba do jego realizacji? Pytanie teraz brzmi - co tak właściwie
        miałoby być realizowane, bo przecież droga tak przebiegająca już istnieje? Nie
        wiem czy inwestycja miałaby polegać jedynie na poszerzenie drogi, czy też w grę
        wchodzą jakieś rozwiązania bezkolizyjne, a może budowa drugiej nitki
        równoległej do istniejącej (w co bardzo wątpię)?
        • intruder Re: Inwestycje drogowe 20.12.04, 23:35
          Na bezkolizyjne nie liczmy bo to tylko na autostradzie możliwe, z kolei
          poszerzenie to zbyt duża inwestycja w okresie budowy autostrad w innych
          częściach kraju, wydaje mi się więc że możemy liczyć jedynie na poszerzenie,
          tym bardziej, że na odcinku Łąck - Gostynin ta trasa jest już dość szeroka.
          • konrad_wp Re: Inwestycje drogowe 20.12.04, 23:48
            Plan minimum to dla mnie szerokie pobocza takie jak te na planowanej trasie do W-wy. Natomiast w materiale z Kuriera nie było wprost powiedziane jaka ma to być modernizacja ...
            • piotrploc Re: Inwestycje drogowe 21.12.04, 08:11
              A mi się marzy przedłużenie tej drogi o podwyższonym standardzie (z szerokimi
              poboczami) aż do Zgierza i w ten sposób podłączenie się do "Gierkówki".
    • konrad_wp Nie chciałbym siać fermentu ... 24.12.04, 13:53
      ... ale na tzw. trasie warszawskiej od okolic Czerwińska aż do Zakroczymia po bokach jezdni stoją wbite w ziemię paliki a przyczepiona do nich jest siatka z napisem GDDKIA REJON BOŻA WOLA. Nie wiem o co chodzi,na początku myślałem że to rolnicy robią ogrodzenia żeby zwierzęta nie wchodziły na ich pola ale ta siatka ciągnie się (z przerwami) przez jakieś 20 km ... Nie chciałbym tworzyć plotek , ale może coś się zaczęło ??
      • werdan Re: Nie chciałbym siać fermentu ... 24.12.04, 21:17
        Te paliki i siatka sa rozstawiane na zime, aby wiatr nie rozdmuchiwal sniegu z
        pól na droge. Podobna siatka roztawiana jest w wielu miejscach w calym kraju.
        • konrad_wp Re: Nie chciałbym siać fermentu ... 26.12.04, 16:13
          Sorry za zamieszanie :/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka