Dodaj do ulubionych

Przetarg na Tumską

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:08
bardzo sie ciesze z zamiaru rewitalizacji tumskiej, ale sen mi z oka spedza
fakt iz po tym remoncie pozostana obskurne kamienice. zastanawiam sie nad
jednym czy miasto nie moze znalezc jakiegos kruczka prawnego i wspomoc
wlascicieli kamienic prtzynajmiej w odnowieniu i wymianie stolarki okiennej i
wiryn sklepowych. jezeli tego nie mozna zrobic to moze by tak zwolnic ich z
podatku od nieruchomosci z zastrzezeniem ze pieniadze zostana przeznaczone na
wlasnie remont elewacji bo bez tegoten remont nie odniesie takiego efektu
jaki mogloby odniesc
Obserwuj wątek
    • roman_j Re: Przetarg na Tumską 03.01.05, 20:25
      W Gazecie to mają poczucie humoru: "(...) W ozdobnych osłonach rosną drzewa,
      niska zieleń, obok stoją granitowe ławki, na których w czasie lunchu z kawą,
      kanapkami i gazetą w ręku przesiadują yuppies." Zdawało mi się, że remont
      Tumskiej obejmie tylko wymianę nawierzchni, a nie jeszcze dodatkowo wymianę
      towarzystwa przesiadującego na ławkach. Granit mozna wszak dowieźć z
      kamieniołomów, drzewka przywieźć ze szkółki, ale skąd miasto zamierza sprowadzić
      tych yuppies? ;-)))
      • Gość: eMPe Re: Przetarg na Tumską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.05, 20:43
        To redaktorzy z Wyborczej będą tam pewnie przesiadywać w przerwach między
        płodzeniem równie idylliczno-niekonstruktywnych wstępów.. ;)
        Pani Woźniak - bardzo ładna wizja, ale od Pani jako dziennikarki oczekujemy
        przede wszystkim konkretów, a nie jakiegoś, za przeproszeniem, pieprzenia,
        jakby to było miło. Chyba, że Pani też startuje w tym przetargu z własnym
        projektem, ale wtedy powinno się Pani zabronić pisać na ten temat artykułu...
        Wszystko będzie gotowe jesienią? Heh, zyję na tym świecie może i nie za długo,
        ale koncepcji przebudowy Tumskiej (skądinąd czas najwyższy) widziałem już
        dziesiątki, ze sławetnym pokryciem jej przeszklonym dachem włącznie ;)
        Dlatego proszę się skupić na faktach, bo tego oczekują czytelnicy i pozwolić
        się skupić Milewskiemu na spieprzeniu kolejnego przetargu... Period.
        PS. Co nie znaczy, że inwestycji nie kibicuję, wręcz przeciwnie, ale wrodzony
        realizm każe mi wręcz zaprotestować...
        PS1. Ciekawe, czy EraBud też stanie do konkursu? :PP Oni to prężni są, daliby
        radę nawet na lato zrobić wszystko (tylko ciekawe, którego roku? :PP )
        • Gość: mieszkaniec Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:25
          Dobre,Panie,dobre - chodzi mi o PS1 - z tym EraBudem. Dziś przechodziłem na
          Podolach - koło ładnego płotu co go z polecenia EraBudu postawiono koło Obi
          jakieś dwa i pół miecha temu - myślę sobie - może już ruszą z robotą,nowy
          rok,nowy miesiąc,poniedziałek - w sam raz dobry okres,zima nietęga. A tu nico -
          ni żywego ducha,wrota zamknięte na kłódki - tylko znaki ostrzegawcze "wyjazd z
          budowy". A po drugiej stronie Czwartaków,na wolnym placu - zaczęli wbijać pale
          pod jakieś ogrodzenie - budowa jakiegoś bloku. Tu dobrze myślą - nowy
          rok,poniedziałek,zaczynamy! Jeszcze ten blok prędzej powstanie niż to "cuś"
          vis'a'vis.
        • Gość: hehehe Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:32
          Dobre,Panie,dobre - chodzi mi o PS1 - z tym EraBudem. Dziś przechodziłem na Podolach - koło ładnego płotu co go z polecenia EraBudu postawiono koło Obi jakieś dwa i pół miecha temu - myślę sobie - może już ruszą z robotą,nowy rok,nowy miesiąc,poniedziałek - w sam raz dobry okres,zima nietęga. A tu nico - ni żywego ducha,wrota zamknięte na kłódki - tylko znaki ostrzegawcze "wyjazd z budowy". A po drugiej stronie Czwartaków,na wolnym placu - zaczęli wbijać pale pod jakieś ogrodzenie - budowa jakiegoś bloku. Tu dobrze myślą - nowy rok,poniedziałek,zaczynamy! Jeszcze ten blok prędzej powstanie niż to "cuś" vis'a'vis.
        • Gość: mieszkaniec Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.05, 22:36
          A co z Przedwiosniem i Hortexem? Jest - czy nadal jest - chetna jedna i druga
          firma by odbudowac Przedwionie i Hortex? Cos prezydentom troche to nie w smak
          taki chetny - inwestor - moze pokrzyzowac plany czegos innego tylko czego?
          Widzicie oczyma wyobrazni fontanne naprzeciw rudery Hortexu pomazanej sprajem
          oraz z szybami zamalowanymi olejna zielona farba? Wizja prezydenta jest wizja
          niepelna,prezydent nie odwzajemnia entuzjazmu inwestora Przedwiosnia i
          Hortexu,natomiast bardzo entuzjastycznie w marcu zapraszal pewna siec kin przed
          teatr? Czy mu juz przeszedl pomysl na kino w Centrum? Moze czeka na kino na
          Podolach,hehe.
          • stuntman Re: Przetarg na Tumską 03.01.05, 23:20
            Pan prezydent swego czasu tak głośno grzmiał, że hipermarkety rozbijają handel
            w centrum. Teraz usilnie dąży, żeby zrobić to samo z rozrywką na płockim
            deptaku poprzez wybudowanie w bezpośrednim sąsiedztwie multipleksu. Nijak nie
            mogę się w tym dopatrzeć konsekwencji. A tymczasem samo centrum marnieje i
            obrasta coraz bardziej, nie dziwne że ludzie wolą załatwiać swoje sprawy na
            Podolszycach gdzie przynajmniej jest czysto, nowocześnie i wygodnie.
            • roman_j Re: Przetarg na Tumską 03.01.05, 23:52
              stuntman napisał:

> nie dziwne że ludzie wolą załatwiać swoje sprawy na Podolszycach gdzie
              > przynajmniej jest czysto, nowocześnie i wygodnie.

I daleko do ratusza. ;-))))
      • Gość: czytelnik Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 00:09
        nie martw sie wymiany towarzystwa nie bedzie tylko nowa ulica, to i nowa nazwa
        towarzystwa :-D wiesz, taka nowoczesna i na czasie, bo niektórere okreslenia
        tych panów to juz przezytek ;-)
    • Gość: janrak Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 08:43
      Znowu blondynka się popisała. Tragedia!!!
    • Gość: ziomek Re: Przetarg na Tumską IP: *.c156.petrotel.pl 04.01.05, 09:08
      Żeby jeszcze tak umyć,ogolić, wyprać,wyprasować i ugrzecznić tumskich meneli.
      Wygonić kryminalistów i ugrzecznić pijaków. To wtedy ja będę tą ulicą
      spacerować.
      • Gość: gospodyni domowa Re: Bubel na Tumskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:36
        Czytam artykuł, wertuję od nowa i nie mogę znaleźć wzmianki o remoncie kamienic
        lub przynajmniej ich elewacji. Nie jest to chyba niedopatrzenie autorki
        artykułu, na której zawistnie nie pozostawiacie przysłowiowej "suchej nitki" ,
        lecz objaw źle przygotowanej inwestycji . Wykonanie nawierzchni ulicy przed
        robotami elewacyjnymi , to jak ułożenie i wypolerowanie parkietu , a potem
        rozpoczęcie skuwania i naprawy tynków ,wykonanie gładzi i malowania w czasie
        remontu mieszkania. A może właśnie o to chodzi ,żeby zniszczyć ponownie
        nawierzchnię i rozpocząć roboty za miejskie pieniądze. Przecież Płock to bogate
        miasto, duży miejski budżet i można z niego wyciągnąć co się da . A zubożeli
        mieszkańcy miasta? A kto by się przejmował biedną hołotą , gdy ma dojście do
        koryta (póki trwa kadencja)! I tak toczy się koło fortuny w Płocku, od wyborów
        do wyborów , a ludzie mają takich rządzących na jakich zasługują .
        • Gość: eMPe Re: Bubel na Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 09:47
          Nno, Pani Aga aż tak się rozmarzyła o tym, jak to miło będzie siedzieć przy
          fontannie obok Muzeum Mazowieckiego w stroju wieczorowym opędzając się od
          yuppies, że niestety elewacji kamienic wymarzyć sobie nie zdążyła. Ale jak
          słabo znam teksty osławionej autorki stwierdzenia "ulica Grodzka - płockie Las
          Vegas" :)), sądzę, że o realizację wszystkich Pani postulatów w głowie autorki
          może być Pani spokojna. Po prostu słowo nie jest czasem w stanie ogarnąć ogromu
          myśli, zwłaszcza jeśli to drugie wyprzedza swoją epokę...
          • Gość: kafka Re: wy z SLD? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 10:11
            beznadziejni jestescie. oprocz ottomali i i gospodyni domowej wszyscy tylko
            narzekacie. to chyba taka ekipka ziomali SLD. co ratusz wymysli trzeba
            koniecznie skrytykowac i objechac tylko ze wzgledu na autora!!bardzo
            konstruktywne !!!brawo!!!pomysl ma troche niedociagniec ale ogolnie jest lux.
            przynajmiej sa jakies daty...poprzednia ekipa rzadzaca nie doszla nawet do tego
            etapu.
            • Gość: eMPe Re: wy z SLD? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 11:05
              Ja z SLD? Myślę, że dożyliśmy już takich czasów, kiedy za tak bezpodstawne
              oskarżenie powinno się dawać w ryj... ;)
              Jestem całym sercem za generalnym remontem Tumskiej, tak jak jestem całym
              sercem przeciwny amatorce i fuszerce niektórych dziennikarzy GW - za dużo już
              hurraoptymistycznych tekstów w takim tonie, jak ten dzisiejszy, przeczytałem,
              żeby w nie wierzyć..
              Jak Milewskiemu faktycznie uda się do jesieni (I obejdzie się bez żadnych
              bubli, do czego ekhmm... kolego, pewnym być niestety nie można), to z
              wdzwięczności przejdę całą Tumską na czworakach i tyłem...i pozwolę Pani
              Woźniak nawet to opisać ;))
              Czekam więc z realizmem, nie mając większych złudzeń...

BTW. Widzę, że nie tylko ja psioczę tu na "profesjonalizm" "państwa
              redaktorooff". Kto jest Waszym ulubieńcem w płockiej redakcji? Mój typ
              znacie ;))
              • Gość: OPAT Re: wy z SLD? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:38
                Ja kolegę eMPe popieram i chycę go za ramię, towarzysząc mu w podróży tyłem
                przez Tumską, obok yuppies!!! Projekt popieram a idiotów odpieram...!
          • Gość: OPAT Las Płock Vegas IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:33
            Gdyby tępota, głupota, infantylność i aprofesjonalizm płockich "dziennikarzy"
            potrafiły świecić, to wtdy Płocku wyglądałby jak Las Vegas!!!
    • Gość: wrc Gazeta nie klamie Agnieszka lezy w fontanie IP: *.c151.petrotel.pl 04.01.05, 11:39
      ja leze na laweczce z boku w szlafroku chyba zaraz doniej wskocze coz za
      przepiekne miejce urocze ....a prace przy nowym amfiteatrze juz w grudniu sie
      rozpoczely a do pieknego multikina na Podolszycach juz w lipcu sie wybiore
      Agnieszko i redakcjo kochana zostawcie juz te sreberka nie palcie juz tego
      • Gość: clearvoyant Re: Gazeta nie klamie Agnieszka lezy w fontanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 16:07
        Ile my już wybudowaliśmy z redakcją obiektów,multipleksów to ze trzy,amfiteatr,i inne wynalazki. A do pięknego centrum rozrywki zaprosimy się w sierpniu,wszak prace trwają pełną parą :-) oj tych wizji podolszyckich mam po dziurki w nosie,bardziej realne były wizje baraku Cinema oraz Przedwiośnia - ale to też się pali? W każdym razie te wizje mi się podobają,zawsze można sobie poczytać i pomarzyć i pooglądać obrazki dla frajerów. Jak się chce multikina - za dwa miechy do Włocławka się wybierz - tam się obrazki realizują - hale sportowe,Cinema,itp. A tu - bo tutaj jest jak jest po prostu,ty dobrze o tym wiesz ;-) No ale poczekajmy - ten rok może przyniesie jakiś przełom - a i przepraszam - obrazek mostu się zrealizował i muzeum,są jakieś plusy!
        • Gość: wrc Re: Gazeta nie klamie Agnieszka lezy w fontanie IP: *.c151.petrotel.pl 04.01.05, 17:22
          tak tak poczekajmy jeszcze tylko jeden rok potem spelnienie naszych snow
    • Gość: pl Re: Przetarg na Tumską IP: 193.59.95.* 04.01.05, 14:37
      Marzycielka z Pani, no no...
      I skąd wezmą się te luksusowe sklepy? Też powstaną w ramach remontu połamanej
      nawierzchni???
      • Gość: eMPe Re: Przetarg na Tumską IP: *.bu.uni.torun.pl 04.01.05, 17:41
        :)) Obudziłem potwora, widzę... ;)
        To kiedy robimy szturm na redakcję..? :PP
        • Gość: mieszkaniec Re: Przetarg na Tumską IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 19:02
          Hehe,za te nerwy i sianie złudnych wizji to tak ;-)
          Ale na poważnie - niech Gazeta wybada jakie i w którym miejscu piękne multikino powstanie do końca tego roku rzecz jasna,inaczej nie widzę!!!,niech się popytają tu i tam (i bez propagandy typu zdjęcie pustego placu z góry,ogrodzenego blachą falistą z podpisem budowa idzie pełną parą,co tam nie będzie ;-))
          • Gość: kafka Re: Przetarg na Tumską IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 04.01.05, 22:01
            wy byscie chcieli wszystko w tydzien, jak nie to wszyscy wypad!!przeczytajcie
            sobie pierwsza opinie ollotomi bo to jedyna sensowna i przestancie wreszcie
            gderac!!!!mysle ze pomysl przedstawiony w tej opini jest super i nad tym
            nalezaloby dyskutowac, a nie tylko: ZLE! i beznadziejny prezydent! zly pomysl!
            na pewno sie nie uda! strasznie rozgoryczeni zyciem jestescie, co?
    • Gość: Tumska Menels Team Re: Przetarg na Tumską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.05, 18:53
      Od Grodzkiej do Kolegialnej będziemy chodzili w kapciach, po reszcie Tumskiej w gumofilcach. No cóż, może lepiej ,że ta część będzie wykonana drożej i porządniej niz miala by się sypać za parę lat. Pozyjemy - zobaczymy.
    • Gość: arch Re: Przetarg na Tumską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 00:37
      Kto tak przepłacił projekt ??? Może kiedyś się ktoś do tego dobierze.
      • Gość: zez Re: Przetarg na Tumską IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.05, 22:51
        Jak to kto przepłacił - niedopracowane warunki konkursu pozwoliły wykonawcy
        postawić MM i Kolczyńskiego pod ścianą, a warto jeszcze poinformować, że w
        wielu przypadkach projekt delikatnie mówiąc jest spiep...ny, a również nie
        obejmuje organizacji robót tak, aby zabezpieczyć dojazdy dla mieszkańców.
        straży pożarnej itp.
    • enaka Re: Przetarg na Tumską 06.01.05, 10:07
      kiedys sie zastanawialam, czy redakcja gw na mazowszu w ogole czyta forum i czy
      wysnuwa z niego jakies wnioski

wczoraj przekonalam sie, ze, owszem, czyta (w papierowej wersji znalazly sie
      cytaty o yuppies), ale chyba odebrala to jako dobry zart!

naprawde, czy nie ma mozliwosci zmiany tych ludzi, ktorzy pracuja w redakcji gw
      na dziennikarzy? przeciez czasem (przy tekstach p. agnieszki wozniak niemal
      zawsze) wrecz nie wiadomo, czy sie smiac, czy plakac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka