Dodaj do ulubionych

Radni na żywo w internecie

15.05.05, 22:59
Biorąc pod uwagę, jaka liczba osób w Polsce (a proporcjonalnie i w Płocku) ma
dostęp do Internetu ten pomysł uważam jedynie za efektowny fajerwerk. Może
zamiast w takie fajerwerki lepiej zainwestować pieniądze w system
umożliwiający imienne głosowanie? To się nam lepiej przysłuży, bo przebieg
sesji można sobie po czasie odtworzyć z protokołów, a tego, kto jak głosował,
już nie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mieszkaniec Re: Radni na żywo w internecie IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.05, 23:16
      Transmisji tv na żywo nie ma , a ocenzurowane fragmenty są niewiele warte , bo
      przekłamane . Może któreś radio zdecydowałoby się na taki eksperyment . Raz w
      miesiącu można poświęcić czas antenowy na ujawnienie prawdziwego przebiegu
      obrad sesji. Bylibyśmy wdzięczni . Wiele osób miałoby dostęp , bo nie wszyscy
      mają kablówkę .
    • Gość: turb Re: Radni na żywo w internecie IP: *.aster.pl 16.05.05, 01:06
      To nie jest zaden fajerwerk. Taki system naprawde kosztuje psie pieniadzze,
      chyba ze:

"To ciekawa propozycja, rozmawialiśmy już na ten temat z naszymi informatykami,
      właśnie sprawdzamy możliwości techniczne. Niedługo będziemy wszystko wiedzieli -
      mówi Magdalena Grodecka, rzecznik prasowy prezydenta Płocka."

Jesli sa to ci sami informatycy co doradzali lub tez nadal zarządzaja kamerkami
      na stronie ump to faktycznie jest problem i oczekuje na wiekszy wydatek. Jak z
      fontanna byle najwieksza, kolorowsza i jak zwykle gó..o z tego
      • Gość: sprawny inaczej Re: Radni na żywo w internecie IP: *.c151.petrotel.pl 16.05.05, 02:16
        ciekawa propozyja.
        a czy Szanownego Pana GW na jubileusz 15 lecia zaprosila ?
    • Gość: Blady Re: Radni na żywo w internecie IP: 80.55.39.* 16.05.05, 11:09
      Dziwie sie troszke..

A z ktorego roku masz dane ? Jezeli dla Ciebie 8 milionow na koniec 2004 to malo
      to ja sie nie dziwie ze inni olewaja internautow. W koncu jestes jednym z ludzi
      korzystajacych z tego medium.

Bagatelizowanie spolecznosci internetowej nie jest dobrym pomyslem. Zwlaszcza
      nacisk na to zeby nie stala sie opinniotworcza.

System imiennego glosowania jak najbardziej by sie przydal moze w ramach akcji
      "Przejzysta Polska" ale zastanow sie gdzie bada publikowane dane jezeli nie w
      internecie. Liczba osob bedacych w stanie sledzic przebieg obrad na bierzaco jak
      i odtworzyc go na podstawie danych zawartych w tym samym medium jest podobna.

Najlepsze wyjscie to wprowadzenie glosowania imiennego z publikacja na stronach,
      archiwum transmisji w pelnej nieokrojonej nieocenzurowanej formie, transmisja
      live audio, transmisja live video. Dokladnie w tej kolejnosci z uwagi na ilosc
      potencjalnych urzytkownikow komunikatow.

Wiaze sie to z kosztami zwlaszcza jezeli chodzi o przepustowosc lacz i
      przechowywanie danych. Jezeli chodzi o oprogramowanie mozna wykorzystac
      rozwiazania open source ktore sa uzywane z powodzeniem w podobnych projektach.
      Problem moze polegac na bardzo duzym poziomie wiedzy jakim musza sie wykazac
      osoby budujace i wdrazajace ten system.
      • roman_j Re: Radni na żywo w internecie 16.05.05, 14:29
        Gość portalu: Blady napisał(a):

> Dziwie sie troszke..
        >
        > A z ktorego roku masz dane ? Jezeli dla Ciebie 8 milionow na koniec 2004 to
        > malo to ja sie nie dziwie ze inni olewaja internautow. W koncu jestes jednym
        > z ludzi korzystajacych z tego medium.

Jestem jednym z nieco ponad 20% uprzywilejowanych ludzi, któzy korzystają z tego
        medium i zakładam, że te nieco ponad 20% jeszcze spadnie, jeśli odliczymy
        szkoły, które zostały zinformatyzowane w ostatnim okresie.

> Bagatelizowanie spolecznosci internetowej nie jest dobrym pomyslem. Zwlaszcza
        > nacisk na to zeby nie stala sie opinniotworcza.

Lektura plockiego forum pokazuje, że społeczności internetowej jeszcze wiele
        brakuje do tego, żeby stała się opiniotwórcza. :-)) A przykład lekceważenia tej
        społeczności dają same władze miasta. Podam dwa przykłady:
        - oklepana już sprawa umieszczenia w BIP-ie załączników do protokołów z
        posiedzeń RM; "ze względów ekonomicznych" odrzucono ten pomysł, a koszty byłyby
        naprawdę niewielkie
        - jakiś czas temu wysłałem maila do pana Tomasza Korgi na adres e-mail podany
        na stronie UM; pozostał bez odzewu, choć oczekiwałem odpowiedzi; jaki z tego
        wniosek? albo pan radny nie odbiera poczty, albo nie raczy listów kierowanych tą
        drogą traktowac poważnie.
        Jest więc jeszcze wiele do zrobienia i nie trzeba zaczynać od efektownych
        fajerwerków, z których mało kto tak naprawdę skorzysta. Sesje RM zaczynają sie
        zwykle około 10.00, kiedy większość ludzi jest w pracy. Kto więc będzie słuchał
        tych transmisji na żywo? Który pracodawca chciałby, aby jego pracownicy w
        godzinach pracy zajmowali się śledzeniem obrad RM? A jeśli odliczymy
        pracujących, to ile osób skorzysta z internetowej transmisji? Może tylko
        urzędnicy z UM i będzie to korzyść, bo nie będzie się trzeba ruszać zza biurek i
        robić tych kilku kroków na aulę. :-))

> System imiennego glosowania jak najbardziej by sie przydal moze w ramach
        > akcji "Przejzysta Polska" ale zastanow sie gdzie bada publikowane dane jezeli
        > nie w internecie.

Ależ oczywiście, że protokoły będą publikowane w Internecie na stronach BIP-u.
        Nota bene są tam dzięki wnioskowi, jaki złożylem w imieniu kierowanej przeze
        mnie Płockiej Grupy Obywatelskiej. Nie jestem przeciwny temu, żeby UM w wiekszym
        stopniu korzystał z Internetu w informowaniu społecznosci lokalnej o swoich
        działaniach, ale uważam, ze trzeba robic to z głową. Nie to, co jest efektowne,
        ale to, co jest efektywne.

> Liczba osob bedacych w stanie sledzic przebieg obrad na bierzaco jak
        > i odtworzyc go na podstawie danych zawartych w tym samym medium jest podobna.

Otóż nie, co wykazałem powyżej.

> Najlepsze wyjscie to wprowadzenie glosowania imiennego z publikacja na
        > stronach, archiwum transmisji w pelnej nieokrojonej nieocenzurowanej formie,

Też jestem za takim rozwiązaniem. Ale obawiam się, że znów "względy ekonomiczne"
        wezmą górę... :-))

> transmisja live audio, transmisja live video. Dokladnie w tej kolejnosci z
        > uwagi na ilosc potencjalnych urzytkownikow komunikatow.

A to już uważam za kosztowny fajerwerk. Właśnie ze względu na liczbę
        potencjalnych odbiorców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka