Dodaj do ulubionych

Internet bez VAT

IP: *.stangpol.pl 02.06.01, 19:11
Widziałem na Tumskiej młodych ludzi z młodzieżówki Unii Wolności, którzy
zbierali podpisy pod inicjatywą Internet bez Vat. To całkiem niezły pomysł.
Płaciłbym 22% mniej za połączenie z siecią.
Obserwuj wątek
    • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 21:09
      Pomysł doskonały, z pewnością, ale Telezłodziejka Polska SA (i nie tylko)
      wszystkich internautów ma głęboko...
      • Gość: lolek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 21:11
        ta jasne przeciez jak zniosa vat to tpsa podniesie
        ceny zeby bylo "w normie" - kase i tak oni biora :
        (((((((((
        • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 02.06.01, 21:37
          I to się nazywa "dostosowywanie stawek do norm unijnych". To ja poprosze o
          dostosowanie moich zarobków do europejskich. O polepszeniu standardu usług
          telekomunikacyjnych też już nie wspominają. Wajha!
    • Gość: Exe Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 22:19
      Nie wiem czy to nie spóźniony i chybiony pomysł. W czerwcowym Chipie
      przeczytałem, że 9 maja sejm uchwalił zmianę VAT-u z 22 na 7% za telefoniczne
      połączenia z Internetem. Chyba nie sądzicie, że rząd pozbawi się teraz jeszcze
      tych 7%. Zresztą to jest zwykła gra przedwyborcza UW, która nie zrobiła nic dla
      inetrnautów.
      • Gość: eech Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 02.06.01, 23:11
        co mnie obchodzi czyja to gra i tak nie bede na nich glosowal :-) ale nie mam
        nic przeciwko - oplata za sdi sie zmniejszy o jakas 1/4. (chyba)

• Gość: soobi Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 02:20
          Tonący brzytwy się chwyta,Unia Wolnosci leci prosto pod próg wyborczy i skonczy
          na ok. 4% przed samymi wyborami.Emerytom nie pomoga,pielegniarkom tez nie sa w
          stanie nic zapoponowac,to próbuja uderzyć w młodzież.0 % VAT za uslugi
          internetowe?Kto odbierze sobie w rządzie tyle michy od ryja?
          To tak jakby wódke zaczęli sprzedawać po kosztach produkcji.Niech Unia czy
          Platforma(jeden ch..)wymysli cos nowego,bo jakos nie moge uwierzyc w obnizenie
          stawek VAT za uslugi telekomunikacyjne.
          • Gość: bezparty Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 12:32
            to uwierz! Jesli senat ani Kwach nie zawetuje, to juz vat zmniejszy sie o 15%!!!
            a UW nie lubie ale nie lubie takze krytykowania ich za sluszne gesty. Szkoda ze
            przez czas rzadow nie byli tacy madrzy!!!
            • Gość: ZYZY Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 14:32
              Gość portalu: bezparty napisał(a):

Szkoda ze
              &#62
              &#62 przez czas rzadow nie byli tacy madrzy!!!

No i właśnie o to chodzi - teraz wyskakują z takim
              pomysłem, a przecież mieli duuuuuużo czasu, żeby coś z
              tym zrobić. Ja też raczej nie wierzę, żeby to się udało
              (internet bez VAT), no ale czasami cuda się zdarzają :-
              )))
              • Gość: TADEK! Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 04.06.01, 14:50
                WLASNIE! NIECH ODDAJA TEN CALY VAT CO PLACILEM GDY
                BYLI W RZADZIE!!!
                • Gość: Wojtek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 13:30
                  A ja na UW głosowałem i glosowac bede, bo oni przynajmiej cos zrobia a nie jak
                  inni tylko mowia, no i nie chca mnie upic zebym na nich glosowal, wole ich
                  pomysły niz obietnice PO i SLD
                  • Gość: Exe Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.06.01, 16:04
                    Rzeczywiscie duzo zrobili bedac 4 lata przy korycie: utrzymali monopol TPSA,
                    nie wtracali sie jak podnosili abonament. Potrzeba nam wiecej takich dzialaczy
                    jacy sa w UW. Swiat bedzie piekniejszy.
                    • Gość: Przemek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 05.06.01, 22:07
                      No jasne, macie wszyscy racje. UW winne jest wszystkiemu. To przeciez wlasnie
                      UW zmienialo prawo telekomunikacyjne i jest nadzieja ze za kilka lat monopolu
                      TP juz nie bedzie. Oczywiscie ze lepiej jak rzadza czerwoni albo czarni, bo oni
                      robia wszystko dla idei, a do zlobu podchodza z obrzydzeniem :) nie robcie
                      sobie jaj, gdyby nie UW zamiast internetu mielibyscie w domu wspanialy komputer
                      ZX Spektru no a co lepsi Atari.
                      • Gość: Exe Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 08:51
                        Nie wiedzialem ze UW kupila ci komputer. Powiedz jaki? Moze tez ich poprosze o
                        nowego GeForce 3.
                        Gdyby UW zadziala ja trzeba monopolu TPSA nie byloby luz dawno. A tak w 2002
                        konczy sie ustawowy monopol a rzeczywisty skonczy sie moze za 10 lat (w
                        najlepszym wypadku).
                        • Gość: Wojtek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 11:34
                          Gość portalu: Exe napisał(a):

&#62 Nie wiedzialem ze UW kupila ci komputer. Powiedz jaki? Moze tez ich poprosze o
                          &#62 nowego GeForce 3.
                          &#62 Gdyby UW zadziala ja trzeba monopolu TPSA nie byloby luz dawno. A tak w 2002
                          &#62 konczy sie ustawowy monopol a rzeczywisty skonczy sie moze za 10 lat (w
                          &#62 najlepszym wypadku).

Ciekawe Exe czy aby tobie SLD, albo inne gowno nie kupilo komputera. Odpieprz sie
                          od UW bo to sa spoko goscie.
                          • Gość: Exe Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 14:00
                            Ja nie wlaze zadnej partii w dupe jak ty Wojtku. Powiedz mi co zrobila UW dla
                            internautow w Polsce to moze sie od niej odpieprze.
                            A tak w ogole skad wiesz ze jestem za SLD. A moze za PSL, PO albo AWS (czy jak to
                            sie dzisiaj nazywa)
                            • Gość: [S11] Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 01:02
                              On jest za UW widzialem plakaty u niego w pokoju !!!!
    • Gość: Piotr Re: Internet bez VAT IP: 213.77.208.* 06.06.01, 07:22
      Czesc,
      Cieszę się, że nasza akcja została przez internautów
      zauważona. w Płocku tylko w ciągu dwóch dni zebraliśmy
      ponad 1000 podpisów. Mam nadzieję, że przybajmniej
      niektórzy zmienią swoją negatywną opinię na temat UW,
      bo co było złe to wiemy, ale zrobiła ona też całkiem
      sporo dobrego. Pozdrowienia dla wszystkich naszych
      sympatyków.
      W sprawie internetu mam informację, że jeden z posłów
      UW złożył w Sejmie pytanie w sprawie niezrealizowanych
      połączeń od których TP.SA pobiera opłaty.
    • Gość: Wojtek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.01, 21:06
      Exe, tego za duzo zeby wymieniac ale wiesz jak korzystanie z internetu wyglada
      w Chinach, a powaznie mowiac to w tym kraju tylko Unia walczyla o to zeby nie
      bylo zadnych monopoli i panowal wolny rynek, a nie koncesyjki. Wiec Exe jak
      chcesz to rozmawiajmy ale moze pokazesz ktora partia zrobila cokolwiek wiecej.
      zaraz powiesz ze walcza z monopolami a one ciagle sa, tylko ze oni mieli dotad
      tylko ok. 60 poslow, a nie tylu co uzwiazkowione AWS czy SLD. Co do PO to nie
      lubie zeby ktos ze mnie robil wala i wmawial ze on to nie on.
      • Gość: Michael Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 03:36
        I wlasnie na przykladzie PO mozesz sie przekonac co
        znaczy naprawde Unia. W pelni sie z Toba Exe zgadzam-
        to tylko przedwyborczy belkot.
        • Gość: Przemek Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 05.07.01, 14:06
          Doceniam to ze Unia Wolnosci wywalczyla (I hope) zwolnienie z vatu na internet.
          Ale to za malo, bym na nia zaglosowal (chociaz na UD,a potem UW zawsze glosowalem; prezydenckich na Mazowieckiego, Kuronia i Olechowskiego).
          W kazdym razie, powiem krotko. Nie ma sentymentow.

Potrzeba jakiegos dodatkowego impulsu, inaczej nie ide wogole do urn.
          Rzucam tekst: walka z monopolami!

Pierwszy z brzegu przyklad: nalezy zakazac monopolistom (typu Telepsy, lub Orlen) ... reklamy. Po co oni sie reklamuja, skoro i tak trzeba korzystac z ich produktow? A skad biora kase na reklamy? ... Jesli ktoras z partii, licze na to ze bedzie to UW zaoferuje taka "kielbase wyborcza" to oddam na nia glos. Mam nadzieje, ze to jednak nie bedzie zadna kielbasa, tylko sprawdzona obietnica. UW i byc moze PO bedzie na to stac. Czekam! Przecz z monopolem!
          • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 02:32
            Podobno sejm przyjął poprawkę o obniżeniu VATu na
            internet, może przepis da radę wejść w życie po
            wakacjach. Ma być też specjalny abonament 30 godzin
            internetu za 60 zł bez względu na porę dnia. GW
            prowadzi chyba jakąś ankietę dla tepsy odnośnie
            warunków i szczegółów tego abonamentu.
            • Gość: antytpsa Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 06.07.01, 10:05
              To z tym vatem, to raczej prawda. Obniżą się o ok. 30z opłaty za sdi (o ile
              tpsa nie wprowadzi podwyżki "wyrównawczej"), ale dla modemowców pakiet 30
              godzin to jakaś kpina, no chyba że ktoś sprawdza maila/ściąga newsy/patrzy na
              forum:) w godzinach 8-18 - wtedy trochę zaoszczędzi, ale uwaga: jak oni liczą
              te 30 h? Założę się że w najlepszym wypadku w kolejności używania, a w
              najgorszym najpierw te użyte po 18. O tym, żeby abonent sobie wybierał które
              godziny mają w to wejść (czyli tylko te liczone za 7zł) można chyba zapomnieć.
              • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 06.07.01, 13:35
                Zawsze lepsze to niż nic, a właśnie ja dużo kasy wydaję tylko po to, żeby wejść
                na forum i sprawdzić czy ktoś się dopisał. Jestem tylko ciekaw jak długie będą
                impulsy w ramach tych 30 godzin, tzn. na jak minimalnie krótko będzie można się
                załączyć. Bo jeśli np. impuls będzie naliczany co godzinę to gra jest niewarta
                świeczki. Załączam fragment tekstu z GW:

"Łatwo policzyć, ile przeciętny internauta zaoszczędzi na owej promocji. Gdy
                surfuje w godzinach szczytu, to znaczy pomiędzy 8 a 18, po wykupieniu 30 godzin
                oszczędzi aż 114 złotych. Ten fakt chętnie nagłaśniają szefowie TP SA,
                twierdząc, że obniżyli cenę dostępu do Internetu o blisko dwie trzecie. Jednak
                oszczędniejsi, czyli ci, którzy surfują w "tańszym czasie", po godzinie 18,
                zapłacą jedynie 27 złotych mniej. Oczywiście w obu przypadkach kwoty należy
                podwyższyć o podatek VAT, ale w chwili, gdy nie wiemy, ile wyniesie jego
                stawka, trudno prowadzić jakiekolwiek symulacje."
    • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 13:18
      Jednak sejm uchwalił obniżkę VATu na połączenia z 22% do 7%, pozostaje się
      tylko z tego cieszyć. Jeśli po wakacjach wejdzie pół-ryczałt za internet
      (60zł/30h) to powoli będą robiły się przyjazne warunki do surfowania. Poza tym
      słyszałem że uchwalono też obniżkę VATu na komputery z 22% do 3%! Co to oznacza
      dla komputerowców nie trzeba chyba mówić
      • Gość: BK Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 13:58
        Gość portalu: Strucho napisał(a):

&#62 słyszałem że uchwalono też obniżkę VATu na komputery z 22% do 3%! Co to oznacza
        &#62 dla komputerowców nie trzeba chyba mówić

Czy to są jakieś potwierdzone informacje?
        Jeśli tak, to........ :-)

Pozdrawiam
        • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.01, 21:30
          Mówili o tym chyba w "Faktach, ludziach, pieniądzach", ale głowy sobie nie dam
          uciąć, że to było tam. Na 100% był to jakiś program typu informacje, ale nie
          jestem pewny co do jego nazwy. W każdym bądź razie jest to potwierdzone bo
          pochodzi z TV. Nie do końca zrozumiałem czy ten VAT obniżają tylko na całe
          zestawy, czy na wszystkie części również. Trzeba by pogrzebać w sieci, może coś
          by się znalazło.
      • Gość: Exe Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 11.07.01, 20:32
        Gość portalu: Strucho napisał(a):

&#62 Jednak sejm uchwalił obniżkę VATu na połączenia z 22% do 7%, pozostaje się
        &#62 tylko z tego cieszyć. Jeśli po wakacjach wejdzie pół-ryczałt za internet
        &#62 (60zł/30h) to powoli będą robiły się przyjazne warunki do surfowania. Poza tym
        &#62 słyszałem że uchwalono też obniżkę VATu na komputery z 22% do 3%! Co to oznacza
        &#62
        &#62 dla komputerowców nie trzeba chyba mówić

Sejm rzeczywiscie uchwalil nizszy vat na komputery ale dla szkol. To wiec mozesz
        z niego skorzystac jesli masz znajomego lub wujka dyrektora jakiejs budy. Nie
        sadzicie chyba ze rzad pozbawilby sie takiego zrodla dochodu jakim jest vat od
        nas normalnych komputerowcow. Przeciez te 22% vatu to kupa forsy zwazywszy ze co
        rok moznaby sprzet upgread'owac.
        Pozdrawiam
        Exe
        • Gość: Duch Re: Internet bez VAT IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 12.07.01, 02:30
          Obiecuje wam internet za darmo!
          Glosujcie na mnie :)
        • Gość: Strucho Re: Internet bez VAT IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.01, 14:56
          Nie wykluczone, że i tak było. Wiem też że szkoły będą zupełnie zwolnione z
          VATu na połączenia z internetem. W kontekście mogło też chodzić o obniżenie
          VATu na komputery dla szkół.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka