konrad_wp 31.05.05, 08:50 Takie ważne wydarzenie nie może zostać pominięte na FPI :-) Wreszcie, wreszcie - oby architekci szybko się uporali, wydłubali z ziemi to co mają wydłubać i oby obyło się bez większych problemów i przestojów! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stuntman Re: Rusza Tumska 31.05.05, 09:01 Bardzo mnie to cieszy, szkoda tylko że mam tam nie po drodze i rzadko będę mógł obserwować postępy prac. W przypadku amfiteatru jest chociaż kamerka, tutaj konieczne będą zdjęcia i naoczni świadkowie. Ciekawe jak konkretnie rozwiązany zostanie problem komunikacji pieszej, no i kiedy rozpocznie się przygotowywanie dokumentacji na pozostałe dwa odcinki Tumskiej (ktoś obiecywał, że to będzie niedługo)? Odpowiedz Link Zgłoś
radeqrdemenes Re: Rusza Tumska 05.06.05, 13:42 aktualnie nic się tam jeszcdze nie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 02.03.06, 16:46 Przechodziłem dzisiaj fragmentem nowej Tumskiej i przyznam, że jestem rozczarowany. To co na razie powstało nijak nie przypomina wspaniałych wizualizacji projektu. Po środku biegnie zwykła szarobura kostka brukowa, miała być piaskowa, dwukolorowa posadzka. Miejsca, w których zaplanowano marmury również nie zachwycają i budzą skojarzenia z lastrykiem lub płytami dotychczas leżącymi na tej ulicy tylko kilkadziesiąt lat wcześniej. Mam nadzieję, że skończona inwestycja będzie prezentować się lepiej niż to co jawi się teraz. Pomijam już kwestię ruiny horteksu, która robi strasznie przygnębiające wrażenie. To skandal, że coś takiego jeszcze tam stoi i nikt nic z tym nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
dziki_63 Re: Rusza Tumska 03.03.06, 09:49 problem ze środkowym pasem nowego odcinka Tumskiej polega na tym, że nie położono tam kostki brukowej tylko "odpad kamienny foremny" - oczywiście tańszy, ale fatalny w użytkowaniu (mnie po prostu "gryzie" w zelówki - leży już taki na Grodzkiej i świadomie przechodzę na polbruk chodników - współczuję damom na obcasach)i mniej trwały od kostki. Szkoda, że przyoszczędzono Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 03.03.06, 11:54 "Gryzienie" też zauważyłem, ale ja chciałem raczej o aspekcie wizualnym - jest po prostu buro! Po pierwsze kolorystyka, po drugie faktura - miało być zupełnie inaczej (posadzka piaskowo-brązowa, coś a'la pumeks :). Wokół fontanny jest bruk, a na wizualizacji widać różnokolorowy, wypolerowany marmuro-granit. Sam ułożony granit również nie robi specjalnego wrażenia, ale może go jeszcze wyszykują na wysoki połysk? Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Rusza Tumska 04.03.06, 18:18 Niestety - mam podobne odczucia. A cały czas się uspokajałem, że to tylko wina ciągle jeszcze prowadzonych prac budowlanych - piachu i resztek zaprawy cementowej walającej się po całej Tumskiej... (ale skoro nie tylko ja mam takie spostrzeżenia :( Może kiedy wszystko uprzątną, pojawią się obiekty małej architektury, nowe nasadzenia, efekt wizualny będzie bardziej strawny. Ale nawierzchnia niestety mnie również rozczarowała. Swoją drogą zastanawia mnie odejście (?) od planowanej koncepcji - przecież projekt budowlany musiał zakładać wykonanie posadzki Tumskiej z konkretnych materiałów (to nie zależy od widzimisię wykonawcy!!!). Ten przykład raz jeszcze uczy, że do wizualizacji projektów architektonicznych podchodzić należy z dużym dystansem i podejrzliwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lucky.man Re: Rusza Tumska 25.05.06, 10:02 Co tam słychać na Tumskiej? Będę niedługo w moim ulubionym Płocku i jestem ciekawy, czy już zakończono przebudowę i mozna się cieszyć ładnym deptakiem?;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 25.05.06, 17:03 Zdjęcia sprzed kilku dni: inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01182.JPG inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01181.JPG Odpowiedz Link Zgłoś
yolo.szwarc Re: Rusza Tumska 25.05.06, 14:43 hmm... wczoraj widzialem latarnie. detal, ale dodaje uroku. bardzo ladnie to wyglada. tylko niech w koncu sprzatna ten caly balagan :) Odpowiedz Link Zgłoś
daniel.jed Re: Rusza Tumska 25.05.06, 21:58 Szkoda że posadzka taka szara i smutna, jak całe to miasto. Na zdjęciach było sto razy lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 25.05.06, 22:19 Niestety, muszę się z tobą zgodzić - też jestem nieco rozczarowany wyglądem nawierzchni Tumskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 30.05.06, 17:48 Zdjęcia Tumskiej z dzisiaj: inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01281.jpg inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01282.jpg inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01283.jpg inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01284.jpg inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01285.jpg inwestycje.e-plock.pl/upload/DSC01286.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
lucky.man Re: Rusza Tumska 31.05.06, 11:22 EE nie przesadzajcie, zapowiada się ładniej niż warszawska Chmielna;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 31.05.06, 17:42 Mała architekura wygląda niebanalnie i interesująco, jedyne zastrzeżenia mam do samej posadzki Tumskiej. Szczególnie kostka mnie rozczarowała, liczyłem na cieplejszą kolorystykę i gładszą powierzchnię. Generalnie jest całkiem nieźle, dopiero teraz na koniec prac nabrało to wszystko wyrazu. Odpowiedz Link Zgłoś
werdan Re: Rusza Tumska 31.05.06, 22:54 Bedzie super, mi sie osobiscie bardzo podoba. Zeby tylko nie rozkradli elementow lub nie potraktowali ich sprayem. Nie moge sie doczekac, az sie przejde oddanym odcinkiem. Nie bylem dawno na Tumskiej, tym frajda bedzie wieksza. Stuntman, swietne foty. Fajnie popatrzec. ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 31.05.06, 22:58 Nie ja cykałem, ale brakuje mi ostatnio tych reporterskich klimatów po obcowaniu z artystyczno-historycznymi materiałami na plock24.pl :)) Odpowiedz Link Zgłoś
werdan Re: Rusza Tumska 31.05.06, 23:35 > Nie ja cykałem, ale brakuje mi ostatnio tych reporterskich klimatów po > obcowaniu z artystyczno-historycznymi materiałami na plock24.pl :)) Przyznam ci szczerze, ze mi powoli tez. Sam malo cykam ostatnio, a mam maly wplyw na to co inni cykaja :D Musze nadrobic zaleglosci. Nie wiem jak autor tych zdjec by sie na to zapatrywal, ale jesli bys mogl podeslac kilka zdjec na stronke to by milo bylo. To byloby cos nowego i swiezego niz kolejna nudna fotka Katedry i okolicznych zabudowan :D Stuntmanie, obiecales panoramke z jarem i Winiarami :D ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 01.06.06, 16:53 Widzę, że zostałem wywołany do tablicy, więc odpowiadam. Fakt, obiecałem panoramę, ale odkąd Fotogaleria zmieniła swój charakter, straciłem serce do zamieszczania tam swoich zdjęć. Odkąd zostało odrzuconych kilka moich ujęć z Winiar i Skarpy (a które uważałem, że powinny się w galerii znaleźć) nie widzę za bardzo sensu zamieszczania tam fotek. Miała być to strona o codziennym życiu Płocka, a tymczasem zawładnęli nią półprofesjonaliści z lustrzankami i powstała kolejna witryna o charakterze artystycznym. A jak zobaczyłem ostatnio malarstwo i szkice ołówkowe to już całkowicie utwierdziłem się w przekonaniu, że to nie miejsce na moje foty. Nie znaczy to oczywiście, że zamieszczane zdjęcia mi się nie podobają, jednak oczywistym jest fakt że amator z małpką, który przeleci sie po osiedlu i wykona niezłe zdjęcia dokumentalne jest na tej stronie bez większych szans - to jest akurat wada panującej tam demokracji (zaraz zostanie wyzerowany). W pewnym momencie miałem wrażenie, że taki kierunek nawet ci odpowiada, więc byłem nieco zaskoczony tym co powyżej napisałeś. Co się zaś tyczy fotek z Tumskiej to częstuj się bez ograniczeń i sam je wrzuć na stronkę pod własnym nickiem - będą miały większą szansę zaistnieć niż pod moim, na który pewnie kilka osób ma 'alergię' :) Odpowiedz Link Zgłoś
werdan Re: Rusza Tumska 01.06.06, 22:02 Drogi Stuntmanie, Masz sporo racji w tym co piszesz. Na ostatnim spotkaniu ludzi z plock24 padl pomysl, aby ostateczny glos w sprawie zamieszczania zdjec nalezal do mnie. Chodzi o zdjecia, ktore wedle punktow powinny opuscic galerie. Mysle, ze na kolejnym spotkaniu zakonczymy ten temat i pomysl stanie sie faktem. Rozumiem twoje odczucia zwiazane ze strona, sam nie myslalem, ze pojdzie to w takim kierunku. Jeszcze nic straconego Stuntmanie, dam znac jak cos :) Pozwolisz, ze skorzystam z propozycji i podbiore kilka fotek (2-3 szt.) Pozdrawiam ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 25.06.06, 16:03 Ponieważ pierwszy odcinek Tumskiej jest już skończony i można go oglądać w pełnej krasie, chciałbym Was sprowokować do chociaż krotkiej dyskusji. Wymieńcie dwie cechy wyremontowanej Tumskiej - co Wam się w niej najbardziej podoba i co Waszym zdaniem okazało się największym niewypałem. Odpowiedz Link Zgłoś
werdan Re: Rusza Tumska 25.06.06, 18:39 Moim zdaniem, Tumska nie zachwyca. Granitowe siedziska srednio mi sie podobaja, fontanna wylewa. Ładnie wyglada podswietlenie wieczorem. Elementy dekoracyjne (lampki, slupki, ogrodzenia drzew i krzewow) tez calkiem interesujace. Na poczatku Tumskiej po lewej stronie idac w strone Katedry jest tablica informacyjna, ale nie wiem co bedzie po prawej. Na razie wyglada jak szklana budka telefoniczna. No i juz ruszaja z kolejnymi odcinkami. Wycinaja drzewa na 2 kolejnych odcinkach, na srodkowym zaczeli wymieniac instalacje podziemne. ................................................... Werdan www.plock24.pl Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 25.06.06, 19:33 Temat zarzuciłem właśnie w związku z pewnym rozczarowaniem co do całokształtu tej wyczekiwanej inwestycji. A moje typy są następujące: - najgorsze: wylewająca fontanna (zaraz po niej wszędobylska szarzyzna) - najlepsze: nocne oświetlenie Odpowiedz Link Zgłoś
marcin_ek.m Re: Rusza Tumska 25.06.06, 21:23 Ostatnio oddany fragment Tumskiej niczym specjalnie nie zachwyca, gdyby nie te klocki co mogą z niezłym powodzeniem służyć jako ławeczki i miejce odpoczynku po spacerze. Jednak jako całość robi niezłe wrażenie. Jeden szczegół mnie zaniepokoił; czy wiecie coś na ten temat, chodzi o fontannę. Byłem na Tumskiej w ciagu tygodnia i można było ją oglądać w pełnej krasie, więc postanowiłem pokazać ją mojemu synkowi w piątek, w tym czasie kiedy na Starym Rynku śpiewał Turnau. Jakie było moje zdziwienie, fontanna nie działała, mało tego, była cała zdemontowana przed nią stała koparka a w środku kilku pracowników coś przy niej majstrowało. Pierwsza awaria? czy też ostatnie poprawki; mam nadzieję że to drugie. Druga sprawa. Czy byliście ostatnio na tych dwóch kolejnych odcinkach na których trwa już remont? Chodzi mi o wycięte drzewa. Kiedy je wycinali miałem mieszane uczucia, no bo przecież tyle lat rosły, trochę szkoda. Ale ale dzis znów byłem na spacerze w tej części ulicy i nie mogłem jej rozpoznać niby ta sama ale inna. Odłonięte zostały wszystkie kamienice i powiem wam że one są bardzo ładne, teraz można je podziwiać w pełnej krasie. Wiem że większość z nich jest zaniedbana ale mimo to są zabytki które zasługują na ekspozycję a nie chowanie w cienu drzew. Podsumowując myślę że mimo wszystko Tumska będzie naszą wizytówką i najładniejszą ulicą w mieście, gdyby miasto pomogło wyremontować kamienice, byłoby super. Odpowiedz Link Zgłoś
stuntman Re: Rusza Tumska 26.06.06, 23:58 > fontanna nie działała, mało tego, była cała zdemontowana przed nią stała > koparka a w środku kilku pracowników coś przy niej majstrowało Może usiłują zrobić aby z niej się nie lało? Przecież to kompromitacja. > znów byłem na spacerze w tej części ulicy i nie mogłem jej rozpoznać niby ta > sama ale inna Też miałem takie odczucie - zupełnie jak nie w Płocku, cała ulica nagle widoczna na przestrzał do końca, ukazały się skryte do tej pory detale. Odpowiedz Link Zgłoś
melqiades Re: Rusza Tumska 26.06.06, 23:27 Chciałoby się powiedzieć "niestety"... wg mnie spełniły się obawy wyrażane na tym forum (i nie tylko) jakie pojawiły się w trakcie powstawania pierwszego odcinka Tumskiej. W mojej ocenie nie udało się wykorzystać szansy by stworzyć ciekawy wizualnie, oryginalny i o niepowtarzalnym charakterze a zarazem praktyczny deptak. Do największych wpadek zaliczyłbym bezsensowne (w dłuższej perspektywie) oszczędzanie na jakości materiałów użytych do wyłożenia posadzki Tumskiej. Sknerstwo zaowocowało zarówno w warstwie użytkowej (zwykły brukowy ciąg "środkowy" - mało wygodny dla przechodniów, niedostępny niemalże dla kobiet ;) jak i w warstwie wizualnej - szarzyzna jest wszechobecna i przytłaczająca (żałuję, że nie zrealizowano projektu w sposób bardziej odważny - wizualizacja wskazywała na ciepłe i spokojne ale jednak kolory!!!). Poza tym - coś co uderzyło mnie już w fazie robót - nieprzemyślany system "odwadniający" - wystarczy poważniejszy deszczyk by na deptaku tworzyły się zastoiska wody i kałuże i to mimo zamontowanej instalacji burzowej!!! (o przeciekającej fontannie nawet nie wspominam, przecież to skandal). Do pozytywów - wszak nie wypada się dołować totalnie - zaliczyłbym mimo wszystko małą architekturę. Mimo wszystko bo uważam, że poszczególne jej elementy nie zostały do końca przemyślane - z jednej strony proste, nowoczesne geometryczne formy, z drugiej - żeliwne stylizowane latarnie. No i te nieestetyczne (choć de gustibus...) i niepraktyczne stalowe pseudo-kosze na śmieci (sic!). Odpowiedz Link Zgłoś