Dodaj do ulubionych

Jak jeździsz?

IP: 193.59.95.* 24.10.02, 10:04
Wczoraj znowu widziałem śmiertelny wypadek na Piłsudskiego...
Może zastanówmy się jak jeździmy (i chodzimy). Sytuacja na płockich ulicach
przypomina wojnę - śmierć zbiera obfite żniwo.
A my pędzimy na jej spotkanie bez wyobraźni...
Może ktoś ma pomysł, co z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: driver Re: Jak jeździsz? IP: 213.77.7.* 24.10.02, 10:40
      Jeżeli policja nie weźmie się solidnie do roboty i sama nie zacznie
      przestrzegać przepisów jak jeździ po mieście, to niestety mamy sytuację, jak ze
      snajperem w Stanach - jutro możesz to być też i Ty.
      A rozsądek u kierowców - szkoda gadać. Byłem świadkiem kilka dni temu jak z
      ciężarówki z dzwigiem (właśnie na Piłsudskiego) spadła opona (przyczepiona do
      dźwigu, czy jak) facet nie dość, że nie zaczepił ją porządnie, to jeszcze
      popylał ze 90 tym gratem. A oponka jak spadła to sobie skakała między
      samochodami. Sunął lewym pasem, więc nie zabiła przechodnia, ale co przeżyła
      babka prowadząca samochód za tym dźwigiem, to już tylko ona wie. Gdyby miała
      mniej szczęśćia taka opona mogła zrobić z niej miazgę.
      Moim skromnym zdaniem powinno się wprowadzić zakaz poruszania się lewym pasem
      ciężarówek - szczególnie na odcinku od ZE do Podolszyc.
      Pozdrawiam
    • pinch Re: Jak jeździsz? 24.10.02, 12:44
      Problem nie lezy po stronie szybkosci. Bo jadacy powiedzmy 90ka kierowca o
      duzej sprawnosci i jeszcze wiekszej wyobrazni sprawia mniejsze zagrozenie niz
      posuwajacy sie lewym pasem 40 km/h grat z jadacym w srodku nieudacznikiem nie
      znajacym przepisow, z ustawionymi lusterkami zewnetrznymi na niebo.
      Kiedy rano jade do pracy, widze wielu takich kierowcow. Zastanawia mnie wtedy
      kto ich szkolil, jak oni zdali egzamin. Taki styl jazdy z uzasadnieniem "jade
      lewym pasem bo pozniej skrecam w lewo" powoduje korki, zniecierpliwienie u co
      bardziej "nerwowych". Sa wszak i tacy, ktorzy wyprzedzaja "blokujacego" i
      zwalniając przed nim niejako probuja "szkolic". Oczywiscie tych zjawisk jest
      wiele , problem jest znacznie szerszy, ale ja osobiscie przyczyne tego
      wszystkiego upatruje w kiepskiej jakosci szkoleniu.
      • Gość: noname Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 13:24
        pinch napisał:

> Problem nie lezy po stronie szybkosci. Bo jadacy powiedzmy 90ka kierowca o
        > duzej sprawnosci i jeszcze wiekszej wyobrazni sprawia mniejsze zagrozenie niz

Problem w tym, że większość płockich kierowców jest święcie przekonana o swoich
        ponadprzeciętnych umiejętnościach, dużej wyobraźni, klasie etc. A jak jest
        naprawdę... ech szkoda gadać.
        • Gość: kijwmrowisko Re: Jak jeździsz? IP: 193.59.95.* 24.10.02, 13:38
          Noname, trafiłe (a)ś w sedno. Właśnie na ten temat chciałem spowodować dyskusję
          - o samoocenie każdego kierowcy.
          Prawdopodobnie większość z nas uważa, że jest kierowcą lepszym od innych...
        • pinch Re: Jak jeździsz? 24.10.02, 13:51
          Gość portalu: noname napisał(a):

> Problem w tym, że większość płockich kierowców jest święcie przekonana o
          swoich
          >
          > ponadprzeciętnych umiejętnościach, dużej wyobraźni, klasie etc. A jak jest
          > naprawdę... ech szkoda gadać.

Ale kto ich upowaznia do takich zachowan? Brak odpowiedniego szkolenia z
          uswiadomieniem brakow.
      • Gość: kwm Re: Jak jeździsz? IP: 193.59.95.* 24.10.02, 14:06
        Pinch, kierowca o dużej, jak piszesz wyobraźni nie jedzie przez miasto 90-tką.
        • pinch Re: Jak jeździsz? 24.10.02, 14:20
          Gość portalu: kwm napisał(a):

> Pinch, kierowca o dużej, jak piszesz wyobraźni nie jedzie przez miasto 90-
          tką.

Zalezy gdzie i przy jakim ograniczeniu. Ale to nie w tym rzecz.
          Tu chodzi raczej o wlasna samoocene umiejetnosci (a raczej jej brak) przy
          dostosowaniu predkosci.
        • ploom Re: Jak jeździsz? 24.10.02, 14:22
          ... ależ oczywiście jest trochę racji w tym co Pinch pisze o wyobraźni, ale
          pisze także o szkoleniu kierowców, wiec mam pytanie: a Tobie pinch kto dał
          prawo jazdy, przecież w Płocku przepisy zabraniają jeździć 90 km/h i to bez
          względu czy się jest kierowcą rajdowym czy ‘zielonym klonowym listkiem’.
          Rozumiem Cię, że czasami warunki pozwalają na więcej i przy sprzyjających
          okolicznościach można lekko przyspieszyć (ale trzeba pamiętać o
          odpowiedzialności, która w tym momencie na nas ciąży za przekroczenie
          przepisów), ale bywa też tak, że nawet jak jedziesz trochę szybciej 70-80 km/h
          to znajdzie się za Tobą kretyn, który będzie światłami lub klaksonem dawał
          znaki, że jemu się bardzo spieszy i wtedy jego mały mózg nie rozumie, że być
          może za 10 m skręcasz w lewo. Myślę, że wszystko jest ukryte w mentalności
          ludzi. Jak ktoś jest ‘nie-fair’ na co dzień w kontaktach międzyludzkich to i na
          drodze zachowuje się jak ostatni *.......* (wstawić co komu pasuje). Często
          taki delikwent uważa, że lepszy samochód (często pożyczony od rodziców lub
          tylko lepszy w jego mniemaniu, bo najczęściej takie ‘znaki’ i taki typ jazdy
          reprezentują młodzi lub bardzo młodzi kierowcy 10-letnich BMW albo innych
          wraków przyciągniętych na lawetach z zachodu, z których przy rozciąganiu w
          warsztacie cudem nie wyszedł przystanek autobusowy ;-)) który posiada uprawnia
          go do pokazywania swej męskości na drodze. Najczęściej ta męskość zaczyna się i
          kończy własnie na drodze, a jej ofiarami padają niewinni przechodnie (którzy,
          także zdarza się że nie są bez winy). Oczywiście to uproszczenie, ale
          statystycznie najwięcej wypadków powodują ludzie do 25 lat. Proponowałbym zatem
          po pierwsze przestrzegać przepisów, a po drugie dopiero zająć się kulturą jazdy
          i wyobraźnią.
          • Gość: kwm Re: Jak jeździsz? IP: 193.59.95.* 24.10.02, 14:37
            Czy jest ktoś, kto NIE jeździ lepiej od innych?
            Mnie na przykład zdarza się, że w czasie pierwszej (po dłuższej przerwie)
            nocnej jeździe zapominam początkowo o przełączeniu światła na mijania.
            Potem się przyzwyczajam i już to jest automatyczne... Ale kilka razy było mi
            naprawdę głupio bo oślepiłem kogoś jak ostatni cham :)
          • pinch Re: Jak jeździsz? 24.10.02, 15:04
            ploom napisał:

> a Tobie pinch kto dał
            > prawo jazdy, przecież w Płocku przepisy zabraniają jeździć 90 km/h i to bez
            > względu czy się jest kierowcą rajdowym czy ‘zielonym klonowym listkiem

Prawo jazdy dal mi organ wydajacy 1462, ale nie wiem czemu ustawiasz mnie po
            drugiej stronie barykady... czy ja napisalem ze ja jezdze po Plocku "a priori"
            90 ??? To byl tylko pewien przyklad, kwestie mojego stylu jazdy pozostawiam
            ocenie patrolom drogowym.
            • ploom Re: Jak jeździsz? 25.10.02, 08:25
              pinch napisał:
              >
              > Prawo jazdy dal mi organ wydajacy 1462, ale nie wiem czemu ustawiasz mnie po
              > drugiej stronie barykady... czy ja napisalem ze ja jezdze po Plocku "a
              priori"
              > 90 ??? To byl tylko pewien przyklad, kwestie mojego stylu jazdy pozostawiam
              > ocenie patrolom drogowym.

Oki, przykład rozumiem. A ocena przez patrol drogowy potrzebna a jakże, ale
              także każdy kierowca musi chociaż przez chwilę zastanowić sie nad oceną włsnego
              stylu jazdy, bo ewentulane konsekwencje może ponieść zarówno on jak i ofiara.
    • Gość: RoughBoy Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 24.10.02, 23:59
      Jak ktoś się uważa za dobrego kierowce, zapraszam w
      sobotę na plac "małej giełdy" niech się sprawdzi... i
      potem wypowie sie o swoich mozliwościach. Lub jak spadnie
      pierwszy snieg na ktorys z placow ( napisze na ktory ).
      Na prostej 140 każdy debil potrafi jechac....
      • Gość: frytol Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 00:03
        ahhh te zrecznosciowki.... :)

tam mozna przyjechac malcem i miec najlepszy czas...
        tak na prawde kazdy potafi wcisnac gaz w podloge...

na zrecznosciowkach czesto sie pojawiali ludzie ktorzy rezygnowali po pierwszym starcie... nie wszystko da sie zalatwic pedalem gazu w podlodze i 100paroma konikami pod maska... czasem wystarczy technika i 20pare KM....

w tym roku zrecznoscioweczki beda fajne :) bo ja zaczynam startowac ;)
      • Gość: rzecznik Re: Jak jeździsz? IP: *.gostynin.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 17:44
        Gość portalu: RoughBoy napisał(a):

> Jak ktoś się uważa za dobrego kierowce, zapraszam w
        > sobotę na plac "małej giełdy" niech się sprawdzi... i
        > potem wypowie sie o swoich mozliwościach. Lub jak spadnie
        > pierwszy snieg na ktorys z placow ( napisze na ktory ).
        > Na prostej 140 każdy debil potrafi jechac....

prawda Marcinie. a na prostej to nawet i 250.....

pozdrawiam
        JB
        • Gość: RoughBoy Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 23:54
          Gość portalu: rzecznik napisał(a):

> Gość portalu: RoughBoy napisał(a):
          >
          > > Jak ktoś się uważa za dobrego kierowce, zapraszam w
          > > sobotę na plac "małej giełdy" niech się sprawdzi... i
          > > potem wypowie sie o swoich mozliwościach. Lub jak spadnie
          > > pierwszy snieg na ktorys z placow ( napisze na ktory ).
          > > Na prostej 140 każdy debil potrafi jechac....
          >
          > prawda Marcinie. a na prostej to nawet i 250.....
          >
          > pozdrawiam
          > JB

Przypominam, że byłem tylko pasażerem :)

Przyznam się, że od tamtego czasu boję się jeździć z tym
          osobnikiem...

Pozdrawiam
          • Gość: RoughBoy Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 23:56
            acha.... zapomniałem dodać, że nie "kręci" mnie szybka
            jazda, tylko przyśpieszenia, nawroty, ósemeczki... jednym
            słowem zręczościówki i rallycross :)
    • Gość: mili Re: Jak jeździsz? IP: 195.136.121.* 25.10.02, 10:00
      Od dwóch lat jeżdżę codziennie, a jednak jeżdżę gorzej niż podczas swojej
      drugiej i ostatniaj jazdy egzaminacyjnej... hmmm...
      Co lubię podczas jazdy:
      baaaardzo lubię trąbić na taksówkarzy wyjeżdżających przed mój samochód :)))
      najlepsi są panowie, którzy chcą się pokazać, jak "pięknie" z piskiem ruszają
      jak się zapali zielone światło na skrzyżowaniu, wczoraj miałam jednego
      takiego... no ładny miał poślizg... ;)
      lubię też zatrzymywać się przed przejściem dla pieszych przy cechu rzemiosł
      (jachowicza), wiem jak długo musi pieszy czekać, aż jakiś dobroczyńca się
      zatrzyma ;)
      • Gość: hevelius Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 10:16
        frytol powinienes napisac ze w tym roku zrecznosciowki beda fajne bo ty je
        bedziesz wygrywal :)))) HEHEHEHE

tzn. bedziesz na drugim miejscu - zaraz za mna ;PPPP
        • Gość: frytol Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 25.10.02, 14:56
          ja i moje wierne czerwone ferrari nie damy ci szans ;P
          • Gość: Bloody Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 14:13
            Drodzy koledzy , Panie hevelisie i Panie frytolu ... przytocze tak sobie przy
            okazji milusie przyslowie "..gdzie dwoch sie bije tam ...." no wlasnie, wy
            lepiej uwazajcie na zolta krowe gtx :P

Nawiazujac do tematu to chcialem zauwazyc ze jak jest mokro to wyczynem dla
            wielu kierowcow z stu czy ponadstu konnymi samochodzikami jest ruszenie BEZ
            poslizgu, moze by tak ten manewr pocwiczyc drodzy kierowcy?

Co do BMW, no niestety chcialem zauwazyc ze 10letni pojazd tej marki to
            raczej "nowka" w porownaniu do kilkunastoletnich zlomowisk jezdzacych u nas po
            miescie :)na temat kultury kierowcow, to przyklad fantastyczny : kierowca
            golfa, jechalem sobie do sierpca ok 90 na godzine, na przeciwko lecialy na
            samochody i kierowca golfa za nimi ktory stwierdzil ze sobie je oba na raz
            wyprzedzi, skonczylo sie tak ze ja zwolnilem do 30 gdzie ledwo tamten
            przelecial a migajac w miedzyczasie swiatlami zauwazylem jak z jego ust sypia
            sie pretensje zlozone jak mniemam z najbardziej niecenzuralnych slow jakie jego
            uzwojenie mozgowe potrafilo przyswoic.... w sumie moja wina ze jechalem ta
            droga :PPP

Serdecznie pozdrawiam
            Bloody
            • Gość: frytol Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 28.10.02, 07:38
              no ten numer z golfem byl niezly, szkoda ze nie zaczal trabic i sie nie zatrzymal nas powyzywac troche bo to przeciez twoja wina ze jechales w ta strone....ehh.... jak bede juz dorosly i bede mial duzo pieniedzy to kupie sobie tatre i zadnemu nie bede zjezdzal ;)

apropos

zderzak do malucha (szeroki) ,przedni, chetnie qpie, tanio :)
          • Gość: RoughBoy Re: Jak jeździsz? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 23:58
            No jak to będziecie pierwsi ??? Przecież pierwszy będę ja :)
    • Gość: Jurek Re: Jak jeździsz? IP: proxy / 148.81.8.* 27.10.02, 14:26
      zasada jest prosta
      na komunalnym lezy wielu co mialo pierwszenstwo (kierowcow i pieszych)
      zdaza mi sie przechodzic poza pasami ale ze szczegolna ostroznoscia
      nigdy nie wbiegam "bo mi sie spieszy"
      przed wejsciem na przejscie mimo zielonego, spogladam na samochody, czy ktorys
      np nie respektuje mego pierszenstwa
      wyznaje zasade ze mi latwiej stanac i zaczekac te pare sekund niz zmuszac sznur
      pojazdow czyli iles osob do zatrzymania
      jako kierowca mimo pierwszenstawa obserwuje drogi podporzadkowane
      jako rowerzysta, ze wzgledu na stan naszych "drog" i debili mijajacych na
      milimetry jezdze srodkiem pasa

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka