maciek.zwany.jajem 05.01.06, 11:35 Które wyłapie bezpańskie psy. W Suwałkach psy już atakują ludzi. UMP do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caro333 Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 12:02 W dawnych czasach,kiedy to jeszcze człowiek ważniejszy był od psa instytucja hycla, czy, jak kto woli rakarza była w miastach powszechna.Powszechna była świadomość zagrożeń różnej natury,jakie stwarzają bezpańskie psy.Dziś polityczna poprawność każe "chronić" zwierzątka aż tak,że bałbym się kopnąć atakującego mnie kundla,żeby nie znaleźć się w pace...:(( Rozwiązanie jest proste - każdy pies powinien natychmiast po zakupie zostać przez właściciela zarejestrowany i oznakowany (czipem)niemalże jak samochód.Wałęsający się pies powinien zostać odłowiony i przewieziony do schroniska.Pies zarejestrowany - schronisko informuje właściciela,a ten odbiera pupilka i uiszcza 500 zł za koszty odłowienia i przechowania.Brak reakcji przez tydzień?Dodatkowo mandat 200 zł.Pies niezarejestrowany - humanitarne uśpienie.Miasto nie wydaje kasy na rakarza,problem bezpańskich psów znika sam.Kto z naszych radnych odważy się wnieść taki projekt pod obrady Rady Miasta?Ciekawe. Ciekawe też,ilu rodziców najpierw mocno sie zastanowi,zanim przytaszczy do domu z niedzielnej giełdy ślicznego szczeniaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 12:09 Bardzo ciekawy pomysł! Tylko że pewnie wrzasku narobią psudo"obrońcy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 12:14 Bardzo dobry pomysl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenon dylewski. Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.plock.mm.pl 05.01.06, 12:43 W dawnych czasach hycel z Bodzanowa powiesił dla cara polskiego żandarma powstańca 1863r.,na drodze z Bielska do Bodzanowa, na oczach żony i dzieci. Zaiste hycel to potrzebna istota. Do dzisiaj niektórzy mieszkańcy Bodzanowa przedstawiają dowody posiadania ziemi z nadania cara za zacne zasługi z 1863r. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 13:16 Gość portalu: zenon dylewski. napisał(a): > W dawnych czasach hycel z Bodzanowa powiesił dla cara polskiego żandarma > powstańca 1863r.,na drodze z Bielska do Bodzanowa, na oczach żony i dzieci. > Zaiste hycel to potrzebna istota. A jeśli jakaś matka udusiła dziecko to wszystkie matki są niepotrzebne? Dziwne rozumowanie. Skoro razi nazwa hycel, niech będzie "odłapiacz". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.06, 13:32 Zaiste,Panie Zenonie,przedobrzył Pan.Porównywać powstańca do psa?! Hycel,to on był z zawodu,a z charakteru zdrajca, kolaborant i morderca.Chociaż,jak się domyślam,żandarm był z szlachty lub ziemian, a hycel z chłopów.Zawód rakarza jest tak samo potrzebny,jak weterynarza,zamiatacza ulic,szewca,kominiarza itd...Znam Pańskie zacne wysiłki,by nasza narodowa historia nie została zapomniana,choć dyskusyjna pozostaje inicjatywa i celowość wybuchu powstania styczniowego.W wyniku powstania chłopi dostali ziemię od cara,ktory dzielił i rządził.Wtedy brali od cara,dziś biorą od Unii Europejskiej i głosują na Samoobronę oraz wychodzą z kosami na drogi...Po patriocie,znawcy i propagatorze historii Polski spodziewałbym się czegoś innego...Zakazać hycli,bo wieszają żandarmów??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Dylewski Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.plock.mm.pl 05.01.06, 19:00 Ach ta poprawność... to nie tak . Zawód hycla, synonim braku sumienia. Moc złej energii w takim człowieku. Zawód wykonywany przez ludzi bez uczuć. Hycel zdzierał skórę z psów, wycinał sadło, które dawano chorym na gruźlicę. Postać hycla nie tylko w literaturze ale i płockim życiu zawsze była odbierana jako coś podłego. Owszem korzystano z niego ale i pogardzano. Ludzie czystego ducha nie będą hyclami. Oprawca żandarma Ratajskiego, nie był dobrym człowiekiem. Mój żal za poległymi w powstaniu ludźmi, nigdy nie pozwoliłby na uchybianie ich pamięci. Jest odwrotnie. Brak wrażliwości na morderstwo Ratajskiego w tak haniebny sposób, przekłada się w wymuszaniu traktowania ziemi danej chłopom od cara, za rzecz godną w naszych czasach. Doprawdy nie ma się czym chwalić, jeżeli potomkowie nie rozumieją,że ziemię daną chłopu za niszczenie powstania, musiano przecież komuś zabrać! Jeżeli tego nie rozumieją przez 142 lata, to nie sa ludźmi godnymi.Kiedyś, kiedy chłopi kazali wycinać drzewa na Dobrowolskiego, co jest ulubionym zajęciem zieleni miejskiej, oburzał się na mnie pewien pan, że gardzę chłopami. Nie o to chodziło. Szlachta też mieszkała na wsi. Piękne pieś chłopskie powstałe z biedy na Kujawach, Kurpiach, mówią o dużej kulturze chłopów. Tworzyli poezję. Na weselach improwizowali przyspiewki. Na Podlasiu, gzie mieszkał generał Z.Padlewski, chłopskie dzieci, bawiły się zdziećmi z dworu., Siostrzeniec generała śpiewał z chłopskmi dziećmi ich pieśni. Prawdziwy Pan, nigdy nie wyśmiewałby się z chłopa Bo i po co .Synom chłopa w mieście to synonim tego, co opisywał choćby St.Staszic. Zapamiętałość. Zabijackość.Rozpychanie wszystkich łokciami i brak wrazliwości na ból drugiego człowieka. Niech juz hycel zostanie w przeszłości. Może potomstwo wiarołomnego chłopa odda ziemię państwu?, czyszcząc się po wiekach? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 13:22 W Norwegii wylapuja psy walesajace sie bez opieki. Za odbior pieska wlasciciel placi ok. 800 zl. Jesli nie pojawi sie w schronisku przez tydzien pies jest usypiany. Nikogo nie stac, nawet tak bogatego kraju jak Norwegia, na utrzymywanie schronisk dla bezdomnych psow i kotow. Dodam jeszcze, ze wlasciciele musza sami sprzatac po swoich pupilkach i nikt im nie rozdaje torebek i lopatek. W miejscu publicznym nie widzi sie psow bez smyczy i kaganca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NIC Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.plock.mm.pl 05.01.06, 12:17 ZGŁOŚ SIĘ SAM. Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 12:20 Gość portalu: NIC napisał(a): > ZGŁOŚ SIĘ SAM. Różnica między Tobą a mną polega na tym że ja mogę zgłosić się sam [dla żartu], a Ciebie odłowią. hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
nati620 Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 14:05 maciek.zwany.jajem napisał: > Gość portalu: NIC napisał(a): > > > ZGŁOŚ SIĘ SAM. > > Różnica między Tobą a mną polega na tym że ja mogę zgłosić się sam [dla żartu], > > a Ciebie odłowią. hahaha jestes sku..synem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bezstronny Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 17:28 do budy suko Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 18:57 nati620 napisała: > jestes sku..synem Bardzo mi przykro że kobieta używa bluźnierstw. To pokazuje jak dziś prymitywne są niektóre panie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maćka kolo Re: W Płocku potrzebny jest hycel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.06, 19:07 maciek.zwany.jajem napisał: > Różnica między Tobą a mną polega na tym że ja mogę zgłosić się sam [dla żartu], > > a Ciebie odłowią. hahaha Różnica między dobrym żartem, a słabym polega na tym, że z dobrego żartu śmieją się inni, a ze słabego tylko ten co go opowiada. - - - - - - - - - - - jesteś dyletantem a nie liberałem gospodarczym Odpowiedz Link Zgłoś
maciek.zwany.jajem Re: W Płocku potrzebny jest hycel 05.01.06, 19:23 Gość portalu: maćka kolo napisał(a): > Różnica między dobrym żartem, a słabym > polega na tym, że z dobrego żartu śmieją się inni, a ze słabego tylko ten co go opowiada. > - - - - - - - - - - - > jesteś dyletantem a nie liberałem gospodarczym Ty jesteś autorytetem: od tego jakie są żarty i kto jest dyletantem. (oczywiście w swym mniemaniu) Odpowiedz Link Zgłoś