Dodaj do ulubionych

Odbiór Tumskiej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:49
Teraz już wiadomo, dlaczego Milewski ma zatrudnić dodatkowych strażników
miejskich. DO pilnowania ulicy Tumskiej przed złodziejami.
Druga sprawa - co ma być oświetlane? Podobno kamienice. Połowa z nich to
szkarady. Najpierw trzeba było je odnowić, a potem robic ulicę. Ale to
przecież mały efakt wyborczy. Najważniejsza jest ulica. A ludzie niech się
męczą w ruderach i srają na swoich podwórkach albo we wspólnych kiblach.
Zawsze można postawić płot, który zasłoni domy (rudery) przyległe do Tumskiej
Obserwuj wątek
    • Gość: kinia Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 21:56
      taaaa, najważniejsze żeby z wierzchu było ładnie
      • Gość: tess Re: Odbiór Tumskiej IP: *.plock.msk.pl / 80.48.4.* 13.06.06, 19:07
        prawda
    • beerek Re: Odbiór Tumskiej 30.05.06, 22:12
      Chociaż Samoobrony jako partii nie trawie ale tym razem muszę się zgodzić z jej przedstawicielem ;) Faktycznie, inwestycja robiona od doopy strony. Powinno się najpierw odrestaurować kamienice, potem się brać za Tumską.
      • andrzejmil Re: Odbiór Tumskiej 30.05.06, 22:15
        A widzisz, że nie wszystko co samoobrona powie to głupie. Jakaś mądrośc zyciowa
        dla Ciebie
        • Gość: Paweł z Łodzi Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:17
          a kiedy odaanie ostatniego fragmętu ?!
      • Gość: he? Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.06, 23:19
        Chyba oszalałes człowieku, z moich podatków remontować prywatne kamienice, jak to sobie wyobrażasz?
    • Gość: xl Re: Odbiór Tumskiej IP: *.c157.petrotel.pl 30.05.06, 23:27
      CIEKAWE, kolumnada przed Przewiośniem - okrągłe słupy + latarnie w kształcie
      semaforów wokół fontanny + stylizowane latarenki parkowe=niezły bałagan. W pracy
      konkursowej przewidziano fasadę czy coś podobnego zamykającego plac przed kinem.
      Dlaczego tak radykalnie zmieniono projekt?
      Niedługo rusza budowa kina, przebudowa hortexu, rozbudowa Muzeum niemożliwe żeby
      odbyło sie bez ciężkiego sprzętu, te wszystkie bajery zostana rozjechane
      wywrotkami. Czy ktoś w Urzędzie koordynuje tą inwestycję?
    • Gość: Grom Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 05:31
      > Teraz już wiadomo, dlaczego Milewski ma zatrudnić dodatkowych strażników
      > miejskich. DO pilnowania ulicy Tumskiej przed złodziejami.
      ======================
      Ty chamoobrono uważaj! Teraz jesteś w koalicji z PiS-em

> A ludzie niech się męczą w ruderach i srają na swoich podwórkach albo
      > we wspólnych kiblach.
      ======================
      S...ją we wspólnych kiblach?
      Kto ma im zafundować kible w mieszkaniach jeżeli kamienice są prywatne?
      Chamoobrona ma ochotę na darowizny z budżetu. A to z naszych podatków.
      Pewnie „pożyczki bezzwrotne” się marzą. Gierek to był dobry, narozdawał...
      i do dziś spłacamy.
      Cham zawsze będzie chamem.
      • iwles Re: Odbiór Tumskiej 31.05.06, 07:49
        > Kto ma im zafundować kible w mieszkaniach jeżeli kamienice są prywatne?

Skanalizowanie miasta - to sprawa Urzędu Miasta.

Poza tym, w każdym normanym mieście, z normalnymi władzami restauracja starych
        kamienic, szczególnie znajdujących się na reprezentacyjnych ulicach, jest
        sprawą miasta, sprawą honorową! bo to wizytówka miasta. Tak jest w Krakowie,
        Gdańsku, tylko nie w Płocku ...

A w ogóle kto wymyślił te "kocie łby" na Tumskiej? Identyczne można oglądać na
        starych fotografiach z ubiegłego wieku. Szkaradne i niewygodne do chodzenia.

I kto pozwolił powycinać drzewa na Tumskiej ????????????????
    • Gość: Johny Re: Odbiór Tumskiej IP: 80.51.246.* 31.05.06, 07:11
      ...Projektant przewidział reflektory na wysięgnikach i nad gzymsami wieńczącymi
      fasadę kamienic.... Żeby tylko gzymsy tych ruin wytrzymały obciążenie od
      reflektorów. A jesli chodzi o remont prywatnych kamienic...jak to rozwiązać ???
    • Gość: kumoter Siedzę sobie i myślę... IP: *.c155.petrotel.pl 31.05.06, 08:39
      Obszczekaliście temat dokładnie. Dajcie ludziom popracować spokojnie.

Mnie Tumska sie podoba. Będzie ładniej, lepiej, piękniej. To już zaczyna być
      widać.
      Idąc przez Narutowicza gdzie się napatrzę na ładny plac i piękną architekturę,
      a w Muzeum Miasta, w dawnym odwachu oglądnę jego stare fotografie. Wreszcie
      przejdę obok Muzeum Mazowieckiego w budynku jak marzenie, poczekam na remont
      pohortexowy i kina. Idąc dalej rzucę okiem w lewo gdzie pełną para idzie
      budowa Muzeum Zydowskiego w dawnej mykwie. Westchnę sobie przy starym Domu
      Kultury, któremu dawno należy się nowa siedziba w dawnym "Centrum" ale to już
      stracone dla miasta i ,marząc dalej, wdepnę na kawę i czytanko w EMPiKU, a
      potem obejrzę sobie wystawę w BWA po dawnym SDH-u. A napatrzywszy się do syta
      wejdę na Nowy Rynek gdzie w galerii obejrzę ostatnie handlowe nowości i
      dżwigając zakupy udam się do domu gdzie czeka na mnie moja Magda. Zjadłwszy
      wspólnie obiadek poczekam, aż się wystroi i zrobimy rundkę w odwrotna stronę
      by w katedrze podziękować za śliczne miasto, przyjaznych sąsiadów, miłych
      forumowiczów i mądry magistrat.
      Mój Płock! Nasze kochane miasto!

Uwaga! Nie budzić, niech śni sobie dalej.
      • Gość: stary Re: Siedzę sobie i myślę... IP: *.plock.mm.pl 31.05.06, 08:58
        coś w tym jest. ale bez galerii po Podkowie. popieram
      • Gość: Johny Re: Siedzę sobie i myślę... IP: 80.51.246.* 31.05.06, 09:07
        ... zrobimy rundkę w odwrotna stronę
        by w katedrze podziękować za śliczne miasto, przyjaznych sąsiadów, miłych
        forumowiczów i mądry magistrat.... A potem się obudzę .... niestety
        • Gość: bez sensu Re: Siedzę sobie i myślę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:27
          Tak, a przechodzić będziemy pod historyczną sygnalizacją świetlną przy odwachu, podobno tą sygnalizację święcił sam Nowowiejski, mijał ją sam Piłsudski, w tym miejscu palił ognisko nawet sam Krzywousty :)
          • Gość: ropuch Re: bez sensu IP: *.c243.petrotel.pl 31.05.06, 21:44
            Juz tej sygnalizacji NIE MA! Przegapiłeś. Jest zdemontowana. Ktoś wrócił do
            rozumu.
            • Gość: beerek Re: bez sensu IP: *.c153.petrotel.pl 31.05.06, 23:17
              nie rozpędzaj się tak. Właśnie zamontowali sygnalizację na normalnych słupach.

----
              www.plock24.pl
              • Gość: ropuch Re: bez sensu IP: *.c154.petrotel.pl 01.06.06, 08:11
                O, w morde jeża.
                Już lecę sprawdzić. Luuuuudzieeee! Nie wierzę!
                • Gość: bez sensu Re: bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 20:08
                  Nie do wiary :)
    • mariuszg2 Re: Odbiór Tumskiej 31.05.06, 13:50
      W Płocku mamy tylko jedną firme budwlaną. Vectrę i jej podwykonawców...
    • Gość: menel Re: Salon czy saloon? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 14:11
      Jakie miasto, taki salon - raczej SALOON.

AW napiasała: >Nowy salon miasta ....<
      • Gość: widz Re: Salon czy saloon? IP: *.acn.waw.pl 31.05.06, 14:21
        Biedni Płocczanie , sami sobie zgotowaliście ten los powierzając władzę
        ignorantom . Wyciągnijcie chociaż wnioski z tej lekcji nieuctwa i arogancji
        waszych wladz.
    • Gość: oshua Re: Odbiór Tumskiej IP: *.c155.petrotel.pl 31.05.06, 16:40
      Brak słów... Co to za szkarada!! Z jednej strony miało byc stylowo: stąd kostka
      brukowa imitująca nawierzchnię XIX-wieczną (na dzisiejsze czasy bardzo
      niepraktyczna... kobiety chadzające na obcasach mogą coś więcej w tej kwestii
      powiedzieć) oraz 'stylowe' latarenki (większy podmuch wiatru i zamieniają się w
      latające niebezpieczne pręty).
      Z drugiej zaś strony kompletny chaotyczny futuryzm, abstrakcjonizm, bałagan i
      ignorancja zarazem! Tumska to nie miejsce na takie eksperymenty! Brawo dla
      oszołomów którzy projektowali tzw małą architekturę... Na początku dwa ścięte
      paskudztwa, przy fontannie jakieś kolejne słupy, obok kawał wyprofilowanego
      kamienia (czytaj: ławeczki dla zmęczonych turystów). Już się boję jak będzie
      wyglądać fontanna... Tumska to nie miejsce dla początkujących 'awangardowych'
      artystów którzy buntując się przeciw światu tworzą takie oszpecające przestrzeń
      elementy!
      Na początku projektowania należało zaznaczyć czy Tumska powróci do stylowego
      kształtu sprzed 200lat czy zmieni się w oazę awangardy i stanie się swoistym
      muzeum sztuki w mieście. A idąc Tumską co widzimy? Misz-masz... trochę tego,
      trochę tamtego... tu strzelimy łuczek... tu zapodamy kamienie i powiemy ludziom
      że to ławki... tu pierdykniemy jakieś pręty... a tu niech kot zwymiotuje i
      gotowe! Nowa Tumska!
      • Gość: SoundBlaster Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:31
        Klasyczny przyklad typowego plockiego malkontenta
        • Gość: real Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 17:50
          ta co by nie zrobić to źle : zakompleksioni małomioasteczkowi malkontenci. tym
          ludziom sie nic nie podoba , a znają się się ku.. na wszystkim:
      • Gość: rukiwwierh! Re: Oshua IP: *.c243.petrotel.pl 31.05.06, 21:42
        Ale walnąłeś jak łysy o beton. Opanuj się! Stary, 200 lat temu to po Tumskiej
        chodziły konie. Marzy ci się obsrany końskim łajnem deptak. Co chcesz od kostki
        granitowej? Luuudzie! Ja chyba zwariuję jak nie dołożę temu Oshua czy jak mu
        tam! Co on wygaduje wogóle? Pogięło cię chłopie? Wstydu oszczędż i oddaj kompa
        na złom.
        • Gość: oshua Re: Oshua IP: *.c243.petrotel.pl 01.06.06, 13:01
          A w którym miejscu napisałem coś o 'kostce granitowej'?? Przeczytaj najpierw
          ten tekst dokładnie (jak chcesz możesz na głos a nawet sylabując jeżeli to ci
          pomoże w zrozumieniu całości) i sam się opanuj! Widać że nikomu nie możesz
          zwierzyć się ze swoich przeżyć i tu wylewasz emocje... Trafił się fan
          rukiwwierh (czytaj: rosyjskiego disco polo które było 'modne' w clubach kilka
          lat temu)

Jak rewitalizować to z pomysłem/koncepcją! (to główna myśl przewodnia mojej
          wcześniejszej wypowiedzi) A co do nawiązania o koniach, nie wyciągaj pochopnych
          i niezgodnych z prawdą wniosków .
          • Gość: rukiwwierh Re: Oshua IP: *.c153.petrotel.pl 01.06.06, 21:07
            A to co?
            >Brak słów... Co to za szkarada!! Z jednej strony miało byc stylowo: stąd
            >kostka brukowa imitująca nawierzchnię XIX-wieczną ...

Pijany jestes? Nie wiesz co piszesz?
            Poszoł won z foruma!
            • Gość: oshua Re: Oshua IP: *.c157.petrotel.pl 02.06.06, 11:38
              Proszę cię... zamilcz! Sam widzisz że napisałem o kostce brukowej (idź sobie na
              nową Tumską i spójrz pod swoje nogi... środkowy pas jest z niej ułożony) a
              nie 'kostce granitowej'! (a dokładniej płytach granitowych ignorancie) Zanim
              cos napiszesz zastanów się...
              Ile ty masz lat dziecko...??
    • Gość: Misiek Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 19:02
      Hej szedlem dzis Tumska i na prawde cieszylem sie na mysl,ze bedzie ladnie,
      dopoki nie zobaczylem krzywo polozolnych i popekanych nowych przeciez plyt
      chodnikowych, ktore notabene wygladaja jak we wczesnym PRL-u, nie sa ladne i
      chyba lepiej dla wszystkich by bylo jakby jakas kolorowa koste brukowa
      polozyli, byc moze efekt koncowy bedzie lepszy ale na razie totalna porazka, te
      plyty wygladaj juz jakby z 5 lat tam lezaly
      • monika-i Re: Odbiór Tumskiej 01.06.06, 16:04
        Zgadzam sie z Miskiem.Pomijam kostke brukowa na srodku , ktora zmieni nawyki
        wielu kobiet-moje rowniez( przestana chodzić srodkiem :)), ale plyty sa juz
        zniszczone ( szczegolnie widoczne dwie obok siebie pekniete na pol ok 20 m od
        Grodzkiej -patrzac na katedre- po prawej stronie).Moim zdaniem kostka bardzo
        pasowala by do "dziedzinca" Muzeum(hol gdzie znajduje sie szatnia) bo tez nijak
        mi nie pasuje tam terakota i aluminiowe balustrady.Ale moje zdanie sie tu nie
        liczy , w koncu projekt wykonywali i zatwierdzali znawcy tematu.
    • Gość: Gawe Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 20:55
      jee.. piotra Rzew
      • Gość: Mir'ek Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 21:52
        Ciekawym opinii służb konserwatorskich, które "to wszystko" zatwierdziły i
        zapewne dopilnowały realizacji uzgodnionego projektu.
      • Gość: ? Re: Odbiór Tumskiej IP: *.c240.petrotel.pl 01.06.06, 16:18
        Gaweł zostałeś gejem czy co ,bo wzrok ci od dawna szwankuje ?
        • Gość: sd Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 16:45
          interesujący motyw sciętych granitowych słupów, ciekawe co symbolizują. Może
          brama czy co, albo kogoś scieło? sorry to chyba taki bajer trendy i cool.
          • Gość: Euro Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.06, 19:54
            Jasne, wy to byscie wszystko chcieli proste jak konstrukcja cepa, zero fantazji
            i najlepiej jak najtansze.
            • Gość: sd Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.06, 15:45
              skoro te obeliski sa takie " fantastyczne" to o co z nimi chodzi i jaka pełnią
              funkcję bo ładne napewno nie są. Architektowi zabrakło pomysłu i walce mu
              przyszło scinać. Koszt tych granitowych tworów = remontowi elewacji conajmniej
              jednej kamienicy.Jedynym sensownym pomysłem jest iluminacja świetlna - strop ze
              światła nad ulicą. Kostka jak obok, lampy jak obok, fontanna, kilka kratek na
              drzewa i te obeliski i czym tu się fascynować. Poprostu remont drogi ze skutkiem
              jak obok - patrz ul.Grodzka.
            • Gość: Jarecki Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 20:25
              Nie, wolałbym projekt przemyślany, spójny i sensownie zrealizowany. A te cztery
              słupy potraktujmy jak manifest jurności władzy (fallusy?) :-)
    • Gość: spacerowicz Nowa Tumska + ruiny Hortexu = włodarze Płocka:-( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.06, 17:31
      Dziś się przeszedłem nową starą Tumską. Owszem nawierzchnia nowa,dużo nowych
      elementów. Już skomponowali ruiny Hortexu z Tumską - po gospodarsku - pod
      zrujnowane fundamenty tego slamsu tej ruiny wmurowali cegiełki jakieś i
      doprowadzili płyty granitowe. Do nowej Tumskiej pasują liszajowate dolne części
      kamienic - jak ulał. "Obuwie angielskie" używane + nowa nawierzchnia + ruiny
      Przedwiośnia w przebudowie + ruiny Hortexu bez przebudowy plus pawilon który
      pewnie będzie niedługo burzony pod drugą siedzibę muzeum plus opuszczona
      kamienica na rogu Tumska/Kościuszki = saloon mniasta ;-)
    • Gość: ja Re: Odbiór Tumskiej IP: *.plock.mm.pl 01.06.06, 21:24
      co do złodziei... przydałoby się żeby nasze miasto zapoczątkowało
      powstrzymywanie przestępczości to by była pożądna wizytówka dla Płocka...
      jesteśmy w Europie a jednak jeszcze jakby w dalekiej Azji. Masa hamstwa na
      ulicach np. idą się pobawić = wpierdzielić komuś ... wtedy czują się dumni a
      tak naprawdę są zasrańcami i burakami którzy nie umieją się zachować i tylko
      psują wizerunek i przez to jest mało ludzi na ulicach bo nie wszyscy chcą wyjść
      po to żeby mieć obitą twarz tak jak to bydło nie umiejące być kulturalnymi ma
      obite coś co nazywają u siebie mózgiem. Nikt nie boi się zasrańce Was tylko
      wstydzi - to jest przyczyna unikania na ulicach... co do chłopaków w szerokich
      gaciach ... to że sobie palą jakieś tam skręty wcale nie znaczy że są
      niebezpieczni - to jest część społeczeństwa która widzi świat bardziej luzacko
      i tak im wolno. Osobiście często się mijam z takimi ludźmi i wiem że większość
      z nich ma naprawdę bardzo pukładane w głowie a rodzaj muzyki jakiej słuchają
      czy tworzą nie czyni z nich bandytów i wtrącę tu wątek Policji która jak sam
      obserwuję czepia najbardziej się ich a powinna ścigać tych którzy kradną i biją
      ludzi a nie tych którzy chcą żyć po swojemu ale kulturalnie tak jak my wszyscy
      chcemy żyć po swojemu i także kulturalnie. Mam ponad 40 wiosenek nie
      przeszkadza mi kiedy tacy ludzie piją piwko na swoim osiedlu na boisku byle
      zachowywali się po ludzku i nie tłukli szkła (mówię oczywiście nie o lumpach).
      Media trąbią że to Ci ludzie którzy przesiadują wieczorami na dworzu są
      najniebezpieczniejsi, że napadają ludzi a to chyba dzięki nim jest mniej
      złodziei na naszych parkingach.
      • Gość: gruha tumska i takie tam IP: *.c155.petrotel.pl 06.06.06, 21:55
        mam nadzieję, że to co powstanie będzie ładniejsze od tego co jest. mam tez
        nadzieję, że buraki w dresach nie będą sie juz tak czuli pewnie w tak pieknym
        otoczeniu. nowa estetyka powali ich małe móżdźki. a że nie ma wyremontowanych
        kamienic i hortexu? nasze miasto ma swoista filozofie rozbudowy. wpierw buduje
        most, a potem dopiero drogi dojazdowe. wiec czego sie dziwić?
    • Gość: oshua Re: Odbiór Tumskiej IP: *.c158.petrotel.pl 07.06.06, 17:48
      Czemu jedne światła na Pl. Narutowicza są skierowane na Tumską?? Dla samochodów
      które nie będą tędy jeździły czy może dla przechodniów aby już z daleka
      wiedzieli co się dzieje na drodze i zdążyli zahamować...? Dziwne...

Czy nikogo nie przerażają te nikomu niepotrzebne ścięte słupy??
      Jeśli to prawda co wyżej przeczytałem (1 słup = 1 renowacja elewacji kamienicy)
      to dziękuję bardzo włodarzom miasta za tak 'piękne' monumenty...
      • ciffan Re: Odbiór Tumskiej 08.06.06, 12:39
        Gość portalu: oshua napisał(a):
        > Czy nikogo nie przerażają te nikomu niepotrzebne ścięte słupy??

Słupy są obrzydliwe!!
        Patrząc z daleka myślałem, że zrobiono je z betonu, ohyda, fuj!
        Gdyby miały inny kolor, może, powtarzam - może! - wyglądałyby ciutkę lepiej. To,
        co jest, wzbudza niesmak i gniew, że ten knot powstał m.in. za moje pieniądze...
        • Gość: A.L. Re: Odbiór Tumskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.06, 13:14
          Słupy są obrzydliwe!!
          > Patrząc z daleka myślałem, że zrobiono je z betonu, ohyda, fuj!
          > Gdyby miały inny kolor, może, powtarzam - może! - wyglądałyby ciutkę lepiej.
          >To,co jest, wzbudza niesmak i gniew, że ten knot powstał m.in. za moje
          >pieniądze..

Może jednak poczekasz z wymiotami do momentu całkowitego ukończenia tego
          fragmentu Tumskiej. Może, powtarzam - może! całość fajnie się dopełni i stworzy
          lepszy efekt niż deptak - pijalnia tanich win z krzywymi płytami, oplutymi
          ławkami, brakiem śmietniczek itd ... (jak miasto wyda trochę forsy - będzie
          trzeba pilnować tam porządku, więc i może odżulowi się nasz deptak).

Czy w tym mieście są sami malkontenci, nic się nie podoba, w fontannie na
          Starym Rynku też woda była za mokra.
          • ciffan Re: Odbiór Tumskiej 09.06.06, 12:29
            A może po prostu mieszkańcy, w odróżnieniu od władz zatwierdzających projekty,
            mają gust i zupełnie inaczej widzą swoje miasto?
            Nawierzchnia deptaku jest szara, bezbarwna, mdła. Na projektowych ilustracjach
            wyglądała o wiele bardziej okazale! Nie wspominając, że niewygodnie się po tych
            kamieniach chodzi...
            • Gość: gruha tumska i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.06, 12:41
              a te scięte słupy, to nie są pręgierze do których bedzie się
              przywiazywać "złoczyńców"? będzie uciecha dla gawiedzi i Płock zyska
              ogolnopolską i miedzynarodową sławę.
          • iwles Re: Odbiór Tumskiej 12.06.06, 14:16
            Gość portalu: A.L. napisał(a):

>... deptak - pijalnia tanich win z krzywymi płytami, oplutymi
            > ławkami, brakiem śmietniczek itd ... (jak miasto wyda trochę forsy - będzie
            > trzeba pilnować tam porządku, więc i może odżulowi się nasz deptak).

Dlatego teraz ławek wcale nie będzie, śmietniczki - nawet jednej nie widziałam
            w tej odremontowanej części, krzywe płyty - no przecież kocie łby są o wiele
            bardziej proste i wygodne, podjazdy do sklepów - a po co! zrobiono tylko do
            PZU, pozostałe wejścia do sklepów mają schody, wycięto drzewa - ale za to
            postawiono jakże piękne i potrzebne słupy.

• Gość: gruha tumska i takie tam IP: *.wirba.net / 88.220.32.* 18.06.06, 16:15
              kurczaki! kto pozwolił wyciąć drzewa na tumskiej!? ja tego nie rozumiem.zgroza
              • Gość: zgadnij Re: tumska i takie tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 23:37
                Kto? Podpowiedź: nie ma rąk ani nog, a po schodach tup tup tup.
    • Gość: MK Re: www.tumska.pl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.06, 23:45
      tumska.pl/index.php
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka