Dodaj do ulubionych

Wyrok w sprawie kierowcy PKS

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:28
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: płockier Re: Wyrok w sprawie kierowcy PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:43
      ODSZKODOWANIE? w płockim sądzie oszuści wychodzą po wyroku jako niewinni ludzie
      to co się dziwić,że odszkodowania nie przyznano norma może zmienić "personel"
      naszego sądu to się poprawi statystyka wyroków???
    • Gość: real Re: Wyrok w sprawie kierowcy PKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 01:20
      co to za wyrok? co ta Dziewczynka ma z takiego wyroku?
      kase Jej dać od PKSu!
    • Gość: Johny [...] IP: 80.51.246.* 06.06.06, 07:32
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: kumoter Bardzo ciekawa sprawa IP: *.c157.petrotel.pl 06.06.06, 09:30
      To bardzo ciekawa sprawa.

">Sąd wyszedł bowiem z założenia, że kierowca, który ucieka z miejsca wypadku,
      >to osoba, która chce uniknąć odpowiedzialności, badania alkomatem, chce
      >utrudnić śledztwo. Tymczasem w ocenie składu sędziowskiego Krzysztof K. nie
      >uciekał przed odpowiedzialnością..."

Powstaje pytanie: czy oddalenie się z miejsca zdarzenia jest ucieczka i kiedy
      ta ucieczka się zakończyla wobec takiego zachowania sie sprawcy:
      ">Mężczyzna przyznał się, że to on uderzył w dziewczynę na pasach. Ale
      >zapewniał, że nie uciekł z miejsca wypadku, tylko zwyczajnie odjechał. Bo
      >Dorota zapewniała, że nic jej nie jest, że nie chce pogotowia. Prócz
      >rozerwanych spodni nie zauważył, żeby działo się z nią coś niedobrego. Fakt,
      >potem milczał - wtedy, kiedy kierownictwo PKS rozpoczęło poszukiwania kierowcy
      >który potrącił dziewczynę. I kiedy o sprawie zaczęło być głośno w mediach. A
      >nawet wtedy, kiedy prokuratura omyłkowo postawiła zarzuty jego koledze. W
      >sądzie przyznał, że bał się utraty pracy." Pytanie jest ważne gdzyż
      wystąpienie skutków wypadku nie jest ograniczone w czasie, a ma związek
      przyczynowy, tu ze zdarzeniem na przejściu dla pieszych. Kierowca rozmyślnie
      (patrz wyżej) naruszył zasady postępowania po zdarzeniu określanym jako kolizja
      lub wypadek drogowy, a zapisane w ustawie pod nazwą kodeks drogowy.

A tę wiadomość:
      ">Do odszkodowania dla Doroty sąd nie odniósł się w żaden sposób. Ani nie
      >przyznał pieniędzy dziewczynie, ani w uzasadnieniu nie wytłumaczył, dlaczego
      >podjął taką decyzję."
      Mozna skomentować tak, że sąd nie uwzględnił wniosku (jeżeli taki był!)o
      odszkodowanie i nie podjął postępowania adchezyjnego (rónoległego karnego i
      cywinego).

Wobec orzeczenia kary, a więc wskazania sprawcy czynu, czyt. szkody istnieje
      prosta droga aby w postepowaniu cywilnym zlikwidować szkodę poprzez pozew.
      Ale już z doświadczonym adwokatem.

Ps. Wygląd ofiary, jej obecna struktura psychiczna, mogły być nastepstwem.
      zdarzenia.
      • Gość: ja Re: Bardzo ciekawa sprawa IP: *.c242.petrotel.pl 07.06.06, 20:49
        kumoter - nie chwal się swoją znajomością prawa - zauważyłem w twoim wywodzie
        kilka błedów ale nie będę cie z nich wyprowadzał. Głowny jednak błąd polega na
        twojej stronniczości. Uzurpujesz na prawnika lecz żaden prawdziwy prawnik nie
        określa tak jednoznacznie sowich "poglądów" . trzym sie
        • Gość: kumoter Re: ja IP: *.c154.petrotel.pl 09.06.06, 10:09
          No to je wymień. Nie jestem prawnikiem to sie podszkolę.

Tylko sąd powinien i może być bezstronny. Ja sądem nie jestem.
          Stać po stronie ofiary jest obywatelskim obowiązkiem każdego, jeżeli wiesz co
          to znaczy...
    • Gość: heureka W Polsce sądy poszkodowanych mają d..... IP: 213.77.100.* 06.06.06, 09:38
      kasa jest od tych drugich a nie od ofiar ... prosta odpowiedź ?
      • Gość: Bukoszczak Re: W Polsce sądy poszkodowanych mają chronić.... IP: *.c154.petrotel.pl 06.06.06, 14:39
        Po procesie cywilnym odszkodowanie za leczenie i rehabilitację wypłaci PKS SA .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka