Gość: no cóż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:28 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: płockier Re: Wyrok w sprawie kierowcy PKS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.06, 23:43 ODSZKODOWANIE? w płockim sądzie oszuści wychodzą po wyroku jako niewinni ludzie to co się dziwić,że odszkodowania nie przyznano norma może zmienić "personel" naszego sądu to się poprawi statystyka wyroków??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: real Re: Wyrok w sprawie kierowcy PKS IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.06, 01:20 co to za wyrok? co ta Dziewczynka ma z takiego wyroku? kase Jej dać od PKSu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Johny [...] IP: 80.51.246.* 06.06.06, 07:32 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumoter Bardzo ciekawa sprawa IP: *.c157.petrotel.pl 06.06.06, 09:30 To bardzo ciekawa sprawa. ">Sąd wyszedł bowiem z założenia, że kierowca, który ucieka z miejsca wypadku, >to osoba, która chce uniknąć odpowiedzialności, badania alkomatem, chce >utrudnić śledztwo. Tymczasem w ocenie składu sędziowskiego Krzysztof K. nie >uciekał przed odpowiedzialnością..." Powstaje pytanie: czy oddalenie się z miejsca zdarzenia jest ucieczka i kiedy ta ucieczka się zakończyla wobec takiego zachowania sie sprawcy: ">Mężczyzna przyznał się, że to on uderzył w dziewczynę na pasach. Ale >zapewniał, że nie uciekł z miejsca wypadku, tylko zwyczajnie odjechał. Bo >Dorota zapewniała, że nic jej nie jest, że nie chce pogotowia. Prócz >rozerwanych spodni nie zauważył, żeby działo się z nią coś niedobrego. Fakt, >potem milczał - wtedy, kiedy kierownictwo PKS rozpoczęło poszukiwania kierowcy >który potrącił dziewczynę. I kiedy o sprawie zaczęło być głośno w mediach. A >nawet wtedy, kiedy prokuratura omyłkowo postawiła zarzuty jego koledze. W >sądzie przyznał, że bał się utraty pracy." Pytanie jest ważne gdzyż wystąpienie skutków wypadku nie jest ograniczone w czasie, a ma związek przyczynowy, tu ze zdarzeniem na przejściu dla pieszych. Kierowca rozmyślnie (patrz wyżej) naruszył zasady postępowania po zdarzeniu określanym jako kolizja lub wypadek drogowy, a zapisane w ustawie pod nazwą kodeks drogowy. A tę wiadomość: ">Do odszkodowania dla Doroty sąd nie odniósł się w żaden sposób. Ani nie >przyznał pieniędzy dziewczynie, ani w uzasadnieniu nie wytłumaczył, dlaczego >podjął taką decyzję." Mozna skomentować tak, że sąd nie uwzględnił wniosku (jeżeli taki był!)o odszkodowanie i nie podjął postępowania adchezyjnego (rónoległego karnego i cywinego). Wobec orzeczenia kary, a więc wskazania sprawcy czynu, czyt. szkody istnieje prosta droga aby w postepowaniu cywilnym zlikwidować szkodę poprzez pozew. Ale już z doświadczonym adwokatem. Ps. Wygląd ofiary, jej obecna struktura psychiczna, mogły być nastepstwem. zdarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Bardzo ciekawa sprawa IP: *.c242.petrotel.pl 07.06.06, 20:49 kumoter - nie chwal się swoją znajomością prawa - zauważyłem w twoim wywodzie kilka błedów ale nie będę cie z nich wyprowadzał. Głowny jednak błąd polega na twojej stronniczości. Uzurpujesz na prawnika lecz żaden prawdziwy prawnik nie określa tak jednoznacznie sowich "poglądów" . trzym sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kumoter Re: ja IP: *.c154.petrotel.pl 09.06.06, 10:09 No to je wymień. Nie jestem prawnikiem to sie podszkolę. Tylko sąd powinien i może być bezstronny. Ja sądem nie jestem. Stać po stronie ofiary jest obywatelskim obowiązkiem każdego, jeżeli wiesz co to znaczy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heureka W Polsce sądy poszkodowanych mają d..... IP: 213.77.100.* 06.06.06, 09:38 kasa jest od tych drugich a nie od ofiar ... prosta odpowiedź ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bukoszczak Re: W Polsce sądy poszkodowanych mają chronić.... IP: *.c154.petrotel.pl 06.06.06, 14:39 Po procesie cywilnym odszkodowanie za leczenie i rehabilitację wypłaci PKS SA . Odpowiedz Link Zgłoś