Dodaj do ulubionych

Internet na Politechnice raz jeszcze

21.01.03, 13:55
Dobra wiadomość dla studentów (i pracowników też). :-))
Rada SNTiS PW (czyli najwyższa władza na Politechnice w Płocku) przyjęła do
realizacji "(...) projekt usprawnienia łącza internetowego poprzez
zwiększenie jego przepustowości do 1 Mbit/s". Nie wiem, jaką przepustowość ma
obecne łącze, ale z mojego domowego modemu łączę się z Siecią kilkakrotnie
szybciej. A teraz jest szansa, że to się wreszcie zmieni i osiągniemy w tej
dziedzinie pewną normalność. Mam nadzieję, że przy okazji zwiększy się też
dostępność Internetu, a co za tym idzie, rozrusza się też to forum. ;-))
Oby więcej takich decyzji. :-))))
Obserwuj wątek
    • Gość: Frytek Re: Internet na Politechnice raz jeszcze IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 22.01.03, 09:57
      A moze by przy okazji postarali sie o internet dla Wczesniaka ??
      • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 22.01.03, 12:22
        Gość portalu: Frytek napisał(a):

> A moze by przy okazji postarali sie o internet dla Wczesniaka ??

Myślę, że akademik to już działka kierownika Lisiaka. I tam trzeba zgłaszać
        takie wnioski. :-))
    • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 24.01.03, 10:40
      1Mb/s to rzeczywiscie "ekspresowe" lacze jak na uczelnie. Ja mam w domu lacze
      ADSL 700 kb/s i to przez linie telefoniczna.
      • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 24.01.03, 12:24
        legal.alien napisał:

> 1Mb/s to rzeczywiscie "ekspresowe" lacze jak na uczelnie. Ja mam w domu lacze
        > ADSL 700 kb/s i to przez linie telefoniczna.

Na wszystko można spojrzeć z dwóch punktów widzenia. Dla jednego szklanka jest
        do połowy pełna, dla drugiego do połowy opróżniona. Skoro uważasz, że 1Mb/s to
        mało, to wyobraź sobie, że teraz jest ok. 9 razy mniej i też jakoś sobie dajemy
        radę. Postęp więc będzie ogromny.
        A co do Twojej deklaracji na temat szybkości Twojego łącza, to napisz jeszcze
        proszę, jak często i przez jak długi okres czasu Twój komputer ściąga dane z
        Internetu z podana przez Ciebie szybkością. Jeśli wydaje Ci się, że cały czas,
        to chyba nie wiesz wszystkiego o funkcjonowaniu Sieci. Napiszę tylko, że możesz
        mieć nawet łącze 10Mb/s, a i tak będziesz miał niski transfer z
        powodu "zatwardzeń" na łączach. Dlatego uważam, że 1Mb/s to (biorąc jeszcze pod
        uwagę obecne możliwości finansowe uczelni) łącze optymalne. :-))
        • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 24.01.03, 12:32
          roman_j napisał:

> legal.alien napisał:
          >
          > > 1Mb/s to rzeczywiscie "ekspresowe" lacze jak na uczelnie. Ja mam w domu la
          > cze
          > > ADSL 700 kb/s i to przez linie telefoniczna.
          >
          > Na wszystko można spojrzeć z dwóch punktów widzenia. Dla jednego szklanka
          jest
          > do połowy pełna, dla drugiego do połowy opróżniona. Skoro uważasz, że 1Mb/s
          to
          > mało, to wyobraź sobie, że teraz jest ok. 9 razy mniej i też jakoś sobie
          dajemy
          >
          > radę. Postęp więc będzie ogromny.
          > A co do Twojej deklaracji na temat szybkości Twojego łącza, to napisz jeszcze
          > proszę, jak często i przez jak długi okres czasu Twój komputer ściąga dane z
          > Internetu z podana przez Ciebie szybkością. Jeśli wydaje Ci się, że cały
          czas,
          > to chyba nie wiesz wszystkiego o funkcjonowaniu Sieci.
          Nic mi sie nie wydaje, zadko kiedy sciagam pliki z rzeczywiscie duza
          predkoscia. I nie mowie to polskich stronach do ktorych dostep jest gozej nisz
          koszmarny.
          Naprawde duza predkosc mam przy sciaganiu upgradow np. z Microsoftu czy
          odczytywaniu maili.
          Napiszę tylko, że możesz
          >
          > mieć nawet łącze 10Mb/s, a i tak będziesz miał niski transfer z
          > powodu "zatwardzeń" na łączach. Dlatego uważam, że 1Mb/s to (biorąc jeszcze
          pod
          >
          > uwagę obecne możliwości finansowe uczelni) łącze optymalne. :-))
          >
      • gibki Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 29.01.03, 07:38
        legal.alien napisał:

> 1Mb/s to rzeczywiscie "ekspresowe" lacze jak na uczelnie. Ja mam w domu lacze
        > ADSL 700 kb/s i to przez linie telefoniczna.

mozesz mi powiedziec w jaki sposob otrzymujesz te 700 kbps??? w jakim to
        standardzie?? bo mi za cholere w zadnym to nie wychodzi

no moze gdy zrobie cos takiego
        512 + 128 + 64 = 704 kbps
        • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 29.01.03, 09:23
          A co ty aptekarz jestes. Dobrze mam lacze ADSL 704 kbps. Duza roznica miedzy
          700, a 704 co???
          • Gość: shady Re: Internet na Politechnice raz jeszcze IP: *.wszplock.pl / 192.168.0.* 06.02.03, 22:46
            W płocku ? ciekawe z tego co mi wiadomo to jest DSL 256, 512, 1Mbit i 2Mbit i
            to nawet jeszcze w płocku tego nie ma, mowie o TPSA no chyba ze jakis Polpak
            dzierzawka lub cos ostatnio slyszalem o wirtualnej barbarze ze net udostepniaja
            przez lacze radiowe. Co do przepustowosci to duzo zalezy od drugiej strony, ja
            mam polpak 2MBit/s i nigdy sie nie zdazylo zeby bylo duzo mniej. !!! No chyba
            ze cos chlopaki spapraja w TPSA. W Politechnice zdaje sie ze jest 128 z NASK
            tragedia moim zdaniem.

Shady
            • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 08.02.03, 13:10
              A kto powiedzial, ze w Plocku i w Polsce??
            • Gość: student Re: Internet na Politechnice raz jeszcze IP: 148.81.8.* 09.02.03, 19:39
              Włodkowic ma już od jakiegoś roku 1mb/s (do routera brzegowego NASK.co oznacza
              najlepszy możliwy transefr. NASK ma własne wyjście w "świat" bez kombinacji
              takich jak w polpaku). nie jest to w Płocku problem. Sam NASK jako dostawca
              jest praktycznie niezawodny. Politechnika ma trochę gorszą sytację bo
              urządzenia dostępowe NASK są w siedzibie TP sa w Płocku, co oznacza dość dużą
              odleglość do pokonania w samym mieście i drogą dźerżawę drutów od tpsa. chyba
              że dogadają się z petrotelem, który ma punkt styku do tpsa.
    • Gość: xXx Re: Internet na Politechnice raz jeszcze IP: *.border.plocman.pl 26.03.03, 15:44
      roman_j napisał:

> Nie wiem, jaką przepustowość ma obecne łącze

jakies 128 kb na okolo 250 kompow
      • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 26.03.03, 18:37
        Gość portalu: xXx napisał(a):

> roman_j napisał:
        >
        > > Nie wiem, jaką przepustowość ma obecne łącze
        >
        > jakies 128 kb na okolo 250 kompow

Już do tego doszliśmy wcześniej. Oto cytat z jednego z powyzszych wpisów, w
        którym zawarta jest ta informacja (choć nie wprost):

"(...)Skoro uważasz, że 1Mb/s to mało, to wyobraź sobie, że teraz jest ok. 9
        razy mniej i też jakoś sobie dajemy radę." :-)))
      • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 28.03.03, 12:18
        Gość portalu: xXx napisał(a):

> roman_j napisał:
        >
        > > Nie wiem, jaką przepustowość ma obecne łącze
        >
        > jakies 128 kb na okolo 250 kompow

No to rzeczywiscie zaawansowana technologie macie w Plocku na Polibudzie.
        Przeciez to lacze modemowe. Z ISDN wiecej wyciagne.
        • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 28.03.03, 13:21
          legal.alien napisał:

> Gość portalu: xXx napisał(a):
          >
          > > roman_j napisał:
          > >
          > > > Nie wiem, jaką przepustowość ma obecne łącze
          > >
          > > jakies 128 kb na okolo 250 kompow
          >
          > No to rzeczywiscie zaawansowana technologie macie w Plocku na Polibudzie.
          > Przeciez to lacze modemowe. Z ISDN wiecej wyciagne.

To nie tylko kwestia ile się ma, ale jeszcze jak się to wykorzystuje. :-))
          Poza tym tutaj jest biedna Polska, a nie bogata Norwegia (dla
          niewtajemniczonych informacja, że jest to najbogatszy kraj świata bijący
          dochodem na głowę nawet USA). Proponuję zatem patrzeć na problem z naszej
          perspektywy (40% średniego PKB dla Europy Zachodniej i jedne z najniższych w
          Europie nakłady na naukę i szkolnictwo wyższe).
          Ewentualne propozycję rozwiązania problemu internetu na PW w Płocku proponuje
          kierować bezpośrenio pocztą elekroniczną do prorektora (wyobraź sobie, że ma
          nawet skrzynkę pocztową) ;-))) Adres jest na stronie SNTiS PW w Płocku.
          Pozdrawiam i EOT.
          • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 30.03.03, 10:15
            > To nie tylko kwestia ile się ma, ale jeszcze jak się to wykorzystuje. :-))
            > Poza tym tutaj jest biedna Polska, a nie bogata Norwegia (dla
            > niewtajemniczonych informacja, że jest to najbogatszy kraj świata bijący
            > dochodem na głowę nawet USA). Proponuję zatem patrzeć na problem z naszej
            > perspektywy (40% średniego PKB dla Europy Zachodniej i jedne z najniższych w
            > Europie nakłady na naukę i szkolnictwo wyższe).
            > Ewentualne propozycję rozwiązania problemu internetu na PW w Płocku
            proponuje
            > kierować bezpośrenio pocztą elekroniczną do prorektora (wyobraź sobie, że ma
            > nawet skrzynkę pocztową) ;-))) Adres jest na stronie SNTiS PW w Płocku.
            > Pozdrawiam i EOT.
            To raczej nie jest kwestia zamoznosci spoleczenstwa, ale potrzeb i
            wykorzystania internetu i wyobrazni wladz uczelni. Bez internetu na uczelni
            (bo lacze 128 nalezy praktycznie uznac za brak podlaczenia) nie moze byc nowy
            o nowoczesnym nauczniu. Nie mowie juz, ze na normalnych uczelniach kazdy
            student ma wlasne konto internetowe. Ja za lacze ASDL place ok 150 zl
            miesiecznie, nie wierze, ze ta suma przerasta mozliwosci PW.
            • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 30.03.03, 15:31
              legal.alien napisał:

> To raczej nie jest kwestia zamoznosci spoleczenstwa, ale potrzeb i
              > wykorzystania internetu i wyobrazni wladz uczelni. Bez internetu na uczelni
              > (bo lacze 128 nalezy praktycznie uznac za brak podlaczenia) nie moze byc nowy
              > o nowoczesnym nauczniu. Nie mowie juz, ze na normalnych uczelniach kazdy
              > student ma wlasne konto internetowe. Ja za lacze ASDL place ok 150 zl
              > miesiecznie, nie wierze, ze ta suma przerasta mozliwosci PW.

Miałem się już nie wypowiadac, ale dla porzadku napiszę, że wątek ten ma na
              celu poinformować, że problem szybkości dostępu do Internetu na PW zostanie
              wkrótce rozwiązany, więc nie ma chyba potrzeby rozstrząsać nieaktualnego na
              obecną chwilę stanu rzeczy.
              A co do wyobraźni obecnych władz uczelni, to w swoim dobrze rozumianym
              interesie nie podejmę tematu. Zresztą nie mam podstaw do oceny, bo obecny
              Prorektor na moim kierunku nie wykładał. Ale skoro Ty skończyłeś (o ile dobrze
              pamiętam) technologię chemiczą, to pewnie masz na ten temat wyrobione zdanie,
              tyle, że jakoś mnie ono nie interesuje. :-]
              • legal.alien Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 30.03.03, 17:16
                roman_j napisał:

> legal.alien napisał:
                >
                > > To raczej nie jest kwestia zamoznosci spoleczenstwa, ale potrzeb i
                > > wykorzystania internetu i wyobrazni wladz uczelni. Bez internetu na uczeln
                > i
                > > (bo lacze 128 nalezy praktycznie uznac za brak podlaczenia) nie moze byc n
                > owy
                > > o nowoczesnym nauczniu. Nie mowie juz, ze na normalnych uczelniach kazdy
                > > student ma wlasne konto internetowe. Ja za lacze ASDL place ok 150 zl
                > > miesiecznie, nie wierze, ze ta suma przerasta mozliwosci PW.
                >
                > Miałem się już nie wypowiadac, ale dla porzadku napiszę, że wątek ten ma na
                > celu poinformować, że problem szybkości dostępu do Internetu na PW zostanie
                > wkrótce rozwiązany, więc nie ma chyba potrzeby rozstrząsać nieaktualnego na
                > obecną chwilę stanu rzeczy.
                Jesli uwazasz lacze 1 MB za szczyt technik to tkwij w swoim przekonaniu.

> A co do wyobraźni obecnych władz uczelni, to w swoim dobrze rozumianym
                > interesie nie podejmę tematu. Zresztą nie mam podstaw do oceny, bo obecny
                > Prorektor na moim kierunku nie wykładał. Ale skoro Ty skończyłeś (o ile
                dobrze
                > pamiętam) technologię chemiczą, to pewnie masz na ten temat wyrobione
                zdanie,
                > tyle, że jakoś mnie ono nie interesuje. :-]
                SSam sie dziwie sobie dlaczego dyskutuje z kims tak ograniczonym i aroganckim.
                Obiecuje juz ze zaden Twoj post nie bedzie przeze mnie komentowany. Zyj sobie
                zuczku w swoim malym swiatku i badz przekonany o swojej wielkosci. Wymecz ten
                swoj doktorat i wyksztalc kolejne tabuny tepakow.
                • Gość: Logopeda Re: Internet na Politechnice raz jeszcze IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 31.03.03, 14:00
                  Własnie ronan_j weź sie za robote a nie ciagle piszesz z polibudy swoje
                  komentarze ktorych juz nawet sie czytac nie daje
                  • roman_j Do Logopedy 31.03.03, 15:52
                    Zwykle nie odpowiadam na takie wpisy, ale chwilowo i
                    tak nie mam lepszego zajęcia. :-))

Gość portalu: Logopeda napisał(a):

> Własnie ronan_j weź sie za robote

Zapewniam Cię, że pracuję. I to ciężko. Ale cała sztuka
                    polega na tym, żeby świat.nie kończył się tylko na
                    robocie. :-))
                    A tak na marginesie, to ciekaw jestem, czy ty
                    pracujesz. Chyba nie, skoro możesz sobie 0 14.00 słać
                    posty na forum. :-))

> a nie ciagle piszesz z polibudy swoje komentarze
                    > ktorych juz nawet sie czytac nie daje

Na politechnice jestem zwykle 2-3 razy w tygodniu, a na
                    forum codziennie. Wyciągnij z tych informacji logiczne
                    wnioski. A jak masz problem z czytaniem moich wpisów,
                    to może zgłoś się do Okulisty. :-)))))))))))))
                • roman_j Re: Internet na Politechnice raz jeszcze 31.03.03, 14:47
                  > Sam sie dziwie sobie dlaczego dyskutuje z kims tak
                  > ograniczonym i aroganckim.

Ja wiem dlaczego. Ale z korzyścią dla Ciebie będzie,
                  jeśli sam sobie szczerze odpowiesz na to pytanie. :-))))

> Obiecuje juz ze zaden Twoj post nie bedzie przeze
                  > mnie komentowany.

Nie będę trzymał Cię za słowo. To na wypadek, gdybyś
                  jednak nie zdzierżył. :-)))

> Zyj sobie zuczku w swoim malym swiatku i badz
                  > przekonany o swojej wielkosci. Wymecz ten
                  > swoj doktorat i wyksztalc kolejne tabuny tepakow.

Dziękuję za życiowe rady. Na pewno skorzystam. Postaram
                  się też nie kształcić takich malkontentów jak Ty. :-)))
                  A co do mojego małego, żuczego światka, to jest mi w
                  nim naprawdę dobrze, a to jest chyba w życiu
                  najważniejsze, prawda? :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka