ropciozz1 03.01.07, 23:50 ciekawe a podatek od darowizny??moze tez trzeba bedzie uiscic?he?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
turb Co robić z czerstwym chlebem? 04.01.07, 00:18 "Dodaje, że na jednym z płockich osiedli pewien hodowca podpisał już umowę ze spółdzielnią i sam ustawił swoje pojemniki." Problem rozwiązuje się sam, bez wydawania pieniędzy podatnika, bez żadnej dodatkowej pracy urzędnika państwowego, który w tym czasie może się wykazać nic nierobieniem na innym polu. Więc chyba nie trzeba durnej interwencji p. Musiał. Ale urzędnik ma to we krwi,że musi we wszystkim ręce maczać i jeszcze biednego hodowcę opodatkują od darowizny i zysków ponadnormatywnych. Socjalizm i etatyzm wiecznie żywy, a ja tak bardzo bym chciał krwiożerczego kapitalizmu i liberalizmu. Zapluty Karzeł Reakcji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojna domowa Re: Co robić z czerstwym chlebem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 00:42 zbierać dla konia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azzie a co robić z resztkami jedzenia?? IP: 80.50.239.* 04.01.07, 12:34 Za każdym razem przygotowując posiłek zastanawiam czemu w mieście nie ma rozwiązania, które pozwoliłoby coś zrobić z resztkami takimi jak choćby obierki po jarzynach, resztki chleba, zepsute jedzenie, niedojedzone zupy, drugie dania, desery itp. Pamiętam z czasów przedszkolnych, że takie pozostałości traktowane były jako zlewki, które potem jakiś rolnik zabierał na paszę dla swoich zwierząt. Spędzając wakacje kilka lat temu w Austrii u mojego wujostwa, które mieszkało w bloku, widziałam że niedojedzone resztki i pozostałości organiczne zrzucane były do specjalnego pojemnika, a następnie zbierane przez jakąś firmę i wykorzystywane lub przerabiane na kompost. Rewelacjny recykling! Brakuje mi podobnych rozwiązań w naszym mieście, problem dotyczy nie tylko czerstwego chleba. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbychu Re: Co robić z czerstwym chlebem? IP: *.lipno.com.pl 04.01.07, 18:46 Nie przesadzajmy z resztkami i obierkami. Prawda jest taka,że chleb od dawien dawna z dziada przadiada i jeszcze wcześniej był otoczony specjalną czcią, jako pewien dar od Boga. W dzisiejszych czasach powinno się to szczególnie więc usankcjonować i te pojemniki powinny być. Odbiorca w postaci jakiegoś rolnika napewno się znajdzie. Ja pamiętam jeszcze stare, komunistyczne czasy i przypominam sobie, że wtedy łatwiej było z pozbyciem się chleba w należyty sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xs Re: Co robić z czerstwym chlebem? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 23:21 Ale teras masz cala mase chrob ktorych wczesniej nie bylo (tzn. byly ale nie wykryte) i teraz jest problem wszystko musi byc idealnie czyste, zwierzeta w zoo niezadko jedza lepszej jakosci porzywienie niz bardzo ubogie rodziny, gdzie w tym sens? Moja propozycja, bylo by wybudowanie ogoromnego parku ze stawem i tysiacem labędzi, wtedy milo bylo by pojsc na spacer i nakarmic te ptaki..Miejsce dla parku? Hmm.. moze za podolszycami polnoc w strone miedzytorza (bardziej w kierunku polnocnym) przyokazji polaczenie parku uliczkami z ulica otolinska i armi krajowej + sciezki rowerowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś