Dodaj do ulubionych

Koncert Rafała Blechacza

17.01.07, 07:21
Występ oczywiście wspaniały. Dobrze, że w Płocku coraz częściej grają sławy.
Ale chciałbym poruszyć inny temat. Płocka publiczność po raz kolejny dała
popis totalnego schamienia. Pisałem o tym po koncercie Edyty Gepperd i
Krzysztofa Herdzina i napiszę o tym po Koncercie Rafała Blechacza. Skoro Orlen
jest takim mecenasem kultury to może by wreszcie zasponsorował szkolenia dla
publiki z zachowania na koncercie muzyki poważnej. Łażenie w czasie utworów i
trzaskanie drzwiami to norma. Pogaduchy i chrząkanie jakby wszyscy nagle
dostali gruźlicy. A już rekord świata to była paniusia, która w środku utworu
odebrała telefon i sobie z nim wyszła (no bo muzyka była za głośno, żeby
rozmawiać). Oczywiście po skończeniu rozmowy wróciła sobie w najlepsze nie
czekając na koniec utworu - oczywiście w obie strony trzaskając drzwiami.
Gdyby Blechacz koncertował kilkanaście lat a nie od roku to by trzasnął klapą
od fortepianu i posłał nas do wszystkich diabłów. Ale jest za młody i jeszcze
nie może sobie pozwolić na takie zachowania. Zwłaszcza w stosunku do sponsora.
I druga rzecz, jeśli Orlen chce być takim mecenasem kultury to kupowanie
Blechaczowi 3 fortepianu było średnim pomysłem - a płocka szkoła nie może się
doczekać prawdziwego fortepianów dla dzieciaków, które się uczą. Zdana jest na
łaskę lub niełaskę dyrektora orkiestry. Ale kupienie Blechaczowi ma tą zaletę,
że nie trzeba nagłaśniać takiego uczynku - sam się nagłośni bo dziennikarzy
przy Blechaczu mnóstwo. A jakby kupili szkole muzycznej to trzeba by
zasponsorować jeszcze parę artykułów w gazetach albo jakiś billboard. No i
kogo by to obchodziło poza Płockiem. Pewnie zaraz przeczytam, że się czepiam i
marudzę. Trudno - sprawa zachowania na widowni to stały temat i warto go
wreszcie poruszyć. Płock to robotnicze miasto i robotnicza widownia, nawet
jeśli jest z Orlenu nie wie po prostu jak się zachować.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja Koncert Rafała Blechacza IP: *.c241.petrotel.pl 17.01.07, 08:10
      Było Super!!!
    • Gość: aaa Koncert Rafała Blechacza IP: *.tnp.org.pl 17.01.07, 09:45
      Koncert był świetny.Taka okazja długo się nie powtórzy. Szkoda tylko, że tyle
      miejsc było wolnych, a przecież o zaproszenia trzebo było się bardzo, bardzo
      starać, bo "zwykli" pracownicy nie mieli szansy.
      • Gość: jolka Re: Koncert Rafała Blechacza IP: 80.48.4.* 17.01.07, 13:46
        " szkoda tylko, że tyle
        miejsc było wolnych"
        hmmmmmmmmmm- a ja dwoiłam się i troiłam, by zdobyć bilet na ten koncert.
        Niestety nie udało mi się i jak teraz czytam, że sporo było miejsc wolnych- to
        mi serce ściska z żalu. Dzisiaj rozmawiałam z pewną osobą, której "cudem" udało
        się wejść na ten koncert. Blechacz grał cudnie- to fakt. Niektóre osoby z
        publiczności faktycznie nie potrafiły się należycie zachować. Ponoć jedna
        z "dam" wyjęła orzeszki w szeleszczącej torebce i zaczęła je konsumować. Tej
        paniusi chyba sie pomylił piknik przy piwie z koncertem filharmonijnym.
        SKANDAL!!!
        • Gość: r. Re: Koncert Rafała Blechacza IP: *.c155.petrotel.pl 17.01.07, 13:53
          Niedługo, to z wibratorem, jedna z drugą, na koncerty będą łazić!!!:D
    • Gość: szyderca Re: Koncert Rafała Blechacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.07, 10:08
      Może i "zwykłych" pracowników ORLENU nie było, ale spora część tych
      "niezwykłych" wymęczyła się okrutnie. Opadające powieki, sztywniejący kark,
      częste podglądanie zegarka, etc. Tak, jak bywało za komuny, kiedy organizowano
      zbiorowe wyjazdy pracowników do opery, tak i w tym przypadku zrobiło się
      podobnie. Tylko autobusy "ogórki" zamieniono na toyoty, mercedesy, lexusy, a pół
      litra czystej wypijanej przed spektaklem, zamieniono na imprezę po koncercie. No
      i to łażenie w trakcie koncertów, widać kadrze kierowniczej ORLENU koncert myli
      się z hipermarketem, gdzie można wchodzić i wychodzić kiedy się chce.
      • Gość: Meloman Re: Koncert Rafała Blechacza IP: *.plock.mm.pl 17.01.07, 10:26
        Dziwie sie wam. Wodzowie Orlenu maja byc kulturalni z racji zawodu? Stanowisko
        to juz odchamia? A Klepacz jako juz doświadczony? obraziłby publiczność, to też
        kultura? Sława może? Kultura nie jest dla każdego tylko dlatego , kto jej chce.
        A kasiarz z Orlenu jest sobą.
    • teufel7 Re: Koncert Rafała Blechacza 17.01.07, 13:15
      gregosh napisał:
      Skoro Orlen
      > jest takim mecenasem kultury to może by wreszcie zasponsorował szkolenia dla
      > publiki z zachowania na koncercie muzyki poważnej. Łażenie w czasie utworów i
      > trzaskanie drzwiami to norma. Pogaduchy i chrząkanie jakby wszyscy nagle
      > dostali gruźlicy. A już rekord świata to była paniusia, która w środku utworu
      > odebrała telefon i sobie z nim wyszła (no bo muzyka była za głośno, żeby
      > rozmawiać). Oczywiście po skończeniu rozmowy wróciła sobie w najlepsze nie
      > czekając na koniec utworu - oczywiście w obie strony trzaskając drzwiami.

Koń,pardon, Płock jaki jest, każdy widzi. Tu się największym powodzeniem cieszą
      koncerty muzyki łatwej i przyjemnej na plaży, albo zmagania siłaczy.
      Proponuję na początek, żeby wszyscy pracodawcy pytali kandydatów do
      zatrudnienia (nie tylko w Orlenie!)- kiedy ostatni raz byli w teatrze, w
      kinie,na koncercie, jaką ostatnio przeczytali książkę...
      Oczywiście - kandydatów na stanowiska robotnicze nie trzeba pytać, czym
      skrapiają ostrygi...:)Wystarczy, że odróżnią Leonarda z Vinci od wujka Karola -
      Leonarda Pietraszaka z "Czterdziestolatka"...
      Pytanie absolutnie podstawowe - co to jest kindersztuba? To NIE JEST
      kinderniespodzianka po niemiecku!
      Ech...Spektakularnymi występami artystów z "najwyższej półki" nie wychowa się
      narodku nawykłego do disco polo...
      W Płocku nawet Konstanty Kulka miał pecha, bo zagrał w katedrze w terminie zbyt
      bliskim imieninom Stanisława...Wszyscy kumają? Wobec obecności Jego Ekscelencji
      Solenizanta zapomniano o biednym Kulce... Nikt Mu nawet "pocałuj mnie w d.."nie
      powiedział...Czy jeszcze kiedyś przyjedzie do naszego "książęco-stołecznego"
      zadupia?
    • Gość: Erni Re: Koncert Rafała Blechacza IP: 83.2.116.* 17.01.07, 23:53
      zamiast wydawać kasę na jakąś chałturę lepiej tą kasę dali by na Wisłę Płock -
      tam mogą wejść normalni ludzie a nie tylko krawaciarze ... aha no i więcej
      ludzi wejdzie na Wisełkę.
      • Gość: magda Re: Koncert Rafała Blechacza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.07, 15:20
        juz widac kto tu jest dresem....wam to tylko kij, wóda, papierochy i meczowe
        zadymy potrzebne...
        • g.dziwota Re: Koncert Rafała Blechacza 18.01.07, 15:46
          A może w ramach dobrych praktyk dając VIP-owską wejściówkę (dla którego to musi
          byc zareserwowane miejsce - które jak mówili świadkowie było piste w nadmiernej
          ilości) prosić o potwierdzenie przybycia w jakims tam terminie.
          Jeżeli VIP nie potwierdzi miejsca wracają do puli i mozna ponownie kogos
          zaprosic, albo sprzedać przed koncertem.
          Wydaje mi się, że artyści bardziej cenią sobie koncerty na który widz-słuchacz
          zapłacił za bilet niż dostał wejściówke za free. Różnice da się zauważyc
          właśnie w pokroju ludzi jacy przychodzą na te koncerty i ich zachowania.
          • Gość: gr. Re: Koncert Rafała Blechacza IP: *.c245.petrotel.pl 19.01.07, 11:09
            Słusznie, tyle tylko że często jest tak że ci co dostają potwierdzają i ..nie
            przychodzą! Wtedy miejsca świecą pustkami.Najlepiej w ogóle zrezygnować z
            darmowych zaproszeń, nawet symboliczna złotówka mobilizuje do przyjścia.
            gr.
            ps.Jednak w tym przypadku koncert R.Blechacza był imprezą zamkniętą,
            organizowała go prywatna firma i to ona decyduje kto i na jakich zasadach
            uczestniczy w ich imprezie, dlatego głosy niezadowolenia z tego powodu w
            stosunku do tej konkretnie imprezy są nie na miejscu.
            Natomiast popieram tych którzy krytykują nieodpowiednie zachowanie . Tutaj
            sprawa jest oczywista. Idąc na koncert ( nawet za darmo) należy wiedzieć po co
            się idzie, gdzie i jakie zasady tam obowiązują.
            gr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka