Dodaj do ulubionych

Płocka architektura

IP: 192.168.3.* 20.11.01, 14:40
Do rozpoczęcia tego wątku natchnęła mnie wypowiedź pod tytułem "Kolejne
straszydło na Tumskiej". Proponuje przedstawić "perełki płockiej architektury"
(oczywiście te na minus).
Moje propozycje:
1. Kościół św Jadwigi na Wielkiej Płycie
2. Stary ZUS na Jachowicza
3. PZU na Tumskiej
4. Auchan
5. Starex (stary poczciwy PTTK)
Dla równowagi pięć gwiazdek (na plus) dla Ratusza (za renowację) i hotel Dębowa
Obserwuj wątek
    • hiubi Re: Płocka architektura 20.11.01, 21:18
      > 1. Kościół św Jadwigi na Wielkiej Płycie
      Bez przesady piekny nie jest ale porównaj go z PZU na Tumskiej on aż tak bardzo
      nie "nie pasuje" ;-)

> 3. PZU na Tumskiej
      Nr 1. Najbrzydszy budynek w Płocku!!! Nie rozumiem jak mógł być opisany w
      Wyborczej jako najładniejszy. Redaktor pisał coś, że przechodzi obok niego
      codziennie rano i lubi na niego spojrzeć... jejku albo on jest taaaak zaspany
      albo ja mam wypaczony gust... mam nadziję, że to pierwsze ;-)

> 4. Auchan
      Do tego już się przyzwyczaiłem tego w Łodzi (gdzie teraz jestem jest full). Nic
      pieknego, nic brzydkiego. Po prostu hala i tyle. Oczywiście wolałbym żeby jej nie
      było. I omijam z daleka.

> 5. Starex (stary poczciwy PTTK)
      Do PZU się nie umywa. - Tzn PZU 1000% brzydszy.
    • Gość: bolu Re: Płocka architektura IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 00:21
      1. Kosciol jak kosciol - moze byc, sa i takie, tylko mogli by go otynkowac i
      odmalowac.
      2. ZUS - Nie mam nic przeciwko - po odswiezeniu jest to niebrzydki, spokojny
      budynek. Wiele duzo gorszych widzialem.
      3. PZU - Mnie osobiscie nie przeszkadza - gdyby nie w takim otoczeniu bylbym
      wszystkimi konczynami za i oby wiecej takich i jeszcze nowoczesniejszych.
      4. Hiper jest taki jak wiekszosc, napewno by nie zaszkodzilo gdyby byl troche
      bardziej fantazyjny, ale dobrze ze jest. Oby wiecej hiperow i jak najwiekszych
      bo bardzo lubie wypady do takich sklepow. Jak ktos nie lubi to nikt mu nie kaze
      ani chodzic ani sie zachwycac.
      5. Starex - Ten rzeczywiscie troche nietypowy, jest troche wczorajszy, ale
      jakos sie do niego przyzwyczailem.
    • Gość: PiotrK Re: Płocka architektura IP: 212.244.82.* 21.11.01, 12:04
      Nr 1 to oczywiście budynek PZU przy Tumskiej. Najbrzydsze paskudstwo w europie
      centralnej. Jeśli architekt jeszcze nie strzelił sobie ze wstydu w łeb to niech
      szybko porzyci zawód bo nie daj Boże jeszcze ktoś go poprosi żeby coś
      zaprojektował.
      Długo, długo nic ...
    • Gość: Zenobius Re: Płocka architektura IP: 62.200.126.* 21.11.01, 13:40
      Gość portalu: cucumber napisał(a):

> Do rozpoczęcia tego wątku natchnęła mnie wypowiedź pod tytułem "Kolejne
      > straszydło na Tumskiej". Proponuje przedstawić "perełki płockiej architektury"
      > (oczywiście te na minus).
      > Moje propozycje:
      > 1. Kościół św Jadwigi na Wielkiej Płycie
      > 2. Stary ZUS na Jachowicza
      > 3. PZU na Tumskiej
      > 4. Auchan
      > 5. Starex (stary poczciwy PTTK)
      > Dla równowagi pięć gwiazdek (na plus) dla Ratusza (za renowację) i hotel Dębowa
      >
      > Góra

1) Kosciół tragedia - nie pasuje wogóle do blokowiska i wizyjnie i duży taki
      jakiś ale tego panie w naszym demokratycznym kraju nie ruszysz. Jakby chcieli
      obok siebie trzy zbudować to tak zrobią a władza lokalna im pozwoli, żeby być
      mniej czerwona.
      3) P.Agieszce Ciesulskiej się podobało o czym nie omieszkała nas poinformować w
      dodatku lokalnym. Dla mnie nie pasuje do ulicy - gdzie indziej mógłby być ale no
      coż. Znów ktoś kogoś panie szwagier, brata syn itd.
      5) Niech się ktoś wreszcie dobrze zastanowi bo to jest wizytówka naszego miasta.
      Po pierwsze hotel, po drugie dobrze widać z mostu.
    • Gość: Greg Re: Płocka architektura IP: 212.187.240.* 21.11.01, 15:08
      Dla mnie jednym z najbrzydszych i najidiotyczniej zlokalizowanych budynkow jest
      Bank "ktorys tam" przy Jachowicza, na miejscu bazaru. Kto wydal zgode na budowe
      takiego baraku w centrum miasta. To powinno byc miejsce na zabudowe
      wielokondygnacyjna i wielofuncyjna z podziemnymi parkingami. Wybudowano
      baraczek, ktorych zreszta jest pelno w Plocku np. zabudow wzdluz
      Rembielismkiego, skelpy na Podolszycach Polnoc itp. Takie miejsce trzeba
      szanowac, a nie budowac byleco.
      Jesli chodzi o budynki Argentum i PZU, mam mieszane uczucia. Wedlug jednego z
      trendow we wspolczesnej architekturze miesza sie style. Czemu nikogo nie raza
      barokowe koscioly obok gotyckich, czy renesansowych kamienic? Mozliwe ze
      ilesset lat temu tak samo to razilo mieszkancow miast. Popatrzcie na rynek w
      Plocku - ile tam styli architektonicznych! Tak samo wyglada moderna przy
      secesji. Mnie sie akurat to nie podoba, ale moze z czasem jakos sie to zgra z
      otoczeniem. Duzo bardziej raza mnie sasiednie obdarte i brudne kamienice na
      Tumskiej, a przede wszystkim koszmarne szyldy i reklamy na scianach domow
      Tumskiej i Grodzkiej. Co robi miejski plastyk??? Przeciez na zabytkowych
      budynkach powinno umieszczac sie tylko szyldy z nim uzgodnione i jakos pasujace
      do budynkow. Tak samo koszmarny jest brud na Tumskiej i rozwalajace sie plyty
      deptaku i te "nagrobki - kwietniki".
      Auchanu wogole nie rozpatrywalbym w kategoriach architektonicznych - to zwykly
      hangar. Czy ktos spojzal w nim do gory - zobaczcie strop tego baraku. A jakiem
      tam marnowanie przestrzeni. Znowu, to nie miejsce na jednokondygnacyjny barak i
      olbrzymi parking naziemny. Czy w Plocku jest w ogole jakis urbanista, czy jest
      jakis plan zagospodarownia przestrzennego? Czy tez pozwala sie na budowe
      czegokolwiek i gdziekolwiek, zaleznie ile sie da w lape naszym wlodazom z SLD?
      Takie tereny jak pod bank i pod Auchana sa w miastach za drogie, zeby
      przeznaczac je pod budowe barakow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka