Dodaj do ulubionych

Forum Płock - wierzący kontra niewierzący

15.03.07, 23:56
...przeczytałem kilkadziesiąt wpisów w różnych wątkach związanych z wiarą,
Kościołem Katolickim i zastanawiam się jaki sens ma ta cała paplanina??

...razi mnie jednak stosunek osób niewierzących do osób wierzących, nierzadko
stosujących inwektywy, pogardliwe zwroty, etc. czemu ma to służyć??

...jeśli nie wierzysz - twoja sprawa, ale powinieneś - jeden z drugim
anonimowy ,oświecony człowieku - uszanować przekonania religijne drugiej osoby...

...świat przeżył już kilku takich "oświeconych" i tym razem też tak będzie -
ich już nie ma, wiara nadal istnieje..

• kwisniewski Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący 16.03.07, 00:36
      Zadałeś pytanie czemu ma to służyć??
      Odpowiedź = nie wiem

Ale wiem czemu ma służyć - patrz linki:
      www.katechizm.opoka.org.pl/index.html
      www.biblia.info.pl/template.php?tpl=index
      i jeszcze jeden cytat który kiedyś przeczytałem i nie pamietam kto to napisał:

Gdy się ewolucjonistę przyciśnie do muru pytaniem o udowodnione fakty
      wskazujace na ewolucję, odpowiedź sprowadzi się do dwóch. 1o: Każdy żywy
      organizm ma rodziców, a co najwyżej jednego. 2o: Był czas kiedy nie było np.
      ssaków, czy ludzi. Z tych dwóch udowodnionych faktów jako wniosek wyprowadza
      się trzeci: że ssaki pochodzą od niessaków, ludzie od nieludzi itd. Oto istota
      teorii ewolucji. Brak innych przekonywujących dowodów. Kto odrzuca możliwość s
      t w o r z e n i a bez z r o d z e n i a, pozostanie przy ewolucji mimo braku
      dowodów. Pozostanie bez odpowiedzi na odwieczne pytanie: 'Co było pierwsze,
      kura czy jajko? DNA, RNA czy białko?'."

www.archidiecezja.lodz.pl/sobor.html
      Dużo czytania - Niektórzy wolą czytać cokolwiek innego
      Człowiekowi najtrudniej być człowiekiem, człowieczeństea trzeba się uczyć
      Być czy mieć? Mieć znaczy być karierowiczem. Za wazelką cenę.
      Karierowicz czasem jest człowiekiem ale bardzo rzadko
    • krzysiek_33 Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący 16.03.07, 06:51
      Bardzo słusznie poruszona kwestia. Wypowiadam się wyłącznie za siebie. Tu nie
      chodzi o wiarę - niewiarę. Chodzi o nas samych - jacy jesteśmy, czy mamy do
      siebie i do innych szacunek. Kim jest osoba, która nazywa innych szambem, grozi
      klątwą do 4. pokolenia? Odpowiedzi nie należy szukać w słowniku ludzi
      kulturalnych. A że w swej małości zasłania się Kościołem i wiarą? To już kłopot
      dla Kościoła. Kto buduje faszystowskie nastroje u osób w podeszłym wieku?
      Masoneria? Nie sądzę. Kto dążąc do zdobycia radiomaryjnego elektoratu próbuje
      grzebać przy Konstytucji po raz kolejny chwiejąc fundamenty państwa?
      Antyklerykałowie? Kto, w końcu, gdy trybunały orzekają niekorzystnie - straszy
      ich zamykaniem? Liberałowie?
      Miltonie; każda dyskusja jest pożyteczna i będzie owocna, o ile stworzy się
      warunki do jej spokojnego prowadzenia. Wierzący niech się modlą za
      niewierzących. Ateiści niech szanują wiarę jako narzędzie do stawania się
      lepszym człowiekiem. Przecież to jest wykonalne.

k.
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 16:44
        Rzekłeś jesteś osoba kulturalna i nie będziesz rzucał do 4 pokolenia. Czy
        myślisz żołnierzu, ze ja to sobie wymyśliłem? Myślisz, że ja mówię, leć sobie
        leć do kowalskiego, bo mam takie życzenie złego człowieka? Poczytaj sobie
        Biblie albo zapytaj się starszych. A tak pleciesz jak wy wszyscy na tym Forum.
        Ateista nie może być dobrym człowiekiem, bo nie wie Kim jest Dobry Człowiek.
        Zdradza ciebie słownictwo z piasku pagórka. O temacie nazywanym Moherowym , nie
        macie Żadnego pojęcia z powodu braku wiedzy i niskiej Wiary. A klub jaki
        usiłujecie niby założyć obnaża wasze NIc. Ale to wasza sprawa i wasz postępek
        wobec Boga. każdy ma wolna wolę i to jest Zycie. jest tu taki co sie wypowiada.
        Kąsacie z ateizmu czy niskiej Wiary. Różnię sie od was tym, że Ja Wierze Bogu.
        Od chwili , kiedy zacząłem czytac i rozumień, szukałem Boga.
        Napewno wiem więcej jak średnia dokoła. Kiedy wasze wydumania czytam, mówie
        sobie ; tak musi być. KAżdy ma swoją drogę albo inie. Kiedy juz tak nazmyslacie
        na Moherów i faszystów powiem wam kolejny raz ;

Można wypowiedzieć wiele słów w natchnieniu. Lecz słuchający i czytający te
        słowa, może zadać pytanie:

Jak żyje i postępuje w życiu codziennym ich autor? Przeciez powinien być Igeałem.
        Niestety jestem człowiekiem. Podatnym na dobro i zło. Ale jaki jestem?

Odpowiedź jest prosta.
        Codziennie żyjemy poddawani namiętnościom ciała i umysłu. Wierzymy i grzeszymy.
        Dopóki człowiek posiada ciało, będzie poddawany wielu próbom i błędom. Jednak
        świadomość posiadania Ducha Świętego, pozwala szybko wrócić do Sacrum. Należę
        do Kościoła katolickiego. Różne przypadłości ciała i umysłu, odbieram jako
        należne za grzech. Pokora pozwala szybciej wrócić na wyznaczoną DROGĘ DO
        ŚWIATŁA. Mój bunt zawsze kończy się cierpieniem i staram się przyjąć cierpienie
        jako należne.
        Od wielu lat nie prowadzę zbiorowych uzdrowień, świadomy skutków ingerencji.
        Sporadyczną opiekę nad bliskimi mojemu sercu, przyjmuję jako pokutę za moją
        zachłanność w poszukiwaniu serca i miłości ponad miarę dozwoloną przez Boga.

Jak odróżnić PRAWDĘ od błądzenia?

CZYSTOŚĆ WIARY – PRZYJAŹNI – JEST TAM

GDZIE ISTNIEJE – POKORA – MIŁOŚĆ – PRZEBACZENIE

A dam i przesłanie w mojej niegodziwej faszystowskiej Wierze;

BRATERSTWO

Blokada duszy
        Nie zamyka wspomnień.
        Blokada serca
        Nie gubi tęsknoty
        Tam, gdzie tętni życie.
        Nie mogę być zimny,
        Gdy moja istota
        Jest miękka
        Na każdy widok Człowieka.
        Syna Boga.

Zawsze żyłem wśród ludzi i nie zamykałem sie nich i nie zamykam.

Jeżeli czynię xle, przychodzi i czas refleksji ale zawsze Bóg daje mi sznsę
        powrócic, odkupić swoje zło, mieć Nadzieje poprawy. Mówię za siebie.
        Co powiedzieliście - wszystko jest tu w Archiwum Forum.
        • ainipoajom Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący 16.03.07, 21:04
          >Ateista nie może być dobrym człowiekiem, bo nie wie Kim jest Dobry Człowiek.
          >Zdradza ciebie słownictwo z piasku pagórka.

a ty czym jestes ?
      • ainipoajom Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący 16.03.07, 21:03
        >Ateiści niech szanują wiarę jako narzędzie do stawania się lepszym człowiekiem

i to jest wlasnie problem, dlaczego wierzacy uwazaja sie za lepszych ?
    • maciek.zwany.jajem Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący 16.03.07, 15:52
      Masz rację. Na forum jeden osobnik zionie nienawiścią do KK a udaje 'eksperta'.
      Wpisuje się na wszelkie tematy 'kościelne'. Głupków nie sieją.
    • Gość: edek Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 16:51
      "...świat przeżył już kilku takich "oświeconych" i tym razem też tak będzie -
      ich już nie ma, wiara nadal istnieje.. napisał Milton, czyzby klasyk ?
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący IP: *.plock.mm.pl 16.03.07, 16:56

A tak kończa sie dyskusje Na tym Forum. I tego juz wam nikt nie zabierze.
        Lepiej tu nie pisać. To nizej to brak słów. Na pewno miał ojca i matkę....

Re: Jakich pomników brakuje w Płocku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
        Gość: edwinzet 16.03.07, 16:44 + odpowiedz

a taki JPII może być ?
        www.szukalski.pl/html/310.html
        bo mi by nawet taki pasował :)
        • Gość: ramzes Re: Forum Płock - wierzący kontra niewierzący IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.07, 17:26
          panie Zenonie, pan poważny i ceniony czlowiek moze dyskutować z ludźmi
          którzy cos wiedzą
          a nie z takimi dla których "tolerancyjne" forum jest wychodkiem,pozdrowienia
          • milton_plock do mojaopinia na wspak 17.03.07, 02:36
            ...czy twój ateizm nie pozwala szanować przekonań religijnych i ludzi, którzy w
            nie wierzą??
            • Gość: Zenon Dylewski Re: do mojaopinia na wspak IP: *.plock.mm.pl 17.03.07, 08:23
              Niby jesteście ludźmi którzy chcą tu uchodzić za osoby kulturowo rozwinięte.
              Ale tak nie jest rozmawiacie z sobą monosylabami . Jak Spartanie , którzy
              niewiele mówili . Niewiele pisali. TYLKO dlatego, ze nie mieli czego przekazać.
              Doskonale potrafili zabijać ale nie stworzyli żadnych zrębów kulturowych.

Na Forum pojawiły sie osoby naśmiewające sie z naszego papieża Jana Pawła II.
              jakiś spartanin z Płocka bez żenady pisze o JPII obelgi a drugi pokazuje
              płockiej społeczność zamysł :pomnika " , jaki należałoby postawić największemu
              Polakowi.
              Miało być dowcipnie. Niestety wyszło na chamstwie, obnażeniu osób naśmiewających
              sie z Dobrego Człowieka. Nasz papież był Dobrym Człowiekiem i w żadnym przypadku
              nie zasłużył na naśmiewanie się w ludycznym niby płockim stylu. Admin znający
              Regulamin nic nie wyciął , dopuszczając do szerzenia nienawiści religijnej.
              Piszący tu manipulatorzy z dokonanych ohydnych faktów budują swój fałszywy i
              nieprawdziwy obraz robiąc negatywne odbicie swojej paskudnej ingerencji w
              wiarę innych ludzi. Z reguły osoby te maja również jakieś potomstwo. , które
              otrzymało takie same wzorce do czynienia Zła.
              Nic nigdy nie dzieje sie bez odpowiedzi. Za każde poniżanie drugiego człowieka
              przyjdzie odpłata równa złemu uczynkowi.
              Można odczuwać żal osobowo, ze to właśnie Polacy?, czynią te paszkwile na
              PApieża JAna PAwła II, który powszechnie w świecie nadal jest kochany, lubiany i
              milionom ludzi niesie Nadzieję.

Nie pisze więcej, bo to przecież nie jest jeszcze wasz czas. Natomiast
              administracja Forum powinna poczynić wszelkie kroki, żeby Forum nie niosło
              nienawiści w Płocku. I bez tego mamy dość kłopotów. Dla Wierzących i
              Poszukujących Boga mozna tylko przekazać Dobrą Nowinę. Bóg i Jezus Chrystus
              jest miarą WszchRZeczy. Miłością i oddaniem Człowiekowi.
              • ainipoajom Re: do mojaopinia na wspak 17.03.07, 09:19
                polecam dla lepszego obrazu tego "wielkiego" czlowieka

Bez miłosierdzia
                Jana Pawła II wojna z ludźmi
                Pod redakcją Andrzeja Dominiczaka
                Wydawnictwo Prometeusz Warszawa 2004
                Redakcja: Andrzej Dominiczak
                Korekta: Katarzyna Nadana
                Opracowanie graficzne, projekt okładki: Juan Rivera
                © Copyright by Andrzej Dominiczak, Warszawa 2004
                © Copyright by Towarzystwo Humanistyczne “Prometeusz",
                Warszawa 2004 www.prometeusz.org
                Wydanie pierwsze 2004
                ISBN 83-916550-8-3
            • ainipoajom Re: do mojaopinia na wspak 17.03.07, 09:21
              szanuje wierzacych tak jak oni mnie szanuja
              wg nich jako niewierzacy jestem gorszy co w tym watku zostalo pokazane
    • Gość: nad. [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 09:54
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka