Dodaj do ulubionych

Poczet rabinów płockich?

23.03.07, 08:06
Po 700 latach historii w Płocku nie było ani jednego Żyda. Znaleźli się w
obozach przejściowych w Częstochowie, Starachowicach, Żerkach. Potem
pojechali zginąć do obozów zagłady, głównie do Treblinki. Razem z nimi
ostatni rabin płocki - Mordechaj Dawid Ejdelberg
galeria.plock24.pl/displayimage.php?pos=-635
Mordechaj Dawid Ejdelberg. ostatni rabin Płocka - Czy są znani inni płoccy
rabini?

Obserwuj wątek
    • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 08:45
      Panie Krzysztofie! Ależ kamikadze z Pana! Toć przecież pański
      kolega ...przestanie sie z Panem kolegować! :)
      • kwisniewski Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 08:49
        Lubię "Boski wiatr"
        • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 08:57
          Wiem...szczypta szleństwa...Ale pańskiego kolegę całkiem już dopadnie syndrom
          oblężonej twierdzy!:))
      • Gość: kierownik lodowisk Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.plock.mm.pl 23.03.07, 08:58
        ??????????????
        • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 09:13
          Gość portalu: kierownik lodowisk napisał(a):

> ??????????????

Czemu się Pan dziwi, Panie kierowniku? Wiem, lodowiska zlikwidowane, to ma się
          wreszcie czas na zerknięcie na świat.
          Rzecz w tym, proszę Pana, że Pan kwisniewski,proszę Pana, pierś w pierś, proszę
          Pana,z niejakim ZD proszę Pana, walczyli dotychczas o POLSKIE akcenty w życiu,
          proszę Pana, tego miasta...A tu naraz bęc! Pan Krzysztof poczet...rabinów
          płockich chce formować!:))
          Ja nie mam nic przeciwko, bo jeśli ktoś był obiektywnie zacnym obywatelem
          naszego grodu a przy okazji rabinem - niech tam! Zróbmy ten poczet!Zróbmy
          poczty wszystkich zacnych obywateli Płocka! Niech nam świecą przykładem.
          Młodzież teraz taka...rozchwiana i niezdecydowana...Laickość się szerzy i
          hedonizm...
          Pan Krzysztof albo błysnął intelektualną prowokacją, albo...No ja już nie wiem,
          Panie kierowniku, co właściwie Pan Krzysztof miał na myśli. Mówi, że lubi boski
          wiatr...Ze Starego Testamentu Mu powiało, czy coś?...:))
          • kwisniewski Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 09:22
            cytat
            Mówi, że lubi boski wiatr...Ze Starego Testamentu Mu powiało, czy coś?...:))

Błąd! miałem na myśli książkę Kamikadze-Boski wiatr autorem jest Bohdan Arct -
            Warto się czasem zapytać zanim się napisze komentarz - niestety takie zwyczaje
            panują wśród dziennikarzy
            • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 09:28
              Olaboga, Panie Krzysztofie! Nie "kuma" Pan, cycóś? :)) Książkę znam od
              dzieciństwa i wiem, że "kamikadze" wykłada się "boski wiatr"...Aż mi to
              tłumaczyć hadko! Ten "powiew od ST" to przecież taki żarcik!:)) Wężykiem,
              wężykiem!...Żeby kierownik lodowisk też się uśmiechnął, bo mu pewnie smutno, że
              się już roztopiły i nie ma czym zarządzać.:)
              • Gość: *** Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 09:38
                To się teraz napewno od pana Zenona dostanie chłopom.
                • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 10:27
                  Gość portalu: *** napisał(a):

> To się teraz napewno od pana Zenona dostanie chłopom.

??? Chyba najpierw Panu kwisniewskiemu, hehehehe...Potem, tak...Na pewno w
                  końcu winni będą chłopi! :))
                  • Gość: *** Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:54
                    No tak, na pewno jest na pewno.
                    Ale, jest naprawdę a nie na prawdę.Chyba że na prawdę patrzymy z przymrużeniem
                    oka.
                    Jeśli na pewno będzie naprawdę?
                    Tak tylko sobie piszę, trochę się nudzę :)
                    • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 11:04
                      > Tak tylko sobie piszę, trochę się nudzę :)

To może by tak wierszem?..:))
                      • Gość: *** Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:07
                        > Gość portalu: *** napisał(a):
                        > > Tak tylko sobie piszę, trochę się nudzę :)
                        >
                        > To może by tak wierszem?..:))
                        Myśli Pan,że załapię się wtedy na jakiś poczet?:)

• teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 11:24
                          > Myśli Pan,że załapię się wtedy na jakiś poczet?:)

U mnie - na pewno!:)) Pod warunkiem posiadania pięknej płci, pięknej duszy i
                          umiarkowanego wieku...:))
                          Co do Autora wątku - nie jestem pewien, ale On ci przecież mężczyzna
                          niewątpliwie, więc powyższe warunki również mogą się okazać wystarczające! :)
                          (Odpowiedź brzmiałaby - "bezwzględnie tak", gdybyś był/była rabinem! Wszak
                          rabinom nie zakazuje się pisać wierszy, mam nadzieję)
                          PS.Nie wymagam w stosunku do siebie sarmackiej formy "Pan". Czy ktoś o niej
                          pamięta, mówiąc - a idź do diabła? :)
                          • Gość: *** Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:45
                            W poczet rabinów mam się wpisać sama
                            Ot i cała diabla rada :)
                            Trzy warunki spełnić muszę
                            Trzeba płeć mieć , wiek no i duszę.
                            Panie diable , to się nie da.
                            Moja dusza płeć to i ma.
                            Co do wieku,
                            mojej duszy bliżej wina...niż "poczetu":)

• teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 12:00
                              > mojej duszy bliżej wina...niż "poczetu":)

No i bardzo dobrze!!!:)) Ja też bym nie chciał zostać włączonym przez PT
                              kwisniewskiego do pocztu diabłów płockich.Toż to by była dekonspiracja totalna!
                              A tak...Siedzę sobie na tyłku i kuszę ( "mamlam", jak był uprzejmy określić
                              gdzie indziej moje wywody niejaki ZD)i patrzę - "trzygwiazdki" już spełnia moje
                              dwa warunki - płeć i duszę ma piękną (wino i wiersze lubi!). Co do trzeciego,
                              wobec mojego wieku - mogę iść na dalekie kompromisy.:)) Otwieram niniejszym
                              mimo wszystko swój prywatny, piekielny Poczet Ludzi Uroczych -"trzema
                              gwiazdkami". A zresztą, po co tworzyć nowe poczty? Jest przecież TŁO !:))
          • Gość: Zenon Dylewski Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.plock.mm.pl 23.03.07, 10:42
            Na razie Apokalisa to jest pan. Nie będę pisał niepoprawnie. Czekam na druk
            mojego Listu do Gazety o Żydach. Taki jestem anty...
            Nie jestem człowiecze nijaki. Mam określone podglądy. Ciężko pracuję dla dobra
            społecznego. TY siedząc na tyłku mamlesz. Słowa niby na wiatr ale nie sa bezkarne.
            A jeszcze podobno jesteś dziennikarzem? Święci pańscy. Stąd to napuszczanie?
            tzw Admin pisał coś co sam nie wie...
            Ale macie wspólną cechę;
            Z cudzego życia robicie sobie zabawkę.

Żeby do wymyślonego określenia na pasujące Żydom tematy, wcisnąć mnie, nie
            widzicie w ogóle co zrobiłem, co dalej robie. Ten chory opiekun nie widział, co
            ja jako Polak zrobiłem i robię dla Niemców, mając określone poglądy. Całym moim
            życiem dałem świadectwo dobrej współpracy i przyjaźni z Niemcami, rodzinami
            niemieckimi aż śmierć rozłączyła. Czy obaj wiecie o czym piszę?
            Zapoznaj sie biedny pisaku z moja broszura Egzekucje Żołnierzy Niemieckich na
            Terenie Płocka,
            Razem z Adminem KNUJECIE do wymyślonego wizerunku, nic z siebie nie dając nawet
            na tym forum. Siedzący na tyłku niby intelektualiści z 1 pokolenia.

Jesteście na poziomie dudusiogintera, który pojawił znowu, ponieważ prokurator
            nadal nie działa. Pewnie wskoczy , gdybym napisał to , co Szymecha a tak to
            panie dziennikarzu i doktorze nie napisaliście ANI słowa, że nie wolno zabijać
            ludzi, żeby .... miał spokój z jego Braćmi. A Szymecha nie Aty ani pod inna
            nazwą. Jest wasz? A oni sa piękni, patrioci, bohaterowie...
            Cóz przyjdzie z tego, ze nazwę was gorzej. To co napisaliście mówi za was i nie
            zginie. Panie dziennikarzu podaje maila, wyślę panu broszurę. zenondylewski2@o2.pl
            A Krzysztofa prosiłem , żeby opublikował List w pierwotnej formie ale ma 10MB i
            nie potrafię dać tu na Forum.
            • Gość: kwisniewski Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 10:53
              Oto poczet prawosławnych księży z Płocka
              Płocką parafią prawosławną przez prawie 150 lat zarządzali kolejni
              proboszczowie:
              1857 –1867 - ks. A. Strukowski
              1867- 1887 - ks. Włodzimierz Stabnikow
              1887 –1904 - ks. Jerzy Liwotow
              1904 -1906 - ks. Eudoksjusz Biełanowskij
              1906 - 1913 - ks. Joann Rajewiez
              1913 - 1923 - ks. Aleksander Kiedrowskij
              1923 - 1929 - ks. Aleksy Subotin
              1929 - 1933 - ks. Roman Kostanowicz
              1933 -1939 - ks. Wiktor Karwowski
              1939 - 1945 - ks. hieromnich Teodor (Chraszczewskij)
              1945 - 1966 - ks. Walenty Kraśnikow
              1966 - 1972 - ks. Józef Łysynkiewicz
              1972 - 1977 - ks. Paweł Kanończuk
              1977 - 1993 - ks. Wiktor Jacewicz
              od 7 kwietnia 1993 - - ks. Eliasz Tarasiewicz
              nie wiem czy jest aktualny

Tu jest poczet biskupów Kościoła Mariawitów z Płocka
              www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=268
              Na stronach www.plock24.pl i nie tylko można znaleźć poczet biskupów
              diecezji płockiej .
              Jak ktoś dobrze poszuka znajdzie poczet Prezesów Towarzystwa Naukowego Płockiego
              Wydaje mi się że poczet rabinów płockich byłby bardziej interesujący
              • teufel7 Re: Poczet rabinów płockich? 23.03.07, 10:56
                Gość portalu: kwisniewski napisał(a):
                > Wydaje mi się że poczet rabinów płockich byłby bardziej interesujący

Od biskupów,popów, prezesów?.. To zaczyna być interesujące.
              • Gość: teufel10 Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.07, 11:36
                Ty kwisniewski! Pisz od razu ze robisz jedno liste diablow wcielonych i jej
                podlisty
                • Gość: kwisniewski Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 15:14
                  cytat
                  Pisz od razu ze robisz jedno liste diablow wcielonych

Taka lista została wydana w wersji książkowej i nazywa się "Encyklopedia
                  demonów"
                  i jeszcze jedno - Zdanie zaczynające się od TY jest obraźliwe i proszę o
                  przeproszenie
                  • Gość: kwisniewski Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.07, 15:36
                    Proponuję przeczytać ostatnio nasesłany artykuł - Holocaust żydów z Wyszogrodu
                    www.plock24.pl/fusion/readarticle.php?article_id=323
      • Gość: Zenon Dylewski Re: Zyd to człowiek IP: *.plock.mm.pl 26.03.07, 20:34
        Żeby człowiek z człowiekiem chciał się spotkać
        Pamiętamy, że z naszego miasta wywieziono na zagładę 10 tysięcy Żydów, naszych
        mieszkańców. Przez wieki żyliśmy ze sobą raz lepiej, raz gorzej. Pamiętamy
        również i Żydów płockich poległych w Obronie Płocka 1920 roku.
        To co było, nie musi zaginąć. Czytamy przekazy ocalałych z Holokaustu Żydów
        osiadłych w Izraelu. Bezpieczni i wolni i z kamieniem wspomnień i Żalu. To już
        nieliczne pokolenie, odchodzi, ale ciągle pamięta nasze miasto, a swoje życie.
        Na pewno we wspomnieniach Płock jawi się lepszy i bardziej kolorowy, piękny.
        Tęsknota za miejscem urodzenia nie zna granic ani nie ma nacji.
        Sporo lat temu podczas remontu piekarni pożydowskiej na ulicy Kwiatka, kolega
        mój znalazł we framudze drzwi, zwitek pergaminu, Mezuzę, modlitwę pisaną przez
        rabina. Mezuza została przekazana do Muzeum Mazowieckiego. Czy widziała ją
        młodzież z Izraela? Czy przeniesie dziadkowi, babci przekaz z żydowskiej
        piekarni z Płocka?
        To dar Boga, ocalała Pamięć. COŚ łączącego nas żyjących z Cieniami odeszłych
        współbraci.
        Cytat z artykułu w „Gazecie”: „- Mam bardzo mieszane uczucia - przyznaje
        17-letni Guy. - Jednego dnia zwiedzamy miejsca związane z Holocaustem, które
        robią na nas wstrząsające wrażenie, a następnego oglądamy piękne miasta, zabytki
        i świetnie się bawimy.
        - Do tej pory młodzi Izraelczycy zwiedzali w Polsce najczęściej tylko miejsca
        Zagłady. Pytani o najbardziej znane miejsca w naszym kraju wymieniali Auschwitz,
        Treblinkę - podkreśla dyrektorka III LO Katarzyna Góralska. - Polskę kojarzyli z
        wielkim żydowskim cmentarzem”.
        Uczniowie z Izraela jadą do Szeolu, a tu niby szok. Rosną drzewa, stoją domy,
        świeci słońce i chodzą ludzie. Powtarza sie to ciągle. Kilka lat temu
        nauczycielka z kibucu też była zszokowana. Tak ją gorąco w Polsce przyjęli.
        Przeżyła miłe rozczarowanie.
        W latach I Kadencji Rady Miasta Płocka zamontowaliśmy macewy na kirkucie.
        Cmentarz był zadbany i czysty. Żydzi słali pochwały. Zorganizowaliśmy
        ekumeniczną uroczystość z udziałem ZWM, Kościoła katolickiego, ewangelickiego.
        Każdy modlił sie za Żydów płockich zabitych przez Niemców. Potem odbyły sie
        rozmowy właśnie w sprawie bożnicy.
        Utrwalając prace ludzi z lat ubiegłych, tworzymy Jedność istnienia pomimo różnic
        obyczajowych, systemowych. Możemy nawet zostać każdy przy swoim. Ale ważne jest
        to, że człowiek z człowiekiem chciał sie spotkać. A z tego z biegiem czasu
        powstanie Normalność.
        Opiekun Miejsc Pamięci Narodowej . Zenon Dylewski.
    • Gość: edek Re: Poczet rabinów płockich? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.07, 22:51
      czy ty teufel zrozumiałes że kierownik lodowisk ma trudne zadanie?
      w niektórych przypadkach wrecz niewykonalne, oczywiście nie o tobie myśle,
    • Gość: Zenon Dylewski ReZd jednoczy Polaków z Europą. IP: *.plock.mm.pl 24.03.07, 23:37
      d:
      zenondylewski <noreply@google.com>
      [do książki] [zablokuj]
      Do:
      , prezydent@ump.pl, muzeumplock@wp.pl, ok@karta.org.pl, "Piotr Gdek"
      <Piotr.Gadek@plock.agora.pl>,
      Kopia do:
      Temat: Obejrzyj "ABY NIE BYłA OBCA N AM EUROPA - EUROPE - NOT STRANGE FOR US.-
      autor Zenon Dyle wski." w serwisie Google Video
      Data:

[do druku]
      [pokaż/schowaj nagłówki]
      [zapisz jako plik eml]
      Twój przyjaciel, zenondylewski@O2.pl, przesłał Ci następujący plik wideo z
      serwisu Google Video:

ABY NIE BYłA OBCA NAM EUROPA - EUROPE - NOT STRANGE FOR US.- autor Zenon Dylewski.

24-03-2007
      Opis: PłOCKI UNIWERSYTET LUDOWY WYCHOWUJE MłODZIEż NA śWIADOMYCH OBYWATELI
      POLSKI I EUROPY . Na filmie widzimy Prezesa PUL, który tradycyjna metodą uczy
      młodziez spiewu pieśni łączącej nas Polaków z Europą.

Chcesz zobaczyć więcej niezłych plików wideo?
      Przejdź do video.google.pl/

Uważasz, że masz jeszcze lepszy plik wideo?
      Dodaj go na stronie video.google.pl/videouploadform

Jeśli masz problem z obejrzeniem pliku wideo, spróbuj skopiować do przeglądarki
      internetowej następujący adres URL:
      video.google.pl/videoplay?docid=-6178921218199776262&pr=goog-sl
      • kwisniewski Poczet rabinów płockich 25.03.07, 20:40
        Caim Szapiro urodzony w roku 1879 cadyk, rebe rozstrzelany 27 sierpnia 1920r
        na Rogatkach Dobrzyńskich. Mieszkał przy ul Królewieckiej 22. Egzekucji dokonał
        pluton pod dowództwem pułkownika Pepłowskiego

Jon Mordechaj Złotnik rabin od roku 1917 zmarł w 1922r

Matys Bzura - pełnił funkcję podrabina

Mordechaj Dawid Edelberg rabin od roku 1928 do 1939r

Osoby te również tworzyły historię Płocka, wiele osób pochodzenia zydowskiego
        broniło miasta w czasie zawieruchy wojennej.

To jedna z wilu niechcianych historii na mapie historycznej Płocka. Znana tylko
        nielicznym
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka