abrakadaber 27.03.07, 21:35 "były trzy karczmy, bram cztery ułomki, klasztorów dziewięć i gdzieniegdzie domki"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: podol Najwyższa wieża w mieście IP: *.c244.petrotel.pl 27.03.07, 21:54 WY SZPITALE BUDUJTA A NIE KOŚCIOŁY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mesalka Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:54 eee tam-szpitale, w kaplicy mozna pomodlic sie o zdrowie i poczekac na cót- zawsze to tansze niz leczenie ...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Najwyższa wieża w mieście IP: *.c154.petrotel.pl 27.03.07, 22:01 Proponuje Vwctrę na generalnego wykonawcę. Ciekawe ile cm od pionu będzie odchylona ta wierza,może tam też użyją stali bez atestów. <haha> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:04 W USA i Europie zamykają koscioły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:10 niech se budują, w końcu nie za moje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J23 Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 22:07 Kurczę, ta wieża to "Łagiewniki bis"? Odpowiedz Link Zgłoś
pikalex Re: Najwyższa wieża w mieście 27.03.07, 23:38 upload.wikimedia.org/wikipedia/pl/thumb/2/22/Bazylika-%C5%82agiewniki.jpg/450px-Bazylika-%C5%82agiewniki.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortalion Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.plock.mm.pl 27.03.07, 22:42 ciekawe ile będzie kosztowac i ile dałoby się kupić posiłków dla dzieci za tą kasę ilu biednym ludziom dałoby sie pomóc za ten modlitewnik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koral Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 23:27 Pytanko ...czy ktoś wie kiedy usuną te rusztowania z budynku PERN-u ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 194.181.237.* 28.03.07, 07:30 Zapomniałeś jeszcze przeliczyć to na bułki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I&I Najwyższa wieża w mieście IP: *.c149.petrotel.pl 28.03.07, 07:18 Wielki Babilon płonie!! Chwała Jah!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarche Najwyższa wieża w mieście IP: 193.59.95.* 28.03.07, 07:21 Czytam te posty i tak się zastanawiam ilu z Forumowiczów wybierze się wieczorem 2 kwietnia w al.Jana Pawła II? Wygląda na to, że większości wystarczy jeden ciepły posiłek dziennie za całe szczęście. Żadnych innych pragnień. Płock trwa setki lat. Co pozostało z jego przeszłości? Jaka pamięć pozostanie po nas? Narody, które tracą swoją tożsamość - umierają. Chrześcijańska Europa umiera na naszych oczach. Tam gdzie mogły stanąć kościoły - błyskawicznie powstają meczety. Przyroda nie zna próżni. Sami wybieramy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemyślenia Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 195.33.116.* 28.03.07, 07:41 " Znajdziecie mnie pod każdym kamieniem, pod każdym drzewem..." Nie potrzebne nam murowane, czy drewniane, płynące przepychem, prześcigające się wymyślnością formy i treści budynki. Kościół to ludzie, wiara i wszechobecny Bóg, który patrzy na to wszystko i dziwię się, że jeszcze nie grzmi... Powstanie kolejna świątynia, w której będzie się nawoływać do nienawiści do tych co są "inni". Inni w poglądach, inni w postrzeganiu świata, inni, bo nie godzą się na doktrynację opasłych panów, przebierających się w czarne sukienki i umoralniająych innych... Innych, czyli tych, co chcą wierzyć w dobro, a nie w księży. Droga do piekieł będzie wysłana purpurą, a po niej będą kroczyć grzesznicy. Purpurą biskupów i reszty możnowładców kościoła, którzy uczą jak żyć. A u bram piekielnych będzie stał sam pan Rydz, ojcem zwany i witał tych, którzy za życia poszli jego drogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wierny Re: Najwyższa wieża w mieście to Babilon IP: *.plock.mm.pl 28.03.07, 07:56 wypowiedzi zgodne z zasiedlonymi w mieście. Za waszego brata szeli ., pobratymcy rzucili sie proboszczowi do gardła, żeby go udusić. Ksiądz zaczął modlitwę, chłopy na kolana ale kiedy modlitwa skończyła sie , oprawcy rzucili sie do gardła, ksiądz zaczął modlitwę, wasi bracia na kolana.... ale księdzu sił zabrakło.... Nigdzie nic by nie zostało, gdyby kiedyś ktoś nie wybudował, tego co widzimy. A jedzenie... jedli, jedli i zniknęli. Kościół jest i był potrzebny. Sama budowla nie musi być wieżą Babel, lecz powinna z czasem utworzyć czyste miejsce, wymodlone w Wierze i pełne Sacrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rade.k Re: Najwyższa wieża w mieście to Babilon IP: 80.51.246.* 28.03.07, 08:09 popieram, mądrze powiedziane :) Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom Re: Najwyższa wieża w mieście to Babilon 28.03.07, 11:01 dylewski, zmiana nicka nic nie da, jestes rozpoznawalny po swoi jezyku kloako nienawisci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zenek Re: Najwyższa wieża w mieście to Babilon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:14 Odpowiadasz na : Gość portalu: Wierny napisał(a): > wypowiedzi zgodne z zasiedlonymi w mieście. Za waszego brata szeli ., pobratymc Zenek aleś ty mądry. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Najwyższa wieża w mieście to Babilon IP: *.plock.mm.pl 28.03.07, 18:36 to wszystko powiesz na POW8 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rade.k Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 80.51.246.* 28.03.07, 08:08 ...chyba Cie poniosło troche. gdzie jak gdzie, ale w tym kościele nie słyszałem żadnych takich nienawistnych nawoływań. Projekt bardzo ładny wg mnie i mam nadzieję, że nie zrezygnują z tej wieży, bo byłby to fajny akcent - charakterystyczny element architektoniczny tego osiedla. Może nawet pamiątka po naszym pokoleniu dla następnych. ...coś przecież musi być fotografowane na widokówkach, ciągle tylko katedra? ;-) P.S. zauważyłem że dużo jest ludzi martwiących się o nie swoje pieniądze oraz pseudo-współczujących, przeliczających wszystko na bułki dla biednych i tym podobne. Ciekawe czy swoje pieniądze też tak przeliczają...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przemyślenia Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 195.33.116.* 28.03.07, 11:12 > gdzie jak gdzie, ale w tym kościele nie słyszałem żadnych takich nienawistnych > nawoływań. W tym może nie, ale w Kościele... - to już inna sprawa. Kościół w mojej wypowiedzi, to nie "ten" konkretnie budynek, a środowisko. Kościół to ludzie, wiara, nadzieja, Bóg. I do tym nic nie mam. Mam natomiast do następnego elementu, który tym wszystkim zarządza- do kleru. Nie nazywam konkretnego księdza po imieniu- piszę generalnie według zasady: "zobaczysz pijanego żołnierza, to znaczy, że wojsko pije" Słyszę w kościele nawoływania do pogardy tego, co danemu panu w czarnych szatach nie pasuje, to generalizuję, że się nawołuje do nienawiści. Wiem, że źle robię, ale robię to celowo. Celowo, bo tych czarnych owiec wśród duspasterzy jest coraz więcej. Prawdziwych księży, z powołania, z umiłowania do Boga i chcących nieść dobrą nowinę, naukę, przykład jak dobrze żyć, będących wzorami do naśladawania- jest niestety bardzo mało. Liczy się kasa, mieszanie w politykę, piętnowanie i szkalowanie tego, co jest inne (ale inne w ocenie subiektywnej danego księdza). A kościoły coraz bardziej świecą pustkami. Młodzi ludzie (do których również należę) odwracają się od kościoła, ale nie Kościoła. Od kościoła, czyli od kięży, którzy nie potrafią mówić językiem współczesnym, zrozumiałym i odpowiednim do czasów, w jakich przyszło nam żyć. Nie potrafią nauczać - oni pouczają. Nie potrafią wskazać drogi - oni nakazują. Nie potrafią powiedzieć, co jest złe - oni zakazują. Więc nie ma się co dziwić, że średnia wieku wiernych na mszy, to 50-60lat. Na co nam kościoły, w których bliźniego o innych skłonnościach seksualnych nazywa się zboczeńcem, chorym, dewiantem. Nie mówi się o miłowaniu, o nawracaniu, za to się nawołuje do piętnowania, do pokazywania palcem, do wyplenienia zła, jakim jest człowiek, który urodził się odrobinę inny od nas - nas w znaczeniu posłusznych temu, co głosi kościół (celowo z małej litery). Natomiast Kościół i jego nauka - nauka Chrystusa, Biblia, nie rozróżnia płci, orientacji seksualnej, przynalezności do opcji politycznej, koloru skóry, przeszłości historycznej. Kościół naucza kochać bliźniego, jak siebie samego. Odpowiedz Link Zgłoś
ref6 Re: Najwyższa wieża w mieście 28.03.07, 08:02 Klechy zakute Jak można tak marnotrawić pieniądze - a glupie społeczeństwo leci i wali na tace mocherostwo jedne! A wypierd...lać stąd, a nie ciągnąć i ciągnąć kasę od naiwniaków. zamiast zakłądy opieki zdrowotnej leczyć, to kolejny meczet biskupowi krwa stawiają!! jak tak dalej ludzie będą walić na tace - to co rok to prorok bedzie nowy stał, aż zrobią osiedle kościołów. Czarni powinni wiare głósić, a nie sie krwa prześcigać w co raz to większych, bardziej wyrafinowanych i coraz to droższych projektach "świątyń Bożych". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzycho3@op.pl Najwyższa wieża w mieście IP: *.plock.msk.pl 28.03.07, 08:14 A nie lepiej przedszkole czy przychodnię dla chorych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ssawa Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:22 Ciekawi mnie ile Urząd dołoży z naszych podatków.To są kpiny z wyborców.Zamyka się szpitale.Likwiduje się przedszkola.Caritas okrada tych którym powinien pomagać.Afery pedofilskie w kościołach.Jak długo to jeszcze będzie trwało.Warto się nad tym zastanowić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Paranoja IP: *.zep.com.pl 28.03.07, 08:40 A mozeby tak na biednych ta kase dac a nie budowac cos co bedzie stalo puste. Przeciez kosciol i tak niedlugo upadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lex Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:56 Dlaczego wszyscy przeciwnicy budowy kościoła -nie mieszkają w lepiankach, nie jedzą suchego chleba ,ile tracą na używki, nie chodzą w starych szmatach ,posiadają drogie samochody ,domy , robią zakupy w eleganckich sklepach ,jak wyglądają budynki urzędow ,firm ...ILE bułek można by za to kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 08:57 kolejny bunkier ,który bedzie swiecił pustką a zapełni sie w połowie dwa razy w roku ,kosztujacy grube miliony ,a pleban dzwonem bedzie przypominał całemu osiedlu kto tu rzadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Płocczanin Re: Paranoja IP: *.plock.mm.pl 28.03.07, 09:15 Po tych paranoicznych wypowiedziach zjadających suchy chleb z ćwiartka świniaka, forumowicze i tak idą do kościoła odruchem Pawłowa. a przecież chodzi tu o świadomy wybór Wiary jako drogę życia dla siebie i całej rodziny. Ciekawe czy żony wiedzą, co wypisują tu ich partnerzy? dobrze piszę, teraz niewierzący już nie mają żon a dzieci nie maja słowa mama, tata, tylko hodowca. I tu ma racje młode pokolenie architektów, że w Płocku nie można nic godnego wybudować. |Ze Skarpy przeganiają a na wsi Podolszyce tylko nie potrzebują. Nie dogodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baca Re: Paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 11:18 Płocczanin sam jesteś paranoikiem i bolejesz nad tym że średniowiecze juz minęło ,stosy w imię wiary ,inkwizycja ,rozmodlony naród słuchajacy jedynego słusznego głosu . Zasad , szacunku dla rodziców nauczysz sie w rodzinie do tego nie jest potrzebny kościół , a może do b.Petza się zgłosisz to cię poduczy . Żyjemy w demokracji ,dla tych co chcą sie modlić wystarczy kaplica /po co budować wiekszy obiekt jak ludzi co raz mniej chodzi do kościoła / a czasy jedynie słusznej ideologi już minęły. A może by tak dać szansę wypowiedzi mieszkańcom osiedla /wszystkim /czy chcą wielki kosciół czy też na przykład boisko. Ja nie chcę żeby za moje pieniądze /grunt za złotówkę ,dotacje -patrz świątynia opatrzności w W-wie / pleban realizował swoje megalomańskie ambicje /jak chce niech zbuduje na pustkowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom Re: Paranoja 28.03.07, 11:44 dylewski, nie oblizaj ludziom kazdy kto choc troche mysli nie wierzy w te brednie i nadal jest mama, tata i dzieckiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kIBIC Najwyższa wieża w mieście IP: *.ruch.com.pl 28.03.07, 09:50 Argument księdza, że na Podolszycach mieszka obecnie 14.000 ludzi to żaden argument. To są płocczanie z innych części miasta, którzy mogą jeżdzić do swoich "starych" kościołów. Po wybudowaniu nowego stare opustoszeją. Wybuduje się nowe osiedle - nowy kościół i tak w kółko a "stare kościoły" trzeba utrzymać bez względu na zmniejszenie tacy. Ciekawym skąd się weźmie pieniądze - oczywiście to pytanie retoryczne, odpowiedź jest oczywista da miasto lub państwo z naszych podatków.Policzcie stan kościołów na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarche Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 193.59.95.* 28.03.07, 10:28 Słusznie, słusznie. Niepotrzebne są u nas żadne kościoły - to takie obciążenie dla podatników. Poszedłbym jeszcze dalej i rzucił propozycję zburzenia tych, które już stoją (..."zburzcie Świątynię jerozolimską..."). Sporo się na tym zaoszczędzi w przyszłości. Zburzyć, wyrównać, posiać trawkę. Będzie elegancko i po europejsku. Nikt nam nie zarzuci żadnych ortodoksyjnych poglądów. Proponuję zacząć od katedry, później załatwić Górki i farę. Po co mają wywyższć się swoim widokiem ponad skarpę? Psuć krajobraz i przypominać o ludowych korzeniach większości płocczan. Wtedy dopiero wszystkie sieroty będą szczęśliwe a bezdomni dostaną adres i ciepły obiad. W Płocku jest tylko jeden kościół z prawdziwego zdarzenia. Dziwnym zbiegiem okoliczności - też na Podolszycach. Ciągną do niego tłumy co niedziela. Nawet z okolic kursują specjalne autobusy doworzące parafian. I dobrze! "Nie było was - był las. I nie będzie was - będzie las" Pozdrawiam - Jarek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierząca Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 10:50 wierząca nie praktykująca trele morele.... Kolejna wieza, kolejny pałac, a w szpitalach brakuje łożek, domy dziecka przepełnione, schroniska - szkoda gadac. Po co nam kościół jak żagiel? Kosciól to ludzie, a nie budynki. Modernizujmy te najstarsze, zabytkowe. Nie dobudowywujmy nowych, bo jest ich więcej jak szpitali. Moze na podolszycach jest wiernych 14 tysięcy, ale ilu praktykujących? 1/4 z tych 14 tys? Nie przesadzajcie. Jak na razie to przez działania księzy wierni odchodzą od koscioła. Najwyższa wieża w Płocku. Phi!!!Scyzoryk w kieszeni się otwiera. Pomagajcie ludziom, a nie budujcie pałace. Pałace stoją (kościół na górkach, katedra, fara i piękne stare kościoły wiejskie).Zadbajcie żeby były wieczne, żeby nie zniszczały. Wystarczy juz tych budynków. Dla Jana Pawla II wierni stali na placu św Piotra. Potrzebujemy znów wierzyć w instytucje kościola, a nie podziwiać maszty, wiezyczki, przepych... Bo to aż zniechęca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Najwyższa wieża w mieście IP: 62.225.158.* 28.03.07, 10:56 a na dodatek ten architekt, ktory Tumska tak zepsul.....szkoda gadac Odpowiedz Link Zgłoś
gibki Re: Najwyższa wieża w mieście 28.03.07, 11:06 największym atutem wg mnie jest ta wieża widokowa jeśli powstanie to jestem za Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Najwyższa wieża w mieście 28.03.07, 11:16 Fajnie:-) W Plocku zdecydowanie brakuje okazalych budynkow, dzieki ktorym miasto nie wyglada na prowincjonalne. A przeciez sam Pern nie wystarczy, zeby tego dokonac. Mam nadzieje, ze zostanie on pieknie wkomponowany w architekture miasta. A co do zlego spozytkowania tych pieniedzy, to zupelnie plockich krzykaczy nie rozumiem. Przeciez nikt Wam nie kaze dawac pieniedzy na tace. To nie jest OBOWIAZEK kazdego obywatela tego panstwa. Takim wlasnie OBOWIAZKIEM, i to koncertowo marnotrawionym, sa skladki ZUS. Ten urzad tez buduje ogromne budynki, wrecz palace (w samym Plocku sa dwa, przy czym jeden z nich sluzy jedynie dyrekcji). To wszystko za pieniadze, ktore powinny USTAWOWO byc przeznaczone na emerytury. I jakos nikt z Was nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Najwyższa wieża w mieście 28.03.07, 11:44 Kolejny gmach, w którym niewierzący praktykujący będą mogli nowe ciuchy pokazać. Jakoś nie zauważyłam, żeby liczne płockie kościoły były przepełnione. A że trzeba do nich z Podola podjechać? Za duże wyrzeczenie dla wiary? To może objazdowa msza albo ksiądz na rowerze, żeby nie trzeba było już żadnego wysiłku bycia katolikiem? A może głupio gadam, będzie kościół nowy to się potężna grupa miejscowej młodzieży z łysymi łbami i świniokształtnymi psami nawróci, może do gimnazjum nr 8 nie będzie strach dziecka posłać, śmieci i psie kupy znikną z trawników. Jak wszędzie, gdzie nowe kościoły powstają che, che... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 13:57 Czemu Wy wszyscy interesujecie się cudzymi pieniędzmi, jak Kościół chce sobie postawić taki budynek i ma na to pieniądze to czemu ma tego nie robić. Czy wy wszystkie swoje pieniądze przeznaczacie na jedzenie dla ubogich itp.? Pozatym ten budynek na wizualizacjach wygląda całkiem fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 07:47 Gość portalu: liberał napisał(a): > Czemu Wy wszyscy interesujecie się cudzymi pieniędzmi, jak Kościół chce sobie > postawić taki budynek i ma na to pieniądze to czemu ma tego nie robić. Czy wy > wszystkie swoje pieniądze przeznaczacie na jedzenie dla ubogich itp.? Pozatym > ten budynek na wizualizacjach wygląda całkiem fajnie. ale ty głupi jesteś! kościół nie ma swoich pieniędzy. kościół ma nasze pieniądze - podatników! Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: Najwyższa wieża w mieście 29.03.07, 14:55 A z ktorych konkretnie podatkow Kosciol korzysta? Odpowiedz Link Zgłoś
ainipoajom kolejna swiatynia obludy, ot co 28.03.07, 11:45 jak miasto sie nie dolozy to nie mam nic przeciwko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arnold Najwyższa wieża w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 14:49 Ciekawe jak świat by wyglądał gdyby same takie kretyni na nim byli jak ci co wszystko przeliczają tylko na bułki, szpitale, leki, pomoc dla ku.estwa itd. ? Oni tylko przeliczają, ale i na te bułki itd. nie dają. To są takie malkontenty, nerwusy, nieużytki społeczne, pieniacze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yaa Nieprzeliczone rzesze niezadowolonych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 15:04 Cieszę się, że nie mieszkam już w Płocku... wszystko na co Was stać to zawiść, złość, sarkanie. Dulszczyzna w najlepszym wydaniu. Kościół budują? A dlaczego nie szpital? Szpital? Dlaczego nie szkołę. Ludzie - policzcie się. Skoro jest Was WIĘCEJ i nie potrzebujecie kościołów to dlaczego nie budujecie tak potrzebnych przytułków, przedszkoli, przychodni? Gdzie Wasza hojność? A może stać Was tylko na zawiść wobec tych, którzy potrafią się zorganizować. Na frustrację przy dobrym winie za własne pieniądze... CO ZROBILIŚCIE DLA INNYCH? MOŻE NIC? Obym się mylił... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali DOSYĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:16 Nie ma pięniędzy na służbę zdrowia, dla biednych itp., a na budowę wypasionych kościołów zawsze się znajdą. Dosyć tego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kali DOSYĆ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 17:26 Dodam tylko, że zaledwie w odległości około 600 metrów, na Podolszycach południowych powstaje nowy ogromny kościół. Nie rozumiem więc, dlaczego obok ma powstać drugi jeszcze bardziej okazały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Lekki Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:06 Ja natomiast popieram tę budowę całym sercem. Mieszkam w Płocku, na Podolu od wielu lat i absolutnie nie przeszkadza mi to, że powstają nowe kościoły. Jeżdżę po świecie i widzę ile tam jest kościołów, które nawet takie "pajacyki" jak ci wszyscy krytykujący tę nowo powstającą budowlę (jak podrosną i się wzbogacą) będą chcieli zwiedzać. Kościół ma absolutne prawo do budowania świątyń i tego też oczekuję od mojej parafii na Podolszycach. To jest budowla na wieki a nie jakaś akcja promocyjna; to jest wyraz wiary i szacunku do Boga dla wielu, którzy są z Bogiem związani i tyle. Na te 14 tys. do kościoła chodzi zapewne 4.000 co niedziela, następne 3.000 raz w miesiącu lub raz na dwa m., a jeszcze pewnie z 4.000 raz lub dwa w roku. To nie moje wyliczenia - tak jest w całej Polsce. Ci ludzie MAJĄ DO TEGO PRAWO!!!!!!!!!!! Reszta niech robi co chce, byle tylko nie klepała bez sensu - bo to tylko o nich świadczy. Bułki, schroniska, obiadki dla biednych i całe mnóstwo innych rzeczy niech budują instytucje do tego powołane; są ludzie którzy za to biorą pieniądze od państwa i niech to robią. A tak przy okazji takie argumenty powtarzane przy każdej sposobności, gdy artykuł dotyczy KK już nawet nie bawią, są żenujące, żeby nie powiedzieć - debilne! Pozdrawiam wszystkich wierzących i dumnych z tego, że mogą mieć piękne światynie, w których chwalą Boga. A psy i tak będą szczekać - taka ich natura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 18:41 te dr lekki a moze by tak udać sie do psychiatryka , sam jestes debilny i pajacyk któremu się wydaje że lud powinien dzielić sie na głośno klepiących pacierze /jedynych mądrych / ,i nie klepiących ale siedzących cicho i w milczeniu /tych gorszych /.Co do wyliczeń że Polacy są wierzący to odsyłam kilkadziesiąt lat wstecz /też były 99 procentowe poparcie w wyborach dla jedynie słusznego kierunku /,natomiast że będzie to budowane z funduszy kościoła to włóż to między bajki /tak jak w warszawie /,a chcę przypomnieć że demokracja polega między innymi na wolności słowa i poglądów ,a ja nie chcę żeby szalony dzwonnik napierd...ł mi swoją melodię w okna bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pan_zemsta Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:11 jak nie chcesz, to sie przeprowadz kolego :) a spalinowy smrod i halas tloczacych sie w korku samochodow Ci nie przeszkadza? i co zrobisz, jesli tak? bedziesz postulowal wprowadzenie w Plocku tylko i wylacznie ruchu pieszo- rowerowego? Nie rozsmieszaj Jesli Twoj post polegajacy na rzucaniu inwektyw i kalumni ma byc przykladem wolnosci slowa, to ja jestem jak najbardziej za jej limitowaniem. Kosciol niech robi ze swoimi pieniedzmi, co chce. Wierni rzucajacy na tace tez. Rozwala mnie hipokryzja co niektorych, krytykujacych innych. Myslalby kto, ze wszyscy angazujecie sie spolecznie w pomoc biednym i pokrzywdoznym. Smiech na sali. I zeby byla jasnosc, jestem przeciwny budowie niepotrzebnych i bezsensownych molochow w rodzaju Swiatyni Opatrznosci Bozej czy najwiekszego potworka polskiej architektury w historii czyli Bazyliki w Licheniu, ktora pod wzgledem pysznych ornamentow i zlocen moze zapewne smialo konkurowac ze slynnymi palacami Nerona. Ale tez...gros pieniedzy na ta budowe pochodzi od wiernych i naprawde, zagladanie im w portfele nie przystoi ludziom zyjacym w cywilizowanym (podobno) swiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masz słuszność Re: Jestem ZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:19 to są ich pieniądze,a skąd je mają? tu niech się zastanowią wszyscy płacący na tacę,na chrzest,na komunię,na ślub,na kolędę,i na pochówek i na BÓG wie co jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiem ze mam ;) Re: Jestem ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 21:30 Jasne, tylko ze jesli ktos nie ma zamiaru uczestniczyc w jakiejkolwiek z wymienionych przez Ciebie uroczystosci, to popraw mnie jesli sie nie myle, ale raczej nie pojawi sie Hiszpanska Inkwizacja, ktora ogniem i mieczem wymusi na tej osobie uiszczenie oplaty tudziez udanie sie na msze? Ludzie chca, to i placa. Inna kwestia to mentalnosc "co ludzie powiedza" i czesto bezczelne zachowanie duchownych w niektorych parafiach (vide jeden z proboszczow z kosciola nieopodal Plocka, ktory tuz przed koleda rozdawal wiernym koperty, do ktorych mieli wkladac datki z zaznaczonym na spodzie miejscem do wpisania kwoty ofiary). Nie obywa sie oczywiscie bez problemow. Nie wiem, jak jest z tym Plocku, ale w wielu miastach funkcjonuja czarne kartele odgornie ustalajace stawki za niektore z powyzszych uroczystosci w cenie "nie mniejszej niz...", ktora do niskich nie nalezy. Zastanawiam sie, czy takimi praktykami nie powinien zajac sie UOKiK? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: DOSYĆ! IP: 213.17.216.* 29.03.07, 16:54 mam nadzieje, że ta śmieszna, kit wciskająca instytucja i tak szybko upadnie, a w budynku będziemy mieli dyskotekę, albo centrum handlowe ze sterczącą wieżą widokową:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: parafianin gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 19:33 Czytając wszystkie komentarze to przychodzą dwie refleksje: 1. jezeli w płocku jest tyle osób myślących o głodnych i biednych to w tym miescie to zjawisko powinno być niespotykane; 2. Polaków narodowa cecha - narzekanie - jest bardzo silna. Mi osobiście projekt bardzo się podoba,oprócz tego że jest bardzo potrzebny na podolszycach to jeszcze wnosi coś wyjątkowego do naszego miasta Płocka. Gratuluje projektu i życze powodzenia w realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: gratulacje IP: *.plock.msk.pl 28.03.07, 21:25 A ja jestem jak najbardziej za budową tego kościoła, sam się do tego dołożę jak będą mógł, bo lepiej dać na ten kościół niż wydać kupe kasiory w auchan i dorobić paru żabojadów. a tak a propos, to dla 80 proc. osób, które tu się wypowiedziały, to chyba kościołem jest właśnie Auchan, gdzie chadzają regularnie co niedzielę!!!! to smutne, patrząc w naszą historię, konsumpcja i pogoń za mamoną przesłoniła ludziom nie tylko oczy i rozum, ale juz nawet wiarę- w końcu nikt nikogo nie zmusza, zeby wierzył w Boga, chodził do kościoła i dawal kasę na budowę tej świątyni - pozdrowienia od parafian z Walecznych dla ks. proboszcza - TRZYMAMY KCIUKI i proszę nie zwracać uwagi na paru idiotów, oni jak by była zrzuta np. na budowę szpitala lub dożywianie dzieci, też by nic nie dali tylko sobie ponarzekali, dlatego trzeba być ponad paru świrusów, którzy niestety, mają polskie obywatelstwo, ale już ich korzenie nie wrosną nigdy w ziemię i jedyne co po sobie zostawią, to wille, dacze i pare innego barachła. za parę chwil nikt o nich nie będzie pamiętał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zorro Re: gratulacje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 08:02 Gość portalu: lolo napisał(a): > A ja jestem jak najbardziej za budową tego kościoła, sam się do tego dołożę >jak > będą mógł, bo lepiej dać na ten kościół niż wydać kupe kasiory w auchan i > dorobić paru żabojadów. a tak a propos, to dla 80 proc. osób, które tu się > wypowiedziały, to chyba kościołem jest właśnie Auchan, gdzie chadzają > regularnie co niedzielę!!!! to smutne, patrząc w naszą historię, konsumpcja i > pogoń za mamoną przesłoniła ludziom nie tylko oczy i rozum, ale juz nawet wiarę > - > w końcu nikt nikogo nie zmusza, zeby wierzył w Boga, chodził do kościoła i > dawal kasę na budowę tej świątyni - pozdrowienia od parafian z Walecznych dla > ks. proboszcza - TRZYMAMY KCIUKI i proszę nie zwracać uwagi na paru idiotów, > oni jak by była zrzuta np. na budowę szpitala lub dożywianie dzieci, też by nic > > nie dali tylko sobie ponarzekali, dlatego trzeba być ponad paru świrusów, > którzy niestety, mają polskie obywatelstwo, ale już ich korzenie nie wrosną > nigdy w ziemię i jedyne co po sobie zostawią, to wille, dacze i pare innego > barachła. za parę chwil nikt o nich nie będzie pamiętał ale ty głupi jesteś i ograniczony. każdy robi co mu się podoba - jedni chodzą leżeć krzyżem w kościele, a inni na zakupy do oszołoma. ich wybór i gó.. ci do tego! chcą swoje cięzko zarobione pieniądze dać na tace? to niech dają. chcą wydawać na kiełbachę? niech wydają. ale jak myślisz że ten kościół wybuduje sie z datków wiernych to ci się zdrowo coś pomyliło! w tym sęk czy ty chcesz czy nie, czy chodzisz do kościoła czy nie, ten kościół zostanie wybudowany z pośrednio moich pieniędzy - z podatków! a na to się nie zgadzam! i nie zgadza się wiele ludzi. w czasach kiedy nie ma pieniędzy na pensje dla budżetówki, prowadzi się politykę rozdawnictwa (czarny socjalizm) stawianie takich molochów, czy dawanie 20 mln zł na świątynie opatrzności rodzi wątpliwości i sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
enaka Re: gratulacje 29.03.07, 15:01 Powtarzam: o co Ci chodzi z tymi podatkami? I czemu rzucasz miesem? Nie potrafisz sie wypowiadac normalnie, tylko uzywajac przeklenstw? Moze bys uzyl jakichs argumentow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafe Re: Najwyższa wieża w mieście IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.07, 09:08 szpitale budujta a nie kościoły !!! Odpowiedz Link Zgłoś
teufel7 Re: Najwyższa wieża w mieście 29.03.07, 09:18 Gość portalu: rafe napisał(a): > szpitale budujta a nie kościoły !!! ...bo pacjentów, jak widać, przybywa...:) Odpowiedz Link Zgłoś
zielonyjarek1 Kumacie Ziomkowie? 29.03.07, 09:18 Poczytałem te wypowiedzi Ziomków powyżej i pomyślałem, że pora zabrać głos (trudno wytrzymać, hmm...). A więc ten kościół to nie Łagiewniki - nie dostąpimy tego zaszczytu. Nie jest to również nic wspólnego ze świątynią Opatrzności - pamiętamy o bardzo długo zwlekanej realizacji przyrzeczenia budowy tego votum. To jest, kurna nasz kościół na Podolach. Kumacie Ziomkowie? Na Podolach są sklepy, są szkoły i musi być kościół. Podole to nie tylko dzisiejsze 14 000 mieszkańców. To ciąg ludzi na to największe osiedle i ciągle rosnąca liczba jego mieszkańców. Czy wyobrażanie sobie miasto czternastotysięczne (bo już nie wieś) gdzie nie ma kościoła? Na Podolu jest kaplica. Dzięki staranności proboszcza i parafian wyglądem nie ujmuje godności Sakramentu jaki w niej się znajduje. To dobrze. Ale to za mało wobec naturalnemu rozrostowi osiedla. To zrozumiałe, że musi (musi!) dojść do rozbudowy tego obiektu. Wybrano budowę nowego kościoła i to jest najlepsze wyjście. To jest prawda oczywista i wszyscy o tym wiemy. Fakt. Wiemy! Istnieje jednak inne zjawisko, jakaś fala oporu. Wcale się temu nie należy dziwić wobec wydarzeń jakie ujawniono w środowisku kleru, w Płocku. ALE NIE NA PODOLACH! Nie na Podolach, zauważcie. Nie tu! I dzięki Bogu, że możemy się szczycić naszym kapelanem takim jakim jest. Jeżeli jednak już nie będziesz zapalczywy w swoich opiniach na "NIE" i przestaniesz dziamać bez sensu to zrobisz wiele. I wcale nie musisz dawać swojej cegiełki na budowę świątyni. Nie wiem czy będą tu wmurowane nazwiska fundatorów. Każdy sobie sam jakąś tam tabliczkę wmuruje w swoje sumienie. Kościołowi na Podolach należy się miejsce i będzie on wybudowany bo taka jest wola parafian. Kto jest obok lub za płotem - niech patrzy. Pluć i rzucać kamieniem się nie godzi. Cóż to był by za sąsiad. A przecież dobry sąsiad to skarb, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Plocczanin Re: Kumacie Ziomkowie? IP: *.plock.mm.pl 29.03.07, 15:58 Dobrze napisane. Dziękuje. Odpowiedz Link Zgłoś