Dodaj do ulubionych

Atrakcyjny pracownik

05.07.07, 14:22
"Rzeczpospolita" pisze

Polska, gdzie średnio płaci się miesięcznie pracownikom ze Wschodu
równowartość ok. 430 dolarów, jest na końcu listy atrakcyjnych pracodawców.
Niemcy np. proponują miesięcznie ok. 1300 dolarów, Włosi 934, Czesi 525, a
Węgrzy ok. 500.
-----------------

pttanie zamiast komentarza

W Polsxe średnio płaci się miesięcznie pracownikom ze Wschodu równowartość
ok. 430 dolarów, a ile płaci się w Polsce Polakom w pezeliczeniu na dolary?

I na czym polega atrakcyjność praownika - Czy tylko za jaką kwotę podejmie
pracę?
Obserwuj wątek
    • Gość: *** Re: Atrakcyjny pracownik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 20:17
      Przez grzeczność- przemilczę.
    • Gość: ola Nas Kwisniewski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 10:56
      Wypowiada się w każdej sprawie, łącznie z uzależnieniami od komputera, stąd
      pozwoliłam sobie zamieścić takie oto opowiadanie.

Wstał rano, odprawił nabożeństwo i przy lekkim śniadanku usiadł za klawiaturą
      komputera. Zamyślił się. Próbując przypomnieć sobie szczegóły wczorajszego
      wieczora powoli pociągną niewielki łyk kawy z filiżanki ozdobionej gustownymi,
      złotymi krzyżykami. Ku... m..., zaklął szpetnie, gdy do rozpalonej do
      czerwoności ale pustej puszki z pamięcią nie dało się zwabić żadnego
      wspomnienia. A jednak muszę coś z tym zrobić - mruknął pod nosem, tak dalej nie
      można - dodał już głośniej, i wstawszy udał się do wikarego.
      - Olek, twój stary nieźle gazował za życia, opowiedz mi parę szczegółów.
      - No cóż ..., - i tu wikary Olek zaczął snuć opowieść o grzechach swego
      przodka, ze szczegółami opisując nocne najazdy na zeszyty z zadaniem domowym,
      wspólne z mamą wycieczki po knajpach w poszukiwaniu tatusia, poranne ewakuacje
      do babci po powrocie taty z imprezy i wiele innych ciekawych zdarzeń.
      Najbardziej jednak poruszyła Kwisniewskiego wiadomość o tym, że tata był jednak
      super, bo jak mówił, nic nie pamiętał z poprzedniego dnia. Poza tym był bardzo
      ceniony, wręcz niezastąpiony w pracy, a gdy wytrzeźwiał brał Olka czasami na
      spacer i gdy tak idąc zauważał kłaniających się, uśmiechniętych sąsiadów, był
      szczęśliwy i na prawdę bardzo dumny z ojca.
      Cóż, ojcem już nie będę - mruknął do siebie po wyjściu od wikarego, i na jego
      twarzy pojawił się grymas podobny do uśmiechu, tak jakby był on odpowiedzią na
      jakieś dawne zdarzenia.Nie mogę krzywdzić Olka. Za dużo tych luk w pamięci,
      zaczynam kręcić jak Fotyga - dokończył całkiem już rozchmurzony, jak zwykle,
      gdy podejmował jakąś ważną decyzję. Przecież nie będzie za mnie więcej świecił
      oczami.
      - Zofio! - zawołał na służącą - Zofio, niech jutro przyjdzie Pan Zenon i
      odłączy mi komputer. Dziś ostatni raz zabawię się w moralizatora na forum.
      - Cudowna wiadomość, niech będzie przeklęty dzień, w którym dostał ksiądz tą
      szatańską maszynę. Wreszcie odprawi ksiądz kolędę, bo ludziska coraz częściej
      pytają dlaczego chodzi tylko ksiądz Olek, a on choćby się urobił do końca lipca
      nie zdąży wszystkich obejść.
      Sarkazm Zofii jest porażający, cholerna stara wiedźma, pomyślał Kwisniewski,
      głośno jednak zawołał:
      - Od jutra odmieniam swoje chorobliwe życie, idź precz szatanie, członku
      układu, który chce mnie zniszczyć. Przepadnij komputerze, złodzeju czasu, który
      omotałeś mój umysł. Niech będzie błogosławiony Pan, Alleluja.
      - Amen - dodała Zofia, ale w jej duszy ciągle tkwił niepokój, czy aby dotrzyma
      słowa i zerwie z nałogiem. Znała bowiem historię opowiedzianą przez księdza
      Olka, ponieważ jak zwykle podsłuchiwała pod drzwiami i wiedziała, że pił do
      śmierci. A przecież nałóg to nałóg.
      • Gość: *** Re: Nas Kwisniewski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 20:04
        Olu już to czzytałam częściowo w innym wątku.
        Różnica między Tobą a Kwiśniewskim jest taka,że On pisze zawsze coś innego, a
        ty to samo.
        Wwymyśl coś innego, powodzenia:)
        • Gość: Bill [...] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.07, 22:00
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka