Dodaj do ulubionych

Droga do Bratniej Mogily

28.02.08, 21:20
Były nawet plany likwidacji Bratniej Mogiły, w czasie rozbudowy
Fabryki Maszyn Żniwnych. Postanowiono jednak postawić w tym miejscu
harcerski znak - lilijkę. Wykonało go w 1966 roku dwóch płocczan
Tadeusz Borkowski i Adam Rakowski. Dylewski przez wiele lat chronił
Mogiłę przed zniszczeniem komunistów. Stąd wzięła się nazwa Kopiec
Harcerzy. W sierpniu 1991 roku w miejscu upamiętniającym obrońców
Płocka, stanął brzozowy krzyż. Poświęcił go ksiądz Marian Lipski.
Ustawiono go z inicjatywy Tadeusza Zielińskiego z KPN. Drewno
przekazało nadleśnictwo Łąck. We wrześniu Rada Miasta przyjęła
uchwałę dotyczącą wykonania drogi do Bratniej Mogiły. - Być może
więcej ludzi dotrze do tego miejsca pamięci narodowej. O to musimy
zadbać, bo zmarli nie mogą mówić

Drogę do Kopca - Bratniej Mogiły powinno się poprawić
Obserwuj wątek
    • Gość: eden Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 18:31
      fakt, mógłby sie za ten temat zabrać ktos fachowy
      • Gość: plocczanin Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.plock.mm.pl 29.02.08, 18:44
        Czy Ratusz odkupił tę mogiłę z powrotem ?
        • Gość: n Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.02.08, 21:38
          pustoslowie
          • Gość: Zenon Dylewski Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.plock.mm.pl 29.02.08, 22:02
            n - dałeś wyjątkowo pełna wypowiedź. Jest b. odkrywcza.

dla uzupełnienia przeczytaj moje opracowanie ; "Poświęcenie Krzyża Na Kurhanie
            "Bratnia Mogiła" Obrońców Płocka poległych w walkach z Bolszewikami w 1920r."

str.25 - 73,7 MB - opisy, dokumenty, zdjęcia.

Pierwszy po okresie komunizmu Krzyż na Mogile. Kazanie ks. Mariana Lipskiego.

Opracowanie dostępne w TNP, Muz.Mazowieckim, Archiwum Państwowym, BN. Książnicy
            Płockiej.
            • Gość: krajes Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 09:52
              Zenek dlaczego jak byłeś radnym i przewMKOMPN nie rozwiazałeś tego
              problemu.Wystarczyło wykupić teren i zrobić tam porządek.Dlaczego
              nic w tym temacie nie zrobiłes tylko lansujesz sie jakimis filmikami
              itp.Dlaczego nic nie zrobiłes.Oscara nie dostaniesz bo sam
              mówisz ,że to spisek grinszpanów.Kużwa jak ja nie lubię pieniaczy.
              • Gość: Zenon Dylewski Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.plock.mm.pl 01.03.08, 10:09
                Miły forumowiczu. Teren należał do miasta. Nie trzeba było nic wykupywać.

Poza tym nieszczęśniku, nawet opisaną w Opracowaniu uroczystość poświęcenia
                Krzyża na Kopcu Bratnia Mogiła, wykonał prowadzony prze ze mnie Miejski i
                Wojewódzki Komitet Pamięci.

Również ja poradziłem Zielińskiemu , co robić, żeby krzyż stanął na Kopcu.
                Nie masz żadnej wiedzy na ten temat.

Nie muszę sie lasować filmikami. Została wykonana konkretna praca.
                Udokumentowana! Gdyby nie moje filmiki czy zdjęcia , bzika byś wiedział
                cokolwiek.

Filmik ni robi sie sam. Poza tym kosztuje. Ty przez kilka sekund napisałeś
                obmowę. Natomiast archiwiści dostali zapis historyczny.

Ziemię z Kopcem sprzedał Ratusz. wojewoda płocki oprotestował to . Sprawa sie
                ciągnie. Nuworysze w Ratuszu nic nie czuja do dziedzictwa narodowego a ustawy
                wymuszają na działania, których Ratusz nie wykonuje.

Nie wiesz NIC. Tak więc to co piszesz mam koło tyłka. Grzecznie ci napisałem.
                • Gość: krajes Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 11:13
                  Odpowiedż bardzo grzeczna ,thanks,ale zupełnie nie na temat.Pytałem
                  wyrażnie dlaczego jak byłeś radnym poza robieniem filmiku,wielkie
                  poświęcenie i koszty,nie doprowadziłeś do uporządkowania tego terenu
                  z porządną drogą dojazdową ;parkingiem pomnikiem z prawdziwego
                  zdarzenia itp.Wiem wiecej na twen temat niz ci sie wydaje i twój
                  flmik to jest właśnie bzik /nawet nie wiem co to znaczy/w porównaniu
                  z moją wiedza na ten temat bez względu czy ci to koło
                  tyłka ,chamie,lata czy nie.zwalasz na lokatora ratusza dla tego
                  ponawiam pytanie co ty zrobiłes poza bzikiem -filmikiem ,żebys dzis
                  obarczał tych których sam wybrałeś.Czy twoje dzieci tez wzorem
                  tatusia opanowały tak eleganckie słownictwo?Czy takich luksusowych
                  słów używasz tez w rozmowach z żona?
    • Gość: michail Re: Droga do Bratniej Mogily IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 20:21
      no właśnie precyzyjne pytanie w odpowiedzi stek obelg i wulgaryzmów
      i nic więcej.Tak nie postępuje ktoś zacny i porządny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka