Dodaj do ulubionych

Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego

01.02.09, 21:29
Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego - Agora zlikwidowała wpis mówiący o
Polskim Bohaterze Narodowym gen.Z.Padlewskim a wiec we własnym kraju mamy
wroga.........

Nasze Miasto przez 146 lat zwlekało z postawieniem pomnika na Miejscu
Straceń 1863r.

Nastała Nadzieja, że władający naszym miastem dotrzymają słowa danego
Młodzieży płockiej i społeczności miasta;

......... Słucham jak zawsze relacji TVN 24…

W Krakowie odbywał się Kongres PiS.

Prezes J. Kaczyński mówi słowa o Polsce . O Narodzie polskim.

……. Człowiek rodzi się do życia we wspólnocie (...) narodowej i rodzinnej.
Poprzez nie zyskuje sens życia, choć bez czego to życie – chociaż możliwe –
nie jest pełne. Musimy więc traktować wspólnotę narodową jako coś szczególnie
istotnego……………..

Wysłuchałem tych słów, które niosą nadzieję, że nastaną Nowe dni dla
Pamięci Narodowej.
Znowu będzie można pisać o Polsce….Jak się oazało na Forum PŁOCK , pisać
nie było wolno!!!!!

Dlatego też przypominam ważkie słowa naszego prezydenta Miasta.
M.Milewskiego, wypowiedziane w roku 2003 w Gimnazjum NR 5, gdzie szkoła
potwierdziła, że nadal nosi imię Patrona - Gen. Z.Padlewskiego.

Cytat z OCR - Sygnały Płockie NR. 17 z grudnia 2003r;

………………… Już dziś rozpoczynamy starania, żeby w ciągu dwóch lat postawić godny
pomnik generałowi Zygmuntowi Padlewskiemu - mówił podczas uroczystości w
Gimnazjum nr 5 prezydent Mirosław Milewski.
……………………. Społeczność szkolna Gimnazjum nr 5 nadała swojej szkole imię
generała Zygmunta Padlewskiego - to samo, jakie nosiła wcześniej Szkoła
Podstawowa nr 10, na bazie której powstało gimnazjum.
Uroczystość nadania imienia i poświęcenia sztandaru odbyła się 15 listopada.
Uchwałę, w której Rada Miasta wyraża zgodę na nadanie imienia odczytał
przewodniczący Rady Stanisław Nawrocki. Prezydent Mirosław Milewski gratulował
szkole wyboru patrona. - Cieszę się - mówił, ze społeczność szkolna pozostała
wierna Zygmuntom Padlewskiemu i ze podejmuje trud kształtowania właściwych
postaw uczniów. Życzenia dla społeczności szkolnej przekazali też m.in. Teresa
Dobrosielska - dyrektor płockiej delegatury Kuratorium Oświaty, Zenon Dylewski
- opiekun miejsc pamięci narodowej, przedstawiciel Międzyzakładowej Komisji
Oświaty NSZZ "Solidarność". …………………………..koniec cytatu.

Jak wiemy prezydent Miasta Płocka wywodzi się z prawicy i wraz ze
zmianą kierunku działania i wizerunku PiS, nastanie czas, kiedy wkrótce
na Miejscu Straceń Powstańców Styczniowych 1863r. powstanie pomnik
generała Zygmunta Padlewskiego - Wojskowego Naczelnika woj. płockiego
w Powstaniu Styczniowym 1863r.

Miasto Płock jest to winne od dawna Bohaterowi Polski.

Pamiętaj Aby Żyć !!!

Obserwuj wątek
    • Gość: korniszonek Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 21:51
      Panie plocczaninie byl pan zdaje sie 4lata radnym.w skladzie byli
      chyba wylącznie ludzie prawicy niepodleglosciowej.Potem pisal pan ze
      przez wiele lat byl pan zastepca wojewody ds miejsc
      pamieci .Wojewoda byl zreszta przez wiele lat czlowiek
      SolidarnosciCzy to bylo za malo czasu aby taki pomnik postawic?Kto
      wtedy panu przeszkadzal jacy ludzie jakie sily?Dlaczego teraz
      wywołuje pan ten temat zamiast wtedy solidnie zabrac sie do roboty i
      zrealizowac ten słuszny i potrzebny Płockowi i jego Bohaterom temat?
      • Gość: hihi Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.09, 22:00
        wtedy zajęty był - jak i inni jemu podobni - portkami, a nie jakimiś
        tam pomnikami i bohaterami
      • plocczanin-0 Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 01.02.09, 22:12
        Pisałem ale wasz ziomek 1 Temat wyciął . Napisałem już List do A.Michnika.

Proponuję przeczytać moje 4 książki o tematyce dotyczącej
        gen.Z.Padlewskiego. Dostępne są w Instytucjach płockich. W ww zbiorach
        istnieją w postaci wydrukowanej i elektronicznej.

Obecnie stało się coś ważnego i powstała właśnie nadzieja, że nowe trendy
        spowodują wzrost działań narodowych a więc i w waszym kierunku.
        • roman_j Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 01.02.09, 23:42
          plocczanin-0 napisał:

> Pisałem ale wasz ziomek 1 Temat wyciął .

Nie "wasz", ale "nasz", panie Zenonie. Pana ziomkiem też jestem, chyba że nie
          jest Pan płocczaninem i Polakiem. :-))

> Napisałem już List do A.Michnika.

Jeśli w sprawie forum, to nie pod ten adres. To tak jakby do prezesa PERN
          napisać, że Orlen za mocno dymi. GW i Gazeta.pl to dwa niezależne od siebie
          podmioty mające wspólnego właściciela - Agorę. Adam Michnik jest naczelnym
          jednego z nich, a na drugi nie ma żadnego wpływu. Chyba, że przez kanały
          towarzyskie, bo na pewno nie służbowo. :-))
          • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 00:10
            Nasi nigdy by nie odważyli sie na zniszczenie prośby o pomnik i
            uczczenie gen.Z.Padlewskiego. Tyle zła narobiono w Płocku tej Postaci , że
            moderator powiększył naszą hańbę. A.Michnik pomógł przy wyjaśnianiu Losów
            Kapliczki powstańczej na Królewieckiej 22. To są ludzie, którzy trzymaja
            ze soba i znają sie od zawsze.

Temat obelg jakie moderatorzy przepuszczają na Forum jest rozpatrywany.
            Spółka Agora firmuje te brudy, nie kasując podłości znanych i
            ujawnionych działaczy .

Polska nadal jest w okresie transformacji dziejowej i należy uczynić
            wszystko, żeby zachować tożsamość narodową i nie niszczyć tej nielicznej
            spuścizny po naszych przodkach.

MM obiecał naszym dzieciom 7 lat temu postawienie pomnika. Do ich wieku
            należy doliczyć ten czas i okaże się, że to są młodzi ludzie którzy
            przejma nasz kraj po nas. Jeżeli Prezes popiera utrzymywanie polskości,
            należy oczekiwać za tym i czynów.
            • Gość: kolikowski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 08:00
              Panie odpowiedz pan krotko i wezłowato.Czy byl pan radnym pierwszej
              kadencji rady miasta i czy skladała sie ona wyłacznie z
              przedstawicieli patritycznej opozycji?czy Prezydntem płocka był
              przez 7 lat czlowiek Solidarnosci?czy przez kilka lat do konca
              woj.Płockiego byl pan zastepca wojewody płockiego ds miejsc pamieci?
              dlaczego przez te lata ten pomnik nie powstal?Kto panu i rzadzacym
              wowczas Plockiem solidarnosciowym patriotom przeszkadzał?Niech pan
              nie mydli nam oczu teraz adamem michnikiem i innymi wątkami
              pobocznymi nic nie majacymi wspolnego z ta sprawa.Niech nie odsyla
              pan nikogo do jakis ksiazek w jakis instytucjach kultury bo na to
              wiekszosc ludzi nie ma czasu.
              • Gość: płocczanin. Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 08:51
                Jeżeli nie chcesz dać nic z siebie , to pytania retoryczne.
                Nie należę do żadnej partii. Jestem tylko tym, który zajmuje sie
                historia miasta związaną z zachowaniem tego, co zwiemy Dziedzictwem
                narodowym. Pamięcią narodową.
                Nie jest z ww związany, czego znakiem jest wieloletnie prześladowanie
                mnie na Forum.

Jako jednostka zwalczająca polskość i naszą religie nie jesteś uprawniony do
                zdawania przed tobą relacji.
                A.Michnik pojawił sie w związku z matactwem mniejszości w naszym mieście
                jak pisałem wcześniej.

Nie liczę na ludzi nie mających czasu dla Polski lecz na tych, którzy
                wiedza, że dopóki żyją Polacy, Polska nie zginie.

Ale sądzę, że niedługo będziesz miał szanse opowiedzieć co cię
                niepokoi.
                • Gość: kolikowski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 09:10
                  Niepokoi mnie wlasnie to dlaczego zadajesz pytanie w sprawie budowy
                  pomnika padlewskiego a sam majac przez wiele lat uprawnienia
                  decyzyjne i super sprzyjajace warunki polityczne we wladzach miasta
                  i wojewodztwa nie doprowadziłeś do budowy pomnika.Niepokoi mnie to
                  ze w/g mnie jestes prowokatorem jątrzacym na forum i poszukującym
                  wrogów a sam poza gadaniem i pisaniem ksiazek jak to
                  nazywasz /ksiazka to jest to co ma nadany isbn i mozna ja kupic inne
                  rzeczy to memuary ciotki klotki/nie zrobiłes nic dla sprawy.kto ci
                  chłopie w tym przeszkadzal?teraz w tym awatku dowiaduje sie ze
                  michnik i agora.Chyba nie sa oni powiazani ze srodowiskiem ktore
                  przez tyle lat przy panu jako liderem pomyslu nic nie zrobilo w tej
                  sprawie.
                  • ainipoajom prosiłem, nie dokarmiać (odpowiadać) 02.02.09, 09:25

• Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 09:56
                    Jesteś porażający. Michnik pojawił sie w zwiazku z Królewiecką 22. . To
                    wszystko znajduje sie w opracowaniu "Losy Kapliczki Powstańczej". - str. 29.

W ksiązkach ; "Epilog 98" - stron 256 i "Czy Istnieje Jedność Dziedzictwa
                    Narodowego z Naszą Historią" - liczącą 224 stron dokumentów, fotografii,
                    opisów , podany jest wyczerpujący przekaz.

Tak sie jakos stało , że nie uczynili tego zawodowi historycy i
                    publicyści. Ani ty a wydmuszka , ktora opisala moje prace z głębi serca....

Ale jest inaczej. 28 wydań 7 pozycji znajduje się tam gdzie należy na
                    zasadzie rękopisu.

A oto jak ocenia moje książki i opracowania Muzeum Narodowe....

Szanowny Panie,
                    .... Pana b. ciekawych i wartościowych publikacji. Czy mamy szansę chociaż
                    część z nich pozyskać do naszej muzealnej biblioteki? W grę wchodzi ewentualna
                    wymiana - za nasze publikacje z lat 2007-2008. Łączę pozdrowienia
                    ...........................
                    P.S.
                    W sprawie publikacji będzie się z Panem kontaktowała kierowniczka naszej
                    biblioteki p. S. M...............cenzura własna chroniąca dane osobowe.

Rozumiem , ze tworzycie grupę ludzi z minionej epoki. A ja opisuje wasze
                    działania, dotyczące MPNarodwej.

Zamiast nalatywać w złym style, lepiej powiedzcie, gdzie zostały usunięte
                    kości powstańców znalezione podczas wykonywania kabla telefonicznego Berlin
                    - Moskwa...

Lepiej powiedzcie, kiedy wykopano z terenu obecnego ZOO , szczątki
                    rozstrzeliwanych żołnierzy niemieckich...

Nasz miasto jest małe i prowincjonalne z wszelkimi wadami małego
                    środowiska , które odrzuca ludzi z zewnątrz.

Podałbym ci lin do witryny prawicy ale moderator dostanie ataku niechęci
                    i znowu skasuje Temat główny, to jest postawienie Pomnika na M.Straceń
                    1863r..

Wobec powyższego zamieszczę kolejnym wpisie Moje rozważania, nazwane
                    przeze mnie Testamentem Duchowym OPMN.

Mój czas minął i zapewne młody człowiek poniesie dalej moja prace...

A jakieś rozdźwięki macie? J.K. aż prosi o nie pisanie? A mówią, ze każdy
                    ma swój rozum. Praca dla Polski nie jest hańbą. Możesz pomagać, dla
                    dobra ogólnego.
                    • Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 10:04
                      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                      • Gość: płocczanin [...] IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 10:08
                        • Gość: kolikowski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 10:27
                          Dobra gosciu widze ze jestes mistrzem w odwracaniu kota
                          ogonem.powiedz krotko dlaczego w twoich czasach ten pomnik nie
                          powstal i zakonczymy zbedna dyskusje.
                          • Gość: plocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 10:41
                            Nie masz uprawnień do pytania. Jesteś do pominięcia.Dostałeś wiedzę na
                            tacy ale tobie chodzi tylko o nękanie.
                            • Gość: kolikowski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:17
                              Nic po prostu baranie nie zrobiłeś w sprawie pomnika i dlatego nie
                              potrafisz odpowiedziec.Pozdrowienia i wytrwałości w pisaniu tych
                              dyrdymałów sam do siebie.
                              • Gość: lucjan Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:29
                                Baran moze za ostro powiedziane,ale pozorant,gawędziarz,pieczeniarz
                                i krytyk wszystkiego i wszystkich.W dodatku samochwała i człowiek
                                chory jak sam o sobie napisal.W sprawie pomnika padlewskiego mendzi
                                juz od wielu lat ale nigdy nic konkretnego nie zrobił.Teraz oczekuje
                                ze Piś mu temat rozwiąze.Sam jak mogl nie zalatwil nic.
                              • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 11:30
                                No i tu zawsze jesteś przegrany. Taki masz los łamiącego Prawdę o
                                narodzie polskim. Trzeba było słuchać specjalisty od zimna , hoteli i
                                administracji jednego domu. Pamiętaj. Dopóki Polacy żyją, Polska nie zaginie.
                                • Gość: kolikowski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:35
                                  To gdzie jest pomnik za budowa ktorego tak pyszczysz?Dlaczego go
                                  stary komuchu z zsmp nie zbudowałeś przez tyle lat majac
                                  nieograniczone możliwosci? tylko w patronacie z czerwonymi pajakami
                                  mieszkania dla siebie na gintera.I tyle.koło tyłka mi lata/tak ty
                                  zawsze mowisz/co mi jeszcze odpowiesz.
                                  • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 11:42
                                    Jesteś wielki , pij mleko i czekaj końca.

Teraz jednak ostanie słowo należy do radnych miasta, i prezydenta
                                    M.Milewskiego.

Cienie sprzedanych Bohaterów czekają. Pomnik będzie również Znakiem
                                    pojednania środowisk w Płocku. Pomnik może powstać zbiorowym wysiłkiem
                                    społeczeństwa.
                                    • Gość: niko82 Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:46
                                      A dlaczego drogi panie zenonie tego ostatniego slowa ktorego
                                      oczekuje pan od Prezydenta Milewskiego i radnych nie wypowiedziala
                                      rada miasta ktorej pan byl czlonkiem i owczesny prezydent
                                      dretkiewicz.Bardzo mnie taka zagadka pasjonuje szczegolnie sledzac
                                      utarczki forumowicza kolkowskiego z panem.Dlaczego przez cztery lata
                                      a i pozniej gdy pan mial wazne realne funkcje pan z kolegami tego
                                      nie zrobil?czy to jest tajemnica?
                                      • Gość: plockier Re: Nadzieje_ ompn ku rozwadze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:22
                                        No właśnie Dlaczego pan z pana ekipa nie powiedzial nawet pierwszego
                                        slowa w tej sprawie.Sledziłem ten temat jako nauczyciel historii w
                                        szkloe zwiazanej z tradycja Powstania,takze jako potomek tych dla
                                        ktorych Powstanie było czyms realnym i wspolczesnym.Pierwsza rada
                                        miasta z ktora takie wielkie nadzieje wiązałem w tym temacie nie
                                        podjęla nawet uchwaly intencyjnej i tak naprawde wtedy
                                        zainteresowanie wladz oswiatowych obchodami tej rocznicy/wiem to z
                                        autopsji/,szkoly przestaly tam chodzic tak jak paradoksalnie
                                        chodzily z komuny.zawsze zastanawiałem sie dlaczego.czy pan może wie?
                                    • Gość: xyz [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 11:52
                            • Gość: Adrian Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.gprs.plus.pl 02.02.09, 12:27
                              a jak tam Zenek portki z Levis'a
                              • Gość: befer Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 12:46
                                Nie chodzi o portki z lewisa i prosze nie trwializowac.Dawali
                                wszystkim jako dowod sympatii za zgod na sprzedaz wphw dlaczego on
                                nie wziac.Chodzi tu o cos innego ,gdy internauta zadaje konkretne
                                pytanie natchmiast plocczanin gromi go i obraza.Wije sie jak piskorz
                                zeby tylko nie odpowiedziec-żle i nieskutecznie to i to robilem,tu
                                mi przeszkadzali tacy i tacy z imienia i nazwiska,ale on woli znow
                                zwalic teraz na milewskiego a przy okazji michnika zydow mniejszosci
                                i jego zdaniem stalych krytykow jego pozornych dzialan.Nasuwa sie
                                pytanie czy przypadkiem sposob bycia ,jego kultura/czy raczej jej
                                brak/brak umiejetnosci i pewna pyszałkowatosc w dzialaniach i sadach
                                nie zniechecily wielu w tym jego kolegow z pierwszej rady miasta do
                                grzechu zaniechania.
                                • Gość: kolczyk Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 13:03
                                  Zeby scharakteryzowac mentalnosc i sposob myslenia plocczanina
                                  [nazwisko i osoba sa mi doskonale znane] oraz jego metody dzialania
                                  wystarczy cytat z Biskupa Warminskiego ,znanego
                                  bajkopisarza ,Ignacego Krasickiego:"wiesz dlaczego dzwon glosny?Bo
                                  wewnatrz jest prozny"Duzo gadania ,szumu ,nawet wznioslych i
                                  patriotycznych slow mieszających sie niestety z zupelnie
                                  niezrozumiałym bełkotem i zero czynow poza takimi ktore nic nie
                                  wnosza do sprawy konkretnego ale jemu wydaja sie niezwykle wazne.A
                                  juz fakt oczekiwania ze obecna rada miasta nagle zalatwi to czego
                                  sam nie chcial/nie umial*[niepotrzebne skreslic] w ramach swojej
                                  rady i swoich obowiazkow zastepcy wojewody do tych spraw zakrawa
                                  albo na całkowity brak rozumu albo kpinę z tematu ktory sam podnosi.
                                  • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 13:31
                                    Jak zwykle wydmuszki. Błąd w rozumowaniu. Jest jakiś czaso okres. W nim
                                    istnieją, żyją osoby , które coś czynią lub nie. Czas mija ...przychodzą
                                    nowi ludzie itd..

jeżeli ja źle pracowałem, minął czas i jestem odsunięty. Normalność w
                                    sztafecie zmian pokoleniowych.

Ale zapomnieliście dobrzy ludzie, że Polska jest nadal?
                                    Nie może zależeć od jednego człowieka.

Jeżeli Rada I Kadencji była niedobra to jest Rada teraz i może
                                    podejmować własne decyzje. Nic nie stoi na przeszkodzie krzewienia
                                    Dziedzictwa narodowego.

Nasza tradycja i kultura jest tworzona przez zbiorowość Polaków w
                                    Jedności Dziedzictwa Narodowego. A więc należy oczekiwać na kroki radnych w
                                    sprawie pomnika.

Pisanie o portkach juz było, to takie wypisy chorego człowieka.
                                    • Gość: hihi Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.02.09, 13:44
                                      Drogi Panie, chorzy to portki wzięli w podarunku za przychylność,
                                      normalni kupują i są uczciwi.
                                      • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 02.02.09, 13:55
                                        uczciwy podpisz się zanim ujawnią twoje IP.

Zważ, ze piszesz w Temacie Pomnik dla generała.
                                        • Gość: zygmunt p. Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:27
                                          Odpowiedz więc krotko i na temat dlaczego przez lata długie pełniąc
                                          wiele funkcji nie załatwiłes tego tematu!
                                          • Gość: arci Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 15:56
                                            I niech pan obieca ze do tej budowy nie bedzie sie pan wtracał
                                            pozostawiajac to ludziom mądrzejszym ktorzy nie zmarnuja czasu jak
                                            pan go przez tyle lat zmarnowal.....
                                            • Gość: psych Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 16:34
                                              albo sie nachlał i odpłynął albo zrozumiał ....UFFFFFF!
                                              • Gość: zbowid Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.09, 21:42
                                                Gdyby nie bzdury zwiazane z wyimaginowanym miejscem pochowku na siłę
                                                lansowane przez pewnego pseudobadacza pomnik by juz dawno stal i
                                                sławił boaterstwo tych co za Ojczyzne!
                                                • Gość: mikos Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 09:17
                                                  Martwi mnie to ze plocczanin0 zaczął wątek a potem wcale nie odniosl
                                                  sie do wpisow.O co sie jemu rozcodzi?Czy to jakis kolejny oszołom co
                                                  pusci bąka i leci dalej.
                                                  • Gość: płocczanin Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.plock.mm.pl 03.02.09, 09:57
                                                    JUZ SIE TAK MARTWISZ 3 ROK ALE ROZMIJASZ SIE Z PRAWDA. pATRZ LINK

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=90707469&wv.x=2&a=90750828
                                                    Natomiast cisza ze strony radnych miasta i innych.
                                                  • Gość: mikos Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:11
                                                    To ty zapieprzasz tez pod nickiem plocczanin?Nie wiedziałem ze takze
                                                    wystepujac na forum wykazujesz swoj relatywizm i rozne oblicza w
                                                    zaleznosci od potrzeb.Tak bylo i w przeszlosci....bo i podobno "S" a
                                                    jak było potrzeba to i mieszkanko w patronacie ZSMP.Tak pisza na
                                                    forum
                                                  • Gość: monia Re: w sprawie budowy do plocczanina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:29
                                                    To jak cie juz 9 godz przesluciwali to musiales nieżle narozrabiac.A
                                                    wydawało sie ze spokojny stateczny starszy pan emeryt.Kto na ciebie
                                                    doniósł?
                                                  • Gość: hihi uff, przeczytałem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 10:44
                                                    Panie ZD, no to teraz po tylu godzinach przesłuchań dadzą żydom -
                                                    pańskim przeciwnikom, z tego foruma popalić, może nawet nie tylko
                                                    popalić . i będzie spokój.
                                                  • Gość: haha Re: uff, przeczytałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.09, 11:00
                                                    Maja deportowac ich do gazy do obozow pracy gdzie komendantem bedzie
                                                    pewien plocczanin majac do dyspozycji ssmanow z ludzkimi odruchami i
                                                    kolonistow niemieckich do dzis ukrywajacych sie przed represjami za
                                                    wydanie niemcom polskich i plockich patriotow rozstrzelanych przez
                                                    ss w lasach łąckich w lutym 1940 roku.Rocznica wkrótce.
                                                  • Gość: płocczanin inni pomagaja IP: *.plock.mm.pl 03.02.09, 11:22
                                                    Popatrzcie jak sie dyskutyje w Krakowie po logowaniu
                                                    kRAKóW............Sortuj według:
                                                    drzewko
                                                    od najstarszego
                                                    od najnowszego
                                                    drzewko odwrotne

* drzewko
                                                    * od najstarszego
                                                    * od najnowszego
                                                    * drzewko odwrotne

Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki
                                                    plocczanin0 24.01.09, 10:29 Odpowiedz

Generała Zygmunta Padlewskiego na cmentarzu w Krakowie.

Napisałem Opracowanie o Rodzinie i gen.Z.Padlewskim, Naczelniku Wojskowym
                                                    Powstania Styczniowego 1863r., który został rozstrzelany w Płocku 15 maja
                                                    1863r.

Matka Generała , Jydyta Padlewska jest pochowana w Krakowie.Posiadam
                                                    fotografię ale niskiej jakości.

Telefonowałem do UM Krakowa ale tam powiedziano mi, że w ich mieście
                                                    - nie istnieje Miejski Komitet Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa.

Bardzo proszę życzliwych Forumowiczow z Krakowa o przesłanie fotografii
                                                    grobu Judyty Padlewskiej i epitafium na płycie nagrobka.

zenondylewski2@O2.pl
                                                    Re: Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki
                                                    seven 24.01.09, 12:49 Odpowiedz
                                                    a tak z ciekawosci, gdzie znajduje sie ow grob, bo mamy tu kilka i to niemalych
                                                    cmentarzy?

ps. ja niestety zdjecia nie zrobie, bo nie dysponuje aparatem, a robic takie
                                                    zdjecia z komorki to zadna rewelacja:P
                                                    Re: Proszę o pomoc w sprawie grobu Matki
                                                    plocczanin-0 24.01.09, 14:43 Odpowiedz
                                                    mam takie dane

Padlewska Judyta z Potockich (1817-1889), matka Zygmunta, działacza
                                                    patriotycznego i generała w powstaniu styczniowym, kw. 10. ...jest grób z napisem;

„JUDYTA PADLEWSKA, ŻONA WŁADYSŁAWA,
                                                    MATKA ZYGMUNTA, ROZSTRZELANYCH W 1863R.”

Jak pisał Jej prawnuk, Władysław Günther...
                                                    „W Zaduszki, grób płonął od świateł. Młodzież śpiewała przy nim pieśni, jak dla
                                                    poległych w Styczniowym Powstaniu a moja babka, składała u jej stóp kwiaty. Była
                                                    córką i siostrą rozstrzelanych. Dzieckiem odbywałem z nią, tę rodzinną
                                                    pielgrzymkę.”
                                                    ................koniec cytatu.

Czy coś pozostało w Krakowie z tej pamięci?

.mam fotografię Grobu w mojej książce Zapomniane Pokolenie ale niskiej
                                                    rozdzielczości.. . proszę o pomoc. Zwrotnie prześlę ww Opracowanie w formie
                                                    cyfrowej. Pozdrawiam z Płocka.

zenondylewski2@O2.pl
                                                    cmentarz rakowicki...
                                                    basia.basia 24.01.09, 14:50 Odpowiedz

sowa.website.pl/cmentarium/Cmentarze/spisRakow.html#p
                                                    poz.1217
                                                    Re: cmentarz rakowicki...
                                                    magdulka16 24.01.09, 14:56 Odpowiedz
                                                    moge zrobic fotke, ale dopiero w poniedzialek, bo przez weekend jestem poza krakowem
                                                    plocczanin-0 24.01.09, 15:13 Odpowiedz
                                                    Radość .dziękuję i proszę również o Epitafium. Mailem wyślę Zapomniane
                                                    Pokolenie -losy Padlewskich. A może coś Krakowianie dopiszą...

Proszę o dużo MB, żeby było najdokładniej.

A o Judycie tak pisano;

W Pamiętniku księcia K.Podhorskiego, czytamy opis końca żywota Judyty Padlewskiej

„ ... gdybym nie odebrał nad wyraz bolesną wiadomość, że zacna i droga moja
                                                    babka Judyta z Potockich Skorupczyna - Padlewska życie zakończyła w Dołędze u
                                                    mojej siostry.
                                                    Oczywiście natychmiast poleciałem do mojej stroskanej matki. Ciało
                                                    nieboszczki przenieśliśmy do Krakowa, gdzie obok cmentarnej kaplicy na wieczny
                                                    spoczynek złożonem zostało. Babka moja miała 73 lata jak żyć przestała;
                                                    ogromnego wzrostu, przepięknej budowy, była to kobieta wielkiej energii i siły
                                                    woli ale i najlepszego serca. Zawsze strojna i ogromnie dbająca o siebie, do
                                                    końca życia chodziła w gorsecie, trzymając się prosto jak żołnierz; od 1863 roku
                                                    do śmierci, tj. przez dwadzieścia dziewięć lat nie zrzucała żałoby, tak że
                                                    inaczej jak w czarnej tukui babkę nie pamiętam. Była to typowa pani lat dawnych,
                                                    tych czasów prawdziwej elegancyi w dobrym stylu, o charakterze spokojnym, trochę
                                                    nawet zimnym na pozór, przytem grzeczności dla każdego, dzisiaj już nie
                                                    istniejącej. Okryty żałobą spędziłem zimę przeważnie z rodzicami na wsi. ..”
                                                    Ojciec mój, Oktawian Jan Udalryk Podhorski, urodzony 17go lutego 1817go
                                                    roku, zasnął w
                                                    Panu dnia 15/27 czerwca 1890 roku. Wieczny odpoczynek racz mu
                                                    dać Panie.”

Ciało przenieśliśmy do Krakowa, gdzie

złożonem zostało na cmentarzu po lewej stronie od kaplicy, prawie naprzeciwko
                                                    grobu ś.p. babki Skorupczyny - Podlewskiej. Nagrobek stanowi duży biały krzyż
                                                    marmurowy na podstawie z czarnego marmuru, na której wyryto odpowiedni napis.....

Tak pisał siostrzeniec generała Z.Padlewskiego, książe Konstanty Podhorski.

W parafii Mikołajowieckiej w Bohusławskim kościele, została umieszczona
                                                    pamiątkowa tablica i złożony fundusz na urządzenie przybocznej kaplicy.

Doprawdy Kraków jest CAłOśCIĄ naszej historii.
                                                    sabbina 25.01.09, 01:04 Odpowiedz
                                                    www.rakowice.eu/

.
                                                  • kwisniewski Re: inni pomagaja 03.02.09, 18:04
                                                    www.rodowicz.pl/drzewo_potockich.pdf drzewo genealogiczne
                                                    Potockich - Judyta Potocka też jest, jet też znane nazwisko z
                                                    opracowań p. Z. Dylewskiego, Morgulec

• Gość: płocczanin Re: inni pomagaja IP: *.plock.mm.pl 03.02.09, 18:20
                                                    dziekuję za zamieszczenie Drzewa. Do Krakowa trzeba sie logować i
                                                    prześladowań nie ma. Czy nie mozna tak w Płocku? a jest tyle pracy.
                                                  • Gość: ggg Re: inni pomagaja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 21:39
                                                    Zenek Porzuć nadzieję!!! Idiotom pomników nie postawią i nie sil
                                                    się na bohatera boś kiep i cymbał
                      • mika_p Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 03.02.09, 23:39

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=66&w=83482538&a=83482538
                        • Gość: płocczanin Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.plock.mm.pl 03.02.09, 23:44
                          le nie zobaczyłaś belki w oku i prześladowania mnie? To zostawiłaś?
                          A Kraków sie loguje i są w porządku.

Ale czekajmy końca.
                          • Gość: do_adcadozenka Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:05
                            Dwie sprawy.Czy myslisz ze jak sie ludzie beda musieli logowac to
                            wtedy twoje posty stana sie madrzejsze i zaczna byc chwalone,a
                            internauci przestana myslec samodzielnie i nie beda cie krytykowac?
                            Po drugie może przenies sie do Krakowa .Tam znacznie mniej chłopstwa
                            i mniejszosci niz w Plocku,a ile okazji do budowania pomnikow .Ilu
                            krolow jeszcze sie ich nie doczekało.A i kopiec jakis moglbys
                            usypac.Mialbys zajecie na dlugie lata i nie musialbys bez przerwy
                            walic w kompa.
                            • Gość: hihi Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:16
                              Ale w Krakówku ten Kazimierz...... nie do zniesienia.
                              • Gość: sosiad Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 10:27
                                Nie strasz go.To tylko dzielnica pożydowska gdzie nie ma już
                                mniejszosci.Cos takiego jak u nas kwiatka,a to zenon akceptuje
                                podobnie jak kilku z mniejszosci mieszkajacych na padlewskiego.W
                                krakowie by sie wspaniale rozwinal.Moglby wrocic do eksumacji
                                gen.Sikorskiego.
                                • miki_z_afroameryki Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 04.02.09, 11:50
                                  Oj ta prowincujszowska płocka mentalność z was wyziera.Pomnikow
                                  nigdy za wiele.Był Lenin,było dobrze,co? Ale jak Bohaterom ale
                                  Narodu polskiego jest propozycja coś postawić to zaraz narzekanie i
                                  prześmiewstwo.
                                  • kwisniewski Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 04.02.09, 15:52
                                    apropo wymienionego wcześniej kopca

Jakiś czas temu podobno PO, a raczej osoby związane z PO/
                                    posprzątało wokól Bratniej Mogiły przy ulicy Targowej co dalej?
                                    Miało być zmienione otoczenie i wyeksponowanie tzw. kopca harcerzy -
                                    Bratnia Mogiłat
                                    • teufel7 Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego 04.02.09, 17:01
                                      kwisniewski napisał:
                                      > apropo wymienionego wcześniej kopca

Poprawnie pisze się "a propos". Lub lepiej po polsku - " w nawiązaniu do...", w
                                      odniesieniu do.."
                                      • Gość: hiszpan Re: Nadzieje na pomnik Gen.Z.Padlewskiego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.09, 19:08
                                        ale błysneles teufel, nie ma co , no no no
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka