Dodaj do ulubionych

CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ?

IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 21:15
W niektórych miastach Polski została zlikwidowana (były takie doniesienia
prasowe), na rzecz dodatkowych etatów i większych środków finansowych dla
Policji. Podobno takie posunięcie jest tańsze i bardziej skuteczne !
Obserwuj wątek
    • Gość: Roman J. Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.01.02, 22:38
      Nie jestem fanem Straży Miejskiej od czasu sprawy pobicia uczniów Małachowianki
      w pobliżu ich szkoły, ale uważam, że rozwiązanie tej formacji i sfinansowanie
      większej liczby etatów w policji też nie jest idealnym rozwiązaniem. Policyjne
      etaty powinno finansować państwo, które i tak dokłada samorządom zadań, a nie
      daje na nie pieniędzy.
      Nie można też zapominać, że Straż Miejska ma nieco odmienny zakres obowiązków,
      gdyż jest "zbrojnym ramieniem" Urzędu Miasta. Asystuje przy prowadzonych przez
      urzędników miasta kontrolach. Nie sądzę, żeby policja zgodziła się oddelegować
      swoich funkcjonariuszy np. do przeprowadzania kontroli posesji pod kątem
      posiadania umowy na wywożenie śmieci. A przy takich kontrolach SM właśnie
      asystuje, bądź nawet je przeprowadza. Taka "półpolicja" na pewno przydaje się w
      wielu sytuacjach, gdy chodzi raczej o wykroczenia niż przestępstwa. To pozwala
      policji zająć się cięższymi przypadkami. :-)
      • Gość: kei Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.02, 14:20
        Moim zdaniem Straz Miejska to dosyc smieszne "oddzialy", uwazam, ze Straz
        Miejska jako taka byc powinna, ma ona nieco odmienne kompetencje niz policja,
        ale jak widze tych (przepraszam za wyrazenie) podstarzalych dziadkow z nadwaga,
        to nie wydaje mi sie zeby byli oni w stanie zrobic cokolwiek innego, niz wlepic
        mandat 80 letniej staruszcze handlujacej smietana na rynku.
        Ostatnio musialem cos zalatwic w UM. Na Rynku gdzie jest zakaz wjazdu stoi
        sznurek samochodow: od kaplicy az do akapitu. Widze jedno miejsce pod zakazem
        parkowania (z wyjatkiem pielgrzymow) mowie, jak nic dla mnie, parkuje, ruszam w
        strone ratusza i nagle widze stojacych za rogiem straznikow - mysle sobie
        mandat murowany, a tu nic. Nagle wylania sie polonez jadacy z jerozolimskiej w
        malachowskiego. Polonez zwalnia, a straznik krzyczy: "jedz pan szybciej bo oni
        nas z ratusza obserwuja tutaj" - czyzby Big Brother Hetkowski?;))
        Taka straz miejska to chyba nie jest do konca to...
        Pzd.
        Michal
    • Gość: Mat Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 212.244.82.* 28.01.02, 03:54
      Moim zdaniem powinno się zlikwidować tę niewiele wartą służbę.
      A zaoszczędzone środki przekazać policji na zwiększenie liczby etatów
      dzielnicowych, którzy mają bardzo podobne zadania i znacznie większe
      kompetencje.
      Jak mało potrzebna jest Straż Miejska widać na codzień w ratuszu i przy
      fontannie gdzie do ochrony Urząd Miasta zatrudnia prywatne firmy.
      • Gość: Zenobius Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 62.200.126.* 28.01.02, 10:41
        A może by tak ktoś np. Rzecznik Straży Miejskiej ogłosił jakie ma on prawa i
        obowiązki albo gdzie to można znaleźć (bardzo proszę nie mówić, że sobie mogę
        isć na Zduńską albo do ratusza). No chyba, że jestem jedyny, który nie wie.
        Wtedy łatwiej będzie dyskutować w temacie. To co my widzimy, to zapewne nie
        wszystko co oni robią, chociaż przyznam się szczerze, że te zagrania z jazdą po
        rynku też mnie śmieszą - sam widziałem gości przejeżdzających między ludźmi na
        oczach strażników.
        A duże psy bez smyczy i kagańców sobie biegają po osiedlach. No tak. Ale je
        jest trudno złapać.
        • razdwa12 Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? 28.01.02, 11:33
          Witajcie, już kiedyś pisałem o SM w temacie o naszym dworcu PKP.
          Cały czas podtrzymuję zdanie, że ta "służba" jest całkowicie zbędna.
          Za 1 roczne pieniążki, które łykają pracownicy od komendanta po prostego
          krawężnika można uruchomić super system monitoringu ulic i niebezpiecznych
          miejsc w mieście z jednoczesnym powiadomieniem policji, pogotowia i straży
          Pożarnej. Jednocześnie pojazdy i paliwo przeznaczyć dla policji.
        • Gość: kei Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.*.*.* 29.01.02, 09:50
          Czego Wy sie tak wszyscy tych biednych psow na tym forum czepiacie?;)
          A swoja droga to jest jakas ustawa, ktora zabrania biegania psow bez kaganca?:)
          • Gość: Roman J. Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 10:13
            Ustawa to chyba nie, ale jest jakieś prawo, bo na jego podstawie Straż Miejska
            karze właścicieli mandatami. Nie sądze, żeby robili to bezprawnie. Chętnie
            dowiem się, na jakiej podstawie to się odbywa (może to być uchwała Rady
            Miasta), choć sam nie mam psa i mandat mi nie grozi.
            • Gość: kei Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.*.*.* 29.01.02, 10:31
              Tez mi sie wydaje, ze cos powinno byc.
              Ale z drugiej strony w Polsce dzieja sie rozne dziwne rzeczy;)
              Pzd.
              Michal
              • Gość: Duch Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.sdi.tpnet.pl 29.01.02, 14:20
                Ten przypadek jest bardzo prosty do wytlumaczenia: psy psow nie lubia to sie
                gryza ;).
                A tak powaznie to widzieliscie kiedys straznika/policjanta pomagajacego innym
                przedstawicielom naszego polskiego spoleczenstwa (z wykluczeniem prominentow
                oczywiscie)?, bo ja widzialem tylko karajacych!
                Czy to nie wydaje Wam sie dziwne (chyba, ze to u mnie cos nie tak?), w kazdym
                NORMALNYM kraju, glownym zalozeniem funkcjonowania tego typu sluzb jest
                POMAGANIE, a dopiero w scisle okreslonych przypadkach karanie. Takie podejscie
                niesie za soba wzrost zaufania do mundurowych (i nie tylko) i stwarza pewien
                komfort bezpieczenstwa, jakze chyba istotny w dzisiejszych czasach!
                U nas oczywiscie jest na wspak, poteguje to jeszcze bardziej znieczulice
                spoleczenstwa, ale jak nie ma kto pomoc to co mozna samemu zrobic?
                I czesc humorystyczna:
                Jak ktos napadnie na Ciebie-glosno krzycz "POŻAR", za chwile pojawi sie Straz
                Pozarna, ktora ostudzi napastnika/ow, po niej karetka Pogotowia, ktora
                zabierze Cie, gdy SP przyjechala za pozno, a na koncu (o ile jeszcze zyjesz?)
                przyjedzie Policja i wypisze Ci wniosek na kolegium za niezgodne z prawem
                wezwanie Strazy Pozarnej i Pogotowia ;).
                Duch socjologicznospoleczny pesymistazartownis.
    • Gość: Roman J. Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 20:23
      Życie samo dopisało odpowiedź. Straż Miejska jest potrzebna, żeby tacy Panowie
      Radni jak p. Kędryna nie czuli się bezkarni. Jak widać SM jest apolityczna i
      daję mandaty także rządzącym. ;-)))
      • Gość: CILO Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 213.25.195.* 15.02.02, 11:19
        Ja uwazam, ze jest potrzebna. Niech tylko pelni swoja role dobrze!
    • Gość: Lawyer Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 21:02
      Mój wniosek całkiem przeciwny. To dowód na nieskuteczność SM. Wątpię, żeby ów
      radny zareagował w ten sam sosób na mandat policyjny! Pewnie ta sprawa będzie
      miala swój ciąg dalszy i być może wlaściwy, w czym wyłączna zasługa mediów. W
      innym przypadku, mówiąc szczerze, nie wyobrażam sobie egzekucji mandatu przez
      podwładnego w stosunku do pryncypała.
      Moim zdaniem jest naprawdę zbędna, kosztowna i nie skuteczna. Straż zupełnie
      nie zwiększa poczucia mojego bezpieczeństwa. Chętnie zamiast nich widziałbym
      patrole policyjne na ulicy, czy swojego dzielnicowego. A będzie to możliwe, gdy
      będzie ich więcej. Argumenty "przeciw" przytaczali forumowicze, w większości
      podzielający moją opinią, z czego sę cieszę.
      Opinię tę podziela również Radny K. (patrz dzisiejszy dodatek GW) z czego się
      wcale nie cieszę!
      • Gość: Roman J. Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 21:25
        Gość portalu: Lawyer napisał(a):

> Argumenty "przeciw" przytaczali forumowicze, w większości
        > podzielający moją opinią, z czego sę cieszę.
        > Opinię tę podziela również Radny K. (patrz dzisiejszy dodatek GW) z czego się
        > wcale nie cieszę!

I właśnie ta opinia radnego jest najlepszym argumentem "za". ;-)))))

• Gość: Lawyer Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 31.01.02, 22:05
          Nie jest żadnym argumentem jeśli traktować serio nasze wypowiedzi.Argumentem
          nie może być również pilnowanie chodnika przed ratuszem czy sprawdzanie
          zaparkowanych pojazdów. Oczywiście to też jest potrzebne, ale czy wystarczy
          jako podstawowa (ta widoczna i odczuwalna) dzialalność specjalnie powolanej
          Instytucji. Rzeczą zasadniczą jest a)przydatność, b)skuteczność (uwzględniając
          uprawnienia)i c)koszty. Jak napisała wczorajsza gazeta, radny odjechał z
          piskiem na oczach zdumionego strażnika. I co on wtedy zrobił?.
          Gonił,organizował pościg czy może wsparł się Policją? A może przypadkiem
          widziała to zdarzenie gazeta i dlatego o nim teraz piszemy?
          Czyli reasumując a):-( , b):-( i 3) ?, (znak - oznacza nos na "kwintę" dla
          podkreślenia oceny).
          Lawyer (on) Pzdr.
          • Gość: Mat Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 212.244.82.* 06.02.02, 01:39
            Gdyby ta służba miała sensowne uprawnienia i skutecznie działała radny K. nawet
            nie próbowałby uciekać. Proponuję Radzie Miasta za te pieniądze "wynająć"
            więcej policjantów (będzie taniej i lepiej).
            • Gość: Sydney Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 25.02.02, 00:04
              Gość portalu: Tak. Jedne warunek, należy zmienić komendanta Tomaszewskiego. Kto
              słyszał by wojskowy pracował jako policjant ( zakres obowiązków podobny).
              Zastepca to policjant, lecz komendant tylko pracuje w fundacji bezpieczne miasto
              kupują sztandary, robią ulotki które potem jego pracownicy w godzinach roznoszą.
              Bzdura totalna, w mieście po zmroku straży nie widać choć i policja nie chodzi.
              No i ktoś wreście musi dawać mandaty tym którzy nie mają "plecwów", zwykły
              obywatel płaci zawsze.
              Jeśli są na tej stronie panie to zapytajcie:Dlaczego brak w płockiej straży
              miejskiej kobiet?
              • Gość: Lawyer Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 193.59.38.* 26.02.02, 09:06
                Czytając Cię, przypomniał mi się stary dowcip. Radio Erewań podało w swoim
                czasie informację, że na Placu czerwonym w Moskwie, rozdają sdamochody.
                Informacja była prawdziwa, tylko że nie samochody a rowery, i nie rozdają a
                kradną...
                Piszesz, że SM jest potrzebna, tylko ...
    • roman_j Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? 26.02.02, 08:59
      Wiemy już teraz, co na temat Straży Miejskiej sądzi nasza samorządowa władza.
      Jak można się domyślać, uważa ona, że SM jest potrzebna. Co więcej, wygląda na
      to, że w najbliższym czasie rozwinie ona nieco skrzydła, czemu ma pomóc
      przeprowadzka na ulicę Otolińską.
      Sam pomysł z przeprowadzką nawet mi się podoba. Spadnie wreszcie niczemu
      niesłużące zagęszczenie strażników miejskich w okolicy Ratusza, a pojawią się
      oni (mam nadzieję) liczniej na peryferiach miasta. Może dzięki temu stanie się
      tutaj nieco bezpieczniej, czyściej i może wreszcie będziemy mieli więcej
      powodów do nieco cieplejszej spojrzenia na to nasze samorządzowe "zbrojne
      ramię". A może jestem nadmiernym optymistą... :-)))
      • Gość: Lawyer Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? IP: 193.59.38.* 26.02.02, 09:11
        ... żeby nie powiedzieć naiwnym.
        • roman_j Re: CZY STRAŻ MIEJSKA JEST POTRZEBNA ? 26.02.02, 16:55
          Ten zarzut był wobec mnie był już trenowany na forum. :-))
          Odpowiem zatem krótko: czas pokaże. Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka