Dodaj do ulubionych

Kapadocja autobusem

IP: 213.222.196.* 23.05.10, 11:16
Na początku czerwca (4-18) wybieramy się kolejny raz do Turcji (tym
razem okolice Kemer) i planujemy samodzielnie zwiedzić Kapadocję. Na
razie nie mamy jeszcze nic konkretnego w planach, ale zastanawiamy
się nad opcją przejazdu do Goreme nocnym autobusem (o ile taki
znajdziemy) a potem zwiedzanie okolicy i nocleg w hotelu lub domu
jaskiniowym. Gdyby 1 lub 2 pary byłby zainteresowane wypadem z nami
byłoby fajnie bo w grupie będzie na pewnie raźniej.
Obserwuj wątek
    • nene2000 Re: Kapadocja autobusem 23.05.10, 14:52
      Nie widziałam nocnych autobusów w Turcji, może w Stambule , ale dalej...Ten
      nocleg, to chyba trzeba wcześniej rezerwować przez internet, bo w sezonie tak
      na żywioł szukać noclegu to ryzyko. ciekawa jestem, jak ci się uda- jadę do
      Camyuwa, ale niestety w lipcu - bo chętnie bym się podłączyła.
      • isabeau Re: Kapadocja autobusem 23.05.10, 16:30
        > Nie widziałam nocnych autobusów w Turcji, może w Stambule , ale dalej...
        Totalna bzdura, autokarów nocnych jest mnóstwo, kursują po całej Turcji,
        niejedną noc w nich spędziłam.
        • nene2000 Re: Kapadocja autobusem 23.05.10, 18:46
          isabeau, nie pisałam, ze nie ma- tylko, że ja nie widziałam... prawdę mówiąc w
          miejscowości, w której byłam, niewielkiej mieścinie zresztą, były tylko
          dolmusze, uprzedzano nas, że kursują do 1 w nocy, potem zostają tylko taksówki
          • Gość: Vincie Re: Kapadocja autobusem IP: 188.33.108.* 23.05.10, 19:11

Witam

Dzisiaj sprawdziliśmy połączenie i wygląda na to że do kapadocji dostaniemy się
            nocnym autobusem z Antalya. Koszt około 40 lirów za bilet w jedną stronę dla
            jednej osoby. Z noclegiem też nie powinno być problemu, bo w hotelach są jeszcze
            miejsca. Gdyby jednak zabrakło miejsca to może ktoś nas uraczy noclegiem na miejscu.

Na razie jeszcze nic dokładnie nie ustaliliśmy. Jesteśmy otwarci na propozycje.
          • isabeau Re: Kapadocja autobusem 23.05.10, 19:12
            Tylko, że założycielce wątku nie chodzi o komunikację miejską (z którą w
            mniejszych miastach może być krucho), a o autokar dalekobieżny - do Kapadocji, a
            to zupełnie inna bajka.
            • Gość: Vincie Re: Kapadocja autobusem IP: 188.33.108.* 23.05.10, 19:35
              Isebau ma rację.
              To są autobusy dalekobieżne.
    • Gość: robert64 Re: Kapadocja autobusem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.10, 23:18
      Jedziecie samodzielnie z oszczednosci ? Z Kemer to 12 godzin jazdy (trzy przerwy na posiłek)tak w połowie drogi przejeżdża się obok miasta Konya gdzie znajduje sie mauzoleum Mevlana twórcy zakonu Derwiszów , bardzo ciekawe miejce,warte odwiedzenia,konicznie ! trzeba zobaczć podziemne miasta , podrodze w Sultanhani znajduje się wspaniała
      Kervanasaray.W Goreme trzeba i tak wynająć auto żeby cokolwiek zobaczć.Kierowcy "wycieczkowców" znają fajne miejscówki widokowe (dla mnie fotomaniaka to istotne)Myślę iż lepiej już mając kierowcę zmiennika pojechać tam wynajętym w Kemer samochodem aby zobaczyć opisane miejsca ,w innym przypadku dla mnie taka wyprawa jest bez sensu i turytycznie i chyba ekonomicznie.W Kemer mieszkalem Joy Hydros Club w sierpniu 2009.Gdyby ktoś chiał fotki z Kapadocji to chętnie poślę.
      PS. Na wakacjach zawsze wynajmuję samochód,rzadko korzystam z fakultetów ale NIC NA SIŁĘ
      • Gość: a Re: Kapadocja autobusem IP: *.limes.com.pl 24.05.10, 07:56
        >Gość portalu: robert64 napisał(a):
        >W Goreme trzeba i tak wynająć auto żeby cokolwiek zobaczć

Żeby w Goreme cokolwiek zobaczyć wcale niepotrzebny jest samochód wystarczy
        pójść szosą na północ w kierunku Avanos, skręcić w prawo przy cmentarzu i wejść
        pomiędzy skały. Do Uchisar też jest niedaleko.
      • Gość: Vincie Re: Kapadocja autobusem IP: 188.33.38.* 24.05.10, 08:53

Jedziemy nie z oszczędności a z chęci przyjemności. Z wycieczek fakultatywnych
        nie korzystamy bo to dla nas żadna frajda. Zazwyczaj wynajdujemy sobie miejsca
        które chcemy zobaczyć i udajemy się w nie lokalnymi środkami transportu :)
        To prawda że podróż jest długa ale jeśli się weźmie pod uwagę nocny autobus do
        Kapadocji to wypada to o wiele lepiej niż podróż za dnia. Co do zwiedzania samej
        Kapadocji to nie spędzimy tam jednego dnia a co najmniej dwa, więc korzystanie z
        samochodu na miejscu być może nie będzie konieczne. Zwłaszcza że lubimy łazić to
        tu to tam, nawet w takim upale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka