Dodaj do ulubionych

Turcja pierwszy tydzień czerwca

04.03.19, 19:01
Mam pytanie, czy w Turcji Egejskiej dokładnie Icmeler w pierwszym tygodniu czerwca woda w morzu i basenie jest ciepła i można w niej spokojnie pływać? Czytałam gdzieś, że średnio ma 20 stopni czy nie jest za zimna? Jedziemy z dzieckiem i boję się że nie skorzystamy z basenów, zjeżdżalni itp...
Obserwuj wątek
    • gladi3 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 05.03.19, 12:37
      Bylem dwa razy w egeiskiej 7 czerwca i byl juz upal takze na riwierze tez w tym roku znow lece 6 czerwca i bedzie super jak zawsze wez fajny hotel 5* z ultra all i wakacje bajka.
      • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 06.03.19, 19:20
        W basenie na pewno ciepła. Co za problem z tym? Z praktyki - byłem w połowie czerwca w Alanyi i Bodrum. W Bodrum trochę chłodniejsza ale.daje radę. Teraz ciut teorii - Icmeler jest, co wynika z mapy, w takiej jakby zatoczce, wody nie chłodzi wiatr zachodni więc to może być plusem. Poczytaj też czy jest płytko- woda się łatwiej nagrzewa, przykład Zakynthos.
        • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 06.03.19, 20:58
          Ok, wystarczy mi że w samym basenie będzie ciepła...zdziwiłam się, bo w biurze podróży mówili nam, że to trochę loteria z tym początkiem czerwca, zależy jaki będzie maj itp. W maju średnia temperatura wody to 19 stopni więc chyba trochę mało. Pewno optymalnie to 21 czy 22 stopnie by były i ciekawe czy tyle będzie.
    • wojtkrass Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 06.03.19, 21:11
      a ja też mam pytanie w tym temacie - będę od 15 sierpnia w Kusadasi - mam obawy, czy woda w morzu ma gwarantowaną temp. ok. 23-24 stopni? byłem w Side w czerwcu i lipcu i zawsze była patelnia na słońcu a woda w basenach i morzu jak zupa - ale Kusadasi to Turcja Egejska - był ktoś w tym rejonie w drugiej połowie sierpnia - gorąco jest na plaży i w wodzie?
      • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 06.03.19, 22:07
        Drugą połowa sierpnia to najcieplejsza woda w roku. Z Rodos i Kos z września dopiero mam trochę gorsze wrażenia bo chłodny wiaterek ale w sierpniu na Kos zupa a to blisko, można to jakoś porównać chyba.
        • wojtkrass Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 06.03.19, 22:13
          ok, to dzięki bardzo, byłem dotąd w niewielu miejscach (za to po kilka razy): Bułgaria, Czarnogóra, Turcja rejon Side, Halkidiki - tak naprawdę upalnie, z ciepłą wodą w morzu zawsze pewna była tylko Turcja - Side, pozostałe rejony z reguły ciepłe, ale nie gorące, podobnie woda w morzu tak sobie; choc jestem wyjątkiem, bo dlamnie optymalna temp. powietzra na wakacjach to powyżej 30 stopni, a woda koło 23-25 - mam nadzieję, ze Kusadasi nie zawiedzie - w internecie sprawdzałem, to średnia z sierpnia jest ok, ale ludzie piszą różnie....
    • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 07.03.19, 09:00
      Czytałam, że faktycznie w Icmeler woda w morzu jest płytka, ale czy to sprawi, że w pierwszym tygodniu czerwca będzie dobrze nagrzana to nie wiem :) Bałtyk też do głębokich nie należy :) no zobaczymy. Może faktycznie to położenie, że to jest taka zatoka sprawi, że będzie ok
      • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 07.03.19, 21:47
        No kazdy ma swoje odczucia w ogóle cieplej wody. Marmaris to "moje rejony" czyli okolice Dodekanezu:) I wiem z autopsji że wiatr meltemi obniza nieco przynajmniej temp.odczuwalna wody ale on raczej w czerwcu nie jest jeszcze silny i po drugie ma znaczenie dla miejsc wyeksponowanych na zachód. A Icmeler nie jest wystawiony na zachód podobnie jak Gumbet w Bodrum (byłem w połowie czerwca). Co jeszcze? Jak wspomniałem też lubię ciepła wodę ale skoro w Kemer ok.10 maja już się trochę kąpałem to w Marmaris w czerwcu też jakoś będzie. Zupa nie ale i na pewno nie Bałtyk:)
        • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 08.03.19, 11:20
          Pocieszający wpis :) dziękuję za info. Po powrocie w czerwcu napiszę jak było :)
    • metintour Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 21.03.19, 15:17
      Polecam forum na Facebook www.facebook.com/groups/turcjawycieczkiatrakcje/ tam wszystkie informacje na temat Turcji, wycieczek fakultatywnych, atrakcji, hoteli i wątpliwości
      • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 21.03.19, 19:11
        Jeśli ktoś zadaje pytanie A Wy tylko wtryniacie się z reklamą (podczas gdy dobra reklamą byłoby po prostu popisanie sie konkrerna wiedzą ekspercka).To słabo to świadczy o metintour. Na forum wypada odpowiadać na pytania A nie robić spam
    • Gość: gabi.sia Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca IP: 162.243.229.* 29.03.19, 10:46
      ja w Turcji będę końcem maja, początkiem czerwca bo właśnie wykupiłam sobie wycieczkę od Itaki i jak mam być szczerza to jestem zadowolona z ceny - 1400 zł za wszystko a lecę na 8 dni :) wybrałam hotel Baba bo czytałam, że w pobliżu jest dużo dyskotek itd więc na pewno skorzystam :D młoda jestem to mogę ha ha
      • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 09.05.19, 17:04
        Daj znać jak jest pod koniec maja jak już tam będziesz :)
    • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 08.05.19, 21:36
      To podaj konkret spamerze. Czyli co? Z Polski np. Coś 3500 a z Niemiec 990 euro za osobę bo przeciez euro za 3.30 jest bo mamy rok 2008? Konkret albo sprawa do UOKIK za spam.
      • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 09.05.19, 20:06
        Niemce aż tak nie jeżdżą do Turcji Egejskiej. A woda w Turcji Egejskiej trochę chłodniejsza. Ale to nieważne, przecież trzeba się zareklamować.
    • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 10:36
      Powiem Wam, że w związku z naszym wylotem na samym początku czerwca zaczynam mieć obawy czy aby na pewno pogoda będzie. Teoretycznie w tym roku jest chłodny maj. Zatem boję się, że i czerwiec będzie poniżej średniej. Z drugiej strony jak sprawdzam archiwalną pogodę w pierwszym tygodniu mają to w 2018, 2017, 2016, 2015 było ładnie, ciepło. Ale już w 2014 tylko 23-24 stopnie i przez większość dni padało. Mi na upałach wielkich nie zależy, bo jedziemy z dzieckiem, ale żeby nie padało i było na tyle ciepło, aby mały popluskał się w basenie ;) jak ktoś jedzie pod koniec maja to proszę napiszcie jaka tam pogoda
      • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 10:37
        Powyżej miało być "w pierwszym tygodniu czerwca"
        • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 11:27
          Pamiętam że jednego roku było jakos niepogodnie pod koniec maja na Kos i ludzie się bardzo dziwili. Ale czerwiec - tu Korfu czy Zakynthos mogą bardziej zawieść, ale Dodekanez (Rodos, Kos), cała południowa Turcja czy Cypr to już pewniaki z pogoda.
          • pietusza Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 17:00
            Przy dzisiejszych zmianach klimatycznych trudno o pewniaki, znajomi byli w Egipcie w kwietniu i zamiast 30 stopni było 23-25, a w dwa dni mieli kompletne zachmurzenie. W Turcji też jak na razie pogoda nie powala, teraz jest raczej pochmurno, a temperatury poniżej 20 stopni, w poprzednich latach maj był słoneczny z temperaturami zdecydowanie powyżej 25 stopni. Ale mimo wszystko czerwiec powinien być już z temperaturami letnimi.
            • mother23 Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 20:43
              No właśnie martwi mnie ten maj, gdzie jest poniżej średniej. Wchodzę codziennie na kamerki i sprawdzam, ale powiem Wam, że nie przypuszczałam, że będę się martwić o pogodę.
              • werkaem Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 10.05.19, 21:00
                Raczej nie ma potrzeby się martwić, do czerwca jeszcze 3 tygodnie i pogoda będzie się szybko poprawiać, nawet jeżeli teraz w Turcji jest trochę gorsza pogoda to już w II połowie maja powinno być znacznie lepiej, może nie będzie to 28-30 stopni jak zwykle, ale jakieś 25 to już powinno być i oczywiście więcej słońca. A czerwiec to w Turcji już pełnia sezonu, bardzo dobry okres, bo na początku czerwca nie powinno być jeszcze upałów powyżej 35 stopni i morze też już ciepłe.
                • dodekanezowiec Re: Turcja pierwszy tydzień czerwca 20.07.19, 12:10
                  No i jak ta woda na początku czerwca ?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka