Dodaj do ulubionych

Smak Orientu z biura Rainbow Tours

13.07.10, 19:59
Czy ktoś uczestniczył w objazdówce z Rainbow po Turcji - Smak
Orientu? od 21.07 wybieram się na wycieczkę, Chciałabym dowiedzieć
się od osób które już wóciły o przewodniku, obiado-kolacjach,
warunkach w hotelach, pogodzie, wrażeniach itp.
Obserwuj wątek
    • brehia78 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 13.07.10, 21:19
      Podłączam się do tematu: jadę we wrześniu i interesują mnie wrażenia osób,
      które już były w tym sezonie!
    • Gość: Jarr Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.10, 20:05
      Witam ja też lecę 21.07:) a tu masz szczegółowy opis:
      f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3279529&start=1020
      forum.gazeta.pl/forum/w,660,92427796,94408173,Re_Smak_Orientu_z_Rainbow_prosze_o_aktualne_op.html
      a tu jak się przygotować: turcjawsandalach.pl/

pozdrawiam
      • brehia78 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 14.07.10, 20:34
        Dzięki za linki, ale tam już byłam :). Liczę na jakieś świeże opinie, choćby
        takie, czy Rainbow trzyma poziom :).
        • Gość: edzia Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.07.10, 10:15
          trzyma poziom; mi osobiście brakowało zetknięcia się z żywym narodem
          przy okazji zwiedzania czy wizyty na bazarze, ale poza tym fajnie,
          choć męcząco czasami; a w pelni lata może byc jeszcze ciężej. Super
          opis tej wycieczki sprzed około roku w pelni wszystko oddaje.W
          ankarze jednak jesteśmy i zwiedzamy co? Oczywiście mauzoleum
          Atatiurka.
          • Gość: mursilis Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.chello.pl 15.07.10, 18:02
            forum.gazeta.pl/forum/w,660,113667506,113689698,Re_Opcja_7_7_prosba_o_wskazowki_.html
    • impostor32 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 16.07.10, 10:41
      Dziękuję za informacje :) po powrocie podziele się swoimi wrażeniami :)
      • kropka_25 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 24.07.10, 16:32
        Witam wszystkich :) w zeszlym miesiacu wybralam sie na ta wycieczke
        i jako, ze nie jest to moja pierwsza wycieczka z Rainbowem musze
        powiedziec, ze byla najgorsza. Pilotką nasza byla p. Joanna
        Pietrzak - generalnie nie probowala zgrac sie z grupa, kazde pytanie
        traktowala jako zlo konieczne, na ktore trzeba odpowiedziec, malo
        opowiadala i generalnie wszystkie sprawy zrzucala na przewodnika
        tureckiego, dla ktorego w tym miejscu wyrazam ogromny szacunek.
        Zdarzylo sie, ze dziewczyna z grupy zemdlala. Pani Przewodnik
        wyslala Okana a do konca wycieczki ani razu nie zapytala dziewczyny
        czy czegos nie potrzebuje, czy czuje sie lepiej etc. Na samym koncu
        wycieczki nie poinformowala nas o ktorej jest wykwaterowanie z
        hotelu, gdy zapytalismy udzielila zlych informacji. Trzeba bylo
        takie informacje wyciagac od przewodnikow z pozostalych autokarow.
        Podobnie bylo w Istanbule. Osoby, ktore nie wybieraly sie na
        fakultet mogly spokojnie dojsc do hotelu. Pani Przewodnik oczywiscie
        zapewnila, ze zadzwoni do hotelu i uprzedzi o naszym przybyciu. Tak
        sie jednak nie stalo, zmokniete i zmarzniete doszlymy do hotelu, w
        ktorym nikt nie wiedzial o naszym przybyciu. Co gorsza, obsluga
        hotelu poza tureckim znala tylko rosyjski, dogadac sie wiec nie bylo
        mozna. Organizacja - wprawdzie przejazdy sa dlugie i meczace to
        jednak sam program tez pozostawia wiele do zyczenia. Przykladowo
        Ankara - od rana do 11 jedziemy autokarem, by na 50 min wyjsc do
        mauzoleum... nastepnie udajemy sie do autokaru i jedziemy do hotelu
        na nocleg. W hotelu jestesmy o godz. 19:15. Zatem pytanie - czy ktos
        z grupy obrazilby sie gdyby autokar dojechal do hotelu godzine czy
        1,5 h pozniej?? Watpie... bo czas wolny w mauzoleum to czas na
        zejscie do autokaru i przeczekanie w dlugiej kolejce do toalety.
        Przykladowo Jordania i Syria rowniez ma dlugie przejazdy, nieraz
        wracalismy o 22, nieraz wstawalismy o 4-5 rano ale zwiedzanie bylo
        spokojne, bylo dosc czasu wolnego nie tylko by skorzystac z toalet
        ale tez by moc zobaczyc cos wiecej.
        Polecam zas fakultet 'wieczor turecki'. Super zorganizowany, dobra
        zabawa - moge gwarantowac, iz wszyscy wroca zadowoleni :)
        • brehia78 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 28.07.10, 13:30
          Ojoj, toś mnie zmartwiła :(. Ta wycieczka miała bardzo dobre opinie, a tu nagle taki klops. Czy było kilka autokarów z Rainbow (tak wynika z Twojego postu)? Może my trafimy na fajniejszą przewodniczkę :/. Rozumiem jednak, że program został zrealizowany? A jak hotele i autokar?
          • Gość: gość Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.10, 10:14
            NIe, no przepraszam Cie, jaki klops? Ja bylam na niej raptem m-c
            temu, i jak pisałam wszystko w najlepszym porządku. Każdy objazd ma
            jakieś obsuwy bo niczego tu nie przewidzisz do końca i niew szytsko
            zależy od organizatora. W porównaniu z Triadą z zeszłego roku
            Rainbow stoi duużo lepiej. A jako ciekawostkę dodam, że równolegle z
            moją grupą jechały 2, i grupa pani Joasi była trhe best. Jak już
            zresztą wcześniej ktoś z tej grupy pisał. Nie wiem zatem dlaczego my
            Polacy mamy zwyczaj robienia zaraz afery z jednej opinii nie do
            końca pozytywnej...A że wycieczka męcząca? Przecież to wyraźnie jest
            napisane w katalogu.
            • brehia78 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 29.07.10, 10:56
              Robienie afery z jednej opinii to może nie polski zwyczaj, ale mój na pewno :)). Może faktycznie trochę nerwowo reaguję :). Cieszę się, że Ty byłaś zadowolona. Ja nastawiam się pozytywnie, więc na pewno wyjazd będzie udany. Czy masz może jakieś rady dla osób, które się na tę wycieczkę wybierają?
    • Gość: Drogomir Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.dynamic.chello.pl 31.05.11, 10:54
      Czy można prosić o jakieś wrażenia także inne osoby które były na tej wycieczce?

Czy oglądalście Cysterny w Stambule - z tego co słyszałem niektóre grupy miały taką możliwość, skracając obiad? Czy jest czas wolny w tym mieście żeby, choć chwilę pochodzić po nim samemu?

Czy warto lecieć balonem - 150 eur to sporo pieniędzy, ale ponoć wrażenia wspaniałe - czy ktoś to może potwierdzić?

Jak wygląda sprawa zakupów upominków czy pamiątek? Gdzie najkorzystniej to zrobić? Co ciekawego warto stamtąd przywieźć? Czy kupowaliście coś w sklepach, proponowanych przez RT (skóry, biżuteria - czy po prostu jest to typowe naganianie kosztem zwiedzania jak niestety często się zdarza i tylko strata czasu).

Czym płacić: euro, dolarami czy najlepiej wymienić je na liry (a jak tak to gdzie - już na lotnisku czy później)?

Lecę 8 czerwca i już nie mogę się doczekać. :)
      • gregor-66 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 01.06.11, 16:18
        I ja lecę w tym terminie, dołączam się do poprzednika i proszę o więcej informacji.
      • brehia78 Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 01.06.11, 16:36
        Byłam na tej wycieczce we wrześniu 2010, więc nie wiem, czy moje informacje można nazwać aktualnymi. Ogóle wrażenia z wycieczki - bardzo pozytywne. Porządne hotele (w miarę ;)), fajna pilotka, wszystko sprawnie i zgodnie z programem.
        Odpowiadając na wyżej zadane pytania:
        - Cystern nie oglądaliśmy, wydaje mi się ze względu na napięty program nie było takiej możliwości. Szczerze mówić, ten dzień (zaczęty o 4. nad ranem) był tak męczący, że już nie pomyśleliśmy nawet o Cysternach,
        - balonem nie leciałam, wydawało mi się drogo, teraz żałuję :),
        - pamiątki KONIECZNIE kupić podczas objazdu, nie czekać z tym na powrót do Antalyi. W Antalyi nie tylko jest drożej, ale wręcz nie ma co kupić - same podróbki zagranicznych marek, żadnych fajnych, miejscowych wyrobów,
        - płaciliśmy w euro i w lirach; moim skromnym zdaniem nie warto wymieniać, wygodniej płacić euro - ewentualne oszczędności nie są za wielkie.

• Gość: Drogomir Wróciłem - odpowiedzi IP: *.dynamic.chello.pl 17.06.11, 10:05
        Wróciliśmy 15 czerwca i podzielę się aktualnymi wrażeniami:

Ogólnie: wycieczka świetnie zorganizowana: hotele klasy turystycznej bez zarzutu (klimatyzacja, wyżywienie ok - w formie bufetu, napoje do kolacji zwykle płatne dodatkowo) mające 3 lub 4 gwiazdki (odpowiadające mniej więcej 2 i 3 gwiazdkowym w Polsce), autokar czysty i wygodny i oczywiście klimatyzowany (przejazdy nie były zbyt męczące mimo że długie, cała trasa to niemal 3 tys km! postoje na toalety na trasie mniej więcej co 2 godziny, jechały tą trasą 2 i jeszcze jeden robił trasę w odwrotnym kierunku), pilotka (w moim autokarze p. Iwona) kompetentna, miła i dbająca o realizację programu. Grupa dość liczna (41 osób, miało być 43 ale 2 nie doleciały) w drugim autokarze było bodaj 34 osób, ale nie było problemów - wszyscy wstawali na czas (a nieraz trzeba było wstawać bardzo wcześnie, raz nawet o 3:30), nie gubili się, nie spóźniali na zbiórki (max 5 minut), nie marudzili itp.

Wycieczki fakulatywne: balon w Kapadocji kosztuje 150 EUR od osoby, ale naprawdę warto (jak kogoś stać to polecam, wrażenia niesamowite, wszyscy byli zadowoleni, że się zdecydowali, więc nie wahajcie się tylko lećcie!), rejs statkiem po Bosforze (25 EUR) też udany, na wieczorku (30 EUR) nie byliśmy (zdania tych co byli podzielone - jednym się podobało, inni byli zawiedzieni, ponoć niektóre tańce nie były na wysokim poziomie, tak mówili ci którzy już widzieli taniec derwiszów gdzie indziej), aha jest jeszcze możliwość pójścia do hammamu (chyba 22 EUR - panie, które się wybrały wróciły zadowolone).

Wymiana - można płacić wszędzie euro tylko że raz przeliczają po lepszym a raz po gorszym kursie więc warto wymienić choć 50 EUR na liry.

Zakupy - Turcja jest drogim krajem, więc nie oczekujcie, że kupicie bardzo tanio porządne rzeczy - w każdym sklepie ktoś coś kupował, ale na szczęście nie siedzieliśmy zbyt długo w sklepach, bo szkoda tracić czas potrzebny na zwiedzanie. Targować się można (a nawet trzeba!), zwłaszcza jak płacicie gotówką jest szansa na wiekszą przecenę.

Wrażenia: największe robią oczywiście Kapadocja i Stambuł (w czasie wolnym obejrzyjcie koniecznie Cysterny - bilet kupuje się w kasie za 10 lirów), ale wszystkie punkty programu zasługują na uwagę. Mnie Troja się podobała, ale nie oczekujcie tu imponujących budowli. :) Także świątynia Artemidy w Efezie (jeden z 7 cudów świata, zniszczona w III wieku przez Gotów) to obecnie tylko małe bagienko, trochę kamieni i jedna kolumienka.

Nie zapomnijcie wziąć: okulary przeciwsłoneczne, krem do opalania, czapki z daszkiem, peleryny albo parasol, jakiś cieplejszy sweterek albo bluzę, kostium/spodenki i ręcznik (możliwość kąpieli w Basenie Kleopatry oraz w basenach Pammukale), baaardzo wygodne buty (dużo chodzenia, także trochę pod górę), ew. coś na żołądek (u nas nie było kłopotów pod tym względem, ale lepiej coś mieć) i plaster na odciski, aha komarów nidzie nie było, ale profilaktycznie można coś wziąć. Warto wydrukować z Internetu (np. z Wikipedii) informacje o zwiedzanych miejscach, na miejscu w języku polskim można zakupić przewodnik po Turcji, a także książeczki o Stambule i Kapadocji (mają dużo informacji i pięknych zdjęć). Rozmówek polsko-tureckich nie warto brać, sprzedawcy rozmawiają po angielsku, wielu także po rosyjsku, niemiecku a nawet polsku (także jak nie znacie żadnych języków obcych to się nie martwcie).
    • ewa_zawada Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours 10.06.11, 16:23
      Byłam na objazdówce 7/7 odpoczynek-hotel May Garden[Mahmutlar]
      Na objazdówce,co 2.5godz-przerwa na odpoczynek,zjazdy do hoteli około 19tej.Do kolacji nie ma picia[napoje płatne]jedzenie b.dobre-duży wybór-każdy znajdzie coś dla siebie.
      Nasza pilotka-pani Magdalena Nafalska-super !!!!.Warunki w hotelach świetne,może niektóre,Ring[Antalaya] najgłośniejszy bo w centrum,ale wszędzie blisko.
      Pogoda dopisała,a wrażenia niezapomniane-piękne widoki,morza,no i góry Taurus.
      Odpoczywaliśmy w May Garden-pieknie położony,95%goście ze wschodu,widok z pokoju na basen i morze,jedzenie-NIEPRZELICZONE ILOŚCI,bufety kawowe,z sokami,na miejscu i plaży.,obiad też na plaży,pokoje [sypialnie,aneks kuchenny,piekny taras]czego więcej chcieć?
      Jedyny minus -dość głośni goście ze wschodu[ale wolę ich niż pijanych i wulgarnych niemców]
      Polecam Smak Orientu-pozdrawiam panią Anię i Aleksandra,ze świętokrzyskiego.
    • Gość: enie Re: Smak Orientu z biura Rainbow Tours IP: *.CNet.Gawex.PL 17.06.11, 16:39
      a czy ktoś leci na ta objazdówkę 6 lipca?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka