Dodaj do ulubionych

Pogoda w Kapadocji

05.05.06, 13:35
W czasie pobytu w Turcji będziemy też w Kapadocji. Zupełnie nie wiem jaka tam
jest pogoda - czy np. trzeba zabrać kurtkę, czy raczej będzie (w czerwcu)
ciepło, lub nawet bardzo ciepło. Chyba też trzeba zabrać wygodne buty? Bardzo
proszę, napiszcie jeśli ktoś był w czerwcu w Kapadocji. Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • janan2 Re: Pogoda w Kapadocji 05.05.06, 18:05
      ewaiksy napisała:

> W czasie pobytu w Turcji będziemy też w Kapadocji. Ja
      też będę i to juz pod koniec miesiąca-tego zresztą nie po raz pierwszy i zawsze
      indywidualnie bo o połowe taniej.Pogoda...Wejdz na Google-wersja angielska lub
      niemiecka,zresztą i turecką zrozumiesz.Szukaj...www.meteor.gov.tr.- wszystko
      będziesz wiedział na bieżąco tylko nie pomyl liter.
      • ewaiksy Re: Pogoda w Kapadocji 05.05.06, 23:59
        Dzięki bardzo. Spróbuję. Pozdrawiam.
    • Gość: Sylwia Re: Pogoda w Kapadocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.06, 09:36
      Byłam w Kapadocji 7-8 maja. Już pan z ochrony hotelowej powiedział, żeby ubrać
      się ciepło. I miał rację. Totalnie inna pogoda niż w Alani, gdzie było gorąco.
      W czasie podróży było zimno, pochmurnie i padało, około godziny 11 temperatura
      zaczęła rosnąć, ale zimny wiatr nie dał tego odczuć.Potem zrobiło się na tyle
      ciepło, że można było pozdejmować kurtki i swetry...ale nie na długo, bo znowu
      zaczęło padać i zrobiło się chłodno. W drugi dzień był powrót do Alani i
      zatrzymaliśmy się tylko na obiad (oczywiscie krótkie przystanki też były), więc
      pogoda już była bez znaczenia, bo praktycznie cały czas sie siedziało w
      autokarze. Ogólnie proponowałabym ubrać się ciepło i założyć buty sportowe
      (chociaż ja byłam w "japonkach",bo nie miałam "całych" butów i dałam sobie
      radę...ale stópki troche zmarzły ;))
      9 maja wybrałam się do Pammukale i tutaj było upalnie! (Wyjazd na obie
      wycieczki był około 3-4 w nocy,a noce są jeszcze chłodne...). Po tarasach
      chodzi się bez butów i większość podczas tego spacerku była ubrana w bikini!
      Koniecznie zabierzcie nakrycie na głowę, bo słońce ostro grzeje!
      Podczas powrotu do Alani zatrzymalismy się na kolację w restauracji z widokiem
      na jedno z największych jezior i tam już było zimno,ale to już było około 18.
      • Gość: ellam Re: Pogoda w Kapadocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 08:58
        Ile kosztuje wycieczka do Kapadocji? Wiem, że są na ten temat na forum informacje, ale najczęściej z 2005 r. Ciekawa jestem, czy wycieczki podrożały. Lecę 17.05.06.
        • ewaiksy Re: Pogoda w Kapadocji 12.05.06, 12:16
          Nie wiem ile kosztuje, ale chyba dość drogo, bo to daleko. My mamy wliczoną w
          nasz wyjazd, gdyż mamy objazd+pobyt. Pozdrowionka. ewaiksy
        • yooreck Re: Pogoda w Kapadocji 12.05.06, 12:29
          wycieczka w biurze lokalnym na 2 dni kosztuje 50euro - cena dotyczy wszystkich
          biur lokalnych, no moze sie roznic + / - 5euro. a na przyklad w jecie ta sama
          wycieczka kosztuje 85euro. a pogoda? my bylismy 29kwietnia, bylo cieplo, kurtki
          nie byly potrzebne.
        • Gość: Sylwia Re: Pogoda w Kapadocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.06, 13:50
          W biurze lokalnym za 2-dniową wycieczkę do Kapadocji zapłaciłyśmy po 50 euro od
          osoby ( w tym był nocleg, obiad i kolacja w pierwszy dzien, a w drugi śniadanie
          i obiad...z tym, że za napoje podczas obiadów i kolacji trzeba było zapłacić
          dodatkowo). U rezydenta ta sama wycieczka kosztuje 79 euro.
          Pammukale kosztowały nas 30 euro i tutaj jeśli ktoś chciał zjeść obiad,to
          musiał zapłacić za niego 6 euro, a kolacja już była w cenie (oczywiscie za
          napoje trzeba znowu płacić z własnej kieszeni).
          Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zgłoście w recepcji,że chcecie tzw. lunch
          packet. I tutaj w zależności od hotelu: albo powiedzą Wam, że wczesne śniadanie
          zjecie w hotelu (np. hotel Blue Star, śniadanko o 3 w nocy ;)), albo Wam
          zapakują śniadanie do pudełeczka, albo Wam powiedzą, że skoro nie wykupiliście
          wycieczki u rezydenta, to Wam nie przysługuje żaden lunch packet (np. hotel
          Santana)
      • ewaiksy Re: Pogoda w Kapadocji 12.05.06, 12:23
        Sylwia, dziękuję bardzo za tę ciekawą informcję. Tak podejrzewałam, że w
        Kapadocji pogoda różni się od pogody w pozostałych regionach Turcji. Teraz juz
        wiem, że musimy - niestety - wziąć lekkie kurtki i sportowe buty. Pozdrowionka.
        ewa
        • psotek7 Re: Pogoda w Kapadocji 13.05.06, 13:24
          Wycieczek do kapadocji wylup w tamtejszej firmie...za 3 dni zaplacilam 30
          euro...!!!bylo super! ale w Kapadocji temperatura jest niska:) w Alanyi bylo 35
          a w Kapadocji max 15:( wieczory sa baaaardzo zimne! ciepla odzeiz jest
          wskazana:)powodzenia i baw sie dobrze!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka