Dodaj do ulubionych

XIX-wieczny Poznań

IP: 195.94.212.* 21.05.01, 08:40
Wczoraj zrobiłam sobie rowerową wycieczkę śladami XIX-wiecznego Poznania.
Ten okres historii miasta interesuje mnie najbardziej. Kto z was czytał takie książki jak "Marianna i
Róże", "W XIX-wiecznym Poznaniu" czy "Przechadzki po mieście (Poznaniu)" naszego wielkiego
krajana Marcelego Motty?
Kogo interesuje, jak nasze miasto wyglądało 100, 120 lat temu?
Pogadajmy na ten temat!
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • Gość: Lechita Re: XIX-wieczny Poznań IP: *.icom.ca 21.05.01, 09:48
      Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Wczoraj zrobiłam sobie rowerową wycieczkę śladami XIX-wiecznego Poznania.
      > Ten okres historii miasta interesuje mnie najbardziej. Kto z was czytał takie k
      > siążki jak "Marianna i
      > Róże", "W XIX-wiecznym Poznaniu" czy "Przechadzki po mieście (Poznaniu)" nasze
      > go wielkiego
      > krajana Marcelego Motty?
      > Kogo interesuje, jak nasze miasto wyglądało 100, 120 lat temu?
      > Pogadajmy na ten temat!
      > Pozdrowienia

Mnie interesuje. Znasz jakies ciekawe strony www albo ksiazki na ten temat?

• Gość: !steve Re: XIX-wieczny Poznań IP: 10.40.129.* 21.05.01, 10:31
        A opisz, proszę, Dzidka swoją wycieczkę.
        • Gość: Dzidka Re: XIX-wieczny Poznań IP: 195.94.212.* 21.05.01, 16:37
          W największym skrócie - Stare Miasto, ale patrząc właśnie pod kątem przeczytanych lektur. Szukałam
          śladów, o których się dowiedziałam, np. geszeft z materiałami na Koziej, apteka, nad którą mieszkał
          Karol Marcinkowski... Sklep w którym obsługiwano tylko Polaków (tak! był taki!) na... obecnych Alejach
          Marcinkowskiego, Boże, jak ta ulica... Rycerska!! Kiedys się nazywała Rycerska!!!! A ul.
          Paderewskiego nie było w ogóle, przebijano ją przez podwórka, rzecz jasna wtedy ochrzczono ją
          "Nowa". Ulica Za Bramką - mieściła się tam kiedyś brama miejska, słynna z tego, że rezydowała tam
          poznańska żulia... Pensja pani Estkowskiej... Wilhelmstrasse (plac Wolności), a potem Wzgórze Św.
          Wojciecha (Emilia Sczaniecka - to była kobieta!!!) i cmentarz Na Skałce - jako ukoronowanie podróży
          (postuluję odnowienie nagrobków, to wstyd, w jakim stanie niektóre się znajdują). Poza grobami
          zasłużonych, znalazłam kilka grobów "zwykłych" poznaniaków, np. kobiety, która osierociła czwórkę
          dzieci, był tam taki wiersz na nagrobku... "Doczesne szczątki kochanej żony/w tym mejscu złozył mąż
          strapiony/a osierociałe cztery małe dziatki/ (coś tam) dla matki"... jakoś tak to szło...
          Fantastycznie jest jeździc po mieście i we współczesnych budynkach i ulicach odnajdywać to, co się
          ostało z tamtych czasów, a co znam ze starych fotografii. Pomocna jest tu wyobraźnia. ;-))
          • Gość: tur Re: XIX-wieczny Poznań IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 21.05.01, 21:42
            A jak tam wtedy rozwiązywano sprawę kupek końskich. Czy na tych zdjęciach
            je widać. I co o tym wtenczas pisano. Bardzo ciekawa sprawa na dziś.
            • Gość: Dzidka Re: XIX-wieczny Poznań IP: 195.94.212.* 22.05.01, 10:19
              Trudno mi sobie wyobrazić, żeby w tamtych czasach nie istaniały specjalne "służby" tym się zajmujące
              - zważywszy na rozmiar zjawiska. :-) O ile natomiast sobie przypominam z jednej z książek, temat
              funkcjonowania - a raczej nawalania - sprzątaczy poruszała poznańska prasa ówczesna. Skąd my to
              znamy? ;-)) Jak widać, tempora nie do końca zmieniają mores.
      • Gość: Dzidka Re: XIX-wieczny Poznań IP: 195.94.212.* 21.05.01, 16:26
        Te, które podałam wyżej. ;-))
        Sprawdzone!!
    • Gość: Lechita Re: XIX-wieczny Poznań IP: *.icom.ca 21.05.01, 22:17
      Gość portalu: Dzidka napisał(a):

> Wczoraj zrobiłam sobie rowerową wycieczkę śladami XIX-wiecznego Poznania.
      > Ten okres historii miasta interesuje mnie najbardziej. Kto z was czytał takie k
      > siążki jak "Marianna i
      > Róże", "W XIX-wiecznym Poznaniu" czy "Przechadzki po mieście (Poznaniu)" nasze
      > go wielkiego
      > krajana Marcelego Motty?
      > Kogo interesuje, jak nasze miasto wyglądało 100, 120 lat temu?
      > Pogadajmy na ten temat!
      > Pozdrowienia

Super. A ja znalazlem u siebie trzy fajne ksiazki. Pierwsza to ksiazka Zbigniewa
      Zakrzewskiego "Przechadzki po Poznaniu lat miedzywojennych" wydana w roku 1974.
      Bardzo ciekawa. Najciekawsze sa te stare zdjecia. Druga ksiazka to "Poznan.
      Dzieje, Ludzie, Kultura" wydana w 1953 roku. Trzecia to "Poznaj Poznan" Adolfa
      Nowaczysnkiego, wydana w 1939 roku w Poznaniu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka