Dodaj do ulubionych

Warszawskie metro

IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 04.10.02, 21:49
Wie ktoś ile pochłonęła budowa dodychczasowej lini metra w Warszawie?
2.080.120.000 zł !!
Od 1983 r. wydano trochę ponad 2 mld zł, szczerze mówiąc to niewiele.
Może kiedyś my doczekamy się metra przy racjonalnym planie finansowania.
Obserwuj wątek
    • Gość: tur Re: Warszawskie metro IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 21:06
      Jeżeli te 2 mld to prawidłowe wyliczenia to
      powinniśmy brac przykład z gospodarności warszawskiej.
      Kupujemy teraz 14 tramwajów za 100 mln zł.
      W Poznaniu trzeba stopniowo zastąpic wszystkie
      tramwaje. Trzeba kupic 100 do 150 sztuk. To da
      około 1 mld . Więc trzeba się zastanowic czy
      metro a la Warszawa nie będzie tańsze.
      • Gość: P.B Re: Warszawskie metro IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 05.10.02, 23:38

Te wyliczenia są prawdziwe, zaczerpnąłem je z oficjalnej strony warszawskiego
        metra.

www.metro.waw.pl
        • madduck Re: Warszawskie metro 06.10.02, 10:16
          Zastanawia mnie dlaczego zajmujecie sie warszawskim metrem? pomylilem fora
          dyskusyjne?
        • Gość: vinc Re: Warszawskie metro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 21:36
          Gość portalu: P.B napisał(a):

>
          > Te wyliczenia są prawdziwe, zaczerpnąłem je z oficjalnej strony warszawskiego
          > metra.
          >
          > www.metro.waw.pl

to jakbyś umiał czytac to byś wiedział że tyle wydano do 1995 roku, od tamtej
          pory dolicz sobie min. 1 mld i jeszcze jeden będzie kosztowało dokończenie, w
          sumie I linia, która jest 2 razy tańsza od II bedzie kosztowała 4 mld zł
          • Gość: P.B Re: Warszawskie metro IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 23:28
            Gość portalu: vinc napisał(a):

> to jakbyś umiał czytac to byś wiedział że tyle wydano do 1995 roku, od tamtej
            > pory dolicz sobie min. 1 mld i jeszcze jeden będzie kosztowało dokończenie, w
            > sumie I linia, która jest 2 razy tańsza od II bedzie kosztowała 4 mld zł

Umiem czytać, czy ja powiedziałem, że na tej kwocie inwestycja się zakończy?
            Nie, więc o co ci biega?
            Tu chodzi o 11km odcinek od Kabat do Politechniki, koszt całej I lini to grubo
            ponad 4 mld zł, I linia bedzie miała 23km i będzie gotowa za 4 lata, II linie
            będzie miał 25km, połączy wsch i zach. i bedzie kosztować 2mld $ czyli 8 mld zł
            i bedzie budowana znacznie szybciej gdyż wykonana będzie w formie PPP, zbuduje
            ją prywatny inwestor a miasto będzie mu splacac przez 30 lat, budowa II lini
            zacznie sie w 2005 i skonczy w 2011r, myśle że forma PPP jest szansą dla innych
            miast które chciałyby zbudowac metro

Więc nie rób znowu bigosu łodzianinie
            • Gość: vinc Re: Warszawskie metro IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 07.10.02, 13:35
              Gość portalu: P.B napisał(a):

> Gość portalu: vinc napisał(a):
              >
              > > to jakbyś umiał czytac to byś wiedział że tyle wydano do 1995 roku, od tam
              > tej
              > > pory dolicz sobie min. 1 mld i jeszcze jeden będzie kosztowało dokończenie
              > , w
              > > sumie I linia, która jest 2 razy tańsza od II bedzie kosztowała 4 mld zł
              >
              > Umiem czytać, czy ja powiedziałem, że na tej kwocie inwestycja się zakończy?
              > Nie, więc o co ci biega?
              > Tu chodzi o 11km odcinek od Kabat do Politechniki, koszt całej I lini to
              grubo
              > ponad 4 mld zł, I linia bedzie miała 23km i będzie gotowa za 4 lata, II linie
              > będzie miał 25km, połączy wsch i zach. i bedzie kosztować 2mld $ czyli 8 mld

>
              > i bedzie budowana znacznie szybciej gdyż wykonana będzie w formie PPP,
              zbuduje
              > ją prywatny inwestor a miasto będzie mu splacac przez 30 lat, budowa II lini
              > zacznie sie w 2005 i skonczy w 2011r, myśle że forma PPP jest szansą dla
              innych
              >
              > miast które chciałyby zbudowac metro
              >
              > Więc nie rób znowu bigosu łodzianinie

coś takiego, tym razem mnie zaskoczyłeś mieszkańcu Czerwonaka
          • Gość: P.B Re: Warszawskie metro IP: *.czerwonak.sdi.tpnet.pl 06.10.02, 23:28
            Gość portalu: vinc napisał(a):

> to jakbyś umiał czytac to byś wiedział że tyle wydano do 1995 roku, od tamtej
            > pory dolicz sobie min. 1 mld i jeszcze jeden będzie kosztowało dokończenie, w
            > sumie I linia, która jest 2 razy tańsza od II bedzie kosztowała 4 mld zł

Umiem czytać, czy ja powiedziałem, że na tej kwocie inwestycja się zakończy?
            Nie, więc o co ci biega?
            Tu chodzi o 11km odcinek od Kabat do Politechniki, koszt całej I lini to grubo
            ponad 4 mld zł, I linia bedzie miała 23km i będzie gotowa za 4 lata, II linie
            będzie miał 25km, połączy wsch i zach. i bedzie kosztować 2mld $ czyli 8 mld zł
            i bedzie budowana znacznie szybciej gdyż wykonana będzie w formie PPP, zbuduje
            ją prywatny inwestor a miasto będzie mu splacac przez 30 lat, budowa II lini
            zacznie sie w 2005 i skonczy w 2011r, myśle że forma PPP jest szansą dla innych
            miast które chciałyby zbudowac metro

Więc nie rób znowu bigosu łodzianinie
    • lowca.masek Re: Warszawskie metro 14.10.02, 09:15
      Jasny gwint, co za poznańska dyskusja!!! Łodzianinie (metro w daaaawnych
      planach) i czerwonaczaninie (szybki tramwaj w jeszcze dawniejszych) - zostawcie
      tego szalonego kreta ryjącego pod stolycą! Nieważne, jaka konkretnie kwota
      wchodziła w grę do tej pory; ważne, że aby ta rura kanalizacyjna o największym
      przekroju poprawiła komunikację w Warszawie to trzeba włożyć jeszcze trzy-
      cztery razy tyle. To, co mają nie pozwala nawet na wycofanie tramwajów i
      autobusów z tras równoległych do wynalazka. I mam nadzieję, że Poznań nie da
      się namówić na budowę żadnej linii komunikacyjnej nie zintegrowanej z
      istniejącymi. Za tę forsę, którą wpompowano i wpompuje się jeszcze w stołeczne
      podziemie możnaby zbudować całe sieci "Pestek" w Warszawie, Poznaniu, Łodzi i
      innych Bydgoszczach. A te (Pestki) są przecież tak sprytnie zaprojektowane, że
      w każdej chwili (jeśli gotówka spadnie z nieba) można je przerobić i na "S-
      bahn" i na metro.
      Gościowi, który zastanawia się czy lepiej mieć 150 nowych tramwajów, czy pół
      metra metra, serdecznie współczuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka