Dodaj do ulubionych

sposob na fotografa :)

08.02.06, 17:00
Zawsze mnie wkurzaly horrendalne ceny fotografow za wykonanie zdjecia
legitymacyjnego, lub - o zgrozo - dyplomowego. W dobie aparatow cyfrowych
mozna to zrobic samemu duzo mniejszym kosztem.
Ja po raz kolejny tak zrobilem i z efektu jestem zadowolony.
Ze zrobieniem takiego zdjecia poradzi sobie nawet zwykla cyfrowa malpka -
wazne jest tylko, zeby bylo dobre oswietlenie = nie bylo cienia za postacia.
Tlo tez wazne - niebieskie duzo latwiej pozniej usunac. Porobic kilka fot,
znalezc najladniejsza, na kompa, w photoshopie wykadrowac, usunac oryginalne
tlo, dolozyc wlasne (np z gradientem), zmniejszyc rozmiar i ulozyc kilka sztuk
na obrazku 10x15 cm, rozdz 600 DPI. Zdjec legitymacyjnych (3,5x4,5) miesci sie
8 na formacie pocztowkowym, a zdjec dyplomowych (4,5x6,5) - 4 (trzeba obrocic
zdjecie).
Dzieki temu koszt zrobienia sobie 8 zdjec legit/4 dypl kosztuje mniej niz
zlotowke :)
A i przyjemnosci wiecej :)
Obserwuj wątek
    • Gość: carlos [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 17:08
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • v.i.k.k.a Re: sposob na fotografa :) 08.02.06, 17:19
      Masz rację, foty niezłe, ale tło jeszcze dobierzemy:)
      Hehe, teraz to Cie poprawiam jak pani Kurduplowa, naszego pana prezydenta.
    • Gość: KLAPCIUSZ Re: sposob na fotografa :) IP: *.icpnet.pl 08.02.06, 21:21
      Robie tak od 1999 r:) i z efektów jestem zadowolony:)
      Pozdrawiam
    • l.george.l Re: sposob na fotografa :) 08.02.06, 21:41
      Oczywiście, że tak należy robić. Fotograf pstryka dwa, góra trzy ujęcia.
      Prawodpodobieństwo, że będziemy z nich zadowoleni jest zerowe. W warunkach
      domowych możemy wykonać zdjęć, ile tylko modelka będzie w stanie wytrzymać i
      akumulatory w aparacie. Nie wiem tylko, dlaczego tak drogo Ci te zdjęcia
      wychodzą. Z jednym arkusikiem nie warto lecieć do wywołania. Jak już, to trzeba
      coś dołożyć i wtedy zdjęcie legitymacyjne będzie kosztować kilka groszy.
      • drhuckenbush Re: sposob na fotografa :) 08.02.06, 22:36
        Do tego fotograf probke przedstawi na malym wyswietlaczu LCD aparatu, a w
        domowym studio mozna zgrac na kompa i obejrzec na monitorze. W domu mozna
        dokonac szybkiej korekty - samoopalacz, dokladniej sie ogolic tudziez inne
        niedociagniecia poprawic. Slowem - mamy pelna kontrole. I o dziwo mozna naprawde
        zadowalajace efekty osiagnac nawet, jesli nie korzystamy ze specjalistycznego
        oswietlenia (bo takowe drogie dosc).
        Jak to drogo? Daje fotografowi 1 plik, ktorego wydruk kosztuje ok 80 gr. Moze to
        drogo, ale wole dac do dobrego fotografa i miec ladny efekt, niz zaplacic o 20
        gr mniej i byc niezadowolonym...
        Kiedys dawalem zdjecia do Mediamarktu - tragedia :(((
        I znajomy fotograf mi powiedzial "masz dobry i drogi aparat, kupujesz drogie
        filmy - wiec czemu chcesz oszczedzac na odbitkach?". I w pelni sie zgadzam.
        Porownywalem rozne efekty koncowe i generalnie do mojego fotografa zastrzezen
        nie mialem nigdy. A i rabat jakis, a i zlecenia ekspresowe gratis, specjalne
        zamowienia itp. - slowem wszystko :)
        • Gość: karol gó.wno Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:57
          nieważne jakbyś sie upiekszał zawsze bedziesz wielkim glutem ze wsi
          • Gość: rysiu klamca Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 22:59
            A Ty zawsze bedziesz kretynem bez matury, klamca i hohsztaplerem!
            Wstydze sie znajomosci z Toba i gardze takimi ludzmi jak Ty.
            • Gość: głupek Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.06, 23:01
              i dlatego w dupe sobie wsadz te swoje góry, durniu.
            • Gość: wielka stopa Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 09:12
              dlaczego wielki stworze nie logujesz się?wielkolud i gruba twarz z sztucznym
              szumem wokół siebie na pokaz.oszukujecie sie że super jesteście ahahhahaha jedz
              do berlina się ponownie dowartościować będzie z czego się pośmiać,tylko że to
              już nie te czasu by sie czymś takim szczycić ale taki głupek skąd ma to wiedzieć
              chyba że z podmiejskiego autobusa
      • r0bur Re: sposob na fotografa :) 08.02.06, 23:53
        Ja się nie męczę. Mam siostrę w zakładzie foto i ostatnio zrobiłem sobie 16
        zdjęć (osiem w sepii, osiem w czarno-białym) za 5 zł.. no i jeszcze dostałem
        jpg-a na dyskietce..
        • drhuckenbush Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 00:08
          Teraz wlasciwie wiekszosc szanujacych sie fotografow daje JPG na dyskietce - ale
          wiem, kilka lat temu sie za to dodatkowo placilo - wiec nie oplacalo sie brac
          dyskietki i chodzic z dyskietka po kolejne foty. W niecyfrowych czasach mialem
          negatyw od zdjecia legitymacyjnego i jak potrzebowalem, to moglem isc zeby mi
          odbitki z tego negatywu zrobiono - zawsze wychodzilo taniej.

A swoja droga jak to jest obecnie z przepisami odnosnie paszportow?
          Bo wiem, ze kilka lat temu do paszportu (ale tylko do paszportu - przy dowodzie
          osobistym bylo bez znaczenia) z polaroidu mozna bylo dawac tylko czarno-biale
          zdjecia. Jak ktos chcial miec kolorowe w paszporcie, musial miec robione metoda
          tradycyjna. A jak to wyglada w dobie aparatow cyfrowych? Czy kolorowe zdjecie z
          cyfraka mozna dac jako zdjecie do paszportu.
          • dobrusia_to_ja Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 09:55
            drhuckenbush napisał:

> A jak to wyglada w dobie aparatow cyfrowych? Czy kolorowe zdjecie z
            > cyfraka mozna dac jako zdjecie do paszportu.

Można. Ja dawałam takie zdjęcie.
    • grendelek Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 10:01
      drhuckenbush napisał:

> ... w photoshopie wykadrowac...

Doktorku... ten Adobe Photoshop to zapewne legalny, z licencja? ;->
      • Gość: kurna Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:21
        no właśnie... stać cie na taki drogi, profesjonalny program a na to żeby dać 15
        zł biedenu fotografowi to żałujesz?? porute se robisz tymi swoimi wypocinami.
        • Gość: tłusta ewelina [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 10:27
          • Gość: madzia Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 16:59
            jestes jebniety zrywam z toba osle bez szkoly, ja bede miec studia a ty prostaku
            co?no wlasnie, co???
            • Gość: tłusty ryjo Re: sposob na fotografa :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.06, 18:46
              mam świadomość że wielkolud i tłusty ryj w końcu sie dowiedzieli że są
              pośmiewiskiem!!!!a ich przechwałki to mogą przejść ale tylko w jej albo jego
              wiejskiej szopie,nikt normalny nie bedzie sie zachwycac zakupami z berlina,nowm
              ciuchem czy wyjazdem za grosze w góry.
        • drhuckenbush Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 21:38
          Tak, stac mnie na to zeby miec PSa, a fotograf nie jest biedny.
          Porute sobie robisz Ty, bo sie dopi***alasz dla zasady.
          • v.i.k.k.a Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 23:20
            A Ty nie krzycz;)
      • drhuckenbush Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 21:35
        A o OEMach nie slyszal? O darmowych okrojonych wersjach nie slyszal? O innych
        programach, jak GIMP (ktorego uzywam czesciej niz PSa) nie slyszal?
        • Gość: as Re: sposob na fotografa :) IP: *.icpnet.pl 09.02.06, 23:00
          coś się wystraszyłeś :) bogaty posiadaczu PSa :) - to po co tego Gimpa uzywasz??
          • drhuckenbush Re: sposob na fotografa :) 09.02.06, 23:46
            Gość portalu: as napisał(a):

> coś się wystraszyłeś :) bogaty posiadaczu PSa :) - to po co tego Gimpa uzywasz?
            > ?

Bo mam dwa OSy - wiecej uzywam Linuxa i tam korzystam z Gimpa. Duzo mozna nim
            zrobic.
            Ale czasem jak trzeba to w okienkach PSa odpalam.
        • v.i.k.k.a co to gimp?ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!(n/txt) 09.02.06, 23:20

• drhuckenbush Re: co to gimp?ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!(n/t 09.02.06, 23:47
            Gimp to program do obrobki bitmapowej, cos jak Photoshop, tyle ze darmowy, pod
            linuxem dziala...
            • v.i.k.k.a Re: co to gimp?ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!(n/t 09.02.06, 23:48
              photoshop tez jest darmowy;)
              • drhuckenbush Re: co to gimp?ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!(n/t 09.02.06, 23:52
                Hehe, zalezy jaki...
                OEMy faktycznie, na stronie tez mozna okrojona wersje sciagnac.
                Ale normalny retail "troche" kosztuje, np:
                sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19297 - 3007,-
                • v.i.k.k.a Re: co to gimp?ja chce wiedziec!!!!!!!!!!!!!!(n/t 10.02.06, 00:03
                  phiiiiiiii
                  jak bedzie potrzeba, to się tym zajmiesz:)
                  • Gość: ewelina swinia [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 09:55

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka