Dodaj do ulubionych

Łazarz - co o tym myslicie??

01.10.06, 22:45
Warto kupić/wynająć tam mieszkanie (dla studenta/-ki)? Jak prezentuje się okolica pod względem zabudowy (sklepy, restauracje, bary itd.), dojazdu do centrum oraz bezpieczeństwa?

Może jakies własne doświadczenia kogos kto tam mieszka?
Obserwuj wątek
    • ex_is Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 01.10.06, 23:18
      Nie da się udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Zabudowa: kamienice przemieszane
      z blokami z lat 60-tych i 70-tych - nie wygląda to zbyt ciekawie. Sklepy,
      restauracje, bary - przy Głogowskiej - tak - ktoś kto mieszka przy Głogowskiej
      albo blisko tej ulicy wiele bieżących spraw załatwi w promieniu 100 m od domu,
      w przypadku ulic położonych dalej od Głogowskiej jest już gorzej. To samo z
      komunikacją - dzielnica ogólnie ma bardzo dobre połączenia tramwajowe
      (autobusowych mniej) z całym miastem ale najbardziej dotyczy to ul.
      Głogowskiej - patrz jak wyżej.
      Bezpieczeństwo - jak wyżej - idąc Głogowską nawet o trzeciej w nocy można się
      czuć bezpiecznie (choć nigdy nic nie wiadomo) ale wejście w niektóre poprzeczne
      uliczki lub do parku przy Arenie po 22-iej, 23-ciej to już proszenie się o
      kłopoty.
      Wadą Głogowskiej jest nieustanny hałas, bardzo szybko brudzące się okna i
      parapety i kierowcy jeżdżący jak wariaci - wykroczeń za 10 punktów (omijanie
      samochodu, który zatrzymał się przed przejściem) jest tu codziennie cała masa.
      Trzeba mieć oczy dookoła głowy.
      • alfalfa Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 02.10.06, 23:12
        ex_is napisał:

> Bezpieczeństwo - jak wyżej - idąc Głogowską nawet o trzeciej w nocy można się
        > czuć bezpiecznie (choć nigdy nic nie wiadomo) ale wejście w niektóre
        poprzeczne
        >
        > uliczki lub do parku przy Arenie po 22-iej, 23-ciej to już proszenie się o
        > kłopoty.

"choć nigdy nic nie wiadomo":))

Łazarz tak ma, są lepsze fragmenty ale ogólnie nieciekawie niestety.
        A.
      • Gość: kkkk Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 17:05
        O kłopotach na uliczkach przy Głogowskiej to Ty wiesz z autopsji czy z
        opowiadań? Tak się złożyło, że od wielumlat mieszkam na jednej z nich, przez
        arenę przechodzę niemal codziennie wieczorem i jeszcze nigdy nie zostałam nawet
        agresywnie zaczepiona.
        • ex_is Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 03.10.06, 21:07
          O kłopotach wiem z opowiadań. Mam znajomych, którzy wracając do domu późnym
          wieczorem, właśnie na uliczkach Łazarza zostali pobici za to, że nie mieli przy
          sobie papierosów "do pożyczenia". Niedawno o pobiciu i próbie pobicia w
          łazarskich zaułkach pisały gazety. Oczywiście większości ludzi, obok których
          mieszkam, nigdy tutaj włos z głowy nie spadł. Mi też nigdy się tu nic nie
          stało - póki co ;). Nie napisałem, że każdy wieczorny spacer po łazarskich
          uliczkach na pewno się źle skończy - "proszenie się o kłopoty" to tylko
          potencjalne zagrożenie.
          A jeśli chodzi o Ciebie to cieszę się, że nie przydarzyło Ci się nic przykrego
          i życzę Ci żeby tak zostało.
    • v.i.k.k.a nie kupuj 01.10.06, 23:29
      Jedna z najbardziej niebezpiecznych dzielnic. Dojazd moze fajny, sklepow pare
      tez naliczylam, knajpy to raczej w centrum a stamtad niedaleko.
      • Gość: M Re: nie kupuj IP: *.icpnet.pl 02.10.06, 10:45
        To chyba masz zdolnosc przyciagania jakis podejrzanych typow :))
        Mieszkam na Lazarzu ladne pare lat. Jakos nigdy nikt mnie nie zaczepil, nie
        spotkalo mnie nic zlego. Podejrzewam, ze bezpieczenstwo jest porownywalne do
        innych dzielnic. Za to mam w poblizu dwa ladne parki, do scislego centrum
        dojade tramwajem w 10 minut, na brak sklepow nie narzekam.
        • v.i.k.k.a Re: nie kupuj 03.10.06, 12:18
          Gość portalu: M napisał(a):

> To chyba masz zdolnosc przyciagania jakis podejrzanych typow :))
          ### mozlwie, zawsze dresiarnia z bram budzila moj "podziw", w sensie ich image;)

> Mieszkam na Lazarzu ladne pare lat. Jakos nigdy nikt mnie nie zaczepil, nie
          > spotkalo mnie nic zlego. Podejrzewam, ze bezpieczenstwo jest porownywalne do
          > innych dzielnic. Za to mam w poblizu dwa ladne parki, do scislego centrum
          > dojade tramwajem w 10 minut, na brak sklepow nie narzekam.

### uwazasz okolice rynku lazarskiego za bezpieczna okolice? Moja kumpela
          wynajmowala swego czssu mieszkanie przy samym rynku-ja sie tam balam isc,
          pomijam to,ze nigdy sama nie szlam. Strach tam jechac samochodem rano, w nocy
          bym sie odwazyla....no chyba ze z konkretna obstawa;)
          • Gość: M Re: nie kupuj IP: *.icpnet.pl 03.10.06, 17:29
            > ### uwazasz okolice rynku lazarskiego za bezpieczna okolice? Moja kumpela
            > wynajmowala swego czssu mieszkanie przy samym rynku-ja sie tam balam isc,
            > pomijam to,ze nigdy sama nie szlam. Strach tam jechac samochodem rano, w nocy
            > bym sie odwazyla....no chyba ze z konkretna obstawa;)

A kiedy to bylo "swego czasu"? Moja kolezanka wynajmuje mieszkanie przy rynku
            lazarskim, nikt nigdy jej nie zaczepil. Na temat Twoich osobistych odczuc nie
            bede sie wypowiadac, ale Twoja ocena ze cala dzielnica jest niebezpieczna jest
            baaardzo subiektywna. A co powiesz np. o ul. Klonowica, tez jest niebezpieczna?
            A takich cichych uliczek jest sporo na Lazarzu.

Prawda jest taka, ze w kazdej dzielnicy mozna oberwac (a i to bez "gwarancji",
            ze rekoczynow dopuscil sie miejscowy). Na "dresy" tez mozna sie wszedzie
            natknac. A to jak ktos sie ubiera jeszcze nie swiadczy o tym, ze stanowi dla
            kogokolwiek zagrozenie. Np. z moich doswiadczen wynika, ze najbardziej agresywne
            sa nastoletnie dziewczyny...
            • v.i.k.k.a Re: nie kupuj 03.10.06, 18:39
              2002 r.
              Ale tam tak jest od zawsze, wspomnianej przze Ciebie ulicy nie kojerze, jednak
              ja sie na Łazarzu boje w dzien pokazac, wieczorem to wykluczone, chyba,ze
              przejazdem.
              • Gość: M Re: nie kupuj IP: *.icpnet.pl 03.10.06, 19:50
                No to masz problem. Ale z takimi lekami to moze najlepiej przejsc sie do psychologa.
                • v.i.k.k.a Re: nie kupuj 03.10.06, 20:48
                  Tobie pomogło???
                  • Gość: M Re: nie kupuj IP: *.icpnet.pl 03.10.06, 20:54
                    Ja nie mam urojonych lekow i nie boje sie przejsc wieczorem ulica w centrum
                    miasta:))
                    • v.i.k.k.a Re: nie kupuj 03.10.06, 21:42
                      Ale NIEBEZPIECZNY lazarz to nie centrum. Poza tym, jak ktos sie sam nie włóczy
                      po miescie o niebzpiecznych porach to nie jest przyzwyczajony do tego,ze spotkac
                      go moze niemila niespodzianka.
                      • Gość: M Re: nie kupuj IP: *.icpnet.pl 03.10.06, 21:48
                        Nie denerwuj sie tak bardzo, bo po drodze gubisz literki. Zapomnialam, ze nie ma
                        z Toba co dyskutowac, bo i tak zawsze wiesz lepiej. Pozostawiam Ciebie w tym
                        dobrym samopoczuciu o swojej nieomylnosci.
                        • v.i.k.k.a Re: nie kupuj 03.10.06, 21:50
                          Wiec nie dyskutuj. Nie pozdrawiam.
    • amused.to.death Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 01.10.06, 23:53
      ja kupiłam.
      Mieszkałam wcześniej w wielu innych miejscach w Poznaniu (Wilda, Os. Kopernika, Centrum, Os. Słowiańskie, koło Malty...) i muszę powiedzieć, że tu mi się bardzo podoba. Również dlatego, że ja chciałam mieszkać w starej części miasta.

Co do bezpieczeństwa.....
      Nie włóczę się po tej dzielnicy późnym wieczorem. Ale po innych też nie:DD
      Dojazd do Centrum, jeśli się mieszka przy Głogowskiej, jest rewelacyjny - szybko i łatwo.
      Sklepów jest trochę, dla mnie ok.
    • tinatina Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 02.10.06, 16:15
      hej, a może powiedzcie cos o dojeździe do centrum wiecej. Interesuje mnie dojazd z Głogowskiej do Al. Niepodległości lub okolic oraz w kierunku przeciwnym. Gdzie jest najbliższy przystanej na Głogowskiej i na Al.? Jak wybrac tramwaj?
      • amused.to.death Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 02.10.06, 16:17
        Głogowska jest dłuuuuuuga.
        Niepodległości też dłuuuga.
        Mało konkretne pytanie:)
      • ex_is Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 02.10.06, 17:51
        Wygląda na to, że autor(-ka) wątku nie jest z Poznania ani z innego dużego
        miasta. Najlepiej przyjechać i samemu spróbować. Tramwaj najlepiej wybrać na
        podstawie rozkładów jazdy wywieszonych na każdym przystanku (najlepiej mieć
        przy sobie plan miasta). Z biegiem czasu okaże się że korzystanie z tramwaju
        (którędy jechać, gdzie się przesiąść) jest bardzo proste.
      • Gość: Kaszalot Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.zeelandia.pl 03.10.06, 13:04
        Głogowską jeździ tramwaj linii 8 (kursuje co 10 min w dni robocze), który
        zatrzymuje się blisko skrzyżowania Niepodległości/Fredry) oraz linii 5
        (skrzyżowanie Niepodległości/Św. Marcin).
    • Gość: mijus Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.icpnet.pl 02.10.06, 17:05
      super szkoła przetrwania zwłaszcza po 22-gej
      • Gość: swetty Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.06, 22:45
        tzn??
    • Gość: lola Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: 193.151.38.* 03.10.06, 12:01
      Mieszkam na Łazarzu od lat. Dojazd do centrum jest rewelacyjny, nawet jesli
      mieszkasz troche dalej od Głogowskiej to nie sa to duze odleglosci. Polecam
      szczegolnie okolice parku Wilsona, a także ulic Matejki/Kasprzaka (i boczne). Z
      centrum można tu wrócić spacerkiem. Łazarz sie zmienia, kiedys moze bylo tu
      niebezpiecznie, teraz jest ok. Powstają nowe bloki, obok areny budują
      ekskluzywne osiedle. Jesli zalezy ci na numerach tramwajow, to Głogowską
      jeżdżą: 5 - dojedziesz nią do ul. Św. Marcin przy al. Niepodległosci, 8 -
      jedzie w okolice Starego Miasta, dojedziesz nią także na Maltę, 14 - na
      Piątkowo, 18 - na Jeżyce. To w kierunku centrum, w drugą stronę dojedziesz na
      Górczyn lub Rataje (18). Jednym słowem, warto kupic/wynając mieszkanie na
      Łazarzu. Zapraszam :)
      • ex_is Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 03.10.06, 12:35
        Pomijając fakt, że wytyczenie granic dzielnic to sprawa zupełnie umowna...
        Wydaje mi się że to ekskluzywne osiedle o którym piszesz to już nie jest Łazarz.
        • Gość: jiu Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.06, 17:09
          Arena, która wg Ciebie jest niebezpieczna, to jeszcze Łazarz, ale osiedle
          położone w jej bezpośrednim sąsiedztwie to już nie... Czyli odrestaurowane
          kamienice są na Grunwaldzie,a te zaniedbane - na Łazarzu
    • Gość: swetty Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.06, 18:14
      Głównie chodzi mi właśnie o rynek łazarski i uliczki odbiegające... trzeba uważać po 22.00 czy nie stoi ktoś "za rogiem z pałą"?? czy też można isc spokojnie?? obejdzie się bez paralizatora ;)) ?
      pół żartem pół serio, ale oczekuje na poważnych odpowiedzi, bo nie wiem czego mam się spodziewać. Kiedy tam byłam raz tylko i to w dzień, to wydawało się dosyć spokojnie, ale jak jest późnym wieczorem?

Wielkie thx za wszelkie (poważne) odpowiedzi :)
      • v.i.k.k.a Re: Łazarz - co o tym myslicie?? 03.10.06, 18:41
        No przeciez masz 100wpisów, zeby wieczorem tam sie nie szlajac...
    • Gość: M Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.icpnet.pl 03.10.06, 19:52
      Najprosciej sama sie przejdz po okolicy i sprawdz jak sie czujesz. W koncu to Ty
      bedziesz tam mieszkala (lub nie).
    • Gość: swetty Re: Łazarz - co o tym myslicie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.10.06, 09:35
      Będę wynajmować tam pokój na weekendy. Kiedy byłam tam 1. raz ok. godz. 17.00
      było dosyć spokojnie, aż się zdziwiłam. ale jak jest późnym wieczorem, kiedy
      będe wracać z uczelni ok. godz. 22.00??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka