Dodaj do ulubionych

Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie?

14.03.08, 14:16
Gdzie warto kupić?
Mam zamiar na stałe zamieszkać w stolicy Wielkopolski, chcę kupić nieduże
mieszkanie, może kawalerkę raczej na rynku wtórnym, na nowe nie będzie mnie
stać. Gdzie są niewygórowane czynsze, w miarę dobry dojazd do centrum?
Przeszukałam forum i znalazłam informację o Winaogradach - miła dzielnica i
ceny mieszkań znośne.

Nie znam Poznania, byłam tam kilka razy, piękne miasto. Proszę Was o pomoc.
Obserwuj wątek
    • wobbler Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 14.03.08, 16:49
      Mogą być te Winogrady...
      Dojazd do centrum właśnie w miarę dobry i niezbyt daleko.
      Jakieś konkretne osiedle upatrzyłaś?
      Największy wybór komunikacyjny jest chyba na pograniczu Os.Przyjaźni i Os. Pod
      Lipami.
      Na Winogradach jest trochę zieleni.Rataje są bardziej betonowe.Z Piątkowa daleko
      do centrum.
      • antipini Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 17.03.08, 14:17
        jedyne co znalazłam w sieci to właśnie Winogrady, ale - jak pisałam - nie znam
        Poznania.
        Bardzo dziękuję za odpowiedź, poczytam jeszcze, popytam. Wiem juz mniej więcej
        czego szukać:)
        • Gość: ola Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 17.03.08, 14:35
          cieko ci bedzie kupic cos na winogradach antipini bo tam sa rzeczywiscie
          najmniejsze czynsze w Poznaniu z reszty dzielnic wiec przez to i wiecej chetnych
          takich jak ty,ja nie znam nikogo komu sie udalo z rynku wtornego kupic tam
          mieszkanko w przeciagu ostatnich 5 lat nie wspomne o rynku deweloperskim... a
          chetnych bylo duzo,jak ci sie nie uda prywatnie kupic to mozesz uderzyc do
          spoldzielni-ale tam to zasady sa ostrzejsze: bez kwiatow,czekoladek tam sie nie
          pokazuj, jakby to zawiodlo to mozesz sprobowac od kogos zadluzonego odkupic
          mieszkanko+ jego dlugi splacic oczywiscie,duzo jest wolnych mieszkan na
          obrzezowych dzielnicach Poznania to wiem napewno, a co do zielonosci dzielnic-ja
          mieszkam na grunwaldzie a dokladnie na takiej jakby poddzielnicy lazarz w
          sasiedztwie parku wilsona,areny i jest tutaj duzo napprawde w odroznieniu od
          innych dzielnic zielonosci,jednak jedynym mankamentem w Poznaniu jest brak
          kultury wlascicieli czworonogow-te psy sraja gdzie popadnie i idz tak w centrum
          blee ale to chyba w calej polsce pozdrawiam
      • rav-4 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 27.03.08, 15:25
        MOJA PROPOZYCJA TO DĘBIEC , JEST TUTAJ PIĘKNIE ZWLASZCZA WIOSNĄ I
        LATEM . DUŻO ZIELENI,BLOKI BUDOWANE Z CEGLY A NIE Z PLYTY, JEST
        INFRASTRUKTURA JAK NIGDZIE W POZNANIU , PRZEDSZKOLA SZKOLY I SKLEPY
        WSZYSTKICH BRANŻ ,TARGOWISKO A DOJAZD AUTOBUSEM Z ŁOZOWEJ DO ŚW.
        MARCINA 10 MINUT . POLECAM , A CENY NAJNIŻSZE W MIEŚCIE.
    • annataylor Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 17.03.08, 18:32
      a moze na Sołaczu/Winiary? tam tez jest ladnie i spokojnie :)
      • Gość: ... Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 17.03.08, 19:21
        kopernika na Grunwaldzie reszta to betonaria
        • antipini Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 26.03.08, 10:56
          dzięki za podpowiedzi. Otoczenie zieleni jest dla mnie na razie mniej istotne.
          Na razie nie mam rodziny - na spacery nie chadzam:), nie lubię. Moje rozrywki to
          zakupy, kino, teatr, wieczór w pubie, siłownia, basen itp. Ważniejszy jest
          szybki dojazd do centrum, cena, sąsiedzi (spokój).
          • elagresto Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 26.03.08, 11:49
            nie znam cen i dostępności mieszkań, ale polecam sołacz, ogrody.
    • Gość: GOŚĆ Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 14:52
      jako studentka mieszkałam w różnych dzielnicach na stancjach teraz mieszkam na Winogradach i mimo ze juz za chwile wyprowadze sie z Poznania nadal wlasnie Winogrady (osiedle PRZYJAZNI, POD LIPAMI, na MURAWIE) sa dzielnica, ktora wybrałabym ponownie- ani Rataje- sam beton (oprocz Malty) ani Grunwald, ani Piatkowo. Mieszkalam też 2 lata na Wildzie i wbrew stereotypom (menelstwo zlodziejstwo itp)bylo tam bardzo milo - jest tam coraz wiecej nowych "plomb" wiec mozna znalezc mieszkanie w wyzszym standardzie a do centrum chodzilam na pieszo, poza tym to taka dzielnica "z dusza"
    • Gość: amor Gant Development S.A. -Poznań ul. Karpia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 15:33
      Spółka giełdowa buduje w Poznaniu!!!!

Osiedle Karpia w Poznaniu

Wkrótce nowa inwestycja w Poznaniu!
      "Osiedle Karpia" to komfortowe osiedle przy ulicy Karpiej na
      poznańskich Naramowicach.
      W ramach I etapu sprzedaży, która rozpocznie się w II kwartale 2008
      roku, w ofercie znajdzie się 180 mieszkań o powierzchni od 27 m2 do
      118 m2. Mieszkania te zlokalizowane będą w dwóch 6-kondygnacyjnych
      budynkach.

www.gant.pl/index.php?
      id_kategorie=18&strona=artykuly_det&id_artykuly=172

• lukask73 Poznań ul. Karpia 27.08.13, 15:37
        Ul. Karpia sąsiaduje z terenem zarezerwowanym dla wewnętrznej obwodnicy miasta, tzw. III ramy komunikacyjnej. Na razie nic tam się nie buduje i przez następne 15 lat też, ale w przyszłości będzie albo hałas albo krajobraz widziany w ekranie.

Na razie przy Karpiej (Karpia?) jest producent chemikaliów owadobójczych ;-)
    • v.i.k.k.a na zadnym/nt 28.03.08, 16:20

• Gość: pis-pis Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 28.03.08, 16:33
      Polecam os. Przyjaźni. Przyjazna okolica. Osiedle zadnbane. Piękna
      Cytadela blisko. Do miasta 5 min. szybkim tramwajem. Ceny niskie.
    • mareks_550 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 20.04.13, 14:48
      znajomi mieszkają na Piątkowie (Oaza Piątkowo), byłem w odwiedzinach i bardzo mi się tam spodobało, spokojnie, fajna okolica, blisko wszędzie i do centrum i na zakupy, jest gdzie pospacerować
    • Gość: autor dolny taras Rataj IP: *.icpnet.pl 20.04.13, 21:01
      Bloki ocieplone, pełno zieleni, tereny spacerowe nad Wartą, albo dalej nad Maltą, pełno sklepów, biedronek, lidlów, jest też rynek warzywny na Jagiellońskim, do centrum rewelacyjnie blisko (10-15 minut tramwajem z Zamenhofa do Al. MArcinkowskiego, są place zabaw, kablówka, przychodnie na NFZ, szkoły, przedszkola.
      Powiedziałbym, że "Spółdzielnia dba o nas jak matka najlepsza", ale chyba bym przegiął... ale generalnie da się żyć.
      Problem? Wspomniany już... srające wszędzie psy. Właściciele nie uznają za stosowne trzymać psy na smyczy, nie wyprowadzać ich na place zabaw lub zadbane kawałki zieleni (z posadzonymi krzewami i kwiatami); łażą jak to bydło wszędzie i nie sprzątają po sobie. To zaraza najgorsza, bo zwrócenie, choćby najgrzeczniej uwagi, wyzwala typową emerycko-rencistowską agresję.
      Poza tym, innych minusów nie widzę.
      • Gość: sesmera Re: dolny taras Rataj IP: *.icpnet.pl 13.05.13, 00:06
        Ja mieszkam teraz tam teraz i jest wiecej problemów niz tylko te psy... picie i palenie na klatkach w tyg o 4 nad ranem, permanentne włamy do piwnic, walący po rurach sąsiedzi jak ćwiczysz na steprze nawet o 19... zadne lidly nie zrekompensują tego. Lepiej 10 km za miasto wybyc i miec i zieleń i spokój i tylko kilku sąsiadów - od rataj blisko do Robakowa - moja siorka tam kupiła segmencik na osiedlu Tygrysim (domki/szeregowce - www.ardens.org.pl/ ) i jest uroczo, dojezdza katowicką moment do centrum, obwodnicą w różne czeci miasta, komunikacja tez tam do Poznania jest - warto przemyslec kwestie: miszkanie w centrum czy na obrzeżach...
    • Gość: sesmera Re: dolny taras Rataj IP: *.icpnet.pl 14.05.13, 20:25
      no mam pecha, wczoraj walne palenie marysi było, w całej chacie mi walilo :/
      • elwirakoszetka Re: dolny taras Rataj 16.05.13, 11:27
        Mieszkałam już na Ratajach a potem Starym Mieście. Bywało raz lepiej raz gorzej, ale ja zawsze ciągnęłam do terenów z zielenią. Teraz jestem w trakcie dopinania formalności z zakupem quadro house na Grunwaldzie. Pierwszy raz od dewelopera, na razie współpraca się układa dobrze :). Myślę, że lokalizacja to bardzo względna rzecz, bo każdy lubi co innego. No i jeszcze jest kwestia tego, gdzie macie pracę - dojazdy bywają zabójcze.
    • Gość: kotik Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.ennet.pl 16.05.13, 13:00
      Po co osiedlać się w Poznaniu, jeżeli się stąd nie pochodzi? Nie lepiej wyjechać za granicę i żyć jak człowiek, zamiast spłacać do końca życia jakąś klitkę w bloku?
      • Gość: Marek Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: 89.174.54.* 20.05.13, 13:15
        generalnie w innych częsciach Polski jest jeszcze gorzej niż w Poznaniu, my swoje korzenie zapuścilismy niedawno na Grunwaldzie :) mieszkamy na Smardzewskiej w Quadrohouse nowiutki blok, blisko do lasku marcelińskiego, do centrum też źle się nie dojeżdza, co kto lubi
        • Gość: madzix Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.hostowo.eu 02.06.13, 22:56
          Dojazd do pracy jest bardzo ważny mi by te Robakowo i Tygrysie pasowało, Katowicką dobrze wszędzie się śmiga.
          • Gość: ciekawa Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 23.07.13, 22:11
            Jak chce zobaczyć to osiedle tygrysie to najpierw lepiej iść do sąsiadów żeby wiedzieć o co podpytywać dewelopera czy odwrotnie - weryfikowac ć u sąsiadów to co on powie :P Podoba mi się to osiedle, chce obiektywnej opinii
    • Gość: wenge Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 11.08.13, 15:46
      sesmera pisała o osiedlu tygrysim - dziś właśnie tam po śniadanku pojechaliśmy. bardzo fajne jest -przyznajemy. Praca tam wre, niedziela a ludzie się urządzają, trawka rośnie, zraszacze chodzą. Każdy się uśmiecha, atmosfera zachecajaca. na pewno spotkamy się z deweloperem, ciekawe czy da się z nim targować :P
    • agent.ds.nieruchomosci Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 28.08.13, 19:06
      Myślę, że jeśli ważna jest nie tylko lokalizacja i cena, ale także wygląd osiedla i infrastruktura, to proponuję zapoznać się z ofertą sprzedaży mieszkań na nowym osiedlu Oaza Piątkowo.
    • Gość: Olimpia Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.play-internet.pl 09.09.13, 14:13
      Jeśli chcesz dobrą lokalizację to Grunwald warto rozważyć. Ze względu na infrastukturę wlasnie tam zainwestowaliśmy. Mamy mieszkanie w inwestycji Ouadro House. Sklepy i szkoły blisk, więc pod tym względem nie ma na pewno co narzekac.
    • agent.ds.nieruchomosci Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 10.09.13, 20:12
      Zgadza się, ale pod względem infrastruktury społecznej dzielnica Piątkowo spełnia wszelkie oczekiwania mieszkańców.
    • Gość: lentinka Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.icpnet.pl 04.10.13, 00:06
      Wtórne mnie nie kreca, za duzy syf, często taki, którego nie widać (instalacje etc). Poznań sam w sobie też zmęczył mnie trochę, trochę się tu wymieszkałam. to tygysie co tu ktoś pisał mega mi się podoba, no może mógłby być większy ogródek :P i garaż, ale te 2 miejsca parkingowe tez mnie zadowalają.
      • Gość: Lila Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.46-29-151.tkchopin.pl 11.11.13, 19:51
        Zgadzam się z lentinką, lepiej jest kupić nowe mieszkanie. Sprawdziłam to osiedle tygrysie, warte uwagi, tym bardziej że dojazd do Poznania dobry, bo tylko 15 minut.
    • Gość: róża Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.play-internet.pl 17.10.13, 13:57
      mamy mieszkanie na gruwaldzie w inwestycji ouadro house, miła i spokojna okolica, nam odpowiada
    • Gość: Elmo Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: 77.65.92.* 27.10.13, 14:51
      Ja jak zabierałem się za zakup mieszkania, to pochodziłem trochę po targach. Tam wystawiają się nie tylko deweloperzy, ale i agencje nieruchomości. Można sobie spokojnie pogadać z każdym i wyciągnąć wnioski. Mi się bardzo przydało i w efekcie kupiłem mieszkanie na Ratajach. Świetna lokalizacja - blisko centrum, miejsce dobrze skomunikowane z innymi częściami Poznania, blisko sklepy, szkoły, przedszkola. Czynsze dość wysokie, ale osiedle jest dzięki temu zadbane. Jak będziesz chciał podejść na jakieś targi mieszkaniowe, to listę nadchodzących imprez znajdziesz na www.eurobudowa.pl/targi/?
    • lukask73 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 30.10.13, 17:26
      Artykuł sponsorowany?
      To zadziwiające, że deweloperzy nadają same idiotyczne nazwy pochodzące z reguły od obiektów znajdujących się zupełnie gdzie indziej. Ten tumski park jest na Zawadach i nie ma tam żadnego parku.
    • lukask73 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 30.10.13, 17:37
      Pytam z czystej ciekawości: jak dojeżdżasz z Tarnowa do pracy koło Zamku? Tramwaj do Tarnowa nie dojeżdża, a wciskanie się samochodem na św. Marcin też nie jest wygodne.
      • Gość: Ania Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.play-internet.pl 07.11.13, 14:01
        jako okolica to na pewno grunwald i mieszkania pbg na smardzewskiej, spokój jako taki, dojazd do centrum też nie najgorszy
    • Gość: ola Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.14, 11:53
      Mi się bardzo podoba osiedle leśne w Czapurach. Zielona, rodzinnie i dobry dojazd do centrum. Do tego cena za metr jest korzystna.
      • Gość: alf Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.tktelekom.pl 03.06.14, 23:10
        W Czapurach jest super szczególnie jak nasze jastrzębie F-16 podrywają się do lotu ;-)))
      • lukask73 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 04.06.14, 11:58
        Zależnie od sposobu pojmowania centrum to jest 12 kilometrów dziurawą szosą gminną z ograniczeniami prędkości, Starołęcką z "ustąp pierwszeństwa przejazdu" przed przejazdem, szlabanem, który czasami generuje korki na kilometr, i miejskimi ulicami, gdzie trzeba mozolnie walczyć o posuwanie do przodu. Gdyby tuż przed przejazdem był wygodny P+R i gdyby tramwaje ze Starołęki jeździły trochę szybciej, można by się zastanowić nad tą "wygodą". Niestety stare torowisko + brak priorytetu wydłużają przejazd niemiłosiernie.
        • Gość: Prześmiewca Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.isp4u.eu 04.06.14, 21:15
          Na żadnym osiedlu w Poznaniu. Największe perspektywy dla poznaniaków tak jak przed wojną są w Rzeszowie. Uważnie przejrzyjcie propozycje "Doliny Lotniczej". Kamienice poznaniaków przedwojenne w Rzeszowie do dzisiaj funkcjonują.Pozdrowienia dla wszystkich poznańskich rodzin a w szczególności dla rodziny dr. Śmigaja.
    • Gość: alf Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.tktelekom.pl 03.06.14, 23:07
      Plewiska to były fajne 15 lat temu teraz to większy syf niż Poznań
    • lukask73 Plewiskaaa 04.06.14, 11:59
      > nie lubię i nie chcę mieszkać w samym mieście.
      Plewiska to ani miast ani wieś. Do kina, do szpitala jak ze wsi, ale ptaków śpiewu tam nie ma.
    • Gość: Iwona_T Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.14, 13:59
      Hej!
      Z moich doświadczeń - najlepiej mieszka się w Red Parku :)
      Podczas studiów wynajmowałam wiele mieszkań w różnych dzielnicach. Obecnie jestem już mężatką z dwójką dzieci i z mężem zainwestowałam we własne mieszkanko :)
      Red Park wybraliśmy dlatego, że jest to spokojna okolica niedaleko centrum Poznania, wieżowiec jest zbudowany w świetnym standardzie (widok na cały Poznań..niesamowity!), a cena w porównaniu do innych nowych mieszkań nie zwaliła nas mimo wszystko z nóg.
      Osiedle wciąż się rozwija i z tego co wiem, to prowadzona jest teraz przedsprzedaż mieszkań z drugiego wieżowca za 5600 czy jakoś tak.
      Warto sprawdzić ich ofertę, bo naprawdę jest to atrakcyjna propozycja na mapie Poznania ;)
      Pozdrawiam!
    • Gość: kokar8 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie IP: *.play-internet.pl 17.02.15, 08:30
      Witam. Planuje w najbliższym czasie kupić mieszkanie. Zainteresowała mnie inwestycja na ulicy Marcelińskiej: targimieszkaniowe.net/poznan-i-okolice/rynek-pierwotny/oferty/sap-property-sp-z-oo/dwor-marcelin-poznan-grunwald/
      Nie szukam najtańszego mieszkania, liczy się dla mnie głównie dobra lokalizacja i dobry standard.Czy ktoś orientuje się w jakich mniej wiecej cenach są tam mieszkania? Ile liczą sobie za m2? Na stronie nie jestem w stanie się tego doczytać.
      I czy okolica jest uporządkowana?
      • jarka63 Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 17.02.15, 10:01
        Tu są ceny, nie wiem czy aktualne. Mogą być teraz niższe, bo coś im powoli ta sprzedaż idzie.
        inwestycje.nowyadres.pl/Poznan-Grunwald-Marcelinska-564?gclid=Cj0KEQiA6ounBRCq0LKBjKGgysEBEiQAZmpvA4ABNfTMeYjXpPbkzd1iIdvjvIBlWzim9ShXZJLEdSoaAuc68P8HAQ
        Lokalizacja świetna, okolica piękna, mam za to poważne zastrzeżenia do estetyki tych budynków.
        • akadakes Re: Na którym osiedlu w Poznaniu kupić mieszkanie 31.08.15, 11:40
          Proszę tutaj - tabelaofert.pl/mieszkania/Pozna%C5%84 Osiedle? Najpierw patrz na co cię stać, gdzie możesz kupić mieszkanie. Bo mogę ci zaoferować osiedle z ceną 20k za metr mieszkania. Skorzystasz? No właśnie - nie tędy droga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka