mkrol282 14.08.08, 14:16 skoro to jest częśćwspólna to myśle że temat wszystkich zainteresuje!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mkrol282 Re: hala garażowa 14.08.08, 14:20 1) czy ktoś z Was sprawdzał, nawet przez przypadek mijając inny samochód, czy na naszym wjeździe do hali mieszczą się 2 samochody? chodzi mi o podjazd od ulicy do bramy? myśle że to może być problem:/! 2) moim zdaniem, wobec już dużej liczby samochodów, powinni zainstalować lustra przy wyjazdach na główne alejki! zakręty są 90stopni i narawde nie widać, czy ktoś jedzie taką alejką, a stwierdzić to można dopiero po wysunięciu się maską samochodu - to może być już troche za późno:/! Odpowiedz Link Zgłoś
nota31ltd Re: hala garażowa - wjazd/wyjazd 28.08.08, 19:11 Witam, ostatnio pojawił sie problem w miejscu, gdzie zaczyna się zjazd do hali/pozbruk - koła samochodów wycisnęły już spore wgłębienie przed tym wjazdem i po przejechasniu przednimi kołam samochód zaczepia lub trze o podłoże - brrr niemiłe i niebezpieczne dla zabezpieczenia antykorozyjnego podwozia. Trzeba coś z tym zrobić, wyrównać teren przed wjazdem i utwardzić go choćby tymczasowo. Po przyjściu deszczów bedzie jeszcze gorzej, to pewne... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: hala garażowa - wjazd/wyjazd 27.11.08, 12:50 Dzisiaj mają sprzątać halę - mam nadzieje że efekty będą wymierne bo to właśnie za to każdy z nas płaci comiesięcznie 25zł. Swoją drogą po co sprzątać halę, skoro na Smardzewskiej wieczne błoto i samochody wwiozą błoto do hali? Odpowiedz Link Zgłoś
queenet kilka kwestii dotyczących hali.... 29.11.08, 10:38 Kilka kwestii dotyczących hali: 1. zgłosiłam do ADM potrzebę zamontowania luster ulicznych (owalnych) w dwóch miejscach-jedno wewnątrz hali garażowej,ostatnio miałam z sąsiadką gwałtowne hamowanie przy wyjeździe z bocznej uliczki w hali. Drugie lustro przydałoby się przy wyjeździe z hali już na górce, ponieważ zupełnie nie widać samochodów nadjeżdżających z prawej/lewej strony. Sprawdziłam,takie lustro kosztuje ok. 300zł. Temat ma być poddany głosowaniu na spotkaniu Wspólnoty. 2. Czy jesteście zadowoleni z efektów naprawy czujnika bramy? Dawniej otwierał się z większej odległości,teraz zdarza się, że muszę podjechać 1-2 metry od bramy,nadusić 8 razy i dopiero reaguje. Od środka bez problemu otwiera się z odległości kilkunastu metrów! Jeśli brama któregoś dnia się nie otworzy przyjdzie mi wycofywać pod górkę np. na śniegu. 3.Zamknięto nam drogę dojazdową wzdłuż chodnika przy bloku przy Keplera.Teraz przyszło nam jeździć drogą przy lesie. Ziemia jest mocno rozjeżdżona,jak któregoś dnia ktoś się zakopie,to dopiero będzie wesoło. 4.Sprzątania hali jak widać nie było,chyba nie ma sensu go robić, zanim nie zrobią Smardzewskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: kilka kwestii dotyczących hali.... 29.11.08, 12:02 1. Zgadzam sie - jest taka potrzeba. 2. No wlasnie, a ja juz mialem wymienic sobie baterie. A tu sie okazuje ze to wina czujnika - nie wiem co zrobili, ale jest gorzej niz bylo. 3. Dzis droge otworzono, choc pewnie to byla samowola. Wczoraj koszmar blotny siegnal zenitu... juz nie wspominam o chodzeniu - ledwo samochodem mozna przejechac:( 4. Sprzatanie jakies bylo, ale rzeczywiscie, efekty zostaly szybko zniwelowane przez sytuacje na zewnatrz. Wczoraj wysypywali zwir w celu utwardzenia - czyzby to byl poczatek pracy nad droga? Czy takie gaszenie pozaru, bo inaczej nie daloby rade wjechac do garazu? Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: kilka kwestii dotyczących hali.... 18.12.08, 13:29 Czy ktoś już zgłaszał awarię bramy? Nie mogę się dodzwonić do ADM dzisiaj??? Na dodatek na moim odcinku hali, tj. pod środkową klatką krótkiego budynku, nie działa światło!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
basia_kazmierczak Re: kilka kwestii dotyczących hali.... 18.12.08, 15:28 Pzzed chwilą dzwoniłam do ADM. Sprawa bramy jest już zgłoszona. Możliwe, że jutro zostanie awaria usunięta. Pzdr, Basia Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 NAPRAWDĘ SIĘ DZIWIĘ 10.01.09, 20:16 DRODZY SĄSIEDZI!!!! WCZORAJ W NOCY WRACAJĄC DO DOMU OMAL NIE MIAŁEM W HALI STŁUCZKI ZE STOJĄCYM W PRZEJEŹDZIE SAMOCHODEM! "MÓWIĘ - OK - JEST PÓŹNO, RANO PEWNIE KTOŚ WCZEŚNIE WSTAJE TO WYJEDZIE"?! &@#%%^&*@^%%# RANO WYJEŻDZAJĄC NIE STAŁ TYLKO TEN SAM SAMOCHÓD, KTÓRY WIDZIAŁEM WCZEŚNIEJ, ALE OBOK STAŁ 2 SAMOCHÓD - CAŁKOWICIE BLOKUJĄC WYJAZD Z HALI! MUSIAŁEM SLALOMEM OMIJAĆ TE DWA SAMOCHODY, A GDYBY Z DRUGIEJ STORNY NADJECHAM SAMOCHÓD TO SYTUACJA NIE DO WYJŚCIA!!!!!!!!!!!! NARAZIE TYLKO PROSZE UPRZEJMIE ŻEBY TAKA SYTUACJA SIĘ NIE POWTÓRZYŁA! W NASZEJ HALI JEST NADAL TYLE WOLNYCH MIEJSC, ŻE NIE TRZEBA PARKOWAĆ W PRZEJAZDACH! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet dokładnie..... 10.01.09, 23:40 Zgadzam się całkowicie,to jakaś totalna bezmyślność. Hala jest niewielka,nie ma miejsca na nadprogramowe samochody i to w takich miejscach. Co do hali garażowej i przejścia z niej do mieszkań: 1)byłoby dobrze,gdyby mieszkańcy zamykali wewnętrzne drzwi do klatki (nie wymaga to zbyt wiele wysiłku).Pierwsze z reguły są zamknięte, drugie stoją otworem.Podczas mrozów obniżyło to znacznie temperaturę na klatce schodowej. Zamknięte drzwi=cieplej na klatce schodowej=niższe koszty ogrzewania mieszkania (mniejsza różnica temperatur=ciepło nie ucieka z mieszkania). Myślałam,że to oczywiste dla wszystkich,że razem wspólnie wszyscy ogrzewamy ten blok,bo mieszkania się ze sobą stykają,a nie stoją w polu osobno. Przy tak wielu niezamieszkanych lokalach nie możemy sobie pozwolić na straty ciepła. 2)a druga kwestia-całoroczna- przecież te drzwi w razie czego zatrzymają pożar przedostający się z hali- na kilkadziesiąt minut! Gdy będą otwarte,nie zatrzymają go nawet przez sekundę. Naprawdę bym chciała,żeby były zamykane przez mieszkańców (rozumiem,że na razie jest sporo ekip,którym na tym nie zależy). A co do ekip remontowych -dzisiaj rano w windzie w mojej klatce (C) leżał w windzie niedopałek papierosa, przydeptany,ale tlący się! Brak mi słów na taka głupotę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nota31ltd Re: kilka kwestii dotyczących hali.... 19.01.09, 19:52 Witam, czy ktoś wie, co się stało z pilotami do otwierania bramy, czy też z urządzeniem pilotującym otwieranie bramy ? Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 ZNOWU TO SAMO! 20.01.09, 14:57 Też jestem ciekaw ale nie miałem czasu dzisiaj zadzwonić i zapytać w ADM dlaczego brama jest cały czas otwarta (jej awaryjność jest przerażająca)!! PO RAZ KOLEJNY ZWRACAM UWAGĘ NA PARKOWANIE SAMOCHODÓW, KTÓRE CAŁKOWICIE UTRUDNIAJĄ PORUSZANIE SIĘ PO HALI GARAŻOWEJ!! WCZORAJ CAŁĄ NOC NA WJEŹDZIE DO HALI STAŁO CZARNE VOLVO KOMBI!! DROGI SĄSIEDZIE - właścicielu tego samochodu - NASTĘPNYM RAZEM DZWONIĘ PO STRAŻ MIEJSKĄ I NIECH ODCHOLUJĄ! NIE MAM ZAMIARU PRZYDZWONIĆ W TWOJE AUTO (ale chodzi mi tutaj o staraty w moim samochodzie), PO CIEMKU KIEDY WYKRĘCAM NA MOKRYM LUB ZMARZNIĘTYM WJEŹDZIE DO GARAŻU! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet informacja z ADM 20.01.09, 22:12 Brama jest cały czas otwarta,ale działa.Można ją otwierać i zamykać ręcznie,od środka. To piloty są problemem,ponieważ się... rozkodowały. Wszystkie. W niedzielę zjechałam z górki,stanęłam metr od zamkniętej bramy, zorientowałam się,że nie otworzę. Zamknęłam samochód,pobiegłam do klatki,zeszłam schodami i otworzyłam bramę od środka.Pewnie komuś przydarzyło się to samo,dlatego brama teraz stoi otworem. W najbliższą sobotę (24.01., ale nie wiem o której dokładnie, prawdopodobnie do południa),przy wjeździe do hali garażowej będzie stał samochód z pracownikiem firmy serwisującej bramę,który je zakoduje z powrotem. Jeśli ktoś nie może w sobotę, ma dostarczyć pilota do PWD. p.s. dziękuję mieszkańcom klatki C za zamykanie drzwi między halą a klatką schodową! :) ps2. w hali pojawiła się tablica z planem tejże hali, wiszą wskazówki dot. drogi wyjazdowej,a akurat w przyszłym tygodniu (czwartek 29.01) pierwsze spotkanie wspólnoty.Łapanie plusów na ostatniej prostej? Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Zacieki w hali! 21.01.09, 08:50 Przyszly ociepleni i jest mokro na zewnatrz i wychodza takie sprawy jak zla izolacja. W hali jest pelno zaciekow. Jak jest duzo opadow to male zacieki potrafia pokazac sie na klatce - ponizej szyby (klatkowej). Dzis moze nam to nie doskwiera, ale za kilka lat bedziemy mogli cos sobie tam wychodowac - a to nie o to chodzi. Sprawa do poruszenia na spotkaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 PYTANIE???????!!!!!!!!!!!! 27.01.09, 16:04 Właśnie wróciłem z pracy i widziałem w hali samochód bez kół!!!!!! Powiedzcie proszę drodzy sąsiedzi że to nie kradzież??!! Odpowiedz Link Zgłoś
martka_23 Re: PYTANIE???????!!!!!!!!!!!! 27.01.09, 19:48 Niestety muszę was zmartwić!!! To kradzież! Trzeba będzie pomyśleć o kamerach bo jak nie to hala garażowa stanie się rajem dla złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: PYTANIE???????!!!!!!!!!!!! 27.01.09, 20:03 NA ZEBRANIU TRZEBA ZAWNIOSKOWAC KAMERY LUB OCHRONE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: PYTANIE???????!!!!!!!!!!!! 27.01.09, 20:13 Pamietam jak dzis na stronie PWD bylo napisane, ze bedzie monitoring w garazu. Co prawda bez ochrony, ale urzadzenia beda nagrywac, zeby bylo mozna przejrzec co sie dzialo. Z doswiadczenia wiem, ze sam monitoring nic nie daje - przykladem sa tutaj niektore garaze Atanera, gdzie monitoring byl i kradzieze tez byly, bo zlodziej glupi nie jest twarzy nie pokazuje. Ochrona/monitoring i inne pewnie zaden problem - za pieniadze wszystko. Niektore osiedla maja tylko ochrone od 20:00 do 6:00 rano i to wystarcza - mysle, ze to jest opcja i jestem w stanie dac za to dodatkowe pieniadze. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
queenet ......... 27.01.09, 21:24 Napiszę do P. Liliany e-mail z prośbą,aby się mniej-więcej na czwartek zorientowała jaki byłby koszt pełnej ochrony (w innych wspólnotach jest to około 1,1zł- 1,3 zł za metr2 mieszkania) a jaki koszt ochrony od 20-6 rano. Tak nie może być! Odpowiedz Link Zgłoś
amkr Re: ......... 27.01.09, 22:04 I znow za m2...zupelnie jak ze smieciami. Co ma metr2 tutaj do rzeczy. Jest jedno miejsce garazowe wiec oplata powinna byc od miejsca garazowego. Rownie dobrze mozna robic od deklarowanej wartosci samochodu. Smieci tez powinny byc od osob zamieszkalych... Odpowiedz Link Zgłoś
korcik76 Re: ......... 27.01.09, 22:15 w pełni popieram!:) jak bym wiedziała że tu wszystko liczy się w m2 to zamiast tych 70 kupiłabym 10m2 tak samo jest ze sprzątaniem klatki -płacę więcej niż sąsiedzi obok a wcale czyściej nie mam Odpowiedz Link Zgłoś
queenet korekta 27.01.09, 22:43 Może niezbyt dokładnie się wyraziłam, podana przez mnie cena za m2 dotyczy ochrony mieszkań (=ogrodzonych bloków należących do wspólnoty, z monitoringiem na bieżąco oglądanym w kanciapie ochroniarzy). Nie wiem niestety,jak jest rozwiązana kwestia ochrony hali garażowej (czy liczą tym osobom które mają miejsca parkingowe, dodatkowe $ za ochronę hali,tam nie każdy właściciel mieszkania ma miejsce postojowe). Sama nie wiem co z tymi śmieciami. Teoretycznie: mieszkanie 50m zamieszkują cztery osoby.Ale było im za ciasno, więc wynajęli 80m. Śmiecąc tyle samo cały czas,mieszkając w 80m płacą więcej. Równie dobrze w 80m moze mieszkac jedna osoba która w dodatku przez 20 dni jest poza domem,a w kawalerce 30m dwie ktore smiecą dość dużo :) Liczyć od ilości lokatorów? Wszyscy zaniżą. Sprawdzić się tego za bardzo nie da, chyba że zaczniemy się szpiegować przez wizjery. Jak to wypośrodkować? Nie ma chyba jednego dobrego rozwiązania, które zadowoli wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: korekta 27.01.09, 23:20 Liliana ma przedstawić poprostu kosztorys a my się zastanowimy co z tym robić! Ja jutro zadzwonie do firmy ochroniarskiej i zapytam o koszt takiej ochrony! PORÓWNAMY !! Jak się okaze że ADM nas oszukuje to bedzie trzeba powołac zarzad wspólnoty i samemu sie zając wynajęciem ochrony a moze i nawet sprzataniem!!! Jestem przekonany ze wyszlo by to taniej! Policzcie sobie drodzy sasiedzi ile ADM bierze za sprzątanie (nieudolne zresztą) - 225 mieszkań, średnio 50m2 i to razy stawka za m2! To ja rezygnuje z mojej pracy i chce byc tym cieciem. Stawke za ochrone hali trzeba ustalic od miejsca postojowego i doliczyc do tych 25zl co ADM pobiera za utrzymanie hali! Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 ZŁODZIEJE W HALI 28.01.09, 09:12 Za chwile będe miał kosztorys ochrony fizycznej od jednej ze znanych firm ochroniarskich! Po pracy jestem umówiony z przedstawicielem tej firmy w naszej hali garażowej żeby mógł ocenić koszt ochrony technicznej! NA ZEBRANIU BĘDE MIAŁ PEŁNY KOSZTORYS I WAM GO PRZEDSTAWIE! Skandal poprostu żebym całą noc się martwił o samochód skoro stoii w hali garażowej!!!!! Jeżeli któryś z sąsiadów chce być na spotkaniu z przedstawicielem firmy ochroniarskiej to podaję maila do mnie: mkrol2@interia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gpierun1982 Re: hala garażowa 28.01.09, 13:21 A u mnie od paru dni na moim miejscu garażowym stoi jakaś stara czerwona mazda na bydgoskiej rejestracji (CB) !!! Musiałam zaparkować kilometr od domu, mimo że za miejsce garażowe płacę! Generalnie juz nie mam siły narzekać, ręce opadają.. Nie wiem co za ludzie się tam kręcą, i skąd oni się biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
cookie26 Re: hala garażowa 09.02.09, 07:32 Witam sąsiadów Postawiłam ostatnio na przejeździe swoje auto "Małe,czerwone Daihatsu" za utrudnienia bardzo przepraszam, dzisiaj je przestawie, jednak prosiłabym o nie wypisywanie mi na samochodzie wulgaryzmów cytuje "nie stawiaj chuju" - brawo dla osoby, która to napisała jak widać nie popisała się inteligencją!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qkenos18 Re: hala garażowa 10.02.09, 09:22 Troche mnie to jednak smieszy. Przeciez za chwile i tak tego przejazdu nie bedzie. Przeciez w tym przejezdzie wg nowego planu sa juz wyznaczone miejsca parkingowe (taki maly walek). Osobiscie czuje sie oszukany przez developera, ale fakt, do aktu notarialnego plan hali nie byl dolaczany, wiec mozna go zmieniac do bolu. Takze nie wiem o co tyle krzyku, skoro niedlugo i tak nikt tamtedy nie przejedzie. Szkoda mi tylko, ze na zebraniu ludzie zajmuja sie pierdolami w stylu brudna klatka, czy placenie w maju za ogrzewanie, a nikt nie zauwazyl dosc istotnego i utrudniajacego w przyszlosci wjazd na swoje miejsca walka Odpowiedz Link Zgłoś
queenet Re: hala garażowa 04.06.09, 14:02 Informacje ze strony www PWD: "Wyodrębnienie hali garażowej Uprzejmie informujemy, że dnia 29.05.2009 r. nastąpiło wyodrębnienie hali garażowej znajdującej się w Poznaniu przy ul. Smardzewskiej 18-22 oraz przeniesienie własności udziałów na poszczególnych właścicieli nieruchomości. Właścicieli lokali w budynkach przy ul. Smardzewskiej 20 oraz 22 - w celu odbioru wypisów aktu - prosimy o kontakt z Kancelarią Notarialną Elżbieta Zielińska, Irena Antkowiak i Agnieszka Zielińska-Richter (tel. 061 851 53 93). Właściciele lokali w budynku przy ul. Smardzewskiej 18 nabędą udziały w hali garażowej w momencie zniesienia współwłasności, które planowane jest na połowę czerwca br. " Odpowiedz Link Zgłoś
mkrol282 Re: hala garażowa 08.06.09, 08:10 Dzisiaj znowu całą noc była otwarta brama pod nowym budynkiem! Nie dało się jej zamknąć - chyba jakaś linka się zerwała! Mam nadzieje że nic nie zginęło! Odpowiedz Link Zgłoś
rafaello811 Re: hala garażowa 08.06.09, 13:42 nie dalo sie nie zauwazyc :/ ja rano jak wyjezdzalem do pracy tez walczylem zeby ja zamknac ale niestety bezskutecznie :( Odpowiedz Link Zgłoś