IP: *.kielce.tpsa.pl 15.02.02, 17:37
... pomyślałem, że powinienies wiedziec (jezeli do tej pory tam nie trafiłeś),
bo podobnie jak za Kielce, niektórzy w Krakowie próbują podejmowac też decyzje
za Radom (no i nie tylko ... ale zabawa jest przednia..:))

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=891827&aid=901837
www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=1026466&aid=1072263
(no i pokrewne w podforum POWIATY)

... chociaż, co do niektórych argumentów się zgadzam, to nie wyobrazam sobie,
żeby ktos podejmował takie decyzje za mnie (za nas). Ciekawe, że Kraków próbuje
zmieniac granice świeżych województw. Źle im, czy co ? Ambicje ? Jakies
kompleksy ? Zapędy mocarstwowe ? Rozumiem, że 'dyskutują' z Rzeszowem czy
Katowicami co im zabrać; ale żeby decydować za Kielce i Radom ? Trochę to chyba
za wiele... Bo okazuje się w/g nich, że Kielce z Krakowem sa bardziej związane,
niż Radom z Kielcami.... jak dla mnie trochę za dużo. Macie ochote być w
małopolskim ?

Mój komentarz znajdziesz.

Pozdrawiam jak zwykle...:))
Obserwuj wątek
    • Gość: jdk Re: do JDK IP: 194.228.100.* 15.02.02, 20:31
      Przeczytalem - faktycznie, ciekawe!

Sprobuje sie szerzej wypowiedziec w przyszlym tygodniu, bo teraz juz ide do
      domu, a weekend mam zajety :)))

Pozdrawiam!

P.S. Moze przydzielmy odgornie Krakow pod Warszawe (wzglednie na odwrot)?
      Stworzmy Nowe Krolestwo Polskie? :))) - tyle ze wtedy i Kielce i Radom
      musialyby w nim byc. Ale przynajmniej byloby sprawiedliwie! :)))
      • Gość: Yahagi Re: do JDK IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 15.02.02, 23:35
        Ja bym to zrobił inaczej: ja bym dzielnicę Kazimierz przydzielił jurysdykcji
        kieleckiej (fajny jest :) - to w ramach expiacji za nasze Planty w '46); Wawel
        podłączyłbym pod Częstochowę - tam by się ucieszyli, bo mieliby pełny wachlarz
        turystyczny: zwiedzanie w Częstochowie i Krakowie i nocowanie w Krakowie, bądź
        w Krakowie i Częstochowie i wtedy noclegi w Częstochowie.
        ... a resztę włączyłbym do Tarnowa.

Jak macie w Radomiu jakieś specjalne życzenia, to dajcie znać, póki jest czym
        dzielić....:)) Jak się Rzeszów dowie, że my tu Kraków kroimy, no to też będzie
        chciał coś skubnąć...:))

(... to co zwykle...)
        • Gość: Kaboom Re: do JDK IP: *.radom.pl 16.02.02, 00:12
          Gość portalu: Yahagi napisał(a):
          > Jak macie w Radomiu jakieś specjalne życzenia, to dajcie znać, póki jest czym
          > dzielić....:)) Jak się Rzeszów dowie, że my tu Kraków kroimy, no to też będzie
          > chciał coś skubnąć...:))
          > (... to co zwykle...)

No tak, a nam zostanie ku.wa Smok Wawelski ;)
          I znowu zostalismy na lodzie, chociaz on je dziewice wiec pewnie u nas w Radomiu
          by zdechl z glodu ;)
          Wezcie sobie jednak tego Smoka ;)

• Gość: mmm Re: do JDK IP: 217.17.41.* 16.02.02, 05:30
      Nie dajcie się podpuszczać. Ten Yahagi z Kielc bez przerwy skacze po Forum (
      radomskim,krakowskim,rzeszowskim).Nie może się pogodzić że małopolanie mają
      zapędy aby przejąć pieczę nad Kielcami( tak taka możliwość istnieje gdy
      wejdziemy do Unii Europejskiej i małe reginy mogą być za słabe) A teraz chce
      jeszcze poróżnić Radom i Kraków.Ciekaw jestem pod jakimi jeszcze nickami będzie
      tu właził.Weż się wreszczie odczep od Radomia.
      • Gość: Yahagi Re: do JDK IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 12:20
        ....:)) fajne....
        W odróżnieniu od Ciebie nie zmieniam nickow (no bo chyba 'mmm' no to nie jest
        ten, którym posługujesz się na codzień... co ..???). O ile zauważyłeś moja
        wypowiedź była głównie skierowana do JDK i to z nim zacząłem tą rozmowę. Jeżeli
        jesteś z Radomia i nie przeszkadza Ci to, że w Krakowie chcą Cię gdzieś
        przełączyć bez Twojej wiedzy (niezależnie od tego, czy będzie to
        świętkorzyskie/małopolskie/ ... jeszcze inne) - to Twoja sprawa. Ja pomyślałem,
        że JDK się tym zainteresuje, bo wiem, że zależu mu na rozwoju miasta Radomia i
        interesuje go wszystko co z tym związane. Może Cię to zaskoczy, ale mnie też na
        tym zależy. Więc może na początek przedstaw się kim jesteś, a potem zacznij
        mówić troche do rzeczy.. ok ..??...:)
        A na forum RADOM zaglądam, bo jest tu kilka osób, z którymi warto porozmawiać;
        jeżeli przeczytam, że większośc nie chce mnie tu widzieć - nie będę tu
        zaglądał. A my chyba jeszcze nie mieliśmy przyjemności pogadać ... co ..??

:))!!!
        Kaboom: eee... no nie świruj....:)) jest jeszcze dużo do podziału... stajesz na
        rynku (w zasadzie całe Stare Miasto masz do dyspozycji) i bierzesz co
        chcesz :)): Sukiennice; Kościół Mariacki.... nawet Mickiewicza.... jest
        Barbakan.... cała Wisła ....wybieraj. Świadomie zarezerwowałem sobie tylko
        Kazimierz, żeby dać Wam pierwszeństwo, a Ty marudzisz.... :)) Wybieraj, bo jak
        się Rzeszów dowie że Kraków dzielimy, to już nie będzie czym dzielić....:))
        • Gość: GammaRay Re: do JDK IP: *.chemia.pk.edu.pl 16.02.02, 14:02

>
          > :))!!!
          > Kaboom: eee... no nie świruj....:)) jest jeszcze dużo do podziału... stajesz na
          >
          > rynku (w zasadzie całe Stare Miasto masz do dyspozycji) i bierzesz co
          > chcesz :)): Sukiennice; Kościół Mariacki.... nawet Mickiewicza.... jest
          > Barbakan.... cała Wisła ....wybieraj. Świadomie zarezerwowałem sobie tylko
          > Kazimierz, żeby dać Wam pierwszeństwo, a Ty marudzisz.... :)) Wybieraj, bo jak
          > się Rzeszów dowie że Kraków dzielimy, to już nie będzie czym dzielić....:))

To ja proponuje swisnąć dla Radomia ZOO i na dokladke tak z 50 km autostrady. Położymy ją sobie
          między Radomiem a Grójcem. Przydalby sie jeszcze kopiec Piłsudskiego na Solcu ale nie bądźmy
          zachłanni.
          • Gość: Yahagi Re: do JDK IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 16:17
            Dobra.... ale my bierzemy botaniczny (jest w Krakowie ?) no i Balice...:))
            • Gość: jdk Re: do JDK IP: 194.228.100.* 18.02.02, 10:08
              Dobra, ale Balice umieszczamy w Skarzysku (albo w Szydlowcu, wzglednie w
              Starachowicach) - OK? :)))

Mnie sie natomiast podobaja te stare uliczki wokol Rynku - Florianska, sw.
              Anny, itp. O, teatr maja ladny! No i rzeke i fajne mosty (kilka nowych w
              budowie...)

Hmm..., trudny wybor... :)
              • Gość: 27 Re: do JDK IP: 212.244.146.* 18.02.02, 11:27
                Hm .... no ot jesli brac cos co pasuje do naszego miasta ... to wezmy sobie
                Nowa hute ... postawimy ja gdzies w poblizu Ustronia i od razu bedzie
                wielkomiejskie blokowisko.
    • Gość: Kibic Re: do JDK i innych dyskutantow IP: *.244.224.208.Dial1.Washington1.Level3.net 19.02.02, 17:13
      Jako kandydat na prezydenta miasta Radomia absolutnie sie nie zgadzam
      podlaczanie Radomia pod inne wojewodztwo niz Mazowieckie. Radom jest dla mnie
      czescia metropolii warszawskiej i z tego mozna wiele skorzystac, tylko trzeba miec
      wizje. Bez wizji nici. Kielce niech sobie rzadza jak najlepiej i przylacza
      do innych lub nie. Mam dobre mniemanie na temat Kielc, to jest nas sojusznik a
      nie wrog. Te animozje z lat mlodzienczych sie wypalily i srednia klasa radomska
      powinna budowac sobie piekne domy letniskowe w okolicach Gor Swietokrzyskich,
      popierajc w ten sposob rozwoj tego regionu. Za te piekne gory i Kielce trzeba
      kochac.
      • Gość: jdk Re: do JDK i innych dyskutantow IP: 194.228.100.* 19.02.02, 17:54
        Kibic:

Nie chodzi o "podlaczanie sie" pod inne wojewodztwo (jesli juz, to "wlasne",
        ale to moze za pare, pare lat?...)

Chodzi o to, by jak najlepiej wykorzystac szanse, ktore sie ma, i rozwiazac
        problemy, ktore sie pojawiaja.

Problemem Radomia jest przede wszystkim brak ludzi, ktorzy mysleliby jako tako
        rozsadnie i kierowali sie ZASADAMI, a przede wszystkim: INTERESEM LOKALNEJ
        SPOLECZNOSCI.

To jest glowny problem. Pochodna tego sa wtorne problemy:

- marginalizacja znaczenia Radomia w ramach wojewodztwa stolecznego (Plock i
        Siedlce, ba!, nawet Ciechanow radza sobie lepiej!)

- marginalizacja znaczenia regionu radomskiego w skali kraju (dopuszczono, by
        ominely nas wszystkie glowne projekty infrastrukturalne: drogi, szybka kolej,
        sieci swiatlowodowe, sieci energetyczne, nie jest planowane zadne centrum
        logistyczne, projekt lotniska towarowego - pokraczny i bez wizji - rozplywa sie
        w nicosc, itp...)

- upadek lokalnej gospodarki - z bylych gwiazd gospodarki PRL-owskiej, slynnych
        daleko poza Polska (Radoskor, Lucznik, RWT, papierosy, cos jeszcze?) nie
        zostalo nic. I nie dlatego, ze nie pasuje do dzisiejszych czasow - wystarczy
        popatrzec na rozkwit krajowych fabryk obuwia, na import butow z Wloch,
        Hiszpanii, Niemiec, na boom na rynku telekomunikacji, sprzetu biurowego - to
        wszystko mogloby dzis kwitnac, gdyby bylo umiejetnie zarzadzane. Przy takich
        tradycjach (Bata, Ericson, Singer...) dopuscic do upadku tych zakladow to
        czysty przyklad nieudolnosci

- brak nowych inwestycji - nieumiejetnosc przyciagniecia inwestorow
        (niekompetencja?, korupcja?, brak wizji?...)

- niewykorzystanie posiadanych atutow (lokalizacja - miejsce dogodne pod
        inwestycje logistyczne; tania sila robocza; niewykorzystany potencjal naukowy;
        warunki naturalne - potencjal czystego rolnictwa plus turystyki; itp.)

- nieumiejetnosc wykorzystania dotychczasowych inwestycji i bazy naukowej (jest
        w Radomiu kilka firm wysoce specjalistycznych + kilka instytutow niemal na
        najwyzszym swiatowym poziomie, o ktorych niewiele slychac i ktorych sie w ogole
        nie wykorzystuje do promocji miasta)

- i wiele, wiele innych.

Radom jako tako sie trzyma wylacznie dzieki prywatnej inicjatywie jego
        mieszkancow. To jest kolejny atut - niewykorzystany, a wrecz tlamszony. Jesli
        chodzi o liczbe firm, o skale i rodzaj przedsiewziec - Radom nie ma sie czego
        wstydzic, ale w ogole tego nie wykorzystuje, a wrecz firmom utrudnia sie tu
        zycie.

W tym, ze jest nadzieja i ze jest potencjal, utwierdza mnie niezmiennie wysoka
        pozycja liceum Kochanowskiego w skali kraju oraz te kilka osob, ktore znam -
        zarowno mieszkajace w Radomiu jak i poza nim.

(Aha - no i liczba supermarketow i stacji benzynowych: te firmy nie inwestuja
        przypadkowo :))

Wspolpraca z Kielcami moglaby pomoc w staraniu sie o wspolne sprawy i tylko w
        takim kierunku powinna byc prowadzona. Jesli inne rozwiazanie okaze sie
        korzystniejsze, oczywiscie powinno sie wybrac to drugie.
    • Gość: Kibic Re: do JDK IP: *.157.49.137.Dial1.Washington1.Level3.net 20.02.02, 00:38
      Jestem dumny z Ciebie, piszesz mi program wyborczy. Oj ja sie z to wezme, jezeli
      prawda co piszesz. Musze miec potwierdzenie tego co napisales z innych zrodel.
      Przy okazji wyprobuje "sile" Internetu. Wiec sobota po 20tej na czacie
      wkuw.republika.pl po zapoznaniu sie pojdziemy do osobnego pokoju pod haslem Radom.

Z serdecznym pozdrowieniem
      Kibic
      • Gość: jdk Re: do JDK IP: 194.228.100.* 20.02.02, 12:27
        Dzieki za mile slowa, ale sadze, ze taki program bylby w stanie napisac kazdy,
        kto jest zwiazany z Radomiem i zna jego problemy. Mysle, ze takich ludzi nie
        brakuje - trzeba ich tylko znalezc i zaktywizowac! Fakt, ze sporo ludzi na
        forum odzywa sie spoza Radomia - niektorzy jednak sa niedaleko (np. w
        Warszawie), niektorzy jednak sporo dalej (nawet poza Europa).

Co do czata - niestety nie bede mogl wziac udzialu, bo przez 10 dni od soboty
        nie bede mial dostepu do internetu.

W kazdym razie zycze powodzenia!

P.S. Co robisz w Stanach?
        • Gość: Kibic Re: do JDK IP: *.157.48.124.Dial1.Washington1.Level3.net 20.02.02, 13:31
          > P.S. Co robisz w Stanach?

A no zyje od 15 lat, czyli Solidaruch jestem, ktory
          sie na Solidarnosci nie dorobil, i ktoremu nikt reki na
          emigracji nie podal, chyba, ze liczyc moja druga perfekt
          zone, Amerykanke.
          Mam tutaj obie corki i 5 wnukow.

PS
          Mozemy wejsc na czat, kazdego innego dnia, podaj tylko dzien
          wczesniej date i godzine. AOL AIM tez mam do czatu zainstalowany.
          Moj Screen Name woodylipinski
          • Gość: jdk Do kibica IP: 194.228.100.* 20.02.02, 14:00
            jak chcesz to napisz na: jdk@poczta.gazeta.pl

Pozdrawiam!
          • Gość: jdk Do Kibica IP: 194.228.100.* 20.02.02, 14:08
            Mozesz napisac na adres: jdk@poczta.gazeta.pl

Pozdrowienia!
            • Gość: Kibic Re: Do Kibica IP: *.244.84.83.Dial1.Washington2.Level3.net 06.03.02, 04:17
              Pytaja sie o Ciebie i Twoje sensowne wypowiedzi. Czas na akcje bo moje/nasze
              akcje rosna!
              Czytaj tez:
              -A moze tak Tygodnik Radomski
              -czy samoobrona...
              -Radom to piekne miasto
              -po czacie z Prezydentem ...
              -Kandydatura gen Marcinkowskiego...
              -IV LO...
    • Gość: Robo Re: do JDK IP: *.js.dial-in.ats.pl 06.03.02, 13:25

> ... pomyślałem, że powinienies wiedziec (jezeli do tej pory tam nie trafiłeś),
      > bo podobnie jak za Kielce, niektórzy w Krakowie próbują podejmowac też decyzje
      > za Radom (no i nie tylko ... ale zabawa jest przednia..:))
      >
      > <a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=891827&aid
      > =901837">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=891827&aid=901837
      > </a>
      > <a href="www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=1026466&ai
      > d=1072263">www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=418&wid=1026466&aid=107
      > 2263</a>
      > (no i pokrewne w podforum POWIATY)
      >
      > ... chociaż, co do niektórych argumentów się zgadzam, to nie wyobrazam sobie,
      > żeby ktos podejmował takie decyzje za mnie (za nas). Ciekawe, że Kraków próbuje
      >
      > zmieniac granice świeżych województw. Źle im, czy co ? Ambicje ? Jakies
      > kompleksy ? Zapędy mocarstwowe ? Rozumiem, że 'dyskutują' z Rzeszowem czy
      > Katowicami co im zabrać; ale żeby decydować za Kielce i Radom ? Trochę to chyba
      >
      > za wiele... Bo okazuje się w/g nich, że Kielce z Krakowem sa bardziej związane,
      >
      > niż Radom z Kielcami.... jak dla mnie trochę za dużo. Macie ochote być w
      > małopolskim ?
      >
      >
      > Mój komentarz znajdziesz.
      >
      > Pozdrawiam jak zwykle...:))

Była kiedyś koncepcja wspólnego województwa Radom Kielce i Częstochowa.
      Wszyscy wiemy jak to się zakończyło. W dowód wdzięczności od Prezydenta
      Kwaśniewskiego Kielce dostały województwo, które tak naprawdę nie ma szans bytu i
      prędzej czy później w nowych warunkach przestanie istnieć.
      Osobiście jako Radomianin dziękuję bardzo za poszerzenie tego horego tworu o
      nasze miasto.
      Jak wspaniale było na w woj. Kieleckim wiemy już z okresu przed 75 rokiem.
      Wystawiliście nas i Częstochowę w 98 roku i dlatego życzę wam żebyście jak
      najszybciej znaleźli się w Małopolskim:)
      Pozdrawiam
      • Gość: Yahagi Re: do JDK IP: *.kielce.tpsa.pl 06.03.02, 14:56
        > Była kiedyś koncepcja wspólnego województwa Radom Kielce i Częstochowa.
        > Wszyscy wiemy jak to się zakończyło. W dowód wdzięczności od Prezydenta
        > Kwaśniewskiego Kielce dostały województwo, które tak naprawdę nie ma szans bytu
        > i
        > prędzej czy później w nowych warunkach przestanie istnieć.

To ja sobie na to poczekam.....

> Osobiście jako Radomianin dziękuję bardzo za poszerzenie tego horego tworu o
        > nasze miasto.

Polecam wątek
        www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
        dzial=0511&forum=RADOM&wid=1114849&aut=+Yahagi&aid=1114849
        .. jest bardziej adekwatny....

> Jak wspaniale było na w woj. Kieleckim wiemy już z okresu przed 75 rokiem.
        > Wystawiliście nas i Częstochowę w 98 roku i dlatego życzę wam żebyście jak

Was wystawiliśmy ??!!!! Kolego; grzeszysz historią; gdyby to ktoś z Częstochowy
        powiedział - no to byc moze bym kajał się w popiele ... Ale Radom ..?? Śmiechu
        warte... przecież Radom wogóle nie chciał z nami i Częstochową rozmawiać. Pogrzeb
        trochę w historii a potem zabieraj głos. Już ten temat był wałkowany; i to z tego
        co pamiętam - właśnie na forum RADOM. Twoja wypowiedź jest więc mało odkrywcza.

> najszybciej znaleźli się w Małopolskim:)

...:)) o jak miło ....:)) zachęcam, abyś się przejął na wstepie swoimi
        problemami, a potem jak już zacznie ci wychodzić ich rozwiązywanie - chętnie
        spytamy w Kielcach o doświadczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka