Dodaj do ulubionych

Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więcej ...

07.06.10, 20:12
Polecam "materiał dowodowy" w czystej postaci :-):
Relacja z sesji
Gdzieś od 4 minuty - warto wiedzieć, co Policja może w kwestii
bezpieczeństwa drogowego.

A do tego na osłodę to, co może na scenie:
Policyjne Miss
Polonia Ziemi Radomskiej 2010
Obserwuj wątek
    • ascanio Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 07.06.10, 20:31
      Transkrypcja fragmentu wypowiedzi komendanta miejskiego policji insp. Andrzeja Chanieckiego:

"Ile fotoradarów? No powiem tak najogólniej: za mało mamy, ale z drugiej strony cieszę się proszę Państwa, że za mało, bo ja bym musiał drużynę osób zatrudnić, żeby później to wszystko, te dokumenty realizowali, bo naprawdę jest to masówka, Tam gdzie się postawi radar to jest po prostu no, wyciąga się plik dokumentów i to wszystko trzeba po prostu obrobić, tak, my, nie, ale właśnie nie jesteśmy instytucją yyy, którą działamy na bezpośrednio na wzbogacanie skarbu państwa. My mamy dbać o bezpieczeństwo natomiast nie jest celem mojego działania żebyśmy, że tak powiem na ilość mandatów, natomiast celem mojego, żeby na tej ulicy było bezpiecznie, prawda."

Witki opadają. Tak nie jesteście w stanie postawić fotoradarów, nie jesteście w stanie zapewnić bezpieczeństwa i tak naprawdę wbrew temu co bełkocze Chaniecki nie jesteście w stanie zapewnić bezpieczeństwa na ulicach czego dowodem jest 17 ofiar śmiertelnych. Na drzewo.
    • b.lesniewski Policja nie może a szkodzi 07.06.10, 21:44
      - O ile na przestępczość kryminalną mam ogromny wpływ i mogę pewne sytuacje
      przewidzieć, to na wypadki drogowe właściwie wpływ mam bardzo
      ograniczony
      - tłumaczył się komendant podczas sesji rady miejskiej.
      Pamiętamy przypadek azylu na Słowackiego.
      MZDiK nie zamontował, mimo gotowego projektu organizacji ruchu (oczywiście
      uprawniony projektant otrzymał pieniądze za projekt), policja również
      zatwierdziła projekt (stawiając pieczątkę) zespól ds poprawy bezpieczeństwa
      też wydał pozytywną opinię (zastępca szefa drogówki był za)z tym, że Szef
      drogówki nagle zmienił zdanie i jego DECYZJA wstrzymała montaż azylu.
      To czemu komendant mówi, że policja ma ograniczony wpływ na wypadki
      drogowe, kiedy opinia szefa drogówki jest TAK WAŻNA.

Kolejny raz powtarzam, TO PREZYDENT zgodnie z Prawem o Ruchu drogowym zarządza
      ruchem i drogami w mieście i to ON decyduje czy wprowadzić takie rozwiązania
      czy nie.

Oby nikt w najbliższym czasie nie zginął na tym przejściu - a cały czas
      występuje tam śmiertelne zagrożenie.
      • darek_radom Re: Policja nie może a szkodzi 08.06.10, 02:04
        Od czasu wyłączenia sygnalizacji świetlnej (światło żółte - pulsujące) na
        skrzyżowaniu ul.Limanowskiego i Maratońskiej kierowcy sami zmienili tam
        organizację ruchu. Prawie nikt nie zwraca uwagi
        na znaki drogowe i obowiązujące zasady ruchu drogowego.
        Nagle ul.Maratońska stała się podporządkowana.
        Jadący ul.Limanowskiego nawet przestali ostatnio zwalniać mimo, że muszą
        pierwszeństwa ustąpić.
        W godzinach szczytu dochodzi do dantejskich scen, kiedy kierowcy jadący
        ul.Maratońską muszą siłą egzekwować swoje pierwszeństwo przejazdu. Wystarczy
        kilkadziesiąt sekund oczekiwania, by zaobserwować niebezpieczne sytuacje. Do
        tego wszystkiego dochodzą jeszcze przeciskający się między pojazdami piesi,
        którzy na tym skrzyżowaniu nie mają jakichkolwiek praw.
        Dochodzi także do sytuacji, kiedy kierowcy z innych miast wjeżdżają na
        skrzyżowanie od strony ul.Maratońskiej, stają na środku lub na wysokości
        przejścia dla pieszych i boją się je opuścić...
        Wczoraj (w poniedziałek) ok. godz. 21 na Borkach trwało sprzątanie
        skrzyżowania z kilku samochodów, jednak nawet mimo to, na krzyżówce rządzi prawo
        silniejszego, szybszego, większego.
    • Gość: opolnocy Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce IP: *.opera-mini.net 07.06.10, 22:48
      W skrócie: jesteśmy nieudolni na codzień a od święta przekraczamy kompetencje. Pan nie odpowiedział na pytania Jakuba Kluzińskiego i pokazał, że tak do końca nie wiadomo do czego Policji używać. To samo z tą Komisją Bezpieczeństwa czy jak zwał. Dużo gadania i jeszcze więcej przeszkadzania. Panie Komendancie - strzał w kolano. Tylko jak z takim kolanem po wybiegu chodzić...
    • ulanzalasem Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więcej ... 07.06.10, 23:48
      Nie mogę się z wami zgodzić, ascanio - również ;)

Brawo komendant! Policja nie jest instytucją, która ma ściągać od obywateli pieniądze na pokrycie dziury budżetowej! Bo powiedzmy sobie szczerze do czego służą fotoradary! To urządzenia nie do poprawy bezpieczeństwa, ale do wyciągania kasy! Są często stawiane tam gdzie jest duży ruch, gdzie często nie ma zagrożeń np. dla pieszych, gdzie nie przyczynia się to do obniżenia wypadków...ale stoją! Bo ludzie dają się tam złapać i kaska leci...ktoś powie, że jak jakiś palant przekroczy prędkość to niech płaci...Oczywiście, że tak, tylko nie temu mają służyć fotoradary!
      • Gość: Kierowca Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 01:28
        A ja jestem za foto radarem co 200m mnie to nie przeszkadza. Może wtedy wreszcie
        to całe towarzystwo nauczy się jeździć. W dodatku na każdym większym rondzie czy
        skrzyżowaniu postawiłbym radiowóz drogówki szczególnie w weekendowe noce... Mam
        dość szczyli robiących sobie wyścigi od świateł do świateł od skrzyżowania do
        skrzyżowania czy też palących gumy kręcąc po 5 kółek na rondzie.
        Jestem kierowca od 20lat ok.1000000km za sobą jestem za karaniem i egzekwowaniem
        niestety nie ma innej metody. A karać za każde wykroczenie nawet min. - chodzi o
        gwarancję nieuchronności kary a nie jej wysokość.
        • Gość: ae Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce IP: 193.111.144.* 08.06.10, 10:50
          Masz rację, działające fotoradary TAK,na szarych
          szeregów przy przejsciu dla pieszych, na maratońskiej na wirażu i
          przejściu dla pieszych-zdają egzamin. Na wyremontowanej warszawskiej
          niektórzy przekraczaja nawet setkę,brak kontroli radarowej.Gdzie
          jest rząd w tym kraju, bezrobocie duże a w policji brak etatów,
          tereny niezabezpieczone przed powodzią, powodzianie często
          pozostawiani bez pomocy, nasjważniejsza dla PO jest prezydentura.

• Gość: Kierowca Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 11:16
            Akurat w zakresie bezpieczeństwa na drogach w mieście i fotoradarach ma tu
            więcej do powiedzenia radomska pisOWSKA wŁADZA. To oni odpowiadają za
            organizację ruchu bezsensowne remonty lub zakup ew. fotoradarów (przykład
            idiotyzmu -> patrz rondo Kotlarza + światła -> rondo jest przejezdne przy
            światłach wyłączonych + włączenie tak skonfigurowanych świateł powoduje korki z
            każdej strony). Zresztą przyjdą wybory samorządowe i mam nadzieję że w końcu
            obecna ekipa dostanie za swoje a przyjdzie wreszcie gospodarz a nie kolejna
            klika nieudaczników (nieważne z której strony z lewa z prawa ważne by był
            gospodarz).
      • pitagor Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 16:53
        > To urządzenia nie do poprawy bezpieczeństwa, ale do wyciągania
        > kasy!

Niekoniecznie, znajomy był świadkiem rozmowy policjantów ustawiających fotoradar przy ulicy gdzie obowiązywało ograniczenie do 50 km/h: - Ty, ale dziś ustawiamy na 80.

> Są często stawiane tam gdzie jest duży ruch, gdzie często nie ma
        > zagrożeń np. dla pieszych, gdzie nie przyczynia się to
        > do obniżenia wypadków...ale stoją!

Gdzie tak jest w Radomiu? Na których ulicach "bez zagrożeń" stoją fotoradary ewentualnie ich atrapy?

• samspade Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 18:08
          W Radomiu choćby regularnie stojące fotoradary przy selgrosie bądź na
          Żółkiewskiego przy "rurach".
          • hutchence Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 20:18
            Dla pitagora każda ulica to miejsce zagrożone. Wszędzie tam gdzie auta to
            zagrożenie. Dodam od siebie ul. Maratońską - radar za lekkim zakrętem, ruch
            pieszych w tym miejscu równy 0 -, ul. Szarych Szeregów - fotoradar daleko za
            rzadko uczęszczanym przejściem, no i mój ulubiony na Warszawskiej przy końcu
            miasta - również mały ruch pieszych, przejścia tylko na światłach.
            • pitagor Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 20:31
              Jak wynika ze statystyk nie tylko dla mnie:
              piesipodkolami.wradomiu.pl
              • hutchence Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 21:59
                No cóż nie przypuszczałem, że odniesiesz się do głównej części tego co
                napisałem. Czyli odpowiedzi na twoje zapytanie odnośnie radarów. Ale już się
                przyzwyczaiłem do tego. Tak trzymać towarzyszu.
                • pitagor Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 22:15
                  Dobranoc :)
                  • hutchence Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 22:24
                    Pchły na noc
              • samspade Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 09.06.10, 15:43
                Fajną mapkę przedstawiłeś. Ale potwierdza ona tylko tezę o złym wykorzystywaniu
                fotoradarów. W najbardziej "łownych" miejscach nie ma wypadków.
                • pitagor Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 09.06.10, 20:26
                  Niekoniecznie. Mapa przedstawia tylko zdarzenia z udziałem pieszych i rowerzystów. Na Żółkiewskiego i Czarnieckiego jest małe natężenie ruchu pieszego stąd i mało tam wypadków z ich udziałem.

Z jednej strony masz rację, że stawianie tam fotoradarów jest wyciąganiem kasy z drugiej... podobno ostatnie śmiertelne potrącenie na Słowackiego miało miejsce przy prędkości 50 km/h. Fotoradar też by tam nie pomógł.
                  • samspade Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 09.06.10, 21:45
                    Są jeszcze wideo rejestratory, ale nie jeżdżą po mieście wyłapując
                    wyprzedzających na przejściach, omijających pojazd przepuszczający pieszych.
                    Łatwiej i lepiej finansowo wychodzi jazda po ekspresówce.
                  • hutchence Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 09.06.10, 23:08
                    Przecież już w innym wątku pisałem, że zdecydowana większość wszystkich wypadków
                    (i z udziałem pieszych, rowerzystów i zderzeń aut)w mieście jest spowodowana
                    zwykłym gapiostwem, nie zwracaniem uwagi na znaki i nonszalancką jazdą na pamięć
                    (pozdrawiam co niektórych taksówkarzy) a nie nadmierną prędkością. Więc
                    fotoradary w ścisłym centrum nic nie dają. Bo czy ktoś w to wierzy czy nie w
                    centrum bardzo rzadko ktokolwiek jeździ szybciej jak 70. I to chyba tylko 25
                    czerwca. Mówię o ścisłym centrum. Echh chociaż w jednym się zgadzamy.
    • naiwny_cynik Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce 08.06.10, 11:28
      Najlepszą ilustracją jest zdjęcie towarzyszące artykułowi:
      zaparkowany na chodniku radiowóz i ciężarówka blokująca całkowicie
      widoczność. I - zero reakcji kogokolwiek, przy przejściu dla
      pieszych, na którym giną ludzie.

Intryguje mnie jeszcze, dlaczego policja zamiast wziąć się do
      roboty, posypać głowę popiołem i przyznać, że też ma na swoim
      sumieniu jakieś zaniedbania, to jedyne co umie to upierać się przy
      swoim, wbrew wszelkiej logice i zdrowemu rozsądkowi?

Poczytajcie sami: mojradom.pl/content/view/6374/88/
    • szafa1963 Wszystko przez WRA 08.06.10, 13:08
      Większość wypadków powodują kierowcy z nr rejestracyjnym WRA .zachowują się jak u siebie na polnych drogach ,przy wjeździe do miasta wogóle nie zwalniają ,myślą że w Radomiu też można jeździć jak po kartoflisku...
      • Gość: Kierowca Re: Wszystko przez WRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.10, 13:28
        Większość to nierozsądni i nie mający szacunku dla innych pseudo kierowcy.. z
        jednej strony "szczyle" bez respektu dla innych z drugiej strony kierowcy w
        brykach za 100tys i więcej którym wolno więcej ;).
        A wystarczy egzekwować takie prawo jakie jest i "punktować" schumacher'ów.
      • Gość: Szacuneczek... Nie wszystko przez WRA... :))))))))))))))))))))))) IP: 193.111.147.* 08.06.10, 13:54
        Zwróć uwagę, że coraz więcej jest z TST... :)))))))))
        • Gość: pseudonim Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: *.radom.vectranet.pl 09.06.10, 09:16
          Usilne spowolnienie ruchu w miescie doprowadzilo do wzrostu agresji
          kierowcow. Duza ilosc swiatel i zwezen w naszym miescie to efekt
          ulegania oszolomom ktorzy jezdza na rowerach a o ruchu samochodowym
          nie maja pojecia. Cieszy ich ze mijaja rowerem samochody stojace w
          sztucznie wywolanych korkach. Lecz nie znaja oni psychologi ruchu
          drogowego. Kierowcy chcac nadrabiac stracony czas jezdza jak
          warjaci. Tylko przez uplynnienie ruchu mozna to zmienic. Przyklad
          trasa E7. Zadnych swiatel. Wiekszosc zdazen jest na terenie
          miejskim.
          Wiec jeslli ktos usilnie popiera zwezenia i spowolnienia jest
          moralnie odpowiedzialny za obecny stan rzeczy.
          • hutchence Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen 09.06.10, 09:32
            Masz 100% racji. Wk... kierowca to niebezpieczny kierowca. Chłopaki rowerowe
            mylą płynność ruchu z bezpieczeństwem. No a spowolnienie ruchu = większe
            zanieczyszczenie.
            • Gość: Kierowca Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.10, 12:15
              "Racja" ?
              Ludzie jeżeli zakładacie że poruczanie się po mieście z prędkością 70-80 km/h
              lub więcej to normalne to policzcie ile zyskujecie na odcinku 5-7 km (średnio
              tyle macie do przejechania średnio w Radomiu jednorazowo).
              • Gość: Pilot Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: *.radom.vectranet.pl 10.06.10, 08:24
                Jak to jest że przejeżdżając przez Częstochowę masz cały czas 70km/h? Czyżby tam
                nie wiedzieli o "spowalnianiu ruchu"?.
                Zaś w Radomiu nie moze być 70 na Czarnieckiego, Żółkiewskiego i tym podobnych
                obwodnicach miejskich. Czemu?
                • Gość: Kierowca Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: *.radom.vectranet.pl 11.06.10, 13:22
                  Może i może. O ile na innych będzie 50 i będzie przestrzegana. I nie mylmy
                  odcinków tras przelotowych gdzie powinno się przejechać 110km/h o ile będą
                  odpowiednie warunki. Mnie zależy na tym bym mógł bez strachu wyjść z dzieckiem
                  na spacer, przejść bezpiecznie przez ulicę, dojechać do szkoły czy pracy. W
                  mieście nie ma potrzeby pędzić po wyżej 50... Kiedy się zmieni mentalność..
                  Proponuję wycieczkę do bardziej cywilizowanych regionów europy gdzie nikomu
                  przez myśl nie przejdzie przekraczanie prędkości.. A jednak "DZIKI KRAJ"..
          • w1m Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen 09.06.10, 10:14
            Gość portalu: pseudonim napisał(a):

> [...]Kierowcy chcac nadrabiac stracony czas jezdza jak
            > warjaci. Tylko przez uplynnienie ruchu mozna to zmienic.

poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,7940605,Trzydziestka_dobra_takze_dla_kierowcow.html

- Ograniczenie prędkości do 30 km na godz. poprawia bezpieczeństwo pieszych i
            płynność ruchu samochodowego - przekonują gdańscy urzędnicy.

- Strefa "tempo 30" nie powoduje korków. Ruch jest bardziej płynny, zmniejsza
            się hałas i zanieczyszczenie środowiska, bo kierowcy nie startują co chwila z
            dużą prędkością, by zaraz ostro hamować.
            • Gość: gosc Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: 80.50.128.* 09.06.10, 10:32
              Jedną z najbardziej niebezpiecznych jest Kielecka. Czemu? Bo
              fatalnie przebudowana (przejścia przez 4 pasy ruchu) przez mądrali
              co to zawsze zasłaniaja się argumentem "no bo kiedyś będzie
              obwodnica", tylko że to kiedyś to minimum 3 lata - ilu jeszcze tu
              zginie ludzi?
              • Gość: pseudonim Re: Spowolnienie ruchu powoduje wzrost potracen IP: *.radom.vectranet.pl 09.06.10, 16:29
                A odpowiedzialny za ten stan rzeczy jest bacciarelli. Wygonili go z
                warszawy ale znalazl azyl i psuje dalej jak dmowski, czyż i drabik
                szkodnicy Radomscy.
        • Gość: mm Re: Nie wszystko przez WRA... :)))))))))))))))))) IP: *.radom.vectranet.pl 03.07.10, 14:21
          ja spedzam za kerownicą po radomiu codziennie po 8 godzin. Racja WRA
          parkują wszedzie gdzie się da jak u siebie przy bramie, WSZ nie są
          przyzwyczajeni do ruchu miejskiego i nie ustepują pierwszeństwa i
          oczywiście WKZ ci to już ledwo umieją jeżdzić. A i WBR znają tylko
          drogę rondo warszawskie do M1. Pozdrawiam białobrzegi bo z tamtąd
          pochodzę :)
      • Gość: WRA Re: Wszystko przez WRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 08:27
        zabawne jest to, co piszesz...
        dziś zostałam obtrąbiona na warszawskiej bo jechałam "tylko" 70, a pan z WR
        grzał 110 (dla jasności - chodzi o miejski odcinek warszawskiej, od ronda do
        malczewskiego)
        • hutchence Re: Wszystko przez WRA 11.06.10, 09:37
          A skąd wiesz, że jechał 110?
          • Gość: WRA Re: Wszystko przez WRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 10:42
            Nie wiem, ocena subiektywna wyprzedzanego kierowcy...
            80 to nie było bo szybko wyprzedził, 90 też bo szybko się oddalał, na setkę to
            też nie wyglądało...
            • Gość: pseudonim Re: Wszystko przez WRA IP: *.radom.vectranet.pl 11.06.10, 10:59
              A nie jechalas lewym pasem??
              • Gość: WR Re: Wszystko przez WRA IP: *.radom.vectranet.pl 18.07.10, 15:02
                A to jest wręcz prawie pewne. Ostatnio jakiś WSZ na siłę zajeżdżał mi
                drogę z lewego pasa. który jest do skrętu w ulicę Wierzbicką i pojechał
                w kocu prosto, oczywiście wymuszając pierwszeństwo. Większość WRA, WSZ
                i innych WKZ czują się na lewym pasie jak u siebie. Po prostu tam oni
                rządzą.
      • Gość: jogi Re: Wszystko przez WRA IP: 79.110.206.* 11.06.10, 13:14
        Może przytoczysz jakieś statystki potwierdzające to co napisałeś.
        • Gość: pseudonim Re: Wszystko przez WRA IP: *.radom.vectranet.pl 11.06.10, 13:58
          O jakie statystyki ci chodzi?? Jazda lewym pasem po drodze
          dwujezdniowej jest wykroczeniem jesli taki jedzie prosto przez kilka
          kilometrow blokujac pas. Jest na to paragraf. Ale policja za
          wszystkimi nie jezdzi to brak kultury jazdy. Wyprzedza sie go po
          prawej stronie co tez jest wykroczeniem. Mozna mu zajechac droge i
          przychamowac. Moze sie kapnie co zrobil. Gdy bedzie zdziwiony bedzie
          trabil. Swiadomy zmieni pas i grzecznie pojedzie dalej.
          • Gość: radom Re: Wszystko przez WRA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.10, 14:16
            Jazda lewym pasem na dwujezdniowej jest wykroczeniem - ale w mieście i tak
            dwujezdniowa ulica ma ograniczenie do 50 - ten temat przewija się na forum wiele
            razy.
            Chyba lepiej pojechać pół kilometra lewym pasem (nawet wolniej) niż "fruwać" po
            pasach niczym chorągiewka jeśli niedługo skręcasz.
          • samspade Re: Wszystko przez WRA 11.06.10, 17:51
            Czemu wyprzedzanie prawym pasem jest wykroczeniem?
            • Gość: prawo Re: Wszystko przez WRA IP: *.radom.vectranet.pl 13.06.10, 12:21
              Ludzie przeciez cale miasto okamerowane a wy tu piszecie ze jest
              niebezpiecznie na ulcach, prawie 60 oczek kam.nas oberwuje to
              powinno byc lepiej a nie gorzej. Szacunku troche dla bo,sm,policji
              no i mzd i k.
      • Gość: manieqqq Re: Wszystko przez WRA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.10, 13:05
        macie racje ja po mieście też jeździłem ile tylko skuter wycisnął myśle że to
        przez samochody bo przecież nie chciałem żeby spowalniać a jak by każdy jeździł
        wolno to było by git.... masz rrację uczyłem się jeździć po lesie przejechałem
        tam 1tys.500km xD
    • Gość: LA Re: Niebezpiecznie na naszych ulicach. Jest więce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.10, 10:41
      w radomiu przecież wszyscy w korkach stoją... więc nie ma mowy o wypadkach a to
      dzięki naszemu Prezydentowi :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka